Massflödesmätare
Massflödesmätare - i termisk massflödesmätare används principen för termisk spridning för själva mätningen. Principen säger något om hur en gas avger värme när den rör sig i ett rör, och själva mätningen är en skillnadstemperaturmätning, där temperaturskillnaden är ett uttryck för flödet.
Leverantörer av Massflödesmätare:
Burkert Sweden AB
Kattsundsgatan 27
SE-211 26 Malmö
Tel +46 10 25 25 600
E-postadress: kundservice@burkert.com
Kompetenser: Magnetventiler, Mikroventiler, Reglerventiler, Processventiler, Massflödesregulatorer, Elektromotoriska ventiler, Proportionalventiler, Filtreringsmoduler, Snedsätesventiler, Membranventiler, Raksätesventiler, Kulventiler, Spjällventiler, Pilotventiler
Endress+Hauser AB
Sundbybergsvägen 1
171 73 SOLNA
Tel. +46 (0)8 555 116 00
info.se.sc@endress.com
Kompetenser: Analys Utrustning, Flödesmätare, Kalibrering, Mätning, Nivåmätning, Processinstrumentering, Temperatur Mätare, Tryckmätning, Ultraljudsmätning
Gustaf Fagerberg AB
Klangfärgsgatan 25-27
426 52 Västra Frölunda
Tel.: 031 – 69 37 00
E-post: info@fagerberg.se
Kompetenser: Kulventiler, Vridspjällventiler, Kikventiler, Kägelventiler, Kilslidsventiler, Skjutspjällventiler, Reglerventiler, Säkerhetsventiler, Backventiler, Provtagning- och serviceventiler, Block and Bleed ventiler, Slangventiler, Smutsfilter, Synglas, Flödesmätning, Nivåmätning, Tryckmätning, Temperaturmätning, Vätskeanalys, Kalibrering
KLINGER Sweden AB
Kontovägen 3
175 62 Järfälla
E-mail: info@klinger.se
Tel: +46 10 199 87 00
Kompetenser: Packningar, Tätningar, Ventiler, Instrument, Manöverdon, Säkerhetsarmatur, Kompensatorer, Flänsskydd / Sprayskydd, PTFE-Packningar, Metallpackningar, O-ringar, Kulventil, Backventiler, Reglerventiler, Kägelventiler, Nålventiler, Nivå, Flöde, Temperatur, Tryck
QMT SCIENCE AB
Amerikavägen 6
SE-393 56 Kalmar
Mob +46-70-3694892
Tel +46-480-44 26 51
E-mail: info@qmt3.com
Kompetenser: Flödesmätare, Klämringskopplingar och övrig instrumentering, Kundspecifika produkter, Rostfria rör och rördelar, Slangar, Tryckmätare, Tryckprovning, Uttag, Ventiler
ROYKON
Navervej 8
7000 Fredericia
Tlf.: +45 75 945 955
E-mail: post@roykon.dk
Kompetenser: Flänsar, Livsmedel rördelar, Livsmedel rördelar, Gängade delar, Kopplingar, Kompressionskopplingar, Manometrar & flödesmätare, Press rördelar, Pneumatik, PVC, Rör & rörhållare, Slangar, Slangkopplingar, Slangklämmor, Svets rördelar, Vatten & spillvatten, Vattenfiltrar, Ventiler, Vibrationsdämpare, Tillbehör
Ultrafilter Skandinavien ApS
Sunekær 1
5471 Søndersø
Tlf.: +45 82 30 30 20
E-mail: info@ultra-filter.com
Kompetenser: Filterhus, Ersättningsfilter, Kylare, Daggpunktsmätare, Flödesmätare, Läckagemätare, Oljesensor, Partikelsensor, Kondensatbehandling, Tryckluftsbehållare, Tankar, Steril luft, Rostfria filter, Sterila tankfilter, Tankandningsfilter, Ångfilter, Väskfilter, Djupfilter, Snurrade filter, Gjutna filter, Veckade filter, Absolutfilter, Membranfilter, Rostfria nätfilter, Rostfria filterhus, UV-behandling, Ersättningsfilter, 3m filter, Cuno-filter, Kvävegenerator, Modulär kvävegenerator, Mini kvävegenerator, Kvävegenerator med två torn, Membrankvävegenerator, Offshore kvävegenerator, Syregenerator, Modulär syregenerator, Twin Tower Oxygen Generator, Medicinsk syregenerator, Syregenerator för biogas, Biogasfiltrering, Biogas torkning, Metangasfiltrering, Metangas torkning, ATEX -godkänd utrustning, Vattenbehandling, Omvänd osmosanläggning, Ultrafiltrering
Kunskap - Coriolis massflödesmätare
Artikel levererad av Morten B. Jensen, KLINGER Danmark (oversat fra Dansk)
Svaret är självförklarande och förklarar också fördelarna med att mäta massflöde framför volymflöde; Mätningen är oberoende av volymförändringar – dvs. oberoende av temperatur- och tryckvariationer oavsett produktens natur.
Massan av en kropp på marken bestäms vanligtvis genom att väga den, men massan kan också bestämmas genom att mäta den acceleration som kroppen påverkas av från en yttre kraft.
Grunden för detta är Newtons andra rörelselag: "Kraft = massa x acceleration".
Hur en Coriolis flödesmätare fungerar
När man vill mäta massflödet av vätskor i rör är det svårt att göra en strömmätning, då en accelerationsmätning är relativt svår att utföra. På den grunden beräknas vanligtvis massflödet från flödet, genom att det korrigeras för densitet (tryck och temperatur). Många olika mätprinciper har testats i försöket att bestämma massflöde med hjälp av kraft och acceleration, men endast en princip accepteras inom branschen för massflödesmätning. Principen bygger på en gyrostatisk princip tillsammans med Coriolisaccelerationen eller Corioliskraften.
I alla system som roterar runt en axel genereras en Corioliskraft när en kropp rör sig radiellt i systemet. Om en kropp (massa) placerad på en skiva rör sig från mitten och ut till kanten, kan den bara flytta den kortaste vägen genom att "luta sig" upp mot kraften som försöker trycka bort kroppen från den raka banan. Det är Coriolisaccelerationen som bildar kraften som kroppen "lutar" mot.
Fc = m (2vr w)
Var
Fc är kraften i Coriolis
m är massan
vr är flödeshastigheten
w är oscillationsfrekvensen
Tidiga mätarkonstruktioner baserades på två parallella U-böjda rör som vibrerade vid sin egen resonansfrekvens. Linjära variabel differentialtransformatorer (LVDT) användes som upptagningssensorer.
Givarna placerades på inlopps- och utloppssidan så att de kunde detektera inlopps- och utloppssektionens rörelse, varifrån signalerna fördes vidare till en krets som mätte tidsskillnaden mellan de två oscillatorerna - tidsskillnaden är proportionell mot massflödet. Böjda, S-formade eller vridna rör används för att mekaniskt förstärka tidsskillnaden mellan två uppmätta svängningar. Böjda rör har dock en relativt hög massa, vilket resulterar i att systemen arbetar med en relativt låg vibrationsfrekvens, typiskt mellan 80 och 100 Hz. Den låga frekvensen gör mätaren känslig för rörvibrationer, som oftast uppstår i området under 100Hz, och det kan därför ge upphov till nollpunktsdrift och därmed mätfel (ofta visar mätaren flöde när det inte finns).
Designmässigt har den här typen av Coriolismätare stora fysiska dimensioner, precis som de böjda rören ger större tryckförlust, vilket minskar flödet och ökar energiförbrukningen för pumpning.
I modernare konstruktioner möts ovanstående problem genom att använda induktiva sensorer placerade i inloppet och utloppet på ett rakt mätrör för att detektera en fasförändring. Systemet fungerar enligt följande.
Vid excitation bringas ett rakt mätrör till resonanssvängningar. När ingen produkt strömmar genom mätaren kommer inlopps- och utloppssensorn att vara i fas, men under ett flöde kommer partiklarna att ha en vertikal acceleration. Energin som partiklarna får från det oscillerande mätröret kommer att dämpa vibrationerna på inloppssidan, medan partiklar som passerar genom mätröret kommer att ge den absorberade energin tillbaka till mätröret och därigenom förstärka mätrörets svängningar på utloppssidan. De två sensorerna används nu för att mäta fasförskjutningen som är direkt proportionell mot massflödet.
Systemet arbetar med en relativt hög resonansfrekvens - högre än 600 Hz, vilket ger extremt kort svarstid vid flödesförändringar och samtidigt blir mätsystemet immun mot industriella vibrationer (typiskt 50-100 Hz).
Det finns idag flera "raka rör"-konstruktioner - både med ett och 2 mätrör - vilken princip som används för den aktuella uppgiften är en fråga om medias egenskaper och pris.
Kan ersätta vågsystem
Coriolis massflödesmätare kräver inga rörlängder före och efter mätaren (ingen rak rörlängd krävs), precis som principen är oberoende av flödesparametrar som: densitet, viskositet och temperatur. Den kan dock inte användas för att mäta på flerfasflöde, precis som media med ett visst gas/luftinnehåll endast kan mätas (idag går det att använda speciella Coriolismätare som klarar detta).
Coriolis massflödesmätare kan enkelt ersätta vägningssystem i batch- och doseringsprocesser. Det ger användaren ett in-line vägningssystem med många fördelar, t.ex. kontinuerlig vägning, enkel rengöring och relativt låga installationskostnader jämfört med ett lastcellssystem.
Flödesmätning och torrsubstansbestämning
Att mäta massflöde med stor noggrannhet, i enheter som kg/h och ton/h är en självklarhet, men för många mätuppgifter är det traditionellt sett mer användbart när man arbetar med volymenheter, som t.ex. l/h eller m3/h. I Coriolis massflödesmätare är det möjligt att antingen använda den uppmätta densiteten som referens - och därmed få en "sann" volymmätning - eller använda ett fast värde - och på så sätt få ett uttryck för standardvolymflödet, där referens är gjorda till fasta standardvillkor.
Mätt på media bestående av 2 produkter, som t.ex vatten/socker, där densiteten för en produkt är känd, kan mängden av de två produkterna separeras och de enskilda fasernas massa eller volymflöde kan registreras.
Coriolis massflödesmätare gör det också möjligt att kontinuerligt mäta blandningsförhållandet mellan de två produkterna, så att aktuell blandningsprocent kan avläsas direkt.
Temperaturmätning
För att öka mätnoggrannheten på flera av de andra mätningarna är en automatisk temperaturkompensation, i form av en PT100-givare, vanligtvis inbyggd i mätsystemet. Sändaren lineariserar signalen i mätarens tillämpningsområde (typiskt -50oC till +200oC), och signalen kan givetvis användas, t.ex. för att reglera temperaturen på vätskan.
Densitet och härledda mätningar
Kontinuerlig densitetsmätning används i många sammanhang, och kan vara en avgörande parameter för att optimera processen.
Coriolis massflödesmätare är fabrikskalibrerad densitet, men det är möjligt att öka noggrannheten avsevärt (ända ner till +/- 0,001 kg/l) genom att göra en kalibrering vid den aktuella mätpunkten.
In-line-kalibreringen utförs bäst som en tvåpunktskalibrering, antingen med hjälp av laboratoriet eller med två kända referensvätskor. Densiteten mäts i många olika enheter, som dock alla är härledda av den temperaturkompenserade standarddensiteten.
Single-use massflödesmätare SUMOFLO® från PSG Biotech
Single-use massflödesmätare SUMOFLO® från PSG Biotech
AxFlow - Single-use massflödesmätare SUMOFLO® från PSG Biotech – för höga krav på noggrannhet.
SumoFlo® CPFM-8103-serien coriolisflödesmätare för single-use har en noggrannhet på ±1 %. Med flödesintervall från 0,05 till 100 kg/min finns SumoFlo® coriolisflödesmätare i sju modeller och är speciellt utformad för att mäta vätskor i biofarmaceutiska och andra applikationer med hög renhet som kräver gammasteriliserbara våta ytor. Tack vare patenterad coriolisteknik klarar SumoFlo®-flödesmätare ±1 % noggrannhet för massflödesavläsningar utan att påverka flödet eller variationer i hastighetsprofilen, vilket möjliggör noggranna mätningar av bubbliga eller skummande vätskor.
SumoFlo® coriolisflödesmätaren är världens enda gammasteriliserbara coriolis-massflödesmätare och finns i en single-use-kassett. Vätskeberörda ytor är gjorda av oförstärkt PEEK (polyetereterketon) enligt USP klass VI, USP 661 och USP 788.
Hur ser ditt behov ut? Kontakta våra försäljningsingenjörer för just din applikation så hjälper de dig hitta den bästa lösningen.
Kompauto – Alicats massflödes- och tryckinstrument
Alicats massflödes- och tryckinstrument
Vi är glada att kunna informera dom att Alicat Scientific har utökat max flöde för hydrogen / vätgas från 5 000 SLPM till 10 000 SLPM med en ny massflödesmätare och massflödesregulator.
Alicats massflödes- och tryckinstrument har blivit oersättliga på marknaden för vätgasinstrument oavsett om det är i testriggar för bränsleceller, flödesverifiering av elektrolyser, membrantestning eller i andra forskningsprojekt. Det höga flödesområdet kommer att ge detta kundsegment noggrann, snabb mätning och reglering i ett bredare flödesområde.
Bürkert – Pålitliga produkter för bioreaktorer
En högteknologisk bioreaktor kräver extrem kontroll och ytterst pålitliga instrument.
En högteknologisk bioreaktor kräver extrem kontroll och ytterst pålitliga instrument. Det är också precis vad som fås med Bürkerts lösning av sammankopplade produkter.
Att odla mikroorganismer i en bioreaktor kan vara svårt. För att organismen ska få rätt förutsättningar måste flera olika parametrar hela tiden övervakas och korrigeras.
– En bioreaktor är mycket känslig. Det räcker med ett litet fel eller misstag för att hela din odling ska behöva kasseras. Utmaningen med en bioreaktor är inte det matematiska, att två ämnen ska blandas till exakt rätt nivå. Det som är utmanande är snarare relationen, att hela tiden bibehålla rätt atmosfär med rätt förhållanden, även om miljön förändras, säger Abbe Korchane, Account manager på Bürkert.
I Bürkerts sortiment finns flera produkter som dagligen används till bioreaktorer världen över. Bürkerts massflödesregulatorer (MFC) är utformade för att kunna användas i olika former av forskningslaboratorier och fullskaliga produktionsanläggningar. Våra MFC:er för O2, N2 och luft har samma artikelnummer vilket underlättar lagerhantering och reservdelsplanering. De uppfyller godkännandena USP Class VI, FDA, 3.1 Certifikat och EC 1935. MFC:erna används för att exakt reglera gaserna efter bioreaktors behov.
Automatiserade lösningar
Eftersom våra MFC:er, tryckgivare, flödesgivare samt ventiler används i bioreaktorer kan vi bygga en komplett systemlösning som gör det enklare att driva och underhålla bioreaktorn.
– Vår styrka på Bürkert är att vi är experter på att bygga hela system, som skapar en helhet bestående av flera olika produkter. Och det som gör att vi verkligen sticker ut är att våra produkter enkelt kan prata med varandra via EDIP, säger Abbe Korchane.
Han fortsätter:
– Vi kan ta ett teoretiskt exempel. Du har en bioreaktor där atmosfären behöver ha en syrehalt lägre än 4 procent. Systemet behöver bibehålla ett korrekt och exakt förhållande mellan syre, kväve, luft och koldioxid under odlingens tillväxt och även om du till exempel tar ett prov. Det gör att odlingen blir säker, effektiv och går att replikera med samma utfall.
Läs mer här
KOMPAUTO – ALICAT SCIENTIFIC ADDERAR PROFINET INDUSTRIELLT KOMMUNIKATIONSPROTOKOLL TILL SINA FLÖDES- OCH TRYCKINSTRUMENT
En del av det snabbväxande industriella Ethernetbaserade spektrumet av kommunikationsprotokoll är PROFINET nu kanske det mest använda industriella protokollet i världen.
Alicat Scientific, Tucson, Arizona, meddelar att de har adderat PROFINET till sitt utbud av industriella protokoll för Alicat massflödesregulatorer, tryckregulatorer, massflödesmätare och tryckgivare. Genom PLC:er kan industriella processer styras och samla in data i realtid från Alicatenheter med industriella protokoll.
En del av det snabbväxande industriella Ethernetbaserade spektrumet av kommunikationsprotokoll är PROFINET nu kanske det mest använda industriella protokollet i världen. Automationsingenjörer och integratörer som implementerar PROFINET kan nu dra nytta av Alicatinstrumentens multivariabla mätvärden och extremt snabba svarstider och höga upplösning. Med Alicats effektiva mätegenskaper kan applikationer som kommunicerar genom PROFINET reducera antalet enheter vilket innebär mindre investeringskostnad och färre underhållspunkter. Vätske- och gasprocesser med krav på hög precision och lågt tryckfall kommer att kunna dra nytta av Alicats instrumentserie ”Whisper” med regulatorer och mätare för flöde och tryck.
Alicatinstrument med PROFINET har certifierats i överensstämmelse med PROFI-standarden.
Ferdi Faas, General Manager för Alicat Europe säger:
”Med tillägget av PROFINET-protokoll tillgängliggörs Alicatinstrument till de flesta ledande industriella kommunikationsstandarderna. Sammantaget är våra kommunikationsalternativ kompatibla med nästan två tredjedelar av Europas och världens industriella nätverk. Runt om i världen gör labb och fabriker processer snabbare, smartare och säkrare genom att använda Alicats industriella instrumentering. Genom vi nu adderat PROFINET hjälper vi många fler kunder att dra nytta av våra multivariabla mät- och reglerenheter.”
Automationsingenjörer, systemintegratörer och fabriker som använder industriella protokoll med Alicat flödes- och tryckinstrument gör det i en mängd olika applikationer, som t ex Hydrogenelektrisk energigenerering, spinning av optiska glasfibrer för telekommunikation, testa raketdelar för läckor, värma ugnar för keramik och utveckla/producera läkemedel genom biokemisk bearbetning.
Bürkert – Digitala och automatiserade massflödesregulatorer är framtiden
Bürkert är ett av världens ledande företag inom industriell mät-, kontroll- och reglerteknik.
Högre kvalitet och lika bra resultat varje gång – samtidigt som du sparar tid, gas och pengar. Här berättar vi varför Bürkerts digitala och automatiserade massflödesregulatorer är det självklara valet när du tar steget in i framtiden och Industri 4.0
Att verka inom stålindustrin är komplext. Smältbehandlingen måste vara exakt för att stålkvalitén ska bli den rätta, och att reglera gasflöden har historiskt varit ett arbete som varit komplext, tidskrävande och oberäkneligt.
I dag finns dock en lösning som vänder den gamla verkligheten upp och ner, och i stället gör smältbehandlingen enkel, effektiv och pålitlig. Med Bürkerts massflödesregulatorer kan verksamheten på ett långsiktigt hållbart sätt reglera inerta gaser effektivt och exakt.
– Jag skulle säga att utmaningen historiskt varit att gasflödet haft så många felkällor. Det kan uppstå tryckförändringar eller temperaturförändringar, och det kan vara slitage på nålventilen som påverkar. För att inte tala om personen som ska sköta regleringen. Den mänskliga faktorn är stor och vi människor är alltid stora felkällor, säger Kjell Ljungberg, områdeschef gas på Bürkert.
Det Bürkert gör är att på en och samma gång minska antalet moment, öka driftsäkerheten och säkra repeterbarheten. Genom att använda uppkopplade, automatiserade massflödesregulatorer sker gasregleringen automatiskt samtidigt som all processdata lagras digitalt. Detta ger förutsägbara och reproducerbara processer där kvaliteten är lika hög varje gång.
– Felkällorna blir färre och regleringen blir mer exakt, samtidigt som arbetet blir mycket mer effektivt. Man sparar tid, samtidigt som man sparar stora mängder gas. Det är win-win, säger Kjell Ljungberg.
Vinsterna är också omedelbara, då Bürkerts lösning är mycket enkel att installera. Efter en snabb installation och konfiguration är massflödesregulatorerna redo att användas, och därefter gör de skillnad omgående.
– Redan från den första dagen kan verksamheten börja producera mer per dygn. Vi har till exempel en kund som snabbt ökade sin produktion med 30 procent, samtidigt som de fick en avsevärt säkrare process. Vi är övertygade om att det här är framtidens sätt att arbeta, säger Kjell Ljungberg.
Vill du veta mer om Bürkert och hur vi automatiserar metallindustrin? Kontakta Kjell Ljungberg så berättar han mer!
AxFlow – Ny massflödesmätare från Malema Sensors
AxFlow AB är en av Sveriges största leverantörer av industripumpar, statiska omrörare och mixers, pumpsystem och tillbehör.
Ny massflödesmätare för single-use system passande till bl.a. processer inom biomedicin.
Malema SumoFlo® CPFM-8103-serien massflödesmätare för engångsbruk (Single Use) från Malema Sensors är den senaste, förbättrade versionen av en familj av avancerade flödesmätare baserade på Coriolis-principen.
SumoFlo-givaren är speciellt framtagen för att mäta vätskor i biofarmaceutiska och andra applikationer med krav på hög renhet. Noggrannhet ±1 %.
Malema Sensors® är en del av affärsenheten PSG® inom Dovers Pumps & Process Solutions division. PSG är en global expert på pump- och doserlösningar med ledande märken av pumpar, bl.a. Quattroflow, system och relaterad flödeskontrollteknik för säker och effektiv överföring av kritiska vätskor och material.
Hur ser ditt behov ut? Kontakta våra försäljningsingenjörer för just din applikation så hjälper de dig hitta den bästa lösningen.
Kontakta våra försäljningsingenjörer direkt på 08-602 22 00 eller kundservice@axflow.se.
5 DAGARS SNABBPRODUKTION AV ALICAT MASSFLÖDESMÄTARE OCH MASSFLÖDESKONTROLLERS
I en tid där materialbrist tynger de flesta industrier är det frustrerande med långa leveranstider. Men det finns ljuspunkter med leveranser av Alicat standardinstrument för massflöde av ej korrosiva gaser som skickas inom 5 dagar från order via ett ”Fast Track” program. Det gäller både Alicat M (Massflödesmätare) och Alicat MC (Massflödeskontrollers) i max flödesområde 2 sccm till 100 slpm.
Tillgängliga signaler för snabb leverans är 0-5V. 4-20mA, 1-5V, 0-10V samt RS-232+MODBUS RTU, RS-485+MODBUS RTU.
Med massflödesinstrument från Alicat får ni mångsidiga instrument som samtidigt mäter och kommunicerar all fyra parametrar som massflöde, volymflöde, tryck och temperatur. Allt samtidigt i samma instrument. Alla instrument är även förprogrammerade med 98 standardgaser som enkelt kan väljas som enskild gas eller som gasblandning direkt i displayen eller via den digitala kommunikationen.
För de som behöver det finns även FlowVision 2.0 som är en programvara från Alicat till PC för att läsa av, ange börvärde, konfigurera och logga flöden. Denna programvara är gratis.
Alicat massflödesinstrument kan inom ”Fast Track” levereras med elektrisk/dataanslutning Mini-DIN. Industriell Mini-DIN (med låsning), DB9 och DB15. Dessutom finns matchande pin-out konfigurationer för direkt utbytte av alla större konkurrenter som Aalborg, Bronkhorst, Brooks, Hastings, MKS, Sierra.
Nedan länk visar vilka 98 gaser som alla Alicat standardinstrument har förprogrammerade och som kan väljas enkelt via funktionen COMPOSER direkt via display eller via digital kommunikation till PC. Gaserna kan väljas som enskild gas eller som en del av er egen gasblandning via den inbyggda COMPOSER-funktionen.
Läs mer här
OEM Automatic – GP200 – När hög noggrannhet är ett krav i processen
Brooks Instruments GP200 differenstryckbaserad massflödesregulator, med unik teknisk design som överträffar existerande begränsningar med dagens tryckbaserade massflöderegulatorer, möjliggör ett mycket exakt flöde av gas genom processen vid varierande förhållanden. GP200-serien är den första helt tryckokänsliga tryckbaserade massflödesregulatorn (P-MFC) som utformats särskilt för avancerade etsnings- och deponeringsprocesser inom halvledartillverkning.
GP200 TRYCKBASERADE MASSFLÖDESREGULATORER
GP200-seriens P-MFC har en patenterad arkitektur som övervinner begränsningarna hos konventionella P-MFC:er för att ge den mest exakta processgastillförseln, även vid flöden av processgaser med lågt ångtryck. Den innehåller flera unika konstruktionsaspekter, bland annat en integrerad differenstrycksensor i kombination med en ventilarkitektur i nedströmsled. Detta möjliggör det mest exakta processgasflödet över det bredaste spektrumet av driftsförhållanden i branschen.
APPLIKATIONSOMRÅDEN:
• Halvledartillverkning
• Etsning
• Kemisk förångningsdeposition (CVD)
• Tillämpningar för gasflödesreglering som kräver en hög renhet av helmetall i flödesvägen.
DÄRFÖR SKA DU VÄLJA GP200
Eftersom GP200-serien har stöd för ett väldigt brett spektrum av processförhållanden kan den användas som en ”drop-in”-ersättning och uppgradering för många traditionella P-MFC:er och termiska MFC:er. Den minskar komplexiteten och ägandekostnaden för gasflödessystemet eftersom den eliminerar behovet av komponenter som tryckregulatorer och omvandlare.
- Minskad osäkerhet vid mätning med hjälp av en differenstrycksensor, ger överlägsen noggrannhet och repeterbarhet vid flödesmätning.
- Lämplig för alla processförhållanden, tryck och gaser.
- Exakt och repeterbar gasleverans, 2,5X snabbare flödesstabilisering för ökad genomströmning.
5 anledningar till att använda Bürkerts massflödesregulatorer
Reglerar du fortfarande processgaser manuellt eller analogt? Då är det hög tid att tänka om! Här är fem anledningar till att genast gå över till Bürkerts massflödesregulatorer.
1. Spara tid – och tjäna pengar
Tid är pengar och ju mer tid du kan spara, desto mer pengar kan du tjäna. Med Bürkerts automatiserade lösningar kan du redan från dag ett öka produktionen, dygnet runt, året om. Vi har kunder som ökat sin produktion med så mycket som 30% – kontakta oss gärna så berättar vi mer.
2. Säkerställ kvalitet
Bürkerts automatiserade styrning säkerställer att dina processer blir reproducerbara och att du aldrig behöver använda mer gas än nödvändigt. Samma, goda resultat – varje gång!
3. Slipp högtrycks-bypass
Med Bürkerts massflödesregulatorer regleras flöden automatiskt, även vid höga tryck, vilket gör att du inte längre behöver någon högtrycks-bypass. Detta sparar förstås tid – men minskar också slitaget på din maskin.
4. Framtidssäkrat
En exakt gasreglering från Bürkert förlänger din skänkugns livslängd och förutser när underhåll behövs. Men den är också anpassad för framtiden. Med en automatiserad och uppkopplad lösning som är utvecklad och anpassad för Industri 4.0 kan du och din verksamhet vara trygga i att ni för en lång tid framöver har den bästa tillgängliga tekniken.
5. Enkel installation
En kabeldragning och konfiguration är i regel det enda som krävs för att Bürkerts massaflödesregulatorer ska kunna tas i drift. Det ska vara enkelt att ta steget in i framtiden!
Massflödesregulator/-mätare med Coriolis sensor för vätskor
Typ 8756 passar ett stort antal industriella applikationer tack vare Coriolis-principen. Nyfiken på vad den kan göra för dig?
Coriolis MFC/MFM typ 8756 är en kompakt och robust multiparameterenhet som kan mäta, reglera och dosera även de minsta vätskemängderna, tack vare det stora mät-/inställningsområdet och en extremt stabil nollpunkt.
Grunden är Coriolis sensorn med rördiameter DN1.
Utförandetyper på massflödesmätaren och massflödesregulatorn
Typ 8756 är tillgänglig i följande produktutföranden:
- Flödesmätare (MFM)
- Flödesregulator (MFC)
- Med gränssnitt för ett modulärt ställdon*
- Med integrerad proportionalventil (ny)
- Med integrerad mikrokuggringspump
- Batch-doseringsenhet (ny)
- Med gränssnitt för ett modulärt ställdon*
- Med integrerad magnetventil
*Tryckintervallet för varianterna MFM och MFC med modulärt ställdon är upp till 100 bar. (ny)
Coriolis-flödesmätaren
Typ 8756 använder mätprincipen Coriolis. I motsats till volymetriska flödesmätningen med Liquid Flow Controllers (LFC) mäter MFM/MFC massflödet med Coriolis-sensorn.
Hur fungerar Coriolis mätprincipen?
Ett mätrör sätts i svängning av en magnetspole. Då en vätska flyter genom mätröret som svänger högfrekvent så påverkar Corioliskraften mediet vilket resulterar i en ändring i rörsvängningen.PauseMuteLoaded: 100.00%Remaining Time -0:10Picture-in-PictureFullscreenShare
Den här förändringen kallas fasförskjutning och beskriver skillnaden i rörets utböjning mellan rörets startände och slutände. Fasförskjutningen är beroende på mediets massflöde och är direkt proportionell till det.
Med sensorer registreras rörsvängningarna kontinuerligt och analyseras elektroniskt.
Fördelarna med vår Coriolis-mätenhet för vätskor
Enheten är okänslig mot vibrationer tack vare den uttänkta konstruktionen och sensorns höga matarfrekvens. Dessutom finns inga rörliga komponenter i mediet. Det gör att typ 8756 är särskilt anpassad för medier och passar även för vätskor med hög densitet och en viskositet på upp till 200 mPas. Dessutom kan sensorn kalibreras med vatten, oberoende av användningen.
Med dessa egenskaper kan typ 8756 användas i många olika industriella processer, t.ex. inom läkemedelsindustrin och bioteknik, livsmedel, dryckesvaror och tobak, tunnfilmsbeläggningar, i bränsleceller, elektrolysörer och batterier och kemisk processteknik.
Dina fördelar med vår Coriolis-flödesmätare typ 8756
✓ Direkt mätning av vikt, densitet och temperatur
✓ Indirekt mätning (beräkning) av volym och koncentration
✓ Medieoberoende enhetskalibrering
✓ Extremt långtidsstabil nollpunkt
✓ Stort mätintervall
✓ Inga inlopps-/utloppssträckor behövs
Typ 8756 med batch-funktion
Utöver varianter för kontinuerlig flödesmätning/-reglering så är typ 8756 även tillgänglig som variant med integrerad batch-controller.
Vid dosering och tappning av vätskor är en exakt noggrannhet och en tillförlitlig process av största vikt. Det är bara så som kvalitetssvängningar kan förhindras.
Tack vare den integrerade batch-controllern ser typ 8756 till att doseringen är stabil och oberoende av temperatur- och trycksvängningar. Här ger massflödesregulatorn/-mätaren en doseringsnoggrannhet på ~0,4 %. Dessutom dokumenteras varje enskild dosering, vilket säkerställer en god kontroll och reproducerbarhet för din process.
Burkert – Så får du högre stålkvalitet och lika bra resultat varje gång
Högre kvalitet och lika bra resultat varje gång – samtidigt som du sparar tid, gas och pengar. Här berättar vi varför Bürkerts digitala och automatiserade massflödesregulatorer är det självklara valet när du tar steget in i framtiden och Industri 4.0
Att verka inom stålindustrin är komplext. Smältbehandlingen måste vara exakt för att stålkvalitén ska bli den rätta, och att reglera gasflöden har historiskt varit ett arbete som varit komplext, tidskrävande och oberäkneligt.
I dag finns dock en lösning som vänder den gamla verkligheten upp och ner, och i stället gör smältbehandlingen enkel, effektiv och pålitlig. Med Bürkerts massflödesregulatorer kan verksamheten på ett långsiktigt hållbart sätt reglera inerta gaser effektivt och exakt.
– Jag skulle säga att utmaningen historiskt varit att gasflödet haft så många felkällor. Det kan uppstå tryckförändringar eller temperaturförändringar, och det kan vara slitage på nålventilen som påverkar. För att inte tala om personen som ska sköta regleringen. Den mänskliga faktorn är stor och vi människor är alltid stora felkällor, säger Kjell Ljungberg, områdeschef gas på Bürkert.
Det Bürkert gör är att på en och samma gång minska antalet moment, öka driftsäkerheten och säkra repeterbarheten. Genom att använda uppkopplade, automatiserade massflödesregulatorer sker gasregleringen automatiskt samtidigt som all processdata lagras digitalt. Detta ger förutsägbara och reproducerbara processer där kvaliteten är lika hög varje gång.
– Felkällorna blir färre och regleringen blir mer exakt, samtidigt som arbetet blir mycket mer effektivt. Man sparar tid, samtidigt som man sparar stora mängder gas. Det är win-win, säger Kjell Ljungberg.
Vinsterna är också omedelbara, då Bürkerts lösning är mycket enkel att installera. Efter en snabb installation och konfiguration är massflödesregulatorerna redo att användas, och därefter gör de skillnad omgående.
– Redan från den första dagen kan verksamheten börja producera mer per dygn. Vi har till exempel en kund som snabbt ökade sin produktion med 30 procent, samtidigt som de fick en avsevärt säkrare process. Vi är övertygade om att det här är framtidens sätt att arbeta, säger Kjell Ljungberg.