Avfallshantering

Avfallshantering är en miljömässig nödvändighet för att minska, återanvända och återvinna avfall så mycket som möjligt. Med den ökande mängden avfall och de därmed ökade kostnaderna för avfallshantering blir sortering och återvinning nödvändig och viktig för miljön.

Leverantörer av Avfallshantering:

BIG BAG

Box 92151
120 08 Stockholm
Tel: 0770-250 750

www.bigbag.se

Kompetenser: Avfallshantering, BigBag, Återvinning

Se hela vårt produktsortiment och profil här

Bica

Hammershusvej 12B
DK - 7400 Herning
Tlf: 82 30 40 00
E-Mail: info@bicasolutions.dk

web

kompetenser: Papperskorgar, soptunnor, sopsortering, källsortering, sopcontainer, container, avfall, Bica

Se hela vårt produktsortiment och profil här

Bröderna Anderssons Åkeri & Gräv

Svetsaregatan 4
242 35 Hörby
Tel: 0415-109 89

www.anderssonsakeri.com

Kompetenser: Krossning, Krossar, Återvinning

Se hela vårt produktsortiment och profil här

JNC TEKNIK

Bredgade 57A, 2
7400 Herning
Tlf.: +45 9722 5922
Mobile: +45 4052 5922
E-mail: jnc@jnc-teknik.dk

www.jnc-teknik.dk/sv

Kompetenser: Metall Återvinning, Återvinning, Avfallshantering, Avfallssortering, Krossar, Pressare, Skrot, Container lutningssystem, Stålkvastar, Förstörare, Dimmkanoner, Sortering, Shear Baler, Sopsortering

Se hela vårt produktsortiment och profil här

LSM Pumper ApS

Sigenvej 7
9760 Vrå
Tlf.: +45 98 98 19 00
E-mail: info@lsm.dk

www.lsm.dk

Kompetenser: Doseringspumpar, doserpumpar, rostfria pumpar, slangpumpar, biogas, behandling av matavfall

Se hela vårt produktsortiment och profil här


Mer kunskap om avfallshantering:

Avfallshantering kan till exempel vara avfallssjöar, det vill säga miljöstationer, avfallshallar och avgränsade avfallsområden. Avfallshantering kan också vara tippbehållare med tippmekanism och handtag för manuell tömning. Avsugningssystem används i konstruktion. Det måste alltid bedömas om det är fördelaktigt att upprätta ett avfallssugsystem för de största avfallsfraktionerna, som är hushållsavfall och återvinningsbart papper. Här bör insamlingen av de två avfallsfraktionerna ske i rocker och stora behållare, och denna insamling kan för papper kombineras med en central strimling och komprimering.

Från avfall till råvaror

Pappersavfall kommer i framtiden inte längre att betraktas som avfall utan som en råvara och en resurs i linje med nya träfibrer - ändringen kommer dock inledningsvis endast att omfatta återvunnet papper. I framtiden kommer allt papper som återvinns i pappersindustrin att ha samma status som nya råvaror. Detta beror på EU: s nya regler från det förväntade andra halvåret 2011 för så kallade ”avfallskriterier” för kartong och papper. Papper och trycksaker blir nu en resurs istället för att betraktas som avfall. Förändringen kommer som ett resultat av att EU antog ett nytt direktiv om avfall 2008. Direktivet föreskriver att EU under de kommande åren måste göra nya regler för när avfall slutar vara avfall. Regler görs för allt från däck över glas till papper. Grafikindustrin välkomnar de nya reglerna,som kommer att uppgradera papperet och därigenom trycksaker till ett högre värde och därmed förhoppningsvis bidra till en attitydförändring kring trycksakets ställning i samhället.

Omvänt kommer den del av papperet som inte blir återvunnet papper fortfarande att omfattas av avfallslagstiftningen. Carsten Bøg, avdelningschef i GA: s miljö- och konsultavdelning, säger till branschtidningen De Grafiske Fag: - Det är synd att inte allt återvunnet papper får full rättvisa. Mycket av det som definieras som "pappersavfall" återvinns idag till toalettrullar, köksrullar och förpackningar. Det förväntas att kostnaden för återvunnet papper kommer att minska när papperet inte längre omfattas av avfallsordern, eftersom administrationen blir billigare och inga avfallsavgifter behöver betalas. Idag skickas nästan hälften av världens återvunna papper till Kina.


ABB:s cirkularitetsprogram minskar industriavfallet från elektronik




ABB:s cirkularitetsprogram minskar industriavfallet från elektronik till deponi med 93 procent under en fyraårsperiod

Till deponi med 93 procent under en fyraårsperiod

Data som samlats in under en fyraårsperiod av ABB Energy Industries Service och dess återvinningspartners visar att mängden elektroniskt avfall som återlämnas av kunder och därefter skickas till deponi minskade med 93 procent sedan lanseringen av Parts Circularity Program. Av 32 000 defekta artiklar som bearbetades under de fyra åren skickades 214,5 kg till deponi år 2020 men vid utgången av 2023 hade mängden minskat till 14,2 kg, vilket stödjer ABB:s globala satsningar på en mer hållbar framtid.

Initiativet fokuserar på reparation, återanvändning och återvinning av defekta delar för att förlänga livslängden och bidra till att minska avfallet och bevara resurser som annars skulle användas till att tillverka nya delar.

Cirka 62 miljoner ton elektroniskt avfall genereras globalt, en siffra som uppskattas öka till 82 miljoner ton per 20301. ABB:s program syftar till att förebygga detta genom att minska mängden elektronikavfall som skickas till deponi och erbjuder full spårbarhet av alla gamla eller defekta delar som returneras av kunderna.

Programmet skapar ett betydande värde för kunderna genom ett samarbete med återvinningsexperterna Stena Recycling i Europa och Ohio Drop Off i USA, som tillhandahåller certifierade rapporter där man bedömer materialegenskaper för respektive del inom olika kategorier vilket erbjuder transparens i hållbarhetsrapporteringen. Dessutom erbjuder ABB ekonomiska incitament för kunderna att byta ut defekta delar mot återtillverkade eller renoverade, vilket ger kostnadseffektiva, hållbara lösningar och minskar avfallet.

När delar inte kan repareras eller användas för återtillverkning säkerställer ABB att de avyttras på ett ansvarstagande sätt, så att kunder kan återvinna värdefulla material och minska beroendet av nyutvunna resurser. I vissa fall monteras delarna isär, rengörs, inspekteras, rekonditioneras och återmonteras för att erhålla återtillverkade delar – en metod som är särskilt värdefull när man vill säkerställa tillgängligheten på material och komponenter.

”Fullständig spårbarhet och förlängning av produkternas livscykel är avgörande, i synnerhet med tanke på den ökande globala efterfrågan på kritiska material. Utan omvandling av produktions- och konsumtionsmodellerna för att stötta den cirkulära ekonomin kan vi inte på ett meningsfullt sätt bevara naturresurserna och minska utsläppen”, säger Marie-Hélène Westholm-Knebel, Global Head of Sustainability på ABB Energy Industries. ”Våra samarbeten med återvinningspartners säkerställer att hållbarhetsstandarder upprätthålls från början till slutet av en produkts livscykel.”

”Programmet har redan visat sig vara framgångsrikt vid industrianläggningar runt om i världen där våra kunder har serviceavtal som gör det möjligt för dem att spela en aktiv roll i en strävan efter en cirkulär ekonomi”, säger Paul Sundt, Service Segment Manager på ABB Energy Industries. ”Vi hoppas att detta fortsätter i och med att allt fler kunder inser värdet av den förbättrade hållbarheten som kan genereras i försörjningskedjan.”

ABB:s cirkularitetsstrategi är ett viktigt element i ABB:s hållbarhetsagenda och fokuserar på att bevara resurser i alla faser i produktlivscykeln. Företaget betonar behovet av att etablera ett ekosystem av partnernätverk globalt för att driva cirkulära principer och ta fram nya affärsmodeller som främjar reparation, återanvändning och återvinning som bästa praxis.


Effektivt skydd för känsliga komponenter i tuffa miljöer




OEM Electronics kund Dametric har lång erfarenhet av att utveckla mätteknik och elektroniklösningar för tuffa industrimiljöer.

OEM Electronics kund Dametric har lång erfarenhet av att utveckla mätteknik och elektroniklösningar för tuffa industrimiljöer. Företaget har både egen produktion och utveckling, med flera patent att visa upp för innovationer som tagits fram genom åren. Dotterbolaget Dynapond utvecklar lösningar för dynamisk vägning och registrering av avfall.

Den tredje generationen av avfallshanteringssystemet är nytt på marknaden. Tack vare ny sensorlös teknologi kan man med mindre hårdvara och färre anslutningar ersätta äldre varianter som använde separata sensorer och kopplingar som monterades på bilarna av speciallister.

"Vårt nya system är en komplett lösning som kan monteras på en dag, i vanliga fall tar processen ca. 2 veckor." berättar Mikael Hemlén, vd på Dynapond.

Systemet har funnits i ca 2år och är fortfarande i en testperiod. Några företag använder systemet redan idag, men är fortfarande ganska tidigt i processen. Dynapond Integreras med övriga system i bilarna och allt kopplas till en 4/5g router och går sedan vidare till molnet. De system som är i rullning idag går i Sverige, men det finns planer på att lansera Dynapond internationellt i framtiden då det ställs allt högre krav på vägning och kontroll av avfall från bland annat EU.

Vi på OEM Electronics levererar silikon från Wacker Silicones till Dynapond-systemet. Tung industri ställer höga krav på att produkten ska hålla länge och klara tuffa miljöer. Där är silikonet effektivt för att skydda känsliga komponenter från både vibrationer, fukt och temperaturskillnader. Dametric ställde höga krav från början och tillsammans kom vi fram till att Wackers produkt var bästa lösningen för applikationen. Över tid visade det sig även att silikonet kunde användas till mer än det var tänkt från början, vilket underlättar både i produktionen och vid inköp. Fokus ligger alltid på kvalitet och att produkterna ska hålla i längden, även i tuffa miljöer


Stena Recycling – KLIMATSMART PLANTERINGSJORD AV 100% ÅTERVUNNET MATERIAL




ATT OMVANDLA ETT AVFALL TILL EN PRODUKT

Att minska mängden avfall är ett mål som alla industrier strävar efter idag. Att ta bättre vara på resurser är en förutsättning för att uppfylla klimatmål och de krav som ställs av konsumenter. Utöver detta så bidrar resurseffektivitet även till minskade kostnader för företagen.

Att lyckas omvandla ett avfall till en produkt har stor betydelse i ett hållbarhetsperspektiv. Det är precis det som har skett i samarbetet mellan Stena Recycling, Blomsterlandet och pappersproducenten Ahlstrom-Munksjö.

I tillverkningen av papper genereras restprodukten fibermull – ett processavfall som oftast inte har något kommersiellt användningsområde. Det brukar till exempel användas som täckskikt på deponier. Genom samarbetet kan avfallet nu leva vidare i en ny produkt vilket är ett stort steg upp i avfallshierarkin.

läs mer här


Nyheter och inlägg om Avfallshantering


Senaste om Avfallshantering






Cookie-inställningar