Temperaturmätning

Temperaturmätning i ett hydraulsystem, i kombination med kontroll av driftstemperatur, har under de senaste åren blivit mer utbredd, eftersom både bättre driftsekonomi och större driftsäkerhet kan uppnås, eftersom optimal viskositet i mediet kan säkerställas.

Leverantörer av Temperaturmätning:


Armatec AB

Betagatan 1
431 49 Mölndal
Tel: +46 31 89 01 00
E-post: info@armatec.se

www.armatec.com/sv

Kompetenser: Avskiljare, Backventiler, Elmätare, Flödemätare, Kulventiler, Kägelventiler, Nivåmätare, Reglerventiler, Skjutspjällventiler, Säkerhetsventiler, Tankar, Temperaturmätare, Tryckmätare, Vakuumpumpar, Vattenmätare, Vridspjällventiler, Ångpannor

Läs mer om Armatec AB


Endress+Hauser AB

Sundbybergsvägen 1
171 73 SOLNA
Tel. +46 (0)8 555 116 00
info.se.sc@endress.com

www.se.endress.com

Kompetenser: Analys Utrustning, Flödesmätare, Kalibrering, Mätning, Nivåmätning, Processinstrumentering, Temperatur Mätare, Tryckmätning, Ultraljudsmätning

Läs mer om Endress+Hauser AB


Gustaf Fagerberg AB

Klangfärgsgatan 25-27
426 52 Västra Frölunda
Tel.: 031 – 69 37 00
E-post: info@fagerberg.se

www.fagerberg.se

Kompetenser: Kulventiler, Vridspjällventiler, Kikventiler, Kägelventiler, Kilslidsventiler, Skjutspjällventiler, Reglerventiler, Säkerhetsventiler, Backventiler, Provtagning- och serviceventiler, Block and Bleed ventiler, Slangventiler, Smutsfilter, Synglas, Flödesmätning, Nivåmätning, Tryckmätning, Temperaturmätning, Vätskeanalys, Kalibrering

Läs mer om Gustaf Fagerberg AB


KLINGER Sweden AB

Kontovägen 3
175 62 Järfälla
E-mail: info@klinger.se
Tel: +46 10 199 87 00

www.klinger.se

Kompetenser: Packningar, Tätningar, Ventiler, Instrument, Manöverdon, Säkerhetsarmatur, Kompensatorer, Flänsskydd / Sprayskydd, PTFE-Packningar, Metallpackningar, O-ringar, Kulventil, Backventiler, Reglerventiler, Kägelventiler, Nålventiler, Nivå, Flöde, Temperatur, Tryck

Läs mer om KLINGER Sweden AB


ROYKON

Navervej 8
7000 Fredericia
Tlf.: +45 75 945 955
E-mail: post@roykon.dk

web

Kompetenser: Flänsar, Livsmedel rördelar, Livsmedel rördelar, Gängade delar, Kopplingar, Kompressionskopplingar, Manometrar & flödesmätare, Press rördelar, Pneumatik, PVC, Rör & rörhållare, Slangar, Slangkopplingar, Slangklämmor, Svets rördelar, Vatten & spillvatten, Vattenfiltrar, Ventiler, Vibrationsdämpare, Tillbehör

Läs mer om ROYKON


OEM Automatic – Optris tar temperaturmätning till nya höjder!


07.mar 2024


OEM Automatic – Optris tar temperaturmätning till nya höjder!

Härmed presenterar vi vår nya tillverkare, Optris! De har tillverkat produkter för kontaktfri temperaturmätning i mer än 20 år och fortsätter leverera hög kvalitet på deras produkter.

Vilken är deras största marknad?

Deras största marknad är kontaktfria punktmätare som är optimerade för en rad olika material och kan mäta temperaturen på material och i tillämpningar som är omöjliga med andra metoder. Utöver deras pyrometrar har de även värmekameror som också arbetar i olika våglängder för att vara optimerade för olika material, temperaturer och tillämpningar. Pålitlig och robust tysk kvalitet när den är som bäst.

Läs mer om Optris HÄR

Kolla in vårt sortiment

Temperaturmätare

Temperatur är den vanligaste parameter som mäts efter tid. Ett mycket effektivt sätt att mäta detta är via värmestrålning. Alla objekt avger värmestrålning och dess våglängd och intensitet är beroende av dess temperatur. Genom att mäta denna värmestrålning med en temperaturmätare får man många fördelar framför en kontaktmätare. Detta öppnar upp många fördelar eftersom mätningar med en temperaturmätare kan köras på avstånd, utan att påverka objektet som mäts, farliga ämnen, högspänning och väldigt stora mätområden.

Kolla in sortimentet HÄR.

Pyrometrar

En pyrometer är en kontaktfri termometer som mäter värmestrålning. De finns som en lång rad specialanpassade produkter för olika applikationer. Pyrometrar med små huvuden, för metaller, plastfilmer, glas, för extremt snabba förlopp, höga omgivningstemperaturer och skitiga miljöer bara för att nämna några. CT-modellerna har även en Process Interface, en robust kopplingsbox med en lång rad in och utgångar samt optioner för USB, RS232, RS485, Modbus RTU, Profibus DP och Ethernet.

Kolla in sortimentet HÄR.


Pentronic – Artikel om mätning av fluidtemperatur i rör


18.jan 2024


Magasinet ”It’s About Temperature” innehåller intressanta kundreportage, lärorika teknikartiklar, fakta om temperatur, läsning om vår organisation och våra medarbetare.

Missa inte läsvärd Teknikartikel om mätning av fluidtemperatur i rör, skriven av Professor emeritus, Dan Loyd. Här kan du läsa om faktorer som påverkar din mätning, få tips gällande installation av temperaturgivare och exempel på uträkning av svarstid.

Artikeln hittar du i Pentronics magasin: It’s About Temperature 2023 sid 26-28.

Magasinet ”It’s About Temperature” innehåller intressanta kundreportage, lärorika teknikartiklar, fakta om temperatur, läsning om vår organisation och våra medarbetare. 

Läs mer


ACANDIA – VERIFIERADE OCH PÅLITLIGA TEMPERATURSENSORER




Provningen simulerar användningsområdet på sensorn för att upptäcka eventuella tillverkningsfel.

Hur säkerställs kvaliteten på sensorerna från Sensit? Efter tillverkningen märks alla temperatursensorer med sin egen unika identifieringskod och hela partiet placeras i temperaturkammare. I kammaren genomgår sensorerna 7 till 10 temperaturcykler från -10°C till 120°C beroende på sensortyp.

Provningen simulerar användningsområdet på sensorn för att upptäcka eventuella tillverkningsfel.

Samtliga sensorer kontrolleras, först mäts sensorerna vid 0°C (krossad is) och därefter i det högre temperaturområdet som sensorn är specificerad för. Varje produkt jämförs med en referenssensor som är direkt kopplad till Czech Metrology Institute (CMI).

I det sista steget av testningen verifieras att sensorn uppfyller de parametrar som garanteras av Sensit. Processen möjliggör upptäckt av eventuella kritiska defekter i sensorerna och Sensit kan direkt identifiera och analyserar orsaken innan sensorerna lämnar fabriken.

Läs mer här


Balluff – Nytt induktivt system för positionsmätning




Särskilt snabb, kompakt och exakt

Med produktfamiljen BIR (Balluff Inductive Rapid Positioning System) lanserar Balluff ett nytt induktivt och extremt snabbt positionsmätningssystem på marknaden - smarta funktioner inkluderade.

Förutom en hög upprepningsnoggrannhet och en mätfrekvens på > 10 kHz imponerar BIR med ett stort, justerbart mätområde samt ett särskilt kompakt, platt hölje med små blindzoner.

Systemet används bland annat i stansmaskiner, industrirobotar, fabriksautomationssystem eller förpackningslinjer - med andra ord överallt där det krävs precision i hög hastighet. BIR utnyttjar också sina styrkor inom laserskärning och 3D-utskrift.

Redo för framtidens fabrik

BIR har integrerad temperaturövervakning via IO-Link. Möjligheterna till kontinuerlig övervakning av tillstånd, flexibla gränssnitt och enkel parametrering och diagnostik via IO-Link minskar tiden för installation och omställning. Genom att underlätta felsökning hjälper BIR till att undvika maskin- och systemstopp.

Specialfunktioner

  • Hög mätfrekvens på > 10 kHz
  • Lätt att integrera tack vare den kompakta designen med små blindzoner.
  • Utmärkt pris-prestandaförhållande.
  • Hög precision i upplösning, repeterbarhet och linjäritet.
  • Flexibla gränssnitt (analogt, IO-Link, SSI)
  • Kontinuerlig övervakning (tillståndskontroll) av tillstånd

Läs mer här


Vad ska jag tänka på när jag väljer temperaturloggers?




Att mäta temperatur är det vanligaste bland våra kunder. Sortimentet av temperaturloggers är också stort. Det kan därför vara svårt att veta vilken typ av logger du ska välja.

Den första saker du bör tänka på vid val av logger är hur du vill läsa av din mätdata. Det finns egentligen tre alternativ. Du kan välja att tanka av loggern manuellt efter mätningen, fjärravläsa värden på distans eller så kan loggern vara ansluten till en dator och skicka värden direkt dit. Hur du vill läsa av är avgörande för vilken logger som passar för din mätning.

Här hittar du våra temperturloggers.

Mät inte snabbare än nödvändigt

Det andra du bör fundera över är hur snabbt du behöver mäta. Detta beror så klart på din tillämpning. Mäter du i rumstemperatur behöver du inte mäta snabbt eftersom temperaturförändringarna är långsamma. Vid temperaturmätning i en ugn behöver du däremot kunna mäta betydligt snabbare.

Samplingsintervallet är också beroende av vad vad du vill få ut av din mätning. Vill du se små förändringar i temperaturen, som sker exempelvis då en dörr i ett kylrum öppnas, måste du mäta snabbt. Vill du bara se temperaturen i rummet i stort räcker det att sampla mer sällan. Hursomhelst är det onödigt att mäta snabbare än nödvändigt. Det gör bara att du får en onödigt stor datamängd att hantera.

Läs mer om hur du väljer rätt samplingsintervall här.

Tänk också på loggerns responstid. En tät kapsling har ofta en längre responstid. Det gör att du då, trots ett snabbt samplingsintervall, kanske ändå inte kommer att se temperaturvariationerna fullt ut. I de fallen är det bättre med en extern givare.

Temperaturloggers med olika kapsling

Vi har ju redan nämnt kapslingen. Den behöver inte bara anpassas efter hur snabbt du ska mäta utan också efter var du ska mäta. Ska du mäta utomhus krävs en typ av kapsling, medan det i andra applikationer är bättre att använda en annan typ av kapsling.

Läs om olika kapslingar här.

Hur många mätpunkter du tänkt dig spelar också in i valet av logger. När det gäller fjärrövervakning har vi system med flera mätpunkter. Även vid manuell avtankning och onlinemätning till dator finns flerkanaliga alternativ. Viktigt här är att tänka ett steg längre. Hur kommer mätbehovet se ut längre fram? Genom att förbereda för detta kan du spara både tid och pengar.


Skydda riskgrupperna i sommar




Sommaren är här, och som vi redan fått erfara innebär det varma dagar som är extra påfrestande för vissa grupper i samhället. Äldre och sjuka är några som värme kan vara extra farligt för. Redan vid några dagars värmebölja ökar dödligheten med över 30%.

Trots att det är allmänt känt att äldre och sjuka har svårt att klara sig i värmen, finns det ingen beredskap hos myndigheterna vid värmeböljor, menar forskare.

– En varm vecka ökar dödligheten i Sverige med hundratals människor. Det kan jämföras med en influensaepidemi, menar Bertil Forsberg, professor i miljömedicin, som är kritisk mot den bristfälliga beredskapen inför värmeböljor.

Vården är inte anpassad för värmen

På många äldreboenden vittnar personal och de boende om bristen på luftkonditionering, och att det påverkar de äldre i stor omfattning. Många äldre drabbas av uttorkning, och i kombination med vissa sjukdomar och medicinering kan det vara livsfarligt.

Äldre har svårare att reglera värme, och inte samma förmåga att känna törst som unga. Vätskeförlust kan då leda till bland annat blodproppar.

– De riktigt varma perioderna kan man ha upp till 30 procent högre dödlighet än vad man borde ha haft med normala temperaturer, säger Bertil Forsberg till Sveriges Radio.

Säkra upp mer bra rutiner

Genom att mäta temperatur kan man se var problemen är som störst, och utifrån det anpassa verksamheten. Vissa rum kanske har skydd mot stekande sol, och då lämpligare att uppehålla sig i. Detta kan såklart variera under soltimmarna.

Smidiga lösningar för att mäta temperatur.


Temperaturmätning viktigt på Apotek




Leverat av Intab Interface-Teknik AB

Apoteket ska övervaka och dokumentera temperatur vid förvaring av läkemedel. Detta innebär att temperaturmätning ska göras i alla utrymmen där läkemedel förvaras, både kyl- och eventuell frysförvaring samt förvaring i rumstemperatur.

Det är viktigt att öppenvårdsapoteket placerar mätinstrumenten så att temperaturen mäts där läkemedel faktiskt förvaras. Avvikelser i temperaturen ska hanteras så snart som möjligt för att säkerställa att läkemedlens kvalitet inte äventyras. Kontroll/utvärdering av den noterade temperaturen bör ske med viss regelbundenhet för att säkerställa att eventuella temperaturavvikelser har tagits omhand.

Mätning ska ske med hjälp av ändamålsenlig mätutrustning som regelbundet kalibreras för det temperaturintervall man avser att mäta. Även de utrymmen där färdiga läkemedel för kund förvaras ska temperaturövervakas, liksom andra lagerplatser för läkemedel, som exempelvis så kallat tunglager, varuceller och självval i butikslokalen m.m. I förekommande fall kan det också bli aktuellt med till exempel mätning av luftfuktighet.

Mäta med datalogger underlättar

För att underlätta mätning är det en god idé att använda sig av ett registrerande mätinstrument, som en datalogger eller ett instrument för fjärrövervakning. På så sätt slipper man manuell hantering av registrerade värden. En dataloggers mäter och spara data på ett internt minne. En fjärrövervakande logger skickar data till en molntjänst. Det finns möjlighet att få larm då temperaturer över- eller underskrids. Väljer man att fjärrövervaka kan man dessutom få rapporter med ett bestämt intervall.

Vårdhandboken.se specificerar också hur temperaturövervakningen ska ske. Enligt denna ska samtliga utrymmen där läkemedel förvaras kontrolleras och dokumenteras regelbundet. Det gäller även korridorer och behandlingsrum där akutvagnar/väskor förvaras.

Temperaturen i kylskåp (+2 – +8 ⁰C) kan behöva regelbundna kontroller. Vad gäller känsliga läkemedel som vacciner och koagulationsfaktorer eller andra dyra läkemedel bör man göra dagliga kontroller. Även kylskåp med larm kan behöva regelbundna kontroller.

Rumstemperaturen (+15 – +25 ⁰C) ska man mäta en gång/vecka. Vid stabil temperatur kan kontroller en gång i månaden vara tillräckligt. Under sommaren, och framförallt vid extrem värme, bör man bevaka och dokumentera temperaturen varje dag.

Värmeskåp för infusions- och spolvätskor bör hålla +38 – +40 ⁰C enligt vätsketillverkarnas rekommendationer.

Frystemperaturen ska man kontrollera i bipacksedel eller i Fass. Det finns inga fastställda temperaturintervall för frysförvaring, men oftast minst -20⁰C.

Många olika alternativ

Vi erbjuder en rad instrument för mätning av temperatur. De enklaste modellerna Tinytag programmerar du och startar via dator för att hämta in för avtankning efter avslutade mätning. Dataloggers från Comet fungerar på samma sätt men där finns även möjlighet till larm vid satta temperaturnivåer. För ett helt självgående system finns GSM-loggers och Intab Wireless System. Vilket som passar bäst beror på antal mätpunkter och lokalernas utformning men gemensamt för båda lösningarna är att de skickar data till vår molntjänst för avläsning online.


JUMO Danmark blir en del av JUMO Skandinavien




Nu är det äntligen officiellt ! Det blev ett trevligt besök igår när vår VD Steffen Hossfeld, COO för JUMO GmbH & Co. KG, överlämnade nycklarna till nya vd Mattias Jönsson.

Nycklarna har landat på en mycket kompetent plats, där Mattias har varit en del av JUMO i nästan 30 år och är en stor del av JUMO:s historia. JUMO Måle- og Reguleringsteknik A/S blir en del av ett starkt skandinaviskt team, där Mattias har varit vd för Sverige och Norge sedan 2018.

Vi ser fram emot att växa och expandera tillsammans i framtiden - tillsammans blir vi starkare inför våra kunder!


Cookie-inställningar