Manometrar

Manometrar är mätinstrument för att detektera och visa det fysiska trycket hos ett medium (vätska, gas). De flesta manometrar använder yttre lufttryck som ett referenstryck, endast speciella typer av absolut tryckmätning, till exempel när ett vakuum används som en barometerreferens. Manometrar finns både elektroniska och mekaniska - och bör kalibreras kontinuerligt för noggrann och optimal tryckmätning

Leverantörer av Manometrar:


Armatec AB

Betagatan 1
431 49 Mölndal
Tel: +46 31 89 01 00
E-post: info@armatec.se

www.armatec.com/sv

Kompetenser: Avskiljare, Backventiler, Elmätare, Flödemätare, Kulventiler, Kägelventiler, Nivåmätare, Reglerventiler, Skjutspjällventiler, Säkerhetsventiler, Tankar, Temperaturmätare, Tryckmätare, Vakuumpumpar, Vattenmätare, Vridspjällventiler, Ångpannor

Läs mer om Armatec AB


Endress+Hauser AB

Sundbybergsvägen 1
171 73 SOLNA
Tel. +46 (0)8 555 116 00
info.se.sc@endress.com

www.se.endress.com

Kompetenser: Analys Utrustning, Flödesmätare, Kalibrering, Mätning, Nivåmätning, Processinstrumentering, Temperatur Mätare, Tryckmätning, Ultraljudsmätning

Läs mer om Endress+Hauser AB


Flamkontroll Skandinavisk Försäljning AB

Åkervägen 3
149 45 NYNÄSHAMN, Sverige
Tlf.: +46 8 520 205 00
E-mail: info@flamkontroll.se

www.flamkontroll.se

Kompetencer: Kulventiler, gasfilter, gasmätare, regulatorer, magnetventiler, dubbelmagnetventiler, multiblock, täthetskontroller, tryckvakter, manometrar, vridspjäll, övervakningsreläer, slangar, gaskopplingar, gassträckor, biogas, atex, infravärmare

Läs mer om Flamkontroll Skandinavisk Försäljning AB


Gustaf Fagerberg AB

Klangfärgsgatan 25-27
426 52 Västra Frölunda
Tel.: 031 – 69 37 00
E-post: info@fagerberg.se

www.fagerberg.se

Kompetenser: Kulventiler, Vridspjällventiler, Kikventiler, Kägelventiler, Kilslidsventiler, Skjutspjällventiler, Reglerventiler, Säkerhetsventiler, Backventiler, Provtagning- och serviceventiler, Block and Bleed ventiler, Slangventiler, Smutsfilter, Synglas, Flödesmätning, Nivåmätning, Tryckmätning, Temperaturmätning, Vätskeanalys, Kalibrering

Läs mer om Gustaf Fagerberg AB


KLINGER Sweden AB

Kontovägen 3
175 62 Järfälla
E-mail: info@klinger.se
Tel: +46 10 199 87 00

www.klinger.se

Kompetenser: Packningar, Tätningar, Ventiler, Instrument, Manöverdon, Säkerhetsarmatur, Kompensatorer, Flänsskydd / Sprayskydd, PTFE-Packningar, Metallpackningar, O-ringar, Kulventil, Backventiler, Reglerventiler, Kägelventiler, Nålventiler, Nivå, Flöde, Temperatur, Tryck

Läs mer om KLINGER Sweden AB


ROYKON

Navervej 8
7000 Fredericia
Tlf.: +45 75 945 955
E-mail: post@roykon.dk

web

Kompetenser: Flänsar, Livsmedel rördelar, Livsmedel rördelar, Gängade delar, Kopplingar, Kompressionskopplingar, Manometrar & flödesmätare, Press rördelar, Pneumatik, PVC, Rör & rörhållare, Slangar, Slangkopplingar, Slangklämmor, Svets rördelar, Vatten & spillvatten, Vattenfiltrar, Ventiler, Vibrationsdämpare, Tillbehör

Läs mer om ROYKON


Mer kunskap om Manometrar:

Manometrar läser / mäter tryck inom ett specifikt intervall, som oftast mäts i bar. En manometer är ett mätinstrument för att detektera och visa fysiskt tryck av ett medium (vätska, gas). De flesta manometrar använder yttre lufttryck som ett referenstryck, endast speciella typer av absolut tryckmätning, till exempel när ett vakuum används som en barometerreferens. Manometrar, på grund av deras mätprocedurer i direktmätare (för mätning av kraften per ytenhet) indirekta tryckmätare (för mätning av cirka partikeltäthet, värmeledningsförmåga, etc.) delas.

Kunskap - Varför är en manometer vätskefylld?

Artikel levererad av Morten B. Jensen, KLINGER Danmark (oversat fra Dansk)

Manometrar finns i flera versioner, varav de 2 vanligaste typerna är Bourdon tubmanometer eller kapselmanometer, där namnet syftar på det mätelement som används.

I Bourdon-rörmanometern är själva sensorelementet ett tillplattat rör som är stängt i ena änden. Röret är böjt i en cirkulär form så att det "veckas ut" när trycket stiger. Bourdon-rörmanometrar täcker mätområden från 0… 0,6 bar upp till 0… 600 bar och klassificeras vanligtvis i noggrannhetsklass 1,6 eller 1,0. Manometrar tillverkade i Europa måste uppfylla kraven i EN 837-1, en standard som definierar dimensioner, mätområden och noggrannheter för denna typ av manometrar. Kapselmanometrar är uppbyggda kring ett mätelement som består av två cirkulära, korrugerade membran som är sammanfogade i kanten med en trycktät skarv. Ett ökat tryck på insidan av denna kapsel kommer att resultera i en expansion av elementet, vilket i sin tur kan omvandlas till en mekanisk rörelse. Kapselmanometrar är särskilt lämpliga för gasformiga medier och arbetar vid relativt låga tryck, vanligtvis i mätområden från 0...2,5 mbar till 0...0,6 bar. Båda versionerna levereras antingen med eller utan vätskefyllning - men vad är skillnaden?

Den vätskefyllda manometern

Först och främst används vätskefyllning av en manometer som ett billigt sätt att stabilisera nålen och smörja de mekaniska delarna, i en applikation med vibrationer och tryckstötar. Vätskorna som används ska vara så trögflytande att de kan hålla nålen stabil samtidigt som de inte får ge ett så stort mottryck att trycket inte kan flytta nålen.

De vanligaste fyllmedlen är Glycerin och Silikon. Glycerin används i ca. 95% av alla ansökningar och är vanligtvis "standard"-valet. Fördelar med flytande fyllning:

  • Stabilisering av nålen. Utan vätska kan nålen hoppa/skaka, vilket gör det svårt att fastställa platsen för lossning.
  • Oljan hjälper till att öka livslängden på manometern genom att dämpa och smörja de mekaniska delarna.
  • Det är en billig lösning och kommer i många fall som standard på en mätare.

Nackdelar med vätskefyllning:

  • Missfärgning (mörkning eller gulning) av glycerin med tiden när den utsätts för UV-strålar eller extrema temperaturförändringar.
  • Rekommenderas inte vid låga temperaturer (Standardglycerin blir för trögflytande vid temperaturer under -5oC).
  • Risk för läckage.

Även om nackdelarna omedelbart kan verka som en "no go" för många processuppgifter, finns det enkla lösningar för att övervinna dessa problem. Vi börjar med missfärgning: Om potentiell missfärgning är ett problem, istället för att välja ett annat fyllmedel än glycerin t.ex. silikon. Silikon har en större temperaturtolerans och påverkas inte så lätt av UV-strålar. Om din applikation använder låga temperaturer - under fryspunkten (0oC), kan silikon eller en blandning av glycerin och destillerat vatten användas - i båda fallen kommer inte viskositeten att förändras nämnvärt förrän temperaturen sjunker under -40oC. När det gäller läckage finns det alltid en risk med vätskefylld mätutrustning, risken för läckage beror oftast på kvaliteten på mätaren som används och uppgiften. Risken kan minskas genom att använda en manometer där glaset fästs med en krusad infattningsring istället för en bajonettring, eftersom den krusade kanten håller packningen permanent på plats och därför är mindre benägna att lossna under drift eller mänskliga misstag. Återigen är risken för läckage genom att välja ett kvalitetsinstrument lägre på grund av förbättrade tillverkningsteknologier/standarder.

Ventilation

Sist men inte minst kan tryckuppbyggnad inuti manometern inträffa. Det är normalt att trycket byggs upp när vätska expanderar med temperaturhöjningar i ett slutet system. I en vätskefylld manometer menar de att sensorn utifrån påverkas av ett tryck som kan göra att nålen rör sig bort från noll och/eller gör att mätaren läser felaktigt – typiskt sett gäller detta mätområden under 10 bar där ett mätfel på +/- 2-4 % är inte ovanligt.

Alla vätskefyllda manometrar är försedda med en typ av plugg eller ventil där vätskan fylls på och eventuell tryckuppbyggnad i manometerhuset kan åtgärdas genom att lyfta påfyllningspluggen något uppåt. En mer permanent lösning vore att öppna/klippa av ventilen - efter att manometern har monterats vid mätpunkten.


OEM – Därför kan en fylld mätare vara bra för dig




Om du har problem att läsa av din mätare på grund av vibrationer eller imma kan en fylld mätare vara bra. Vi förklarar varför!

Om du har problem med att visaren i din mätare fladdrar eller att manometern är placerad på ett ställe med mycket vibrationer, är det en fylld variant du ska välja. Vätskan är oftast glycerin som klarar mediatemperaturer från -20 till +60 °C men specialblandningar finns för att klara ner till -40 °C.

Själva fyllningen fungerar också som intern smörjning vilket medför längre livslängd. Vid lägre temperaturer kan imma bildas på glaset vilket gör att avläsning blir svår. Men har du en fylld manometer motverkas detta och normal avläsning kan ske.

Om din manometer inte är placerad i utsatt område så fungerar det lika bra med en ofylld.


OEM – Manometer med hastelloymembran från WIKA




Nu släpper WIKA den nya manometern PG28 med hastelloymembran.

WIKA har med modell PG28 skapat en manometer anpassad för flytande eller gasformiga aggressiva medier genom att de mediaberörda delarna är i Hastelloy C276. Till exempel klarar den medier såsom svavel-, salpetersyra och klorgas etc. Manometern är tillverkad enligt standard EN 837-1 både som standard- eller säkerhetsklassad variant vilket innebär splitterfritt glas och bakåtriktat sprängskydd.

Husstorleken är Ø100 mm eller Ø160 mm med en noggrannhet på 1 % i tryckområden 0-0,6 bar till 0-700 bar. Huset är i rostfritt stål med möjlighet att få vätskedämpat vid de tillfällen vibrationer förekommer. Processanslutningarna är G1/2 B, 1/2 NPT eller M20x1,5 och kan fås ned- eller bakåt.

Applikationer

  • Olje-, gas-, kemiska- och petrokemiska industrier
  • För gasformig och flytande media som inte är för viskösa eller kristalliserande i aggressiva miljöer
  • Vätskedämpat hus där vibrationer och tryckstötar förekommer
     

Produktbeskrivning 

  • Mediaberörda delar i Hastelloy C276
  • Utmärkt beständighet mot frätande media såsom svavelsyra, salpetersyra, klorgas etc.
  • Finns även som säkerhetsversion "S3" enligt EN 837-1
  • Skalan sträcker sig från 0-0,6 till 0-700 bar [0-10 till 0-10 000 psi]

Cookie-inställningar