Vattenskärning
Tekniken bakom vattenskärning är baserad på en högtryckspump. Vattnet tillförs ett tryck på ca. 4000 bar. Vattentrycket, liksom de små skärmunstyckena på 0,1-0,4 mm, accelererar vattnet till en hastighet av cirka 900 m / sek när vattnet lämnar skärhuvudet. Härmed är det nu möjligt att skära i alla mjuka material som t.ex. gummi, skum, kartong, packningar, tunn plast etc.
Leverantörer av Vattenskärning:
Weland AB
Malmgatan 34
333 30 Smålandsstenar
Tel: 0371-344 00
Kompetenser: Bockning, Gallerdurk, Grenställ, Laserskärning, Pallställ, Platbearbetning, Plasmaskärning, Plåtbearbetning, Rörlaserskärning, Skärande bearbetning, Slittning, Stansning, Stålpall, Svetsning, Trappor, Vattenskärning
Mer kunskap om Vattenskärning:
Vid skärning med vatten tillsätts ofta polymerföreningar (långkedjig molekylförening) till vattnet för att göra strålen längre och mer sammanhållen. En polymer förening kan bestå av polyakrylamider, polystyrensulfater eller liknande. Vid skärning med vatten, arbeta med ett tryck på ca. 4000 bar. Det högsta uppnåbara trycket är 9 000 bar vid användning av vatten, eftersom isformationer förhindrar ytterligare komprimering.
Water Jet Sweden – Ny precisionsvattenskärning för tillverkning av medicinska implantat

Rafal Zawadzki, Water Jet Swedens Manager i Polen (vänster) med Andrzej Łuczaj, Technical Director på ChM Sp. z o.o. (höger).
Medicinska implantat är en växande sektor inom hälso- och sjukvårdsindustrin. Livskvaliteten förbättras för miljontals människor varje år. ChM sp. z o.o. från Polen har levererat lösningar för behandling av mänskliga rörelsesystem i över 40 år. Nu fördubblar de sin produktionskapacitet.
Traumatologi och ortopediska produkter
I den nordöstra delen av Polen, i ett ekologiskt rent område i Europeiska unionen, ligger företaget ChM Sp. z o.o. I över 40 år har företaget designat, producerat och distribuerat lösningar för traumatologi och ortopedi i samarbete med medicinsk personal över hela världen. Mer än 60% av produktionen exporteras, den distribueras till 50 länder på 5 kontinenter och 20% av den årliga omsättningen spenderas på FoU. Fokus på produktinnovation och patientsäkerhet är deras nyckel till framgång.
ChM har använt vattenskärningsteknik för att skära komponenter för sina traumatologi- och ortopediska produkter i många år och köpte sin första maskin från Water Jet Sweden redan 2010. Vattenskärningens höga precision, släta skärytan och frånvaro termisk påverkan på materialet är till stor nytta för den slutliga kvaliteten på deras implantatprodukter.
Ny teknik och dubbel kapacitet
Vattenskärning har under en tid varit en flaskhals i produktionen och ChM behövde fördubbla produktionskapaciteten med ytterligare en maskin. ChM passade då på att samtidigt ta in ny, modern skärteknik och den nya maskinen utrustades ett extra mikroskärverktyg för extra hög precision.
- Den nya maskinen har två skärhuvuden, berättar Rafal Zawadzki, Water Jet Sweden Manager i Polen. Ett huvud för traditionell abrasiv vattenskärning samt ett Micro-huvudet designat för extra fint abrasivmedel och smala snitt. Nu kan ChM producera små, specifika implantat med 0,3 mm skärsnitt. Micro huvudet sparar både material och förbättrar skärprecisionen, fortsätter Rafal.
Att vara branschledande handlar inte bara om teknik. Det handlar också om människor och resurser. ChM tror att ett nära samarbete mellan ingenjörer och produktionspersonal, som finns på samma ställe, resulterar i högsta kvalitet på implantat och medicinska instrument, och investeringen omfattade även förbättrad effektivitet och säkerhet. Den gamla vattenskärningsarbetsstation utrustades med moderna säkerhetssystem enligt de senaste EU-standarderna, som en enhetlig lösning för båda maskinerna, och den nya KMT-högtryckspumpen och WJS Online Abrasive Feeding-system betjänar båda maskinerna parallellt och optimerar viktiga resurser.
- Med funktionen Block-and-bleed kan du lasta den ena skärstationen medan den andra maskinen fortsätter att skära. Maskinerna betjänas parallellt men drivs separat, förklarar Rafal.
Eftersom produktionen körs i treskift, dygnet runt, planerades installationsstoppet noggrant där man försökte hålla stopptiden till ett minimum. Först flyttades den gamla maskinen till en annan lokal för att hålla kunna produktionen uppe. Samtidigt förbereddes de nya maskinstationerna och nya maskinen installerades och testades. Den gamla maskinen flyttades därefter tillbaka och integrerades i den nya parallella arbetsstationen, redo för produktion med fördubblad kapacitet, dygnet runt.
- Professionellt stöd från Water Jet Sweden under flera års användning av den första maskinen gjorde valet av en andra maskin naturligt och självklart, säger Andrzej Łuczaj, teknisk chef på ChM Sp. z o.o. Vi har utvecklat en lösning för att integrera båda pumparna, vilket säkerställer diversifiering i händelse av fel på en av dem och alternativet med ett nytt mikrohuvud har utökat vår tekniska kapacitet. Att uppnå det uppsatta målet om ett mycket kort produktionsstopp är mycket viktigt och kritiskt för en tillverkare av medicintekniska produkter för traumatologi, förklarar Andrzej.
- Det tog 1,5 dag att göra hela installationen, vilket är en halv dag snabbare än vad som först beräknades, så vi är nöjda med installationsprocessen, berättar Rafal. Det finns alltid små problem att lösa, men våra tekniker är erfarna och väl förberedda.
ChMs vision att bli ledande inom att skapa och tillhandahålla lösningar för behandling av mänskliga rörelsesystemet och att vara en respekterad partner för kirurger när det gäller att återställa patientens hälsa. Water Jet Sweden är glada att kunna stödja den ambitionen.


Elmia Subcontractor är vårt sätt att nå längre ut

Ny stor vattenskärmaskin, fördubblad kraft i verkstaden och större lokaler. AddCut växer så det knakar och nu vill företaget nå ut till kunder i hela Sverige. En del i satsningen är att ställa ut på Elmia Subcontractor 2022 – för första gången i företagets historia.
Alexander Sköld och Jonas Sjödell tog över AddCut 2018 och därefter har det hänt en hel del i företaget. Så pass mycket att de nu satsar mot större volymer och letar kunder från hela Sverige, ja till och med från hela Skandinavien. För att lyckas med detta har AddCut valt att ställa ut på Elmia Subcontractor för första gången sedan företaget grundades 2005.
– Nu vill vi åt de stora volymerna och de kunderna tror vi att vi kan få träffa på Elmia Subcontractor. Vi vet sällan vem som blir vår nästa kund, det enda vi vet är att de små jobben kan bli stora efterhand. Vi stänger inga dörrar, säger Alexander Sköld.
En viktig del i satsningen är den nya vattenskärmaskinen som har ett skärbord på 3,2 x 7,7 meter och kan bearbeta fyra plåtar samtidigt. Maskinen är utrustad med två skärzoner vilket gör att det går att plundra/ladda samtidigt som maskinen skär. Utöver detta har AddCut investerat i flera nya bearbetningsmaskiner som har fördubblat kapaciteten i verkstaden.
– Det är inom vattenskärning som vi vill växa och det var också därför som vi investerade i den nya maskinen som är anpassad för just det, säger Jonas Sjödell.
Varför föll valet på Elmia Subcontractor?
– Jag har hört från andra företag att det har gett bra resultat för dem och därför bestämde vi oss för att testa i år. Vi klarar inte av att nå ut till hela Sverige och Skandinavien på egen hand, Elmia Subcontractor är vårt sätt att nå längre ut. Det är ju en känd mässa med många inköpare, vi har ju själva varit besökare där och träffat många i branschen, säger Jonas Sjödell.
Vad har ni för målsättningen med er debut på Elmia Subcontractor?
– Vi vill få många leads så vi har potentiella kunder att bearbeta när vi kommer hem. Det som är bra med mässan är att man får ett ansikte på kunden vilket gör det mycket enklare att sedan gå vidare. Nu testar vi detta och får vi bra respons kan det mycket väl bli så att vi kör vidare flera år i rad, säger Alexander Sköld.
Vad blir ert fokus under Elmia Subcontractor?
– Vi kommer att visa produkter i flera olika material som är vattenskurna. Fördelen med vattenskärning är att det går att köra i princip alla material. Det material som vi kör allra mest är aluminium eftersom det är svårt att laserskära. Det vi tycker är viktigt att få fram är att vi kan skära allt från det mjukaste materialet till det hårdaste. Dessutom är det ingen värmepåverkan. Processen är miljövänlig tack vare att vi bara använder vatten och sand, sanden återvinner vi, säger Alexander Sköld.