Ställdon
Ställdon finns i praktiskt taget alla hydraulsystem och ofta mer än ett. Ställdon är maskinkomponenter som omvandlar hydraulisk energi till mekanisk energi. Det finns två typer av ställdon, linjära i form av cylindrar och roterande i form av motorer. Det finns 2 typer av ställdon, linjära i form av cylindrar och roterande i form av motorer
Leverantörer av Ställdon:
ABB
Kopparbergsvägen 2
721 71 Västerås
Tel: +46 021-32 50 00
Kompetenser: Belysning, Elmätare, Frekvensomriktare, Generatorer, Industrirobotar, Kabelskåp, Kapslingar, Nödbelysning, PLC, Reläer, Robotar, Ställdon
Belimo AB
Stubbsundsvägen 15
131 41 Nacka
Tel: +46 8 464 07 00
E-post: info@belimo.se
Kompetenser: Kulventiler, Reglerventiler, Ställdon, Sätesventiler, Vridspjällventil, Zonventiler
ESBE AB
Bruksgatan 22
SE-333 75 Reftele, Sweden
Tel: +46 371 570 000
E-mail: sales@esbe.eu
Kompetenser: Blandningsventiler, Linjära ventiler, Linjära ställdon, Linjära styrdon, Rgleringar, Reglerande styrdon, Rumstermostater, Shuntgrupper, Termostatiska enheter, Vridande ventiler, Vridande ställdon, Vridande styrdon, Växelventiler, Zonventiler
LINAK Scandinavia AB
Box 2098
Kanalvägen 10A
SE-194 02 Upplands Väsby
Tel: +46 8 732 2000
Kompetenser: Linjära ställdon, Lyftpelare, Ställdon
Parker Hannifin AB
Almenäsvägen 20
501 78 Borås
Tlf.: +46 33 700 52 00
E-mail: parker.dk@parker.com
Kompetenser: Ackumulatorer, Cylindrar, Linjärenheter, Vakuumsugkoppar, Kvävgasgeneratorer, Vätgasgeneratorer, Ställdon, Filter, Separatorer, Kopplingar, Snabbkopplingar, Kraftuttag, Luftberedning, Tryckregulatorer, Motorer, Kugghjulsmotorer, Stegmotorer, Pumpar, Kolvpumpar, Slang, Hydraulslang, Tätningar, Packningar, O-ringar
Schneider Electric Sverige AB
Frösundaviks allé 1
16970, Solna (Frösundavik)
Tel.: +46 0771-360370
E-mail: kundcenter.se@schneider-electric.com
Kompetenser: Automation, Avbrottsfri kraft (UPS), Elbilsladdare, Frekvensomriktare, Givare, Nödljus, Brandvarnare, Överspänningsskydd, Elmätning, Ställdon, Apparatskåp, Kapslingar, Operatörspaneler, Industri-PC (HMI)
Spirax Sarco AB
Evenemangsgatan 40, plan 2
169 56 Solna
Sweden
Tel: +46 (0)8 556 322 30
Mail: info@se.SpiraxSarco.com
Kompetenser: Avledare, Avstängningsventiler, Elektriska pumpar, Elektriska ställdon, Kapselavledare, Kolvventiler, Kulventiler, Kägelventiler, Luftfuktningssystem, Överströmningsventiler, Pneumatiska ställdon, Reglerventiler, Regulatorer, Renångegeneratorer, Säkerhetsventiler, Tryckdrivna Kondensatpumpar, Ångfällor, Ångsystem
Stork Drives AB
Solna Strandväg 116
SE-171 54 Solna
E-post: info@storkdrives.com
Telefon: +46 8 635 60 00
Kompetenser: AC motorer, Bromsar, DC motorer, Drivelektronik, Elmotorer, Kuggväxlar, Linjäraktuatorer, Linjära enheter, Planetväxlar, Sensorer, Snäckväxlar, Stegmotorer, Växlar
Mer kunskap om Ställdon:
Den drivs av en energikälla, vanligtvis i form av en elektrisk ström, hydraulvätsketryck eller pneumatiskt tryck, och omvandlar denna energi till en form av rörelse. Ett ställdon är den mekanism genom vilken ett styrsystem fungerar i en miljö. Operativsystemet kan vara enkelt (ett fast mekaniskt eller elektroniskt system), mjukvarubaserat (t.ex. en skrivardrivrutin, ett robotstyrt operativsystem) eller ett mänskligt eller annat sätt.
Ställdon används ofta som mekanismer för att införa rörelse, eller för att spänna ett objekt för att förhindra rörelse. Inom elektronik är ställdon en underavdelning av givare. Dessa är enheter som omvandlar en insignal (främst en elektrisk signal) till rörelse. Elektriska motorer, pneumatiska ställdon, hydrauliska kolvar, reläer, kamdrivningar, piezoelektriska ställdon, termiska bimorfer, digital mikromirrorutrustning och elektroaktiva polymerer är några exempel på sådana ställdon.
Motorer är mestadels när cirkulära rörelser behövs, men kan också användas för linjära applikationer genom att omvandla cirkulära rörelser till linjär rörelse med en bult- och skruvomvandlare. Å andra sidan är vissa ställdon i sig linjära, såsom piezoelektriska ställdon. Omvandling mellan cirkulär och linjär rörelse sker vanligtvis via några enkla typer av mekanismer, inklusive:
• Skruv: Skruvjacka, kulskruv och rullskruvställdon fungerar alla enligt principen för den enkla maskinen, känd som skruven. När man vrider manövermuttern flyttar skruven axeln i en linje. Genom att flytta skruvaxeln roterar muttern.
• Hjul och axel: Lyftanordning, vinsch, kugghjul, kedjedrift, remdrivning, styv kedja och styva bältesmanöverdon fungerar enligt principen för hjul och axel. Genom att vrida ett hjul / axel (t.ex. trumma, växel, remskiva eller axel) rör sig ett linjärt element (t.ex. kabel, rack, kedja eller rem). Genom att flytta det linjära elementet roterar hjulet / axeln.
I virtuell instrumentering är ställdon och sensorer hårdvarukomplement för virtuella instrument.
Effektivitetsmätningar för manöverdon av hastighet, acceleration och kraft (alternativt vinkelhastighet, vinkelacceleration och vridmoment), samt energieffektivitet och överväganden som massa, volym, driftförhållanden och hållbarhet, bland andra.
Ett linjärt ställdon är ett ställdon som skapar rörelse i en rak linje, i motsats till cirkulär rörelse hos en konventionell elmotor. Linjära ställdon används i maskinverktyg och industrimaskiner, i datorutrustning som hårddiskar och skrivare, i ventiler och dämpare och många andra platser där linjär rörelse krävs. Hydrauliska eller pneumatiska cylindrar producerar själva linjär rörelse, många andra mekanismer för att tillhandahålla en linjär rörelse från en roterande motor.
Kunskap - 4 nyckelfunktioner som hjälper till att specificera det korrekta linjära drivsystemet
Artikel levererad av Olaf Zeiss, produktchef, Actuators Electromechanical & Drives Division Europe, Parker Hannifin
När det kommer till linjära ställdon kan valet av rätt drivteknik vara en balansgång eftersom det inte finns någon lösning som passar alla.
På grund av det breda utbudet av applikationer – från automatiserade förpackningslinjer och upphämtning till komplexa maskiner som 3D-skrivare – handlar det rätta valet mindre om att koncentrera sig på en enskild aspekt och mer om att hitta den optimala balansen mellan prestanda baserat på olika faktorer.
De flesta elektromekaniska linjära ställdon förlitar sig på en av fem vanliga drivsystemtyper: med kulskruv, ledskruv, kamrem, kuggstångsdrift och linjärmotorer.
Vanliga drivsystem
Kulskruvar är idealiska för applikationer med krävande driftsförhållanden och där höga krafter, precision och repeterbarhet krävs. De rullande kullagren minskar friktionen och ger hög mekanisk effektivitet, även vid kontinuerlig användning. Kulskruvar kan uppnå måttlig hastighet.
Styrskruvar är lämpliga för applikationer med måttlig arbetscykel eller de som kräver mindre justeringar. De ger vanligtvis bara ungefär hälften av verkningsgraden av kulskruvar och kräver dubbla vridmomentet för att uppnå samma "dragkraft". Men blyskruvar ger kostnadseffektiva och kompakta lösningar för applikationer med hög effekt.
Kuggremmar är enkla, robusta mekanismer för höghastighetsapplikationer som kräver långa drifttider och minimalt underhåll, där precision över 100 mikron är tillräcklig. De är effektiva och lätta att använda och kan köras med en arbetscykel på 100 procent. Kamremmar finns i längre versioner än skruvdrivna.
Rackdrivsystem är användbara för mycket långa vandringar som kräver hög hastighet men som inte är kända för sin precision. De erbjuder hög effekt men kräver regelbunden smörjning av systemet. Dessutom är det inte alltid möjligt att ta bort systemspel från denna typ av drivsystem och de kan vara mycket bullriga under drift.
PETS-principen
Alternativen för en linjär drivning kan grupperas i följande kategorier: Precision (P), förväntad livslängd (E), genomströmning (T) och speciella överväganden (S) (PETS).
Under drifttid är mekanisk effektivitet den primära faktorn, såvida det inte finns ett krav på en förorenad eller hård driftsmiljö.
Hög verkningsgrad för drivsystemet innebär lång drifttid och minskad energiförbrukning. Faktorer som nötningsbeständighet, smutsbeständighet och underhållskrav är också viktiga. På grund av deras höga effektivitet och begränsade underhållsbehov är kamremmar det föredragna alternativet i denna kategori.
Passager kan övervägas genom att först undersöka egenskaperna hos varje teknik för hastighet och acceleration eller retardation - beroende på längden på linjär färd som krävs. Om längre rörelse behövs, där mer av cykeltiden används på toppfart, är hastigheten det viktigaste. Om kortare rörelser krävs kommer accelerations- och retardationsegenskaper att ha företräde. Linjärmotorer är oöverträffade när det kommer till genomströmning.
Några andra överväganden att tänka på när man tittar på varje teknik inkluderar material- och implementeringskostnader, medan effekttäthet också är en allt viktigare faktor att tänka på när maskinkonstruktionen fortsätter att minska, särskilt när man specificerar ändeffektorer eller verktyg som är monterade på en axel.
Två nya ställdon från Moteck för tuffa miljöer och kompakta utrymmen

Nya MK15 och MK25 från Moteck – kompakta, robusta och intelligenta ställdon för industriella applikationer.
OEM Motor presenterar två nya tillskott i sortimentet av linjära ställdon från Moteck – MK15 och MK25. Dessa ställdon är framtagna för att möta kraven i tuffa industriella miljöer där kompakta mått, hög skyddsklass och smart funktionalitet står i fokus. Med inbyggda kontrollkort och flera kontrollalternativ erbjuder MK15 och MK25 flexibla lösningar för automatisering inom bland annat jordbruk, bygg och industri.
MK15 – kompakt och lätt, men med hög kapacitet
MK15 är ett lätt, men kraftfullt ställdon med ett intelligent kontrollkort integrerat i enheten. Det är utvecklat för applikationer med lättare laster och kortare slaglängd. Med en maximal drag- och tryckkraft på 750 N, IP-klassning upp till IP69K (statisk), samt flera valbara styralternativ – inklusive CAN-buss, Hall-sensorer och analog positionsåterkoppling – är MK15 en idealisk lösning där både prestanda och utrymme är avgörande.
MK25 – kraftfull och kompakt lösning för krävande uppgifter
För applikationer som kräver högre kraft är MK25 ett naturligt val. Det levererar upp till 2500 N i drag- och tryckkraft, har en robust aluminiumkapsling och är även den IP66/69K-klassad för användning i extrema miljöer. Den längre slaglängden (upp till 300 mm) och det breda urvalet av styrmöjligheter gör MK25 till ett utmärkt alternativ för mer avancerade rörelselösningar.
Båda modellerna har en ljudnivå under 60 dB och är byggda för att tåla temperaturer från -40°C till +85°C. De erbjuder pålitlig funktion även vid låg temperatur, tack vare ett automatiskt temperaturkompensationssystem i överströmsskyddet.
Fördelar med MK15 och MK25 ställdon från Moteck
- Kompakta mått för smidig integration i trånga utrymmen
- Hög skyddsklass: IP66 (vid drift) och IP69K (vid stillestånd)
- Inbyggda kontrollkort – minskar behovet av extern elektronik
- Flera styralternativ: DC-kontroll, H-brygga, Hall-sensorer, potentiometer, CAN-buss (SAE J1939)
- Inbyggda gränslägesbrytare
- Mjuk start och stopp (vissa modeller)
- Låg ljudnivå (MK15: ≤53 dB, MK25: ≤58 dB)
- Robust konstruktion med saltbeständig beläggning (testad i 500 timmar)
- Temperaturområde för drift: -40°C till +85°C
- Automatisk överström- och överspänningsskydd
- CE- och EMC-godkända
Exempel på användningsområden
- Automatiserade ventilationslösningar i växthus eller djurstallar
- Höjdjustering i industriella arbetsstationer
- Rörliga komponenter i jordbruksmaskiner
- Justerbara funktioner i bygg- och anläggningsutrustning
- Lyft- och tryckapplikationer i mobila maskiner
- Automation i lager- och logistiklösningar
- Miljöer med krav på vattentäthet och smutstålighet
Vill du veta mer om hur MK15 eller MK25 kan passa i din applikation? Kontakta våra tekniska experter – vi hjälper dig att välja rätt ställdon utifrån dina specifika krav och behov.
Nytt linjärställdon med integrerad motor från JVL

Nytt linjärställdon med integrerad motor från JVL
JVL A/S, en världsledare inom integrerade servo- och stegmotorer, presenterar den senaste innovationen i ServoStep™-motorfamiljen: The Piston Captive Style Actuator, även känt som det elektriska linjära ställdonet.
Detta nya ställdon är konstruerat med precision och hållbarhet i åtanke och har en inbyggd kulskruv av hög kvalitet och en icke-roterande styrning, vilket garanterar en förlängd livslängd. Till skillnad från traditionell konstruktion är kulskruven sömlöst integrerad i motoraxeln, vilket ger en exceptionellt kompakt lösning och en kortare ställdonslängd.
Linjära stegmotorer kan minska kostnader och spara utrymme. Det krävs ingen koppling, inget extra lagerstöd och inget monteringsarbete. Detta reducerar inte bara kostnader och längd utan minskar även felfrekvensen tack vare färre komponenter och en enklare konstruktion.
Vid applikationer med små radiella belastningsvärden behövs ingen linjärstyrning. Den speciella designen och användningen av kulskruv och lågfriktionsstyrning möjliggör lång livslängd, ökad effektivitet och reducerade underhållsbehov.
EGENSKAPER
- Slaglängd från 12,7 till 127 mm (anpassade längder tillgängliga)
- Rullad kulskruv med stigning på 1, 2 eller 4 mm/varv och C7-noggranhetsklass
- Linjära hastigheter upp till 200 mm/sek
- Positionsnoggrannhet på 0,05 mm
- Icke-roterande kolv-ände
- Motor med dubbla kullager för hög axialbelastning och minimalt axialglapp
- Tillval av epoxifärg för IP65/67-skydd
- Tillval för broms baktill
- Tillval för kullagerstyrning för hög radiell belastning
- Flera val av precisionskulskruvar med en noggrannhet mellan C0 till C5
- Flexibilitet att välja kundspecifikt kulskruvmärke
FLERA KONFIGURATIONSMÖJLIGHETER FÖR OPTIMAL PRESTANDA
ServoStep™-ställdon erbjuder oöverträffad prestanda och flexibilitet tack vare ett stort utbud av konfigurationsalternativ. Ställdonen finns i storlekarna NEMA17 och NEMA23 med plastmuttrar som ger stigningar från 0,635 till 25,4 mm/varv och krafter upp till 2500 N.
Väljer du istället en NEMA34-variant erbjuds spindelstigningar från 2,54 till 25,4 mm, eller kulslirstångstigningar på 2 eller 5 mm/varv, med krafter upp till 4000 N. NEMA34-modeller finns även med spindelstänger och plastmuttrar med stigningar från 2,54 mm till 25,4 mm, och levererar då krafter upp till 3000 N.
ÖVERLÄGSEN HASTIGHETS- OCH POSITIONSSTYRNING
ServoStep™-motorerna erbjuder marknadsledande prestanda inom hastighets- och positionsstyrning. Den inbyggda stegmotorstyrningen har en upplösning på imponerande 409600 steg per varv, vilket ger jämn och exakt motordrift vid alla hastigheter, ner till minsta steg om 0,01 RPM. Tack vare optimerad strömreglering kan alla ServoStep™-motorer arbeta med hastigheter upp till 3000 RPM och samtidigt bibehålla hög verkningsgrad.
ALLT-I-ETT-LÖSNING FÖR PRECISIONSSTYRNING
ServoStep™-motorer är en komplett lösning med motor, encoder, drivelektronik, styrelektronik med ePLC™ och tillval av Ethernet eller CAN-bus– allt i en kompakt enhet. De stöder alla större industristandarder för Ethernet-kommunikation, inklusive Profinet, EtherNet/IP, EtherCAT, SERCOS, ModbusTCP/UDP och Powerlink.
Motorerna kan även utrustas med absolut multivarvsgivare, broms på bakänden och STO (Safe Torque Off, SIL3) för säker drift. Enheten har dessutom 8 I/O-punkter som individuellt kan konfigureras som digitala in- eller utgångar, eller som analoga ingångar. Dessa I/O-punkter kan användas lokalt/fjärrstyrda av en central PLC, eller tillsammans med ePLC™ i fristående applikationer.
Kompakt och flexibel: Linjära ställdon med kuggremsdrift från norelem

Minimala dimensioner, hög hållfasthet, låg vikt. I det här inlägget förklarar Marcus Schneck, vd för norelem, hur linjära ställdon med kuggremsdrift säkerställer automatiserad rörelse med lätthet och precision, ett stort behov som tillverkare och konstruktörer har
De exakta linjärenheterna från norelem representerar en standardlösning som finns på lager för att automatisera linjära rörelser med lätthet. De är lämpliga att använda inom produktion-, montering, förpacknings-, logistik- och lagringslinjer eller på speciella industrimaskiner. En kuggremdrift säkerställer smidig och synkron överföring även av tunga och konstanta belastningar.
De linjära ställdonen, ibland även kallade linjäraxlar, med kuggremsdrift och profilskenstyrning erbjuder kunderna många fördelar: de är kompakta och lätta, men övertygar samtidigt med mycket hög styvhet. Den kuggade remdriften säkerställer en jämn, synkron drift. "Kuggremsdrift används bland annat i positionering av drivenheter, eftersom de fungerar reproducerbart tack vare den positiva kopplingen”, förklarar Marcus Schneck, vd för norelem. "Dessutom kan de designas för att vara i stort sett fri från motreaktioner. I detta fall används kuggremsdriften som ställdon." Tack vare de tätade lagren resulterar detta i lågt underhåll för norelems linjära ställdon. Remmarna är lättillgängliga, så att användarna enkelt kan justera spänningen eller byta ut dem vid behov. Standardslaglängderna är upp till 1960 mm, men på begäran kan de linjära ställdonen levereras i speciallängder upp till 4000 mm
Konstruktion av linjära ställdon
Baskroppen består av en självbärande aluminiumprofil med integrerad profilskena för styrning. Det är en standardprofil av serie I med måtten 60 x 60 mm eller 80 x 80 mm. Skensystemet kan absorbera de högsta krafterna från alla håll, är slitstark och ger optimal drift vid förflyttning av stora massor. Det finns spår på utsidan av aluminiumprofilen för enkel och säker montering och för fastsättning av tillbehör. Spårbredden är 6 eller 8 mm. Tack vare den symmetriska konstruktionen med linjär axel kan motor och redskap monteras på alla fyra sidor av lagerhöljena. Den linjära styrningens glidbana i aluminium har fyra gängade hål för montering av ytterligare element. Ytterligare centreringshål möjliggör exakt montering
Kuggremmar förstärkta med stålkord möjliggör hög kraftöverföring och samtidigt hög positioneringsnoggrannhet. Kuggremmen löper i styrspår på toppen av aluminiumprofilen och skyddar därmed alla delar i profilen från smuts.
Kuggremmar och kuggremskivor
"I kombination med kuggremsskivor används kuggremmar från norelem överallt inom mekanisk verkstad, automationsindustrin och inom handeln", förklarar Marcus Schneck. "De visar sina fördelar där överföring av stora krafter, hög acceleration, exakt positionering och synkronisering krävs." Tillförlitlighet och låga underhållskrav, smidighet och hög energieffektivitet gör kuggremsdrift till ett drivmedium som många föredrar. norelem håller inte bara ett stort antal standardstorlekar i lager utan kan även erbjuda kuggremmar på metervara.
I kombination med kuggremsskivor utgör kuggremmarna en kompakt drivning med hög effekttäthet och utmärkt effektivitet. De kräver lite underhåll och har låg ljudnivå, och är resistenta mot påverkan från många olika miljöer och är, om de är rätt dimensionerade, extremt hållbara. "Ändlösa kuggremmar används vanligtvis för drivlösningar," utvecklar Marcus Schneck. "De säkerställer också en konsekvent högpresterande profil som längdstabilitet”.
Finns även på metervara
Kuggremmar på metervara, varvsgods, som också finns tillgängliga från norelem, används främst för att omvandla rotationsrörelsen av kuggremskivan till en linjär rörelse: I detta fall är de öppna ändarna fästa vid de rörliga glidbanorna med hjälp av klämplattor. Om remmen svetsas samman för att bilda ett ändlöst bälte reduceras styrkevärden med cirka 50 % eftersom stålkorden är separerade vid svetspunkten. De är därför inte lämpliga för applikationer som kräver precision och överföring av höga och enhetliga krafter. Varvsgodset tillverkas i standardrullängder om 100 meter och kan levereras i valfri längd. Temperaturområdet för användning av remmarna är från -30 °C till +100 °C. Remmarna har en mycket god kemikaliebeständighet, till exempel mot fett och olja.
Olika material och profiler
norelems kuggremmar finns i olika material och profiler. Profilerna T och AT är gjorda av polyuretan (PU) med spännelement av stål. I HTD-profilen är bältets kugg och rygg gjorda av kloroprengummi (CR), spännlinorna i kuggremmen är gjorda av glaskord. Kuggskyddstyget är gjort av polyamid.
Kuggade remskivor är, beroende på design, gjorda av högkvalitativt aluminium eller stål med lägsta toleranser. Remskivorna är centrerade eller förborrade. Beslagshål och kilspår kan sättas in i efterhand om det krävs. norelem erbjuder även kuggaxlar som kan användas med egentillverkade kuggremskivor och klämplattor för att fästa de öppna kuggremmarna
Ett brett utbud av tillbehör för linjära ställdon
norelem erbjuder ett stort utbud av tillbehör till sina linjäraxlar med kuggremsdrift. Spårbord till exempel möjliggör ett oändligt antal monteringsalternativ på styrvagnen tack vare profilslitsarna. Dessutom finns motormonteringssatser tillgängliga från norelem, som ger en enkel och ekonomisk lösning för att ansluta elmotorer. Skyddslock skyddar effektivt öppna axeländar från damm, medan aluminiumprofiler möjliggör enkel anslutning av linjärenheterna. Synkroniseringssatser tillåter synkronisering av två linjäraxlar monterade parallellt. Sist men inte minst lagerför norelem induktiva närhetsbrytare som kan monteras och skruvas i ovanifrån.
Naturligtvis finns även linjärenheter med elektriska eller pneumatiska drivtyper tillgängliga från norelem. De övertygar med specifika fördelar beroende på applikation. Den som inte är säker bör söka råd från norelems experter. I norelem ACADEMY:s fritt tillgängliga och unika kunskapsdatabas, kan ingenjörer informera sig om fördelarna med de individuella lösningarna i produktkunskapen för norelems linjäraxlar med kuggremsdrift.
Nyheter och inlägg om Ställdon
Senaste om Ställdon