Cylindrar

I vätskemekanik betecknar en cylinder, motor eller ställdon antingen en hydraulisk eller pneumatisk kolv och cylinder vars inneslutna volym blir mindre eller större på grund av tryckskillnaderna i olje- eller gaskammaren. En cylinder kan därigenom användas som manöverdon eller motor för att flytta mekaniska delar

Leverantörer av cylindrar:

Bengtssons Maskin AB

Företagsvägen 14
232 37 Arlöv Malmö
Tel: +46 (0)40 - 68 07 300
Fax: +46 (0)40 - 43 02 71
E-mail: info@bengtssons-maskin.se

www.bengtssons-maskin.se

Kompetenser: Cylindrar, Fastspänning, Kardanaxlar, Kätting, Lyftöglor, Pressar, Pumpar, Svängkranar, Telfrar, Vakuumlyft, Växlar

Se hela vårt produktsortiment och profil här

Dunlop Hiflex AB

Kistinge Industriområde
Seldonsvägen 2
302 62 Halmstad
Tel: +46 104-14 44 00
E-mail: info@dunlophiflex.se

www.dunlophiflex.se

Kompetenser: Cylindrar, Gummimattor, Gummislangar, Hydraulslang, Hydraulrör, Hydraulverktyg, Industrigummi, Industrislangar, Kilremmar, Klämbussningar, Kopplingar, Kolvmotor, Kolvpumpar, Kugghjulsmotor, Kugghjulspump, Kulventiler, Maskinsko, Oljefilter, Pneumatik cylindrar, PTFE slangar, Remskivor, Slangkopplingar, Slangpressar, Snabbkopplingar, Transportband, Tryckfilter, Tryckregulatorer, Vibrationsdämpare

Se hela vårt produktsortiment och profil här

Parker Hannifin AB

Almenäsvägen 20
501 78 Borås
Tlf.: +46 33 700 52 00
E-mail: parker.dk@parker.com

www.parker.com

Kompetenser: Ackumulatorer, Cylindrar, Linjärenheter, Vakuumsugkoppar, Kvävgasgeneratorer, Vätgasgeneratorer, Ställdon, Filter, Separatorer, Kopplingar, Snabbkopplingar, Kraftuttag, Luftberedning, Tryckregulatorer, Motorer, Kugghjulsmotorer, Stegmotorer, Pumpar, Kolvpumpar, Slang, Hydraulslang, Tätningar, Packningar, O-ringar

Se hela vårt produktsortiment och profil här


Mer kunskap om cylindrar:
Cylindern är avsedd att utföra translationella (rätlinjiga) rörelser och därmed överföra krafter. Den maximala cylinderkraften beror på det effektiva området och det högsta tillåtna arbetstrycket. Kraften är konstant under hela rörelsen. Hastigheten beror på mängden tillsatt olja per. tidsenhet och yta. Beroende på typ kan cylindern överföra drag- eller tryckkrafter.

En klassisk cylinder består av en kolv, ett cylinderrör och två cylinderändar. Cylindern är i sitt negativa läge, dvs. med kolvstången indragen. När kolvstången är helt utsträckt sägs kolven vara i sitt positiva läge. Den mörka färgen visar luft under tryck och det är kolvens minuskammare. Detta betyder att när det finns tryck på denna kammare kommer kolven att gå till sitt minusläge. Kammaren bakom kolven kallas motsvarande pluskammare. Biten som kolven rör sig från plusläge till minusläge kallas cylinderns slag.

Enkelverkande cylinder

Cylindern som är lättast att ansluta är en enkelverkande cylinder. Cylindern kännetecknas av att det bara finns en luftanslutning. I de flesta fall dras kolven tillbaka med en fjäder. Det finns enkelverkande cylindrar som används för mer speciella ändamål, t.ex. som stoppcylindrar. Fjädern är monterad upp och ner så att den trycker cylinderns kolv framåt och luften trycker tillbaka kolven. Stoppcylindrar används vanligtvis för att stoppa föremål på ett transportband - här är det en fördel att kolven rör sig framåt vid ett luftfel.

Dubbelverkande cylinder

En dubbelverkande cylinder är en cylinder med två luftanslutningar, utan fjäder och med kolvstång. Denna cylinder har ett kort slag och en liten installationsstorlek. Den är lämplig för fastspänning och hållning av uppgifter.

Slutdämpning med fast inställning, typ P

Om cylindern används som arbetscylinder med högre varvtal och samtidigt med en massa fastspänd på kolvstången, kan främre änden skadas på grund av slaget i positiv riktning. För att förhindra detta kan stötdämpare användas, som är monterade så att de bromsar rörelsen. Detta kan vara ganska obekvämt eftersom cylindern ofta används för små installationsdimensioner. Denna cylinder ersätts därför gradvis av kompaktcylindrar av typen ADVU med inbyggd fast slutdämpning. Denna slutdämpning består av en elastisk ring mellan cylindern och gaveln. På detta sätt stoppas rörelsen mjukare, vilket ökar cylinderns livslängd. Typbeteckningen inkluderar denna fasta slutdämpning med bokstaven P-t.ex. ADVU-25-150-P, som är en kompakt cylinder ADVU med 25 mm cylinderdiameter, 150 mm slaglängd och fast änddämpning.

Slutdämpning med variabel inställning, typ PPV

Ett annat alternativ är att använda en inbyggd luftbroms för ändchocken. Slutdämpningen fungerar genom att en luftkudde bromsar rörelsen strax före slutet. Detta fungerar genom en förtjockning av kolvstången som blockerar den normala ventileringen av cylindern på den sista delen av rörelsen, varefter luften istället måste tvingas genom en variabel gas. Denna typ av slutdämpning används i de flesta cylindrarna. På cylinderbeteckningen visas den variabla slutdämpningsdämpningen i typbeteckningen som PPV (kommer från den tyska Puffer Puffer-variabeln-dvs slutdämpningsdämpning i båda ändar). Exempelvis typ DNC-100-100PPV.

Magnetskanning

Det är ofta praktiskt att kunna avläsa kolvens läge för kontrollens skull. Idag används magnetisk skanning huvudsakligen. Detta uppnås genom att bygga en magnet i kolven och montera magnetiska sensorer på cylinderns utsida. I den tidigare visade DNC -cylindern finns spår eller spår avsedda för enkel installation av magnetiska sensorer. Typbeteckningen innehåller bokstaven A (tyska Abtastung), som indikerar att det finns en magnet i kolven. Till exempel DNC-100-100PPV-A. Nästan alla cylindrar kan levereras både med och utan magnet, men av lagringsskäl rekommenderas en magnet om båda typerna används.

Kolvstångslös cylinder med mekanisk kraftöverföring, DPG

När installationsmåtten är små kan kolvstoppcylinder användas. Detta kallas och linjär cylinder. I sådana fall överförs kolvens kraft via en mekanisk anslutning ut genom cylinderns sida till en bärare. Tätning utförs med en packning som sveper runt den mekaniska anslutningen. Om en något större massa monteras på bäraren, kommer en cylinder med en slid att vara en fördel på grund av en längre livslängd. Denna släde är utrustad med en kulstyrning som absorberar vridkrafter. En annan fördel med kolvstångslösa cylindrar är att de har full tryckkraft och samma luftförbrukning i båda riktningarna. De används därför ofta för pneumatisk positionering.

Kolvstångslös cylinder med magnetisk kraftöverföring, DGO

En annan form av kolvstångslösa cylindrar är cylindrar med magnetisk kraftöverföring. Här är cylindern ett rör med en kolv inuti, försedd med en kraftfull magnet. En annan kraftfull magnet placeras utanför röret, som flyttas av kolven


Servomech sätter ny standard för elektromekaniska cylindrar


24.feb 2025


Effektivitet, hög prestanda och hållbarhet i fokus

Servomech, en ledande tillverkare av elektromekaniska komponenter, fortsätter att revolutionera industrin genom sina avancerade elektromekaniska cylindrar. Med en ständig strävan efter innovation och effektivitet erbjuder Servomech en hållbar och kraftfull lösning för att ersätta traditionella hydrauliska system i en rad olika industriella applikationer.

Elektromekaniska cylindrar – framtidens drivkraft

De senaste elektromekaniska cylindrarna från Servomech är utvecklade för att leverera hög prestanda samtidigt som de minskar energiförbrukningen och underhållsbehoven. Till skillnad från hydrauliska system, som ofta är både komplexa och krävande i drift och underhåll, erbjuder de elektromekaniska alternativen en mer miljövänlig och kostnadseffektiv lösning. Genom att eliminera behovet av hydraulolja och minimera risken för läckage bidrar dessa cylindrar till en renare och mer hållbar produktionsmiljö. En av de främsta fördelarna med Servomechs elektromekaniska cylindrar är deras höga dynamiska prestanda. Med kapacitet att hantera höga krafter och exakta positioneringskrav kan de användas i en rad olika applikationer, från automationslösningar och montering till materialhantering och specialiserad maskinteknik. Dessutom ger deras kompakta design och robusta konstruktion en lång livslängd och pålitlighet i krävande miljöer.

Komplett produktion från råmaterial till färdig produkt

En av Servomechs styrkor är dess helintegrerade produktionsprocess. Till skillnad från många andra tillverkare hanterar Servomech hela produktionskedjan internt – från inköp av råmaterial till den slutliga monteringen och kvalitetskontrollen. Denna vertikala integration säkerställer en enastående kvalitetskontroll, hög precision och korta ledtider för kunderna. Med en produktionsanläggning på 11 500 kvadratmeter och cirka 100 anställda har Servomech kapacitet att hantera både små och stora volymer, samtidigt som de kan erbjuda kundanpassade lösningar för specifika behov. Genom att kombinera avancerad teknik med noggrant ingenjörsarbete skapar Servomech produkter som inte bara uppfyller utan även överstiger industrins krav på prestanda och tillförlitlighet.

3D-konfigurator för skräddarsydda lösningar

För att ytterligare underlätta för kunder att hitta rätt lösning har Servomech tagit fram en avancerad 3D-konfigurator. Med hjälp av detta digitala verktyg kan kunder snabbt och enkelt anpassa och visualisera sina elektromekaniska cylindrar och mekaniska skruvdomkrafter innan beställning. Konfiguratorn gör det möjligt att optimera design och prestanda för specifika applikationer, vilket minskar både utvecklingstid och potentiella fel i produktionen.

OEM Motor – din partner för Servomech-lösningar

Som stolt distributör av Servomechs produkter i Sverige kan OEM Motor hjälpa dig att implementera elektromekaniska cylindrar i dina industriella applikationer. Vårt team har expertkunskap inom drivsystem och automation och arbetar nära våra kunder för att hitta de bästa lösningarna för varje unikt behov. Vill du veta mer om hur Servomechs elektromekaniska cylindrar kan förbättra din verksamhet? Kontakta oss på OEM Motor så hjälper vi dig att hitta rätt lösning!


SMC lanserar ny elektrisk cylinder för livsmedelsindustrin


18.feb 2025


Nya HF2A-LEY är framtagen för att möta kraven inom livsmedelsindustrin och passar perfekt i maskiner som utsätts för regelbunden desinfektion och rengöring. Cylindern har en damm- och spolsäker, rostfri profil med motsvarande IP69K-klassning, material i enlighet med FDA*, samt livsmedelsgodkänt fett enligt NSF H1. Utrustad med AC-servo-motor ger cylindern en exakt positionering inom applikationer som exempelvis skärning, hackning och fyllning av livsmedel.

Högtrycksrengöring är avgörande för att klara hygienkraven inom livsmedelsindustrin. Motsvarande IP69K-klassning gör att cylindern klarar jetstrålar på upp 8 MPa vid 75°C och konstruktionen i rostfritt stål SUS304 skyddar mot korrosion vid frekvent spolning. Den släta profilen med rundade kanter förebygger vätskeansamling och bakterietillväxt, vilket bidrar till en hög hygiennivå. Cylinderns artikelnummer är lasergraverat för att säkerställa att den är läsbar även efter många högtryckstvättningar.

Tätningar och avskrapare i enlighet med FDA1 kombineras med NSH F1-godkänt fett, vilket gör cylindern lämplig för användning i livsmedelsnära processer. Den blå färgen på detaljerna innebär att de syns och att resterna kan hittas om de skulle lossna och hamna i slutprodukten.

Utförandet med cylinder och AC-servo-motor i ett, sparar tid vid konstruktionsarbetet och dimensioneringen är enkel att göra via SMC:s hemsida. Flera storlekar och varianter finns tillgängliga, med slaglängder upp till 800 mm, en max hastighet på 1200 mm/s samt lastkapacitet 18–80 kg horisontellt och 8–72 kg vertikalt.

"HF2A-LEY är designad för att ge hög prestanda i den krävande miljö som livsmedelsindustrin ofta kännetecknas av. Utformad enligt industriella standarder och med SMC:s ytterst höga kvalitet som signum, kommer cylindern minska underhållet och säkerställa slutprodukternas kvalitet under hela sin långa livslängd" säger Karl-Erik Larsson, produktchef på SMC.

*U.S. Food and Drug Administration


Ny kompaktcylinder skapar förutsättningar för mindre maskiner




SMC utvecklar produkter och lösningar inom industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter.

Nu lanserar SMC Automation den styrda kompaktcylindern MGPK, med marknadens lägsta vikt bland likvärdiga produkter men ändå med samma lastkapacitet som föregångaren MGPM. Lättare och mindre utförande skapar förutsättningar för mindre maskiner.

Tack vare optimerade styrstänger och glidlager har cylindern minskats i vikt och storlek med bibehållen prestanda. Volymen har minskat med upp till 28% jämfört med föregångaren MGPM.

Typiska användningsområden för MGPK är som stoppcylinder eller i tryck- och lyftapplikationer, med fördel på rörliga delar i maskiner där komponenternas vikt och storlek är viktiga faktorer, t.ex. end-of-arm på en industrirobot. Styrstängernas specialanpassade bussningar med tätning, säkerställer smörjning och smutsfri drift vilket ger cylindern en ett långt liv med problemfri drift.

MGPK finns tillgänglig i sju storlekar med cylinderdiameter 12 till 50 mm, för 4 olika typer av cylindermontage, med två riktningar för slanganslutning och två ytor med givarspår, allt för att ge ett så flexibelt montage som möjligt. Frontplattan erbjuds antingen i kolstål eller aluminium för extra viktreducering.

MGPK är marknadens minsta, styrda kompaktcylinder och materialreduceringen innebär att kunden kan minska storleken på sin maskin och samtidigt bidra till en minskad miljöpåverkan. Med tanke på att många idag refererar till den här cylindertypen som en "MGP-cylinder" så känns det extra roligt att kunna erbjuda en vidareutveckling av serien. säger Fredrik Edholm, produktchef på SMC Automation.


Nyheter och inlägg om Cylindrar


Senaste om Cylindrar



Cookie-inställningar