Aktivt brandskydd
Aktivt brandskydd är det vanliga namnet på de brandskyddssystem som, och som namnet antyder, först måste aktiveras av en detektor eller liknande innan den önskade funktionen träder i kraft och systemet tillhandahåller brandskyddet som det är tänkt
Leverantörer av aktivt brandskydd:
Brandfast Sverige AB
Hylsnyckeln 1
19740 Bro
Tlf.: 08-7554408
E-post: info@brandfast.nu
Kompetenser: Hjärtstartare, brandkurser, brandpaket, brandvarnare, flamskyddsutrustning, första hjälpen, utrymningslarm, utrymningsskyltar, utrymningsstegar, brandsläckare för lithiumbränder, utrymningsväst ansvarig, laddare & timer, munskydd, skyltar, batterier
D-S Säkerhetsutrustning A/S
Fårögatan 6
21124 Malmö
Tlf.: 0739-47 00 00
E-post: anders@d-s.se
Kompetenser: Arbetshandskar, arbetskläder, säkerhetsskor, arbetsplatsutrustning, gasdetektorer, hörselskydd, kantskydd, maskinskydd, skyddskläder, skyddsutrustning, skyltar, svetshjälmar, brandfiltar, brandgardiner, brandskum
SystemHouse Solutions AB
Mikrofonvägen 28
126 37 Hägersten, Sverige
Tlf.: +46 10 303 99 70
E-mail: info@systemhousesolutions.com
Kompetenser: Larm och passersystem, Brandlarm och brandsäkerhet, besökssystem
Täby Brandskyddsteknik AB
Okvistavägen 13
186 40 Vallentuna, Sweden
Tlf.: +46 8-792 16 01
E-post: info@tbt.se
Kompetenser: Aktivt brandskydd, passivt brandskydd, brandtätning, skyltar, nödbelysning, brandlarm, rökgardiner, branddörrstängning, rökluckor, branddörrar, pulversläckare, skumsläckare, koldioxidsläckare, fettbrandsläckare, pulversprinkler, brandposter, släcksystem, ledbelysning
Mer kunskap om aktivt brandskydd:
Ett automatiskt sprinklersystem, ett automatiskt gassläckningssystem och ett automatiskt branddörrstängningssystem är alla exempel på aktiva brandskyddssystem. Det projicerade aktiva brandskyddet måste dokumenteras och detta kan i stor utsträckning göras med hjälp av ritmaterial, precis som var fallet för det passiva brandskyddet
Felaktigt formulerat föreskrivande av brandskydd i luftspalter är vanligt – Vindsbränder – ett vanligt och välkänt problem
Boverkets byggregler 5:535 (föreskrifter och allmänna råd) anges att vinds- och undertaksutrymmen ska utformas så att skyddet mot brandspridning mellan brandceller upprätthålls
Att en brand i ett flerbostadshus eller radhus snabbt kan bli förödande genom att branden sprider sig via takfoten upp till vindsutrymme och yttertak är ett vanligt och välkänt problem. I Boverkets byggregler 5:535 (föreskrifter och allmänna råd) anges att vinds- och undertaksutrymmen ska utformas så att skyddet mot brandspridning mellan brandceller upprätthålls. De ska dessutom utformas så att omfattande brandspridning begränsas.
I det allmänna rådet till samma föreskrift anges att risken för brandspridning från fönster via takfot till vind, som utgör en annan brandcell bör begränsas. Detta kan exempelvis ske genom att takfoten utförs med avskiljande förmåga i lägst klass EI 30.
Felaktigt formulerat föreskrivande av brandskydd i luftspalter
Varje dag installeras brandskydd i luftspalter i takfot utifrån en felaktigt formulerad kravställning i bygghandlingarna. Det råder idag stor förvirring i föreskrivande led om verklig brandklass kopplat till den produkttyp man väljer, vilket medför stora risker. Avsaknaden av harmoniserad standard när det gäller brandskydd för luftspalter ställer extra krav på lämplighetsbedömning och det finns många fallgropar längs vägen som vi behöver belysa och förtydliga.
Idag föreskrivs nästan alltid brandsvällande lister (svällband/brandband/svällist etc) till den ventilerade takfoten. I bygghandling, brandskyddsbeskrivning och K-ritning står det angivet att takfoten ska brandsäkras med ex.vis " Svällband enligt K i EI 60 " eller " Svällist för takfot i lägst EI 30 ".
Men detta är dessvärre en omöjlig ekvation att lösa. Det är som att jämföra äpplen med päron - för brandsvällande lister kan per definition aldrig uppnå brandklass EI. På grund av bristande produktkunskap föreskrivs alltså brandskydd som inte uppfyller den
brandtekniska klass som BBR kräver.
Den felaktiga kravställningen ger oönskat utrymme för tolkning av vad som faktiskt är föreskrivet. När byggprojektens inköpare vänder sig till bygghandeln för att införskaffa en svällist för takfot i lägst EI 30 - i enlighet med bygghandlingarna, kommer de med största sannolikhet köpa in fel lösning.
Inköparen vet inte skillnaden mellan olika lösningar och dess prestanda och det blir den mest kostnadseffektiva lösningen som införskaffas, d.v.s. ett svällband - inte den lösning som ger erforderligt skydd enligt BBR.
Öppet säger byggnorm - Stängt säger BBR
Man ska enligt gällande byggnorm, med hjälp av en luftspalt, skapa förutsättningar för ett friskt hus, samtidigt som man enligt BBR ska motverka brandspridning till vindsutrymmet.
Det löser man genom att antingen bygga en tät takfot med icke brännbart skivmaterial och tillföra mekanisk ventilation, eller så monterar man ett ventilerat passivt brandskydd i luftspalten.
Idag går produktutvecklingen snabbare än standardernas framtagning och det skapar förvirring hos föreskrivande led. Många produkter som föreskrivs uppfyller inte EI-klassificering, men kan bedömas lämpliga ändå.
Begär testdata - verifiera prestandan!
Byggföretagens alltmer pressade budgetar, tillsammans med föreskrivarnas ofta tvetydiga formuleringar, har skapat efterfrågan på "billigt brandskydd" - d.v.s brandskydd utan riktig EI-klass.
Om typgodkännande saknas för brandskyddet ska brandkonsult alltid begära ut testdata för att kunna bedöma lämpligheten av produkten, som inte omfattas av en harmoniserad standard - något som väldigt sällan sker.
Tillverkare av svällband definierar gärna prestanda i sin marknadsföring som "motsvarande EI30" eller liknande, för att den känns igen i den felaktigt formulerade bygghandlingen, med förhoppningen att man får fördelar i konkurrens. Att tillskriva sin nya produkt som "EI-klassad", är en oerhört farlig formulering.
Brandsvällande lister har inte prestanda nog för att klara en EI-klassificering och kan per definition aldrig uppnå brandklass EI.
Korrekt benämning på prestandan för ett svällband är 30 minuter brandmotstånd enligt TGD19 eller prEN1364-6 - inget annat.
Föreskrivare behöver vägledning - så hela byggbranschen börjar göra rätt
Kunskap om prestandaskillnader bland byggprodukter hos föreskrivare är ofta inte så djuplodande, vilket är fullt begripligt då man har långt mer än en takfot att tänka på vid husbygget.
Det leder dessvärre ofta till att man i god tro förlitar sig på tillverkarnas marknadsföring när det är dags att välja brandskydd, istället för att göra en mer ingående utvärdering av produktens faktiska lämplighet för projektet.
Otaliga gånger har vi i kontakt med ansvarig brandkonsult stämt av att det verkligen stämmer att man i bygghandlingarna skrivit in "Svällband enligt K i EI 60 ", eller "Svällist för takfot i lägst EI 30 " eller "Firebarrier EI 120 "?
Oftast blir svaret JA på den direkta frågan, för det är vad brandkonsulten tror - att svällband håller brandklass EI.
Ventilerade brandstopp i takfot - med lägre krav på brandskydd (utan EI-krav)
En brandkonsult kan acceptera ett brandskydd av lägre klass (som inte uppfyller brandklass EI), men då skall en analytisk dimensionering utföras, som verifierar att den valda lösningen svarar mot de krav som finns på byggnadens säkerhetsnivå i enlighet med BBR.
Om en brandskyddsprodukt inte uppfyller brandklass EI måste tillverkaren tydligt kommunicera detta i alla produktspecifikationer och i all marknadsföring, annars är risken stor att byggprojektets inköpare inte är medveten om att prestandan på brandskyddslösningen de köper in och monterar inte motsvarar de krav som finns på byggnaden.
Brandskydd utan verifierad brandklass EI innefattar samtliga på marknaden förekommande brandsvälllande lister - de som idag vanligtvis föreskrivs och felaktigt benämns "EI", typ "svällband ", "ventilerade brandstopp ", "takfotstopp ".
Dessa produkter är brandprovade mot en standard som heter TGD19 / prEN1364-6, där man helt bortser från höga temperatur och flammor de första 5 minuterna av en brand. Det finns ingen EN-brandklass (Euronorm) som tillåter öppet för brand i början och således kan man inte identifiera eller klassificera dessa med EI.
Ska vi ens 2023 föreskriva brandskydd som inte uppfyller EI-klass?
Idag finns det ett flertal systemlösningar med riktig, verifierad EI på marknaden, lösningar som alltså ger ett direkt skydd mot brandspridning i takfoten, utan flera minuters fördröjning. Den här nya generation av brandskydd för luftspalter går också att typgodkänna.
Dessa brandskydd möjliggör fortsatt god ventilation i luftspalten, men vid brand är luftspalten stängd från första sekund. Här krävs inte någon analytisk dimensionering så länge montage sker i enlighet med Typgodkännandet.
Brandkonsulter har sedan länge efterfrågat typgodkända brandskydd med äkta EI-klass för luftspalter i takfot och fasad.
Men trots att det redan finns ett flertal av dessa EI-klassade lösningar på marknaden så föreskrivs tyvärr ändå brandskydd med lägre säkerhet.
Har du frågor, funderingar eller kommentarer om detta viktiga ämne? Vill du veta mer? Hör gärna av dig till oss! Kontakta oss på tfn 020-12 12 21 eller skicka ett mail till: info@flameguard.se
Housegard lanserar en Red Dot-vinnande brandfilt!
Housegard är en ledande leverantör av brandsäkerhetsprodukter i Norden och har sedan starten år 1991 erbjudit brandsäkerhetsprodukter med visionen att göra brandsäkerhet enkelt och tillgängligt för alla människor.
Nu presenterar Housegard sin senaste produktnyhet: Mantle Brandfilt. Denna eleganta och funktionella brandfilt erbjuder effektiv släckning av mindre bränder och har dessutom blivit prisbelönad med det åtråvärda designpriset Red Dot Award 2023.
Det är industridesignern Lars Wettre som har gett brandfilten Mantle dess moderna och unika design. Det rostfria väggfästet har en kulled som brandfilten fäster i vilket inte bara är en estetisk detalj, utan den gör även att brandfilten dras ut från alla vinklar för snabbast möjliga släckning.
Själva brandfilten är omsluten av ett vitt metallhölje. Detta skyddar den mot smuts samtidigt som det ger brandfilten ett lyxigt utseende. På så vis blir det enkelt att låta Mantle skydda hemmet mot brand och även bli en modern inredningsdetalj. Med andra ord går stil och säkerhet hand i hand med brandfilten Mantle.
Vinnare av Red Dot Design Award 2023
Mantles simpla och eleganta design var även något som juryn för designpriset Red Dot Award föll för och som bidrog till att Mante blev utsedd till vinnare av det eftertraktansvärda priset Red Dot Design Award 2023. "Thanks to its appealing appearance, the blanket can be placed prominently and does not have to disappear in cupboards where it is not within reach in an emergency", var motiveringen från juryn.
Filip Sahlberg, produktchef på GPBM Nordic, var själva på plats i Tyskland för att ta emot den prestigefulla utmärkelsen i mitten av juni.
"Det här priset betyder mycket för oss, och jag är superstolt över både brandfiltens utseende och teamet bakom. Säkerhet, användarnytta och modern design och har varit ledord i vårt utvecklingsarbete, och vi är otroligt glada att juryn gett oss det här erkännandet. Speciellt stolta är vi eftersom Mantle också är den första brandfilten någonsin som får en Red Dot-utmärkelse" säger Filip Sahlberg, produktchef på GPBM Nordic
Effektiv släckning av bränder
En brandfilt är en självklar del av brandskyddet i hemmet. Housegard Mantle är en brandfilt som är tillverkad av högkvalitativ glasfiberväv som omges av en silikonbeläggning, vilket bidrar till snabbare kvävning av branden och även minskar risken för återantändning.
Housegard Mantle beräknas finnas i lager 13/10 men går redan nu att förbeställa.
Om Housegard: Housegard är en ledande leverantör av brandsäkerhetsprodukter i Norden och har sedan starten år 1991 erbjudit brandsäkerhetsprodukter med visionen att göra brandsäkerhet enkelt och tillgängligt för alla människor. Med en produktportfölj i ständig utveckling erbjuder Housegard brandskydd för alla hem och behov.
Ha med brandskyddet tidigt i byggprojektet!
Brandskyddskonsulterna kan sin sak. Men byggkonstruktörerna måste också ha vissa kunskaper i brandskydd för att ta höjd för vad brandskyddskonsulten föreslår eller kräver som lösningar. Det handlar bland annat om uppdelning i brandceller, plats för installationer och omfattning av den detaljprojektering som kan krävas.
Brandgasventilation
Vid eventuell brand måste giftiga gaser ventileras ut. Detta för att räddningstjänsten ska få möjlighet ta sig in i byggnaden och släcka branden även inifrån. Dessutom, om brandgaserna blir riktigt heta, kan de sprida sig och antända fler delar av byggnaden.
Det är krav på brandgasventilation för vindar på byggnader med fler än 4 våningar, för trapphus högre än 3 våningar samt för alla källare.
Rökluckor, oftast på tak, är en billig lösning. Konstruktionen är enkel och de "förspända" luckorna öppnar på en viss signal. De varma brandgaserna stiger uppåt och ut genom luckorna.
– Nackdelarna är att många luckor kan behövas och det kan finnas risk för kallras ner i verksamheten, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Ett alternativ till många rökluckor är fläktar. En fläkt kan ersätta många rökluckor. Det kan då bli en billigare lösning. Utrustningen måste vara värmetålig och elförsörjningen till fläkten säker, även under brand.
– Under förprojektering eller detaljprojektering bör man överväga vilken lösning som ska väljas och i samband med planering tänka över behovet tillsammans med den övriga ventilationen, fortsätter Ville Bexander. Det är bra om byggkonstruktören och kanske även beställaren känner till de lösningar som finns.
Brandceller
Alla något större byggnader är uppdelade i brandceller för att branden ska begränsa sig till cellen. I flertalet hus med flera våningar fungerar bjälklagen som cellgränser. Varje lägenhet är en cell som skyddas med brandklassad lägenhetsdörr och säkra kabelgenomföringar. Hur förhindrar man då att elden sprider sig i ventilationssystemet?
Ett grepp är att ha separat kanalsystem för varje brandcell. Om kanalsystemet är gemensamt för fler celler, kan dessa i händelse av brand avgränsas med spjäll i gränserna. Det kan bli fråga om väldigt många spjäll. En tredje lösning är fläktar. Vid eventuell brand styrs luftflödet via förbigångsventiler förbi filter och varvar dessutom upp flödet. Ventilationssystemet fortsätter därmed att jobba, men forcerat så att branden inte sprider sig mellan celler.
– Gaserna i kanalerna kan bli mycket varma och kanalerna måste därför var noga isolerade. Dessutom måste systemet var utformat så att gastrycket där det brinner inte överstiger trycket i tilluften, för då kan branden sprida sig, förklarar Ville Bexander.
Fördelen är att man slipper brandgasspjäll. För stora byggnaden undviks att installera en stor mängd spjäll. Lösningen är dock dyrare eftersom den kräver förbigångsventiler och utökat styr- och reglersystem.
– Lösningen kräver också betydligt mer projektering med hjälp av avancerade program. För exempelvis ett fyravåningshus kan dessa beräkningar ta flera dagar.
Rekommendationen är att tidigt i ett byggprojekt överväga olika lösningar för brandgasventilation och brandceller.
Dafo Brand AB förvärvar Turvata Oy Ab
Dafo Brand AB förvärvar 100% av aktierna i Turvata Oy sedan Örum Oy Ab och Dafo tecknat avtal 1 september 2021.
Dafo Brand AB är en del av Dafogruppen, en av nordens största leverantörer av brandskydd och räddningsmateriel. Koncernen har 260 anställda och en omsättning på 70 miljoner euro år 2020. Familjeägda Dafo Brand AB är den ledande leverantören till brandförsvaren i Sverige och även landets största leverantör av fasta släcksystem och brandsläckare. Dafo har dessutom cirka 80 återförsäljare i Sverige, specialiserade på försäljning och service av brandskyddsutrustning.
Turvatas verkställande direktör Mika Nilsson säger att med Dafo som ny ägare kommer Turvatas position som Finlands ledande aktör inom brand- och räddningsbranschen att stärkas. ”Dafo har mer än 100 års erfarenhet och en affärsidé väldigt lik Turvatas. Samarbetet kommer att ge oss ännu bättre resurser att utveckla vår verksamhet. Vi kommer att fortsätta serva räddningstjänsten och industrin, främst genom Turvanasikedjan”, fortsätter Nilsson.
”Turvata ger oss möjlighet att expandera vår verksamhet till Finland. Affärsmodellen där Turvata arbetar nära både brand- och räddningsbranschen och Turvanasikedjans entreprenörer imponerade på oss. Passionen för branschen är väldigt stark. Jag tror att vi har mycket att lära av varandra”, säger Thomas Sparring, Dafo Brand ABs verkställande direktör och ägare.
Turvata sysselsätter 13 personer. Turvanasikedjan, som specialiserat sig på brandskyddstjänster åt företag och underhåll av brandsläckare, omfattar mer än 30 lokala brandserviceföretag runt om i Finland samt två återförsäljare ägda av Turvata. Turvatas omsättning är ca 5 miljoner euro.
Om Dafo Brand AB
Dafo Brand är ett svenskägt familjeföretag med verksamhet i Norden. Med 100 års branscherfarenhet är vi idag en av marknadens största leverantörer av brandskydd och räddningsmateriel. Parallellt med försäljning och service av kvalitetsprodukter erbjuder vi underhåll, utbildning, riskbesiktning, dokumentation och SBA. Vi är den ledande leverantören till brandförsvaren i Sverige och även landets största leverantör av fasta släcksystem. Företagets huvudkontor finns i Tyresö strax söder om Stockholm. Vi har drygt 80 återförsäljare med montage- och servicekapacitet runt om i Sverige och ett stort internationellt nätverk.