Binder – Effektiv anslutning för sjukvård och industri

Närvaro av vätskor och stränga hygienkrav dominerar tillämpningsområdet för medicinteknisk utrustning. Produktutvecklare ställs inför uppgiften att balansera funktionalitet, skydd och konstruktion på toppnivå. Miniatyrkontaktdon i binders 770 NCC-serie är exemplariskt lyckade produkter – som är till nytta även för industrianvändare.

binder, en ledande leverantör av runda industriella kontaktdon, presenterar övergjutna kabelkontakter i serien 770 NCC (Not Connected Closed). I ihopkopplat tillstånd tillgodoser produkterna kraven för skyddsklass IP67 och är därmed dammtäta och skyddade mot tillfällig nedsänkning i vätska. När de inte är ihopkopplade erbjuder de skydd enligt IP54 mot kontakt, damm och vattenstänk på alla sidor. Serien är främst utformad för användning i industri- och sjukvårdsmiljöer där vätskor vanligtvis används. Kontaktdonen är utrustade med ett lättanvänt men tillförlitligt bajonett-baserat låssystem som säkerställer snabb och säker anslutning och isärtagning.

Bakgrund: NCC – Not Connected Closed

Normalt sett uppfyller kontaktdon endast den skyddsklass som specificeras i databladet när de är ihopkopplade. I icke-ihopkopplade kontaktdon utnyttjas ofta lock eller klaffar för att skydda mot miljöpåverkan. Men sådana detaljer kan göra produkterna mer svårhanterliga eller påverka systemkonstruktionens utseende. Men det gäller inte NCC, som har ett specialkonstruerat, fjädrat plastlock som sitter inne i kontaktdonets kåpa. Detta omsluter anslutningsbenen på ett kontaktsäkert sätt, skyddar dem från partiklar, damm och vattenstänk och skyddar mot mekanisk yttre påverkan.

Design möter funktionalitet

Användning inom medicintekniska tillämpningar är framför allt problematiskt för utformningen och tillverkningen av runda kontaktdon. Å ena sidan måste produkterna ha släta ytor för att vara hygieniska. Dessa förhindrar ansamling av smuts och minskar risken för kontaminering. Å andra sidan, i kliniska tillämpningar, måste exempelvis mobil utrustning ofta anslutas till andra på plats – så snabbt som möjligt och utan risk för kontaminering av de delar som ansluts. Tillverkare av medicinsk utrustning vill också ha ett attraktivt utseende som passar sömlöst in i den form- och färgsättning som normalt utnyttjas inom marknadssegmentet. Kontakttillverkaren ställs dessutom inför uppgiften att använda ett och samma verktyg för tillverkning av svarta och vita versioner – trots olika material – och samtidigt bibehålla snäva toleranser. Liknande krav ställs för tillämpningar inom industriell mät- och styrteknik, där produkterna måste motstå svåra process- eller klimatförhållanden. De övergjutna kabelkontakterna i 770 NCC-serien visar hur binders utvecklare och produktionsspecialister lyckats att till fullo möta dessa utmaningar.

770 NCC-seriens specifikationer

770 NCC-serien av 8-bens kabelkontakter med bajonettlock – i rak utformning – är utrustade med gjutna UL-godkända PUR- eller PVC-kablar, vilket undviker fältmontering. Som standard kommer de med kabellängder på 2 m och 5 m; andra längder kan beställas. Kabelns tvärsnitt är 8 x 0,25 mm² och mantelns diameter är 6,0 mm. Kablarnas böjningsradie i rörelse är åtminstone tio gånger kabelns diameter – och åtminstone fem gånger diametern hos fasta kablar. Ledarens maximala motstånd uppgår till 79 Ω/km. De övergjutna kabelkontakterna är utformade för en märkspänning på 175 V vid märkström på 2 A och kan motstå impulsspänning på upp till 1 750 V. Deras arbetstemperaturområde sträcker sig från -25 °C till +85 °C; den mekaniska livslängden är specificerad till 5 000 eller fler kopplingscykler.

Läs ocksa: Binder – Fältanslutningsbara M12-kontaktdon utnyttjar burklämma för terminering
Binder Sweden KB's Företagsprofil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.