Modern tryckluftsutrustning från Atlas Copco Compressor i Polarbröds nya fabrik i Älvsbyn

Dette billede illustrere Modern tryckluftsutrustning från Atlas Copco Compressor i Polarbröds nya fabrik i Älvsbyn

Polarbröds nya fabrik i Älvsbyn är en modern produktionsanläggning med ny teknik och en hög grad av automation. Energieffektiv utrustning från Atlas Copco Compressor hjälper till att reducera energikostnaderna och minska klimatavtrycket.

I Polarbröds nya fabrik i Älvsbyn installerades nya och energieffektiva oljefria kompressorer med energiåtervinning

Den som lyssnat på Polarbröds koncern-VD Karin Bodins sommarprat i P1 den 28 juni 2021 vet att den stora branden som drabbade Polarbröds bageri natten till den 23 augusti 2020 var ett hårt slag mot många familjer i Älvsbyn. Utan bageriet försvann jobben för drygt hälften av de anställda och i september kom de första varslen. Det var en tung period, men beslutet hos ägarfamiljen var redan fattat: fabriken skulle byggas upp igen – med ny teknik och med en högre grad av automation än tidigare. Atlas Copco Compressor har tillsammans med sin samarbetspartner ITSAB fått vara med på resan mot en helt ny och modern produktionsanläggning i Älvsbyn.

Polarbröd är familjeföretaget som sprider väldoft i det lilla samhället Älvsbyn

Polarbröd grundades i Älvsbyn redan 1879 och drivs idag av femte generationen företagare med Karin Bodin i spetsen. Bageriet är känt för brödälskare runt om i Sverige och till de mest kända och populära produkterna hör vetekakan, rågkakan och polarkakan. När bageriet brann ned under andra halvan av 2020 sysselsatte det knappt 250 personer och producerade nästan 10 ton bröd i timmen. Viss del av produktionen kunde snabbt förflyttas till bageriet i Bredbyn som också kunde sysselsätta närmare 20 personer av Älvsbyns personal. Men den stora frågan var: vad skulle nu hända med Polarbröd i Älvsbyn? För personalen följde en period av ovisshet och varsel, men från ägarhåll var det självklart att bageriet skulle byggas upp igen. Det lokala stödet var enormt och märktes även av på riksnivå med besök från bland annat dåvarande statsministern Stefan Löfven. I början av 2021 togs det första spadtaget i askan och under hösten samma år spred sig återigen doften av nybakat bröd över Älvsbyn – den första brödlinjen i Etapp 1 stod klar. 

Industriell tillverkning av bröd kräver tryckluft – mycket tryckluft

Brödlinjer kan se lite olika ut beroende på vilken typ av bröd som tillverkas, men i Polarbröds fabrik startar den första linjen med en deg och slutar med fint förpackade brödkakor färdiga för leverans. I processen ingår en rad specialbyggda maskiner som styrs med hjälp av pneumatiska cylindrar och ventiler. Till en av de stora tryckluftskonsumenterna hör den så kallade snålutstickaren som blåser loss brödkakorna från valsen så att ny deg kan formas till bröd utan att det hänger kvar rester från den tidigare batchen. Även knådmaskinerna och de maskiner som reser brödkartonger drar en hel del tryckluft.

Utan tryckluften stannar banden och produktionen av bröd inom loppet av några minuter. Driftsäkra maskiner med redundans och en pålitlig servicepartner är därför av högsta vikt.Anders Berglund , Driftansvarig Polarbröd

Från litet till stort – kompressorerna växer i takt med företagets utveckling och konsumenternas efterfrågan på bröd

Den första kompressorn som Atlas Copcos samarbetspartner ITSAB sålde till Polarbröd någon gång i mitten av 70-talet var en mindre kompressor på 15 kW. I takt med att efterfrågan på företagets produkter steg byggdes fabriken ut och storleken på kompressorerna ökade. När fabriken totalförstördes i branden 2020 stöttades produktionen med hjälp av två oljefria kompressorer med en total kapacitet på 180 kW – och ännu mer kapacitet var på väg in.

Se mer här

LÆS også: Atlas Copco introducerar den nya skruvkompressorn GA VSDS
Atlas Copco Compressor's Firmaprofil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Cookie-inställningar