Sensorer

Sensorer är en enhet som reagerar på en fysisk stimulans / påverkan och ger en signal som ett resultat. De allra flesta sensorer avger en elektrisk signal när de "träffar" ett föremål. En sensor är faktiskt en delmängd av givare

Leverantörer av Sensorer:


ALTHEN Sensors & Controls AB

Stora Torget 6C
SE 761 30 Norrtälje
Tlf.: +46 8 7952490
E-mail: info@althensensors.se

www.althensensors.com

Kompetenser: Dataloggare, Givare, Induktiva givare, IoT lösningar, Kapacitiva givare, Lasermätare, Sensorer, Strain gauges

Läs mer om ALTHEN Sensors & Controls AB


Baumer AS

Datorgatan 3, 6 TR
56133 Huskvarna
Tel: +46 36139430
Mail: sales.se@baumer.com

www.baumer.com

Kompetenser: Givare, Induktiva givare, Kapacitiva givare, Pulsgivare

Läs mer om Baumer


OEM Automatic AB

Box 1011
573 28 Tranås
075-242 41 00
info@oemautomatic.se

www.oemautomatic.se

Kompetenser: Antenner, Gasfjädrar, Industridatorer, Kapslingar, Kontaktorer, Kopplingar, Motorstyrning, Reläer, Slang, Streckkodsläsare, Strömförsörjning, Teknisk isolering, Tryckreglering

Läs mer om OEM Automatic AB


SICK AB

sick

Storsätragränd 5B
12739 Skärholmen
Tel: +46 10 110 10 00
E-mail: info@sick.se

www.sick.se

Kompetenser: Analysatorlösningar, Automationsljusridå, Avståndssensorer, Flödesmätteknik, Fotoceller, Fiberoptiska förstärkare, Färggivare, Gasanalysatorer, Givare, Induktiva givare, Kapacitiva givare, Ljusledare, Ljusbommar, Pulsgivare, Sensorer

Läs mer om SICK AB


OEM Automatic AB – Bin Picking Studio 1.9 för logistik- och automationsprojekt


07.jan 2025


Blockeringar? Symmetri? För många skanningsparametrar? - De problemen är nu lösta! Vi pratar om en sensorsetup på bara 3 minuter, multiview-skanning som ser det osynliga och de mest utmanande delarna. Vi på OEM Automatic kan hjälpa dig att ta din automation för plockning av eller ur lådor är på väg att ta ett rejält kliv framåt.

Testa och lokalisera snabbare med MultiView och Feature Alignment

De senaste uppdateringarna i Bin Picking Studio 1.9, Locator Studio 1.2 och PhoXi Control 1.13 revolutionerar hanteringen av komplexa logistik- och automationsprojekt. Photoneo har designat dessa uppdateringar för att göra dina arbetsflöden snabbare, smartare och mer effektiva med nya verktyg. Nu kan du dra nytta av multisensorsetup, förbättrad objektlokalisering och smidigare sensorkalibrering.

Här hittar du många funktioner som sparar tid och minskar komplexitet. MultiView-modulen hanterar utmanande objekt, som tunna metallark eller inplastade kartonger, genom att samla in skanningar från flera perspektiv. Calibration Sharing eliminerar å andra sidan onödiga kalibreringssteg och förenklar arbetsflödet.

Dessutom säkerställer Feature Alignment precis lokalisering av symmetriska delar genom att använda nyckelfunktioner som definierar rätt orientering.

Nå förstklassiga resultat på bara några minuter. PhoXi Control 1.13 introducerar Settings Assistant, som gör sensorkonfigurationen enkel genom att automatiskt justera inställningar för ljus- och materialförhållanden.

Läs vidare för att få reda på hur Photoneos senaste uppdateringar optimerar dina automationsprocesser och levererar högsta noggrannhet och hastighet till din produktionsmiljö.

Ställ in din 3D-sensor på 3 minuter med Settings Assistant i Phoxi Control 1.13

Utöver förbättringarna i Bin Picking Studio och Locator Studio tar det nu bara tre minuter att konfigurera din Photoneo 3D-sensor. Den nya Settings Assistant identifierar de bästa skanningsparametrarna för din applikation, även utan expertkunskaper.

Verktyget, som finns tillgängligt i den senaste versionen av PhoXi Control, förbättrar plug-and-play-upplevelsen ytterligare. Upptäck optimala skanningsparametrar på några minuter och implementera system med förbättrad prestanda snabbt och enkelt.

Enkla steg till optimal skanning

Hitta de mest lämpliga skanningsparametrarna enkelt. Settings Assistant använder din valda profil och guidar dig genom optimeringsstegen.

Hur fungerar det? Sensorn anpassar sig efter ljusförhållanden och objektets material. Därefter finjusterar den vyn för att säkerställa fullständighet och minska brus, vilket ger dig en skräddarsydd profil. Oavsett om du fokuserar på fullständighet, fina detaljer eller kortast möjliga cykeltid är detta det snabbaste sättet till utmärkta resultat.

Gränssnittet passar användare på alla erfarenhetsnivåer. Det gör skanningen enklare och mer effektiv för både slutkunder och integratörer. Detta tillsammans med GigE-vision support gör Photoneos 3D-scanners och kameror till det självklara valet när det gäller 3D-sensorer.

Vill du veta mer? Kontakta oss på OEM Automatic!


LoRaWAN sensorer som får jobbet gjort




I en tid där precision är viktig för att få rätt underlag för att fatta beslut är IoT-lösningar med en hög kvalitet viktigt. Induo presenterar de nya EVA-sensorerna från Advantech, LoRaWAN sensornoder med robust konstruktion och en lång batteritid. Denna plattform erbjuder en pålitlig lösning för kritiska områden som industriell automation, vatten- och avfallshantering, energiförsörjningssystem samt byggnadsautomation.

Advantech kombinerar låg energiförbrukning med lång räckvidd, allt inrymt i en tålig industriell design. EVA-serien är speciellt utformad för IoT-applikationer där pålitlig uppkoppling och hållbarhet är avgörande. Genom att använda LoRaWAN, en teknik som är känd för sina långa räckvidder och låga strömförbrukning, erbjuder EVA-serien en heltäckande lösning som hjälper företag att minska driftkostnader, optimera övervakning och förbättra operativa insikter.

Effektiv IoT-lösning för smarta byggnader

Byggnadsautomation kräver smarta lösningar som kan anpassa sig efter skiftande förutsättningar. Med EVA-seriens sensorlösningar blir övervakning av temperatur, luftfuktighet, och energiförbrukning smidigare, mer precis och kostnadseffektiv. Serien är konstruerad för att leverera konsekventa resultat även i tuffa industriella miljöer och extrema väderförhållanden.

Advantech's sensornoder erbjuder även stora fördelar för vatten- och avfallshantering, med en konstruktion som klarar både tuffa förhållanden och behovet av lång batteritid. Det innebär att användare inom dessa områden kan lita på en robust lösning som kräver minimalt underhåll men maximerar insamlingskapacitet och datakvalitet.

Sensornoder som klarar utmaningar

EVA-serien är baserad på LoRaWAN-protokollet vilket gör sensorerna lämpliga för fjärrövervakning i områden med begränsad nätverksåtkomst. LoRaWAN möjliggör anslutning av flera sensorer till ett och samma nätverk, vilket öppnar upp för skalbarhet och effektivitet i stora anläggningar. Med enkel integration i befintliga system kan företag nu dra nytta av en pålitlig och framtidssäker IoT-infrastruktur.

Lång batteritid, minskat underhåll

För industrier som arbetar med kritisk infrastruktur på otillgängliga platser är lång batteritid en av de största fördelarna med EVA-serien. Enheterna är konstruerade för att hålla i flera år utan behov av batteribyte eller teknisk underhåll, vilket både sänker driftkostnader och ökar systemens drifttid. Detta möjliggör dessutom en hållbar drift som både ekonomiskt och miljömässigt gynnar användarna.

Advantech EVA-serien erbjuder företag en lösning som kombinerar pålitlighet och prestanda, vilket är avgörande för att verksamheten skall fungera friktionsfritt. Dessutom medger produkterna en hög grad av skalbarhet, vilket gör att installationerna enkelt kan utökas i takt med att behoven växer. Genom denna kombination av pålitlighet, effektivitet och hållbarhet hjälper EVA-serien företag att maximera sina investeringar i IoT-teknologi och optimera sina affärsprocesser.


GAVAZZI – KUNDCASE: Framgångsrik implementering av kundanpassad optisk sensor för detektering av fordon




Vår LD30 är oerhört kompakt, dess storlek är mindre än en vanlig tändsticksask. Kundens tidigare lösning var nästan dubbelt så stor.

Utmaningen

Kunden behövde en sensor som kunde garantera pålitlig och noggrann detektering av lastbilar som ska lasta och lossa gods vid lastkaj.

Förutom krav om detektering är sensorns placering sådan att den utsätts för starkt ljus, smuts och växlande temperaturer. Vilket ofta innebär en stor utmaning för optiska sensorer.

Lösningen

Vår lösning blev en anpassad LD30 i ABS-plast med IR-laser. Denna skapade rätt förutsättningar för pålitlig detektering oavsett väder tack vare kapslingsklassen upp till IP69K.

Klarar direkt sol- och strålkastarljus

Vid tester klarade även fotocellen att pålitligt detektera ankommande lastbilar även när fotocellen utsattes för starkt omgivande sol- eller strålkastarljus bland annat tack vare vår högpresterande IR-laser med våglängd på 940 nm.

Detektering av olika färger och material

ToF (Time of Flight) är en teknologi som säkerställer detektering av vitt och svart samt blankt och matt. Med ToF mäts tiden det tar för lasern att färdas fram och tillbaka till sensorn. Detta för säker detektering helt oavsett objektets färg.

Storleken har betydelse

Vår LD30 är oerhört kompakt, dess storlek är mindre än en vanlig tändsticksask. Kundens tidigare lösning var nästan dubbelt så stor.

Resultat

Kunden kunde sänka sina kostnader och få pålitligare detektering tack vare ett nära samarbete vid kravställning och framtagning av den kundanpassade lösningen.


Pepperl+Fuchs – Induktivt vid höga hastigheter




De induktiva avståndssensorerna finns i ett antal storlekar och utföranden.

Avståndssensor med IO-Link gränssnitt för exakt mätning och djupgående analyser

Pepperl+Fuchs, en av branschens ledande leverantörer, lanserar induktiva avståndssensorer för mätning med IO-Link-gränssnitt. Enheterna är lämpade för Industry 4.0-applikationer och har inte bara förmåga att mäta med hög precision utan tillgängliggör även mycket information för tillståndsövervakning och prediktivt underhåll.

Sensorerna kan upptäcka föremål i en hastighet på upp till 3 m/sek och ger exakt mätdata med en upprepningsnoggrannhet på 5 procent. Mätomfånget sträcker sig upp till 30 mm. Sensorerna styr hastighet och acceleration av dämpningselementet. Två oberoende kopplingsfönster och bestämda gränsvärden kan vara individuellt parametriserade. Justerbara filter möjliggör inställningar av mäthastighet och noggrannhet. En hög switchfrekvens på upp till 1300 Hz säkerställer mycket korta genomströmningstider, vilket bidrar till att öka produktiviteten.

Ytterligare data, vilket inkluderar temperatur, drifttid samt räknare, överförs vid IO-Link-gränssnitt. Övervakning av hastighet och acceleration tillsammans med de historiska värdena för dessa parametrar ger detaljerade analyser av delprocesser som öppning/stängning av ventiler och acceleration/inbromsning för absorberande element. Övervakningen av maskinens status underlättar prediktivt underhåll och förhindrar samtidigt oplanerade stillestånd. För klassiska applikationer finns enheter utrustade med analoga utgångar.


Balluff – Ny generation av gaffellfotoceller




Detektera, mäta, identifiera - det enklaste sättet att använda optiska sensorer

Gaffelljusbommar är optoelektroniska sensorer som integrerar sändare och mottagare i ett och samma hölje. De är industrins vakande ögon:
De känner igen exakta objekt, mäter avstånd och kontrollerar fyllnadsnivåer - allt utan kontakt och blixtsnabbt.

Detta gör dem till en oumbärlig del av världen med moderna automationslösningar.
Med den tredje generationen gaffelljusbommar erbjuder Balluff förutom de optimerade versionerna även en instegsmodell.

Fokus på det väsentliga: vår instegsmodell

Med den nya generationen gaffelljusbommar erbjuder Balluff nu även en optimerad basversion som en utökning av portföljen. Denna instegsmodell representerar den perfekta balansen mellan funktionalitet och användarvänlighet, inbäddad i en extremt robust design.

Dessa gaffelljusbommar är den perfekta lösningen för användare som behöver en sensorlösning som är lika ekonomisk som den är tillförlitlig. De använder rött ljus, koncentrerar sig på den relevanta grundfunktionen och är samtidigt kostnadsoptimerade, men kompromissar inte med den vanliga Balluff-robustheten: de fotoelektriska sensorerna upptäcker objekt oavsett färg och yta, även under krävande industriella förhållanden tack vare det robusta metallhöljet.

De speciella egenskaperna

  • Kostnadsoptimerad, ekonomisk lösning
  • Enkel justering och övervakning tack vare det synliga röda sändarljuset
  • Tillförlitlig objektdetektering oavsett färg och yta
  • Tre gaffelstorlekar för olika krav: 30, 50 och 80 mm

Läs mer här


Utforska fördelarna med termiska sensorer hos OEM Automatic




OEM Automatic AB – Norra europas största leverantör av komponenter för industriell automation. Huvudkontor i Tranås med rikstäckande säljkår.

Temperatur är en av de mest frekvent mätta parametrarna inom industrin, direkt efter tid. Detta gör termiska sensorer alltmer oumbärliga för företag globalt. Värmestrålning, som kompletterar traditionell visionsteknik, skapar nya möjligheter genom att kontraster inte längre enbart baseras på färg och form, utan även på temperatur.

Fördelar med termiska sensorer

Termiska sensorer har många fördelar. Med hjälp av värmestrålning kan företag få noggranna och pålitliga temperaturmätningar, vilket är kritiskt för att optimera processer, förbättra effektiviteten och spara resurser. Här är några specifika fördelar:

  • Noggrannhet: Ger tillförlitliga temperaturavläsningar viktiga för känsliga industriella processer.
  • Flexibilitet: Kan användas i olika miljöer och för olika ändamål, från kvalitetskontroll till säkerhetsövervakning.
  • Integration: Lätt att integrera med befintliga system och processer för att maximera effektiviteten.

Val av värmekamera eller pyrometer

Inom temperaturmätning har två tekniker blivit särskilt framträdande: kameror och pyrometrar. Dessa tekniker erbjuder fördelar och möjligheter, men att förstå deras unika styrkor är avgörande när du väljer den som passar bäst för ditt specifika ändamål. Båda teknikerna erbjuder betydande fördelar och valet bör göras med hänsyn till dina specifika krav och användningsområden.

- Om du har att göra med övervakning av omfattande områden, automatisk detektion av hotspots och utförande av jämförelser mellan olika mätpunkter, kan en kamera vara det mest lämpliga valet.

- Om ditt arbete kräver temperaturmätningar i mindre områden, konstanta mätförhållanden, snabb respons och en mer kostnadseffektiv lösning, kan en pyrometer vara det bästa valet.

På vår hemsida erbjuder vi en omfattande guide som behandlar flera viktiga områden att ha i åtanke vid valet mellan värmekamera eller pyrometer.

Utforska termiska sensortekniker ytterligare

I vår artikel kan du läsa mer om följande:

  • Hur fungerar värmestrålning?
  • Så uppnår du en korrekt temperaturmätning
  • Fördelar med termiska sensorer
  • Jämförelse mellan värmekamera och pyrometer
  • Användningsområden för värmestrålning
  • Våra tillverkare för termiska lösningar
  • Exempel på produkter

Kontakt och mer information

För mer information och för att läsa mer om dessa ämnen, besök vår hemsida eller kontakta oss direkt. Vi ser fram emot att hjälpa dig att maximera värdet av värmestrålningsteknik i din verksamhet.


Fotoelektrisk sensorlösning från norelem




Sensorerna är slitstarka tack vare sitt robusta metallhölje och mångsidiga med gaffelbredder från 10 till 220 mm, vilket förbättrar användbarhet och anpassningsförmåga över ett antal olika industriella applikationer. De har också snabba svarstider och övervakningsmöjligheter i realtid.

Den globalt ledande leverantören av standarddelar och komponenter för mekanisk verkstadsindustri, norelem, lanserar nu fotoelektriska gaffelsensorer, utformade för att förhöja effektivitet och noggrannhet i industriella applikationer.

De fotoelektriska gaffelsensorerna gör det möjligt för ingenjörerna att optimera sina installationsprocesser genom precis och pålitlig kontaktlös objektigenkänning inom montering, hantering och paketering, vilket är en avgörande del av objektigenkänningen.

Marcus Schneck, VD för norelem, kommenterar: "Våra fotoelektriska gaffelsensorer är oumbärliga verktyg, utformade för att sömlöst orkestrera processer, minimera fel och öka produktiviteten hos våra kunder.

”Med integrerade sändar- och mottagardelar kan sensorerna detektera närvaro eller avstånd till ett föremål utan kontakt och - viktigast av allt - ge våra kunder tidsbesparingar genom att minska behovet av frekventa justeringar.

norelems fotoelektriska gaffelsensorer är konstruerade med precision och hållbarhet i åtanke för att ge oöverträffad noggrannhet och tillförlitlighet för ingenjörer. Användare kan finjustera känsligheten med den integrerade potentiometern, vilket möjliggör exakt detektering av små komponenter. Justerbara inställningar inbegriper flexibilitet i olika applikationsbehov, bland annat stöd för mörkerkoppling (NC-kontakt) och ljusomkoppling (NO-kontakt).

Sensorerna är slitstarka tack vare sitt robusta metallhölje och mångsidiga med gaffelbredder från 10 till 220 mm, vilket förbättrar användbarhet och anpassningsförmåga över ett antal olika industriella applikationer. De har också snabba svarstider och övervakningsmöjligheter i realtid.

De fotoelektriska gaffelsensorerna avger en fin ljuspunkt med anmärkningsvärd precision och använder synligt rött ljus eller osynliga infraröda ljusstrålar för att upptäcka även de minsta delarna, hålen, spåren eller skårorna. Tack vare sin höga skyddsklass, IP67, fungerar sensorerna i tuffa miljöer och förhållanden där det förekommer damm, smuts, vatten och andra vätskor.


OEM Automatic AB – Ny turbiditetssensor optimerar produktion och minskar spill




Denna sensor är särskilt lämplig inom livsmedelsindustrin. Den garanterar hög och jämn produktkvalitet, exempelvis vid juiceproduktion

Anderson Negele har lanserat en ny turbiditetssensor, ITM-51, som kan optimera produktionsprocesser och bidra till både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Denna turbiditetssensor spelar en nyckelroll i att minska produktförluster, sänka tillverkningskostnader och optimera rengöringsprocesser (CIP).

ITM-51 fungerar genom att mäta turbiditet, vilket är graden av grumlighet i en vätska på grund av partiklar som sprider eller absorberar ljus. Sensorn är utvecklad med fokus på hygien och finns i flera olika utföranden för att passa olika behov.

Användning i livsmedelsindustrin

Denna sensor är särskilt lämplig inom livsmedelsindustrin. Den garanterar hög och jämn produktkvalitet, exempelvis vid juiceproduktion. ITM-51 underlättar också vid produktövergångar och bidrar till att minska kostnader för avloppsvattenrening genom att optimera användningen av rengöringsmedel i CIP-processer.

Läs mer HÄR!


PEPPERL + FUCHS – Kompakt distanssensor med upp till 60 m mätområde




Pulse Ranging Technology tillämpas i R20x sensorfamiljen från Pepperl+Fuchs

Pulse Ranging Technology tillämpas i R20x sensorfamiljen från Pepperl+Fuchs

Trenden mot miniatyrisering fortsätter och efterfrågan på allt kraftfullare sensorer med kompakta byggmått ökar. För att svara upp mot denna trend har time-of-flight-principen för mätning integrerats i R20x kompakta format, där exakt mätteknik kombineras med ruggad långdistansteknik för ytor där utrymme är mycket begränsat.

Dagens automationsfunktioner ställer ännu högre krav på sensorernas prestanda samtidigt som de får uppta allt mindre yta. Den nya avståndssensorn R200 med Pulse Ranging Technology lever upp till kraven som den nya trenden skapat. I det kompakta höljet i R200-serien uppnår den optiska sensorn detekteringsräckvidder på upp till 10 m på vita föremål och upp till 60 m i kombination med en reflektor. Den avger frekvent en tydlig avståndssignal och bibehåller en repeteringsnoggrannhet på upp till 3 mm. Med integrerat IO-Link-gränssnitt i den senaste versionen V1.1.3, är sensorn även idealisk för framtida industri 4.0-applikationer.


CARLO GAVAZZI – Kapacitiva M12-sensorer med IO-Link




CA12, kapacitiv M12-givare med klassledande egenskaper. Tillsammans med integrerad IO-link finns alla möjligheter till anpassning, vilket gör installationerna både framtidssäkra och flexibla.

”Nytt innovativt och pålitligt sortiment av kapacitiva IO-link sensorer”

– CA12-sensorerna med IO-Link har utvecklats för att fungera väl i både installationer med IO-Link som i installationer med PNP-styrning, varhelst det finns ett behov av att övervaka och detektera. Detta tack vare den enkla och snabba anpassningen av sensorerna med vår portabla konfigurator, SCTL55, där många parametrar kan ändras, helt beroende på specifika applikationsönskemål, säger Torben Rochat, International Product Manager, Carlo Gavazzi.

Undvik kostsamma driftstopp

CA12 har många inbyggda funktioner och med integrerad IO-Link kan underhållsbehov förutses bland annat genom:

  • Quality of Run och Quality of Teach: indikerar givarens driftprestanda i realtid.
  • Temperatur: visar givarens nuvarande temperatur samt högsta och lägsta sedan senaste uppstart.
  • Smutslarm: signalerar om smutsnivåerna kan komma att påverka funktionen 

Fjärde generationens Tripleshield är här för att stanna

Vår Tripleshield-teknik ger givaren marknadsledande tålighet mot yttre elektromagnetisk påverkan, samt utmärkt motståndskraft för stötar och vibrationer.

Utmärkande egenskaper

  • Tåliga M12-kapslingar i 3 olika utföranden: enbart PBT-plast, kombination av PEEK/PBT eller motsvarande fast i rostfritt/PBT.
  • Versioner både för helt infällbart eller delvis infällbart montage.
  • IO-Link för fullt programmerbara utgångar och funktioner.
  • TRIPLESHIELD nu 4:e generationen, erbjuder fortsatt marknadens bästa immunitet mot elektromagnetisk störning.

Alla egenskaper


PiteEnergi installerar sensorer för trafik- och miljömätning i Piteå




Ett lokalt och hållbart energibolag. Vi är omtänksamma människor i en omtänksam organisation, vi levererar 100% förnybar el, snabbt bredband, stabilt elnät och bekväm hållbar fjärrvärme. Allt detta gör vi för ett hållbart Piteå och vi gör det tillsammans

I ett samarbetsprojekt med Piteå Kommun tar PiteEnergi nu ett viktigt steg mot att samla in och analysera data för att främja hållbar utveckling i centrala Piteå. PiteEnergi installerar sensorer som mäter trafikrörelser och luftkvalitet, och det gemensamma målet är att identifiera åtgärder som kan förbättra miljön i Piteå.

Genom att installera sensorer på nästan 30-tal strategiska platser i centrala Piteå kan omfattande data samlas in om trafikflöde på bil-, cykel- och gångvägar, samt luftkvalitet (med fokus på partiklar, PM10) och väderinformation såsom temperatur, luftfuktighet, vindförhållanden och nederbörd. Denna samlade data ger en unik möjlighet att förstå hur olika faktorer påverkar miljön på olika platser, vilket i sin tur ger bättre förutsättningar för att utveckla hållbara lösningar för transporter. Det finns också planerar på att visualisera mätningarna på digitala skärmar vid utvalda platser, så att alla kan se och förstå hur val av resesätt påverkar den gemensamma miljön.

– Det är ett spännande projekt där vi kommer att kunna analysera data från flera olika datakällor, se olika samband och få insikter om vad som påverkar miljön både positivt och negativt, säger Anders Ådemo, marknadschef, PiteEnergi

Tekniken som sensorerna kommunicerar med är trådlös och kallas LoRaWAN. Det är en standardiserad teknik inom Internet of Things (IoT) som kännetecknas av lång räckvidd, låg energiförbrukning med hög säkerhet för trygg dataöverföring. Här i Piteå är nätet väl utbyggt och har stor tillgänglighet i stora delar av kommunen.

Peter Fenander, affärsutvecklare på PiteEnergi, berättar: "LoRaWAN är den ledande tekniken inom IoT och en viktig möjliggörare i tjänsteutvecklingen av det smarta samhället. Vi har flera väldigt intressanta områden där vi testar sensorer och hur de kan både underlätta och skapa nytta för verksamheter och företag."

Det är också värt att nämna att projektet har fått stöd från det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment, som är en del av Piteå Kommuns satsning på strategiska innovationsområden. Denna satsning finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas och kommer att pågå under hela 2024.


Världens första eTrailer med patenterad sensorteknik– och standarddelar från norelem




norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 70,000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter.

Det Hamburgbaserade företaget NÜWIEL GmbH, har skapat världens första batteridrivna cykelkärra med en elmotor som möjliggör ett hållbart och tillförlitligt sätt att transportera gods upp till 130 kilo. För att göra verklighet av eTrailer använde ingenjörerna standardkomponenter från norelem.

För att möta dagens krav på snabba, tillförlitliga, kostnadseffektiva och miljövänliga transportlösningar efterfrågas innovativa lösningar, i synnerhet i urbana miljöer. Med särskilt fokus på problemet med sista-milen-leveranser, vilket kan vara en orsak till trängsel i stadsmiljöer, såg företaget till att utveckla en lösning med ett lätt men robust fordon som tar liten plats och som på ett säkert sätt kan transportera tunga laster.

Sedan starten har NÜWIEL GmbH arbetat tillsammans med sina samarbetspartners på en lösning som möter befintliga utmaningar i urban logistik och samtidigt skapar mervärde. Företaget började 2016 med en vision om att utveckla en alternativ transportlösning som inte orsakar buller, trängsel eller luftföroreningar.

Prisvinnande teknik tas till gatorna

Som svar på utmaningen med urban trafik utvecklade NÜWIEL en innovativ kärra med en eldriven motor, som kan användas för att transportera gods upp till 130 kilo. eTrailer kan användas både som en handdragen kärra på gångvägar och trottoarer likväl som cykelkärra på cykelbanor eller vägar.

Det har gjorts möjligt genom en patenterad sensorteknik som registrerar och överför minsta vibration till styrenheten medan motorn – en modell som används inom motorcykelindustrin – tar emot korrekt broms- eller accelerationskommando. På millisekunder anpassar sig kärran till den valda hastigheten. eTrailern är dessutom tillräckligt stabil för att köras på kullersten och säkert ta sig upp för trottoarkanter. Den kan komma upp i en hastighet på 25 km/h och använder förnybar energi genom att återvinna elektricitet vid inbromsning, vilken sedan används för att ladda batteriet. Kärran är dessutom, tack vare sin enkla kulkoppling, kompatibel med alla typer av lastcyklar.

Under 2022 vann eTrailer första pris i kategorin ”Årets bästa elektriska kärra” vid IAA.

eTrailer är nu i drift på vägarna i sex europeiska länder. Bland NÜWIEL:s kunder finns branschledande företag inom post- och paketlogistik, detaljhandel och intralogistik, som UPS och IKEA. Städer, kommuner och stadsförvaltningar använder också redan eTrailer. Företaget fick nyligen en stor order från den belgiska posten på flera hundra eTrailers.

Beslutet att arbeta tillsammans med norelem
Som expert på standardelement erbjuder norelem 70 000 delar av högsta kvalitet med snabba leveranser. norelem tillhandahåller ett flertal av komponenterna som NÜWIEL behöver för att tillverka eTrailer, inklusive låsbara stjärnhandtag, ögleskruvar, gångjärn i plast, gummidämpare och glidlager i plast.

Att beställa delarna var enkelt rapporterar NÜWIEL och lyfter fram användarvänligheten på norelems webbsida, där tekniska dimensioner och 3D CAD data för varje del framgår. ”Eftersom norelems webbshop och digitala produktkatalog är så användarvänliga kan våra ingenjörer och designers bygga vidare från grunden”, säger Muhammad Ali Qammar, produktutvecklare på NÜWIEL.

All relevanta designdata och ritningar kan integreras i respektive CAD-system. Snabba leveranser, där norelem garanterar att 98 % av alla komponenter finns i lager, gjorde det möjligt för NÜWIEL att prova olika delar under prototypfasen på ett enkelt sätt.

Utöver produkterna uppskattade NÜWIEL särskilt företagets hängivna kundservice, mycket bra support och transparens i informationen mellan företagen i samarbetet med norelem. Och om någonting går sönder åtgärdar norelem snabbt med en lämplig ersättningsprodukt. NÜWIEL-teamet arbetar fortlöpande på att förbättra sin e-Trailer och planerar därför att öka volymerna av produkter som köps via norelems webbshop.

norelems produkter i bruk
I projektet eTrailer användes olika produktionshjälpmedel och fixturer av underhålls- och produktionsavdelningen, standard- och driftdelar för framtagande av prototypen men även en del kundspecifika speciallösningar.

Eftersom norelems standard- och maskindelar som användes är standardiserade har de inte modifierats utan installerats i den form som de levererats. Med utgångspunkt från CAD-data har NÜWIELS designers anpassat sin utformning av eTrailern efter norelems artiklar, vilket gjort det snabbt och enkelt att planera konstruktionen i förväg och senare installera på lämpligt sätt. En annan fördel med standarddelar är att utslitna delar kan bytas ut utan problem – om standarddelar används kan dessutom reservdelar skaffas enklare och snabbare.

För att dämpa vibrationerna som uppstår när eTrailer används och förlänga livslängden används gummibuffertar i metall med invändiga och utvändiga gängor. Förutom att vara temperaturbeständiga och lämplig för alla väderförhållanden, används de även för att dämpa överföringen av vibrationer till styrenheten för mjuk funktionalitet. Andra norelem-komponenter säkerställer stabiliteten hos det innovativa transportfordonet.

Plastglidlagren som används är underhållsfria och säkerställer en mjuk rörelse av stödhjulen på eTrailern. En ledad ögleskruv håller dragstången på plats även under stark rörelse. Dessutom valde NÜWIEL att använda norelem-gångjärn av plast med slitsade hål. Dessa är gjorda av glasfiberförstärkt termoplast med en axel i rostfritt stål, vilket håller nere vikten och gör dem enkla att installera.

En smart anti-stöld-enhet har integrerats i designen med ett låsbart stjärnhandtag från norelem som används för att låsa fast batteriet på eTrailern. Handtagen är en låsmekanism och ett lås i ett och nycklar ingår vilket gör dem mycket enkla att använda. NÜWIEL och det stora antalet användare av eTrailer är mycket positiva till att nyckeln kan tas ur i både låst och öppet läge, vilket säkerställer att batterifacket är stängt på ett tillförlitligt sätt.


PEPPERL+FUCHS – Pålitliga lutningsvärden i alla lägen




IMU F99 dynamisk lutningssensor

Lutningssensorn som motstår stötar och vibrationer

Lutningssensorn IMU F99 ger stabila lutningsvärden i mobil användning på anläggningsmaskiner eller robotar. Ett integrerat gyroskop kompenserar för accelerationer, vilket ger exakt lutningsmätning. Detta gör IMU FF99-sensorn till ett betydligt bättre val än konventionella statiska lutningssensorer.

Lutningssensorer levererar mycket exakta mätvärden under stationära förhållanden, men mätningarna kan störas av accelerationseffekter. Vid användning på grävmaskiner, hjullastarskopor eller på jordbruksmaskinernas lastarmar krävs ofta mätvärden i rörelse. Konventionella statiska lutningssensorer utgår från att mäta gravitationskraft, men reagerar också på andra krafter. Det innebär att när accelerationen ändras, ändras också lutningsvärdet, vilket betyder att i fordon kan accelerationer, inbromsningar, centrifugalkrafter i kurvor och eventuella vibrationer under körning förvränga det uppmätta värdet.

Dessa påverkansfaktorer måste kompenseras för att kunna uppnå dynamisk lutningsmätning. Pepperl+Fuchs har därför utvecklat den innovativa IMU F99-serien för mobila lutningsmätningar. Rotationshastighetssensorn (gyroskopet) gör det möjligt att utföra dynamiska lutningsmätningar, där exakta lutningsvärden kan registreras även under rörelse.

IMU F99-sensorn kan användas på alla typer av mobila maskiner för positionsbestämmelser, styrning och positionering av bom, anti-fall-over-system, styrvinkelbegränsning och vågsystem.


OEM Electronics – Temperatursensorer från Angst + Pfister




OEM Electronics marknadsför komponenter och utrustning till elektronik- och apparattillverkare i norra Europa.

Temperatursensorer 172 (SMT172-TO18, SMT172-TO92, SMT172-TO220 och SMT172-SOIC) från OEM Electronics leverantör Angst + Pfister (gamla Smartec) är halvledarbaserade sensorer med PWM, puls width modulation, utsignal som har arbetstemperatur från -45 °C till 130 °C.

FÖRDELAR:

  • Ökad kabellängd, mätning på plats, inte nödvändigtvis på PCB
  • Låg energiförbrukning
  • Hög noggrannhet (0.1 °C), extremt lågt brus (<0.002 °C)
  • Låg termisk massa resulterar i snabb svarstid (TO18 tidskonstant 63% 0,6 s i aluminiumblock)
  • Extremt låg drift (0.0058 °C under 1 år)
  • Olika kapslingsalternativ

APPLIKATIONSEXEMPEL FÖR SMT172 TEMPERATURSENSORER

Temperatursensorer används i otaliga enheter, men många av dem kräver en grundläggande mätning (låg kostnad). Följande applikationsexempel hänvisar till enheter som kräver avancerade sensorer som SMT172, där de tidigare nämnda fördelarna lönar sig.

Livsvetenskap/Medicin

  • Ventilation inkl. luftfuktare, dialys, patientövervakning på sjukhus, medicinsk luftmadrass, insufflatorer, sterilisatorer
  • Övervakning av kemiska reaktioner i bioinkubatorer, bioreaktorer, gaskromatografer

Industriell processövervakning

  • HVAC (industriell, husligt, kontrollerad ventilation på begäran)
  • Temperaturkontroll i kylar, frysar (underhåll av kylkedja), lager, lastbilar, containrar
  • Miljöövervakning (tillverkningsprocesser, renrum, kraftverk, transformatorer)
  • Effektivitetskontroll inom förnybar energi (solpaneler, värmepumpar, batterier)
  • Temperaturkontroll i integrerade kretsar med hög effekt (serverrum)
  • 3d-utskrivning

Instrumentering/Kalibreringsutrustning

  • Bärbara mät-/analysanordningar med ultralåg effekt
  • Datalogger

Carlo Gavazzi – Inget undgår nya LD30 med dual detection




LD30 kan konfigureras mellan detekteringsprinciperna dual detection eller för-/ bakgrundsavbländning gör att även helsvarta, högblanka och transparenta objekt kan detekteras säkert

Nu finns vår LD30-sensor med synlig röd laser. Den synliga lasern tillsammans med för- eller bakgrundsavbländning alternativt dual detection gör sensorn mycket noggrann och snabb att rikta in.

Ser allt, och lite till

LD30 kan konfigureras mellan detekteringsprinciperna dual detection eller för-/ bakgrundsavbländning gör att även helsvarta, högblanka och transparenta objekt kan detekteras säkert. LD30 underlättar även lagerhållning eftersom sensorns inbyggda funktioner fixar jobbet som tidigare behövt flera typer av sensorer för.

Vi är glada att möta marknadens behov med vår nya LD30 med specifika egenskaper som har BGS, FGS & DD (Background supression, foreground supression och Dual Detection) röd synlig lasersensor i en och samma kapsling, säger Glenn Nyqvist, Business Development Manager, Carlo Gavazzi.

Vad är dual detection?

Dual detection är en konfiguration i vår nya LD30-serie. Den kombinerar den nya förgrundsavbländningen och vanlig direktreflektering. Detta ger säkrare och mer exakt detektering av transparenta föremål, exempelvis PET-flaskor.

Tre fördelar med nya LD30 som drar minskar kostnader

  1. Du kan enkelt sätta upp parametrar för förebyggande underhåll. Det reducerar dina kostnader eftersom du minskar risken för oönskade driftsstopp.
  2. Sensorn kan användas till flera applikationer då den kan detektera föremål som andra sensorer inte klarar av.
  3. Den kommer utrustad med många smarta och inbyggda tillämpningar, till exempel mönsterigenkänning, det här gör det möjligt att helt eller delvis ersätta en PLC.

Inte större än en tändsticksask

LD30-serien löser problematiken i maskiner där det är trångt med utrymme. Våra LD30-sensorer är nämligen mindre än en tändsticksask.

Informerar när det är dags för underhåll

Undvik onödiga stop i produktionen. Sensorn hjälper dig att förutse underhåll. Det gör den via IO-link genom att kontinuerligt mäta sensorns prestanda, drifttid och nedsmutsning.

Mindre, eller inget, PLC-bekymmer

LD30-serien har flera integrerade tillämpningar. Bland annat mönsterigenkänning, förvalsräknare samt hastighets- och längdmätning det här gör att du minskar eller helt reducerar behovet av en PLC. Bra för så väl totalkostnader som snabbare installation.

Här hittar du alla LD30s egenskaper och utföranden.


Elvaco presenterar Elvaco Sense, en ny produktserie multisensorer för trådlös M-Bus




Elvaco erbjuder öppna helhetslösningar för energimätning som hjälper våra kunder att utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt.

Elvaco AB tillhandahåller öppna helhetslösningar för energimätning och är specialiserade inom konnektivitet och infrastruktur. Utöver de pålitliga M-Bus-, wM-Bus- och LoRaWAN-sensorerna utökar nu Elvaco sitt sortiment med en mängd nya multisensorer för inomhusbruk med trådlös M-Bus-kommunikation. Med dessa får användarna mätvärden för upp till fem olika storheter i en och samma enhet.

Den nya Elvaco Sense-serien består av totalt nio sensorer, som registrerar olika mätningar efter behov – såsom temperatur, luftfuktighet och CO2-halt i luften, rörelse, ljus, ljudnivå eller rumsbeläggning baserat på kroppsvärme. Utöver sju batteridrivna sensorer innehåller produktserien även två solcellsdrivna sensorer: Elvaco Sense 300WS och Sense 400WS som kan fungera även i mörka rum.

Tre av de nya sensorerna är "5-i-1"-sensorer, inklusive en enhet som mäter temperatur, luftfuktighet, rörelse, ljus och rumsbeläggning baserat på kroppsvärme. Sensorerna är utformade så att Elvaco kommer att kunna erbjuda lösningar baserade på trådlös M-Bus-kommunikation för alla vanliga applikationer i byggnader i framtiden. Elvaco Sense-serien kan konfigureras individuellt med en iOS- eller Android-app. Alla modeller kan förbeställas nu från Elvacos webbshop. Elvaco Sense 300W är tillgänglig från och med september och alla andra modeller kommer att finnas tillgängliga i början av 2024.

De nya trådlösa M-Bus-sensorerna kan användas för att mäta flera olika medier: Elvaco Sense 100W lämpar sig för enkla temperaturmätningar. Elvaco Sense 200W mäter både luftfuktighet och temperatur inomhus. Elvaco Sense 300W kan användas för att mäta temperatur, luftfuktighet och CO2-halt. Med Elvaco Sense 400W kan användaren ta emot temperatur-, fuktighets-, rörelse- och ljusavläsningar med en och samma enhet.

Fem avläsningar, en sensor
De tre nya 5-i-1-sensorerna kan göra ännu mer. Elvaco Sense 502W mäter temperatur, luftfuktighet, rörelse, ljus och rumsbeläggning baserat på kroppsvärme. Elvaco Sense 501W mäter temperatur, luftfuktighet och CO2-halt i rummet, ljus och rörelse (PIR). Elvaco Sense 500W mäter temperatur, luftfuktighet i rummet, rörelse, ljus och ljud. Alla modeller har en trafikljusfunktion som visar om ett specifikt koldioxidvärde har uppnåtts. Tack vare en batteritid på upp till tio år och enkla batteribyten har de nya 5-i-1-sensorerna låga underhållskostnader. Med den nya sensorserien riktar sig Elvaco mot tillämpningar inom IMD och energieffektivisering. Mätning och övervakning av ett rums klimat sparar energi och förhindrar tillväxt av mögel. Mätning av beläggning i ett rum möjliggör intelligent styrning. Om ett rum är tomt kan belysning, värme och luftkonditionering justeras automatiskt. Dessa sensorer kan till exempel användas i offentliga byggnader, skolor, butiker, företagslokaler eller flerbostadshus. Sensorernas minimalistiska skandinaviska design innebär att de diskret kan installeras i kommersiella, offentliga och privata utrymmen.

Soldrivna sensorer som även fungerar i mörker
Serien innehåller även två soldrivna sensorer: Elvaco Sense 300WS som mäter temperatur, luftfuktighet och ljus, samt Elvaco Sense 400WS som även mäter CO2-halten i luften. Enheterna behöver inga batterier, då de drivs av en organisk solcell som utvecklats speciellt för inomhusbruk. En trådlös IoT-enhet som inte drivs med batterier ger lägre underhållskostnader och mindre föroreningar. Detta gör sensorerna till ett miljövänligt alternativ. De kan även fungera i upp till 30 dagar i fullständigt mörker vid normal användning.

Anslutning och användning av nyckeldata från mätare och sensorer
NFC-tekniken möjliggör användarvänlig konfiguration av hela Elvaco Sense-serien med hjälp av en iOS- eller Android-app. Till exempel kan önskat överföringsintervall och krypteringsläge ställas in individuellt.

De trådlösa M-Bus-sensorerna överför data till en trådlös M-Bus-mottagare, till exempel Elvacos CMeX50, ansluten till CMe3100 eller CMe2100 LTE. De överför sedan data till valfri IoT-plattform eller Elvaco Evo för datavisualisering.

Elvaco är synonymt med miljö- och klimatvänliga produkter
David Vonasek, VD för Elvaco AB, säger: "Med dessa innovativa enheter presenterar vi toppmodern, miljövänlig sensorteknik som uppfyller våra kunders nuvarande och framtida behov när det gäller hållbarhet och energieffektivitet. En stor del av vårt sortiment består i allt högre grad av miljö- och klimatvänliga produkter och tekniker. Vi ser detta som vårt ansvar, eftersom tusentals företag runt om i världen använder våra produkter och tjänster – för fakturering, övervakning, energieffektivisering och optimering inom fjärrvärme-, vatten-, fastighets-, el- och gasbranschen."


Den perfekta batterilösningen för Elsys trådlösa sensorer




Den perfekta batterilösningen för Elsys trådlösa sensorer

OEM Electronics kund Elsys specialiserar sig på tillverkning av trådlösa sensorer. När behovet av en ny batterileverantör uppstod inleddes samarbetet med OEM Electronics för inköp av batterier samt hantering av frakt, tullning och certifiering.

Elsys är ett Umeåbaserat företag som grundades 2005 av några kollegor från Umeå universitet. Under de senaste 10 åren har företaget fokuserat på egna produkter, främst inom området trådlösa sensorer med LoRaWAN-teknik. Deras sensorer är utformade för att ha lång räckvidd, låg energiförbrukning och ska verka under lång tid, vilket ställer krav på ett batteri som kan leverera rätt mängd energi under så lång tid som möjligt.

Företagets största volymer ligger inom sensorer för fastigheter och smarta byggnader. Dessa sensorer används för energimätning och energibesparing. För flexibla kontorsplatser används sensorer för närvaromätning och övervakning av mötesrum för att optimera användningen av dessa utrymmen. Elsys har även utvecklat sensorer för att mäta CO₂-nivåer och luftkvalitet. Denna typ av sensorer används i lägenheter, skolor och andra offentliga byggnader för att säkerställa en bra inomhusmiljö.

Projektet med OEM Electronics involverar inköp av 3,6 V batterier. Samarbetet omfattar inte bara leverans av batterier, utan även hantering av frakt, tullning och certifiering samt deklaration mot Naturvårdsverket. När det gäller köp av batteriprodukter är säkerheten en avgörande faktor att beakta. Certifiering är obligatorisk för transport av batterier och är en viktig indikator på att produkterna uppfyller internationella säkerhetsstandarder.

"Genom samarbetet med OEM Electronics har vi fått tillgång till batterier av hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser. OEM Electronics hjälper också till med andra aspekter som frakt, tullhantering och certifikat, vilket underlättar vår hantering av batterierna och dess omgivande krav", berättar Johannes Karlsson, operativ chef på Elsys, som har varit delaktig i projektet från början.

Batterierna som OEM Electronics levererar till Elsys används i princip i alla företagets olika trådlösa sensorer. Batterihanteringen utförs lokalt i Umeå, oavsett om batterierna förmonteras eller levereras vid sidan av sensorerna.

Med planer på framtida samarbete ser Elsys fram emot att fortsätta dra nytta av OEM Electronics som en pålitlig leverantör. "Samarbetet med OEM Electronics har fungerat bra och vi har uppskattat den snabba responsen och problemlösningen från er sida. Som ett projektbaserat företag med stora volymer och snabba variationer i behov är det viktigt att ha en pålitlig och effektiv leverantör som kan möta våra krav", avslutar Johannes.

På oemelectronics.se hittar du mer information om batterier och resten av det stora sortiment vi erbjuder.


Ny tillverkare – Temposonics!




Temposonics (tidigare MTS Sensors) är en erkänd branschledare med över 40 års erfarenhet inom linjär mätning

Temposonics (tidigare MTS Sensors) är en erkänd branschledare med över 40 års erfarenhet inom linjär mätning. Deras linjära magnetostriktiva positionssensorer tillåter hög precision och dynamisk positions- och/eller hastighetsmätning i toppmoderna automationssystem. Vanliga branscher för Temposonics produkter är positionering inom industriautomation och mobila applikationer.

Fokus på forskning, utveckling och produktion

Ett kontinuerligt arbete inom forskning, utveckling och produktion av sensorsystem möjliggör att Temposonics skapar nya lösningar för mätuppgifter inom industriell automation, mobil hydraulik och processteknik.

Beröringsfri mätteknik som ökar produktivitet och säkerhet

Temposonics kärnteknologi är baserad på den fysiska principen om magnetostriktion. Med denna beröringsfria mätteknik kan användare lita på positions- och hastighetsåterkoppling för de rörliga delarna i maskiner, vilket ökar produktiviteten och säkerheten.


Smarta sensorer lyft i Billeruds produktion




”Installationen av smarta sensorer är ett viktigt steg i Billeruds digitalisering. Det är en jättebra tjänst som ger oss förutsättningar att börja jobba förebyggande på riktigt”, säger Christopher Westholm.

I Billeruds produktionsanläggning i Frövi säkerställer ABB Ability Smart Sensor tillgänglighet, frigör kapacitet och höjer säkerheten. För den världsledande kartongtillverkaren är digitaliseringen ett viktigt steg för ökad hållbarhet.

Miljontals människor runt om i världen använder varje dag hållbara förpackningar tillverkade av Billerud. I företagets produktionsanläggning i Frövi, ett par mil norr om Örebro, produceras förpacknings- och vätskekartong för användare med höga krav på effektiva, kreativa och funktionella förpackningslösningar. Här installerades nyligen ABB Ability Smart Sensor på kritiska drifter i svårtillgängliga positioner.

– Vi har valt att samarbeta med ABB för att övervaka driften och få bättre kontroll över vår maskinpark. Genom att öka tillgänglighet och driftsäkerhet säkerställer vi leveranserna till våra kunder, och att minimera antalet oplanerade stopp har stor effekt på hållbarhet och säkerhet, säger Jan-Erik Hultman, driftsäkerhetsingenjör på Billerud.

ABB – Elektriska motorn – en osynlig superanvändare av el – i behov av energieffektivisering

De smarta sensorerna har monterats på växellådor, lagerbockar och motorer i anslutning till den komplexa kartongmaskin 5. Installationen har blivit ett lyft för arbetsmiljö och personsäkerhet.

– Tack vare sensorerna kan vi minska rondering på de övervakade objekten och minimera den tid våra medarbetare tillbringar i tuff produktionsmiljö. Deras arbete blir mer strukturerat med mindre stress och färre akuta jobb, säger Jan-Erik Hultman.

Möjliggör förebyggande underhåll

I Frövi produceras kartong motsvarande tre miljoner mjölkförpackningar i timmen. Tack vare installationen av modern teknik har nu 61 traditionella drifter omvandlats till smarta, trådlöst anslutna enheter. Att sensorer detekterar negativa förändringar som lagerkondition, vibration eller temperatur innebär att kapacitet frigörs och att Billerud kan fokusera företagets ingenjörskraft på andra uppgifter.

– Vi har fått förutsättningar att börja jobba förebyggande på riktigt! Det här ökar tillgänglighet och hållbarhet, och med den information vi får från systemet kan vi utreda och jobba med grundorsaken till problem. Nu upptäcker vi processrelaterade störningar som kan leda till lagerskador som potentiellt skulle kunna orsaka driftstopp, säger Christopher Westholm, underhållsingenjör på Billerud.

Tillståndsövervakning och energieffektivitet

Billerud har tecknat ett ABB Ability Remote Assistance serviceavtal med ABB. De driftkritiska parametrar som sensorerna mäter analyseras via en säker molntjänst av ABB:s serviceteam. Vid gemensamma månadsmöten analyseras resultat och åtgärder diskuteras.

– Vi har hela tiden backup och stöttar Billerud så att de inte missar viktiga data eller potentiella haverier. Samarbetet är betydelsefullt för oss båda; den input vi får från Billerud är viktig i vår tekniska utveckling, säger Mikael Lorentzson, Digital Lead Motion Service på ABB.

– Vid sidan av tillståndsövervakningen möjliggör sensorerna även energieffektivisering. Med data från dem kan vi göra kostnadseffektiva energianalyser av anläggningen och bedöma motorernas dimensionering och livscykelstatus.

Med samarbete mot framtiden

En ny generation optoelektroniska sensorer

Kartongbruket i Frövi ligger på klassisk industrimark. På 1500-talet lät Gustav Vasa bygga ett stångjärnsbruk här och den första pappersmaskinen uppfördes redan 1891. Nu för Billerud industritraditionen vidare. Som världsledande kartongtillverkare krävs engagemang i hela värdekedjan, från träd till slutprodukt. Dessutom är modern teknik och samverkan med fokus på kunder, hållbarhet och säkerhet ett måste.

– Resan mot framtiden är väldigt lång, men vi gör den gemensamt. Både Billerud och ABB förstår att det här är ett samarbetsprojekt som skapar långsiktig utveckling och hållbarhet, säger Jan-Erik Hultman.


BALLUFF – Miniatyriserade gaffelformade ljusbarriärer




Balluff BGL fotoceller med gaffelformade sensorer står för exakt objektsdetektering

Flexibel i det minsta utrymmet

Balluff BGL fotoceller med gaffelformade sensorer står för exakt objektsdetektering. Vår omfattande portfölj erbjuder tillförlitliga lösningar även för svåra och speciella tillämpningar. Nu utökar vi vårt sortiment med särskilt kompakta och flexibla sensorer för platskritiska automationstillämpningar.

Enkelt och tillförlitligt

De nya BGL MiniSlot gaffelfotocellerna från Balluff kan användas mycket flexibelt tack vare sina olika installationsformer och anslutningsalternativ. De är lätta att montera och lätta att placera och justera tack vare tydligt synliga ljusstrålemarkeringar. Givarna är helt inkapslade, vilket gör dem motståndskraftiga mot vibrationer, stötar och andra miljöpåverkan - precis som deras skyddsklass IP64. De ljusa lysdioderna visar också driftsstatusen och gör att du kan ställa tillförlitliga diagnoser.

Flexibilitet omdefinierad

Tack vare sin särskilt kompakta storlek kräver de nya BGL:erna betydligt mindre installationsutrymme än konventionella gaffelfotoceller. Dessutom finns det sex olika utföranden och ett stort antal anslutningsalternativ som gör sensorerna ännu mer flexibla att använda - för en mängd olika tillämpningar och användningsområden.

Läs mer här


Positioneringsbussning med statussensor från KIPP




Serien omfattar positioneringsbussningar i stål eller rostfritt stål, fästhylsor i rostfritt stål samt fästhylsor i rostfritt stål för kulspärrbultar med vred

Alla positioner under kontroll

Vill du utforma dina processer på ett ännu mer transparent och säkert sätt? Våra positioneringsbussningar och fästhylsor med statussensor ger möjlighet till en central positionskontroll av inställnings- och kulspärrsbultar i produktionsprocessen. Du kan välja mellan en färdigmonterad helhetslösning med integrerad sensor eller en motsvarande förberedd hylsa som du själv kan utrusta med konventionella induktiva sensortyper.

Läs mer här


Balluff – System för positionering på långa avstånd (LDPS)




Tillförlitlig, intelligent och flexibel positionsmätning upp till 1,5 km

Tillförlitlig, intelligent och flexibel positionsmätning upp till 1,5 km

Långa avstånd är inte längre ett hinder för det intelligenta magnetostriktiva positionsmätningssystemet BTL LDPS. När högsta precision vid positions- och hastighetsmätning krävs erbjuder Balluff ett absolut mätande avståndsmätningssystem som kontinuerligt kan bestämma positioner upp till ett avstånd på 1,5 km med en upprepningsnoggrannhet på 0,5 mm. Systemet är därför idealiskt lämpat för tillämpningar på traverskranar, lastbryggor, portalkranar, backkontroller samt för kran- och vagnsförflyttningar och förvandlar processkranar till storskaliga robotar.

Intelligent sensorteknik som följer med kranen

Long Distance Positioning System (LDPS) består av ett magnetostriktivt positionsmätningssystem, med ett Profinet-gränssnitt, flera positionssensorer som installeras längs kranens körväg och vars position avläses av den magnetostriktiva sensor som är monterad på kranen. Denna information överförs till styrenheten, som beräknar de absoluta koordinaterna för kranens position med hög noggrannhet. Dessutom får du en mjukvarufunktionsmodul för enkel integrering i ditt styrsystem.

Mätsystemet finns också med ett alternativ för felsäker drift med redundanta markeringar längs körbanan, vilket ytterligare ökar effektiviteten, tillförlitligheten och kvaliteten i din tillämpning. Systemet fungerar slit- och underhållsfritt och är okänsligt för stötar, vibrationer och föroreningar.

Kransystem används över hela världen och inom olika branscher för att transportera varor inom intralogistik, lagerhantering eller även i olika produktionsprocesser. Lasterna här är ofta mycket höga och användningsplatsen ställer också enorma krav på sensortekniken. Dessutom måste operatören alltid vara medveten om kranens eller styrsystemets absoluta position. Detta gäller i ännu högre grad när det finns två eller flera kranar på en bana. För korrekt positionering och för att undvika kollisioner mellan kranar används vanligen lasersensorer som uppfyller gemensamma prestandakrav under normala miljöförhållanden. Om föroreningsgraden i en hall är hög eller om kranarna används utomhus når laserbaserade system dock sina gränser.

Bang Kransysteme har satt Balluffs positioneringssystem för långa avstånd på prov: "Avståndsmätningssystemet, som följer med kranen och är ca fyra meter långt, känner av de positionssensorer som är monterade längs förflyttningsvägen enligt ett fördefinierat schema och beräknar utifrån detta den absoluta kranpositionen. Om kunskapen om denna position är oumbärlig även under ogynnsamma förhållanden är systemet perfekt lämpat!", sammanfattar David Böttiger, chef för automation.


OEM Automatic AB – igus Smart Plastics – Industri 4.0




igus Smart plastics är sensorer som mäter värden i kablar och kabelkedja och som kopplar upp dem mot Industri 4.0.

igus Smart plastics är sensorer som mäter värden i kablar och kabelkedja och som kopplar upp dem mot Industri 4.0. Målsättningen med Smart plastics är att förlänga livslängden av systemet och därmed minska kostnader för användaren. Smart Plastics består av två delar, den ena delen är i.cee som övervakar där man vill se aktuell livslängd av systemet samt planera regelbundna underhåll. Den andra delen är i.sense, som är kopplad till driftsäkerhet. Om något händer som är utanför ramen för vad kablar och kedja klarar alarmerar och stoppar sensorerna applikationen innan kedja och kablar går sönder.

Undvik oförutsedda driftstopp med igus i.cee och i.sense

En kabelkedjeapplikation kan se ut på många varierande sätt med allt från enkla, inte så krävande applikationer till snabba, tuffa och krävande. igus® kabelkedjor och kablar är noga testade för att vi ska kunna säkerställa lång hållbarhet. Hur länge kabelkedjor och kablar håller beror på förutsättningarna där de används och med hjälp av i.cee och i.sense kan du hålla koll på detta och skapa en driftsäker och kostnadseffektiv lösning.

OEM Electronics – Nya sensorbrytare med kort inbyggnadsmått

Sensorerna finns i olika utföranden vars huvuduppgift är att ge en driftsäker lösning. Sensorerna mäter bland annat slitage, dragkrafter, elektriska egenskaper och installationsmått. Denna information uppdaterar dig om status och om kedjan behöver stoppas innan något går sönder.

I.sense - condition monitoring

Condition monitoring är det snabbaste och enklaste sättet att kombinera många igus®-produkter till en självövervakande smart plastics produkt. Sensorer är monteradeför att mäta värden (såsom temperatur, krafter och ljudvågor eller vibrationer) inom fördefinierade gränser. Värden utanför gränserna resulterar i en varning eller ett meddelande. Denna information utgör grunden för att ta efterföljande steg, såsom underhåll eller avstängning av systemet. Om du önskar kan värden utanför definierade gränser direkt utlösa en systemavstängning för att förhindra skador som är dyra att reparera. igus använder termen "i.Sense" för att hänvisa till condition monitoring.

I.cee - predictive maintenance

Predictive maintenance använder sensorer, mjukvara och komponenterna för condition monitoring för att skapa ett system som möjliggör dynamisk livslängdsberäkning och bestämmer de bästa tiderna för underhåll av igus®-produkter. Detta tar prediktivt underhåll till nästa steg i att uppnå ett heltäckande koncept för smart energiförsörjning. Detta förutsägande underhållssystem finns i en mängd olika utföranden och erbjuder en hög grad av individualitet, med målet att maximera system- och användarsäkerhet och produktlivslängd. igus använder termen "i.Cee" för att hänvisa till predictive maintenance eller prediktiva underhållssystem.


ECCO X 3D-SENSOR MED LASERTRIANGULERING




Här är den nya generationens sensor inom 3D-skanning – ECCO X. En snabb, flexibel och kompakt 3D-sensor från vår tillverkare SmartRay som levererar exceptionell hastighet och upplösning i en kompakt design

Den nya ECCO X-modellen. Här är den nya generationens sensor inom 3D-skanning – ECCO X. En snabb, flexibel och kompakt 3D-sensor från vår tillverkare SmartRay som levererar exceptionell hastighet och upplösning i en kompakt design. ECCO X erbjuder 4 096 upplösningspunkter och en skanningshastighet på upp till 40 kHz, och riktar sig mot utmaningarna med automatisk optisk inspektion inom elektronik och andra utmanande industrier. Sensorn kan fås med antingen klass 3R- eller klass 2-laser. Liksom de övriga ECCO 3D-sensorerna, kan ECCO X integreras i de vision-programvaror som är industristandard.

MER PRECISION OCH SNABBHET FÖR TILLVERKARE AV AVANCERAD PRECISIONSUTRUSTNING

En ny generation optoelektroniska sensorer

Med ett mätområde på 20 mm och ett mätavstånd på 65 mm, levererar ECCO X 25 en vertikal upplösning på 0,9 – 1,4 µm och en lateral upplösning på 5,0-7,0 µm. Z-repeterbarheten är 0,2 µm, vilket riktar sig mot tillverkare som i allt högre grad är beroende av miniatyriserad elektronik och precisionsbearbetade eller 3D-printade mekaniska delar för att möta sina kunders krav. Den typiska skanningshastigheten (dvs full FOV) på upp till 40 kHz ger upp till 163 miljoner punkter i sekunden.

Sensorn tillhandahåller Ethernet-gränssnitt (1 Gbit/s), ett quadrature encoder-gränssnitt (AB-Channel, RS-422) och två in- och utgångar t ex start-, datatriggnings- och utgångsalternativ. Dess kapsling är klassad till IP67 och driftstemperaturen tillåts variera från 0 – 40°C.

ENKEL ATT INSTALLERA FÖR KOMPLEX AUTOMATISK VISUELL INSPEKTION

Mäter endast 48 × 84 × 125,3 mm och väger under 750 g, installationen förenklas tack vare fyra olika kabelinfästningar, vilket möjliggör enkel montering på befintliga inspektionssystem.


Pepperl+Fuchs – Innovativ teknologi revolutionerar 3D-mätning




Den kompakta och kostnadseffektiva R3000 möjliggör högpresterande 3D-mätning.

Kombinationen av Pulse Ranging Technology (PRT) och MEMS-teknik möjliggör högupplösta 3D-punktmoln.

Från industriell automation och autonoma fordon till vårdrobotar - att bemästra framtidens utmaningar kräver kraftfulla 3D-sensorer som fångar omgivningen snabbt, heltäckande och med millimeterprecision. En teknisk innovation från Pepperl+Fuchs, i samarbete med Fraunhofer Institute for Silicon Technology ISIT, möjliggör maximal precision och prestanda - samtidigt som den förblir mycket kostnadseffektiv.

För första gången kombineras nu högpresterande avståndsmätningsteknik med MEMS-teknik. Detta utgör grunden för den nya R3000 3D LiDAR/MEMS-sensorn, som kommer att presenteras som en produktstudie på Hannovermässan 2023.

Kombinerar fördelarna från två tekniker
3D-mätningen baseras på Pulse Ranging Technology (PRT), en skalbar avståndsmätningsmetod utvecklad av Pepperl+Fuchs, som kan anpassas till ett brett spektrum av krav. Baserat på över

250 000 utsända laserpulser per sekund mäts avstånd från några centimeter upp till flera hundra meter med millimeter noggrannhet utan störning från omgivningsljus eller annan påverkan från omgivande miljö.

Smarta enheter från ecom för digitalisering av farliga områden visas på Hannover Messe 2022

PRT levererar snabba, exakta och pålitliga mätresultat. För att nå den tredje dimensionen kombinerar Pepperl+Fuchs för första gången PRT med ett mikro-elektromekaniskt system från Fraunhofer ISIT, som en del av produktstudien R3000: En liten, ekonomisk och mekaniskt robust MEMS-spegel integreras i sensorn.

Genom rörelsen av det piezoelektriskt drivna elementet avleds den utsända laserstrålen i två axlar med 40° x 30°. Till skillnad från konventionella 3D-sensorer skapas inget pixelnät under mätningsprocessen. I stället använder R3000 en speciell liten ljuspunkt och sömlös skanning för att producera ultrahögupplösta 3D-punktmoln med exceptionella detaljer.

Intuitiv drift tack vare intelligent användarvägledning
För att göra kommunikationen mellan människa och maskin så enkel som möjligt är R3000 utrustad med ytterligare funktioner. Sensorn skapar inte bara ett 3D-punktmoln, utan också en överlagrad bild med intensitet, som kan visualisera scenen och därför underlätta programmering och drift. Dessutom kan varje mätpunkt visas med en synlig laserstråle. Den synkrona laserprojektorn tillåter att R3000 justeras exakt och utan extra verktyg, vilket säkerställer enkel idrifttagning. Detta möjliggör också interaktion mellan exempelvis användare och tjänsterobot.

Kraftfull 3D-mätning för framtidens automatisering
Med sin innovativa teknologi kommer R3000 LiDAR/MEMS-sensorn att gå i bräschen för en revolution att lösa komplexa automationsuppgifter. Exakta 3D-bilder av okända miljöer är avgörande för nästa generations autonoma körning – från förarlösa transportsystem inom industrin till automatiserad transport av patienter på ålderdoms- och vårdhem.

Pepperl+Fuchs utökar sin IO-Link-portfölj med en UHF RFID-läsare

Kombinationen av PRT och MEMS gör att komplexa, dynamiska scener fångas i detalj i realtid. Detta skapar en omfattande databas för helt nya utvärderingar med hjälp av artificiell intelligens (AI)-verktyg. Den kompakta R3000 kommer att göra kostnadseffektiva 3D-mätningar med hög precision tillgängliga för ett stort antal applikationer.

I kombination med avancerade algoritmer driver sensorn utvecklingen inom området autonoma fordon och servicerobotik avsevärt framåt – inte bara inom tillverkningsindustrin, sjukhus eller vårdhem, utan inom livets alla områden.


Digitaliserad pelletsbeställning med hjälp av smarta sensorer




På PiteEnergi har vi utvecklat lösningar för att automatisera processen med att beställa pellets till våra silos.

Användningen av smarta sensorer och IoT (Internet of things) växer i hela världen. Tekniken utvecklas och att samla in data från sensorer blir allt vanligare. På PiteEnergi har vi utvecklat lösningar för att automatisera processen med att beställa pellets till våra silos.

Fjärrvärmenäten i Norrfjärden och Sjulnäs drivs av biobränsle, där pellets är basen för att elda i pannorna och värma upp vattnet innan det levereras till kunderna. I stora silos förvaras pellets, som traditionellt sett, fylls på efter manuella kontroller, som genomförs vid regelbundna tidpunkter. Numera är det sensorer som berättar när det är dags att fylla på. Att använda sensorer för att mäta fyllnadsgraden ger oss möjliget att använda våra resurser till andra saker istället.

- Lösningen är så smart att den till och med meddelar när det är dags att fylla på direkt till vår leverantör, vilket gör det både enklare för dem och tryggare för oss. När vi slipper manuella moment och onödiga resor blir vi både effektivare och hållbarare, säger Daniel Eriksson, Chef Värme & Kyla, PiteEnergi.

Projektet med att automatisera pelletsbeställningen startade som ett pilotprojekt i början av 2020 och har visat sig fungera riktigt bra. Sensorerna drivs med batterier vilket gör att det är väldigt enkla att installera. Datat samlas in via vårt kommunikationsnät LoRaWAN och indikerar direkt när nivåerna sjunker till inställd nivå vilket också ger bättre förutsättningar att planera logistik och leverans i god tid.

- Vi har bara fått positiva signaler från alla berörda, både av medarbetarna på PiteEnergi som från leverantören. Det ligger i tiden att använda smarta lösningar som automatiserar säger Daniel Öberg, fjärrvärmetekniker, PiteEnergi.


Balluff – Induktiva kopplingar för tvätttillämpningar




Induktiva kopplingar för tvätttillämpningar

Med IO-Link och tillståndsövervakning

Induktiva IO-Link-kopplare har blivit oumbärliga i många tillämpningar på grund av deras kontaktlösa data- och energiöverföring. De nya induktiva kopplingarna med hölje av rostfritt stål ger dig möjlighet att utnyttja dessa fördelar även under tuffa förhållanden.

De induktiva kopplarna har upp till 2 A kontinuerlig utgångsström och IO-Link-gränssnitt. Detta möjliggör ett smidigt och snabbt utbyte av data mellan IO-Link-enheten och IO-Link-mastern samt strömförsörjning för sensorer och ställdon. En unik funktion är den andra konfigurerbara IO-Link-kanalen, som du kan använda för t.ex. vibrationsövervakning. På så sätt kan du upptäcka avvikelser i ett tidigt skede och vidta motåtgärder så att ett systemstopp inte uppstår från början.

Balluff – Nytt induktivt system för positionsmätning

BIC M30-kopplingarna med skyddsklass IP67 och UL-godkännande är särskilt lämpliga för tillämpningar inom robotik med styrning av gripdon eller för användning i flexibla produktionsöar och förpackningsmaskiner, med ett arbetstemperaturområde från -5 till +70 °C.

Vi har utvecklat BIC G30-kopplingarna för tillämpningar i tvättutrymmen och med särskilt höga hygieniska krav. De har inte bara ett hölje som uppfyller kraven för skyddsklass IP69K, utan de har också Ecolab- och UL-godkännande. Dessutom har dessa induktiva kopplare ett utökat arbetstemperaturområde på -25 till +85 °C.

Dina fördelar

  • Transparent och dubbelriktad COM2/COM3 IO-Link-kommunikation
  • Andra IO-Link-kanalen för övervakning av tillstånd
  • Integrerad vibrationsdetektering
  • Utgångsström 1,5 A (max. 2 A) vid 0...3 mm

läs mer här


Sensorer håller koll på var utrustningen är i Piteå




Användningen av smarta sensorer och IoT (Internet of things) växer i hela världen. Tekniken utvecklas och att samla in data från sensorer blir allt vanligare. På PiteEnergi har vi utvecklat en lösning för att få ännu bättre koll på var vår uthyrda utrustning är.

En ny generation optoelektroniska sensorer

Ibland kan det behövas en tillfällig elanslutning, till exempel vid nybyggnation av hus eller till någon typ av event. Vi hjälper våra kunder genom att hyra ut byggkraftskåp för att få tillfällig el, innan den permanenta elanslutningen är klar. På byggkraftskåpen har vi monterat smarta sensorer som ger oss exakt position på var skåpen finns placerade. Varje morgon rapporterar sensorn sin position och skulle det vara så att byggkraftsskåpet är i rörelse ökar frekvensen och vi får en indikation om det.

– För oss som hanterar byggkraftskåpen, levererar till kund och hämtar in dem, har det blivit mycket enklare att följa upp och hålla koll. Förr kunde det ibland hända att vi fick lägga tid på att söka utrustningen. Nu kan vi bara åka ut och hämta skåpet på den position som sensorn har rapporterat in. Det är bättre både för våra kunder och för oss, berättar Stefan Tengman, arbetsledare Drift & Service PiteEnergi.

Sensorerna är trådlösa och drivs av batterier, de är lätta att montera och kan placeras nästan vart som helst. Sensorernas data, i det här fallet den aktuella GPS-positionen, samlas in via vårt kommunikationsnät LoRaWAN som sedan presenterar datan på en webbsida med en kartbild och exakt position


Ambiductor exklusiv distributör för Watteco IoT-sensorer




Ambiductor blir nu exklusiv leverantör på den svenska marknaden av LoRa-sensorer från det franska företaget Watteco. LoRa har succesivt blivit en allt vanligare teknik för att överföra data från sensor till olika övervakningssystem. Avtalet med Watteco möjliggör nu ännu fler smarta lösningar för dataöverföring.

-Vi har jämfört en mängd olika tillverkare och är otroligt glada över att få representera ett så välrenommerat fabrikat. Avtalet ger oss helt nya möjligheter att fortsätta utveckla den svenska marknaden, säger VD Karl-Johan Hultman

Produkter finns redan att få tag på via www.ambiductor.se. Produktsidan är under uppbyggnad.

Välj rätt IoT-uppkoppling 2023

Ambiductor var först i Europa med LoRa-teknik i fjärrvärmemätare och har sedan dess levererat sensorer och mätare av olika typer till kommuner, energibolag, industri och olika distibutörer. De är mest kända för smarta vattenmätare, smarta energimätare och badvattentemperaturbojar.

Watteco 
är ett franskt företag som specialiserat sig på insamling av fysiska mät- och miljödata relaterade till industrin, fastigheter och transporter samt trådlös överföring av denna information över långa avstånd, lång batteritid, lågeffekts radiofrekvensnätverk (LPWAN) som privata eller offentliga LoRaWAN och SigFox, IoT-nätverk (Internet för anslutna objekt).


KTH byggger varningssystem för jordbävningar




Allvarliga jordskalv ska kunna förutses i framtiden – det är målet för det europeiska forskningsprojektet ArtEmis som leds av KTH.

– Genom att kombinera flera mätvärden samtidigt hoppas vi att forskningen om jordbävningar kan ta ett stort kliv framåt, säger forskningsledare Ayse Ataç Nyberg, KTH-professor i fysik.

Målet för ArtEmis, som fått EU-anslag på 2 miljoner Euro fram till 2027, är att skapa förutsättningar för ett pålitligt varningssystem för jordbävningar – ett sensornätverk som ska mäta bland annat radonhalten i utvalda brunnar i Europa.

– Vi vill placera över 100 detektorer som mäter radioaktivitet, vattentryck, pH-värde och rörelser i berggrunden längs med skarvarna mellan jordskorpans plattor i jordbävningsdrabbade länder, berättar forskningsledare Ayse Ataç Nyberg.

För att förutse jordbävningar har man sedan 1960-talet mätt den radongas som läcker ut från mikrosprickor i berggrunden till följd av rörelser i jordskorpan.

– Men det har blivit allt mer tydligt att radonhalten som uppmätts i luften eller i jorden kan påverkas av temperaturväxlingar och luftfuktighet, så vi mäter istället värdena i grundvattnet, säger Ayse Ataç Nyberg.

I grundvatten är mätresultaten av radon mer stabila och pålitliga över tid, och kan dessutom samtidigt kombineras med bland annat mätningar av vattentryck – värden som var för sig kan signalera ökad jordbävningsrisk.

– Den enorma mängden insamlad data hanteras och analyseras genom AI-lösningar. I det här samarbetsprojektet mellan 14 institutioner i Europa ingår bland annat seismologer, geologer, fysiker och AI-forskare, berättar Ayse Ataç Nyberg.

Inledningsvis utförs mätningar i skarvar mellan jordplattor i Grekland, Italien och Schweiz. Genom universitet i de olika länderna får forskargruppen tillgång till grundvattentäkter för utplacering av detektorerna.

– Vi samarbetar också med flera kommuner i områdena som ger oss tillgång till grundvattentäkter i grottor, tunnlar och brunnar.

Ayse Ataç Nyberg poängterar att forskargruppen siktar på att fortsätta datainsamlingen även efter 2027.

– Vi hoppas på ny finansiering för att även kunna placera ut detektorer i andra katastrofdrabbade länder, som bland annat Turkiet, säger hon.

Ayse Ataç Nyberg växte upp i Ankara, Turkiet, där tre stora jordplattor möts och skapar stor rörelse i landets berggrund. Efter att ha mist flera vänner i den katastrofala jordbävningen som drabbade Turkiet 1999 har hon engagerat sig i forskning som kan förhindra den sortens tragedier i framtiden.

– Alla i den här forskargruppen känner ett stort engagemang. Vi kommer inte att lösa hela problemet med säker jordbävningsprognos, men vi kan utveckla verktyg som låter oss förstå hur processerna funkar. Vi hoppas att i framtiden kunna tolka alla signaler rätt och kunna förutspå katastrofala jordbävningar.

För mer information, kontakta Ayse Ataç Nyberg på 070 - 467 23 77 eller aanyber@kth.se


En ny generation optoelektroniska sensorer




Flexibel användning i robusta kubiska standardhöljen

Med en ny generation optoelektroniska sensorer utökar Balluff sin globalt etablerade produktfamilj och erbjuder en universellt användbar och tillförlitlig lösning för att upptäcka föremål. Den nya portföljen har ett kompakt och robust kubiskt standardhölje och omfattar alla sensorprinciper - inklusive fotoelektriska närvarostyrningar med och utan bakgrundsundertryckning, reflexsensorer och genomgående strålsensorer. Sensorerna finns både med osynligt infrarött ljus och rött ljus, som är mycket synligt och därmed lätt att rikta in.

Den integrerade breda strålen med 100 mm räckvidd och den "lilla strålen" med 50-150 mm räckvidd ger maximal flexibilitet. Detsamma gäller den okomplicerade omkopplingen normalt stängd/normalt öppen och potentiometern, som gör det möjligt att snabbt och enkelt justera känsligheten.

Användningsområdena är många: tack vare att de är oberoende av färg och material känner fotoelektriska närvarostyrningar inom livsmedels- och dryckesindustrin av plastflaskor på ett enkelt och tillförlitligt sätt. Fotoelektriska sensorer med genomgående strålning används ofta för att upptäcka livsmedel som är fyllda i kartongförpackningar. Retro-reflekterande sensorer kan användas för att upptäcka små pallar med färgad plast som rör sig längs ett transportband - perfekt för fabriksautomatisering, biovetenskap, metallbearbetning och fordonstillämpningar. Små komponenter, t.ex. plastbeklädnad, kan detekteras av en diffus sensor med bakgrundsundertryckning.

Specialfunktioner

  • etablerad standardkonstruktion i en robust sensordesign
  • varierande räckvidd och hög detektionssträcka tack vare bred strålning (optimerad för ojämna objekt), "liten strålning" (förbättrad detektering av små delar) och lång räckvidd (räckvidd upp till 1 meter)
  • snabb och enkel justering av känsligheten tack vare potentiometer
  • Flexibel drift tack vare okomplicerad omkoppling av normalt stängd/normalt öppen växling
  • Ett brett utbud av tillämpningar tack vare integrationen av alla viktiga sensorprinciper kan tillämpningen utformas fritt.
  • IP67 skyddsklass
  • UKCA-godkännande och cULus-godkännande

Läs mer här:


Energibesparande teknik från Schneider Electric




Förskolan Citronfjärilen väljer innovativ energibesparande teknik från Schneider Electric

Nu implementerar Schneider Electric SpaceLogicTM Insight-Sensor i förskolan Citronfjärilen i Trollhättan.

Förskolan är därmed först ut i Sverige med att använda sig av den nya lösningen för att förbättra inomhusklimatet och minska energianvändningen.

Förskolan Citronfjärilen är ett av flera energiprojekt som Schneider Electric genomför i samarbete med Rejlers och Kraftstaden Fastigheter, som alltid strävar efter att ligga i framkant med ny teknik och att hitta nya energibesparande lösningar. För att möjliggöra ett optimalt inomhusklimat för barnen och personalen som vistas på förskolan väljer man nu marknadens senaste teknik.

På Citronfjärilen installeras Schneider Electrics innovativa lösning för rumsstyrning EcoStruxure Connected Room Solutions, som bland annat möjliggör flexibel klimat -och belysningsstyrning på rumsnivå. Lösningarna som valts är bland annat SpaceLogic RP-C controller och tillhörande expansionsmoduler för klimat -och belysningsstyrning, VOC-givare för mätning av luftkvaliteten i byggnaden samt den nyligen lanserade rumssensorn SpaceLogic Insight-Sensor.

– Att ventilera fastigheter beräknat på det faktiska antalet personer som befinner sig i lokalerna säkerställer både ett behagligt och bra inomhusklimat och optimerad energianvändning, säger Kenneth Nygren, Team Manager på Schneider Electric.

Sådana här utvecklingsprojekt passar oss på Kraftstaden väldigt bra då vi alltid strävar efter att ligga i framkant, framförallt gällande energi- och hållbarhetsfrågorna, förklarar Anders Torslid, VD på Kraftstaden Fastigheter.

SpaceLogic Insight-Sensor är Schneider Electrics senaste lansering på marknaden av rumssensorer och möjliggör mätning av upp till sex parametrar i en komplett sensor. Kombinationssensorn räknar antalet personer som befinner sig på en yta, mäter ljusnivå, ljudnivå, temperatur, luftfuktighet samt detekterar närvaro. Luftfuktighet och temperatur mäts bland annat för daggpunktsreglering.

Till skillnad från traditionell styrning av ventilation, värme och kyla, som ofta baseras på närvaro eller tidsschema, möjliggör SpaceLogic Insight-sensor behovsstyrd reglering baserat på det faktiska antalet personer som befinner sig i området. Genom att ge information om byggnadens inomhusklimat såväl som antalet personer som befinner sig i ett område, bidrar SpaceLogic Insight-Sensor med nya insikter som kan användas för att förbättra byggnadens inomhusklimat och optimera yt- och energianvändningen.

Sensorn integreras med fördel med fastighetsautomationssystemet EcoStruxure Building Operation (EBO) 2022 för ytterligare mervärden såsom översikt över byggnadens alla ytor i ett system och lagring av historiska data.


Leuzes nya 36-serie övertygar med säker upptäckt av objekt




Den nya 36-sensorserien från Leuze upptäcker objekt även vid utsträckta arbetsområden. Tillverkare och operatörer av högautomatiserade system kan dessutom dra nytta av sensorernas kostnadsoptimerade design.

Noggrann detektering av föremål kräver pålitlig teknik. Därför har Leuze utvecklat den nya 36-sensorserien exakt med detta i åtanke. Tack vare sin utmärkta detekteringsförmåga är dessa sensorer lämpliga för de krävande utmaningarna inom intralogistik, förpackningssystem och bilindustrin. De upptäcker objekt med olika optiska egenskaper - även på långt avstånd - trots vibrationer, omgivande belysning eller nedsmutsning. Fördelen för systemtillverkare och operatörer är uppenbar. Den kostnadsoptimerade 36-serien är en ekonomiskt attraktiv lösning, speciellt vid högautomatiserade system med ett stort antal sensorer.

Flexibel implementering
Leuze erbjuder sensorerna, som är certifierade enligt skyddsklass IP67, med olika verksamhetsprinciper. De finns som fotoceller med bakgrundsdämpning (med en räckvidd på upp till 2,5 meter), som retroreflekterande fotoceller (upp till 17 meter) eller som envägsfotoceller (upp till 80 meter). Den högpresterande sensordesignen ger en extremt hög funktionsreserv. Detta säkerställer att objekt detekteras på ett tillförlitligt sätt även om det till exempel finns störningskällor. Användare kan också begära retroreflekterande fotoceller för att detektera föremål med depolariserande egenskaper, t.ex. för filmlindade pallar. Sensorerna i 36-serien täcker därför ett enormt spektrum av tillämpningar.

Konventionella retroreflekterande fotoceller läser ofta av filmlindade pallar på ett instabilt sätt. Anledningen till detta är den spända filmens depolariserande egenskap. Tack vare sin speciella optik klarar den nya retroreflekterande fotocellen i Leuze 36-serien denna utmaning utan problem.

Inom livsmedelsindustrin paketeras identiska produkter i allmänhet i större förpackningar. På grund av sina extremt höga funktionsreserver upptäcker Leuze 36-seriens retroreflekterande fotoceller även utbytta förpackningsenheter på ett tillförlitligt sätt.Val av anslutningar
Sensorerna finns både med M12-anslutning och med olika färdiga anslutningskablar samt matchande monteringstillbehör. Detta gör att integration alltid är garanterad, även i befintliga system. Dessutom stöds alla vanliga kopplingslogiker: NPN- och PNP-koppling samt ljus- och mörkerkoppling.

Olika monteringsmaterial kräver sensorsystem som fungerar tillförlitligt och som även kan integreras flexibelt. Med sensorer i 36-serien är man alltid på den säkra sidan.


Peppel+Fuchs – Automatisering av batteriproduktionen för eMobility-tillämpningar




Sensorer för de relevanta processtegen

Kraftfulla batterier för tillämpningar med elektromobilitet tillverkas i högt automatiserade processer. Ett flertal sensorer som använder olika mätprocedurer säkerställer effektiv kontroll av maskiner och anläggningar. Pepperl+Fuchs har decennier av erfarenhet inom fordonsindustrin och elektroteknik, så de kan erbjuda alla relevanta mätinstrument för batteriproduktion från en enda källa.

Roterande kodare ENI190
Belagda folier är det viktigaste källmaterialet för litiumjonbatterier. De levereras i stora rullar som de bearbetas från under tillverkningen. Rullarnas avlindningshastighet mäts med hjälp av roterande pulsgivare med hög precision. Lindningsavståndet och materiallagret kan beräknas med hjälp av hastigheten. Hastighetsvärdet används också för att styra materialtillförseln och gör det möjligt att ställa in rätt banspänning. Den nya, extra robusta ENI90-serien med roterande kodare är idealisk för denna uppgift.

Ultraljudssensor med dubbla ark M18
I nästa steg stansas bitar ut av folierullen, vilka är lämpliga för batteriet som ska produceras, och sätts ihop till battericeller. Matningen av stansat material övervakas med hjälp av ultraljudssensorer med dubbla ark, såsom de från UDC-18GS-serien. Dessa sensorer är utrustade med två ultraljudsgivare och känner av om ett, två eller till och med noll ark är inom avkänningsområdet.

Om arken har dubbelstaplats felaktigt stoppas processen i tid. Detta förhindrar att batterikapaciteten minskas genom att ha två lager med samma polaritet bredvid varandra. Att använda en ultraljudslösning för detektion med dubbla ark innebär att processen inte påverkas av omgivningsförhållanden eller materialets optiska egenskaper; även om filmerna ofta är glansiga detekteras de fortfarande tillförlitligt.

SmartRunner Explorer 3-D
Genom att binda samman folielagren skapas celler, som sedan sammanfogas för att bilda de färdiga batterierna. I detta steg är det viktigt att alla nödvändiga celler faktiskt är tillgängliga och i rätt position i det angivna rutnätet. För att verifiera detta skapar en SmartRunner Explorer 3-D-sensor en exakt 3D-punktmolnbild så att den faktiska situationen kan matchas med önskad positionering. Processteget för att koppla ihop cellerna påbörjas först när allt är i rätt läge.

Pepperl+Fuchs-sensorer har varit en del av standardutrustningen inom bilindustrin i decennier. Detta gäller även för fabriksautomation inom elektroteknik: Inom båda områdena drar kunderna nytta av den omfattande expertis som finns hos det Mannheim-baserade företaget. En bred portfölj av beprövade standardenheter finns för högpresterande el-fordons-batteriproduktion. Pepperl+Fuchs erbjuder även skräddarsydda automationslösningar för specifika tillämpningar.


Pepperl+Fuchs – Effektiv konturdetektering




Effektiv konturdetektering med endast en enda LiDAR-sensor genom skuggkorrigering

Contour2D-sensorsystemet från Pepperl+Fuchs möjliggör optimalt effektiv detektering av transportbandsutnyttjande. Det är det enda systemet på marknaden som kräver bara en LiDAR-sensor för att göra detta. De unika prestandaegenskaperna hos R2000 LiDAR-sensorn och en intelligent algoritm säkerställer tillförlitlig skuggkorrigering. Minimal installationsinsats och snabb, okomplicerad idrifttagning i tre steg avrundar denna mycket ekonomiska lösning.

För att fördela paket på ett transportband så effektivt och jämnt som möjligt för transport till nedströmsstationen måste transportbandets utnyttjande detekteras på ett tillförlitligt sätt. Contour2D-sensorsystemet är den mest effektiva lösningen för detta på marknaden, och består av en enda LiDAR-sensor monterad centralt ovanför transportbandet. Sensorns centrala läge gör att den upptäcker skuggor av paket på transportbandet, vilket vanligtvis skulle förvränga systemets mätresultat. Den höga vinkelupplösningen hos R2000 2-D LiDAR-sensorn i kombination med en intelligent algoritm ger dock korrigeringar för dessa skuggor. Sensorsystemets MSEU (Multi Scan Evaluation Unit) sköter körning av algoritmen och vidarebearbetningen av rådata från LiDAR-sensorn.

Eftersom det bara finns två komponenter (sensor och MSEU) att installera imponerar Contour2D med mycket låga hårdvarukostnader och minimal installationsinsats. Till skillnad från konventionella system finns det inget behov av tidskrävande konfiguration för att rikta in flera sensorer med varandra. Och eftersom endast en enda sensor är monterad centralt ovanför transportbandet, kräver installationen inga större justeringar av transportbandet. Därför kan även befintliga anläggningar enkelt eftermonteras.


Leuze – Snabb och noggrann identifiering av mycket små objekt




De nya gaffelgivarna i serierna GS 04B och GS 08B från Leuze identifierar även de minsta objekt med hög tillförlitlighet. De är avsedda för noggrann och säker detektion i tillämpningar med hög hastighet.

e nya gaffelgivarna i GS 04B- och GS 08B-serien från Leuze identifierar ytterst små objekt ner till 0,05 millimeter i diameter. Tack vare en hög kopplingsfrekvens på upp till 10 000 Hz är identifiering av små objekt även möjlig i snabba automationsprocesser. Sensorerna i GS 04B-serien finns i 14 olika gaffelbredder från 5 till 220 millimeter. GS(L) 08B-serien erbjuder fyra gaffelbredder från 30 till 120 millimeter. Detta gör dem lämpliga för en mängd olika branscher - till exempel förpackningssektorn eller monterings- och hanteringsteknik.

Snabb montering och konfiguration
Sensorernas kompakta gaffelform kombinerar sändare och mottagare i en enda enhet. Detta möjliggör snabb och enkel montering som inte kräver justering och dessutom garanterar en hög driftsäkerhet. En mycket kompakt design gör att Leuzes gaffelfotocell även integreras i trånga utrymmen. Tack vare de extra breda gaffelmåtten på 170 eller 220 millimeter finns potential att köra tillämpningar med större objekt.

Sensorerna i GS 04B- och GS 08B-serien kan konfigureras antingen via IO-Link eller manuellt via potentiometer. Sensitivitetsjustering och ljus/mörk kopplande garanterar maximal tillförlitlighet. GS(L) 08B-serien erbjuder ett robust, motståndskraftigt och renrumsanpassat V4A-hus i rostfritt stål. Den är ECOLAB-certifierad och uppfyller de höga specifikationerna för skyddsklass IP67. Detta gör den användbar när det kommer till höga krav på hygien och motståndskraft mot rengöringsmedel. 


SAK254- och nitrat-sensor finns att tillgå för online-vattenanalyssystem typ 8905




Med de nya sensormodulerna typ MS08 och typ MS09 kan vårt online-vattenanalyssystem typ 8905 även mäta SAK254-värdet (lösta organiska substanser) och nitrathalten i vattnet. Båda sensorerna lämpar sig särskilt för din vattenanalys vid dricks- och processvattenberedning.

Sensorerna för SAK254- och nitratmätning

Allt strängare regleringar ställer krav på att gränsvärden hålls för vissa vattenparametrar vid dricksvattenberedningen. T.ex. är gränsvärdet för nitrat på 50 mg/l i hela Europa.

Dessutom belastas dricksvatten alltmer med nitrat i regioner med storskaligt lantbruk där nitratbaserat gödselmedel används vilket gör det allt svårare att hålla det gällande gränsvärdet. Därför är det desto viktigare att övervaka den här vattenparametern kontinuerligt, t.ex med vår sensor typ MS09.

I naturliga vatten, och även i dricksvatten och renat spillvatten finns även svårnedbrytbara föreningar, t.ex. ligniner, tanniner och humusämnen. Då SAK254-sensorer används, t.ex. vår nya typ MS08, kan även gränsvärden för lösta organiska substanser i vattnet övervakas, vilket gör att de sista säkerhetsriskerna för brukaren kan uteslutas.

Optisk absorptionsmätning

De nya sensorerna typ MS08 och typ MS09 använder principen medoptisk absorptionsmätning för SAK254- och nitratövervakning. De vattenlösta organiska föreningarna absorberar specifika våglängder i UV-ljusspektrumet. Med absorptionsmätning går det att bestämma ämneskoncentrationen genom att använda algoritmer.

Typ MS08: SAK254-mätning

Sensorn av typ MS08 använder den optiska absorptionsmätningen vid 254 nm och 530 nm för grumlighetskompensation och utförs med 2 lysdioder och en sensor. Utöver SAK254- och grumlighet-530-värdena går det även att mäta TOCeq, BODeq och CODeq med en tillämpningsspecifik korrelation.

Ett system för automatisk övervakning av alla viktiga vattenparametrar på en plattform

Vattenberedning är en krävande process. Det gäller särskilt för vårt viktigaste livsmedel dricksvatten. Vid kvalitetsövervakningen behövs fortfarande återkommande ”handarbete”.

Med online-analyssystemet typ 8905 mäts däremot de viktigaste vattenparametrarna helautomatiskt och kontinuerligt. Utöver mätning av SAK254 och nitrat kan typ 8905 även övervaka andra viktiga parametrar:

✓ pH-värde
✓ Redoxpotential (ORP)
✓ Konduktivitet
✓ Klor & klordioxid
✓ Grumlighet enligt DIN EN ISO 7027
✓ Löst järn (FE2+)

Det modulära systemet kan anpassas till dina tillämpningsbehov via olika sensorboxar, s.k. sensor-cubes: Alla parametrar i ett kompakt mätsystem eller som fältenhet.

Läs mer här


Leuzes nya ODT 3C-sensor




Leuzes nya ODT 3C-sensor är en 2-i-1-lösning som är anpassad för avståndsmätning via I/O-link och närvarodetektion. Denna innovativa sensor är därför lämplig för ett brett utbud av automatiserade industriella tillämpningar.

Finns det ett föremål på transportbandet? Om svaret är ja, vilken är dess position eller avstånd i förhållande till maskinen? Dessa, är typiska situationer som behöver lösas i många olika industriella tillämpningar och processer. Förut löstes dessa problem genom att använda fler olika sensorer.
Med ODT 3C behövs bara en enda enhet eftersom sensorn kan överföra både digital signal för närvaro och mätinformation till styrsystemet, vilket gör den till en effektiv och ekonomisk allt-i-ett-lösning.

Flexibilitet i en enda sensor
ODT 3C överför mätvärden och omfattande diagnostiska data via IO-Link. Uppgifterna inkluderar temperaturvärden, varningar och signalkvalitet. Den har en imponerande svart-vit egenskap (< ± 3 millimeter vid 150 millimeter). Arbetsområdet kan enkelt justeras via inlärningsknappen, "teach-wire" eller IO-Link. Den nya sensorn erbjuder också imponerande funktionssäkerhet där aktiv dämpning av omgivningsljus förhindrar felaktig signal, även när den utsätts för direkt ljus från LED-belysning. Lysdioder som är lätta att se från alla sidor gör att man snabbt kan avläsa status för ODT 3C. Två oberoende digitala utgångar och sensormodeller med varningsutgång eller liten ljuspunkt (pinpoint) är några av sensorns funktioner. Detta gör det möjligt för anläggningsoperatörer att använda ODT 3C flexibelt i en mängd olika tillämpningar.

Driftsområdet för ODT 3C kan ställas in numeriskt via IO-Link, och även mycket exakt tack vare kalibrering av enheten och nästan reflektionsoberoende på avstånd (distans).


Tack vare dämpning av omgivande ljus påverkas inte Leuzes ODT 3C-sensorn av direkt ljus från LED-belysning. Detta förhindrar felaktig signal och ökar sensorns funktionssäkerhet.

I ett exempel från livsmedelsindustrin, rullar en maskin ut deg för bakverk. ODT 3C-sensorn riktas mot degen. Den skickar ett avståndsvärde till styrsystemet. Målet är att reglera degen inom ett optimalt avståndsområde på 100-120 mm. Om sensorn känner av ett mätvärde utanför målområdet, justerar transportbandets motorer hastigheten på transportbandet. Mätvärdet utvärderas i processdata via IO-Link. Dessutom överförs diagnostikdata till styrsystemet via IO-Link för Industry 4.0-ändamål.


Möt oss på VA-mässan på Elmia 29-31 mars




Ambiductor ställer ut på VA-mässan 2022. Möt oss i monter B07:14.

Vi kommer visa upp mätare och sensorer för VA och fjärrvärme med fjärravläsning och styrning. Ett VA-system i miniatyr kommer visa hur man, genom att veta mer kommer spara resurser.

Ambiductor tror på digitalisering av VA- och fjärrvärmebranschen och erbjuder mycket som inte finns att tillgå någon annanstans. Man får en koppling mellan mätare, andra typer av sensorer och mjukvara som analyserar och visualiserar detta. Koppla sen ihop allt med vilken tjänst som helst på marknaden för att väsentligt öka värdet på de vattenmätare som annars bara används som underlag för debitering.


Stadler Rail väljer NSK:s dotterbolag B&K Vibro för tillståndsövervakning




B&K Vibro (Brüel & Kjær Vibro), som är en del av NSK-koncernen, har tecknat ett långsiktigt avtal med Stadler Rail om att installera sitt toppmoderna VCM-3 tillståndsövervakningssystem (CMS) på 606 järnvägsvagnar för Berlins tunnelbana (U-Bahn). VCM-3 CMS kommer att tjäna till att optimera underhållsscheman, upprätthålla drifttid och minska driftskostnaderna.

Tillståndsövervakningsprojektet omfattar flera miljoner euro och är en integrerad del av en nyligen framgångsrik kontraktupphandling av Schweiz-baserade Stadler som innebär leverans av upp till 1 500 nya vagnar för användning i Berlins tunnelbanenät. Ramavtalet har ett värde nära 3 miljarder euro, vilket gör det till ett av de största kontrakten som någonsin ingåtts i Europa.

B&K Vibros omfattande CMS-lösning inkluderar vibrationssensorer och edge-enheter (diagnostik ombord), samt diagnostik- och analystjänster som ständigt övervakar vagnarnas lager och andra roterande delar för att leverera högsta driftsäkerhet.

På grund av de höga kraven på tillförlitlighet inom kollektivtrafiken fokuserar operatörer på att minska stilleståndstider och driftskostnader. Att använda en CMS-lösning möjliggör implementering av nästa generations förebyggande underhållsstrategier som inte bara hjälper till att optimera underhållsscheman, utan ökar driftsäkerheten och drifttiden i kombination med ett smidigt driftteam.

Genom att säkerställa hög tillgänglighet av roterande maskiner och komponenter med intelligenta övervakningslösningar har B&K Vibro varit en global pionjär inom detta område i årtionden. NSK förvärvade B&K Vibro i mars 2021 för att ytterligare stärka sin förmåga att möta efterfrågan på avancerad automation, smart teknik och miljöåtgärder. Satsningen tjänar också till att påskynda företagets affärsutveckling av CMS på global basis.

B&K Vibros omfattande utbud av produkter och tjänster inkluderar vibrationssensorer (acceleration, hastighet, förskjutning), vibrationsmonitorer, mjukvara och online-integrerade anläggningsövergripande övervakningslösningar. Dessa teknologier möjliggör säker drift av transportsystem, fabriker, petrokemiska anläggningar, kraftverk och vindkraftsparker runt om i världen, där de ingår i innovativa underhålls- och produktionsstrategier.


Leuze – Säker positionsdetektering med endast en sensor




Leuze lanserar FBPS 600i, som är världens första säkra system för streckkodspositionering och som bara kräver en sensor för säker positionsdetektering.

Tidigare behövdes två sensorer och två olika teknologier för att erbjuda säker positionsdetektering. Detta behövs inte längre tack vare det nya streckkodspositionssystemet FBPS 600i från Leuze, som möjliggör säker positionsdetektering med bara en sensor.

Säkerhetssensorn är ansluten till en säker utvärderingsenhet - t.ex. en frekvensomriktare - via två SSI-gränssnitt och är lämplig för tillämpningar upp till prestandanivå PL e. Därför kan säkerhetsfunktioner implementeras mycket enkelt och den tid och ansträngning som krävs för installation och service minskar.

Lämplig för snabba rörelser
FBPS 600i är perfekt för positionsdetektering i tillämpningar som involverar snabba rörelser, t.ex. på staplingskranar. För detta ändamål har FBPS 600i en extremt snabb lreaktionstid på bara 10 ms. Detta möjliggör optimering av hastighetskurvor och hanteringsprestanda.

Pålitlig drift
FBPS 600i fungerar mycket driftsäkert och flera koder kan läsas under varje skanningsmoment. Den diagonala banan för skanningsstrålen och enhetens rörelse gör att varje kod skannas vid olika punkter. Detta förhindrar läsfel orsakade av lokal nedsmutsning eller skada.

Även streckkodstejpen har optimerats för användning i industriella miljöer. Den självhäftande plasttejpen är UV-beständig, extremt tålig och mekaniskt hållbar. Dessutom är de utskrivna positionsvärdena lätta att läsa och förenklar hanteringen.

Snabb och korrekt montering i alla lägen
Det genomtänkta fästkonceptet med snabbbytessystem säkerställer enkel montering av FBPS 600i-enheterna. Dessa monteras på ett klämfäste med hjälp av en lättillgänglig skruv. Detta sparar tid under installationen och gör att enheterna kan bytas snabbt om service krävs. Tack vare sitt breda arbetsområde på 50 till 170 mm, är FBPS 600i-enheterna dessutom lätta att integrera i befintliga system.


Smart snöröjning i Piteå med hjälp av sensorer




Nu när vintern har kommit och snön börjat falla är det viktigt att hålla gator och vägar framkomliga och säkra. Piteå kommun håller just nu tillsammans med PiteEnergi på att utreda möjligheterna att kunna effektivisera och optimera snöröjningen och halkbekämpningen med hjälp av smarta sensorer.

Piteå kommun ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på ca. 400 km gator samt ca.120 km gång- och cykelvägar i Piteå. Idag används tre mätplatser för att samla data om nederbörd, temperaturer och luftfuktighet vilket ligger till grund för planeringen av snöröjning och halkbekämpning.

Med hjälp av trådlösa sensorer och PiteEnergis sensornät finns möjlighet att mäta både nederbörd, snödjup och snökvalité, i realtid. Det smarta sensornätet använder en teknik som kallas LoRaWAN och är en standardiserad teknik för säker, trådlös dataöverföring inom IoT (Internet of Things).

- Projektet är en del i vår digitala utveckling. Tidigare har vi kört mycket förutbestämda områden men med den här lösningen får vi en helt annan flexibilitet och kan skapa mer skräddarsydda rutter. Det innebär att vi kan använda våra resurser där de bäst behövs, säger Micael Kemi, Gatuchef Piteå kommun.

Piteå kommun och PiteEnergi ser sensorer och IoT som en viktig del i arbetet att kunna bidra till ett hållbart Piteå. Tillsammans vill vi skapa mervärden för piteborna i hela kommunen och med detta projekt skapar vi bättre förutsättningar för säkra, framkomliga och tillgängliga vägar.

- Utvecklingen av tekniska lösningar med sensorer går snabbt och vi ser en ökad efterfrågan på tillgång av data. Vårt sensornät kommer att vara en viktig möjliggörare för att kunna utveckla ett ännu smartare Piteå, säger Anders Ådemo, Marknadschef PiteEnergi.


Lindbäcks och PiteEnergi samarbetar med uppkopplade hus




Sensorer kan mäta mycket – till exempel kvaliteten i byggnader under produktion och transport. Lindbäcks bygg har tillsammans med PiteEnergi startat ett projekt där man testar sensorer för att ta ytterligare steg i produktutvecklingen hela vägen från produktion, transport till montering av husen.

Lindbäcks Bygg bygger flerbostadshus med en industriell byggmetod, de producerar volymer i en toppmodern fabrik, volymerna monteras sedan samman till flerbostadshus direkt på byggplatsen. Via uppkopplade sensorer och PiteEnergis sensornät kan man nu övervaka hela byggprocessen från produktion, transport till färdigt montage. Genom att bygga in sensorer i husens stommar kan man nu hålla kolla på fuktnivåerna i materialet och därmed agera tidigare om ett problem skulle uppstå.

- Den nya tekniken gör att vi kan säkerställa "teorin i praktiken" rent kvalitetsmässigt, säger Lars Oscarsson, Produktutvecklare, Lindbäcks bygg. Den här nya tekniken ger oss full kontroll oavsett var modulen befinner sig, i vår fabrik i Piteå eller på en lastbil någonstans i Sverige, fortsätter han.

Tekniken bakom PiteEnergis sensornät kallas LoRaWAN vilket är en standardiserad teknik inom IoT (Internet of things). Tekniken kännetecknas av lång räckvidd och låg energiförbrukning med hög säkerhet för trygg dataöverföring. Sensorerna drivs med batterier och fungerar trådlöst, vilket möjliggör både enkel installation och koll på läget även där tillgång till el saknas.

- Att arbeta med en partner som vill testa vad som går att göra med en teknik är stimulerande. Jag brukar prata om hur lätt det är att montera LoRa-sensorer i byggnader, men Lindbäcks tar ett steg till och bygger in sensorn i huset redan från början, säger Peter Fenander, Utvecklingsavdelningen, PiteEnergi.

Att Lindbäcks och PiteEnergi samarbetar inom ny teknik och hållbara energilösningar är inget nytt. 2017 byggdes Sveriges största takmonterade solcellanläggning på Lindbäcks husfabrik på Haraholmen.

- Lindbäcks är ett spännande lokalt företag som driver utvecklingen och användandet av ny teknik vilket inte minst utmärkelsen som Norrbottens mest digitala byggföretag visar. Att få vara med och utveckla förbättrade processer med högre kvalité med hjälp av vårt sensornät känns väldigt spännande säger Anders Ådemo, marknadschef på PiteEnergi.


Parker SensoControl presenterar ny trycksensor (SCPSi)




Med IO-Link-funktionalitet för användning i smarta IoT-applikationer

Parker Hannifin, världsledande inom rörelse- och styrningsteknik, har lanserat trycksensorn SCPSi med IO-Link-funktionalitet som uppfyller kundkraven i allt smartare industrimiljöer.

Sensorn har en optimerad och kompakt konstruktion, och möjliggör i synnerhet enkel och snabb driftsättning och inställning av parametrar tack vare IO-Link-gränssnittet. Detta innebär att data tillgängliggörs snabbare och i standardiserad form, för användning i exempelvis ERP-system. I slutändan leder detta till kostnadsbesparingar och högre effektivitet.

Med hjälp av IO-Link-tekniken överförs data utan avbrott. Dataöverföringen baseras på en 24 V-signal som är fullständigt digital. Signalöverföringen är väl skyddad från extern påverkan. Måttavvikelser är därmed något som tillhör det förflutna.

Med IO-Link-tekniken kan många olika slags värden mätas. Detta ger användaren mer flexibilitet och möjlighet till enkel integrering i befintliga system. Applikationer för tillståndsövervakning kan därför enkelt utformas. Fjärrdiagnostik är också möjligt via IO-Link-sensorn.


Cookie-inställningar