Sensorer

Sensorer är en enhet som reagerar på en fysisk stimulans / påverkan och ger en signal som ett resultat. De allra flesta sensorer avger en elektrisk signal när de "träffar" ett föremål. En sensor är faktiskt en delmängd av givare

Leverantörer av Sensorer:


ALTHEN Sensors & Controls AB

Stora Torget 6C
SE 761 30 Norrtälje
Tlf.: +46 8 7952490
E-mail: info@althensensors.se

www.althensensors.com

Kompetenser: Dataloggare, Givare, Induktiva givare, IoT lösningar, Kapacitiva givare, Lasermätare, Sensorer, Strain gauges

Läs mer om ALTHEN Sensors & Controls AB


Baumer AS

Datorgatan 3, 6 TR
56133 Huskvarna
Tel: +46 36139430
Mail: sales.se@baumer.com

www.baumer.com

Kompetenser: Givare, Induktiva givare, Kapacitiva givare, Pulsgivare

Läs mer om Baumer


SICK AB

sick

Storsätragränd 5B
12739 Skärholmen
Tel: +46 10 110 10 00
E-mail: info@sick.se

www.sick.se

Kompetenser: Analysatorlösningar, Automationsljusridå, Avståndssensorer, Flödesmätteknik, Fotoceller, Fiberoptiska förstärkare, Färggivare, Gasanalysatorer, Givare, Induktiva givare, Kapacitiva givare, Ljusledare, Ljusbommar, Pulsgivare, Sensorer

Läs mer om SICK AB


Carlo Gavazzi – Inget undgår nya LD30 med dual detection


13.nov 2023


LD30 kan konfigureras mellan detekteringsprinciperna dual detection eller för-/ bakgrundsavbländning gör att även helsvarta, högblanka och transparenta objekt kan detekteras säkert

Nu finns vår LD30-sensor med synlig röd laser. Den synliga lasern tillsammans med för- eller bakgrundsavbländning alternativt dual detection gör sensorn mycket noggrann och snabb att rikta in.

Ser allt, och lite till

LD30 kan konfigureras mellan detekteringsprinciperna dual detection eller för-/ bakgrundsavbländning gör att även helsvarta, högblanka och transparenta objekt kan detekteras säkert. LD30 underlättar även lagerhållning eftersom sensorns inbyggda funktioner fixar jobbet som tidigare behövt flera typer av sensorer för.

Vi är glada att möta marknadens behov med vår nya LD30 med specifika egenskaper som har BGS, FGS & DD (Background supression, foreground supression och Dual Detection) röd synlig lasersensor i en och samma kapsling, säger Glenn Nyqvist, Business Development Manager, Carlo Gavazzi.

Vad är dual detection?

Dual detection är en konfiguration i vår nya LD30-serie. Den kombinerar den nya förgrundsavbländningen och vanlig direktreflektering. Detta ger säkrare och mer exakt detektering av transparenta föremål, exempelvis PET-flaskor.

Tre fördelar med nya LD30 som drar minskar kostnader

 1. Du kan enkelt sätta upp parametrar för förebyggande underhåll. Det reducerar dina kostnader eftersom du minskar risken för oönskade driftsstopp.
 2. Sensorn kan användas till flera applikationer då den kan detektera föremål som andra sensorer inte klarar av.
 3. Den kommer utrustad med många smarta och inbyggda tillämpningar, till exempel mönsterigenkänning, det här gör det möjligt att helt eller delvis ersätta en PLC.

Inte större än en tändsticksask

LD30-serien löser problematiken i maskiner där det är trångt med utrymme. Våra LD30-sensorer är nämligen mindre än en tändsticksask.

Informerar när det är dags för underhåll

Undvik onödiga stop i produktionen. Sensorn hjälper dig att förutse underhåll. Det gör den via IO-link genom att kontinuerligt mäta sensorns prestanda, drifttid och nedsmutsning.

Mindre, eller inget, PLC-bekymmer

LD30-serien har flera integrerade tillämpningar. Bland annat mönsterigenkänning, förvalsräknare samt hastighets- och längdmätning det här gör att du minskar eller helt reducerar behovet av en PLC. Bra för så väl totalkostnader som snabbare installation.

Här hittar du alla LD30s egenskaper och utföranden.


Elvaco presenterar Elvaco Sense, en ny produktserie multisensorer för trådlös M-Bus


17.okt 2023


Elvaco erbjuder öppna helhetslösningar för energimätning som hjälper våra kunder att utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt.

Elvaco AB tillhandahåller öppna helhetslösningar för energimätning och är specialiserade inom konnektivitet och infrastruktur. Utöver de pålitliga M-Bus-, wM-Bus- och LoRaWAN-sensorerna utökar nu Elvaco sitt sortiment med en mängd nya multisensorer för inomhusbruk med trådlös M-Bus-kommunikation. Med dessa får användarna mätvärden för upp till fem olika storheter i en och samma enhet.

Den nya Elvaco Sense-serien består av totalt nio sensorer, som registrerar olika mätningar efter behov – såsom temperatur, luftfuktighet och CO2-halt i luften, rörelse, ljus, ljudnivå eller rumsbeläggning baserat på kroppsvärme. Utöver sju batteridrivna sensorer innehåller produktserien även två solcellsdrivna sensorer: Elvaco Sense 300WS och Sense 400WS som kan fungera även i mörka rum.

Tre av de nya sensorerna är "5-i-1"-sensorer, inklusive en enhet som mäter temperatur, luftfuktighet, rörelse, ljus och rumsbeläggning baserat på kroppsvärme. Sensorerna är utformade så att Elvaco kommer att kunna erbjuda lösningar baserade på trådlös M-Bus-kommunikation för alla vanliga applikationer i byggnader i framtiden. Elvaco Sense-serien kan konfigureras individuellt med en iOS- eller Android-app. Alla modeller kan förbeställas nu från Elvacos webbshop. Elvaco Sense 300W är tillgänglig från och med september och alla andra modeller kommer att finnas tillgängliga i början av 2024.

De nya trådlösa M-Bus-sensorerna kan användas för att mäta flera olika medier: Elvaco Sense 100W lämpar sig för enkla temperaturmätningar. Elvaco Sense 200W mäter både luftfuktighet och temperatur inomhus. Elvaco Sense 300W kan användas för att mäta temperatur, luftfuktighet och CO2-halt. Med Elvaco Sense 400W kan användaren ta emot temperatur-, fuktighets-, rörelse- och ljusavläsningar med en och samma enhet.

Fem avläsningar, en sensor
De tre nya 5-i-1-sensorerna kan göra ännu mer. Elvaco Sense 502W mäter temperatur, luftfuktighet, rörelse, ljus och rumsbeläggning baserat på kroppsvärme. Elvaco Sense 501W mäter temperatur, luftfuktighet och CO2-halt i rummet, ljus och rörelse (PIR). Elvaco Sense 500W mäter temperatur, luftfuktighet i rummet, rörelse, ljus och ljud. Alla modeller har en trafikljusfunktion som visar om ett specifikt koldioxidvärde har uppnåtts. Tack vare en batteritid på upp till tio år och enkla batteribyten har de nya 5-i-1-sensorerna låga underhållskostnader. Med den nya sensorserien riktar sig Elvaco mot tillämpningar inom IMD och energieffektivisering. Mätning och övervakning av ett rums klimat sparar energi och förhindrar tillväxt av mögel. Mätning av beläggning i ett rum möjliggör intelligent styrning. Om ett rum är tomt kan belysning, värme och luftkonditionering justeras automatiskt. Dessa sensorer kan till exempel användas i offentliga byggnader, skolor, butiker, företagslokaler eller flerbostadshus. Sensorernas minimalistiska skandinaviska design innebär att de diskret kan installeras i kommersiella, offentliga och privata utrymmen.

Soldrivna sensorer som även fungerar i mörker
Serien innehåller även två soldrivna sensorer: Elvaco Sense 300WS som mäter temperatur, luftfuktighet och ljus, samt Elvaco Sense 400WS som även mäter CO2-halten i luften. Enheterna behöver inga batterier, då de drivs av en organisk solcell som utvecklats speciellt för inomhusbruk. En trådlös IoT-enhet som inte drivs med batterier ger lägre underhållskostnader och mindre föroreningar. Detta gör sensorerna till ett miljövänligt alternativ. De kan även fungera i upp till 30 dagar i fullständigt mörker vid normal användning.

Anslutning och användning av nyckeldata från mätare och sensorer
NFC-tekniken möjliggör användarvänlig konfiguration av hela Elvaco Sense-serien med hjälp av en iOS- eller Android-app. Till exempel kan önskat överföringsintervall och krypteringsläge ställas in individuellt.

De trådlösa M-Bus-sensorerna överför data till en trådlös M-Bus-mottagare, till exempel Elvacos CMeX50, ansluten till CMe3100 eller CMe2100 LTE. De överför sedan data till valfri IoT-plattform eller Elvaco Evo för datavisualisering.

Elvaco är synonymt med miljö- och klimatvänliga produkter
David Vonasek, VD för Elvaco AB, säger: "Med dessa innovativa enheter presenterar vi toppmodern, miljövänlig sensorteknik som uppfyller våra kunders nuvarande och framtida behov när det gäller hållbarhet och energieffektivitet. En stor del av vårt sortiment består i allt högre grad av miljö- och klimatvänliga produkter och tekniker. Vi ser detta som vårt ansvar, eftersom tusentals företag runt om i världen använder våra produkter och tjänster – för fakturering, övervakning, energieffektivisering och optimering inom fjärrvärme-, vatten-, fastighets-, el- och gasbranschen."


Den perfekta batterilösningen för Elsys trådlösa sensorer


07.sep 2023


Den perfekta batterilösningen för Elsys trådlösa sensorer

OEM Electronics kund Elsys specialiserar sig på tillverkning av trådlösa sensorer. När behovet av en ny batterileverantör uppstod inleddes samarbetet med OEM Electronics för inköp av batterier samt hantering av frakt, tullning och certifiering.

Elsys är ett Umeåbaserat företag som grundades 2005 av några kollegor från Umeå universitet. Under de senaste 10 åren har företaget fokuserat på egna produkter, främst inom området trådlösa sensorer med LoRaWAN-teknik. Deras sensorer är utformade för att ha lång räckvidd, låg energiförbrukning och ska verka under lång tid, vilket ställer krav på ett batteri som kan leverera rätt mängd energi under så lång tid som möjligt.

Företagets största volymer ligger inom sensorer för fastigheter och smarta byggnader. Dessa sensorer används för energimätning och energibesparing. För flexibla kontorsplatser används sensorer för närvaromätning och övervakning av mötesrum för att optimera användningen av dessa utrymmen. Elsys har även utvecklat sensorer för att mäta CO₂-nivåer och luftkvalitet. Denna typ av sensorer används i lägenheter, skolor och andra offentliga byggnader för att säkerställa en bra inomhusmiljö.

Projektet med OEM Electronics involverar inköp av 3,6 V batterier. Samarbetet omfattar inte bara leverans av batterier, utan även hantering av frakt, tullning och certifiering samt deklaration mot Naturvårdsverket. När det gäller köp av batteriprodukter är säkerheten en avgörande faktor att beakta. Certifiering är obligatorisk för transport av batterier och är en viktig indikator på att produkterna uppfyller internationella säkerhetsstandarder.

"Genom samarbetet med OEM Electronics har vi fått tillgång till batterier av hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser. OEM Electronics hjälper också till med andra aspekter som frakt, tullhantering och certifikat, vilket underlättar vår hantering av batterierna och dess omgivande krav", berättar Johannes Karlsson, operativ chef på Elsys, som har varit delaktig i projektet från början.

Batterierna som OEM Electronics levererar till Elsys används i princip i alla företagets olika trådlösa sensorer. Batterihanteringen utförs lokalt i Umeå, oavsett om batterierna förmonteras eller levereras vid sidan av sensorerna.

Med planer på framtida samarbete ser Elsys fram emot att fortsätta dra nytta av OEM Electronics som en pålitlig leverantör. "Samarbetet med OEM Electronics har fungerat bra och vi har uppskattat den snabba responsen och problemlösningen från er sida. Som ett projektbaserat företag med stora volymer och snabba variationer i behov är det viktigt att ha en pålitlig och effektiv leverantör som kan möta våra krav", avslutar Johannes.

På oemelectronics.se hittar du mer information om batterier och resten av det stora sortiment vi erbjuder.


Ny tillverkare – Temposonics!


10.jul 2023


Temposonics (tidigare MTS Sensors) är en erkänd branschledare med över 40 års erfarenhet inom linjär mätning

Temposonics (tidigare MTS Sensors) är en erkänd branschledare med över 40 års erfarenhet inom linjär mätning. Deras linjära magnetostriktiva positionssensorer tillåter hög precision och dynamisk positions- och/eller hastighetsmätning i toppmoderna automationssystem. Vanliga branscher för Temposonics produkter är positionering inom industriautomation och mobila applikationer.

Fokus på forskning, utveckling och produktion

Ett kontinuerligt arbete inom forskning, utveckling och produktion av sensorsystem möjliggör att Temposonics skapar nya lösningar för mätuppgifter inom industriell automation, mobil hydraulik och processteknik.

Beröringsfri mätteknik som ökar produktivitet och säkerhet

Temposonics kärnteknologi är baserad på den fysiska principen om magnetostriktion. Med denna beröringsfria mätteknik kan användare lita på positions- och hastighetsåterkoppling för de rörliga delarna i maskiner, vilket ökar produktiviteten och säkerheten.


Smarta sensorer lyft i Billeruds produktion


07.jul 2023


”Installationen av smarta sensorer är ett viktigt steg i Billeruds digitalisering. Det är en jättebra tjänst som ger oss förutsättningar att börja jobba förebyggande på riktigt”, säger Christopher Westholm.

I Billeruds produktionsanläggning i Frövi säkerställer ABB Ability Smart Sensor tillgänglighet, frigör kapacitet och höjer säkerheten. För den världsledande kartongtillverkaren är digitaliseringen ett viktigt steg för ökad hållbarhet.

Miljontals människor runt om i världen använder varje dag hållbara förpackningar tillverkade av Billerud. I företagets produktionsanläggning i Frövi, ett par mil norr om Örebro, produceras förpacknings- och vätskekartong för användare med höga krav på effektiva, kreativa och funktionella förpackningslösningar. Här installerades nyligen ABB Ability Smart Sensor på kritiska drifter i svårtillgängliga positioner.

– Vi har valt att samarbeta med ABB för att övervaka driften och få bättre kontroll över vår maskinpark. Genom att öka tillgänglighet och driftsäkerhet säkerställer vi leveranserna till våra kunder, och att minimera antalet oplanerade stopp har stor effekt på hållbarhet och säkerhet, säger Jan-Erik Hultman, driftsäkerhetsingenjör på Billerud.

ABB – Elektriska motorn – en osynlig superanvändare av el – i behov av energieffektivisering

De smarta sensorerna har monterats på växellådor, lagerbockar och motorer i anslutning till den komplexa kartongmaskin 5. Installationen har blivit ett lyft för arbetsmiljö och personsäkerhet.

– Tack vare sensorerna kan vi minska rondering på de övervakade objekten och minimera den tid våra medarbetare tillbringar i tuff produktionsmiljö. Deras arbete blir mer strukturerat med mindre stress och färre akuta jobb, säger Jan-Erik Hultman.

Möjliggör förebyggande underhåll

I Frövi produceras kartong motsvarande tre miljoner mjölkförpackningar i timmen. Tack vare installationen av modern teknik har nu 61 traditionella drifter omvandlats till smarta, trådlöst anslutna enheter. Att sensorer detekterar negativa förändringar som lagerkondition, vibration eller temperatur innebär att kapacitet frigörs och att Billerud kan fokusera företagets ingenjörskraft på andra uppgifter.

– Vi har fått förutsättningar att börja jobba förebyggande på riktigt! Det här ökar tillgänglighet och hållbarhet, och med den information vi får från systemet kan vi utreda och jobba med grundorsaken till problem. Nu upptäcker vi processrelaterade störningar som kan leda till lagerskador som potentiellt skulle kunna orsaka driftstopp, säger Christopher Westholm, underhållsingenjör på Billerud.

Tillståndsövervakning och energieffektivitet

Billerud har tecknat ett ABB Ability Remote Assistance serviceavtal med ABB. De driftkritiska parametrar som sensorerna mäter analyseras via en säker molntjänst av ABB:s serviceteam. Vid gemensamma månadsmöten analyseras resultat och åtgärder diskuteras.

– Vi har hela tiden backup och stöttar Billerud så att de inte missar viktiga data eller potentiella haverier. Samarbetet är betydelsefullt för oss båda; den input vi får från Billerud är viktig i vår tekniska utveckling, säger Mikael Lorentzson, Digital Lead Motion Service på ABB.

– Vid sidan av tillståndsövervakningen möjliggör sensorerna även energieffektivisering. Med data från dem kan vi göra kostnadseffektiva energianalyser av anläggningen och bedöma motorernas dimensionering och livscykelstatus.

Med samarbete mot framtiden

En ny generation optoelektroniska sensorer

Kartongbruket i Frövi ligger på klassisk industrimark. På 1500-talet lät Gustav Vasa bygga ett stångjärnsbruk här och den första pappersmaskinen uppfördes redan 1891. Nu för Billerud industritraditionen vidare. Som världsledande kartongtillverkare krävs engagemang i hela värdekedjan, från träd till slutprodukt. Dessutom är modern teknik och samverkan med fokus på kunder, hållbarhet och säkerhet ett måste.

– Resan mot framtiden är väldigt lång, men vi gör den gemensamt. Både Billerud och ABB förstår att det här är ett samarbetsprojekt som skapar långsiktig utveckling och hållbarhet, säger Jan-Erik Hultman.


BALLUFF – Miniatyriserade gaffelformade ljusbarriärer


04.jul 2023


Balluff BGL fotoceller med gaffelformade sensorer står för exakt objektsdetektering

Flexibel i det minsta utrymmet

Balluff BGL fotoceller med gaffelformade sensorer står för exakt objektsdetektering. Vår omfattande portfölj erbjuder tillförlitliga lösningar även för svåra och speciella tillämpningar. Nu utökar vi vårt sortiment med särskilt kompakta och flexibla sensorer för platskritiska automationstillämpningar.

Enkelt och tillförlitligt

De nya BGL MiniSlot gaffelfotocellerna från Balluff kan användas mycket flexibelt tack vare sina olika installationsformer och anslutningsalternativ. De är lätta att montera och lätta att placera och justera tack vare tydligt synliga ljusstrålemarkeringar. Givarna är helt inkapslade, vilket gör dem motståndskraftiga mot vibrationer, stötar och andra miljöpåverkan - precis som deras skyddsklass IP64. De ljusa lysdioderna visar också driftsstatusen och gör att du kan ställa tillförlitliga diagnoser.

Flexibilitet omdefinierad

Tack vare sin särskilt kompakta storlek kräver de nya BGL:erna betydligt mindre installationsutrymme än konventionella gaffelfotoceller. Dessutom finns det sex olika utföranden och ett stort antal anslutningsalternativ som gör sensorerna ännu mer flexibla att använda - för en mängd olika tillämpningar och användningsområden.

Läs mer här


Positioneringsbussning med statussensor från KIPP


06.jun 2023


Serien omfattar positioneringsbussningar i stål eller rostfritt stål, fästhylsor i rostfritt stål samt fästhylsor i rostfritt stål för kulspärrbultar med vred

Alla positioner under kontroll

Vill du utforma dina processer på ett ännu mer transparent och säkert sätt? Våra positioneringsbussningar och fästhylsor med statussensor ger möjlighet till en central positionskontroll av inställnings- och kulspärrsbultar i produktionsprocessen. Du kan välja mellan en färdigmonterad helhetslösning med integrerad sensor eller en motsvarande förberedd hylsa som du själv kan utrusta med konventionella induktiva sensortyper.

Läs mer här


Balluff – System för positionering på långa avstånd (LDPS)


12.maj 2023


Tillförlitlig, intelligent och flexibel positionsmätning upp till 1,5 km

Tillförlitlig, intelligent och flexibel positionsmätning upp till 1,5 km

Långa avstånd är inte längre ett hinder för det intelligenta magnetostriktiva positionsmätningssystemet BTL LDPS. När högsta precision vid positions- och hastighetsmätning krävs erbjuder Balluff ett absolut mätande avståndsmätningssystem som kontinuerligt kan bestämma positioner upp till ett avstånd på 1,5 km med en upprepningsnoggrannhet på 0,5 mm. Systemet är därför idealiskt lämpat för tillämpningar på traverskranar, lastbryggor, portalkranar, backkontroller samt för kran- och vagnsförflyttningar och förvandlar processkranar till storskaliga robotar.

Intelligent sensorteknik som följer med kranen

Long Distance Positioning System (LDPS) består av ett magnetostriktivt positionsmätningssystem, med ett Profinet-gränssnitt, flera positionssensorer som installeras längs kranens körväg och vars position avläses av den magnetostriktiva sensor som är monterad på kranen. Denna information överförs till styrenheten, som beräknar de absoluta koordinaterna för kranens position med hög noggrannhet. Dessutom får du en mjukvarufunktionsmodul för enkel integrering i ditt styrsystem.

Mätsystemet finns också med ett alternativ för felsäker drift med redundanta markeringar längs körbanan, vilket ytterligare ökar effektiviteten, tillförlitligheten och kvaliteten i din tillämpning. Systemet fungerar slit- och underhållsfritt och är okänsligt för stötar, vibrationer och föroreningar.

Kransystem används över hela världen och inom olika branscher för att transportera varor inom intralogistik, lagerhantering eller även i olika produktionsprocesser. Lasterna här är ofta mycket höga och användningsplatsen ställer också enorma krav på sensortekniken. Dessutom måste operatören alltid vara medveten om kranens eller styrsystemets absoluta position. Detta gäller i ännu högre grad när det finns två eller flera kranar på en bana. För korrekt positionering och för att undvika kollisioner mellan kranar används vanligen lasersensorer som uppfyller gemensamma prestandakrav under normala miljöförhållanden. Om föroreningsgraden i en hall är hög eller om kranarna används utomhus når laserbaserade system dock sina gränser.

Bang Kransysteme har satt Balluffs positioneringssystem för långa avstånd på prov: "Avståndsmätningssystemet, som följer med kranen och är ca fyra meter långt, känner av de positionssensorer som är monterade längs förflyttningsvägen enligt ett fördefinierat schema och beräknar utifrån detta den absoluta kranpositionen. Om kunskapen om denna position är oumbärlig även under ogynnsamma förhållanden är systemet perfekt lämpat!", sammanfattar David Böttiger, chef för automation.


OEM Automatic AB – igus Smart Plastics – Industri 4.0


11.maj 2023


igus Smart plastics är sensorer som mäter värden i kablar och kabelkedja och som kopplar upp dem mot Industri 4.0.

igus Smart plastics är sensorer som mäter värden i kablar och kabelkedja och som kopplar upp dem mot Industri 4.0. Målsättningen med Smart plastics är att förlänga livslängden av systemet och därmed minska kostnader för användaren. Smart Plastics består av två delar, den ena delen är i.cee som övervakar där man vill se aktuell livslängd av systemet samt planera regelbundna underhåll. Den andra delen är i.sense, som är kopplad till driftsäkerhet. Om något händer som är utanför ramen för vad kablar och kedja klarar alarmerar och stoppar sensorerna applikationen innan kedja och kablar går sönder.

Undvik oförutsedda driftstopp med igus i.cee och i.sense

En kabelkedjeapplikation kan se ut på många varierande sätt med allt från enkla, inte så krävande applikationer till snabba, tuffa och krävande. igus® kabelkedjor och kablar är noga testade för att vi ska kunna säkerställa lång hållbarhet. Hur länge kabelkedjor och kablar håller beror på förutsättningarna där de används och med hjälp av i.cee och i.sense kan du hålla koll på detta och skapa en driftsäker och kostnadseffektiv lösning.

OEM Electronics – Nya sensorbrytare med kort inbyggnadsmått

Sensorerna finns i olika utföranden vars huvuduppgift är att ge en driftsäker lösning. Sensorerna mäter bland annat slitage, dragkrafter, elektriska egenskaper och installationsmått. Denna information uppdaterar dig om status och om kedjan behöver stoppas innan något går sönder.

I.sense - condition monitoring

Condition monitoring är det snabbaste och enklaste sättet att kombinera många igus®-produkter till en självövervakande smart plastics produkt. Sensorer är monteradeför att mäta värden (såsom temperatur, krafter och ljudvågor eller vibrationer) inom fördefinierade gränser. Värden utanför gränserna resulterar i en varning eller ett meddelande. Denna information utgör grunden för att ta efterföljande steg, såsom underhåll eller avstängning av systemet. Om du önskar kan värden utanför definierade gränser direkt utlösa en systemavstängning för att förhindra skador som är dyra att reparera. igus använder termen "i.Sense" för att hänvisa till condition monitoring.

I.cee - predictive maintenance

Predictive maintenance använder sensorer, mjukvara och komponenterna för condition monitoring för att skapa ett system som möjliggör dynamisk livslängdsberäkning och bestämmer de bästa tiderna för underhåll av igus®-produkter. Detta tar prediktivt underhåll till nästa steg i att uppnå ett heltäckande koncept för smart energiförsörjning. Detta förutsägande underhållssystem finns i en mängd olika utföranden och erbjuder en hög grad av individualitet, med målet att maximera system- och användarsäkerhet och produktlivslängd. igus använder termen "i.Cee" för att hänvisa till predictive maintenance eller prediktiva underhållssystem.


ECCO X 3D-SENSOR MED LASERTRIANGULERING


02.maj 2023


Här är den nya generationens sensor inom 3D-skanning – ECCO X. En snabb, flexibel och kompakt 3D-sensor från vår tillverkare SmartRay som levererar exceptionell hastighet och upplösning i en kompakt design

Den nya ECCO X-modellen. Här är den nya generationens sensor inom 3D-skanning – ECCO X. En snabb, flexibel och kompakt 3D-sensor från vår tillverkare SmartRay som levererar exceptionell hastighet och upplösning i en kompakt design. ECCO X erbjuder 4 096 upplösningspunkter och en skanningshastighet på upp till 40 kHz, och riktar sig mot utmaningarna med automatisk optisk inspektion inom elektronik och andra utmanande industrier. Sensorn kan fås med antingen klass 3R- eller klass 2-laser. Liksom de övriga ECCO 3D-sensorerna, kan ECCO X integreras i de vision-programvaror som är industristandard.

MER PRECISION OCH SNABBHET FÖR TILLVERKARE AV AVANCERAD PRECISIONSUTRUSTNING

En ny generation optoelektroniska sensorer

Med ett mätområde på 20 mm och ett mätavstånd på 65 mm, levererar ECCO X 25 en vertikal upplösning på 0,9 – 1,4 µm och en lateral upplösning på 5,0-7,0 µm. Z-repeterbarheten är 0,2 µm, vilket riktar sig mot tillverkare som i allt högre grad är beroende av miniatyriserad elektronik och precisionsbearbetade eller 3D-printade mekaniska delar för att möta sina kunders krav. Den typiska skanningshastigheten (dvs full FOV) på upp till 40 kHz ger upp till 163 miljoner punkter i sekunden.

Sensorn tillhandahåller Ethernet-gränssnitt (1 Gbit/s), ett quadrature encoder-gränssnitt (AB-Channel, RS-422) och två in- och utgångar t ex start-, datatriggnings- och utgångsalternativ. Dess kapsling är klassad till IP67 och driftstemperaturen tillåts variera från 0 – 40°C.

ENKEL ATT INSTALLERA FÖR KOMPLEX AUTOMATISK VISUELL INSPEKTION

Mäter endast 48 × 84 × 125,3 mm och väger under 750 g, installationen förenklas tack vare fyra olika kabelinfästningar, vilket möjliggör enkel montering på befintliga inspektionssystem.


Pepperl+Fuchs – Innovativ teknologi revolutionerar 3D-mätning


01.maj 2023


Den kompakta och kostnadseffektiva R3000 möjliggör högpresterande 3D-mätning.

Kombinationen av Pulse Ranging Technology (PRT) och MEMS-teknik möjliggör högupplösta 3D-punktmoln.

Från industriell automation och autonoma fordon till vårdrobotar - att bemästra framtidens utmaningar kräver kraftfulla 3D-sensorer som fångar omgivningen snabbt, heltäckande och med millimeterprecision. En teknisk innovation från Pepperl+Fuchs, i samarbete med Fraunhofer Institute for Silicon Technology ISIT, möjliggör maximal precision och prestanda - samtidigt som den förblir mycket kostnadseffektiv.

För första gången kombineras nu högpresterande avståndsmätningsteknik med MEMS-teknik. Detta utgör grunden för den nya R3000 3D LiDAR/MEMS-sensorn, som kommer att presenteras som en produktstudie på Hannovermässan 2023.

Kombinerar fördelarna från två tekniker
3D-mätningen baseras på Pulse Ranging Technology (PRT), en skalbar avståndsmätningsmetod utvecklad av Pepperl+Fuchs, som kan anpassas till ett brett spektrum av krav. Baserat på över

250 000 utsända laserpulser per sekund mäts avstånd från några centimeter upp till flera hundra meter med millimeter noggrannhet utan störning från omgivningsljus eller annan påverkan från omgivande miljö.

Smarta enheter från ecom för digitalisering av farliga områden visas på Hannover Messe 2022

PRT levererar snabba, exakta och pålitliga mätresultat. För att nå den tredje dimensionen kombinerar Pepperl+Fuchs för första gången PRT med ett mikro-elektromekaniskt system från Fraunhofer ISIT, som en del av produktstudien R3000: En liten, ekonomisk och mekaniskt robust MEMS-spegel integreras i sensorn.

Genom rörelsen av det piezoelektriskt drivna elementet avleds den utsända laserstrålen i två axlar med 40° x 30°. Till skillnad från konventionella 3D-sensorer skapas inget pixelnät under mätningsprocessen. I stället använder R3000 en speciell liten ljuspunkt och sömlös skanning för att producera ultrahögupplösta 3D-punktmoln med exceptionella detaljer.

Intuitiv drift tack vare intelligent användarvägledning
För att göra kommunikationen mellan människa och maskin så enkel som möjligt är R3000 utrustad med ytterligare funktioner. Sensorn skapar inte bara ett 3D-punktmoln, utan också en överlagrad bild med intensitet, som kan visualisera scenen och därför underlätta programmering och drift. Dessutom kan varje mätpunkt visas med en synlig laserstråle. Den synkrona laserprojektorn tillåter att R3000 justeras exakt och utan extra verktyg, vilket säkerställer enkel idrifttagning. Detta möjliggör också interaktion mellan exempelvis användare och tjänsterobot.

Kraftfull 3D-mätning för framtidens automatisering
Med sin innovativa teknologi kommer R3000 LiDAR/MEMS-sensorn att gå i bräschen för en revolution att lösa komplexa automationsuppgifter. Exakta 3D-bilder av okända miljöer är avgörande för nästa generations autonoma körning – från förarlösa transportsystem inom industrin till automatiserad transport av patienter på ålderdoms- och vårdhem.

Pepperl+Fuchs utökar sin IO-Link-portfölj med en UHF RFID-läsare

Kombinationen av PRT och MEMS gör att komplexa, dynamiska scener fångas i detalj i realtid. Detta skapar en omfattande databas för helt nya utvärderingar med hjälp av artificiell intelligens (AI)-verktyg. Den kompakta R3000 kommer att göra kostnadseffektiva 3D-mätningar med hög precision tillgängliga för ett stort antal applikationer.

I kombination med avancerade algoritmer driver sensorn utvecklingen inom området autonoma fordon och servicerobotik avsevärt framåt – inte bara inom tillverkningsindustrin, sjukhus eller vårdhem, utan inom livets alla områden.


Digitaliserad pelletsbeställning med hjälp av smarta sensorer


26.apr 2023


På PiteEnergi har vi utvecklat lösningar för att automatisera processen med att beställa pellets till våra silos.

Användningen av smarta sensorer och IoT (Internet of things) växer i hela världen. Tekniken utvecklas och att samla in data från sensorer blir allt vanligare. På PiteEnergi har vi utvecklat lösningar för att automatisera processen med att beställa pellets till våra silos.

Fjärrvärmenäten i Norrfjärden och Sjulnäs drivs av biobränsle, där pellets är basen för att elda i pannorna och värma upp vattnet innan det levereras till kunderna. I stora silos förvaras pellets, som traditionellt sett, fylls på efter manuella kontroller, som genomförs vid regelbundna tidpunkter. Numera är det sensorer som berättar när det är dags att fylla på. Att använda sensorer för att mäta fyllnadsgraden ger oss möjliget att använda våra resurser till andra saker istället.

- Lösningen är så smart att den till och med meddelar när det är dags att fylla på direkt till vår leverantör, vilket gör det både enklare för dem och tryggare för oss. När vi slipper manuella moment och onödiga resor blir vi både effektivare och hållbarare, säger Daniel Eriksson, Chef Värme & Kyla, PiteEnergi.

Projektet med att automatisera pelletsbeställningen startade som ett pilotprojekt i början av 2020 och har visat sig fungera riktigt bra. Sensorerna drivs med batterier vilket gör att det är väldigt enkla att installera. Datat samlas in via vårt kommunikationsnät LoRaWAN och indikerar direkt när nivåerna sjunker till inställd nivå vilket också ger bättre förutsättningar att planera logistik och leverans i god tid.

- Vi har bara fått positiva signaler från alla berörda, både av medarbetarna på PiteEnergi som från leverantören. Det ligger i tiden att använda smarta lösningar som automatiserar säger Daniel Öberg, fjärrvärmetekniker, PiteEnergi.


Balluff – Induktiva kopplingar för tvätttillämpningar


31.mar 2023


Induktiva kopplingar för tvätttillämpningar

Med IO-Link och tillståndsövervakning

Induktiva IO-Link-kopplare har blivit oumbärliga i många tillämpningar på grund av deras kontaktlösa data- och energiöverföring. De nya induktiva kopplingarna med hölje av rostfritt stål ger dig möjlighet att utnyttja dessa fördelar även under tuffa förhållanden.

De induktiva kopplarna har upp till 2 A kontinuerlig utgångsström och IO-Link-gränssnitt. Detta möjliggör ett smidigt och snabbt utbyte av data mellan IO-Link-enheten och IO-Link-mastern samt strömförsörjning för sensorer och ställdon. En unik funktion är den andra konfigurerbara IO-Link-kanalen, som du kan använda för t.ex. vibrationsövervakning. På så sätt kan du upptäcka avvikelser i ett tidigt skede och vidta motåtgärder så att ett systemstopp inte uppstår från början.

Balluff – Nytt induktivt system för positionsmätning

BIC M30-kopplingarna med skyddsklass IP67 och UL-godkännande är särskilt lämpliga för tillämpningar inom robotik med styrning av gripdon eller för användning i flexibla produktionsöar och förpackningsmaskiner, med ett arbetstemperaturområde från -5 till +70 °C.

Vi har utvecklat BIC G30-kopplingarna för tillämpningar i tvättutrymmen och med särskilt höga hygieniska krav. De har inte bara ett hölje som uppfyller kraven för skyddsklass IP69K, utan de har också Ecolab- och UL-godkännande. Dessutom har dessa induktiva kopplare ett utökat arbetstemperaturområde på -25 till +85 °C.

Dina fördelar

 • Transparent och dubbelriktad COM2/COM3 IO-Link-kommunikation
 • Andra IO-Link-kanalen för övervakning av tillstånd
 • Integrerad vibrationsdetektering
 • Utgångsström 1,5 A (max. 2 A) vid 0...3 mm

läs mer här


Sensorer håller koll på var utrustningen är i Piteå


21.mar 2023


Användningen av smarta sensorer och IoT (Internet of things) växer i hela världen. Tekniken utvecklas och att samla in data från sensorer blir allt vanligare. På PiteEnergi har vi utvecklat en lösning för att få ännu bättre koll på var vår uthyrda utrustning är.

En ny generation optoelektroniska sensorer

Ibland kan det behövas en tillfällig elanslutning, till exempel vid nybyggnation av hus eller till någon typ av event. Vi hjälper våra kunder genom att hyra ut byggkraftskåp för att få tillfällig el, innan den permanenta elanslutningen är klar. På byggkraftskåpen har vi monterat smarta sensorer som ger oss exakt position på var skåpen finns placerade. Varje morgon rapporterar sensorn sin position och skulle det vara så att byggkraftsskåpet är i rörelse ökar frekvensen och vi får en indikation om det.

– För oss som hanterar byggkraftskåpen, levererar till kund och hämtar in dem, har det blivit mycket enklare att följa upp och hålla koll. Förr kunde det ibland hända att vi fick lägga tid på att söka utrustningen. Nu kan vi bara åka ut och hämta skåpet på den position som sensorn har rapporterat in. Det är bättre både för våra kunder och för oss, berättar Stefan Tengman, arbetsledare Drift & Service PiteEnergi.

Sensorerna är trådlösa och drivs av batterier, de är lätta att montera och kan placeras nästan vart som helst. Sensorernas data, i det här fallet den aktuella GPS-positionen, samlas in via vårt kommunikationsnät LoRaWAN som sedan presenterar datan på en webbsida med en kartbild och exakt position


Ambiductor exklusiv distributör för Watteco IoT-sensorer


21.mar 2023


Ambiductor blir nu exklusiv leverantör på den svenska marknaden av LoRa-sensorer från det franska företaget Watteco. LoRa har succesivt blivit en allt vanligare teknik för att överföra data från sensor till olika övervakningssystem. Avtalet med Watteco möjliggör nu ännu fler smarta lösningar för dataöverföring.

-Vi har jämfört en mängd olika tillverkare och är otroligt glada över att få representera ett så välrenommerat fabrikat. Avtalet ger oss helt nya möjligheter att fortsätta utveckla den svenska marknaden, säger VD Karl-Johan Hultman

Produkter finns redan att få tag på via www.ambiductor.se. Produktsidan är under uppbyggnad.

Välj rätt IoT-uppkoppling 2023

Ambiductor var först i Europa med LoRa-teknik i fjärrvärmemätare och har sedan dess levererat sensorer och mätare av olika typer till kommuner, energibolag, industri och olika distibutörer. De är mest kända för smarta vattenmätare, smarta energimätare och badvattentemperaturbojar.

Watteco 
är ett franskt företag som specialiserat sig på insamling av fysiska mät- och miljödata relaterade till industrin, fastigheter och transporter samt trådlös överföring av denna information över långa avstånd, lång batteritid, lågeffekts radiofrekvensnätverk (LPWAN) som privata eller offentliga LoRaWAN och SigFox, IoT-nätverk (Internet för anslutna objekt).


KTH byggger varningssystem för jordbävningar


13.feb 2023


Allvarliga jordskalv ska kunna förutses i framtiden – det är målet för det europeiska forskningsprojektet ArtEmis som leds av KTH.

– Genom att kombinera flera mätvärden samtidigt hoppas vi att forskningen om jordbävningar kan ta ett stort kliv framåt, säger forskningsledare Ayse Ataç Nyberg, KTH-professor i fysik.

Målet för ArtEmis, som fått EU-anslag på 2 miljoner Euro fram till 2027, är att skapa förutsättningar för ett pålitligt varningssystem för jordbävningar – ett sensornätverk som ska mäta bland annat radonhalten i utvalda brunnar i Europa.

– Vi vill placera över 100 detektorer som mäter radioaktivitet, vattentryck, pH-värde och rörelser i berggrunden längs med skarvarna mellan jordskorpans plattor i jordbävningsdrabbade länder, berättar forskningsledare Ayse Ataç Nyberg.

För att förutse jordbävningar har man sedan 1960-talet mätt den radongas som läcker ut från mikrosprickor i berggrunden till följd av rörelser i jordskorpan.

– Men det har blivit allt mer tydligt att radonhalten som uppmätts i luften eller i jorden kan påverkas av temperaturväxlingar och luftfuktighet, så vi mäter istället värdena i grundvattnet, säger Ayse Ataç Nyberg.

I grundvatten är mätresultaten av radon mer stabila och pålitliga över tid, och kan dessutom samtidigt kombineras med bland annat mätningar av vattentryck – värden som var för sig kan signalera ökad jordbävningsrisk.

– Den enorma mängden insamlad data hanteras och analyseras genom AI-lösningar. I det här samarbetsprojektet mellan 14 institutioner i Europa ingår bland annat seismologer, geologer, fysiker och AI-forskare, berättar Ayse Ataç Nyberg.

Inledningsvis utförs mätningar i skarvar mellan jordplattor i Grekland, Italien och Schweiz. Genom universitet i de olika länderna får forskargruppen tillgång till grundvattentäkter för utplacering av detektorerna.

– Vi samarbetar också med flera kommuner i områdena som ger oss tillgång till grundvattentäkter i grottor, tunnlar och brunnar.

Ayse Ataç Nyberg poängterar att forskargruppen siktar på att fortsätta datainsamlingen även efter 2027.

– Vi hoppas på ny finansiering för att även kunna placera ut detektorer i andra katastrofdrabbade länder, som bland annat Turkiet, säger hon.

Ayse Ataç Nyberg växte upp i Ankara, Turkiet, där tre stora jordplattor möts och skapar stor rörelse i landets berggrund. Efter att ha mist flera vänner i den katastrofala jordbävningen som drabbade Turkiet 1999 har hon engagerat sig i forskning som kan förhindra den sortens tragedier i framtiden.

– Alla i den här forskargruppen känner ett stort engagemang. Vi kommer inte att lösa hela problemet med säker jordbävningsprognos, men vi kan utveckla verktyg som låter oss förstå hur processerna funkar. Vi hoppas att i framtiden kunna tolka alla signaler rätt och kunna förutspå katastrofala jordbävningar.

För mer information, kontakta Ayse Ataç Nyberg på 070 - 467 23 77 eller aanyber@kth.se


En ny generation optoelektroniska sensorer
Flexibel användning i robusta kubiska standardhöljen

Med en ny generation optoelektroniska sensorer utökar Balluff sin globalt etablerade produktfamilj och erbjuder en universellt användbar och tillförlitlig lösning för att upptäcka föremål. Den nya portföljen har ett kompakt och robust kubiskt standardhölje och omfattar alla sensorprinciper - inklusive fotoelektriska närvarostyrningar med och utan bakgrundsundertryckning, reflexsensorer och genomgående strålsensorer. Sensorerna finns både med osynligt infrarött ljus och rött ljus, som är mycket synligt och därmed lätt att rikta in.

Den integrerade breda strålen med 100 mm räckvidd och den "lilla strålen" med 50-150 mm räckvidd ger maximal flexibilitet. Detsamma gäller den okomplicerade omkopplingen normalt stängd/normalt öppen och potentiometern, som gör det möjligt att snabbt och enkelt justera känsligheten.

Användningsområdena är många: tack vare att de är oberoende av färg och material känner fotoelektriska närvarostyrningar inom livsmedels- och dryckesindustrin av plastflaskor på ett enkelt och tillförlitligt sätt. Fotoelektriska sensorer med genomgående strålning används ofta för att upptäcka livsmedel som är fyllda i kartongförpackningar. Retro-reflekterande sensorer kan användas för att upptäcka små pallar med färgad plast som rör sig längs ett transportband - perfekt för fabriksautomatisering, biovetenskap, metallbearbetning och fordonstillämpningar. Små komponenter, t.ex. plastbeklädnad, kan detekteras av en diffus sensor med bakgrundsundertryckning.

Specialfunktioner

 • etablerad standardkonstruktion i en robust sensordesign
 • varierande räckvidd och hög detektionssträcka tack vare bred strålning (optimerad för ojämna objekt), "liten strålning" (förbättrad detektering av små delar) och lång räckvidd (räckvidd upp till 1 meter)
 • snabb och enkel justering av känsligheten tack vare potentiometer
 • Flexibel drift tack vare okomplicerad omkoppling av normalt stängd/normalt öppen växling
 • Ett brett utbud av tillämpningar tack vare integrationen av alla viktiga sensorprinciper kan tillämpningen utformas fritt.
 • IP67 skyddsklass
 • UKCA-godkännande och cULus-godkännande

Läs mer här:


Energibesparande teknik från Schneider Electric
Förskolan Citronfjärilen väljer innovativ energibesparande teknik från Schneider Electric

Nu implementerar Schneider Electric SpaceLogicTM Insight-Sensor i förskolan Citronfjärilen i Trollhättan.

Förskolan är därmed först ut i Sverige med att använda sig av den nya lösningen för att förbättra inomhusklimatet och minska energianvändningen.

Förskolan Citronfjärilen är ett av flera energiprojekt som Schneider Electric genomför i samarbete med Rejlers och Kraftstaden Fastigheter, som alltid strävar efter att ligga i framkant med ny teknik och att hitta nya energibesparande lösningar. För att möjliggöra ett optimalt inomhusklimat för barnen och personalen som vistas på förskolan väljer man nu marknadens senaste teknik.

På Citronfjärilen installeras Schneider Electrics innovativa lösning för rumsstyrning EcoStruxure Connected Room Solutions, som bland annat möjliggör flexibel klimat -och belysningsstyrning på rumsnivå. Lösningarna som valts är bland annat SpaceLogic RP-C controller och tillhörande expansionsmoduler för klimat -och belysningsstyrning, VOC-givare för mätning av luftkvaliteten i byggnaden samt den nyligen lanserade rumssensorn SpaceLogic Insight-Sensor.

– Att ventilera fastigheter beräknat på det faktiska antalet personer som befinner sig i lokalerna säkerställer både ett behagligt och bra inomhusklimat och optimerad energianvändning, säger Kenneth Nygren, Team Manager på Schneider Electric.

Sådana här utvecklingsprojekt passar oss på Kraftstaden väldigt bra då vi alltid strävar efter att ligga i framkant, framförallt gällande energi- och hållbarhetsfrågorna, förklarar Anders Torslid, VD på Kraftstaden Fastigheter.

SpaceLogic Insight-Sensor är Schneider Electrics senaste lansering på marknaden av rumssensorer och möjliggör mätning av upp till sex parametrar i en komplett sensor. Kombinationssensorn räknar antalet personer som befinner sig på en yta, mäter ljusnivå, ljudnivå, temperatur, luftfuktighet samt detekterar närvaro. Luftfuktighet och temperatur mäts bland annat för daggpunktsreglering.

Till skillnad från traditionell styrning av ventilation, värme och kyla, som ofta baseras på närvaro eller tidsschema, möjliggör SpaceLogic Insight-sensor behovsstyrd reglering baserat på det faktiska antalet personer som befinner sig i området. Genom att ge information om byggnadens inomhusklimat såväl som antalet personer som befinner sig i ett område, bidrar SpaceLogic Insight-Sensor med nya insikter som kan användas för att förbättra byggnadens inomhusklimat och optimera yt- och energianvändningen.

Sensorn integreras med fördel med fastighetsautomationssystemet EcoStruxure Building Operation (EBO) 2022 för ytterligare mervärden såsom översikt över byggnadens alla ytor i ett system och lagring av historiska data.


Leuzes nya 36-serie övertygar med säker upptäckt av objekt
Den nya 36-sensorserien från Leuze upptäcker objekt även vid utsträckta arbetsområden. Tillverkare och operatörer av högautomatiserade system kan dessutom dra nytta av sensorernas kostnadsoptimerade design.

Noggrann detektering av föremål kräver pålitlig teknik. Därför har Leuze utvecklat den nya 36-sensorserien exakt med detta i åtanke. Tack vare sin utmärkta detekteringsförmåga är dessa sensorer lämpliga för de krävande utmaningarna inom intralogistik, förpackningssystem och bilindustrin. De upptäcker objekt med olika optiska egenskaper - även på långt avstånd - trots vibrationer, omgivande belysning eller nedsmutsning. Fördelen för systemtillverkare och operatörer är uppenbar. Den kostnadsoptimerade 36-serien är en ekonomiskt attraktiv lösning, speciellt vid högautomatiserade system med ett stort antal sensorer.

Flexibel implementering
Leuze erbjuder sensorerna, som är certifierade enligt skyddsklass IP67, med olika verksamhetsprinciper. De finns som fotoceller med bakgrundsdämpning (med en räckvidd på upp till 2,5 meter), som retroreflekterande fotoceller (upp till 17 meter) eller som envägsfotoceller (upp till 80 meter). Den högpresterande sensordesignen ger en extremt hög funktionsreserv. Detta säkerställer att objekt detekteras på ett tillförlitligt sätt även om det till exempel finns störningskällor. Användare kan också begära retroreflekterande fotoceller för att detektera föremål med depolariserande egenskaper, t.ex. för filmlindade pallar. Sensorerna i 36-serien täcker därför ett enormt spektrum av tillämpningar.

Konventionella retroreflekterande fotoceller läser ofta av filmlindade pallar på ett instabilt sätt. Anledningen till detta är den spända filmens depolariserande egenskap. Tack vare sin speciella optik klarar den nya retroreflekterande fotocellen i Leuze 36-serien denna utmaning utan problem.

Inom livsmedelsindustrin paketeras identiska produkter i allmänhet i större förpackningar. På grund av sina extremt höga funktionsreserver upptäcker Leuze 36-seriens retroreflekterande fotoceller även utbytta förpackningsenheter på ett tillförlitligt sätt.Val av anslutningar
Sensorerna finns både med M12-anslutning och med olika färdiga anslutningskablar samt matchande monteringstillbehör. Detta gör att integration alltid är garanterad, även i befintliga system. Dessutom stöds alla vanliga kopplingslogiker: NPN- och PNP-koppling samt ljus- och mörkerkoppling.

Olika monteringsmaterial kräver sensorsystem som fungerar tillförlitligt och som även kan integreras flexibelt. Med sensorer i 36-serien är man alltid på den säkra sidan.


Peppel+Fuchs – Automatisering av batteriproduktionen för eMobility-tillämpningar
Sensorer för de relevanta processtegen

Kraftfulla batterier för tillämpningar med elektromobilitet tillverkas i högt automatiserade processer. Ett flertal sensorer som använder olika mätprocedurer säkerställer effektiv kontroll av maskiner och anläggningar. Pepperl+Fuchs har decennier av erfarenhet inom fordonsindustrin och elektroteknik, så de kan erbjuda alla relevanta mätinstrument för batteriproduktion från en enda källa.

Roterande kodare ENI190
Belagda folier är det viktigaste källmaterialet för litiumjonbatterier. De levereras i stora rullar som de bearbetas från under tillverkningen. Rullarnas avlindningshastighet mäts med hjälp av roterande pulsgivare med hög precision. Lindningsavståndet och materiallagret kan beräknas med hjälp av hastigheten. Hastighetsvärdet används också för att styra materialtillförseln och gör det möjligt att ställa in rätt banspänning. Den nya, extra robusta ENI90-serien med roterande kodare är idealisk för denna uppgift.

Ultraljudssensor med dubbla ark M18
I nästa steg stansas bitar ut av folierullen, vilka är lämpliga för batteriet som ska produceras, och sätts ihop till battericeller. Matningen av stansat material övervakas med hjälp av ultraljudssensorer med dubbla ark, såsom de från UDC-18GS-serien. Dessa sensorer är utrustade med två ultraljudsgivare och känner av om ett, två eller till och med noll ark är inom avkänningsområdet.

Om arken har dubbelstaplats felaktigt stoppas processen i tid. Detta förhindrar att batterikapaciteten minskas genom att ha två lager med samma polaritet bredvid varandra. Att använda en ultraljudslösning för detektion med dubbla ark innebär att processen inte påverkas av omgivningsförhållanden eller materialets optiska egenskaper; även om filmerna ofta är glansiga detekteras de fortfarande tillförlitligt.

SmartRunner Explorer 3-D
Genom att binda samman folielagren skapas celler, som sedan sammanfogas för att bilda de färdiga batterierna. I detta steg är det viktigt att alla nödvändiga celler faktiskt är tillgängliga och i rätt position i det angivna rutnätet. För att verifiera detta skapar en SmartRunner Explorer 3-D-sensor en exakt 3D-punktmolnbild så att den faktiska situationen kan matchas med önskad positionering. Processteget för att koppla ihop cellerna påbörjas först när allt är i rätt läge.

Pepperl+Fuchs-sensorer har varit en del av standardutrustningen inom bilindustrin i decennier. Detta gäller även för fabriksautomation inom elektroteknik: Inom båda områdena drar kunderna nytta av den omfattande expertis som finns hos det Mannheim-baserade företaget. En bred portfölj av beprövade standardenheter finns för högpresterande el-fordons-batteriproduktion. Pepperl+Fuchs erbjuder även skräddarsydda automationslösningar för specifika tillämpningar.


Pepperl+Fuchs – Effektiv konturdetektering
Effektiv konturdetektering med endast en enda LiDAR-sensor genom skuggkorrigering

Contour2D-sensorsystemet från Pepperl+Fuchs möjliggör optimalt effektiv detektering av transportbandsutnyttjande. Det är det enda systemet på marknaden som kräver bara en LiDAR-sensor för att göra detta. De unika prestandaegenskaperna hos R2000 LiDAR-sensorn och en intelligent algoritm säkerställer tillförlitlig skuggkorrigering. Minimal installationsinsats och snabb, okomplicerad idrifttagning i tre steg avrundar denna mycket ekonomiska lösning.

För att fördela paket på ett transportband så effektivt och jämnt som möjligt för transport till nedströmsstationen måste transportbandets utnyttjande detekteras på ett tillförlitligt sätt. Contour2D-sensorsystemet är den mest effektiva lösningen för detta på marknaden, och består av en enda LiDAR-sensor monterad centralt ovanför transportbandet. Sensorns centrala läge gör att den upptäcker skuggor av paket på transportbandet, vilket vanligtvis skulle förvränga systemets mätresultat. Den höga vinkelupplösningen hos R2000 2-D LiDAR-sensorn i kombination med en intelligent algoritm ger dock korrigeringar för dessa skuggor. Sensorsystemets MSEU (Multi Scan Evaluation Unit) sköter körning av algoritmen och vidarebearbetningen av rådata från LiDAR-sensorn.

Eftersom det bara finns två komponenter (sensor och MSEU) att installera imponerar Contour2D med mycket låga hårdvarukostnader och minimal installationsinsats. Till skillnad från konventionella system finns det inget behov av tidskrävande konfiguration för att rikta in flera sensorer med varandra. Och eftersom endast en enda sensor är monterad centralt ovanför transportbandet, kräver installationen inga större justeringar av transportbandet. Därför kan även befintliga anläggningar enkelt eftermonteras.


Leuze – Snabb och noggrann identifiering av mycket små objekt
De nya gaffelgivarna i serierna GS 04B och GS 08B från Leuze identifierar även de minsta objekt med hög tillförlitlighet. De är avsedda för noggrann och säker detektion i tillämpningar med hög hastighet.

e nya gaffelgivarna i GS 04B- och GS 08B-serien från Leuze identifierar ytterst små objekt ner till 0,05 millimeter i diameter. Tack vare en hög kopplingsfrekvens på upp till 10 000 Hz är identifiering av små objekt även möjlig i snabba automationsprocesser. Sensorerna i GS 04B-serien finns i 14 olika gaffelbredder från 5 till 220 millimeter. GS(L) 08B-serien erbjuder fyra gaffelbredder från 30 till 120 millimeter. Detta gör dem lämpliga för en mängd olika branscher - till exempel förpackningssektorn eller monterings- och hanteringsteknik.

Snabb montering och konfiguration
Sensorernas kompakta gaffelform kombinerar sändare och mottagare i en enda enhet. Detta möjliggör snabb och enkel montering som inte kräver justering och dessutom garanterar en hög driftsäkerhet. En mycket kompakt design gör att Leuzes gaffelfotocell även integreras i trånga utrymmen. Tack vare de extra breda gaffelmåtten på 170 eller 220 millimeter finns potential att köra tillämpningar med större objekt.

Sensorerna i GS 04B- och GS 08B-serien kan konfigureras antingen via IO-Link eller manuellt via potentiometer. Sensitivitetsjustering och ljus/mörk kopplande garanterar maximal tillförlitlighet. GS(L) 08B-serien erbjuder ett robust, motståndskraftigt och renrumsanpassat V4A-hus i rostfritt stål. Den är ECOLAB-certifierad och uppfyller de höga specifikationerna för skyddsklass IP67. Detta gör den användbar när det kommer till höga krav på hygien och motståndskraft mot rengöringsmedel. 


SAK254- och nitrat-sensor finns att tillgå för online-vattenanalyssystem typ 8905
Med de nya sensormodulerna typ MS08 och typ MS09 kan vårt online-vattenanalyssystem typ 8905 även mäta SAK254-värdet (lösta organiska substanser) och nitrathalten i vattnet. Båda sensorerna lämpar sig särskilt för din vattenanalys vid dricks- och processvattenberedning.

Sensorerna för SAK254- och nitratmätning

Allt strängare regleringar ställer krav på att gränsvärden hålls för vissa vattenparametrar vid dricksvattenberedningen. T.ex. är gränsvärdet för nitrat på 50 mg/l i hela Europa.

Dessutom belastas dricksvatten alltmer med nitrat i regioner med storskaligt lantbruk där nitratbaserat gödselmedel används vilket gör det allt svårare att hålla det gällande gränsvärdet. Därför är det desto viktigare att övervaka den här vattenparametern kontinuerligt, t.ex med vår sensor typ MS09.

I naturliga vatten, och även i dricksvatten och renat spillvatten finns även svårnedbrytbara föreningar, t.ex. ligniner, tanniner och humusämnen. Då SAK254-sensorer används, t.ex. vår nya typ MS08, kan även gränsvärden för lösta organiska substanser i vattnet övervakas, vilket gör att de sista säkerhetsriskerna för brukaren kan uteslutas.

Optisk absorptionsmätning

De nya sensorerna typ MS08 och typ MS09 använder principen medoptisk absorptionsmätning för SAK254- och nitratövervakning. De vattenlösta organiska föreningarna absorberar specifika våglängder i UV-ljusspektrumet. Med absorptionsmätning går det att bestämma ämneskoncentrationen genom att använda algoritmer.

Typ MS08: SAK254-mätning

Sensorn av typ MS08 använder den optiska absorptionsmätningen vid 254 nm och 530 nm för grumlighetskompensation och utförs med 2 lysdioder och en sensor. Utöver SAK254- och grumlighet-530-värdena går det även att mäta TOCeq, BODeq och CODeq med en tillämpningsspecifik korrelation.

Ett system för automatisk övervakning av alla viktiga vattenparametrar på en plattform

Vattenberedning är en krävande process. Det gäller särskilt för vårt viktigaste livsmedel dricksvatten. Vid kvalitetsövervakningen behövs fortfarande återkommande ”handarbete”.

Med online-analyssystemet typ 8905 mäts däremot de viktigaste vattenparametrarna helautomatiskt och kontinuerligt. Utöver mätning av SAK254 och nitrat kan typ 8905 även övervaka andra viktiga parametrar:

✓ pH-värde
✓ Redoxpotential (ORP)
✓ Konduktivitet
✓ Klor & klordioxid
✓ Grumlighet enligt DIN EN ISO 7027
✓ Löst järn (FE2+)

Det modulära systemet kan anpassas till dina tillämpningsbehov via olika sensorboxar, s.k. sensor-cubes: Alla parametrar i ett kompakt mätsystem eller som fältenhet.

Läs mer här


Leuzes nya ODT 3C-sensor
Leuzes nya ODT 3C-sensor är en 2-i-1-lösning som är anpassad för avståndsmätning via I/O-link och närvarodetektion. Denna innovativa sensor är därför lämplig för ett brett utbud av automatiserade industriella tillämpningar.

Finns det ett föremål på transportbandet? Om svaret är ja, vilken är dess position eller avstånd i förhållande till maskinen? Dessa, är typiska situationer som behöver lösas i många olika industriella tillämpningar och processer. Förut löstes dessa problem genom att använda fler olika sensorer.
Med ODT 3C behövs bara en enda enhet eftersom sensorn kan överföra både digital signal för närvaro och mätinformation till styrsystemet, vilket gör den till en effektiv och ekonomisk allt-i-ett-lösning.

Flexibilitet i en enda sensor
ODT 3C överför mätvärden och omfattande diagnostiska data via IO-Link. Uppgifterna inkluderar temperaturvärden, varningar och signalkvalitet. Den har en imponerande svart-vit egenskap (< ± 3 millimeter vid 150 millimeter). Arbetsområdet kan enkelt justeras via inlärningsknappen, "teach-wire" eller IO-Link. Den nya sensorn erbjuder också imponerande funktionssäkerhet där aktiv dämpning av omgivningsljus förhindrar felaktig signal, även när den utsätts för direkt ljus från LED-belysning. Lysdioder som är lätta att se från alla sidor gör att man snabbt kan avläsa status för ODT 3C. Två oberoende digitala utgångar och sensormodeller med varningsutgång eller liten ljuspunkt (pinpoint) är några av sensorns funktioner. Detta gör det möjligt för anläggningsoperatörer att använda ODT 3C flexibelt i en mängd olika tillämpningar.

Driftsområdet för ODT 3C kan ställas in numeriskt via IO-Link, och även mycket exakt tack vare kalibrering av enheten och nästan reflektionsoberoende på avstånd (distans).


Tack vare dämpning av omgivande ljus påverkas inte Leuzes ODT 3C-sensorn av direkt ljus från LED-belysning. Detta förhindrar felaktig signal och ökar sensorns funktionssäkerhet.

I ett exempel från livsmedelsindustrin, rullar en maskin ut deg för bakverk. ODT 3C-sensorn riktas mot degen. Den skickar ett avståndsvärde till styrsystemet. Målet är att reglera degen inom ett optimalt avståndsområde på 100-120 mm. Om sensorn känner av ett mätvärde utanför målområdet, justerar transportbandets motorer hastigheten på transportbandet. Mätvärdet utvärderas i processdata via IO-Link. Dessutom överförs diagnostikdata till styrsystemet via IO-Link för Industry 4.0-ändamål.


Möt oss på VA-mässan på Elmia 29-31 mars
Ambiductor ställer ut på VA-mässan 2022. Möt oss i monter B07:14.

Vi kommer visa upp mätare och sensorer för VA och fjärrvärme med fjärravläsning och styrning. Ett VA-system i miniatyr kommer visa hur man, genom att veta mer kommer spara resurser.

Ambiductor tror på digitalisering av VA- och fjärrvärmebranschen och erbjuder mycket som inte finns att tillgå någon annanstans. Man får en koppling mellan mätare, andra typer av sensorer och mjukvara som analyserar och visualiserar detta. Koppla sen ihop allt med vilken tjänst som helst på marknaden för att väsentligt öka värdet på de vattenmätare som annars bara används som underlag för debitering.


Stadler Rail väljer NSK:s dotterbolag B&K Vibro för tillståndsövervakning
B&K Vibro (Brüel & Kjær Vibro), som är en del av NSK-koncernen, har tecknat ett långsiktigt avtal med Stadler Rail om att installera sitt toppmoderna VCM-3 tillståndsövervakningssystem (CMS) på 606 järnvägsvagnar för Berlins tunnelbana (U-Bahn). VCM-3 CMS kommer att tjäna till att optimera underhållsscheman, upprätthålla drifttid och minska driftskostnaderna.

Tillståndsövervakningsprojektet omfattar flera miljoner euro och är en integrerad del av en nyligen framgångsrik kontraktupphandling av Schweiz-baserade Stadler som innebär leverans av upp till 1 500 nya vagnar för användning i Berlins tunnelbanenät. Ramavtalet har ett värde nära 3 miljarder euro, vilket gör det till ett av de största kontrakten som någonsin ingåtts i Europa.

B&K Vibros omfattande CMS-lösning inkluderar vibrationssensorer och edge-enheter (diagnostik ombord), samt diagnostik- och analystjänster som ständigt övervakar vagnarnas lager och andra roterande delar för att leverera högsta driftsäkerhet.

På grund av de höga kraven på tillförlitlighet inom kollektivtrafiken fokuserar operatörer på att minska stilleståndstider och driftskostnader. Att använda en CMS-lösning möjliggör implementering av nästa generations förebyggande underhållsstrategier som inte bara hjälper till att optimera underhållsscheman, utan ökar driftsäkerheten och drifttiden i kombination med ett smidigt driftteam.

Genom att säkerställa hög tillgänglighet av roterande maskiner och komponenter med intelligenta övervakningslösningar har B&K Vibro varit en global pionjär inom detta område i årtionden. NSK förvärvade B&K Vibro i mars 2021 för att ytterligare stärka sin förmåga att möta efterfrågan på avancerad automation, smart teknik och miljöåtgärder. Satsningen tjänar också till att påskynda företagets affärsutveckling av CMS på global basis.

B&K Vibros omfattande utbud av produkter och tjänster inkluderar vibrationssensorer (acceleration, hastighet, förskjutning), vibrationsmonitorer, mjukvara och online-integrerade anläggningsövergripande övervakningslösningar. Dessa teknologier möjliggör säker drift av transportsystem, fabriker, petrokemiska anläggningar, kraftverk och vindkraftsparker runt om i världen, där de ingår i innovativa underhålls- och produktionsstrategier.


Leuze – Säker positionsdetektering med endast en sensor
Leuze lanserar FBPS 600i, som är världens första säkra system för streckkodspositionering och som bara kräver en sensor för säker positionsdetektering.

Tidigare behövdes två sensorer och två olika teknologier för att erbjuda säker positionsdetektering. Detta behövs inte längre tack vare det nya streckkodspositionssystemet FBPS 600i från Leuze, som möjliggör säker positionsdetektering med bara en sensor.

Säkerhetssensorn är ansluten till en säker utvärderingsenhet - t.ex. en frekvensomriktare - via två SSI-gränssnitt och är lämplig för tillämpningar upp till prestandanivå PL e. Därför kan säkerhetsfunktioner implementeras mycket enkelt och den tid och ansträngning som krävs för installation och service minskar.

Lämplig för snabba rörelser
FBPS 600i är perfekt för positionsdetektering i tillämpningar som involverar snabba rörelser, t.ex. på staplingskranar. För detta ändamål har FBPS 600i en extremt snabb lreaktionstid på bara 10 ms. Detta möjliggör optimering av hastighetskurvor och hanteringsprestanda.

Pålitlig drift
FBPS 600i fungerar mycket driftsäkert och flera koder kan läsas under varje skanningsmoment. Den diagonala banan för skanningsstrålen och enhetens rörelse gör att varje kod skannas vid olika punkter. Detta förhindrar läsfel orsakade av lokal nedsmutsning eller skada.

Även streckkodstejpen har optimerats för användning i industriella miljöer. Den självhäftande plasttejpen är UV-beständig, extremt tålig och mekaniskt hållbar. Dessutom är de utskrivna positionsvärdena lätta att läsa och förenklar hanteringen.

Snabb och korrekt montering i alla lägen
Det genomtänkta fästkonceptet med snabbbytessystem säkerställer enkel montering av FBPS 600i-enheterna. Dessa monteras på ett klämfäste med hjälp av en lättillgänglig skruv. Detta sparar tid under installationen och gör att enheterna kan bytas snabbt om service krävs. Tack vare sitt breda arbetsområde på 50 till 170 mm, är FBPS 600i-enheterna dessutom lätta att integrera i befintliga system.


Smart snöröjning i Piteå med hjälp av sensorer
Nu när vintern har kommit och snön börjat falla är det viktigt att hålla gator och vägar framkomliga och säkra. Piteå kommun håller just nu tillsammans med PiteEnergi på att utreda möjligheterna att kunna effektivisera och optimera snöröjningen och halkbekämpningen med hjälp av smarta sensorer.

Piteå kommun ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på ca. 400 km gator samt ca.120 km gång- och cykelvägar i Piteå. Idag används tre mätplatser för att samla data om nederbörd, temperaturer och luftfuktighet vilket ligger till grund för planeringen av snöröjning och halkbekämpning.

Med hjälp av trådlösa sensorer och PiteEnergis sensornät finns möjlighet att mäta både nederbörd, snödjup och snökvalité, i realtid. Det smarta sensornätet använder en teknik som kallas LoRaWAN och är en standardiserad teknik för säker, trådlös dataöverföring inom IoT (Internet of Things).

- Projektet är en del i vår digitala utveckling. Tidigare har vi kört mycket förutbestämda områden men med den här lösningen får vi en helt annan flexibilitet och kan skapa mer skräddarsydda rutter. Det innebär att vi kan använda våra resurser där de bäst behövs, säger Micael Kemi, Gatuchef Piteå kommun.

Piteå kommun och PiteEnergi ser sensorer och IoT som en viktig del i arbetet att kunna bidra till ett hållbart Piteå. Tillsammans vill vi skapa mervärden för piteborna i hela kommunen och med detta projekt skapar vi bättre förutsättningar för säkra, framkomliga och tillgängliga vägar.

- Utvecklingen av tekniska lösningar med sensorer går snabbt och vi ser en ökad efterfrågan på tillgång av data. Vårt sensornät kommer att vara en viktig möjliggörare för att kunna utveckla ett ännu smartare Piteå, säger Anders Ådemo, Marknadschef PiteEnergi.


Lindbäcks och PiteEnergi samarbetar med uppkopplade hus
Sensorer kan mäta mycket – till exempel kvaliteten i byggnader under produktion och transport. Lindbäcks bygg har tillsammans med PiteEnergi startat ett projekt där man testar sensorer för att ta ytterligare steg i produktutvecklingen hela vägen från produktion, transport till montering av husen.

Lindbäcks Bygg bygger flerbostadshus med en industriell byggmetod, de producerar volymer i en toppmodern fabrik, volymerna monteras sedan samman till flerbostadshus direkt på byggplatsen. Via uppkopplade sensorer och PiteEnergis sensornät kan man nu övervaka hela byggprocessen från produktion, transport till färdigt montage. Genom att bygga in sensorer i husens stommar kan man nu hålla kolla på fuktnivåerna i materialet och därmed agera tidigare om ett problem skulle uppstå.

- Den nya tekniken gör att vi kan säkerställa "teorin i praktiken" rent kvalitetsmässigt, säger Lars Oscarsson, Produktutvecklare, Lindbäcks bygg. Den här nya tekniken ger oss full kontroll oavsett var modulen befinner sig, i vår fabrik i Piteå eller på en lastbil någonstans i Sverige, fortsätter han.

Tekniken bakom PiteEnergis sensornät kallas LoRaWAN vilket är en standardiserad teknik inom IoT (Internet of things). Tekniken kännetecknas av lång räckvidd och låg energiförbrukning med hög säkerhet för trygg dataöverföring. Sensorerna drivs med batterier och fungerar trådlöst, vilket möjliggör både enkel installation och koll på läget även där tillgång till el saknas.

- Att arbeta med en partner som vill testa vad som går att göra med en teknik är stimulerande. Jag brukar prata om hur lätt det är att montera LoRa-sensorer i byggnader, men Lindbäcks tar ett steg till och bygger in sensorn i huset redan från början, säger Peter Fenander, Utvecklingsavdelningen, PiteEnergi.

Att Lindbäcks och PiteEnergi samarbetar inom ny teknik och hållbara energilösningar är inget nytt. 2017 byggdes Sveriges största takmonterade solcellanläggning på Lindbäcks husfabrik på Haraholmen.

- Lindbäcks är ett spännande lokalt företag som driver utvecklingen och användandet av ny teknik vilket inte minst utmärkelsen som Norrbottens mest digitala byggföretag visar. Att få vara med och utveckla förbättrade processer med högre kvalité med hjälp av vårt sensornät känns väldigt spännande säger Anders Ådemo, marknadschef på PiteEnergi.


Parker SensoControl presenterar ny trycksensor (SCPSi)
Med IO-Link-funktionalitet för användning i smarta IoT-applikationer

Parker Hannifin, världsledande inom rörelse- och styrningsteknik, har lanserat trycksensorn SCPSi med IO-Link-funktionalitet som uppfyller kundkraven i allt smartare industrimiljöer.

Sensorn har en optimerad och kompakt konstruktion, och möjliggör i synnerhet enkel och snabb driftsättning och inställning av parametrar tack vare IO-Link-gränssnittet. Detta innebär att data tillgängliggörs snabbare och i standardiserad form, för användning i exempelvis ERP-system. I slutändan leder detta till kostnadsbesparingar och högre effektivitet.

Med hjälp av IO-Link-tekniken överförs data utan avbrott. Dataöverföringen baseras på en 24 V-signal som är fullständigt digital. Signalöverföringen är väl skyddad från extern påverkan. Måttavvikelser är därmed något som tillhör det förflutna.

Med IO-Link-tekniken kan många olika slags värden mätas. Detta ger användaren mer flexibilitet och möjlighet till enkel integrering i befintliga system. Applikationer för tillståndsövervakning kan därför enkelt utformas. Fjärrdiagnostik är också möjligt via IO-Link-sensorn.