Mahindra väljer ABB:s PixelPaint till förstklassiga lackeringsjobb

ABB lackering

Mahindra väljer ABB:s PixelPaint till förstklassiga lackeringsjobb

ABB:s innovativa PixelPaint-teknik har valts ut av Mahindra & Mahindra Ltd (M&M), Indiens ledande tillverkare av SUV:ar, till den nya lackeringsanläggningen för elfordon. Tekniken, som använder sig av ett prisbelönt lackeringshuvud som påminner om det i en bläckstråleskrivare, ska börja serieproduceras under 2025.

”Vår revolutionerande PixelPaint-teknik kan applicera både stora områden av en och samma färg liksom de allra minsta detaljerna med fullständig noggrannhet, utan att produktionslinjen försenas eller att man behöver ingripa manuellt”, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics Automotive Business Line. ”Genom att använda PixelPaint-utrustade robotar i dedikerade celler kan Mahindras lackeringsverkstad applicera ytbehandlingar som kontrasterande tak- och pelarbehandlingar på den nya elfordonsserien i en helt automatiserad process.”

PixelPaint består av ett lackeringshuvud med över 1 000 små, individuellt styrda munstycken som är monterade på en ABB-robot, till exempel lackeringsserien IRB 5500. Tillsammans med ABB:s 3D-visionssystem och koordinerat av ABB:s planerings- och programmeringsprogramvara RobotStudio® löper huvudet mycket nära fordonskarossen för att säkerställa att 100 procent av lacken appliceras på bilen utan översprutning eller luftspridning av sprayen. Detta eliminerar behovet av arbetskrävande maskeringsjobb och upprepade körningar genom lackeringsverkstaden, vilket resulterar i noll avfall samtidigt som man säkerställer en verklighetstrogen återgivning av exakta detaljer.

Efterfrågan på skräddarsydda alternativ har ökat under de senaste åren och PixelPaint är bara ett exempel på hur ABB:s transformativa tekniker bidrar till att Mahindras produkter etableras i lyxsegmentet.

Driftsättningen, som bygger vidare på ABB:s och Mahindras befintliga relationer, omfattar också 42 robotar från IRB 5500-serien, vilket gör M&M till det första OEM-företaget i Indien som använder PixelPaint-teknik till lackering av kontrasterande tak och pelare.

Komplexa och tidskrävande processer som invändig lackering och tätning utförs helt autonomt då ABB:s system noggrant säkerställer att lacken appliceras exakt och enbart där det behövs, vilket eliminerar behovet av att manuellt maskera bort andra ytor, vilket sparar både tid och material. ABB:s digitalt aktiverade färgsprutor RB1000i förbättrar överföringseffektiviteten med 10 procent och minskar mängden avfall med över 30 procent, vilket på så sätt säkerställer att en mindre mängd färg sprids i luften.

Läs ocksa: ABB lanserar kampanjen Do More With Digital
ABB's Företagsprofil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Cookie-inställningar