Elens dag viktigare än någonsin: Schneider Electric ger tips om energihanteringen i hemmet

Vinterns energikris har slagit hårt mot många hushåll och företag. När Elens dag nu firar tio år vill Schneider Electric lyfta fram tips som kan hjälpa hushåll att påverka sin energikonsumtion.

Den 23 januari är det Elens dag. En återkommande temadag på initiativ av branschorganisationen Energiföretagen som är till för att belysa hur viktig elen är för samhället. I och med vinterns höga elpriser är det många hushåll i Sverige som har det tufft. Däremot finns åtgärder som kan hjälpa hushåll att effektivisera sin elförbrukning och dra ner på kostnaderna. Schneider Electric, ledande inom den digitala omställningen av energihantering och automation, kan berätta om tre sätt få kontroll på sin förbrukning och möjlighet att spara el och pengar på.

– Årets tema som är energieffektivisering går helt i linje med det arbete som Schneider Electric hjälper kunder med genom att erbjuda lösningar, produkter och tjänster för energihantering och automation. Många svenska hushåll har haft en tuff vinter med höga elräkningar och söker vägar att sänka sin elförbrukning. Förhoppningsvis kan våra tips inspirera ytterligare till hur man kan få bättre kontroll på sin förbrukning och möjlighet att minska elkonsumtionen, säger Mikael Bill, Affärsområdeschef på Schneider Electric i Sverige.


Schneider Electrics tre bästa tips för att spara el:

1. Hitta energibovarna – Först gäller det att veta vart energin tar vägen. Kolla upp vilka apparater som förbrukar mycket el, till exempel portabla radiatorer eller luftavfuktare i källaren. Det finns produkter som exempelvis smart plugs, tjänster och nya energilösningar som kan hjälpa hushållen att mäta och få koll på elförbrukningen – i vissa fall även i realtid.

2. Skippa standby-läget – Standby-elen står för två procent av Sveriges årliga elförbrukning, vilket innebär en elförbrukning på hela 500 kWh per år för det genomsnittliga hushållet. Samtidigt är det ytterst få som vet om detta eller orkar dra ur kontakten till apparater när de inte används. Schneider Electric erbjuder idag smart plugs och uppkopplade vägguttag inom systemet Wiser som gör att det går att styra apparater uppkopplade till dessa på distans via en app.

3. Sluta elda för kråkorna – Uppvärmning är ofta en av våra högsta elkostnader, inte minst på vintern. Givet att man följer Boverkets råd kanske det finns utrymme att sänka värmen i hemmet eller stugan någon grad? Idag finns det lösningar som underlättar detta genom att styra uppvärmning från mobilen, exempelvis genom uppkopplade radiatortermostater från Schneider Electrics smarta hem-system Wiser. På så sätt kan du styra den uppkopplade radiatorn från mobilen på distans.

Kom ihåg att alltid följa aktuella myndighetsråd exempelvis från Boverket när du vill sänka temperaturen inomhus och att använda behörig elektriker för elinstallationer. På Koppla säkert kan man få svar på vilka installationer man får göra själv.

Om hemsystemet Wiser:
Wiser är ett lättanvänt och smart hemsystem från Schneider Electric för energihantering och smart styrning av flera funktioner i hemmet. Systemet och de anslutna produkterna låter dig styra funktioner i hemmet lokalt, på distans eller via röststyrning genom navet i systemet och mobilappen Wiser by SE. Du kan enkelt lägga in egna favoritinställningar (scenarier) och automationer utifrån till exempel schemaläggning, solens upp-/nedgång eller aktivering av en händelse. Navet i Wisers system är en gateway.

Läs ocksa: Schneider Electric på Corporate Knights lista över världens mest hållbara företag för tolfte året i rad
Schneider Electric Sverige AB's Företagsprofil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.