Isoleringsmaterial
Isoleringsmaterial - isoleringsmaterial måste placeras nära varandra, runt konstruktioner och penetrationer. Detta undviker kalla broar, det vill säga platser på innerväggar eller tak där yttemperaturen är lägre än rumstemperaturen
Leverantörer av Isoleringsmaterial:
Ahlsell Sverige AB
Liljeholmsv 30
SE-11761 Stockholm
Tlf.: 08-6857000
E-mail:
Kompetenser: Automatik, avlopp, dränering, fläktluftvärmare, flänsar för rostfria rör, fästelement, golvbrunnar, gängrördelar, halvkopplingar, hålprofiler, installationsrör, klammer, klämringskopplingar, kopparrör, luftridåer, minikulventiler, montage, pumpar, radiatorer, konvektorer, radiatorventiler och koppel, reglerventiler, rostfria snabbkopplingar, rör rostfria, rördelar rostfria, klämringskopplingar, smide, stål, stålrör och delar, stång, stödhylsor, tryckkärl, tryckstegring, vattenbehandling, WC, ventiler och mätinstrument, VVS automatiska ventiler, VVS filter, VVS injusteringsventiler, VVS kulventiler, VVS stäng - och backventiler, Värme
Paroc AB
Bruksgatan 2
SE-541 31 Skövde
Tlf.: 500 46 90 00
Kompetenser: Isolering, byggisolering, verktyg, böjar, rörskålar, nätmattor, skivor
Scandistrip Door AB
Tullvaktaregatan 8
SE-29622 Åhus
Tlf.: 044-28 91 80
E-post: ffice@scandistrip.se
Kompetenser: Portar, Snabbportar, plastridåer, pendelportar, pendeldörrar, termodörrar, plaststripes, plastskivor
Kunskap - Tjockare isolering eller lägre lambda?
Artikel levererad av Knauf Insulation
Ska man välja en tjockare isolering? Eller använda ett isoleringsmaterial med lägre lambdavärde? Vi frågar Johnny Kronvall, professor emeritus i byggteknik, som är starkt engagerad i energieffektiva och hållbara lösningar inom byggbranschen.
Ett bättre isoleringsmaterial - med lägre lambdavärde - gör att konstruktionens värmeisoleringsförmåga ökas utan att den blir tjockare. Till exempel, med samma värmeisoleringsförmåga kan du gå en dimension ner i regelträ eller undvika ytterligare ett lager korsningsregler för en träregelvägg.
Fler fördelar med lägre lambda
Med fasta yttermått för en byggnad innebär det också att den användbara golvytan blir mycket större. En isoleringsskiva med lägre lambdavärde är också tunnare, vilket gör att dimensionsstabiliteten och hanterbarheten ökar. Det innebär i sin tur minskade materialskador och bättre prestanda i den isolerade konstruktionen – något som även har en positiv effekt på väggens värmeisoleringsförmåga.
Ökad tjocklek fungerar - ett tak
Ökar man bara isoleringstjockleken blir den mindre och mindre effektiv ju mer välisolerad konstruktionen är. Medan en svagt isolerad struktur bara behöver en isolering som är några centimeter tjockare för att uppnå ett betydligt bättre U-värde, kräver en kraftigt isolerad struktur ett större tillägg i tjocklek för att uppnå samma effekt. Det senare gäller ofta moderna välisolerade konstruktioner. Vill man ytterligare förbättra värmeisoleringsförmågan i sådana konstruktioner är det mycket mer effektivt – både kostnadseffektivt och tekniskt – att välja ett isoleringsmaterial med lägre lambdavärde.
Professorns tips
Kort sagt – om du behöver göra något dåligt bättre, alltså vid renovering, se till att isoleringen blir tjockare. Och använd även material med lägre lambdavärde här. Om man ska göra något bra ännu bättre, dvs. Vid nybyggnation välj alltid isolering med lägre lambdavärde. Det är min bestämda övertygelse att den enklaste och bästa metoden att bygga nytt och isoleringseffektivt (Lambda 33!) På ett rationellt, felsäkert och resurssnålt sätt är att välja modernt löst nät med granulat. Otvivelaktigt.
Det är så det fungerar
Välj isoleringstjocklek. Byt till bättre lambdavärde: kör vertikalt nedåt från valfri punkt och läs av hur mycket U-värdet minskar. Undersök sedan hur mycket isoleringstjockleken skulle behöva ökas för att uppnå samma U-värdesminskning genom att följa kurvan tills du träffar U-värdet som du minskat till att använda bättre lambda. Slutsats: Ett bättre lambdavärde är klart mer fördelaktigt än en ökning av tjockleken ju tjockare isolering du har.
Armacell – Användningen av byggmaterial med låga utsläpp blir allt viktigare
Armacell – Användningen av byggmaterial med låga utsläpp blir allt viktigare
Förebyggande av hälsorisker från luftföroreningar med Armacell-produkter testade enligt Eurofins "Indoor Air Comfort GOLD". Nu även med "Compliance Product Cards" för WELL Building.
Högsta krav på inomhusluftens kvalitet
Förutom en hållbar användning av energi och resurser bidrar användningen av isoleringsmaterial med låga VOC utsläpp också till att uppnå målen i programmen för grönt byggande LEED, BREEAM och DGNB. Eurofins, som är världsledande inom testning av VOC utsläpp, undersöker produkter utifrån alla befintliga gränsvärden från lagstadgade bestämmelser och frivilliga kvalitetsmärkningar för utsläpp i hela Europa. Produkter som testas enligt "Indoor Air Comfort GOLD" bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat. Märkningen ställer de högsta kraven för att minimera inomhusutsläppen från ett byggmaterial.
Isolationsmaterial med slutna celler och antimikrobiell behandling
Fibrer, damm, mögel och bakterier kan också förorena inomhusklimatet. Mikroorganismer behöver fukt för att växa och trivs särskilt bra i fuktiga miljöer. Överdriven fuktighet i kombination med damm och smutspartiklar utgör en idealisk grogrund för mikrobiell tillväxt. Mikroberna släpper då i sin tur ut sporer, celler, partiklar och flyktiga organiska föreningar, vilket kan bidra till det fenomen som kallas "sjuka byggnaders syndrom". Som slutna cell-, damm- och fiberfria material erbjuder ArmaFlex®-produkterna ett inbyggt, passivt skydd mot mikroorganismer. Den släta, icke-porösa ytan på det elastomera materialet gör det mycket svårare för bakterier att kolonisera sig och de kan inte hitta näring för att växa. Den slutna mikrocellsstrukturen och det höga ånggenomgångsmotståndet skyddar ArmaFlex-isoleringen på ett tillförlitligt sätt mot fuktinträngning. Armacell är dessutom den enda tillverkaren av flexibla tekniska isoleringsmaterial som utrustar sina premiumprodukter AF/ArmaFlex och SH/ArmaFlex med Microban®. Dessa antimikrobiella tillsatser ger ytterligare proaktivt skydd mot skadliga bakterier och mögel.
Energieffektiva och utsläppssnåla byggnadsmaterial
"I dag tillbringar vi större delen av dagen inomhus. Koncentrationen av flyktiga organiska föreningar och andra föroreningar inomhus är dock två till fem gånger högre än utomhus. Ett lufttätt byggnadsskal förhindrar energiförluster men också luftväxling, vilket gör användningen av byggmaterial med låga utsläpp ännu viktigare", förklarar Elke Rieß, chef för Central Technical Management EMEA på Armacell. Att hög inomhusluftkvalitet inte bara ökar välbefinnandet utan även prestandan bevisades på ett imponerande sätt i en studie från Harvard. Den kognitiva prestandan hos testpersoner i byggnader med låga VOC-föroreningar var 61 procent högre än prestandanivån hos testpersoner i rum med konventionella VOC-föroreningar.
WELL-byggnadsstandarden på frammarsch
Medan gröna byggsystem som BREEAM, LEED och DGNB fokuserar på luftkvaliteten inomhus tar WELL Building Standard ett helhetsgrepp på hälsa i byggnader. WELL certifierar inte produkter utan byggnaden som helhet. De områden där Armacells lösningar kan bidra till att få poäng i WELL-projekt visas i "Compliance Product Cards", som kan laddas ner från Armacells webbplats för respektive produkt. WELL-certifikatet skiljer sig också från andra byggnormer genom att det inte delas ut en gång utan ses över vart tredje år. På detta sätt är certifikatet avsett att garantera hälsosamma och produktiva arbetsförhållanden på lång sikt. WELL-certifieringen administreras av International Well Building Institute (IWB) i samarbete med Green Business Certification Inc (GBCI).
Framtidens isolationsmaterial testas i ABB:s nya labb
Ett efterlängtat labb står klart. Ordentligt utökade testmöjligheter, säkrare arbetsmiljö och bättre energieffektivitet väntar i nya Electrical Insulation Systems Lab på ABB Corporate Research Center i Sverige.
Nu är det nya Electrical Insulation Systems Lab på ABB:s forskningscenter i Västerås igång. ABB har investerat i en ny ugn och ett nytt testområde med modern test- och mätutrustning för elektrisk och termisk provning av isolationsmaterial. Och det nya labbet är efterlängtat.
– För att utveckla framtidens isolationssystem krävs infrastruktur och möjligheter att testa. Det handlar om komplexa system där även små ändringar kan ha stor inverkan på slutprodukten, och för att ABB:s produkter även fortsättningsvis ska hålla hög kvalitet är det viktig att testa innan några ändringar görs, säger Göran Paulsson, Principal Scientist på ABB Corporate Research.
I det nya labbet kommer isolationssystem att testas på en rad olika sätt. Här ska man göra avancerade spänningshållfasthetstester, prova olika typer av isolationsmaterial, mäta elektriska förluster, jämföra olika material och göra detaljerade kvalitetsanalyser.
– Det är stor efterfrågan på sådana här tester, så ett modernt och fullt utrustat labb har verkligen saknats. ABB har ett stort testprogram på gång, så att labbet står klart nu är väldigt bra tajming. De närmaste månaderna kommer vi att få hit ett stort antal provhärvor från ABB:s enhet Machines, och vi är fullbokade minst ett halvår framåt, säger Göran Paulsson.
Förutom att testa statorlindningens isolationssystem arbetar Göran Paulsson och hans kollegor också med att ta fram morgondagens isolationssystem. Arbetet fokuserar på att finna nya alternativa material med lika bra teknisk prestanda som de material som används idag, men med den viktiga skillnaden att de också bidrar till en bättre arbetsmiljö.
– Electrical Insulation Systems Lab spelar stor roll både i den framtida utvecklingen av isolationsmaterial och för kvalificering av nya leverantörer. Tack vare den här investeringen är vi verkligen tillbaka på banan igen, och med ännu bättre förutsättningar än tidigare, säger Göran Paulsson.
Effektiv dränering med ny källarväggsskiva från Finja Betong
På Finja Betong går produktutvecklingen ständigt framåt och nu är det dags för en nydesignad källarväggsskiva för tilläggsisolering och dränering. Isoleringsskivan är särskilt ämnad för renovering och nybyggnation av yttre källarväggar.
Produkten, hemmahörande i vårt cellplastsortiment, är dels framtagen för att isolera, dels för att effektivt leda bort vatten och fukt från källarväggar. Tack vare det smarta utförandet med räfflade, triangelformade spår dräneras inte vatten genom skivan utan i stället bort från väggen via spåren.
– Det känns jättebra att kunna komplettera vårt redan breda sortiment med en källarväggsskiva som vi verkligen tror på. Att den har en ny och funktionell design gör att källarväggen förblir torr, vilket i sin tur gör att cellplasten isolerar bättre, säger Finja Betongs vice vd Magnus Andersson.
Smart konstruktion håller väggen torr
Konstruktionen av källarväggsskivan gör att det bildas ett utrymme mellan skiva och vägg. Detta tack vare luftspalten som skapar en välfungerande dränering och ser till att väggytorna hålls torra. Det är således i luftspalten som vatten och fukt transporteras bort, vilket resulterar i en cellplast som kan behålla sin höga isoleringsförmåga och samtidigt hålla väggen torr.
Innan montering av källarväggsskivan kan befintligt underlag behöva jämnas ut och lagas och för detta ändamål tillhandahåller Finja Betong ett stort antal olika torrbruksprodukter. För monteringsanvisning samt all övrig teknisk information likt mått, kvalitet och så vidare hänvisas till produktsidan på finja.se.
Armacell – Ny Innovation – flexiblare halogenfritt isoleringsmaterial
Armacell är världsledande inom Cellgummi isolering på marknaden för isolering av utrustning samt ledande leverantör av tekniska skum. Företaget lanserar nu det nya halogenfria isoleringsmaterialet NH/ArmaFlex Smart. Materialet bygger på innovativ skumteknik, är flexiblare än konventionella halogenfria isoleringsmaterial av cellgummi och enklare att installera. Produktens UV- och åldringsbeständighet är också enastående vilket säkerställer kondenskontroll och hög energieffektivitet på lång sikt. NH/ArmaFlex Smart skiljer sig från sina föregångare vad gäller struktur och utseende – den är svart, har en mycket slät yta och är mycket mer kompakt.
Flygplatser, sjukhus, skolor, datacenter eller läkemedelsindustrin: idag krävs halogenfria isoleringsmaterial i många byggnader. Eftersom NH/ArmaFlex Smart har mycket goda brandegenskaper kommer det att minska kostnaderna för följdskador. I händelse av brand avger detta halogenfria isoleringsmaterial inga korrosiva gaser som kan bilda aggressiva syror vid kontakt med brandsläckningsvatten. Kostnaderna för sådana följdskador kan snabbt uppgå till det mångdubbla jämfört med kostnaden för själva branden, till exempel i renrumsanläggningar eller datacenter.
Konventionella halogenfria produkter är mindre fasta än vanlig isolering av cellgummi eftersom den stabiliserande effekten hos de halogenerade ingredienserna saknas. Deras yta kan lätt skadas av mekanisk påverkan. När de utsätts för UV-strålning (även från artificiella ljuskällor) tenderar de att bli spröda snabbare än vanlig cellgummi. Om de utsätts för påfrestningar eller spänningar kan det bildas mikrosprickor i isoleringen. Med NH/ArmaFlex Smart har Armacell löst problemet som påverkar konventionella halogenfria produkter.
”När vi utvecklade vårt nya isoleringsmaterial var utmaningen att underlätta installationen ytterligare och optimera UV-beständigheten hos halogenfritt material för tillämpningar i byggsektorn, samtidigt som vi säkerställde utmärkt isolering och brandprestanda”, förklarar Sascha Kaiser, Product Manager EMEA på Armacell. ”För att förbättra flexibiliteten i sina halogenfria produkter kompromissar många FEF-tillverkare med sina tekniska egenskaper. Men kalla isoleringsmaterial är bara tillförlitliga och energieffektiva på lång sikt om de skyddas mot oacceptabel fuktinträngning genom tillräckligt högt och pålitligt diffusionsmotstånd. NH/ArmaFlex Smart ger kondenskontroll och isoleringsegenskaper som man kan lita på i åratal och minskar risken för korrosion under isoleringen."
NH/ArmaFlex Smart är halogenfri, innehåller varken PVC eller klorerad polyeten, är framställd utan tillsatta bromerade flamskyddsmedel och är fri från klorparaffiner som misstänks vara hälso- och miljöfarliga.
Detta nya halogenfria material finns i ett omfattande sortiment av plattor och slangar, och kompletteras av självhäftande tejp och ArmaFix NH Smart distansskål, som förhindrar köldbryggor i området kring distansskålen. För installation av NH/ArmaFlex Smart rekommenderas limmet ArmaFlex 750-lim som har specialanpassats till denna innovativa rörupphängning.
NORDBYGG: Ökad samsyn i byggsektorn mellan trä, betong och stål
Trähusbyggandets aktuella läge, möjligheter och utmaningar. Det var ämnet för fyra inbjudna experter vid ett kort seminarium på torsdagen i stenullstillverkaren ROCKWOOLS:s monter på Nordbygg 2022.
Av Thomas Andersson
Vid lunchtid på torsdagen inledde kommunikationsansvarige Jenny Kvarnlöf, Rockwool, ett träseminarium på Nordbygg 2022 med att sammanfatta det aktuella läget för trähusbyggandet i Sverige.
– Det byggs mycket trähus runt om i landet och numera är det inte bara små trähus. De blir också högre och större, konstaterade inledningsvis Jenny Kvarnlöf.
Samtidigt pekade hon på debatten om trä som byggnadsmaterial och svårigheterna att hålla sig till och hitta opartiska, objektivt grundade åsikter.
Därefter vände hon sig till de inbjudna experterna med frågan "varför trähusbyggnation blivit en sådan debattfråga".
– Jag tror att det beror på att det är en väldigt konservativ bransch. När du ska byta från att göra något som du har gjort en väldigt lång tid, vi har över 200 år av utveckling vad gäller betong och stålbyggande, så är det liksom en rejäl puckel man ska över, svarade Anna Ervast Öberg, affärs- och projektutvecklingschef på trähusbyggaren Folkhem.
"Genom att blanda ledande aktörer med experter och branschorganisationer hoppas vi kunna öka förståelsen för utmaningarna byggsektorn står inför", säger Jonas Zacharoff, VD på ROCKWOOL AB.
Rätt material på rätt ställe!
Hållbarhetschef David Grimheden på Dalabaserade byggföretaget Byggpartner ansåg för sin del att debatten om byggmaterialet trä på senare tid har förändrats.
– Jag tycker att vi ser en tydlig förändring de senaste åren. Frågan är inte längre lika polariserad. Från mitt entreprenadperspektiv så förstår vi att vi måste ha alla typer av material. Rätt material på rätt ställe!
Jenny Kvarnlöf skickade sedan frågan om bygg- och fastighetssektorns syn på trä kontra andra material, främst betong och stål, vidare till operativchef Linda Camara, Tengboms arkitekter.
– En sådan sak som att vi nu ganska ofta pratar om hybridlösningar är tecken på att det inte längre är svartvitt eller antingen eller. Utan vad är bäst just här, svarade Linda Camara.
Jakob Tengvald, grundare av det cirkulära projektledningsbolaget TenC, var den fjärde inbjudna experten på Rockwools träseminarium på torsdagens Nordbygg 2022.
– Det klart att när det är två branscher som satsar mycket pengar, två sidor om man säger så, så blir det initialt en strid om marknadsandelar. Men, som ni säger, så finns det nu så klart en samsyn. Vi jobbar tillsammans!
//
I samband med Nordbygg presenterar ROCKWOOL dessutom sina nya och kraftigt sänkta EPD:er (miljövarudeklarationer). Ett decennium av kraftiga investeringar i mer hållbar produktion har lett till att stenullsproducenten har kunnat fasat ut fossila bränslen till förmån för grön el och biogas vid tre av fyra nordiska fabriker. Nu kommer detta marknaden till nytta i form av helt nya och verifierade EPD:er, dvs miljövarudeklarationer, som beskriver produkternas miljöpåverkan. ROCKWOOL kommer lanserar även en produktnyhet inom teknisk isolering, Rörskål 800 Multi
ROCKWOOL presenterar nya och förbättrade EPD:er
Grön omställning halverar klimatavtrycket från ROCKWOOL isolering.
Kraven på minskade CO2-utsläpp, klimatberäkningar och livscykelanalyser blir allt hårdare i byggbranschen. För att möta detta har ROCKWOOL fasat ut fossila bränslen till förmån för förnyelsebara. Nu kan stenullsproducenten presentera resultatet för marknaden i form av nya, verifierade miljövarudeklarationer (EPD:er) som visar en genomsnittlig halvering av produkternas utsläpp av växthusgaser (1).
”Efter ett decennium av investeringar kan marknaden dra nytta av vårt gröna skifte”, säger Jonas Zacharoff, Försäljningsdirektör på ROCKWOOL AB.
Byggbranschen står inför helt nya krav på att redovisa vilken klimatbelastning de tillverkade produkterna innebär. Ett av de senaste kraven i Sverige är att byggherrar måste skicka in en Klimatdeklaration vid uppförande av nya byggnader.
”Vi som producenter måste kunna möta marknaden genom att leverera miljödata som är konkurrenskraftig, men även lätt att hitta och lätt att använda för exempelvis entreprenörer, arkitekter och byggherrar”, kommenterar Jonas Zacharoff, Försäljningsdirektör på ROCKWOOL AB.
Vad är en EPD?
Ett av de viktigaste verktygen för att redovisa en produkts miljöpåverkan är EPD, vilket står för Environmental Product Declaration eller Miljövarudeklaration. Grunden för en EPD är en livscykelanalys (LCA), där byggmaterialets miljöegenskaper kartläggs i alla faser av produktens liv. En EPD måste utföras enligt internationell standard för att vara trovärdig, vilket inkluderar att EPD:n verifieras av en oberoende tredje part. Det arbetet har pågått sedan ROCKWOOL skiftade till förnyelsebara bränslen vid årsskiftet 2020/2021. Nu är resultatet alltså klart.
Efter över ett års verifiering och utvärdering kan ROCKWOOL redovisa EPD:er som visar betydligt lägre klimatavtryck. Mer exakt är det GWP-värdet i EPD:erna som i genomsnitt är halverat för produkterna. GWP står för Global Warming Potential och är den parameter i en EPD som beskriver produktens klimatpåverkan genom utsläpp av växthusgaser och därmed det värde som har störst inverkan på en produkts EPD.
Kraftfulla investeringar halverar klimatavtrycket
ROCKWOOL har under tio års tid genomfört kraftfulla investeringar för att minska sin klimatpåverkan. Stenullsproduktion är nämligen energikrävande eftersom det innebär att sten smälts ner vid temperaturer på cirka 1500 grader. Genom denna process når produkterna unika egenskaper. ROCKWOOL har två fabriker i Danmark och två i Norge. Att tre av fyra nordiska ROCKWOOL fabriker skiftade till förnyelsebara bränslen, i form av biogas och förnyelsebar el, var en viktig signal till marknaden om att även tung industri kan ställa om.
Den stora förbättringen av produkternas klimatavtryck beror med andra ord inte på en förändrad sammansättning av isoleringsprodukterna, utan på skiftet av bränsle. Tillsammans med pågående energieffektiviseringsåtgärder har omställningen minskat CO2-utsläppen från de nordiska ROCKWOOL fabrikerna med 70 procent (2).
”Produkterna är oförändrade och därmed är våra produkters egenskaper desamma som tidigare, berättar Jonas, och nämner bland annat hög brandsäkerhet och lång hållbarhet som viktiga fördelar.” Han fortsätter:
”Vi är glada över att kunna erbjuda våra kunder samma höga kvalitet men med betydligt lägre klimatavtryck och kraftigt sänkta, verifierade EPD:er. Det kommer att gynna aktörer med höga miljökrav.”
EPD:er som är lätta att hitta och använda
ROCKWOOLs EPD:er kommer att finnas tillgängliga via ROCKWOOL:s webbplats (www.rockwool.se). Antalet EPD:er kommer att utökas kontinuerligt fram till augusti 2022, då det kommer att finnas produktspecifika EPD:er tillgängliga på i stort sett alla ROCKWOOL-produkter. ROCKWOOL:s EPD:er kan också hittas i EPD Norge (www.epd-norge.no)
Klimatpåverkan vid byggprojekt spelar en viktig roll för framtidens byggande. Samtidigt menar Jonas Zacharoff att helhetsperspektivet alltid måste finnas med.
”Det är viktigt att understryka att det fortfarande finns andra krav i byggreglerna än bara CO2-utsläpp. Aktörer måste även bedöma parametrar som till exempel livslängd, brandsäkerhet, fuktbeständighet, tryckhållfasthet och cirkularitet vid materialval”, avslutar Jonas Zacharoff.