Betongkonstruktioner

En betongkonstruktion (bärande) är byggnader, broar, dammar och hallar-men en betongväg är inte en betongkonstruktion eftersom den inte är bärande. En bro eller byggnad är vanligtvis en betongkonstruktion, även om bron / byggnaden är klädd med annat byggmaterial

Leverantörer av betongkonstruktioner:


Finja Betong AB

Betongvägen 1
281 93 Finja
Tlf.: +46(0)10-455 20 00
E-mail: info@finja.se

web

Kompetenser: Betong

Läs mer om Finja Betong AB


Simpson Strong-Tie / Gbo Fastening Systems AB

Bruksvägen 2
59375 Gunnebo
Tlf.: +46 490 300 00
E-mail: kundservice@gunnebofastening.com

web

Kompetenser: Beslag, byggbeslag, vinkelbeslag, balksko & balkbärare, fönstermonteringsbeslag, vindavstyvning, hålplattor, gerberbeslag, stolpskor, dragankare, ankarskruvar, spikar, ankarspik, rostfri infästningskruvar, infästning för betong, bulldog® brickor, kemisk infästning, skjutmontage, dorn, skruvautomater, adapter, bandad skruvar

Läs mer om Simpson Strong-Tie / Gbo Fastening Systems AB


Mer kunskap om betongkonstruktioner:

När man väljer en betongkonstruktion framför andra konstruktionstyper, till exempel en stål- eller träkonstruktion, läggs tonvikt på lågt pris, flexibel design, brandsäkerhet och bra ljudabsorberande egenskaper. Dessutom måste en stor konstruktionsvikt vara acceptabel eller till och med en direkt fördel för stabilitets skull.

En betongkonstruktion har vanligtvis gjutit in några volymprocent armering i form av järnstänger. Dessa staplar är avgörande för konstruktionens bärförmåga, och konstruktören måste säkra detta mot betongskador som kan förstöra den bärande armeringen. Detta görs främst genom att konstruera konstruktionen så att vatten hålls borta från betongen så mycket som möjligt. Betongkonstruktioner måste därför antingen täckas i ett vattenavvisande material eller utformas så att vatten dräneras så snabbt som möjligt, t.ex. genom att göra alla ytor med en sluttning. I kustområden, eller där upptining av salt används, måste det säkerställas att salterna endast kan komma i kontakt med konstruktionselement av en särskilt bra betong. En konstruktion av armerad betong kommer ofta att ha sprickor på grund av att armeringen först börjar absorbera dragkrafter när armeringen har förlängts mer,än betongen kan hänga med. För att motverka detta och för att minska nedböjningar kan betongkonstruktioner förspännas. I dessa ingår en speciell stark armering, som före gjutningen med betongen spänns upp (som ett elastiskt band) och därigenom efter gjutningen kan utöva tryckkrafter på betongen, vilket motverkar dragkrafterna och därmed förhindrar sprickbildning.


Smidmek monterar balkar på 50 ton




Region Stockholm storsatsar på kollektivtrafiken. En del i detta är bygget av en toppmodern bussterminal i Järfälla. Smidmek kommer att uppföra stommen på totalentreprenad. Det är första gången Smidmek monterar brobalkar.

Smidmek har lång erfarenhet av projektering, leverans och montering av prefabricerade stål- och betongstommar. Nu tar bolaget ett nytt kliv och monterar för första gången förspända prefabricerade brobalkar till en överdäckning av en bussterminal. Beställare är Peab.
– Balkar av den här storleken och med vikt på upp emot 50 ton har vi inte lyft tidigare. Däremot har vi stor erfarenhet av komplexa och tunga lyft från andra typer av konstruktioner. Det kommer att bli viktigt med väl genomarbetade arbetsberedningar och en tydlig lyftplan, säger Zakeus Envall, projektchef på Smidmek.

En annan utmaning är att monteringen av de stora förspända balkarna måste bli rätt på millimetern.
– Balkarna och pelarna har plattor som ska mötas och när balkarna placeras ut måste det ske på exakt rätt ställe på brolagret. Det finns inga marginaler utan det måste bli perfekt vilket gör att vi måste hitta lite nya lösningar, säger Zakeus Envall.

Bussterminalen byggs i Järfälla och är en del av Stockholms satsning på att skapa ett regionalt nav för kollektivtrafikresenärer med möjlighet till byten mellan tunnelbana, bussar, pendeltåg och regionaltåg. Det ska också byggas tusentals bostäder, kontor och affärslokaler fram till 2035.

– Området är som en stor byggarbetsplats och det ställer stora krav på logistiken. Storleken på balkarna innebär också att det endast går att leverera en åt gången. Det är leveranserna som sätter begränsningar för hur mycket vi kan montera varje dag, så vi måste vara noggranna med hur vi hanterar transporterna.

Smidmeks montage beräknas påbörjas vecka 42.


Finja Betong presenterar fasadputssystem för murverk




Finja Betong har under lång tid tillhandahållit system för tilläggsisolering av fasader. För att underlätta renovering av murade ytterväggar har företaget nu skapat ett fasadputssystem, vid namn Iso-ROT för murverk, särskilt avsett för projekt av detta slag. Det ekonomiskt fördelaktiga systemet erbjuds i tre isoleringstjocklekar som alla dämpar buller samtidigt som energi sparas.

– Vi är måna om att erbjuda flexibla, energisnåla och hållbara lösningar för alla typer av fasader vid såväl nybyggnation som renovering. Att vi nu samlat beprövade produkter under namnet Iso-ROT för murverk tydliggör både användningsområde och funktionalitet, säger Magnus Andersson, vice vd på Finja Betong.

För ökad energieffektivitet
Iso-ROT för murverk är således avsett att användas i samband med renovering, närmare bestämt när en fasad önskas tilläggsisoleras i syfte att förbättra såväl inomhusmiljö som fastighetens energiprestanda.

Uppbyggnaden är likvärdig företagets befintliga ROT-Putssystem, med skillnaden att Iso-ROT för murverk även innefattar isolering, vilken förankras mekaniskt med hjälp av putsfästen. För första respektive andra påslaget har företaget låtit ta fram två specifika produkter, vid namn Rotputs B Fiber och Rotputs C Fiber. Vad gäller den slutgiltiga ytan kan denna antingen målas eller förses med ädelputs.

Brett sortiment av fasadputssystem
Utöver Iso-ROT för murverk består Finja Betongs breda sortiment av ett flertal kompletta fasadputssystem, alla utvecklade för att möta olika behov och utmaningar när det kommer till såväl underlag som yttre påverkan.

Tryggt, energieffektivt och minimalt med underhåll
Ett hus med en murad stomme och ett putsat yttre besitter otaliga fördelar. Med Finja Betongs produkter blir byggnaden estetiskt tilltalande men vinsterna slutar inte där. Materialen i sig är tåliga, klimatsmarta och i princip underhållsfria. Ett stenhus är dess ägare trogen och skyddar mot så väl brand som fukt. Det håller ofta i generationer och när det väl blir aktuellt att renovera finns passande system likt Iso-ROT för murverk nära till hands.


Betongstomme från K-Prefab till flerfamiljshus och vårdboende Norra Djäknen Uppsala




Projektet Norra Djäknen i Uppsala är i gång och K-Prefab har börjat tillverka och montera betongstommarna. I detta projekt levererar vi betongstommar med färdig fasad. Vår kund Besqab projektutveckling AB bygger fyra huskroppar, varav tre är flerfamiljshus med hyresrättslägenheter och det fjärde kommer att innehålla vårdboende, förskola och lägenheter.

Totalt består projektet av 146 lägenheter, 80 vårdbostäder och en förskola.

Besqab har valt att beställa en klimatpositiv betongstomme till projektet. Det innebär att K-Prefab gör en beräkning av projektets klimatavtryck för hela stommens livscykel. Beräkningen granskas av en oberoende konsult. K-Prefab är på god väg mot sitt klimatmål att minska det egna CO2-avtrycket med 50% på 3 år och klimatkompenserar sedan resterande CO2- avtryck genom certifierade projekt. Beräkningsunderlag och dokumentation redovisas i detalj till kunden som också får ett certifikat. Läs mer på deras hemsida om klimatpositiva betongstommar och hur man arbetar med att minska sin egen klimatpåverkan för att nå uppsatta klimatmål.

– Hållbarhet och klimat är strategiska prioriteringar för oss. Vi arbetar kontinuerligt med att minska vår miljöpåverkan och därmed vårt klimatavtryck. Detta är vårt tredje projekt i Uppsala med projektutvecklingsbolaget Besqab och vi är glada och stolta för att vi tillsammans kan bygga hållbara bostäder, säger Kaj Grönvall, VD K-Prefab.

Projektet Norra Djäknen kommer också att certifieras i Svanen och alla ingående produkter registreras i Sunda hus.

K-Prefab är en komplett stomentreprenör som bygger och utvecklar framtidens hållbara flerfamiljsbostäder, kontor, offentliga byggnader samt industri- och lantbruksbyggnader med våra stomkoncept. Vi är en rikstäckande aktör med åtta produktionsanläggningar runt om i Sverige. K-Prefabs fokus på miljömässigt hållbara betongstommar har vunnit marknadens erkännande och verksamheten är certifierad enligt ISO 14001. Våra engagerade och kompetenta medarbetare är vår främsta tillgång i en effektiv organisation som säljer, projektleder, projekterar, tillverkar och slutligen monterar våra betongstommar.

K-Prefab är en komplett stomentreprenör som bygger och utvecklar framtidens hållbara flerfamiljsbostäder, kontor, offentliga byggnader samt industri- och lantbruksbyggnader med våra stomkoncept. Vi är en rikstäckande aktör med åtta produktionsanläggningar runt om i Sverige. K-Prefabs fokus på miljömässigt hållbara betongstommar har vunnit marknadens erkännande och verksamheten är certifierad enligt ISO 14001. Våra engagerade och kompetenta medarbetare är vår främsta tillgång i en effektiv organisation som säljer, projektleder, projekterar, tillverkar och slutligen monterar våra betongstommar. Bolaget sysselsätter omkring 600 anställda och omsättningen uppgår till över 1,2 miljard kronor. 

Sedan 2021 är verksamheten en del av K-Fastkoncernen.


Låt materialen tala!




Av Kjell-Arne Larsson

SBUF, Smart Built Environment och Infra Sweden 2030 står bakom mötesserien "Bygg Kompetens". Ett webinarium i februari tog upp byggmaterialens sammansättning och innehåll samt hur de kan deklareras, under rubriken "Låt materialen tala!"

Smart cement

Andrzej Cwirzen från Luleå tekniska universitet presenterade ett utvecklingsprojekt inriktat på att använda sensorer i betongkonstruktioner – SmartCem. Bakgrunden är att ju högre livslängd en betongkonstruktion får desto lägre blir miljöpåverkan. Nyttan skulle vara stor av ett mätsystem som indikerar begynnande skador i god tid och ge möjlighet för tidigt förebyggande tillståndsbaserat underhåll.

Dagens sensorer är begränsade. Andrzej Cwirzen föreslog dels att genom inblandning av nano kolfibrer göra betongen elektriskt ledande i vissa partier och dels placera sensorer i konstruktionen. Dessa kan mäta mekaniska spänningar, temperatur, fuktighet, begynnande sprickor och kloridinträngning under konstruktionens hela livslängd. Sensorerna ska nämligen klara sig under hela livslängden. Pilotförsök har gjorts i semiskala och nu vill utvecklingsprojektet få till ett fullskaligt försök.

Digitalisering och industrialisering

Johanna Andersson, projektledare på IVL, gav en kort introduktion till projektet "Digitalisering och industrialisering för ett hållbart samhällsbyggande" som till 50 procent finansieras av Smart Built Environment. Projektet består av tre delar:

• Kravställning gällande miljö- och klimatdeklarationer på leverantörer. Skapa en handlingsplan för utrullning hos HVB som är allmännyttans inköpsorganisation.

• Utreda och klargöra klimatnyttan från återbruk av byggprodukter. Projektet har tagit fram en handbok som rekommenderas.

• Utveckling av EPD-verktyg

Gällande sistnämnda punkt gjorde Martin Erlandsson – också från IVL – en närmare presentation.

EPD står för Environmental Product Declaration – Miljövarudeklaration. EPD:er finns för många produkter. I byggbranschen har EPD:er blivit bekanta framförallt för aktörer som måste redovisa klimatdeklarationer. Från 1 januari ska enligt lag flertalet byggprojekt uppvisa en klimatdeklaration. Här beaktas enbart utsläppet av växthusgaser – koldioxidekvivalenter CO2e. En EPD för en byggprodukt innehåller uppgifter om betydligt flera miljöpåverkanskategorier.

En EPD visar specifika utsläppet, exempelvis kg CO2e per kg produkt. Om detta multipliceras med mängden av produkten i kg och detta görs för alla produkter i byggnaden, erhålls det totala utsläppet i CO2e för hela byggnaden (i klimatdeklarationen begränsas det dock till bärande konstruktionsdelar, klimatskärm och icke-bärande innerväggar). Praktiskt görs detta som en livscykelanalys i exempelvis Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg BM. Detta går att göra även om EPD saknas och då används Boverkets generiska data i stället, vilket ger ett konservativt värde, cirka 25 procent högre än ett medelvärde för marknadens produkter. I klimatdeklarationen för byggnader används sådana konservativa data för att stimulera marknaden att istället redovisa specifika leverantörers klimatprestanda baserat på EPD:er.

Tredjepartsgranskning

På samma sätt baseras en kalkyl i BM på att man i tidiga skeden använder generiska data för de resurser som går åt under en byggnads livscykel. När man vet vem som ska leverera en produkt byts dessa generiska data ut mot specifika. Den delen av en EPD som då används för att beskriva tillverkningen omfattas av modul A1-3 (i byggnadens livscykel) och är således den del av EPD som BM och andra miljöberäkningsvertyg använder från EPD. De övriga livscykelsleden som det också finns uppgifter om i EPD ska ses som exempel på vad som sker i resten av livscykeln för den aktuella produkten, men byts ut i kalkylen mot "faktiska data". Exempel på detta är att transporten till byggarbetsplatsen (modul A4) kalkyleras utifrån verkliga avstånd från fabrik till byggplatsen.

Enligt den standard som används, och för att kallas en EPD för en byggprodukt, måste den vara tredjepartsgranskad. En EPD tas fram med stöd av konsulter med avancerade LCA-verktyg och granskas sedan innan de kan publiceras hos en programoperatör (exempelvis EPD Norge eller EPD International). Nu finns det ett mycket enklare sätt som gör att man inte behöver vara specialist för att ta fram EPD:er. IVL har nu lanserat ett EPD-verktyg. Detta verktyg anpassas för en viss produktgrupp och används sedan av flera företag och där det går att få verktyget certifierat så att företagen kan skicka EPD:erna direkt för publicering, där granskningen av varje EPD ersatts av så kallad systemverifiering. EPD:er i dessa verktyg kan således ta fram av företagen helt utan konsulter, men erfarenheten visar att många väljer att ta hjälp av IVL eller andra konsulter ändå, då detta är intern kunskap som måste byggas upp i företaget under ett inledande skede.

Mor och dotter

Martin Erlandsson berättade bland annat om nyttan med EPD-verktyg. För en leverantör blir det mycket dyrt att låta ta fram EPD:er för varje specifik produkt och kanske varje specifik leverans. Då kan leverantören låta ta fram en EPD för "familjen av produkter" eller produkttypen som registreras hos en programoperatör. Detta blir en ursprunglig EPD (EPD-mor) och leverantören använder sedan ett EPD-verktyg för att ta fram EPD:er (EPD-döttrar) för de liknande produkter som levereras. Med denna struktur på arbetet får slutkunden bästa möjliga miljödata på just det som levereras.

– Jag tror mycket på EPD-kalkylverktyg som väg in i det digitala sättet att jobba, avslutade Martin Erlandsson från IVL.


Södertäljekringlan i ny tappning: skulptur av betong gjord på havrerester




Kan framtidens klimatsmarta byggmaterial framställas av restprodukter från jordbruket? Under Science Week 2022 presenteras en nyskapande klimatsmart skulptur som är gjuten i det nya materialet havrebetong. Skulpturen, skapad av konstnären Jens Evaldsson, föreställer en Södertäljekringla – en klassisk symbol för staden som symboliserar innovation, hållbarhet och kreativitet.

I Södertälje pågår ett projekt där man tar vara på råvaror i flera led för att minska klimatpåverkan. En restprodukt från havreodling – havreskal - tas hand av på Telge näts fjärrvärmeanläggning i Järna där de bränns och blir en insatsvara till fjärrvärmeproduktionen. I nästa led används restprodukten från förbränningen, aska, som sedan blandas in i en ny cementmix som ska ge lägre klimatpåverkan.

Initiativtagare bakom projektet är forskaren Otto During på RISE. Utvecklingsprojektet har finansierats av Energiklivet.

– Cirka 3–4 % av världens utsläpp av koldioxid kommer från betongtillverkning. Det här ett sätt att hitta alternativa byggmaterial med lägre klimatpåverkan, säger Otto During, forskare på RISE.

Havrebetong blir till konstverk
För att belysa möjligheterna med det nya materialet har konstnären Jens Evaldsson tagit fram en skulptur som föreställer en Södertäljekringla. Fjällen på skulpturen är inspirerade av havreaxet som ligger på en matematisk form utan början eller slut en evighetssymbol. Här knyter kringlan ihop stad, vetenskap och konst. Konstverket kommer under våren ställas ut på Södertälje Science Park där skapandeprocessen visas upp. För att ta fram den slutgiltiga skulpturen använde man sig bland annat av 3D-skrivare i protoypverkstaden i Södertälje Science Park.

– Det här är ett fantastiskt projekt där forskning gestaltas genom konst och där näringsliv, offentligsektor och akademi samverkar för att driva på den cirkulära samhällsomställningen, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun

Visas upp på Science Week
Under Science Week kommer havrekringlan presenteras i en programpunkt där både Otto During och Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun, medverkar. Dessutom har konstverket utsetts till "Årets Science Week-konstverk". Science Week är ett samhällsforum om hållbarhet med 60 kostnadsfria digitala liveseminarier om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling. Evenemanget arrangeras av Södertälje Science Park i samarbete med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer.


Nytt digitalt verktyg från Finja Betong förenklar produktval och mängdberäkning av en gjuten grundplatta




Till sin välfyllda verktygslåda av digitala hjälpmedel adderar nu Finja Betong en produktväljare med mängdberäkning för gjutning av platta på mark. Genom att besvara några enkla frågor får användaren snabb hjälp att välja både grundelement och därtill beräkna mängden för hela projektet och alla de artiklar som ingår – grundelement, isolering, tillbehör, armering och betong.

En gedigen husgrund är en förutsättning för en välisolerad och hållbar byggnad och Finja Betong har utvecklat produkter för trygga och energisnåla grunder för exempelvis hus, garage, industribyggnad, skolor och kontor samt för olika markförhållanden. Flertalet av grundelementen har en vacker och tålig yta av borstad fiberbetong som inte behöver efterbehandlas.

Beroende på vilket stommaterial som önskas i projektet samt vilken fasadbeklädnad som är tänkt, ger Finja Betongs produktväljare med mängdberäkning förslag på vilket grundelement som ska användas. Därefter beräknas materialmängden enligt angivna parametrar.

Produktväljare och mängdberäknare för grunder är det femte verktyget som ger användaren en färdigmängdad materiallista att ta med till byggvaruhandeln för inköp. Sedan tidigare finns verktyg för byggnader, trädgårdsmurar, golvprodukter samt fix och fog. Med det senaste tillskottet i den digitala verktygslådan kompletteras utbudet och gör att användaren nu kan mängdberäkna hela den murade och putsade stommen, från grund till färdigputsad vägg.

– Vår digitaliseringsresa fortsätter och vårt utbud av digitala tjänster växer. Att vi nu kan erbjuda hjälp med mängdberäkning och produktval för både den gjutna plattan och hela den murade och putsade stommen är ytterligare ett steg på denna resa. Den murade och putsade stommens alla fördelar gör den till ett självklart val för den som önskar bygga långsiktigt och hållbart, säger Finja Betongs VD Gull-Britt Jonasson.


Cookie-inställningar