Personlig skyddsutrustning

Personlig skyddsutrustning täcker flera olika produkter som har det gemensamt att de skyddar människor från ångor, kemikalier etc. Personlig skyddsutrustning är bl.a. skyddshandskar, andningsskydd och ögonskydd. Personlig skyddsutrustning måste naturligtvis tillverkas i hög kvalitet, eftersom säkerheten måste vara i toppklass

Leverantörer av Personlig skyddsutrustning:


Blåkläder AB

Prästagärdet 3
512 53 Svenljunga
Tel: 0325-66 19 00

www.blaklader.se

Kompetenser: Arbetskläder, Arbetshandskar, Skyddsskor, Säkerhetskor

Läs mer om Blåkläder AB


Brandfast Sverige AB

Hylsnyckeln 1
19740 Bro
Tlf.: 08-7554408
E-post: info@brandfast.nu

web

Kompetenser: Hjärtstartare, brandkurser, brandpaket, brandvarnare, flamskyddsutrustning, första hjälpen, utrymningslarm, utrymningsskyltar, utrymningsstegar, brandsläckare för lithiumbränder, utrymningsväst ansvarig, laddare & timer, munskydd, skyltar, batterier

Läs mer om Brandfast Sverige AB


D-S Säkerhetsutrustning A/S

Fårö­gatan 6
21124 Malmö
Tlf.: 0739-47 00 00
E-post: anders@d-s.se

web

Kompetenser: Arbetshandskar, arbetskläder, säkerhetsskor, arbetsplatsutrustning, gasdetektorer, hörselskydd, kantskydd, maskinskydd, skyddskläder, skyddsutrustning, skyltar, svetshjälmar, brandfiltar, brandgardiner, brandskum

Läs mer om D-S Säkerhetsutrustning A/S


DEHNcare APS Smidigt skydd för tekniker inom emobility


30.sep 2024


Euro Energy Components AB, en ledande aktör inom säkerhetsprodukter för arbete med spänning (AMS), är stolta att presentera DEHNcare APS ljusbågsvisir - ett revolutionerande ljusbågsvisir för e-mobility servicetekniker.

Joakim Elm, VD på EEC berättar att detta är en smidig produkt som kommer att göra det möjligt för serviceingenjörer att säkert utföra sina arbetsuppgifter med minimal risk: "Detta nya ljusbågsvisir ger viktig skydd för servicetekniker som jobbar med eldrivna fordon och framför allt med arbete med högspänningsdelar som exempelvis batteriet. Det ger dem trygghet och flexibilitet när de arbetar i omväxlande miljöer". Detta ljusbågsvisir är anpassat för e-mobility och har klassning APC 1.

Produktegenskaper:

  • Skyddsvisir mot elektrisk kortslutning (ARC)
  • Uppfyller europeiska standarder för personlig skyddsutrustning (PPE)
  • Har inbyggt skydd för huvudet, behövs ingen hjälm för att använda visiret
  • Nominel spänning upp till 1000 V
  • APC 1
  • ARC energivärde 168 kj
  • Transparant
  • Lätt ljusbågsvisir, endast 410 g

Genom introduktionen av DEHNcare APS ljusbågsvisir kan Euro Energy Components AB erbjuda en helhetslösning för tekniker inom e-mobility. Vi är mycket glada över att få detta tillskott till vår portfölj av både ljusbågsutrustning och isolationsprodukter för AMS arbete, tillägger Peter Schoeder, försäljningsansvarig på EEC.


TAWI – De tre vanligaste typerna av personskador vid manuell hantering


17.sep 2024


Lager är intensiva miljöer där det kryllar av olika slags utrustning, höga staplar med produkter och personal som arbetar dygnet runt. Denna dynamiska miljö medför en stor ökning av risken för arbetsskador och personskador vid manuell hantering.

Bara under 2020 rapporterade den privata transport- och lagerbranschen sammanlagt 206 900 rapporterbara fall av personskador och ohälsa. Av dessa ledde 99 800 till frånvaro, 57 000 till byte eller begränsning av arbetsuppgifter och 50 100 var andra rapporterbara fall. Den totala incidensfrekvensen av rapporterbara fall var 4,0 per 100 heltidsekvivalenter.

Var sker de flesta olyckorna på ett lager?

De fem vanligaste är lastkajer, gaffeltruckar, transportörer, materiallagring samt manuella lyft och manuell hantering.

Statistik från USA ger en detaljerad beskrivning av arbetsskador och ohälsa som medfört frånvaro inom transport- och lagersektorn:


Var sjunde byggnadsarbetare känner otrygghet på arbetsplatsen




Stress och för tighta tidsplaner är den främsta orsaken till att den egna byggarbetsplatsen inte känns helt säker. Det svarar 54 procent av de tillfrågade i årets Ramirentrapport.

Stress och för tighta tidsplaner är den främsta orsaken till att den egna byggarbetsplatsen inte känns helt säker. Det svarar 54 procent av de tillfrågade inom branschen i årets Ramirentrapport*. Var fjärde uppger även att det finns en kultur som gör att man struntar i säkerhetsreglerna.

Bland byggnadsarbetare uppger så många som var sjunde (15 procent) att deras arbetsplats inte känns säker.

– Rapporten visar att stress är den största anledningen till det. Men även brist på kunskap kring säkerhet och att man inte följer de säkerhetsregler som finns. 14 procent menar även att säkerhetsreglerna är otydliga och att företaget man jobbar på är dåliga på att följa upp tillbud och olyckor. För att skapa säkra arbetsplatser måste kunskapsnivån höjas och företagen bli bättre på att följa upp incidenter. Det är ett av de mest effektiva sätten att förebygga att allvarligare olyckor sker, säger Björn Wilander, ansvarig för Ramirentskolan.

1 av 4 följer inte säkerhetsreglerna
Björn Wilander påpekar även att jargongen inom branschen måste ändras. Var tredje person bland de som inte uppfattar sin arbetsplats som säker, menar att det beror på kunskapsbrister inom säkerhet bland kollegorna. Var fjärde anser att kollegorna inte följer säkerhetsreglerna och lika många att kulturen gör att man struntar i dem. 2 av 10 säger att det finns en jargong som gör att många utsätter sig för onödiga risker.

Southco introducerar H3 svänghandtag med elektronisk låsning med modulära säkerhetsalternativ

– En beteendeförändring behöver ske för att säkerheten ska öka. Det handlar om hela ledet i en organisation. De högre upp bör föregå med gott exempel, inte minst för de som är nya i branschen. Ofta brister personer i säkerhet när de har bråttom eller är stressade. Då omsätts inte det man lärt sig på utbildningar i praktiken. Men, det håller inte att skylla på det för att strunta i säkerheten. Likaväl som att klappa någon på axeln efter ett bra jobb, bör man lyfta kollegan som påminner om säkerheten.

Inte bara en fråga om utbildning
Det som framför allt slarvas med är användning av skyddsutrustning (34%), av luftrenare (27%), oförsiktighet vid arbete på hög höjd (22%) och oförsiktighet med handmaskiner (15%). Otillräcklig behörighet eller kompetens är ytterligare något som hamnar högt på listan över säkerhetsrisker (14%), liksom lyft med maskiner (14%).

Bara under 2022 höll Ramirentskolan 1600 utbildningar om säkerhet, med totalt över 11 500 deltagare. Men enligt Björn Wilander är det inte bara en fråga om utbildning, för at skapa säkrare arbetsplatser.

– Vid frågan om någon kan tänka sig vara den som inte kommer hem från jobbet, svarar förstås alla nej. Men alla riskerar att bli den personen. Det är inte bara upp till arbetsledningen att lyfta säkerheten på arbetsplatsen. Alla är en del av problemet och alla är en del av lösningen.


DENIOS presenterar Spillredskap i gul Caddy – Oumbärlig för effektiva insatser vid läckage och olyckor




DENIOS presenterar idag sin senaste produkt: Spillredskap i gul Caddy. Denna produkt är ett måste för effektiva insatser vid oljeläckage och kemikalieolyckor. Produkten erbjuder den högsta skyddsnivån, enkel användning samt lång livslängd.

"Med denna nya produkt tar DENIOS ett stort steg framåt inom miljöskydd", säger Linus Jacker, VD på DENIOS AB. "Det är en innovativ, pålitlig och kostnadseffektiv lösning som kommer att göra skillnad för miljön."

Fördelar:

• Oumbärlig för effektiva insatser vid läckage och olyckor tack vare sin gula signalfärg

• Den högsta skyddsnivån med enkel användning av personlig skyddsutrustning samt lång livslängd

• Innovativ, pålitlig och kostnadseffektiv miljölösning vid sanering av olje- och kemikaliespill

De miljösmarta lösningarna hos DENIOS nya Spillredskap i gul Caddy förenklar arbetet ute hos kunderna. Produkten styrker DENIOS strategi om att vara ledande inom området miljöskydd samt bidrar till att minska olika typer av skador orsakade av olje-och kemikalieutsläpp.


Var tionde byggnadsarbetare tycker att arbetsplatsen känns osäker




Byggbranschen tillhör en av de mest olycksdrabbade branscherna. Stress och en kultur där man inte alltid tar säkerhetsreglerna på allvar är två anledningar till att fler än var tionde byggnadsarbetare inte tycker att arbetsplatsen känns säker. 6 procent uppger även att det finns svart arbetskraft på deras byggarbetsplats. Det visar Ramirentrapporten* där drygt 500 personer inom byggbranschen tillfrågats.

Även om 92 procent av de som jobbar inom byggbranschen upplever sin arbetsplats som ganska eller mycket säker, är otryggheten större bland byggnadsarbetare. Här uppger drygt 1 av 10 att arbetsplatsen inte känns helt säker och 2 av 10 att de fått stanna hemma från jobbet minst en dag pga skada eller olycka, det senaste året.

Var femte uppger att kollegorna inte följer säkerhetsreglerna och 6 av 10 tycker att det ibland slarvas med säkerheten på arbetsplatsen.

– Det som framför allt slarvas med, enligt undersökningen, är användningen av skyddsutrustning. Men även avsaknaden av luftrenare eller oförsiktighet vid arbete på höga höjder och med handmaskiner, sticker ut. Såväl ledarskapet som individens eget ansvar är viktigt för säkerhetskulturen. Idag ser vi alltför många arbetsplatser där det inte får konsekvenser om man bryter mot säkerhetsreglerna. På de flesta byggarbetsplatserna finns förutsättningarna, med såväl skyddsutrustning som säkerhetsrutiner, vilket gör att vi borde kunna skapa ännu tryggare arbetsplatser, säger Erik Lindén, HSEQ-chef på Ramirent.

Att jobba med tydliga APD-planer och en noggrann planering och uppföljning av incidenter, är ett sätt att öka säkerheten. Att ledningen bidrar till att skapa en kultur där man säger ifrån om någon tummar på säkerheten är en annan, enligt Erik Lindén.

Även svart arbetskraft är en riskfaktor på byggarbetsplatserna. I Ramirentrapporten har sex procent av de tillfrågade uppgett att detta förekommer där de arbetar. 15 procent är osäkra eller vet inte.

Anledningar till att byggarbetsplatsen inte känns helt säker:

  • 49% Stress när tidplanerna är för tighta
  • 20% Kultur att man struntar i säkerhetsreglerna
  • 19% Kollegorna följer inte säkerhetsreglerna
  • 12% Ledningen följer inte upp tillbud och olyckor
  • 11% Säkerhetsreglerna är inte tillräckligt tydliga
  • 6% Det saknas säkerhetsregler

Det här slarvas det framför allt med:

  • 33% Användning av skyddsutrustning
  • 28% Användning av luftrenare
  • 22% Oförsiktighet vid arbete på hög höjd
  • 13% Oförsiktighet med handmaskiner
  • 11% Oförsiktighet vid lyft med maskiner

Teknikföretagen – Inspektioner från Arbetsmiljöverket




Arbetsmiljöverket planerar tre tillsynsaktiviteter under året som kan beröra Teknikföretagens medlemsföretag, särskilt mindre verkstadsföretag och teknisk konsultverksamhet.


Den första tillsynsaktiviteten fokuserar på risker i den fysiska arbetsmiljön hos mindre verkstadsföretag, både hos kund och på det egna arbetsstället. Arbetsmiljöverket kallar insatsen för "Inspektion för ett tryggt arbetsliv – nollvision".

Den andra tillsynsaktiviteten handlar om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) i tidigare tillsyn och är en uppföljning på inspektioner som gjordes för cirka fem år sedan.

Den tredje tillsynsaktiviteten riktar sig mot första linjens chefer bland annat tekniska konsultföretag. I den fokuserar Arbetsmiljöverket på den organisatoriska och social arbetsmiljön och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Läs mer om respektive tillsynsaktivitet nedan.

Inspektion för ett tryggt arbetsliv – nollvision

Inspektionerna riktar sig till bland annat till mindre verkstadsföretag och kommer att fokusera på riskfyllda arbetsmoment vid användning av arbetsutrustning, samt att arbetsutrustningen är säker att använda. Exempel på arbetsutrustning som berörs är maskiner, lyftanordningar, truckar och trycksatta anordningar. Inspektionerna har påbörjats och pågår under 2022.


Ravema – Utrusta din personal med rätt skyddsutrustning!




Hoffmann Group har över 100 års erfarenhet som verktygsspecialister vilket gör dem väl medvetna om vilka faror som kan uppstå på arbetsplatsen.

Vårt uppdrag är att motverka dessa faror och säkerställa en säkrare och mer hälsosam arbetsplats för dig och ditt arbetsteam. Personlig skyddsutrustning omfattar bl.a.: hörselskydd, ögonskydd, huvudskydd, andningsskydd, handskydd, fotskydd, hudskydd, fallskydd och skyddande arbetskläder. Nedan berör vi några av dem! 

ÖGON 
Omkring 85% av våra sinnesintryck tar vi in med ögonen. Inget annat organ förmedlar så mycket information. Därför är det av allra högsta vikt att skydda våra ögon mot all typ av negativ påverkan.

Ögonskador kan uppstå till följd av en mängd olika faktorer. När det gäller mekaniska och kemiska risker är dessa enkla att identifiera. Detta gäller däremot inte för skador till följd av optisk eller termisk strålning. Denna typ av skador kan uppstå genom naturliga eller artificiella källor (varma ytor, svetsning, skärbränning, vid laseranvändning eller vid arbeten vid elsystem). Använder ni rätt ögon/ansiktskydd så kan 90% utav dessa skador förhindras.

Lisa, säljare på Ravema, tipsar:
Med GARANTs nya skyddsglasögon får du ett par glasögon med modern design och säkert skydd mot damm, smuts och andra farliga främmande föremål. Beläggningen ger bäraren varaktig imfrihet och är dessutom rephållfast (KN-certifierad). Skalmarna kan justeras både på längden och lutningen och kan därmed anpassas individuellt till alla olika huvudformer. Dessutom gör de mjuka komponenterna vid skalmändarna och näsan att glasögonen sitter bekvämt utan att trycka och ger en hög bärkomfort - även under långa arbetspass. Du är alltså inte bara säker, du får även ett par extremt snygga och komfortabla glasögon. En optimal kombo helt enkelt! 

ÖRON
Kraftigt eller kontinuerligt buller försämrar vår hörsel markant och kan även på lång sikt försämra vår prestationsförmåga. Buller har inte bara en skadlig påverkan på vår hörsel utan kan även ha negativa effekter på andra delar av kroppen till exempel huvudvärk. 

Vad är buller?
Buller är ljud med hög intensitet. Om bullerbelastningen bli för hög böjs hårcellerna i inneörat. Denna process är reversibel under en vidd tid och vid en vidd ljudtrycksbelastning. Vid kontinuerlig överbelastning rätas inte hårcellerna längre ut, vilket då kan orsaka en permanent hörselskada.

Lisa tipsar:
Den återanvändbara GARANT hörselskyddsproppen har en innovativ form som har kopierats från hörselgångens anatomiska öppning. Det ger en behaglig bärarkänsla utan tryck och samtidigt största möjliga skyddsverkan. Skaftet med greppurtag och hög hållfasthet möjliggör med en lätt vridrörelse ett bekvämt enhandsinförande av proppen på några sekunder. Den behöver inte rullas ihop först. Lätt hänt att lägga ifrån sig öronproppen på en smutsig bänk innan kafferasten. Det är lugnt! GARANT hörselskyddsproppar kan du tvätta av.

LUNGOR
Ren luft är en förutsättning för att vi ska kunna arbeta under hälsosamma omständigheter. Luften är så självklar så att vi ofta inser dess betydelse först när det inte finns tillräckligt eller när den är belastad och förorenad av farliga ämnen. Med ett lämpligt andningsskydd kan farliga ämnen enkelt filtreras bort från luften vi andas in. Det är typen av farligt ämnen som avgör om ett partikelfilter, ett gasfilter eller en kombination av båda behövs för att rena luften och skydda våra lungor. 

Lisa tipsar:
Är du ute efter ett andningsskydd som har den optimala passformen? Med ett bra material som avvisar både fukt och svett och som garanterar en säker passform utan tryck och god tätning? Då ska du testa vår High Performance-andningsskyddsmaskerna ifrån GARANT. Med en konstant hög filterkapacitet underlättas andningen märkbart genom det högklassiga filtermediet. Den böjliga näsbygeln och det mjuka nässtödet inuti masken garanterar en säker passform utan tryck och svarar dessutom för god tätning. På så sätt ger masken tillförlitligt skydd mot fasta och vätskeformiga aerosoler. Den flexibla och genomgående textilhjässremmen ger en bekväm och säker passform och möjliggör en extra komfortabel av- och påtagning av andningsskyddsmasken.

Är det dags för er att rusta er personal med ny skyddsutrustning?
Vi på Ravema är specialister och hjälper er mer än gärna att skydda er personal på arbetsplatsen. Välkommen att kontakta oss på: lisj@ravema.se eller 0370-488 52. 


Cookie-inställningar