Vad avgör priset på ett batterisystem?

De flesta som funderar på att investera i batterilagring brukar ha ett specifikt mål i åtanke. Ett system som fungerar för backup för datacenter och sjukhus, ett annat som ger möjligheter till självförsörjning. Och sedan finns det många investerare som vill ha ett batterilager för att koppla upp det till frekvensmarknaden. Däremot är det få som vet vad som avgör priset på ett BESS (men många är nyfikna). I denna artikel listar vi nyckelfaktorerna som avgör priset på ett batterilager, oavsett storleken på själva systemet.

Kapacitet bestämmer grundpriset

Första steget i ett projekt som involverar batterilagring är att kartlägga systemets kapacitet. Kostnaden är baserad på hur många kilowatt per timme ett BESS ska lagra (beroende på dess funktionalitet). Ett exempel är om du ska ha ett batterilager till stödtjänsterna – du behöver då större kapacitet för att maximera effekten av batteriet.

Andra faktorer som påverkar priset

Efter kartläggningen av systemets kapacitet blir det dags att ta fram en teknisk specifikation som även innefattar design av batteriet. Ingenjörerna som arbetar med denna typ av projekt tar i beaktande dina preferenser för storlek, färgval och varierande miljöfaktorer (är systemet tänkt att stå inomhus eller kommer det att installeras på en svåråtkomlig plats med tuffa väderförhållanden?).

Ett välutvecklat styrsystem som kallas för EMS (Energy Management System) har en stor påverkan på priset. Systemet styr batterilagringen och anpassas efter det som kunden vill åstadkomma med den lagrade energin (möjligheterna att växla mellan stödjänster, lastbalansering, lokala flexibilitetsmarknader, arbitrage etc.). Investerare som vill komma åt flexibiliteten med ett BESS behöver därför titta på system med ett komplext EMS, som möjliggör varierande tjänster.

Säkerhet spelar också en stor och viktig roll vid framtagning av batteridesignen. BESS-containrar av hög kvalité innehåller alltid sådant som: luft- eller vattenburet kylsystem, brandsläckningssystem av typen aerosoler, tryckventil, temperatur- rök, gas, och fuktighetssensorer, samt läckage-sensorer som upptäcker höga vattenförhållanden i en container.

Som investerare kan du exempelvis välja mellan ett luft-buret eller vatten-buret system som kyler ner batterierna. Kostnaden för det första är oftast lägre, då ett luft-buret system inte kräver en lika komplicerad installation som det vattenburna kylsystemet.

Specialdesignat batterilagringsystem

Särskilt komplexa BESS-projekt kan innefatta system som kräver specifik design, uppbyggnad, installation, driftsättning och systemunderhåll. Dessa projekt involverar ett stort antal batteriingenjörer, elektriker och projektledare, vilket givetvis påverkar totalkostnaden för batterisystemet. Flera stora bolag i Norden investerar idag i skräddarsydda projekt som innebär att en enda batterileverantör tar hand om hela processen från design till systemunderhåll. Ett ramavtal ger många fördelar, där ett fastpris för installation och service under avtalsperioden blir en av anledningarna till partnerskap med batterileveratören.

Supply chain och dess påverkan på priset

Från design till leverans av systemet – supply chain har en stor påverkan på slutpriset. Ett BESS är oftast uppbyggt av litium-jon batterier, klassificerade som ”farligt gods”, vilket sätter höga krav på leverantören. Faktorer som behöver tas i beaktande:

  • En container som innehåller batterier måste kunna hanteras på ett säkert och tryggt sätt, både under frakten och efter att den levererats till hamnen.
  • Ett BESS ska vara emballerat på ett sätt som förhindrar skador, läckage och annan förstörelse under transporten.
  • All nödvändig dokumentation för varje specifikt land måste finnas tillhands under transporten.
  • Alla regler och lagar för litiumbatterier ska följas och hållas under kontroll av batterileverantören.
  • Alla certifikat måste kunna visas upp vid behov (UN38,3, MSDS, CE, IEC 62619)

Att välja rätt leverantör

Idag finns en uppsjö av olika batterileverantörer som levererar BESS baserat på kundens kravspecifikationer. Därför blir det allt svårare att sålla bland de val som erbjuds på marknaden och hitta den rätta lösningen på egen hand. Här är några tips till dig som vill slippa betala överpris:

  1. Fråga batterileverantören vem som sköter projektet i sin helhet. Kan du få hjälp med alla delar eller måste du på egen hand kontakta olika leverantörer?
  2. Möjligheten till att skala upp systemet. Vissa system måste bytas ut om du vill utöka kapaciteten. Därför kan det vara smart att investera i ett modulärt BESS som går att koppla till fler system i framtiden.
  3. Satsa på ett system som inte kräver för mycket underhåll. Det ska bara fungera, utan massa krångel. Be om en ordentlig genomgång av systemet och låt batterileverantören förklara vad du behöver göra i oklara situationer.
  4. Teckna bra serviceavtal med din batterileverantör. Det är precis som med olycksfallsförsäkring – man ångrar aldrig att man har det. Beroende på din batterikunskap är det värt att betala lite extra för att ditt system ska genomgå ordentliga årskontroller så att du slipper bekymra dig om eventuella skador.

Sparq Technology är en del av CEBON Group med över 35 års erfarenhet från batteribranschen. Våra produkter är uppbyggda av hållbara litium-jon celler producerade av pålitliga batteritillverkare, som erhåller alla nödvändiga certifieringar. Från enskilda celler till kompletta energisystem – vårt mål är att hitta det alternativ som leder till kundens framgång. Fokus i våra energilagringssystem ligger i både design och funktionalitet. Varje projekt stöttas av ett specialiserat team med ingenjörskompetens, som involverar våra kunder genom hela processen för att möta behoven för både inomhus- och utomhusapplikationer och anpassa energilagringssystemet (ESS) till olika scenarier.

Läs också: Regeringen godkänner...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Cookie-inställningar