Golvvärmesystem släpper in 0,15 mg syre på 14 dagar
Golvvärmesystemet i Almen 10 i Tollarp testades för diffusion
Projekt diffusionskontroll på systemnivå – rapport från andra delprojektet.
Delprojekt 2 är ett golvvärmesystem (VS) i AB Kristianstadsbyggen Kv. Almen 10.
Vid projektstart hade systemvätskan en syrenivå på 1,4 mg/l och den snabbavgasades med membranteknik enligt QTF-metoden till 0,38 mg syre/liter, vilket är under det rekommenderade värdet på <0,5 mg/l. Toleransen på LDO-mätverktyget (Luminescent Dissolved Oxygen) är +-0,1 mg/l.
Mätvärden
Med hjälp av konstant digital bevakning och mätning med QTF:S CMU-utrustning har tidskurvor på syrehalt, tryck och temperatur insamlats och analyserats.
Vi kan se att systemet inte är diffusionstätt eftersom syrenivån har en tendens att öka med 0,15 mg/l per 14 dagar. Kurvorna visar tendensen och sambandet mellan syre, tryck och temperatur vid olika händelser.
SAMMANFATTNING RAPPORT DELPROJEKT 2
Mätningarna indikerar att ett golvvärmesystem inte är diffusionstätt utan låter den snabbavgasade, låga syrenivån stiga med 0,15 mg syre/14 dagar. Största orsaken är mängden plastslang i sådana system. Plastslang kan vara klassad som diffusionstät enl. DIN 4726, men som i verkligheten ändå tillåter diffusion. Ett golvvärmesystem bör således förses med underhållsavgasare direkt efter initial snabbavgasning för att bibehålla den låga syrenivån.
Projektbemanning
QTF är projektägare och tekniskt ansvarig med Björn Carlsson, bjorn.carlsson@qtf.se och projektledare är Krister Lokulle krister.lokulle@qtf.se.
QTF:s medarbetare besiktar systemet och sköter mätning, avgasning och rening, insamling av data, analys och rapportering.
Övriga projektmedlemmar består av en styrgrupp med representanter från:
Assemblin VS AB Kristianstad, Mattias Jönsson
AB Kristianstadbyggen, Jörgen Andersson
PROJEKTET
Projektet går nu vidare och letar nya lämpliga objekt. Hör gärna av er om ni har något system som kan vara intressant att undersöka.
Hypotes
”Det behövs en ny relevant mätmetod för diffusionskontroll av syre på systemnivå i energisystemen i svenska fastigheter.”
Syfte
Syfte med projektet är att identifiera, förstå och bevisa hur behovet av avgasning är i olika systemtyper. Hur höga syrenivåerna är i ett oavgasat system, nivån efter snabbavgasning och hur snabbt och i vilken omfattning syret återkommer.