Så återvinner du din mobil

Klimatfrågan är ett hett diskuterat ämne och en stor del av debatten innehåller frågan om vilka hållbara val man som privatperson kan göra. En miljösmart åtgärd som många kan göra är att vid köp av ny mobil återvinna sin gamla mobil.

Det går nämligen att ge mobilen fortsatt liv, antingen som begagnad hos någon som behöver den eller som en helt ny mobil. Har du en mobil liggandes hemma som du använt med ett billigt mobilabonnemang, såsom Tellus Mobil, är alltså ett hållbart alternativ att återvinna din kära ägodel.

Många har mobiler liggandes hemma

Det är svårt att säga en helt exakt siffra men enligt El-Kretsen visar flera undersökningar att det kan finnas mellan 20 och 25 miljoner mobiltelefoner som inte används i hem och på kontor, bara i Sverige. Alltså dubbelt så många mobiler som det finns människor i Sverige. En stor andel av dessa mobiler är dessutom fortfarande användbara, så skulle dessa återtas i bruk eller återvinnas hade vi besparat klimatet en betydande mängd utsläpp.

Miljösmart återvinning

En mobil som ligger oanvänd gör ingen direkt skada på klimatet, däremot är det slöseri på resurser som hade kunnat bespara klimatet på utsläpp. Mobilen innehåller nämligen olika mineraler och metaller som kan återvinnas och sedan även återanvändas för att tillverka nya mobiler. 95 procent av en gammal mobil kan återvinnas och på så sätt skapa något nytt.

Att återvinna en mobil som inte kommer till användning är alltså ett hållbart val som har positiv inverkan på vårt klimat, eftersom det besparar jorden på en gruvbrytning som annars hade släppt ut en stor mängd koldioxid. Faktum är att återvinning av endast en mobil besparar jorden på 60 kg koldioxidutsläpp.

Det är möjligt att återvinna både gamla mobiler som användes innan smartphonen kom, och nyare mobiler med modernare funktioner. Ju fler mobiler som återvinns och kan komma till annan användning, desto bättre för planeten.

Valmöjligheter för återvinning

Det finns olika alternativ att välja mellan för att återvinna sin mobil. Antingen lämnas mobilen in till en återvinningsstation, som bland annat finns hos diverse teknikförsäljare. Där finns ofta en slags insamlingscontainer där du kan lämna all sorts elektronik för återvinning. Auktoriserad personal tar sedan hand om containern och ser till att återvinningen sker på ett säkert och hållbart sätt samt att materialet används för att tillverka nya telefoner.

Ett annat alternativ är att sälja mobilen som begagnad. Många har inte råd eller inte vill köpa en ny mobil för att spara på miljön och köper därför en begagnad produkt. Idag finns det många företag som köper in begagnade mobiler, rekonditionerar dem och säljer dem vidare i andra hand. Detta blir en slags win-win-affär då du som säljer får pengar för din begagnade pryl, personen som köper får en begagnad mobil i nytt skick och klimatet gynnas då gruvbrytningen minskar.  

Ytterligare ett alternativ är att lämna in den till din mobiloperatör om det är där du har köpt den från första början. Om mobilen fortfarande är värd något så erbjuder ofta mobiloperatören sedan ett rabatterat pris på det nya abonnemanget.

Att tänka på innan återvinningen

Oavsett om du ska återvinna eller sälja din mobil är det viktigt att komma ihåg att nollställa mobilen för att skydda din personliga information. Men innan du gör detta är det bra att se till att spara allt du vill spara och föra över på en annan enhet eller på molnet. Det är också viktigt att ta bort eventuella SIM-kort och SD-kort då dessa också lagrar information.

Hur fabriksåterställningen sedan går till kan variera mycket beroende på vilket märke, modell och operativsystem som mobilen har.

Sammanfattning

Nästan alla i dagens moderna samhälle har en mobil och dessutom troligtvis flera gamla liggandes hemma. Att återvinna gamla mobiler är en enkel åtgärd som alla kan göra, men som sedan har stor positiv inverkan på klimatet. Så återvinn mobilen för att se till att den hamnar i rätt händer och bidrar till ett mer hållbart samhälle

Läs också: Innovativa...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Cookie-inställningar