Inomhusklimat

Inomhusklimatdata handlar om termiskt inomhusklimat, måttlig termisk miljö, PMV och PPD -index och rekommenderade komfortkrav. Inomhusklimatet påverkar också beräkningen av temperaturer, varma och kalla miljöer, atmosfäriskt inomhusklimat, luftkvalitet, gränsvärden och sumformeln.

Leverantörer av Inomhusklimat:


Fuktkontroll AB

Mätslingan 22
187 66 Täby
Tlf.: 08 – 792 11 55
E-mail: info@fuktkontroll.com

web

Kompetenser: Fukt, avfuktare, sorptionsavfuktare, kondensationsavfuktare, luftbehandlingsaggregat, klimatsystem

Läs mer om Fuktkontroll AB


Lindab AB

Järnvägsgatan 41
269 82 Grevie
Tel.: 0431-850 00

www.lindab.se

Kompetenser: Fläktar, Kanalsystem, Ljuddämpare, Radon, Spjäll, Ventilation

Läs mer om Lindab AB


Nederman Nordic AB

Box 602
251 06 Helsingborg
Tel: +46 42 18 87 87
E-mail: info@nederman.se

www.nederman.com

Kompetenser: Fläktar, Infångning, Kanaler, Stationära filter, Utsug

Läs mer om Nederman Nordic AB


Systemair Sverige AB

Industrivägen 3
739 30 Skinnskatteberg
Tel: 0222 440 00

www.systemair.com

Kompetenser: Axialfläktar, Bostadsventilation, Brandspjäll, Brandventilation, Fläktar, Gallerdurk, Industriell ventilation, Injustering, Inomhusklimat, Kanalsystem, Köksfläktar, Luftbehandling, Spjäll till ventilation, Ventilation, Ventilationsaggregat, Ventilationsgaller, Ventilationskanaler, Ventilationssystem

Läs mer om Systemair Sverige AB


3nine utökar sitt produktsortiment med fokus på renluftslösningar för industriella miljöer




3nine utökar sitt produktsortiment med fokus på renluftslösningar för industriella miljöer

3nine, en global tillverkare av teknologi för att rena industriell inomhusluft, fortsätter sin strategiska expansion för renluftslösningar till industriella miljöer. Detta initiativ stärker 3nines engagemang för miljöansvar och etablerar företaget som en ledande leverantör av renluftsteknik.

Det utökade produktsortimentet kommer att innehålla fler toppmoderna lösningar för att rena industriell inomhusluft och eliminera farliga partiklar som damm, ångor och aerosoler. Målet är att ytterligare öka säkerheten på arbetsplatsen och förbättra den allmänna inomhusluftkvaliteten för industriföretag.

"Vi är fast beslutna att skapa hälsosammare och säkrare industrimiljöer. Genom att erbjuda en mer omfattande uppsättning lösningar för ren luft ger vi företag bättre möjligheter att hantera utmaningarna med föroreningar i inomhusluften", säger Oskar Olai, VD för 3nine. "Vårt mål är att tillhandahålla innovativ teknik som skyddar arbetstagarna och bidrar till en mer hållbar framtid."

3nine kommer att främja strategiska partnerskap med branschexperter för att driva innovation och säkerställa att dess lösningar uppfyller de föränderliga behoven hos industrikunder. Genom dessa samarbeten strävar 3nine efter att fortsätta ligga i framkant när det gäller ren luftteknik.

Med sitt utökade produktsortiment befäster 3nine sin position som en pålitlig partner för företag som är engagerade i miljöansvar och säkerhet på arbetsplatsen. Genom att ta itu med de mångfacetterade aspekterna av luftföroreningar inomhus strävar 3nine efter att göra en meningsfull inverkan på den globala luftkvaliteten och bidra till ett hälsosammare och mer hållbart industrilandskap.

För mer information om 3nine och dess utökade sortiment av renluftslösningar kontakta oss på: 08 601 35 40


Om TVOC och vikten av bra luftkvalitet




Luftkvalitet inomhus är en av de viktigaste faktorerna för mänskligt välbefinnande. Eftersom merparten av oss dessutom tillbringar större delen av vår tid inomhus måste vi vara säkra på att vi vistas i utrymmen med hälsosam luft. I tider av globala pandemier har luftkvalitet också fått en ökad betydelse än tidigare. I många länder skärper man reglerna för hur luftkvalitet skall övervakas och det pågår många forskningsprojekt runt luftkvalitet på universitet och högskolor.

Den viktiga luftkvaliteten

Dålig luftkvalitet påverkar produktivitet och kan till och med skada ens hälsa. De flyktiga organiska komponenterna (VOC eller Volotile Organic Compounds) är kanske en av de minst kända faktorer som påverkar välbefinnande.

VOC och TVOC -viktiga luftkvalitetsparametrar

Flyktiga organiska föreningar (VOC) är organiska kemikalier som blir en gas vid rumstemperatur. Det finns tusentals flyktiga organiska föreningar. För att hitta ett generiskt sätt att mäta används oftast den totala VOC-koncentrationen som mått. Detta är enklare och billigare än att mäta enskilda VOC-komponenter.

Det är därför termen TVOC kommit till TVOC står för total mängd flyktiga organiska föreningar. Nivån för totala flyktiga organiska föreningar (TVOC) är ett mått på summan av alla flyktiga organiska föreningar (VOC) som finns i ett luftprov. TVOC är en viktig indikation på den allmänna luftkvaliteten i en byggnad.

TVOC är inte enhetligt definierat. Många standarder inkluderar olika flyktiga organiska föreningar i sin TVOC-gruppering eller tilldelar olika vikter vid beräkningen av TVOC. Detta kan göra definitionen av TVOC svår att tolka, eftersom vi inte kan säga definitivt vilka VOC som ingår i TVOC.

Luften ger bättre prestationer

En studie i Storbritannien kartlade brittiska kontorsinomhusmiljöer och påverkan från miljöfaktorer. I denna studie konstaterades att de anställdas prestationer sjunker när koldioxidnivåerna är höga. Forskningen, som beställdes av Emcor, genomfördes under ett tvåårigt initiativ som leddes av bland annat Oxford Brookes University. Flera arbetsplatser testades under två år, med sensorer som övervakade fluktuerande CO2-nivåer under denna tid. Anställda fick tre gånger om dagen genomgå olika test. Resultaten av studien bekräftar idén att ju mer koldioxid det finns i luften, desto lägre produktivitet. Anställda arbetade 60 % snabbare med lägre koldioxidhalter och deras testresultat förbättrades med upp till 12 %.

Öka ventilation

En av de största orsakerna till att flyktiga organiska föreningar kan ansamlas är bristande ventilation. Även CO2 halterna tenderar att stiga vid sämre luftkvalitet. Därför är ovanstående studie ett kvitto på att sämre ventilation, påverkar prestationen. Om flyktiga organiska föreningar släpps ut direkt i inomhusluften så de kommer att stanna kvar där om de inte späds ut med frisk luft eller ventileras ut.

Smarta sensorer för luftkvalitet

Smarta IoT-lösningar kan hålla koll på både luftkvalitetsvärdet TVOC och CO2 men även mäta temperatur och luftfuktighet, två ytterligare faktorer som påverkar vårt välbefinnande inomhus. En uppkopplad sensor kan mäta i realtid och larma om värdena går över satta gränser. Riktigt smarta sensorer kan också starta exempelvis extra ventilation om ett sådant scenario inträffar.


Koldioxidsnålt byggande – ny omvärldsstudie visar hinder och möjligheter




Vad hindrar koldioxidsnålt byggande? Forskare på IVL har kartlagt faktorer som hindrar respektive främjar användningen av lösningar som minskar byggnaders klimatpåverkan. Studien visar att forskningen främst är fokuserad på utvecklade regioner och på förnybar energi, och att näringslivet framförallt anger ekonomiska aspekter som hinder för utvecklingen.

– Forskningen fokuserar mer på vad som främjar utvecklingen av byggnader med lägre klimatpåverkan än på vad som hindrar den. Det finns mycket forskningsresultat kring förnybar energi i Europa medan flera andra typer av lösningar – som byggmaterial med låg klimatpåverkan, beteende-relaterade åtgärder, digitalisering eller lösningar kopplade till utveckling av cirkulär ekonomi är utforskade i mycket lägre grad, säger Érika Mata, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Att minska byggnaders klimatpåverkan är en nyckel för att nå globala klimatmål. I den aktuella studien har forskarna screenat över 900 vetenskapliga artiklar som har publicerats efter 2011, för att identifiera och analysera vilka faktorer som påverkar huruvida olika lösningar kommer till praktisk användning eller inte. Dessa har sedan delats in efter typ av lösning, typ av byggnad och geografisk spridning.

– Trots att det många gånger finns en positiv inställning och en vilja att använda lösningar som minskar byggnaders klimatpåverkan så hindras de ofta av ekonomiska skäl. I konsumentledet verkar man mer redo att stödja starkare åtgärder från statens sida medan man från näringslivets håll anger en rad organisatoriska faktorer som gör att koldioxidsnålt byggande inte ses som en optimal lösning, säger Érika Mata.

I utvecklade länder finns det en större känslighet för förändringar som folk upplever påverkar deras livskvalitet vad gäller ekonomi, inomhustemperatur eller som kräver beteendeförändringar, medan man i andra världsdelar framförallt brottas med teknisk-ekonomiska problem.

Olika typer av informativa och ekonomiska åtgärder, särskilt statligt stöd, har visat sig ha en positiv effekt på införandet av koldioxidsnåla bygglösningar över hela världen.

– För att komma framåt i arbetet med att minska klimatpåverkan från byggsektorn globalt, behövs det kraftfulla styrmedel som omfattar flera typer och aspekter av lösningar, och som också riktar sig till olika målgrupper, säger Érika Mata.

Läs den vetenskapliga studien


Cookie-inställningar