Smörjmedel

Smörjmedel täcker många olika produkter, inklusive motoroljor, hydrauloljor, fetter och mer. Smörjmedel måste säkerställa en smidig process mellan 2 arbetsstycken så att inget motstånd uppstår under drift. Detta innebär att smörjmedel måste ha ett lågt viskositetsindex och att smörjmedel måste vara termiskt och kemiskt stabila under driftsförhållandena.

Leverantörer av Smörjmedel:


Klüber Lubrication Nordic

Vasagatan 36 2Tr
111 20 Stockholm
Tel: +46 0859098600

www.klueber.com

Kompetenser: Centralsmörjning, Motoroljor, Smörjfett, Smörjmedel, Smörjsystem, Växellådsolja / Transmissionsolja

Läs mer om Klüber Lubrication Nordic


ReinhardOil.dk ApS

Helleruplund Alle 8
DK - 2900 Hellerup
Tlf.: +45 70 26 70 07
E-Mail: mail@reinhardoil.dk

www.reinhardoil.dk

Kompetenser: Smörjmedel, smörjoljor, smörjfett, RTV tätningsmedel, Silkone oljor, antiskum

Läs mer om ReinhardOil.dk ApS


Skandinaviska Mek AB

Rosenlundsvägen 8
746 93 BÅLSTA
Tlf.: 70 760 16 44
E-mail: info@skandmek.se

web

Kompetenser: Kylvätska, filter, filtrering, smörjmedlar, oljor, köldmedier

Läs mer om Skandinaviska Mek AB


Mer kunskap om Smörjmedel:

Detta innebär att smörjmedel måste ha ett lågt viskositetsindex och att smörjmedel måste vara termiskt och kemiskt stabila under driftsförhållandena.Det är nödvändigt att tillsätta friktionsreducerande tillsatser till smörjmedel för att minska friktionen mellan verktyg och material. Smörjning ger en jämnare metallyta, mindre slitage och därmed längre verktygslivslängd och möjlighet att öka skärhastigheten.


Molykote P-3700: Det Hållbara Valet för Högtemperaturapplikationer


18.nov 2023


Med Molykote P-3700 tar vi ett stort steg mot en mer hållbar och effektiv industriell framtid. Det här är inte bara ett smörjmedel; det är en investering i miljön och framtidens teknik.

Denna produkt har utvecklats för att hantera temperaturer från -30°C till extrema +900°C, vilket gör den idealisk för krävande industriella miljöer. Molykote P-3700 förhindrar effektivt svetsning och säkerställer korrekt klämkraft, vilket är avgörande för en smidig och effektiv drift.

Molykote P-3700: Det Hållbara Valet för Högtemperaturapplikationer

Branschen strävar ständigt efter hållbara lösningar och svarar nu på marknadens ökande efterfrågan på miljövänliga produkter. Molykote P-3700 är den senaste innovationen som möter behovet av hållbara smörjmedel, speciellt utformad för högtemperaturapplikationer där hållbara smörjmedel är avgörande.

Denna produkt har utvecklats för att hantera temperaturer från -30°C till extrema +900°C, vilket gör den idealisk för krävande industriella miljöer. Molykote P-3700 förhindrar effektivt svetsning och säkerställer korrekt klämkraft, vilket är avgörande för en smidig och effektiv drift.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Molykote P-3700 är dess användarvänlighet. Den är märkningsfri, vilket gör applicering och hantering enklare och mer effektivt. Dessutom möjliggör produkten problemfritt montage och demontage även efter lång tids användning, vilket minimerar driftavbrott och underhållskostnader.

Inte bara är Molykote P-3700 ett tekniskt överlägset smörjmedel, det är också utformat med hållbarhet i åtanke. Produkten är speciellt formulerad för att minimera bildandet av krom6, vilket ytterligare stärker dess miljövänliga profil och gör den till det självklara valet för företag som strävar efter att minska sin påverkan på planeten.

Med Molykote P-3700 tar vi ett stort steg mot en mer hållbar och effektiv industriell framtid. Det här är inte bara ett smörjmedel; det är en investering i miljön och framtidens teknik.

Läs mer här


ECOCOOL Global 1000 – Nu med ASML 2 godkännande


29.okt 2023


Med ASML 2 utökar vi med ytterligare ett viktigt godkännande för halvledarindustrin

ECOCOOL Global 1000 är en metallbearbetningsvätska med unika kvalitetsegenskaper speciellt framtagen för högpresterande metallbearbetning, som inom flyg- och medicinteknik, men även för många andra industriella tillämpningar. Med ASML 2 utökar vi med ytterligare ett viktigt godkännande för halvledarindustrin.

ASML 2 godkännandet gäller för användning på följande metaller

✓ Aluminum 6082
✓ Rostfritt stål 316L
✓ Titanium Grade 4
✓ Kan även användas på material från samma metallfamilj

Alla godkännanden

Godkännande för medicinteknik Cytotxicity, L 929Proliferation, DMG MORI, Rolls-Royce (Cat. 2), Safran, GROB, ASML-Grade 2, kompatibel med Boeing BAC 5008 avsnitt 5-6, kompatibel med Airbus AIPS 00-00-010


ABIC Kemi – Spara energi med smörjmedel
Visste du att det är möjligt att spara energi med hjälp av olika smörjmedel? Med dagens stigande priser på både el och bränsle letar många efter nya sätt att spara energi.

Ett sätt att bidra till detta är att välja rätt smörjmedel som minskar friktionen och därmed minskar energiförbrukningen.

ABIC Kemi AB är distributör av JAX smörjmedel och inom det omfattande produktsortimentet hittar du många högkvalitativa produkter som bidrar till energibesparingar. I synnerhet bidrar kedjeoljor till energibesparingar. Det finns stora pengar att spara på att använda rätt kedjeolja, man kan ganska lätt göra energibesparingar med upp till 25% på vissa ställen. De kedjor som används på vissa anläggningar är ganska långa, upp till någon kilometer, så slitage märks ganska så fort.

 • Magna Plate 78 ISO VG 150 är en mineralolja med mycket hög oxidationsstabilitet och är lämplig för de flesta kedjedrifter.
 • Proofer Chain oil ISO VG 100 är extremt rostlösande och passar utmärkt för våta och varma applikationer
 • Pyro Kote FG ISO VG 68-220-350 är syntetisk och klarar upp till 315ºC kontinuerligt. Det är en H1-godkänd högtemperaturolja för alla typer av kedjor.

Fuchs Lubricants – Vi är något på spåren!
Nu stärker vi vårt erbjudande gentemot tåg- / banunderhåll genom att lansera ytterligare produkter.

TRAMLUB S4 och TRAMLUB S5 är miljöanpassade smörjoljor för räls, hjulflänsar och växlar. TRAMLUB S 4 kan även användas för kedjesmörjning.

Det är enormt viktigt att dörrarna på tåg kan öppnas och stängas ordentligt vid varierande temperaturer. Genom att smörja dörrtätningarna med CARBAFLO 2160 säkerställs den funktionen. Pastan ger en vit, nästan transparent yta och kan användas inom ett brett temperaturintervall. CARBAFLO 2160 kan även användas för smörjning av lager, glidskenor eller stickkontakter. Den har hög temperaturbeständighet, är inert mot både syror och alkalier samt fungerar som en elektrisk isolator.


Klüber – Träffa våra smörjmedelsexperter på Underhållsmässan
På Underhåll 2022 kommer vi att visa dig en rad möjliga lösningar där du med våra innovativa specialsmörjmedel kan göra dina applikationer mer effektiva och hållbara. Vi förklarar också hur du skyddar och optimerar dina kompressorer.

Klüber Lubrication Nordic finns på plats i Göteborg den 31 maj till 3 juni i hall A, monter A04:35

Missa inte chansen att lyssna på våra experter Torsten Schwarz och Björn Johansson som visar hur specialsmörjmedel är nyckeln till ökad produktionseffektivitet och längre hållbarhet. Plats: Stora Scenen, tisdag 31 maj kl 14.30.

Öka energieffektiviteten och uppnå dina hållbarhetsmål

Du känner säkert till det alltför väl – att producera kostnadseffektivt och samtidigt behöva uppfylla juridiska och företagsinterna krav vad gäller hållbarhet och miljöskydd. Våra högpresterande smörjmedel kan hjälpa dig genom att de förhindrar slitage på industrianläggningar, förlänger smörjintervallen och därmed minskar avfalls- och kemikalieanvändningen, vilket resulterar i avsevärda energibesparingar. Detta syns inte bara i den totala ägandekostnaden, utan lönar sig också när det gäller hållbarhet.

Skydda och optimera dina kompressorer

Kompressorer måste stå emot en hel del svåra utmaningar, de måste tåla höga hastigheter, temperaturer och tryck, samtidigt som vi förväntar oss en kompressor med ett minimum av stillestånd. Därför är det viktigt att välja rätt kompressorolja, både för den första påfyllningen samt för regelbundna oljebyten.

Visste du att i vissa livsmedelsfabriker står kylkompressorer för upp till 80% av kostnaden för att driva fabriken? Smörjmedel spelar här en avgörande roll för att säkerställa en lägre driftskostnad, minimalt slitage på komponenterna samtidigt som de uppnår högsta effektivitet.

Våra produkter erbjuder ett utmärkt skydd mot slitage, temperaturoberoende viskositet, bildar få rester, har minimal koksningstendens och har goda vattenseparationsegenskaper. Detta resulterar i högre effektivitet och kostnadsbesparingar tack vare längre intervaller för oljebyten. Våra kompressoroljor klarar ytterligare krav när de används i luft-, processgas- eller kylkompressorer: De ser till att tryckluften är oljefri eller kompatibel med processgasen eller kylmediet.


TotalEnergies går från plast till kartong
Framtidens smörjmedel finns nu i framtidens förpackning: TotalEnergies fortsätter utvecklingen av hållbara produkter och introducerar den 100 % återvinningsbara Quartz Box

Quartz Box är TotalEnergies nya miljövänliga förpackningskoncept, som lägger tidigare plastförpackningar bakom sig. I linje med det franska energibolagets fokus på hållbara lösningar finns nu en förpackning för smörjmedel som består av 86 % mindre plast och istället består av återvinningsbar kartong.

De nya förpackningarna tar mindre plats och därför finns det plats för 20 % mer volym per pall, vilket i sig innebär färre lastbilar på vägen. Eftersom Quartz Box kan vikas ihop helt, minskar behovet av avfallsförvaring avsevärt jämfört med en vanlig 20-L förpackning. TotalEnergies nya återvinningsbara förpackningar är med andra ord en win-win-lösning med både ett ekonomiskt perspektiv och CO2-besparingar. Dessutom ger det betydande fördelar när produkten inte ska användas mer. Väl i miljön kan pappersförpackningar sönderfalla inom några månader, medan plast kan ta decennier eller till och med århundraden att bryta ner.

Den nya förpackningen är en del av den hållbara riktning som TotalEnergies slog in på förra året:

"Vår ambition är att vara en spelare i världsklass i energiomställningen", meddelade TotalEnergies Patrick Pouyanné, styrelseordförande och VD.


NYE Lubricants produkter nu hos Gleitmo
Från och med 14 april kommer FUCHS att kunna bredda sitt sortiment och erbjuda en rad nya olika produkter inom specialsmörjmedel då NYE Lubricants produkter flyttas över från Smörjkompaniet till Gleitmo i Kungsbacka.

NYE Lubricants har många års erfarenhet av tillverkning av syntetiska smörjmedel och är sedan 2020 en del av FUCHS Group. Produktionen ligger i USA och de tillverkar smörjmedel till ett brett spektrum av industrier och applikationer.

Vi skulle även vilja ta tillfället i akt och tacka Smörjkompaniet för bra dialoger och en smidig övergång.

Har du frågor eller funderingar? Kontakta Jonas Lindhe 0300-333 35 eller jonas@gleitmo.se


CASSIDA CHAIN OIL XTE – ett nytt kedjesmörjmedel speciellt utformat för livsmedelsindustrin
Vårt breda sortiment av CASSIDA innehåller ett heltäckande utbud av smörjmedel för alla användningsområden inom livsmedels- och dryckesindustrin. Alla CASSIDA-produkter är NSF-registrerade, och våra tillverkningsanläggningar för CASSIDA är certifierade enligt ISO 21469.

Nytt tillskott i sortimentet är CASSIDA CHAIN OIL XTE. Ett syntetiskt kedjesmörjmedel för hög temperatur med exceptionell termisk stabilitet. Produkten är specifikt utvecklad för användning inom livsmedelsindustrin samt vid tillverkning av förpackningar till livsmedelsindustrin, för smörjning av driv-och transportkedjor.

 • Användbar vid ugnstemperatur upp till +300°C
 • Minskad formering av fastbrända rester
 • Exceptionellt låg förångningsförlust
 • Utmärkt korrosionsbeständighet
 • Appliceras enkelt med antingen pensel, bad eller med automatiska system
 • Neutral lukt och smak
 • Lösningsmedelsfri formulering för att ge större säkerhet vid användning
 • Utmärkt vidhäftning vilket minimerar risk för att slungas av vid användning

Certifieringar och specifikationer
NSF H1, NSF ISO 21469, Kosher, Halal