Termografi

Termografi är en metod där du kan göra en temperaturmätning på ytor utan kontakt och på avstånd. Med termografi kan du mäta temperaturskillnader men också verkliga temperaturer på olika föremål. Egentligen är det ytornas bakstrålning som mäts med en infraröd kamera, denna bakstrålning omvandlas i kameran till en reflekterad temperatur

Leverantörer av Termografi:


Acandia AB

Vintervägen 2B
135 40 TYRESÖ
Tel: 08-52 22 40 30

www.acandia.se

Kompetenser: Antenner, Fukt, Gaslarm, Givare, Grumlighet, Läcksökning

Läs mer om Acandia AB


Armatec AB

Betagatan 1
431 49 Mölndal
Tel: +46 31 89 01 00
E-post: info@armatec.se

www.armatec.com/sv

Kompetenser: Avskiljare, Backventiler, Elmätare, Flödemätare, Kulventiler, Kägelventiler, Nivåmätare, Reglerventiler, Skjutspjällventiler, Säkerhetsventiler, Tankar, Temperaturmätare, Tryckmätare, Vakuumpumpar, Vattenmätare, Vridspjällventiler, Ångpannor

Läs mer om Armatec AB


Mer kunskap om Termografi:

Definitionen av termografi är: bestämning av temperaturskillnader, till exempel på byggnadsytor genom beröringsfri mätning med en TV-kamera som är känslig i det infraröda spektrumet (IR-kamera). Tolkning av termografibilder kan visa konstruktionsfel som saknad eller otillräcklig isolering, även kallad kallbroar, i klimatskärmen. På en termografibild kan isotermer sättas in, det vill säga kurvor genom punkter med samma temperatur, som ett hjälpmedel vid tolkning. Vid temperaturer runt 20 grader är upplösningen ca. 0,3 grader. Fotografering kan ge bilder i både svartvitt eller färg. Ordet termografi kommer från termo- och -grafi. Termografi görs vanligtvis inifrån för att undvika störningar från uteklimatet. Temperaturerna i bilden bestäms genom att mäta en referenstemperatur på ytan i fråga med en termometer. Termografi kan endast utföras när det finns en temperaturskillnad över byggnadsdelen.


Astacus – Energiscanning för bättre analys




Energiscanning är relativt nytt och har på kort tid väckt stort intresse hos såväl industrin som fastighetsförvaltare. Att kunna vrida och vända på byggnaden i 3D ger bättre analysmöjligheter och kan tydliggöra eventuella energiläckage.

Energiscanning är en kombination av laserscanning och thermografering som resulterar i ett punktmoln med thermisk information. I praktiken innehåller varje individuell punkt i punktmolnet information om den aktuella temperaturen.  Utrustningens känslighet är extremt hög med möjlighet at se temperaturskillnader på endast 0,2 grader.

Thermograferingen görs i samband med laserscanningen med hjälp av en IR-lkamera som monteras ovanpå laserscannern. I de fall där byggnaden, processanäggningen etc ändå skall dokumenteras med hjälp av laserscanner tar momentet med IR-kameran ganska kort tid och för relativt liten extra kostnad får du väldigt mycket ytterligare information. Resultatet av en energiscanning är ett punktmoln i 3D.


Ungefär vart tredje år genomför Norrenergi en flygtermografering av sitt fjärrvärmenät.




Foto: Mikael Sjöberg

Ungefär vart tredje år genomför vi en flygtermografering av vårt fjärrvärmenät. Och i natt var det dags igen. Flygtermografering innebär att flygplan flyger över ledningsnätet och fotograferar med en känslig och högupplöst värmekamera. Bildmaterialet hjälper oss sedan att identifiera eventuella läckor. Det här är ett viktigt verktyg för att hålla fjärrvärmerören som streamar din värme i bra skick.

Foto: Norrenergi AB

Viktigt verktyg för att minimera kundpåverkan

21 mil långa är rörledningarna i fjärrvärmenätet som ser till att bostäder, sjukhus, skolor, kontor och andra lokaler får värme i sina element, och varmvatten i sina kranar.

Flygtermograferingen spelar en viktig roll i att säkra kvaliteten och effektiviteten i vårt nät. Att hitta läckor i tid är bra för att vi då minimerar risken för avbrott och kan planera reparationsarbeten och utföra dem när det påverkar dig som är kund som minst.

Bäst när det är kallt och natt

Att vi gör det just nu och nattetid beror på att termograferingen kräver optimala förhållanden med kallt och klart väder och relativt snöfri mark. Det gör att vi lättare kan se temperaturförändringar i marken som uppstår om det finns läckor under jord.

Så här går flygtermograferingen till

Termograferingen görs med hjälp av ett propellerflygplan som flyger på cirka 800 meters höjd. Flygningen, som planeras i samråd med Arlanda, startar vid tvåtiden på natten och pågår under cirka 3–4 timmar. En mycket känslig värmekamera registrerar temperaturskillnader genom att ta tusentals foton över fjärrvärmenätet. Fotona läggs sedan ihop till ett stort foto där vårt nät finns utritat. Områden som syns som ljusare fläckar på fotona innebär att de är varmare än marken runt omkring, och vi undersöker då om det kan vara vårt fjärrvärmevatten som läcker och kan laga ledningarna på ett planerat sätt.


FOERSTER lanserar ny metod för sprickprovning på komponenter




Tyska Institut Dr. Foerster har lanserat en oförstörande provningsmetod för avsyning av komponenter med svåra geometrier

FOERSTER har arbetat med metoden induktion termografi i många år genom det etablerade systemet DEFECTOVISION, vilket används för inline provning av långa stålämnen i valsverk. Nu lanseras metoden som anpassats för individuell eller automatiserad komponentprovning.

Metoden induktion termografi bygger på att ytan värms upp med några få grader för att sedan avläsa värmestrålningen via en kamera. Avvikelser uppträder som hotspots i material, vilket analyseras med hjälp av avancerad bildprocessing.

Metoden lämpas sig mycket väl vid oförstörande provning av komponenter med hög konduktivitet, och som har komplexa geometrier, eller som fram tills nu, varit svåra att testa med t ex virvelström och ultraljud. Exempel på komponenter med komplexa avsyningsområden är t ex kugg, splines, svetssömmar i hörn och kanter, turbiner av olika former, sintrade formade artiklar, grova ytor, mm. Induktiv termografi är ett alternativ till den manuella och ofta krävande magnetpulver- och penetrantprovningen.

KmK Instrument representerar FOERSTER i Sverige sedan 1994 och har levererat ett stort antal spricksökningssystem baserad på virvelström till stål-, verkstads- och fordonsindustrin. Kontakta oss gärna för diskussion hur induktiv termografi kan hjälpa er att avsyna dina komponenter.


Elma – Kameran till den professionella termografören FLIR T865




FLIR T865 från Elma Instruments har en 640x480 pixlars detektor med en känslighet på <0,03˚C - kameran har en otrolig noggrannhet på bara ±1⁰C i temperaturområdet 5…120⁰C.

Termisk kamera i PRO-serien

FLIR T865 från Elma Instruments har en 640x480 pixlars detektor med en känslighet på <0,03˚C - kameran ersätter T860, som nu har utgått. Huvudskillnaden på de två kamerorna är att T865 har en otrolig noggrannhet på bara ±1⁰C i temperaturområdet 5…120⁰C. Normalt är infraröd temperaturmätning begränsat av en noggrannhet på ±2⁰C eller ±2% - men T865 är ”fininställd” i detta begränsade temperaturområde, vilket gör kameran särskilt bra för laborato-rieanvändning, vetenskapliga försök/projekt, samt andra applikationer som kräver en högre noggrannhet. FLIR T865 kan självklart också användas till mer ”vanliga” applikationer som exempelvis el- och byggnadstermografering – bara med en högre noggrannhet än de flesta andra termiska kameror.

FLIR T865 är perfekt ergonomiskt uppbyggd eftersom själva kameradelen med lins kan vridas 180⁰ i förhållande till resten av kameran. Kameran har en ljustark digital sökare inbyggd, samt riktigt många användbara funktioner för användaren som arbetar professionellt med termografering. LCD-skärmen är på hela 4” - och självklart med touch-betjäning. Funktionen UltraMax som ökar upplösningen i den termiska bilden till hela 1,2 MP, är implementerad i T865. Kameran kan spela in termografisk video direkt på ett SD-kort i H.264-format, eller streama radiometrisk vi-deo till en PC via kabel eller trådlöst via WiFi-kommunikation.


Cookie-inställningar