Läckagedetektering
Läckagedetektering - Elektroakustisk lyssningsutrustning kan användas där det finns ett rimligt utflöde av vatten som ger ett mätbart ljud till omgivningen. Läckagedetektering är särskilt användbart om det finns ex. dolda rörskador och liknande måste hittas. som annars inte syns
Leverantörer av Läckagedetektering:
Acandia AB
Vintervägen 2B
135 40 TYRESÖ
Tel: 08-52 22 40 30
Kompetenser: Antenner, Fukt, Gaslarm, Givare, Grumlighet, Läcksökning
Ultrafilter Skandinavien ApS
Sunekær 1
5471 Søndersø
Tlf.: +45 82 30 30 20
E-mail: info@ultra-filter.com
Kompetenser: Filterhus, Ersättningsfilter, Kylare, Daggpunktsmätare, Flödesmätare, Läckagemätare, Oljesensor, Partikelsensor, Kondensatbehandling, Tryckluftsbehållare, Tankar, Steril luft, Rostfria filter, Sterila tankfilter, Tankandningsfilter, Ångfilter, Väskfilter, Djupfilter, Snurrade filter, Gjutna filter, Veckade filter, Absolutfilter, Membranfilter, Rostfria nätfilter, Rostfria filterhus, UV-behandling, Ersättningsfilter, 3m filter, Cuno-filter, Kvävegenerator, Modulär kvävegenerator, Mini kvävegenerator, Kvävegenerator med två torn, Membrankvävegenerator, Offshore kvävegenerator, Syregenerator, Modulär syregenerator, Twin Tower Oxygen Generator, Medicinsk syregenerator, Syregenerator för biogas, Biogasfiltrering, Biogas torkning, Metangasfiltrering, Metangas torkning, ATEX -godkänd utrustning, Vattenbehandling, Omvänd osmosanläggning, Ultrafiltrering
Kunskap - Läckagedetektering
Artikel levererad av Morten B. Jensen, KLINGER Danmark (oversat fra Dansk)
Användningen av luft är en del av många processer och användningen av tryckluft är en av de mest utbredda energiformerna inom industrin.
Även om råvaran (luften) tas från det fria är det ganska stora resurser förknippade med användningen av tryckluft. Därmed står produktionen av tryckluft idag för cirka 10 % av den totala elförbrukningen inom industrin, och därför kan stora besparingar uppnås genom att övervaka luftförbrukningen i små hål - endast 3 mm i diameter - vilket resulterar i en förlust på ca. . 0,8 liter per minut, vilket motsvarar en årlig merkostnad på cirka 7 500 SvKr.
Termisk massflödesmätare är idealisk
En av de stora fördelarna med den termiska massflödesmätaren är det stora dynamiska omfånget - en area som vanligtvis är 100:1. Ett stort dynamiskt område gör att samma mätare kommer att kunna mäta under normal drift – och används i efterhand för att upptäcka läckor i systemet när det står stilla. Ett tryckluftssystem byggs ofta som en ring med utlopp för ytor, byggsektioner och maskiner – och förbrukningen mäts vanligtvis för de enskilda delarna. Det är oftast större rörsystem/flödesmängder som ska mätas varför insticksmätare med fördel används där de två temperaturgivarna sitter i spetsen där flödet önskas mätas. Detta innebär att själva sensordelen endast utgör en liten begränsning i rörsystemet, och därför kommer den att vara lämplig för arbete vid mycket låga drifttryck. Den största nackdelen med insättningsmätaren är att det är en mätning vid en punkt, vilket innebär att den optimala noggrannheten endast kan uppnås där produktens hastighetsprofil är unikt definierad och identisk med profilen som finns på kalibreringsplatsen.
Erfarenheten har visat att de bästa mätresultaten erhålls när mätaren installeras på ett vertikalt rör, så att eventuellt kondensat kan rinna bort från mätaren, precis som för denna typ av mätare - mer än någon annan - det längre raka röret före meter desto bättre mätresultat. Med insticksmätare kan man oftast inte räkna med en mätnoggrannhet på bättre än +/- 2% av mätvärdet i hela området – men det stora dynamiska omfånget ger mätaren egenskaper som bl.a. gör den lämplig för uppgifter där både mätning och läckagedetektering önskas. Typiska uppgifter Förutom att minska kostnaderna för förluster kan övervakningen användas för att säkerställa att oönskade gaser inte släpps ut i atmosfären, i uppgifter som:
- Transport av medicinska gaser
- Kemisk produktion
- Kalibrering
Varning för koldioxidläckage från kylmaskiner!
QTF Sweden AB, med huvudkontor i Kalmar, arbetar i hela Sverige med avgasning och rening av systemvätskor i värme-, kyl- och ÅV-system i kommersiella fastigheter inom både industrin och offentliga verksamheter.
Varningssignaler
Gula fläckar vid läckande systemkomponenter som toppavluftare, säkerhetsventiler och rör varslar om att koldioxidläckage i ditt återvinningssystem har pågått ett bra tag. CO2 ökar, pH sjunker, konduktiviteten stiger och korrosionen sätter fart och ökar tills haverier uppstår om inget görs.
Det är klokt att besikta systemet och mäta CO2, pH och konduktivitet innan det har gått så långt. Risken är annars att det blir en kostsam reparation med byte av värmeväxlare, ventiler och rör.
QTF:s Läckageindikator ger tidig varning och larmar om koldioxid skulle läcka ut, långt innan korrosion hinner uppstå.
Grön omställning
Den gröna omställningen från HFC-köldmedia till att använda naturliga köldmedia som koldioxid i återvinningssystem har en teknisk baksida. Koldioxid ger ungefär 4–5 ggr högre tryck i kylmaskinerna. Från att tidigare haft 12–15 bars tryck ger koldioxid 60–80 bar på gassidan. På vätskesidan är det normalt 1,5–2 bar. Koldioxid (CO2) som via värmeväxlarna läcker in i systemvätskan bildar kolsyra (H2CO3), en vätska som är svår att upptäcka innan det har gått så långt att den aggressiva vätskan gulnar, ger rinnmärken och fläckar vid korroderande systemkomponenter. Och då kan det gå fort till att läckagen leder till haverier i såväl kylanläggning som återvinningssystemet.
Låga GWP-tal (Global Warming Potential)
Idén att ersätta freoner och andra HFC-köldmedia som har höga GWP-tal med koldioxid är inte helt dum men kräver som de flesta nya lösningar även nya tekniska åtgärder. Om koldioxiden skulle läcka till systemvätskan bildar den kolsyra som är aggressiv men inte skapar någon varnande tryckhöjning, eftersom kolsyra är en vätska. En liter vatten kan bära flerdubbel volym av koldioxid i form av kolsyra utan att ge någon nämnvärd tryckökning.
En ny teknisk lösning
QTF har konstruerat och patenterat ett sätt att omedelbart indikera och larma för även mycket låga nivåer koldioxid i systemvätska. Långt innan koldioxidläckage hunnit bli synliga och ställa till skada i återvinningssystem.
QTF Läckageindikator
QTF Läckageindikator installeras tillsammans med QTF Underhållsavgasare och mäter kontinuerligt och larmar vid förekomst av koldioxid i systemvätskan.
Läckageindikatorn är en tjänst som QTF erbjuder. Den installeras av QTF:s operatör. Hyresavtal finns från 1 månad till årsavtal och innefattar övervakning på distans av funktion och larm.
Funktionen kräver ett nollställt system, dvs. att systemvätskan är avgasad med QTF snabbavgasare med membranteknik så att vätskan är helt fri från eventuella köldmediegaser. Därefter installeras QTF underhållsavgasare med Läckageindikator.
Indikatorn består av en sensor som känner av eventuell förekomst av köldmediegas i den avgasade mängden som endast innehåller ett minimum av gas. Indikatorn kräver ett känt och specificerat volymflöde, vilket QTF underhållsavgasare har.
Om en kylanläggning eller värmepump skulle få köldmedieläckage i värmeväxlaren mot systemvätskan så upptäcker Läckageindikatorn detta och ett larm går till QTF:s övervakningscentral som informerar kunden.
Underhållsavgasarens standardfunktion är att bibehålla de låga syre-/kvävenivåerna efter snabbavgasningen och skydda mot eventuell ny inträngning via diffusion i systemkomponenter som plastslang m.m.
Läckageindikator för köldmedia är en lösning för att säkerställa att våra kunder får en effektiv och pålitlig drift av sina kyl- och värmesystem. Indikatorn har en kontinuerlig digital övervakning av systemvätskan och larmar snabbt även vid mycket små gasläckage. Innan en eventuell läcka hinner påverka funktionen i kylsystem/värmepumpar, eller hinner ge explosionsfara eller annan fara.
Lyft fastighetens miljöcertifiering med ny sensorteknik
I takt med ökade hållbarhetskrav inom fastighetsförvaltning blir effektiv vattenhantering en viktig del av en fastighets miljöcertifiering. Genom att installera smarta läckagesensorer kan fastighetsägare inte bara minska vattenförbrukningen, utan även förbättra sin byggnads totala hållbarhetsprestanda.
Vattenläckage, även små läckage, kan orsaka betydande kostnader och miljöbelastning. Svenskt Vatten uppskattar att en enda läckande toalett kan resultera i onödigt användande av resursen vatten och spola ut upp till 800 liter dricksvatten per dag, rätt ut i avloppet. Med smarta sensorer för läckagedetektering kan dessa problem upptäckas och åtgärdas tidigt, vilket både sparar vatten och undviker kostsamma reparationer.
Så påverkas miljöcertifieringen
Genom att implementera smarta sensorer kan fastigheter förbättra sin certifiering inom flera viktiga områden. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) är en internationellt erkänd metod för att bedöma byggnaders hållbarhet. Systemet graderar byggnader baserat på olika kriterier som vattenhantering, energi, hälsa och välbefinnande. Sensor som kan övervaka vattenrör på toaletter bidrar till bättre vattenhantering (Wat 01) och läckageförebyggande (Wat 08), samtidigt som de stöder förbättringar inom underhållsplaner (Man 03) och miljöpolicies (Man 04). Dessutom bidrar sensorerna till ökad termisk komfort (Hea 14) och minskad risk för legionella (Hea 18). Sammantaget kan en enkel sensor ge fastigheter en mer hållbar och säker profil.
Betydande besparingar och snabb återbetalning
Exempel från fastigheter med installation av läckagesensorer visar att vattenförbrukningen kan minskas med upp till en tredjedel. För ett fastighetsbolag med 12 000 toaletter kan detta motsvara årliga besparingar på över 1,8 miljoner kronor och upp till 75 miljoner liter vatten. Investeringen i smarta sensorer betalar ofta tillbaka sig själv inom några månader.
Smarta sensorer är inte bara en lösning för att minska kostnader och vattenförbrukning, utan också ett avgörande verktyg för att säkerställa att fastigheter möter högt ställda hållbarhetsmål och förbättrar sin BREEAM-certifiering.
QTF lanserar innovativ läckageindikator
Björn Carlsson, Teknisk chef på QTF visar läckageindikatorn som monteras på QTF:s underhållsavgasare
QTF har utvecklat en avancerad läckageindikator som kontinuerligt övervakar och larmar om eventuella läckage från värmepumpar eller kylmaskiner till systemvätskan.
Produkthöjdpunkter:
- Kontinuerlig digital övervakning av systemvätskan
- Snabbt larm vid gasläckage
- Installeras på QTF:s underhållsavgasare
QTF:s läckageindikator för köldmedia är en viktig lösning för att säkerställa att våra kunder får en effektiv och pålitlig drift av sina kyl- och värmesystem. Den här innovationen visar vår fortsatta satsning på att erbjuda högkvalitativa produkter inom övervakning av systemvätska, säger Björn Carlsson, QTF. Produkten är Patentsökt via PCT.
Genom att introducera denna nya produkt stärker QTF sin position som ledande inom digital övervakning av systemvätska i värme- och kylsystem, och visar sitt engagemang för att erbjuda innovativa och pålitliga lösningar för kundernas behov. Med fokus på tekniskt avancerade produkter och högkvalitativ service fortsätter QTF att differentiera sig från konkurrenterna och stödjer företagets övergripande strategi.
Läckageindikatorn är det senaste steget inom QTF:s digitala övervakning som även består av CMU-enheten som kontrollerar variabler såsom syrenivå, temperatur och tryck.
nbjudan till Nordbygg 23-25 april 2024
Välkommen till QTF på Nordbygg! Vi finns som vanligt i monter A06:02. I den himmelsblå montern kommer fokus i år att vara på den digitala övervakningen. I montern visar vi Läckageindikatorn, CMU:n och förklarar hur den digitala övervakningen går till. En TV-skärm är uppkopplad till ett befintligt system i Kalmar. Personalen visar i realtid värdena som fås ur mätutrustningen och förklarar hur de tolkas och används för att säkerställa effektiva system.
Kom och träffa oss!
Hydroscands läcksökning i tryckluftsanläggningar sänker kundernas kostnader och främjar hållbarhet
Vi har som målsättning att alltid finnas närmast kunden med erfaren personal, ett komplett sortiment och innovativa tjänster.
För att minska klimatavtryck och samtidigt förbättra kostnadseffektiviteten, riktar industrier och verkstäder sin uppmärksamhet mot kompressoranläggningen och dess pneumatikstammar med anslutna maskiner. På en genomsnittlig kompressoranläggning läcker omkring 30% av tryckluften, vilket resulterar i betydande energiförluster och höga kostnader. Genom Hydroscand AB:s proaktiva tjänst, läcksökning av tryckluftssystem, för industri och verkstad minimeras driftstopp, reduceras energikostnader och läcksökning främjar även en hållbar verksamhet. Hydroscand AB läcksöker pneumatikanläggningar och utvecklar en åtgärdsplan för att öka sina kunders konkurrenskraft.
Hydroscands läcksökning av tryckluftssystem omfattar en noggrann inspektion av anläggningen. Hydroscand använder avancerad teknik för att upptäcka läckor och utvecklar skräddarsydda åtgärdsplan för att minimera förluster och optimera systemets prestanda. Genom att investera i förebyggande underhåll och läcksökning kan företag inom industri och verkstad öka sin konkurrenskraft och bidra till en mer hållbar framtid.
– Vårt mål är att öka våra kunders konkurrenskraft genom att erbjuda en unik lösning för energibesparing och hållbarhet. Genom att identifiera och åtgärda läckor i tryckluftssystem kan vi hjälpa våra kunder att spara pengar, minska sin miljöpåverkan och samtidigt säkerställa en stabil och effektiv drift, säger Bosse Flack, försäljningsansvarig inom pneumatikpå Hydroscand AB.
Snittläckaget av tryckluft på en normalstor kompressoranläggning är cirka 30%.
Ofta går upp till 30% av producerad tryckluft förlorad till följd av läckage. Dessa läckor resulterar inte bara i onödig energiförbrukning och högre driftkostnader, utan kan också påverka produktiviteten i anläggningen. Genom regelbundna läcksökningsinsatser kan Hydroscand hjälpa sina kunder att minimera driftstopp och reducera onödiga energiförluster.
Vinsterna med läcksökning av tryckluft
- Säkra driften
- Vid en läcksökning upptäcker Hydroscand omedelbart allvarliga läckage av tryckluft och brister som riskerar att störa driften.
- Genom att upptäcka riskerna i tid kan oplanerade driftstopp undvikas och driften säkras.
- Sänkta driftkostnader
- Genom att optimera produktion av tryckluft, kan kompressorn få längre livslängd eftersom kompressorn många gånger producerar mer tryckluft än nödvändigt.
- I en genomsnittlig tryckluftsanläggning försvinner cirka 30% i tryckluftsläckage. Det vill säga energikostnaden skulle kunna reduceras med cirka 30%.
- Även små läckage av tryckluft blir till slut stora kostnader. Mindre läckage kan ofta åtgärdas omedelbart, utan större insatser.
- Minimerad miljöpåverkan – viktig komponent i hållbarhetsrapporten
- Läcksökning är en viktig åtgärd i Hydroscands kunders hållbarhetsarbete. Genom att åtgärda tryckluftläckage minskar de sin energiförbrukning och därigenom också klimatavtrycket.
- All tryckluft som går till spillo innebär att energi förbrukats i onödan. Genom att åtgärda tryckluftsläckage minimeras onödigt spill. Dessa miljöbesparande åtgärder kan Hydroscands kunder redovisa som miljöförbättrande åtgärder i sina ledningssystem, som till exempel ISO 14001.
- Reducerade stopptider vid underhåll
- Genom planerade underhållsarbeten kan drift pågå medan mätning och åtgärder förbereds och delvis genomförs. Stopptiderna blir sedan minimala och sker vid bästa möjliga tidpunkt för driften.
Med Hydroscands tjänst, läcksökning av tryckluftssystem, finns det stora möjligheter för verkstäder och industri att spara pengar och minska sina Co2-utsläpp (koldioxidavtryck).
Läs mer om Hydroscands läcksökning av tryckluftsanläggningar.
Nya innovativa läckagelarmet SpillGuard från DENIOS upptäcker kemikalieläckor direkt
Larm som upptäcker spill och ökar tryggheten på arbetsplatsen
Kemikalieläckage som blir liggande kan snabbt medföra en säkerhetsrisk och bli farligt för omgivningen på arbetsplatsen. Förutom exempelvis allvarliga hälsorisker kan även explosionsrisker uppstå när farliga ångor alstras. Läckande kemikalier kostar pengar, både som förstörd råvara och för saneringen av spillet. Att upptäcka spillet så tidigt som möjligt är alltså även av stor vikt för att undvika följdkostnader och juridiska konsekvenser.
- Med SpillGuard connect kan kemikalieläckage identifieras omedelbart och via appen DENIOS connect går larm ut till din smartphone eller surfplatta. En tidig upptäckt av läckaget bidrar till att du snabbt kan vidta åtgärder samtidigt som du får kontroll över uppsamlingskärlets funktionalitet och att kraven på lagstadgad invallningsvolym upprätthålls, säger Linus Jacker, VD på DENIOS AB.
Läckagelarm för alla vanligt förekommande oljor och kemikalier
Det runda larmet, som är lätt att placera har en diameter på 110 mm och aktiveras med en knapptryckning. SpillGuard har en livslängd på fem år där en röd signal visar att larmet fungerar korrekt, medan en högljudd akustisk signal meddelar att den ska bytas ut i god tid. Om sensorn kommer i kontakt med flytande kemikalier går ett larm till din smartphone eller surfplatta. SpillGuard® är designad för detektering av alla vanligt förekommande oljor och kemikalier (även i ATEX zon 0). DENIOS kompabilitetslista visar vilka kemikalier och oljor som testats med SpillGuard® under den definierade perioden på minst 24 timmar.
- Vi är stolta över att presentera små smarta lösningar som drar nytta av digitaliseringens möjligheter för kemikalieförvaring, avslutar Linus Jacker.
Ökad prestanda och inga fler oljeläckage för Reinhard Recycling efter installation av CEJN’s TLX
Reinhard Recycling hade problem med oljeläckage när deras kopplingar kopplades bort från hydraultillbehören. De rekommenderades CEJN TLX, en extra kraftig kopplingslösning utformad för att fungera med de största chockflödena och tuffaste tryckimpulserna. Nu har TLX installerats på alla deras maskiner och redskap, vilket gör det dagliga arbetet enklare och säkrare för operatörerna.
Höga flöden är den vanligaste orsaken till fel på snabbkopplingar i tunga tillämpningar. Överströmningsflödena kan vara flera gånger större än den normala flödeshastigheten i maskinen, vilket orsakar tätningsfel och interna skador som resulterar i läckage och maskinstillestånd. Det har Reinhard Recycling, ett schweiziskt återvinningsföretag, upplevt. - Med vår tidigare kopplingslösning spilldes en deciliter olja vid varje frånkoppling, säger Fritz Blaser, delägare i Reinhard Recycling.
"Vi har använt CEJN TLX 907 i ungefär tre år nu och har aldrig haft några problem"
Fritz Blaser, delägare i Reinhard Recycling.
Utformad för att tåla de högsta chockflödena
Reinhard Recycling grundades 1920 och återvinner material av många olika slag. Efterfrågan på deras maskiner, hydrauliska tillbehör och komponenter är stor, vilket också ställer höga krav på deras leverantörer. Efter att ha drabbats av stora oljeförluster vid frånkoppling av hydraultillbehören vände de sig till CEJN. - Vi har använt CEJN TLX 907 i cirka tre år nu och har aldrig haft några problem, säger Fritz Blaser.
Kopplingar som inte är gjorda för att tåla kraftigare flöden kommer, förutom oljeläckage, att gå sönder lättare och kan orsaka oavsiktliga frånkopplingar. Fritz Blaser påpekar att kopplingarna ofta skulle kopplas ur och/eller gå sönder innan CEJN TLX installerades, vilket skulle resultera i tidskrävande stillestånd och underhållsarbete. "Sedan implementeringen av CEJN TLX har vi sett en stor ökning av arbetsprestationer och flödeshastighet."
Reinhard Recycling använder CEJN TLX för ökad prestanda och för att säkerställa att inget oljespill sker under frånkopplingen.
"Sedan CEJN TLX installerades har vi ökat prestandan och har inga fler oljeläckage eller oavsiktliga frånkopplingar"
Fritz Blaser
KOMPAUTO – LÄS OM HUR CATO DAHLE LÖSTE UTMANINGEN MED ZONINDELNING AV VATTENLEDNINGSNÄTET
Øygarden kommune, Norge, väntade länge med installationen av flödesmätare i orten Tjeldstø. Anledningen till detta är typiska utmaningar som många andra kommuner också brottas med:
– Dyr strömanslutning
– Svårigheter att stänga av vattnet under installationen
Det blev därför en god stämning när de blev medvetna om att båda dessa utmaningar kunde lösas på ett rimligt och effektivt sätt, och att ett system – ”Leakcell” – som är speciellt utvecklat för just sådana förhållanden faktiskt nyligen har utvecklats.
Sedan Øygardens kommun lagt ut driften av vatten och avlopp till företaget ØyVAR har förman VA Cato Dahle haft uppdraget att organisera detta. Han förklarar att zonindelning är ett grundläggande verktyg vid läcksökning och utvecklingen av zoner i vattenledningsnätet har hög prioritet.
ØyVAR valde att gå för Leakcell, som är en färdig plug&play-lösning för zonindelning. Leakcell löser elegant utmaningen med dyr elinstallation genom att använda solenergi. Genom att installera solpaneler istället för att dra upp en ny strömförsörjning slapp ØyVAR stora kostnader och mycket arbete.
Den andra stora utmaningen handlade om att undvika stillestånd. Leakcell försågs därför med flödesmätare av typ ultraljud – en metod som de redan var väl förtrogna med. Hela installationen kunde därför göras i full drift och inga mekaniska arbeten/ingrepp i rörsystemet behövdes.
Cato Dahle sammanfattar projektet i Tjeldstø som en stor framgång. Han fick 3 mätpunkter utan komplicerat arbete. Genom att använda helhetslösningar sparade han mycket tid och pengar.
Hur löser din kommun sådana problem? Kontakta oss så tar vi en pratstund.
KOMPAUTO NORDIC – Validera system med snabb och exakt läckagetestning
Noggranna läckagetester validerar säkerheten i processen vilket förhindrar tillverkningsfel och faror. Genom att använda ett kombinerat tryck- & massflödesinstrument upptäcks läckage snabbt och tillförlitligt. Ställ in önskat börvärde för tryck, mät flödet och upptäck läckaget utan väntetid.
-Multivariabel kontroll. Skapa ett stabilt tryck och mät flödet med ett ”allt-i-ett” instrument.
-Låga tryckfall minimerar begränsningar och möjliggör snabb tryckstabilisering som medför ett mycket snabbare läckagetest än vid tryckavfallstestning.
-Pålitlig kontroll och mätning från 0,01% till 100% av full skala.
Kompauto – INSTALLATION AV LEAKCELL HOS KOMMUNER I NORGE
Under vecka 37 installerades LEAKCELL med tre mätpunkter hos en kommun i Norge. Den kommer att identifiera vattenflödet till tre olika områden för att snabbare hitta framtida läckage. De tre flödesmätarna skickar data i realtid till driftövervakningssystemet hos kommunen via 4G och drivs av en batteribank som laddas med 2 st solcellspaneler. Installationen utfördes under full drift eftersom utanpåliggande “clamp-on” sensorer används för att mäta flödet. Det innebär att ingen planering av avstängning av vatten behövs och heller inte några kostsamma rörarbeten behöver utföras.
Kompauto Nordic – Läckagedetektor för tryckluft och gas
Att hitta läckor i tryckluftssystemet är det första steget till energibesparing. Den läckande tryckluften orsakar enorma elektriska kostnader, eftersom dina kompressorer går mer än vad de egentligen skulle behöva för att fungera.
S531 är en läckackagedetektor för tryckluft och gaser som hjälper användare att snabbt hitta och registrera läckor i deras system. Den inbyggda pekskärmen gör det enkelt för användaren att upptäcka läckage. Med den inbyggda kameran och mikrofonen kan användare ta fotografier och spela in röstmemon för varje hittad läcka, detta gör uppföljningsreparationen av läckorna så enkel som möjligt.
S531 är designad för att fungera med SUTO Leak Management Software (LMS) för att göra det möjligt för företag att korrekt hantera sina läckagedetekterings- och reparationsaktiviteter. Den handhållna S531 visar även estimerad läckagekostnad per år för den aktuella läckan direkt i displayen.
NeoFlow förlänger rörsystemets livslängd med jämt tryck
Läckage. Det var den stora snackisen hos Georg Fischer på VA-mässan. Framför allt hur kommunerna ska hinna med att renovera sina gamla rörsystem. Lösningen från Georg Fischer är tryckhållningsventilen NeoFlow som minskar risken för läckage och rörbrott.
Det är inte särskilt bra med varierat tryck i rörsystemet. Något som lätt kan uppstå på grund av ökad efterfrågan på vatten under vissa tidpunkter på dygnet. Nyheten NeoFlow – som är framtagen i samarbete med Oxford University – skyddar VA-nätet från övertryck och minskar samtidigt risken för läckage och rörbrott.
– Vi har pratat läckage med många kommuner under VA-mässan och de hinner inte med att renovera sina rörsystem. Då är det bra att begränsa trycket i ledningarna, vilket förlänger livslängden på rörsystemet och minskar redan uppkomna läckage. Med NeoFlow får du dessutom ett kontinuerligt tryck oavsett hur efterfrågan ser ut, säger Jan Ångman, försäljningschef Industri/VA på Georg Fischer i Sverige.