Värmemätare

En värmemätare används för kostnadsfördelning i vattenbaserad fjärrvärme och centralvärmesystem med flera användare. I fjärrvärmesystem används en värmemätare som mäter levererad värmeenergi för varje fastighet som är ansluten

Leverantörer av värmemätare:


ROYKON

Navervej 8
7000 Fredericia
Tlf.: +45 75 945 955
E-mail: post@roykon.dk

web

Kompetenser: Flänsar, Livsmedel rördelar, Livsmedel rördelar, Gängade delar, Kopplingar, Kompressionskopplingar, Manometrar & flödesmätare, Press rördelar, Pneumatik, PVC, Rör & rörhållare, Slangar, Slangkopplingar, Slangklämmor, Svets rördelar, Vatten & spillvatten, Vattenfiltrar, Ventiler, Vibrationsdämpare, Tillbehör

Läs mer om ROYKON


Stego Norden AB

Förretagsallén 4
184 23 ÅKERSBERGA, Sverige
Tlf.: +46 8 545 86 160
E-mail : sales@stegonorden.se

www.stego-norden.se

Kompetenser: Kapslingar, Värmare, Blåsare, Ex-värmare, Ventilation, Termostater, Ex-termostater, Hygrostater, Belysning, Tryckutjämning

Läs mer om Stego Norden AB


Elvaco fortsätter att växa inom NB-IoT – lanserar ny modul för värmemätare från Kamstrup




Elvaco strävar alltid efter att erbjuda sina kunder högkvalitativa produkter med de senaste teknologierna. NB-IoT, med sina fördelar inom räckvidd, hög energieffektivitet och låg datakostnad, är en teknologi på framfart med växande behov inom mätbranschen. Med detta som bakgrund lanserar Elvaco nu en ny mätarkommunikationsmodul med NB-IoT-kommunikation för värmemätare från Kamstrup. Tack vare modulen kan mätaren bli en smart IoT-mätare.

Modulen CMi6140 är Elvacos senaste tillskott till sortimentet inom NB-IoT-kommunicerande produkter. Modulen är utvecklad för att tillföra alla fördelar med NB-IoT och för att energibolagen ska kunna möta de högre kraven på räckvidd, livslängd och säkerhet.

CMi6140 är utvecklad för värmemätare från Kamstrup, en viktig aktör inom värme/kyla-branschen och som har ett stort antal mätare i fält. Med sin nya modul, CMi6140, ger Elvaco sina kunder som använder Kamstrupmätare möjligheten att enkelt omvandla dem till smarta IoT-mätare med NB-IoT-teknologin.

NB-IoT – en teknologi på framfart
NB-IoT är på framfart och det sker en ständigt ökad efterfrågan kring teknologin på marknaden. Teknologin är utvecklad för IoT-applikationer om bygger på låg strömförbrukning och lång räckvidd. Teknologin passar bra i sammanhang där man vill kommunicera en relativt liten datamängd, relativt sällan och kostnadseffektivt.

NB-IoT drivs och underhålls av mobiloperatörerna som ser till att nätet inte överbelastas samt att kollisioner undviks. På så vis får man som användare ett nät med hög kvalitet. Teknologin bygger på lång räckvidd, hög energieffektivitet och låga datakostnader.

Produkten CMi6140 och dess fördelar
CMi6140 är en NB-IoT-kommunicerande mätarkommunikationsmodul för Kamstrup-värmemätare som är enkel att komma igång med och att använda. Modulen ansluter till nätverket och börjar leverera data direkt vid uppstart, vilket förenklar driftsättningen av produkten. CMi6140 kan även levereras förkonfigurerad och med ett SIM-kort installerat – allt för att göra hanteringen av produkten så enkel som möjligt.

Driftsättningen av CMi6140 görs enkelt via appen Elvaco One-Touch Commissioning (OTC) eller via mätarens tryckknapp. CMi6140 är integrerad i mätaren, så den viktigaste informationen om installationsprocessen kan följas direkt i mätarens display eller i Device Management-systemet. Detta ger direkt feedback på om installationen lyckats, vilket sparar tid och ansträngning i fält.

Elvacos unika OTC-koncept ger hela kedjan när det gäller säkerhet, enkel driftsättning och konfigurering, där mätdata smidigt levereras hela vägen in i önskat energiuppföljningssystem.

CMi6140 ger användaren en mycket säker lösning där nycklar och övrig information levereras genom Elvacos nyckelhanteringssystem (KMS) med direkt M2M API-integration. Detta är redan implementerat av flertalet HES-operatörer (head-end system) som till exempel Landis+Gyr, Aidon, Diehl, Avance och Cuculus). Allt för att möta säkerhetskraven och att ge kunderna en säker och effektiv lösning.

CMi6140 levererar tidsstämplade mätvärden med hög tillförlitlighet och stöder flera olika meddelandeformat. Detta ger användaren fördelen att enkelt kunna anpassa den insamlade datan till valfritt projekt. Modulen stöder även momentanavläsningar samt avläsningar av historiska värden för att fylla lyckor i mätserier, till exempel på grund av avbrott i mobilnäten.

Med Elvacos batteridrivna CMi6140 NB-IoT ger vi en lösning till den starka efterfrågan på en platsoberoende applikation, eftersom ingen strömanslutning behöver finnas tillgänglig på plats. Detta ger fördelen med en hög flexibilitet vid installationen av kommunikationsmodulen i mätenheten.

Device management - enhetshantering och mätdata
Elvaco har valt LWM2M som protokoll för Device Management, vilket gör det möjligt för användaren att välja valfritt system för Device Management med support för LWM2M. Beroende på produktens strömförsörjning är det möjligt att genomföra momentanavläsningar. Den har även funktionen att kunna leverera mätdata via LWM2M, vilket resulterar i fördelen av att endast behöva använda en server för både Device Management och Meter Data Management.

CMi6140 kan skicka data med standardiserad payload-avkodning så som vanlig text (JSON), M-Bus och en kombination av SenML/CBOR/M-Bus. Detta möjliggör direktintegration med de flesta head-end-systemen med ingen eller mycket liten ansträngning.

CMi6140 passar i Elvacos plattformsstrategi
Enligt Elvacos plattformsstrategi, använder även modulen CMi6140 det ledande och standardiserade M-Busprotokollet för öppen mätning inom applikationslagret.
"Genom att generellt använda M-Bus som det ledande mätprotokollet säkerställer vi högsta interoperabilitet för våra mätprodukter. Systemintegratörer kan enkelt anpassa ytterligare CMi61XX-produkter om de en gång har integrerat dem i sin mätplattform. Detta sparar pengar och tid i ditt mätprojekt."

Förklarar Christopher Vonasek, Product Manager för Meter Connectivity Modules.


Intab Interface-Teknik – Vad lägger du energi på?




Energieffektivisering

För många är det en självklarhet att göra en energikartläggning. Om man gör en energikartläggning är det lättare att se vad som drar energi, än att istället på måfå försöka minska sin elanvändning. Med en kartläggning kan energikostnaderna minska med 5-10 % på ett par års sikt.

Här kommer några tips på saker att hålla koll på:

Belysning – kanske lyser det i lokaler trots att ingen är där, eller så används äldre former av ljuskällor.

Ventilation – genom att behovsanpassa ventilationen kan energibesparing göras,istället för att den går hela tiden, trots låg belastning.

Lokalvärme – för varje grad som sänks inomhus minskar värmekostnaden med ca 5%. Ibland kan det vara en bra idé med till exempel nattsänkning av temperaturen.

Lokalkyla – kyla är en energikrävande process, det kostar 3 gånger så mycket el att kyla en grad mot att värma en grad. Temperaturen kan optimeras genom att bland annat minska värmebelastningen från maskiner, solinstrålning och belysning.

Tappvattenvärme – bristen på isolering kring rör kan vara en stor värmeförlust. Ha energieffektiva tappvattenarmaturer och anpassad rördimension efter behov.

Tvättstugan – man brukar räkna med att ungefär 15 procent av den totala energin i ett flerbostadshus används i tvättstugan. Torktumlaren står för högst elförbrukning i tvättstugan, cirka 70 procent.

Lästips – Slösa inte energi i tvättstugan

Kontor – stäng av utrustning efter arbetstid, gör uttag spänningslösa, stäng av bildskärmar då de inte används och anpassa kopiatorer och skrivare efter behov. Ju större apparat desto större energianvändning.

Dessutom- glöm inte effektfaktorn

Vad är det som tar energi i mätarbetet?

Oftast handlar det om brister i rutiner eller kunskap i de system som används. Genom att försöka förenkla så mycket som möjligt och skriva ner processerna blir arbetet lättare att strukturera eller överlämna vid ledighet.

Konfigureringen

Det tar tid att hämta in, tömma och åter starta loggers. Och vad händer om batteriet är slut när du väl ska tömma loggern? Det är några av anledningarna till att blir det vanligare och mer eftertraktat att fjärrmäta istället, där datan som samlas in från loggern automatiskt skickas upp i molnet.

  • Enkelt att komma igång, färdigkonfigurerat från start.
  • Färre fel orsakade av mänskliga faktorn som kan uppstå vid start och tömning av vanliga loggers.
  • Mindre arbetsbelastning.
  • Man behöver inte stoppa mätningen för att få tillgång till mätdatan.

Vår GSM-logger är en av våra smidigaste fjärrloggers som dessutom har en batteritid upp till flera år.

Lästips – Vad är för- och nackdelarna med fjärrmätning?
– Vi är flera på företaget som använder Easyview, vad ska vi tänka på?

Planering
Inget är så energikrävande som att inse att man inte har utrustning till sitt projekt, antingen att man behöver fler eller andra loggers, eller att batteribyte och kalibrering är bortglömt.

Ibland är det svårt att planera sina mätningar. Men ofta återkommer vissa typer av mätningar under året som går. Inomhusklimat är alltid aktuellt, men under vinterhalvåret dominerar temperatur och koldioxidmätningar, medan under vår och höst är det mycket fuktproblem. Energieffektivisering och kontroll av livsmedel är ett året runt-arbete, men insatserna kan variera under året.

Lästips – Varför ska jag kalibrera mina logger?
Vad behöver jag tänka på innan jag startar ett mätprojekt?

Men ibland dyker det upp tillfälliga projekt. Det svåra är att veta om de är just tillfälliga, eller om man bör investera i instrument för denna typ av mätning. Att hyra instrument är en smidig lösning vid tillfälliga projekt


Cookie-inställningar