Energimätare
Energimätare används för att mäta många typer av energiförbrukning, inklusive vatten, värme och gas. En energimätare kan vara en elmätare som oftast då är enkel, medan elmätaren oftast har mer avancerade storheter. Mer avancerade elmätare mäter dessutom avancerad elkvalitet i form av individuella övertoner, spänningsvariationer och transienter.
Leverantörer av Energimätare (Energimätning):
Armatec AB
Betagatan 1
431 49 Mölndal
Tel: +46 31 89 01 00
E-post: info@armatec.se
Kompetenser: Avskiljare, Backventiler, Elmätare, Flödemätare, Kulventiler, Kägelventiler, Nivåmätare, Reglerventiler, Skjutspjällventiler, Säkerhetsventiler, Tankar, Temperaturmätare, Tryckmätare, Vakuumpumpar, Vattenmätare, Vridspjällventiler, Ångpannor
Gustaf Fagerberg AB
Klangfärgsgatan 25-27
426 52 Västra Frölunda
Tel.: 031 – 69 37 00
E-post: info@fagerberg.se
Kompetenser: Kulventiler, Vridspjällventiler, Kikventiler, Kägelventiler, Kilslidsventiler, Skjutspjällventiler, Reglerventiler, Säkerhetsventiler, Backventiler, Provtagning- och serviceventiler, Block and Bleed ventiler, Slangventiler, Smutsfilter, Synglas, Flödesmätning, Nivåmätning, Tryckmätning, Temperaturmätning, Vätskeanalys, Kalibrering
KLINGER Sweden AB
Kontovägen 3
175 62 Järfälla
E-mail: info@klinger.se
Tel: +46 10 199 87 00
Kompetenser: Packningar, Tätningar, Ventiler, Instrument, Manöverdon, Säkerhetsarmatur, Kompensatorer, Flänsskydd / Sprayskydd, PTFE-Packningar, Metallpackningar, O-ringar, Kulventil, Backventiler, Reglerventiler, Kägelventiler, Nålventiler, Nivå, Flöde, Temperatur, Tryck
ROYKON
Navervej 8
7000 Fredericia
Tlf.: +45 75 945 955
E-mail: post@roykon.dk
Kompetenser: Flänsar, Livsmedel rördelar, Livsmedel rördelar, Gängade delar, Kopplingar, Kompressionskopplingar, Manometrar & flödesmätare, Press rördelar, Pneumatik, PVC, Rör & rörhållare, Slangar, Slangkopplingar, Slangklämmor, Svets rördelar, Vatten & spillvatten, Vattenfiltrar, Ventiler, Vibrationsdämpare, Tillbehör
Att mäta stopptider och nyttjandegrad i realtid
Se videon där Peter Hultqvist, Produktansvarig MUR, berättar mer om fördelarna med MUR-systemet och tilläggsfunktionen CPI
Letar du efter ett snabbt och smidigt sätt att effektivisera din produktion? Då är vårt MUR-system något för dig. Systemet tar en förmiddag att installera, sedan får du en tydlig kartläggning av hur mycket tid som går åt i form av ställtid och stopp. Med tilläggsfunktionen CPI mäter du nyttjandegraden på er convey, både rörelse och fyllnadsgrad. En investering som är återbetald på bara några månader.
“Du kanske tror att ett ställ tar 15 minuter, sedan mäter du med MUR och ser att det tar 45 minuter. Då har du direkt identifierat en möjlighet att effektivisera din produktion.”
Vad är MUR?
MUR står för Machine Utilization in Real-time och är ett produktions- och stopptidsmätningsystem för industrin. En behörig elektriker installerar systemet under en förmiddag vilket sedan möjliggör realtidsmätning av maskinernas stopptid.
Systemet används inom flertalet producerande verksamheter inom svensk industri och ger en tydlig visuell bild av hur mycket tid som läggs på olika former av stopp. Något som är mycket viktigt för att kunna veta hur man ska effektivisera produktionen.
All data samlas in och redovisas i realtid där medarbetarna kan följa nyckeltalen på en TV-skärm, dator eller telefon.
Ambiductors energimätare Qalcosonic E3 nu miljöklassad av Sundahus
Spetskompetens inom smarta mätare och Internet-of-Things inom värme, kyla och vatten. Först i Europa med integrerad LoRa inom bl.a. fjärrvärme. Vi digitaliserar VA, fjärrvärme och fastigheter!
Ambiductor, en ledande aktör inom mätteknik och kommunikation, tillkännager idag att deras innovativa energimätare Qalcosonic E3 har erhållit miljöklassning från Sundahus. Denna prestigefyllda certifiering bekräftar företagets engagemang för att leverera hållbara och pålitliga mätarlösningar.
Qalcosonic E3 är en avancerad energimätare som erbjuder exakta och rättvisa mätningar av energi, vatten och olja. Genom att tillhandahålla denna teknik hjälper Ambiductor fastighetsägare, VVS-grossister och rörentreprenörer att effektivt hantera sina resurser och uppfylla regleringsstandarder.
Vi är stolta över att Qalcosonic E3 har erkänts av Sundahus, en organisation känd för sin stränga miljöklassning, säger Jan Strand, mätexpert på Ambiductor. Denna certifiering bekräftar vår engagemang för att tillhandahålla innovativa och hållbara lösningar som hjälper våra kunder att effektivt hantera sina resurser och bidra till en hållbar framtid.
Med denna certifiering kommer Qalcosonic E3 att stärka Ambiductor:s position som en tillförlitlig leverantör av mätarlösningar som uppfyller både kundens behov och miljöstandarder. Ambiductor kommer att fortsätta sitt arbete för att leverera produkter som bidrar till att skapa en mer hållbar och rättvis framtid.
Ny hemsida lanseras av Ambiductor för att stärka kundrelationer
Spetskompetens inom smarta mätare och Internet-of-Things inom värme, kyla och vatten. Först i Europa med integrerad LoRa inom bl.a. fjärrvärme. Vi digitaliserar VA, fjärrvärme och fastigheter
Ambiductor, en ledande leverantör av energimätare, vattenmätare, oljemätare och lösningar inom Internet of Things (IoT) och smart mätning, meddelar idag lanseringen av sin nya hemsida. Den nya webbplatsen är utformad för att stärka företagets kommunikation med kunder inom VA, fjärrvärme, fastigheter och industri.
- Vår nya hemsida speglar vår strävan att ständigt förbättra vår kundservice och att förmedla vår tekniska expertis på ett tillgängligt sätt, säger Karl-Johan Hultman, VD på Ambiductor.
Webbplatsen kommer att innehålla detaljerad information om Ambiductors breda sortiment av produkter, inklusive dess energimätare, vattenmätare, oljemätare och IoT-lösningar. Dessutom kommer webbplatsen att erbjuda användbara resurser och artiklar om branschrelaterade ämnen och nyheter.
- Vi tror att den här webbplatsen kommer att bli en värdefull resurs för våra kunder och för alla som vill lära sig mer om våra produkter och tjänster, fortsätter Karl-Johan Hultman.
Ambiductor ser fram emot att välkomna kunder och besökare till den nya hemsidan och uppmuntrar alla att utforska de olika funktionerna och resurserna som finns tillgängliga.
Adressen till hemsidan är densamma som tidigare: www.ambiductor.se
Carlo Gavazzi – EM511: MID-godkänd 1-fasmätare med puls, Modbus eller M-Bus
Det här tillskottet i EM500-serien är ett viktigt steg för att kunna erbjuda mer komplett mätning för olika applikationer. Både för 1- och 3-fas
Vi är stolta över att kunna presentera 1-fas energimätaren EM511 med mekaniska knappar, bakgrundsbelyst 9-siffrig display och en upplösning på 0,001 kWh. Mätaren klarar upp till 45A och är MID-godkänd för dubbelriktad mätning av importerad och exporterad energi.
Med DIN-montering på endast 1 modul samt att den klarar upp till 45A gör att EM511 är ett självklart för energieffektiva och innovativa lösningar.
Läs mer här
Carlo Gavazzi – Användarvänliga EM540 – snabbare än en 100-meterslöpare
EM540 är en mätare med internationell standard som får jobbet gjort i dina två- och tre fassystem som konfigureras på ett kick.
Mätaren EM540 gör det enkelt att utföra exakta mätningar i komplexa miljöer. EM540 är en mätare med internationell standard som får jobbet gjort i dina två- och tre fassystem som konfigureras på ett kick.
Mätaren tillåter höga strömlaster och gör det enkelt att förstå och mäta energiförbrukningen inom industri, fastighet och kommersiella byggnader. EM540 håller även koll på övertoner (THD) och strömmen i nollan.
Snabbare än en 100-meterslöpare
Med EM540s inbyggda installationsguide kommer du i gång med mätningarna snabbt och enkelt.
6 smarta egenskaper för ökad användarvänlighet
- Bakgrundsupplyst display: Gör att du enkelt kan urskilja vad som står på displayen även i mörker.
- Sifferstorlek: Siffrorna före decimaltecknet är större än de som kommer efter. Det gör att du snabbt kan utläsa dina mätvärden.
- Mekaniska knappar: EM540 använder mekaniska knappar för att minska krånglet med allt vad touchdisplayer kan medföra.
- Anpassningsbara vyer: Med vykonfigurationen kan du bestämma vilka värden som är viktigast för dig. Dessa presenteras sedan i automatiserade sekvenser utan knapptryck.
- Självförsörjande: Behöver ingen hjälpspänning eftersom den matas via faserna.
- Trippmätare: Med trippmätaren kan du enkelt få koll på din förbrukning under specifika perioder.
Enskild eller parkopplad – spelar ingen roll
Kan användas som enskild mätare för mätning av förbrukning eller parkopplas för att mäta på flera platser. Genom att förstå din energiförbrukning kan du effektivisera dina processer genom att upptäcka avvikelser och energitjuvar. Vilket minskar omkostnader och avtrycket på planeten.
Elkvalitetsmätning i praktiken
Energimätning och kartläggning i praktiken på ett datacenter. Att få problem med elförsörjningen i ett datacenter kan bli både dyrbart och medföra långtgående konsekvenser. Därför förses alltid datacenter med reservkraftkällor som avbrottsfri strömförsörjning (UPS) och reservgeneratorer. Men trots dessa reservsystem så kan inte kvaliteten på strömmen genererad av dessa vara tillräcklig för att säkerställa korrekt drift under samtliga förhållanden.
En särskild risk finns vid byte från elnätet till generatorkraft. Det kan då uppstå transienter, spänningsökningar eller -fall samt många andra problem.
Datacentrens kraftkällor är naturligtvis utformade för att skydda mot att den här typen av problem uppstår. Men som en del av driftsättningsprocessen för varje nytt datacenter är det ändå viktigt att påvisa att de planerade elkvalitetsåtgärder som gjorts faktiskt presterar som förväntat. Det enda sättet att göra detta är att utföra mätningar.
En elkonsult är bra att använda vid mätningar då de har stor erfarenhet från arbete med back-up av kraftsystem i en mängd olika miljöer. Om den ansvariga operatören av ett datacenter behöver säkerställa att kraftsystemen är rätt dimensionerade är oftast en utomstående elkonsult en flexibel lösning.
De börjar med att samla in nödvändiga mätdata i form av separat och samtidig mätning av effekter på var och en av de önskade platserna i datorhallarna. Alla mätningar görs tidssynkroniserade. Mätningarna utförs under en längre period där man även provväxlar driften mellan huvud- och reservkraftkällor.
För att uppnå detta kan man använda Chauvin Arnoux CA 8336 energianalysator. De är mångsidiga mätinstrument som kan övervaka fem spännings- och fyra strömkanaler samtidigt. De mäter även alla energiparametrar inklusive övertoner, spänningar, strömmar och effekter. De kan även fånga transienter samt visa mätdata om ökningar och dippar på spänningen i elsystemet. Alla uppmätta mätvärden lagras för att senare analyseras.
Det första projektsteget för elkonsulten är att genomföra en platsundersökning vid datacentret för att kontrollera om CA 8336 instrumentet är lämpligt för miljön och att de kan installeras och avlägsnas säkert och enkelt utan att störa den normala driften.
Innan elkonsulten påbörjar en fullständig övervakning samt mätdatainsamling görs en detaljerad studie om var energianalysatorerna ska sättas upp. Dessutom konfigureras dessa för varje plats.
Genom att arbeta på detta sätt säkerställs att projektet sker smidigt och utan problem eller avbrott. En kund som ett datacenter har krav på att ingen negativ inverkan på driften av centret ska ske. Allt nödvändigt arbete med mätdatainsamlingen kan då göras helt enligt uppställd tidsplan.
Under hela projektet hanterar elkonsulten all insamlad mätdata på ett säkert sätt. Med fysiska säkerhetskopieringar och molnsäkerhetskopieringar som utförs i varje steg. Vid slutförandet av ett projekt lämnas mätresultaten direkt till kunden i ett anpassat fil- och mappformat som utformas för att enkelt kunna göra effektiva jämförelser.
Energieffektivisering – Mät och spara pengar
Trots att den här fruktgrossisten var omedveten om några speciella energiproblem, så ville de kartlägga de största energiförbrukarna i sin fabrik. Främst för att undersöka om det fanns några möjligheter att minska på elförbrukningen samt för att energieffektivisera. Det första steget var att anlita ett företag med kompetens inom energieffektivisering. Detta företag fick i uppgift att kartlägga hela anläggningen och samtliga processer samt att mäta upp energiförbrukningen. Man diskuterade även med driftchefen för att fastställa vilka utrustningar som troligtvis förbrukade mest energi.
Informationen som samlades in användes för att ta fram en molnbaserad realtidslösning för kontinuerlig mätning av de viktigaste elförbrukarna. Detta för att de kommande insatserna för att minska energianvändningen skulle kunna riktas exakt mot de områden där besparingarna med största sannolikhet var som störst. Kontinuerlig mätning skulle också göra det möjligt att snabbt och tillförlitligt bedöma effekten av energieffektiviserande åtgärder. Dessutom blev det möjligt att bekräfta resultatet av dessa åtgärder månader och till och med år efter att de hade implementerats.
Som ett preliminärt nästa steg så placerades Chauvin Arnoux PEL103 effekt- och energiloggrar ut i elanläggningen. Nästan omedelbart visade dessa instrument på intressanta och angelägna mätresultat. Kylsystemet till huvudkylrummet var kontinuerligt i gång och förbrukade energi för 33 200 kronor per månad till de priser som då rådde. Företaget som installerat kylrummet kontaktades och efter att de kontrollerat installationen visade det sig att den var inställd på manuell överstyrning. Troligen orsakat efter några tidigare problem med kontrollsystemet.
Ett nytt kontrollsystem för kylrummet installerades vilket också inkluderade en energieffektiv frekvensomriktare för kompressorn. Efter installationen övervakades energiprestandan noggrant under en period. Detta avslöjade att energiförbrukningen hade sjunkit med mer än hälften till 15 200 kronor per månad.
Därefter påbörjades installationen av ett komplett energiövervakningssystem som omfattade inkommande huvudförsörjning av el, två mindre kylrum, ett djupfrysningslager, tre produktionslinjer och två kompressorer. Detta arbete utfördes av ett installationsföretag. De drog både nätverks- och elkablar samt gjorde IT-konfigurationen. Även fasta anslutningar av strömtransformatorer samt anskaffande en diodbrygga för att balansera trefaskretsarna.
Tariffer för energi sattes upp på en anslagstavla och fruktgrossistens personal fick utbildning och stöd för att upprätta basdata. De visades också hur man identifierar möjligheter till energibesparingar genom att titta på historiska data samt hur man utvärderar effektiviteten av energisparande genom att titta på resultat både före och efter åtgärder.
Ett av alternativen för energibesparing som undersöktes var spänningsoptimering. För detta gjordes återigen noggranna mätningar med en Chauvin Arnoux PEL103 effekt- och energilogger som avslöjade fas-till-neutral spänningar på 239,5, 235 och 244 V. Den maximala importkapaciteten var 204 kVA, och en omfattande lastanalys genomfördes för att fastställa vilka laster som skulle ge de största besparingarna med spänningsoptimering.
Detta arbete ledde till en installation av ett 288 kVA spänningsoptimeringssystem som dimensionerades även för att ge utrymme för framtida expansion av anläggningen. Enbart besparingar från denna åtgärd förutspås bli cirka 6 % av den totala elräkningen. Detta innebär att spänningsoptimeringssystemet skulle täcka sina kostnader på mindre än tre år redan före de senaste stora ökningarna av energipriserna.
Sammantaget med alla energibesparingar inklusive installationen av ett nytt styrsystem för huvudkylrummet, så förväntar sig slutanvändaren att göra besparingar motsvarande 50 % från sina tidigare elräkningar. Det innebär att återbetalningstiden för hela projektet är mindre än ett år. Skulle andra företag kunna göra liknande besparingar? Nästan säkert. Men utan noggrann och pålitlig energiövervakning kommer de aldrig att få veta! Så överväg noga. Kan det vara värt mödan att investera lite i att analysera energianvändningen för att minska elräkningen? Det finns verkligen stora möjligheter att spara mycket energi och pengar.
Ny energikostnadsmätare med datalogger från Voltcraft
För att mäta, analysera och sänka energiförbrukningen: Den nya energikostnadsmätaren SEM5000 från Voltcraft hjälper företag att spara energi
Tillgång till företagets interna IT-nätverk krävs inte CSV-loggning av förbrukningsdata på SD-kort
Exakt registrering av mätdata och därmed även exakta värden för energikostnader - även för de minsta strömvärdena (från 0,3W)
Energikostnaden har blivit en stor kostnadsfaktor och det lönar sig för alla företag att undersöka vilken potential för energibesparing som finns och utnyttja den. Att mäta det faktiska energibehovet för elektriska apparater är det första steget för att kunna optimera förbrukningen och minska energikostnaderna. Voltcraft SEM5000 har utvecklats speciellt för detta syfte och finns nu tillgänglig från Conrad.
Säker och hållbar
Digitalisering, ja tack, men ibland är det enkla det bästa: Voltcraft SEM5000 behöver varken Bluetooth eller WLAN, utan arbetar som fristående enhet och kan därför inte heller missbrukas som kryphål för obehörig dataöverföring eller skadlig programvara. "Data lagras uteslutande på SD-kort för att säkerställa maximal säkerhet för det lokala nätverket. Firmware-uppdateringar görs också via SD-kort, vilket gör det enkelt att anpassa systemet till framtida krav", förklarar Susanne Storch, produktchef på Conrad.
Exakt mätning, enkel utvärdering
Exakt dataanalys krävs för att identifiera onödig energiförbrukning. "Tack vare modern design av kretskort och högkvalitativa komponenter har vi lyckats utveckla en mycket exakt energikostnadsmätare med loggerfunktion", fortsätter Susanne Storch. Voltcraft SEM5000 placeras enkelt mellan eluttag och förbrukare, för att mäta spänning, ström, energiförbrukning samt frekvens och effektfaktor. All data kan visas direkt på skärmen. Utvärdering och vidarebearbetning av CSV-data görs enkelt på arbetsdatorn, exempelvis i form av diagram. Om den aktuella energitariffen också lagras i Voltcraft SEM5000 visas den faktiska energikostnaden i vald valuta.
Är alla enheter i bra skick?
Voltcraft SEM5000 kan övervaka såväl förbrukningen för en enhet som om den fungerar korrekt. Ökande strömförbrukning kan indikera funktionsstörningar orsakade av tekniska fel. Individuella gränsvärden för strömförbrukning i watt och strömstyrka i ampere kan ställas in, vilket gör att mätenheten kan avge en larmsignal vid överbelastning. Defekta förbrukare kan därmed identifieras i god tid och repareras eller bytas ut.
Lättläst EBTN-display
Enkel avläsning även i dålig upplyst miljö underlättas av en EBTN-display med hög kontrast, som även är optimerad för avläsningsvinkel från 90° (framifrån) till 170° (ovanifrån), eftersom de flesta uttag befinner sig under ögonhöjd. Förbrukningsdelar som är skadliga för klimatet, som uppladdningsbara batterier och vanliga batterier, har valts bort till förmån för en underhållsfri superkondensator. Kondensatorn levererar energi i upp till 10 minuter, så att du bekvämt kan göra inställningar på skärmen när du sitter vid skrivbordet. Dessutom kan du med en blick på på LED-ringens färg avläsa om energiförbrukningen är hög (röd) eller låg (grön).
CA Mätsystem AB – Spara energi och pengar
Dagligen matas vi med nyheter om skenande inflation och skyhöga bränslekostnader.
Som elektriker installerar men den senaste tekniken, en del erbjuder numera dessutom att installera brandlarm och säkerhetssystem förutom elinstallationer. Dessutom installeras nuförtiden både ljud- och videosystem samt nätverkskablar för datorsystem.
På senare tid har det skett en stark efterfrågan på solcellsinstallationer, installationer av värmepumpar och laddstationer för elbilar vilket genererat nya möjligheter för elinstallatören.
Så hur skulle det vara med några nya fräscha idéer? Vad sägs till exempel om nya sätt att tjäna pengar genom att testa och mäta? Här är fyra potentiellt lönsamma förslag: energimätningar, kontrollera balansen på laster, effektfaktoranalyser och övertonsmätningar. Låt oss ta en närmare titt!
Sanningen är att de flesta företag inte har någon detaljerad uppfattning om var och när de använder elektrisk energi. Med ökande energikostnader behöver företag och andra förbrukare se över vart någonstans energiförbrukningen tar vägen. Ungefär hälften av energin som förbrukas ofta används utanför arbetstid. Kontorsutrustning som lämnas i vänteläge under helgdagar och helger kommer att kosta företaget stora summor varje år – och det helt i onödan!
Med en portabel energilogger kan energikartläggningar göras som visar exakt var energin används. Med en energilogger övervakas energiförbrukningen vid viktiga mätpunkter över en tidsperiod. Vanligtvis vid en distributionspanel – och din energilogger kommer att göra allt arbete åt dig. Därefter presenteras en rapport på energiförbrukningen vilken analyseras och väsentliga besparingar kan därefter göras. Det är också högst troligt att det kommer att ge extra jobb som till exempel att montera nya LED-armaturer eller närvarosensorer för att styra inomhusbelysning. Även en ventilationsuppgradering samt installera tidsbrytare för att styra utebelysningen kan bli aktuellt.
Att balansera lasterna på befintliga installationer är ofta värt besväret och är särskilt viktigt när nya högeffektslaster som elektriska billaddare installeras. Utan tvivel så skulle man ha ansträngt sig mer för att balansera lasterna över alla tre faserna när en sån typ av installation var helt ny. Men mycket kan förändras över tid och om ny utrustning har lagts till kan lasterna nu vara långt ur balans. Detta kan leda till alltför stora energiförluster samt fel på tre-fasmotorer och ökade energiräkningar.
En undersökande mätning där du använder en energilogger under en vecka eller kanske bara under en dag gör att du lätt kan identifiera eventuell obalans i nätet. Åtgärder som att koppla om belastningarna för att fördela dem jämnare över faserna kan sedan vidtas för att rätta till saken.
Låg effektfaktor är också ett problem som tenderar att utvecklas över tid eftersom nya installationer sannolikt har effektiv effektfaktorkorrigering. Men precis som i fallet med obalans, så kan nya laster ha tillkommit utan att man övervägt om uppdateringar av effektfaktorkorrigeringen behöver göras. Eller så kan det helt enkelt vara så att kondensatorbanken som används för effektfaktorkorrigering inte längre fungerar som den ska. Oavsett orsak så innebär dålig effektfaktor uppkomst av reaktiv effekt vilket i sin tur innebär pengar rakt ner i sjön.
Reaktiv effekt gör ju som bekant inte någonting användbart alls. Men den kostar exakt lika mycket som verklig effekt. Genom att erbjuda kontroll och förbättringar av effektfaktorn så kan du potentiellt hjälpa energiförbrukaren att göra riktigt stora besparingar. Det bästa är att logga effektfaktorn över tid för att få en så komplett bild som möjligt. Detta eftersom vissa belastningar kanske bara fungerar vid vissa tider på dygnet eller under specifika dagar i veckan. Om dålig effektfaktor upptäcks så kommer investeringar i ett nytt eller uppgraderat korrigeringssystem att vara väl använda pengar som kommer att betala sig på mycket kort tid.
Låt oss slutligen titta lite närmare på övertoner. Övertoner uppstår från strömmar vid heltalsmultiplar av matningsfrekvensen. Till exempel 100 Hz, 150 Hz, 200 Hz och så vidare för en 50 Hz-matningsfrekvens. Nuförtiden finns det icke-linjära belastningar nästan överallt. Det här är saker som har drivenheter med variabel hastighet, strömförsörjning till datorer, kontorsutrustning och LED-belysningsinstallationer. Dessa icke-linjära belastningar har en oönskad tendens att injicera övertoner i själva elsystemet.
Det här spelar stor roll eftersom övertoner producerar överdriven värme i ledarna och kan orsaka alla möjliga problem med känslig elektronisk utrustning. Övertoner kan även få belysning att flimra och motorer att surra och de är en vanlig källa till störande avbrott p.g.a. att jordfelsbrytare felaktigt löser ut. Kort sagt, övertoner kan orsaka allvarliga problem. Har du en pålitlig portabel energilogger så kommer du få möjligheten att kontrollera dina kunders installationer för att ta reda på vilka övertoner som finns och för att kunna spåra upp källan till övertonerna. Med detta gjort så kan korrigerande åtgärder vidtas som t.ex. uppgradering av utrustning eller installation av filter.
Det har ofta sagts att om du inte mäter något kan du inte heller kontrollera det. Lika sant som det är sagt så gäller det i fallet med elektriska system. Kan man kontrollera sin energianvändning i installationen kan man på sikt även ha kontroll över sin förbrukning samt i slutändan sin elräkning. Test- och mättjänster som dessa kan enkelt erbjudas med en energilogger.
Energilogger – nödvändigt för att kartlägga energikostnader
I alla kommersiella och industriella elinstallationer finns det många sätt på hur energi kan sparas – eller slösas bort. Några exempel på de mycket vanliga problem som helt i onödan ökar företagens energiräkningar är onödig drift av utrustning utanför arbetstid. Som till exempel ineffektiv belysning, obalanserad tre-fasförsörjning, dålig effektfaktor och höga nivåer av övertoner i elförsörjningssystemet. Men var finns det problem som störst? Med en energilogger kan mätningar göras på flera platser då den är lätt att flytta runt.
Så hur identifieras ett problem med strömförsörjningen? Du kan antingen gå den hårda vägen vilket innebär att man gör många mätningar med flera olika typer av instrument och sedan använder tid och expertis för att analysera och tolka resultaten. Eller så kan du gå den enkla vägen genom att använda en bärbar energilogger, en PEL-102, -103, eller -104 från Chauvin-Arnoux.
En energilogger är ett allt-i-ett-instrument som mäter elektriska parametrar; spänning, frekvens, ström, verklig effekt, reaktiv effekt, övertonsnivåer och mycket mer. Avgörande är att en energilogger inte bara mäter dessa parametrar utan att den även lagrar mätresultaten över en tidsperiod som kan sträcka sig från några minuter till flera månader. Detta är viktigt eftersom vissa typer av problem som exempelvis onödig drift av utrustning utanför arbetstid endast kan identifieras genom att ha tidsstämplade energianvändningsposter. Andra problem som exempelvis övertonsnivåer ändras ofta under dagen och från dag till dag.
Vi har därför redan identifierat de första kraven för en bra energilogger. Den måste klara av att lagra ett stort antal mätresultat och dessa resultat måste vara lätta att återhämta. En bekväm lösning är att energiloggern lagrar mätresultaten på ett SD-minneskort. Dessa minneskort är billiga och lättillgängliga. Eftersom korten kan bytas när de blivit fulla så ger de praktiskt taget obegränsad lagringskapacitet. En annan fördel är att vilken dator som helst kan användas för att läsa mätdata från minneskorten.
De mer grundläggande kraven på en bra energilogger är säkerhet, bekvämlighet och användarvänlighet. Eftersom en den med största sannolikhet kommer att användas i centraler är det viktigt att det har en kat III eller kat IV säkerhetsklassning enligt IEC 61010.
För att gå vidare till bekvämlighet så är det viktigt att komma ihåg att en den energilogger du väljer är en bärbar enhet. Den kommer utan tvekan att användas på många olika platser. Detta innebär att mångsidighet är viktigt – den ska vara lämplig för användning på en-fas och tre-fassystem. Enkel installation är även det lika viktigt. Om en utrustning måste tas ur drift för att installera en energilogger är det ganska troligt att den kommer att tillbringa större delen av sitt liv liggande i ett skåp i stället för att hjälpa till att spara pengar.
PEL energiloggrar från Chauvin-Arnoux använder Rogowski-spolar för strömmätning. Detta kan låta väldigt tekniskt men i själva verket är en Rogowskispole en böjbar och flexibel spole som enkelt lindas runt ledaren där strömmen skall mätas. Ingen direkt elektrisk anslutning görs. Det innebär snabb, enkel och säker installation utan att bryta strömkretsen. För spänningsmätningen finns magnetiska mätprobar. Dessa sätts fast direkt på skruvhuvuden eller andra lämpliga anslutningspunkter vilket gör att befintliga ledningar inte behöver röras.
För enkelhetens skull bör en energilogger även vara kompakt eftersom den oftast måste monteras i centraler eller paneler där utrymmet är begränsat. En magnetisk baksida är en annan mycket praktisk funktion eftersom den gör att en energiloggern kan monteras snabbt på vilken lämplig metallyta som helst som en dörr eller vägg.
Självklart kommer användargränssnittet att spela en stor roll för användbarheten av en energilogger. Den ska ha en stor lättläst display och ett tydligt logiskt menysystem för val av de parametrar som ska mätas, lagras och visas. Chauvin-Arnoux PEL energiloggrar har en kraftfull men ändå intuitiv svensk mjukvara för PC för att analysera mätresultat och skapa rapporter. Det är dessutom möjligt att konfigurera, övervaka och analysera resultat i realtid från en Android-enhet eller lokal PC. Är PEL ansluten till ett nätverk kan upp till 12 st PEL ses och fjärrstyras samt fjärravläsas.
Där krav på realtidsövervakning finns har är det bra med flera val av kommunikation. Bluetooth är mycket bekvämt för lokala anslutningar utan kablar.
USB-anslutningar är tillförlitliga och lätta att installera men är begränsade till lokala anslutningar. Ethernet- eller WiFi-anslutning är därför ett utmärkt alternativ för fjärrövervakning. Vilket PEL energiloggrar från Chauvin-Arnoux har.
För att kunna få mätningar värda att analyseras från en energilogger behövs frekvens, spänning och ström utförda med TRMS. Naturligtvis måste även effekt- och reaktiv-effekt tillsammans med effektfaktor kunna mätas. Dessutom är det bra att kunna registrera energianvändning. Observera att detta inte är samma sak som kraft, -energi är kraft multiplicerat med tid och det är energi snarare än kraft du betalar för.
En energilogger bör även kunna mäta individuella övertoner eftersom moderna arbetsplatser är fulla av icke-linjära belastningar som frekvensomriktare, LED-belysningssystem, IT-utrustning och UPS. De producerar alla en mängd övertoner i elsystemet. Och övertoner är dåliga nyheter. Övertoner minskar inte bara energieffektiviteten de genererar även värme och kan leda till allvarliga fel på din utrustning. Med detta i åtanke är det värt att notera att energiloggrar varierar avsevärt i hur de mäter och spelar in övertoner.
Vissa energiloggrar visar kanske bara mätningar av den totala övertonshalten (THD) vilket kan vara en användbar siffra men ger inte tillräckligt med information för att spåra den troliga källan till övertonerna eller för att vägleda dig till lämpliga åtgärder. Andra energiloggrar kan vara begränsade till att endast mäta övertoner av de lägre ordningstalen men för de mest meningsfulla resultaten är mätningar upp till 50:e ordningstalet ovärderliga så det lönar sig definitivt att välja en energilogger som kan tillhandahålla sådana mätningar.
Om du följer rekommendationerna i den här artikeln kommer du nästan säkert att få en energilogger som är säker och bekväm att använda. Vilket kommer att hjälpa dig att identifiera områden där du kan göra betydande energibesparingar. Och kom ihåg att när du väl har vidtagit dina energisparåtgärder så är din energilogger långt ifrån överflödig. Den kommer att användas för att bekräfta effektiviteten av åtgärder och kontrollera att det inte gjorts några efterföljande förändringar i anläggningen som kan minska energieffektiviteten.
Slutligen är portabla energiloggrar inte särskilt svåra att använda. Det kan dock finnas tillfällen då råd och vägledning på svenska är välkommet. Så välj en leverantör som inte bara har rykte om sig att leverera kvalitetsprodukter utan även för att ge stöd och support om det skulle behövas
QTF Sweden – Svenska myndigheter uppmanade att spara energi – obs! Gäller även energimyndigheten
Här är ett konkret förslag som kommer att ge 5–7 % genomsnittlig energibesparing.
1. Första steget är att mäta systemvätskan i fastigheters värmesystem och kylsystem; totalgashalt, syrenivå etc.
2. Om systemvätskan innehåller mer än 0,5 mg syre per liter bör den avgasas och renas. Och mätas igen efter avgasning, förstås. Avgasning tar normalt 1–4 dagar beroende på systemstorlek. Därefter monteras en underhållsavgasare som bibehåller den låga gasnivån.
3. Håll systemet väl injusterat. Efter avgasning och rening är systemvätskan homogen och kompakt och en ny injustering kan ofta ytterligare förbättra energieffektivitet och komfort.
4. Energieffektiv vätska och korrekt injustering ger både bättre inomhusklimat och mindre koldioxidpåverkan på "uteklimatet".
Det är gasen som är energitjuven!
Redan från dag 1, när byggnadens värmesystem fylls med det kranvatten som finns tillgängligt är energitjuven inbyggd.
Kanske Energimyndigheten och Boverket kunde fundera på att inkludera systemvätskans energiöverförande egenskaper i regelverk och rekommendationer?
Värme och kyla transporteras av systemvätska
Systemvätska består till största delen av vatten, ofta till hundra procent, ibland med inblandning av frostskydd, t.ex. 30 % glykol. Kranvatten innehåller cirka 4 % lösta gaser (varierar med tryck och temperatur); kväve, syre, koldioxid m.m. som försämrar vätskans energibärande egenskaper. Förändringar i tryck och temperatur gör att lösta gaser frigörs till fria luftbubblor som försämrar flöde, pumpars prestanda och sätter sig som isolerande "bubbelpäls" på värmeväxlare och försämrar energiöverföringen. Syret skapar dessutom korrosion som ger magnetit som ytterligare försämrar flöde, sätter sig i ventiler och pumpar, ger funktionsstörningar, pumphaverier och slutligen läckage. Genomrostade rör, sönderslipade pumpar, tätningar och axlar blir resultatet.
Använd energin bättre
– Genom att ta bort gaserna och rena systemvätskan från magnetit och föroreningar förbättras vätskans förmåga att transportera energi så att man oftast kan spara mer än 5 % av energin. Mindre energibehov för samma uppvärmning eller kylning som tidigare, ger mindre koldioxidutsläpp till följd av minskad energiproduktion för att värma eller kyla systemvätskan. Det är bra för miljön, säger Elving Isaksson, QTF Sweden.
Varför använder inte fastighetsägarna energin bättre?
Om fastighetsägarna visste hur mycket gaser de har i sina värme-/kylsystem skulle de nog åtgärda dem direkt. De flesta är intresserade av att spara pengar, energi och miljön, men de har ingen aning om vilka gasnivåer som finns i systemen, många vet inte att man kan mäta dem och en del känner heller inte till att det finns gaser i vätska.
QTF minimerar energiförluster och ökar livslängden på fastigheters värme- och kylsystem genom att avgasa och rena systemvätskan till mindre än 0,5 mg syre/liter. Syret avgasas, korrosion avstannar och systemet får ökad livslängd.Övriga gaser i vätskan (mest kväve) stör energiöverföringen i växlare, ger försämrat flöde och problem för pumpar att arbeta effektivt. Gaserna måste bort! Det är det QTF gör, effektivare än någon annan!
Beställ mätning och besiktning på www.qtf.se
Hur gör jag för att hitta energitjuvar?
Att spara energi och hitta energitjuvar är alltid högaktuellt. Hur kommer man då igång med sitt energiarbete?
Även om du tror dig ha koll på din elanvändning kommer du garanterat hitta saker att spara in på. Energibyrån på Gotland gjorde en energikartläggning för ett industriföretag som trodde sig ha en bra inblick i sin förbrukning. Det visade sig att företaget kunde spara en miljon kronor per år. Naturligtvis hade företaget en hög energianvändning från början, men hos de flesta finns det faktiskt pengar att spara.
Vad används elen till?
För att kunna hitta eltjuvar måste du veta vad energin faktiskt används till. Ett bra sätt är därför att börja med att göra en energikartläggning. Genom att kartlägga energianvändningen kan kostnaderna minska med 5 till 10 procent inom ett par år. En kartläggning är också ett bra sätt att se möjligheterna i verksamheten och kan ligga till grund för beslut.
Det kan vara intressant att se när på dygnet energianvändningen är som störst. Är den orimligt hög kan det vara någonting som står och drar i onödan, men även mindre elfel kan ge stora konsekvenser på förbrukningen.
"De förväntade storförbrukarna är ofta marginella om du ser till helheten. De största elbovarna har förvånande nog varit de mindre, dolda elförbrukarna", sa Jonas Tannerstad – som sänkt Örebrobostäders användning med 40 procent sedan 2005.
Hitta energitjuvar med Energy Logger
Atlet/UniCarriers fastighetschef Reine Nygren har genom mätningar lyckats dra ner elanvändningen med 35 procent per fas under helgerna i fabriken i Mölnlycke.
För att få fram var fabrikens "energitjuvar" finns har Intabs Energy Logger varit till hjälp.
"Den är enkel att använda. Sedan är det smidigt att det är en magnet på baksidan som man kan fästa den med", tycker Reine och framhåller även möjligheterna som finns med att se RMS och toppströmmar.
"Vi använder loggern till en del felsökning och då är det intressant".
Energy Loggern är ett ovärderligt verktyg i kampen mot eltjuvar. Med hjälp av loggern kan felsökning, övervakning och kartläggning göras. Spänning och ström loggas och effekt och effektfaktor räknas fram med stor noggrannhet. Detta gör att loggern passar utmärkt för mätning av en byggnads eller en enskild maskins förbrukning.
Så hur kommer du igång med arbetet nu då?
- Börja med en energikartläggning.
- Titta närmare på när på dygnet som energianvändningen är som störst.
- Undersök vad det är som är anledningen till den höga energianvändningen. Finns det några energitjuvar?
- Åtgärda fel och försök minska energitjuvarna. Mät igen för att se resultat.
Chauvin-Arnoux FTV500 multifuntionsinstrument för kontroll och underhåll av solpanelsanläggningar
FTV500 är en multifunktionstestare för underhåll av solpanelsinstallationer med 5 mätfunktioner. Den mäter det som behövs vid installation, testning och underhåll av en solpanelsinstallation. FTV500 mäter och analyserar all parametrar på både 1-fas och 3-fas anläggningar. Med stort minne, loggerfunktion, VNC-uppkoppling är FTV500 ett portabelt fältinstrument för underhåll av solpanelsanläggningar.
Med FTV500 görs 5 mätningar i samma instrument:
Konverteringseffektivitet
I-V kurva (med snabbtest)
Kontinuitetstest
Isolationsprov på solpanelsanläggningen
Dataloggerfunktion
Minneshantering och rapportgenerering kan göras direkt från instrumentet via USB minne. Det interna minnet räcker till 10 000 mätningar med 3 strukturer.
Med funktioner som pekskärm i färg samt kommunikationsmöjligheter som fjärrstyrning via Wi-Fi (solinstrålning och temperatur), VNC för remote display via en webbrowser samt USB.
Se över din energianvändning
Elkostnaderna kan vara en mycket stor utgift. Därför vill många se över sin energianvändning för att kunna minska kostnaderna. Hur kommer du igång med energieffektiviseringen?
Det är inte lätt att ha koll på vad elen egentligen används till. Börjar du undersöka saken kommer du garanterat hitta saker du kan spara in på. Ett industriföretag på Gotland trodde sig ha bra koll på sin energianvändning. När de tog hjälp av Energibyrån på Gotland för en energikartläggning visade det sig att företaget kunde spara stora summor pengar. Faktum är att besparingen blev så stor som en miljon per år. I detta fallet handlade det så klart om stora mängder el som användes, men även för mindre företag finns det ofta pengar att spara.
Mer läsning: Hur gör jag för att hitta energitjuvar
Man måste mäta för att veta
Energibyrån använde sig bland annat av energiloggern Energy Logger vid ovannämnda fall. Energy Logger möjliggör smidig felsökning, övervakning och kartläggning av en byggnad eller en maskins förbrukning då den loggar spänning och ström medan den räknar fram effekt och effektfaktor med stor noggrannhet.
– Det är svårt att veta utan att mäta, även om det låter som en klyscha. Vi kan inte lämna åtgärdsförslag mellan tummen och pekfingret utan vi måste veta, kommenterade Energibyråns Hans Romehed.
Läs hela användarexemplet om Energibyrån på Gotland här.
Var och när
Det är alltså bra att börja med en kartläggning när du ska se över din energianvändning. Utan att veta vad som använder vad kommer du inte kunna spara. Genom att göra en energikartläggning brukar det vara möjligt att spara mellan fem till tio procent inom ett år. En energikartläggning visar även svart på vitt vad som faktiskt drar mest.
Undersök också när på dygnet energianvändningen är som störst. Använder ni mer energi under exempelvis natten än vad som känns rimligt kan det vara någonting som ligger och drar el i onödan. Tänk på att även mindre elfel i längden kan få stora negativa konsekvenser på energianvändningen. Faktum är att det ofta är de små elbovarna som i längden är de största.
Se till att dina energimätningar har högsta klass!
Dålig elkvalitet kan leda till ineffektiv och eventuellt att elsäkerheten äventyras av ditt elektriska system. Det kan även orsaka skador på din anslutna utrustning. Därför är det allt viktigare att inte bara mäta och övervaka elkvaliteten utan också vara säker på att mätningarna är tillförlitliga och har utförts med godkända metoder. IEC 61000-4-30 är en standard som tar upp frågor kring detta och som vi beskriver närmare här.
I en perfekt värld skulle din nätoperatörs elförsörjning förse dig med en konstant spänning, en fast frekvens och med perfekt sinusformade spännings- och strömkurvformer som inte innehåller några "spikar". Om du har en trefasförsörjning skulle du förvänta dig att spänningarna för de tre faserna är exakt desamma. Detta skulle vara vid perfekt elkvalitet.
Eftersom vi som bekant inte lever i en perfekt värld så uppfyller kanske inte heller din elförsörjning dessa krav. Men även om elförsörjningen skulle uppfylla kraven när den kommer in i dina lokaler kan den mycket väl bli rejält försämrad när den passerar genom din egen elinstallation.
Det är därför viktigt att övervaka elkvaliteten. Mätresultaten kan hjälpa dig att förbättra energieffektiviteten, förlänga livslängden på din elektriska utrustning, minska antalet stillestånd och fel samt minska risken för brand. För att uppfylla kraven på övervakning utvecklade därför många tillverkare mätinstrument för energianalys. Men varje tillverkare använde sina egna mätparametrar och metoder. Detta skapade ett osäkerhetsmoment om mätresultatens tillförlitlighet och gjorde det svårt att jämföra mätresultat från olika tillverkare av energianalysatorer.
IEC 61000-4-30 som publicerades 2003 och senast ändrades 2021 löser detta problem genom att föreskriva specifika krav för el- och energikvalitet. Dessa omfattar spänningen, frekvensen och kurvformerna för en elförsörjning samt genom att specificera metoderna för hur mätning av olika elkvalitetsparametrar görs.
För energianalysatorer definierar standarden tre olika prestandaklasser:
Klass A - Dessa måste uppfylla de högsta prestanda- och noggrannhetsnivåerna för att leverera reproducerbara mätresultat som på ett tillförlitligt sätt kan jämföras med mätresultat från andra instrument.
Klass S - Noggrannhetsnivåerna är mindre strikta. Klass S energianalysatorer kan användas för statistiska undersökningar och avtalsapplikationer där jämförelsemätningar inte krävs.
Klass B - Denna klass introducerades i den 1:a och 2:a upplagan av standarden för att undvika att göra befintliga energianalysatorer obsoleta. I denna klass kräver standarden att mätmetoden och noggrannheten anges av tillverkaren i instrumentets tekniska datablad. I den 3:e upplagan av standarden har detta flyttats till en bilaga.
Vid inköp av en energianalysator bör användarna titta noga på vilka driftkrav man har och därefter välja ett instrument från lämplig klass som uppfyller dessa krav.
IEC 61000-4-30 standarden definierar ytterligare mätmetoder samt aggregeringsperioder och noggrannhet för var och en av de viktigaste elkvalitetsparametrarna som inkluderar:
- Nätverkssignalfrekvenser
- Matningsspänningens amplitud
- Strömmens amplitud
- Flimmer/Flicker (IEC 61000-4-15)
- Över- och underspänning
- Spänningsavbrott
- Obalans av spänning
- Obalans av ström
- Spänningsövertoner (IEC 61000-4-7)
- Strömövertoner (IEC 61000-4-7)
- Interharmoniska övertoner på spänning (IEC 61000-4-7)
- Interharmoniska övertoner på ström (IEC 61000-4-7)
- Elnätsignaler
- Snabba spänningsförändringar (Rapid voltage changes RVCs)
- Ström- och spänningsregistrering vid händelser
RMS-värden mäts och beräknas med hjälp av flera testmetoder och olika mättider. Det finns för många metoder för att inkludera dem alla i den här artikeln men här är ett exempel:
RMS-värden uppdateras varje halvperiod
Detta involverar mätvärden av spänning eller ström som mäts över en period och som börjar med en nollgenomgång av den fundamentala komponenten och som sen uppdateras varje halvperiod. Varje mätkanal är oberoende och för flerfasnätverk kommer denna teknik att successivt producera RMS-värden vid varje ögonblick på respektive kanal. Denna metod används för att detektera och bedöma spänningsfall. Samt även tillfälliga överspänningar vid systemfrekvensen, avbrott och snabba spänningsförändringar (RVCs).
Mätning över 10 perioder (för 50 Hz matningar) motsvarar en aggregering av mättidsintervallen. Mätvärdena över 10 perioder samlas in med tre ytterligare intervall:
- 150 perioder eller 3 sekunder
- 10 minuter
- 2 timmar för Plt-mätningar (flimmer) aggregerat från tolv 10-minutersintervaller
Synkronisering av aggregeringsintervallen för klass A, Källa: IEC 61000-4-30
Harmoniska och interharmoniska övertoner
När det gäller harmoniska och interharmoniska övertoner kompletteras IEC 61000-4-30 av IEC 61000-4-7. Denna standard gäller för instrumentering avsedd för mätning av spektrala komponenter i frekvensområdet upp till 9 kHz och som överlagras på grundfrekvensen i elförsörjningssystemet.
Mätvärdena beräknas på 10-periodfönster med en upplösning på 5 Hz. Dessa är harmoniska undergrupper och mellan intilliggande övertonsundergrupper finns en interharmonisk undergrupp.
Illustration av undergrupper Källa: IEC 61000-4-7
Mätningarna måste utföras minst en gång upp till den 50:e övertonsordningen. En interharmonisk centrerad undergrupp utan diskontinuiteter Yisg,h., måste mätas över 10 perioder.
IEC 61000-4-30 standarden är ett steg framåt för mätning av el-och energikvalitet. Den säkerställer att mätningar som görs av olika instrument ger konsekventa pålitliga resultat som enkelt och tillförlitligt kan jämföras. Ett mätinstrument kan utformas för att mäta alla eller några av parametrarna som identifieras i IEC 61000-4-30 standarden och bör helst falla i samma prestandaklass för samtliga mätningar.
Innan en tillverkare kan ange att deras instrument överensstämmer med IEC 61000-4-3 måste de utföra de tester som anges i IEC 62586 standarden. Denna testning har utförts av Chauvin Arnoux på deras nya CA 8345 energianalysator som helt uppfyller IEC 61000-4-30 klass A.
CA 8345 är likväl också lämpad för diagnostisk felsökning på elektriska installationer, granskning av elförbrukning och validering av kvaliteten på elförsörjning. CA 8345 energianalysator kombinerar flexibilitet med användarvänlighet och har omfattande kommunikationsmöjligheter.
CA 8345 sätter en ny standard för mångsidighet och bekvämlighet vilket gör den lämplig för användning på alla typer av en- och trefassystem upp till 1 000 V.
Elma – Ny klass A effekt- och energianalysator med GPS
Den nya CA8345 från Elma Instruments håller kapslingsklass IP67, och har inbyggd GPS, är det senaste för mätning av elektrisk energi och kvalitet. Instrumentet mäter med hög precision för optimering av energiförbrukning, och ger dig överblick.
Den nya CA8345 från Elma Instruments håller kapslingsklass IP67, och har inbyggd GPS, är det senaste för mätning av elektrisk energi och kvalitet. Instrumentet mäter med hög precision för optimering av energiförbrukning, och ger dig överblick över existerande installationers kapacitet. Samtidigt är den nyaste medlemmen av Qualistar-familjen ett starkt verktyg för analys av matningsproblem och frånkopplingar, som kan skyllas på t.ex. sneda belastningar, höga startströmmar, spänningsdippar, övertonsströmmar m.m.
Med sin höga noggrannhet är CA8345 ett kraftfullt verktyg som utför alla nödvändiga mätningar för energioptimering och övervakning av elektriska distributionsnätverk. Eftersom instrumentet har inbyggd GPS och mätning kan det positioneras och utföra mätuppdrag i äkta klass A. Med en upplösning ända ner till 2,5 µs och kapacitet till att hantera spänningsspikar upp till 12 kV, kommer alla detaljer med, i hittills osedd upplösning.
Även om instrumentet är omdesignat från grunden, är det fortfarande enkelt att betjäna via den stora displayen. Som något nytt i Qualistar-serien har batteriet nu kapacitet för 10 timmars inspelning, så du kan använda det när du inte är i närheten av ett vägguttag. Du kan dessutom komma åt instrumentet via ett nätverk eller en browser, vilket gör det ännu lättare att analysera dina data. Dessutom är alla kontakter, SD kort osv. flyttat till fronten av instrumentet för lättare åtkomst.
Data sparas på ett SD-kort och kan kommas åt via USB, WiFi eller direkt på den inbyggda webbrowsern. Data sparas i det öppna JSON-formatet och kan därmed både öppnas i den medföljande programvaran Power Analyzer Transfer eller importeras till din egen programvara.
Elma Instruments har under många år erbjudit Qualistar-serien från Chauvin Arnoux, som genom flera modellserier har satt standarden för noggrannhet, detaljgrad, användarvänlighet och intuitiv betjäning. Både programvara och firmware är på svenska, vilket gör det enklare att analysera resultaten, då de kan vara både omfattande och komplexa, allt efter uppdragen. Många andra språk är självklart också tillgängliga.
För mer information kontakta Elma Instruments på 08-447 50 50
Nya energimätare i komposit för lägenheter
Ambiductor lanserar en mätare för energimätning i lägenheter och villor. Mätaren är byggd helt i komposit och har löstagbart integreringsverk.
Det innebär att det är mer miljövänligt, har ett lägre pris och är lättare att bära med sig samtidigt som det har alla funktioner som finns i fjärrvärmemätare.
Qalcosonic E4 har även pulsingångar för att ansluta vattenmätare samt inbyggt M-bus tillsammans med wireless M-bus och en extra kommunikationskortplats. Som tillbehör finns LoRaWAN och snart även NB-IoT. Mätaren är förberedd för Internet-of-Things.
Namnet Qalcosonic är en ihopslagning av "Qalco" (kalkylering) och "sonic" (ultraljud).
Energimätare med smarta funktioner
Vi är stolta att nu kunna presentera en ny serie energimätare – EM500-serien
EM500-serien består av EM530 för trafo och EM540 för direktmätning. Det är kompakta och användarvänliga 3-fas energimätare med hög noggrannhet. Mätningar visas in en tydlig display och energi presenteras med en upplösning av 1 Wh.
EM530 och EM540 är utrustade med smarta funktioner som t ex den inbyggda installationsguiden och ett programmeringsflöde som hjälper till att reducera tiden för konfiguration. För att minska risken för installationsfel så varnar mätaren ifall inkopplingen är felaktig. Kapslingen är endast 3 moduler bred och täcklocken för anslutningarna är nu integrerade luckor som inte riskerar att försvinna.
EM530 och EM540 är utvecklade och framtagna för att ytterligare komplettera vårt breda sortiment av energimätare och för att även fortsättningsvis kunna möta marknadens behov för energimätning, loggning och analys. Med sina egenskaper passar mätarna mycket bra i applikationer för lastbalansering, debiteringsmätning (IMD), solenergi och energieffektivisering. För kommunikation till andra system så finns EM500-serien tillgänglig med pulsutgång, Modbus och med M-Bus. Anslutningarna för kommunikation är smart integrerade i frontluckan som även används för plombering.
Egenskaper
- EM530 klass 0,5S (kWh) enligt EN62053-22, klass 2 (kvarh) enligt EN62053-23
- EM540: Klass 1 (kWh) enligt EN62053-21, klass 2 (kvarh) enligt EN62053-23
- EM530: max primärström 10 000 A
- EM540: direktanslutning upp till 65 A
- Mäter förbrukad och producerad energi
- Spänningsmätning: upp till 415 V L-L, självförsörjd manöverspänning
- Mäter nollström
- Förbrukningsmätning: kWh, kvarh, kVAh och kWh/fas
- Mätningar: A, An, W, VA, VAr, VLL, VLN, PF, Hz, THD
- Övertoner: THD A/V (upp till 15:e övertonen)
- Drifttidsmätning av förbrukad och producerad energi: 8+2 DGT
- Utgångar: puls/larm (O1), RS485 Modbus (S1) eller M-Bus (M1)
- Programmerbar display
EM500-serien finns med olika mätprinciper för energimätning
- PFA-version är debiteringsgodkänd och anpassad för ren förbrukningsmätning.
- PFB-version är debiteringsgodkänd och mäter förbrukning och produktion, faserna summeras separat.
- PFC-version är debiteringsgodkänd och mäter förbrukning och produktion, nettomätning där summan blir förbrukning eller produktion.
- X-version som är anpassad för statistikmätning och förbrukning kan återställas, ovan mätprinciper är valbara.
Voltcraft hjälper dig att mäta och sänka energikostnaderna
I samband med 40-årsjubileet presenterar Voltcraft den innovativa energikostnadsmätaren SEM6500
- TRMS: Högprecisionsmätningar av effektförbrukning och effektfaktor
- WiFi 2,4 GHz: Omfattande datalagring i molnet
- Tuya-appen: Enklast möjliga hantering och kontroll även när du är på resande fot
Voltcraft har sedan 1995 erbjudit ett brett sortiment av energikostnadsmätare, som inte bara visar aktiv effekt utan även reaktiv och skenbar effekt samt fasförskjutning mycket exakt och med stor tillförlitlighet. Mätenheterna är enkla att styra och använda, vilket gör att både specialister och energimedvetna konsumenter effektivt kan använda och utvärdera den omfattande informationen. I samband med 40-årsjubileet av varumärket presenterar Voltcraft den innovativa energikostnadsmätaren SEM6500 som finns tillgänglig på Conrad Sourcing Platform.
Bara en enda titt ger en första uppskattning av förbrukningen
SEM6500 är designad som en visuellt oansenlig, kompakt eladapter, men visar sig vara ett riktigt blickfång så fort en förbrukare ansluts: Den sömlöst växlande färgen på den eleganta LED-ljusringen signalerar låg eller hög förbrukning. Mörkgrönt står för effektiv energianvändning och rött visar på hög förbrukning. Susanne Storch, Senior Expert Product Manager på Conrad Electronic och ansvarig för området mät- och testteknik, är mycket nöjd med symbiosen mellan teknik och elegant design och säger: "Med SEM6500 har vi lyckats kombinera innovativ mätteknik och hög funktionalitet med en kompakt modern design."
Omfattande datapool för djupgående analyser
De omfattande datauppgifterna över förbrukning kan när som helst bekvämt utvärderas i CSV-format via dator, smartphone eller surfplatta. Oavsett om det är enskilda dagar, veckor, månader eller till och med år som ska analyseras - långtidsinspelningar är inte längre något problem tack vare hårdvaruoberoende lagring i molnet. En mängd olika jämförande analyser för enskilda perioder kan utföras när som helst för att kontrollera effektiviteten hos enheter och system. „Med SEM6500 kan till exempel äldre och nyare förbrukare jämföras direkt över valfritt tidsintervall, för att besparingspotentialen vid nyanskaffning ska kunna mätas exakt och på enklast möjliga sätt. Detta görs med hjälp av en TRMS-mätning, som visas med en noggrannhet på upp till tre decimaler", förklarar produktchef Susanne Storch.
Förbrukningsförfrågan och kontroll via WiFi
Med hjälp av TUYA-appen kan du när som helst styra det WiFi-aktiverade trådlösa uttaget även när du är på resande fot och all data finns tillgänglig och kan utvärderas i molnet. Även strömavbrott kan på detta sätt tydligt dokumenteras och tidsbestämmas, vilket kan vara avgörande för till exempel anspråk på ersättning via försäkring.
Verkligt mervärde: Timerfunktion med anti-inbrottsläge
SEM6500 kan göra mer än att mäta förbrukning: Med hjälp av timern kan individuella kopplingstider programmeras, så att enheter kan slås på eller stängas av automatiskt. Dessa processer fungerar även om WiFi-anslutningen bryts. I anti-inbrottsläge kan lampor och bildskärmar slumpmässigt slås på och av, för att simulera att någon är hemma och därmed minska risken för inbrott.
Fler uttag med SEM8500
Flera förbrukare i ett rum? Om det inte är tillräckligt med ett enda uttag för elförbrukare kan du lita på SEM8500. Precision och funktionsutbud är identiskt med SEM6500, men dessutom finns ytterligare sex uttag för oberoende mätning av förbrukning. Dessutom erbjuder SEM8500 från Voltcraft en master-slave-funktion och ett USB-gränssnitt för laddning.
Mer information om energikostnadsmätaren SEM6500 finns tillgänglig här och mer information om SEM8500 finns här.
En guide om hur du kan spara energi finns här.
Ambiductor – Ny energimätare ersätter vår trotjänare
Vi lanserar nu en ny smart energimätare av kombityp för de allra flesta applikationer. Mätaren Qalcosonic E3 ersätter vår tidigare mätare Ambiductor HEAT 1.
Qalcosonic E3 finns från DN15 upp till DN100 och kan beställas av Ambiductor eller direkt i Dahls eshop.
Utökad kapacitet för kommunikation
Qalcosonic E3 tillhör en helt ny generation mätare från Axioma i Litauen. Den har utökad kapacitet för kommunikation och kan samtidigt stödja M-bus, wireless M-bus med ytterligare plats för kommunikation. Till mätaren finns även LoRaWAN, Modbus, BACnet och snart även NB-IoT. Med alla dessa optioner skall kommunikationsvalet inte behöva påverka valet av mätare.
Konfigurerbar vid driftsättning
Den kan mäta både kyla och värme. När man driftsätter mätaren kan man ställa olika parametrar så montage på framledning och retur samt positiv och negativ energi kan beslutas när man ska sätta in mätaren. Efter driftsättning låses detta för att följa MID-direktivet.
Conrad – Mätteknik för reparation, underhåll och service
Arbetar du professionellt med service, reparation och underhåll? På Conrad Sourcing Platform hittar servicetekniker professionell mätutrustning för alla användningsområden.
- Tillförlitliga: professionella enheter för systemunderhåll och nätverksteknik
- Ledande varumärken: enheter från Testo, Fluke och Fluke Networks finns tillgängliga hos Conrad
Professionell mätteknik av proffs för proffs? Med hjälp av Conrad Sourcing Platform, som för närvarande erbjuder över 750 000 olika produkter från fler än 6000 varumärken, kan företagskunder enkelt täcka hela sitt behov av teknisk driftsutrustning från ett och samma ställe. Det breda sortimentet av mät- och testteknik erbjuder ett särskilt stort urval: "Pålitliga enheter är en grundförutsättning för att kunna garantera exakta mätresultat, särskilt inom områdena nätverksteknik och systemunderhåll", säger Michael Schlagenhaufer, Senior Director Product & Supply Strategy på Conrad. Därför kan servicetekniker hitta utrustning av bästa varumärkeskvalitet på Conrad Sourcing Platform, så att teknikerna får optimalt stöd i de dagliga uppgifterna samtidigt som högsta möjliga säkerhet under arbetet säkerställs.
Förebyggande underhåll med värmeavbildningsteknik
"För att till exempel tidigt kunna upptäcka fel och defekter i system och maskiner är det ovärderligt att kunna använda en professionell värmekamera. Eventuella alarmerande temperaturstegringar och kritiska värme-hotspots måste kunna förmedlas på ett tillförlitligt sätt för att driftsstopp, brandrisker och andra kostsamma driftsproblem ska kunna undvikas", förklarar Michael Schlagenhaufer. Värmeavbildningsteknik används också i samband med underhåll av elanläggningar som till exempel kontroll av kopplingsskåp, elektriska anslutningar och solcellsanläggningar, eller för att bedöma värmeförhållanden i låg-, mellan- och högspänningssystem. Inom området för mekaniskt systemunderhåll kan en värmekamera användas för att fastställa slitage på maskiner och kontrollera motorer, lager och axlar.
Testo: Värmekamera testo 883 – ser allt
Mättekniktillverkaren Testo kommer med innovativa nyheter "made in Germany":
Den nya värmekameran testo 883 med utmärkt bildkvalitet och automatisk bildhantering utgör en effektiv förstärkning inom termografiområdet. Med ett temperaturmätområde på -30 till +650 °C och en värmekänslighet på 40 mK är värmekameran 883 från Testo den perfekta följeslagaren för underhållstekniker. Den utmärkta IR-upplösningen på 320 x 240 pixlar kan ökas till 640 x 480 pixlar med hjälp av superresolutionsfunktionen. Detta innebär att termiska avvikelser i system kan detekteras tillförlitligt. För närbilder kan fokus ställas in manuellt från ett avstånd på 10 cm. Ett utbytbart teleobjektiv finns tillgängligt för mer avlägsna objekt eller utomhusbilder. Dessutom kan uppmätta värden från fuktsensorer eller testo 770-3 strömstång via Bluetooth integreras direkt i värmebilden. Ytterligare digitala funktioner hjälper till med viktiga mätrelaterade uppgifter: Den valbara funktionen testo ScaleAssist används för att automatiskt ställa in kontrasten för objektivt jämförbara bilder, för att på så sätt lättare hitta svaga punkter. Med hjälp av testo SiteRecognition och QR-koderna som finns på mätplatsen kan bilderna automatiskt tilldelas respektive mätobjekt, vilket gör att tråkig manuell sortering av bilder på datorn inte längre behövs.
Slutliga analyser och rapporter skapas med hjälp av den intuitiva och professionella programvaran testo IRSoft. Testo Thermography App spelar en viktig roll när det gäller vidarebearbetning och överföring av data. Denna app kopplar samman värmekameran med en surfplatta eller smarttelefon, vilket gör att de mobila enheterna samtidigt kan fungera som fjärrkontroller för värmekameran testo 883. Själva kameran kan också styras via en pekskärm eller en joystick.
Fluke Networks: tillförlitliga kabel- och nätverkstester
Över hela världen vänder sig Fluke Networks till proffs som arbetar med att installera och underhålla kabelnätverk i samband med byggprojekt. Kabel- och nätverkstestenheten LinkIQ™ möjliggör till exempel tillförlitliga test av kablar och aktiva nätverk. Frekvensmätningar kan användas för att på ett tillförlitligt sätt mäta inte bara funktion, utan även faktisk prestanda hos tvinnade kopparkablar, som används i 10GBASE-T-standarden. LinkIQ™ mäter då inte bara avståndet till ett eventuellt fel, utan skapar också en tillhörande kabelplan. Genom diagnos av den närmaste switchen kan befintlig datahastighet, switchnamn, portnummer och VLAN-information fastställas, för att spåra nätverksproblem. Problem med PoE-system kan uppstå på grund av inkonsekventa standarder. LinkIQ™ möjliggör verifiering av PoE-klasserna 1-8 och utför ett belastningstest av anslutningen och den anslutna switchen. På så sätt går det att kontrollera om kabelinfrastrukturen faktiskt levererar förväntad prestanda. Alla resultat kan sparas och dokumenteras via LinkWare™ PC.
Fluke: mät snabbare och säkrare
Allt sedan företaget grundades 1948 har Fluke levererat professionella verktyg för installation, underhåll och service av elektroniska och elektriska system. Med hjälp av True RMS-strömtången 378 FC kan mätningarna bli ännu snabbare och säkrare, eftersom FieldSense™-tekniken gör att strömförande ledningar inte behöver beröras. Strömtångens käftar placeras helt enkelt runt ledningen medan den svarta mätledningen är ansluten till jord. På så sätt blir det enkelt och bekvämt att mäta spännings- och strömvärden även vad gäller trefasinstallationer, och mätvärdena kan sedan avläsas på den praktiska displayen. Det är inte bara enkel användning och avläsning som gör Fluke 378 till ett tillförlitligt stöd i arbetet – intelligenta funktioner och ändamålsenliga tillbehör gör också användningen säkrare och mer mångsidig: Den medföljande flexibla tångadaptern iFlex utökar möjligheten till AC-mätningar upp till 2500 A och den kan användas i extremt små nischer. Om det finns problem med strömförsörjningen visar Fluke 378 om detta beror på ett fel i kabeln eller i enheten. Dessutom är programvaran Fluke Connect® ett innovativt verktyg som ger möjlighet att i realtid digitalt registrera mätresultat och göra dem tillgängliga för hela teamet.