Gaser

Gaser är termen för den tredje fasen ett material eller element kan ha. Ämnen betraktas i allmänhet som gaser när de är i gasform vid rumstemperatur och 1 atmosfärstryck. När en substans är i gasform är dess atomer inte bundna till varandra och kan röra sig helt fritt i förhållande till varandra

Leverantörer av gaser:


Ahlsell Sverige AB

Liljeholmsv 30
SE-11761 Stockholm
Tlf.: 08-6857000
E-mail:

web

Kompetenser: Automatik, avlopp, dränering, fläktluftvärmare, flänsar för rostfria rör, fästelement, golvbrunnar, gängrördelar, halvkopplingar, hålprofiler, installationsrör, klammer, klämringskopplingar, kopparrör, luftridåer, minikulventiler, montage, pumpar, radiatorer, konvektorer, radiatorventiler och koppel, reglerventiler, rostfria snabbkopplingar, rör rostfria, rördelar rostfria, klämringskopplingar, smide, stål, stålrör och delar, stång, stödhylsor, tryckkärl, tryckstegring, vattenbehandling, WC, ventiler och mätinstrument, VVS automatiska ventiler, VVS filter, VVS injusteringsventiler, VVS kulventiler, VVS stäng - och backventiler, Värme

Läs mer om Ahlsell Sverige AB


Biogenic ApS

Holmbjergvej 5
8420 Knebel
Tlf.: +45 31 14 44 84
E-mail: kimotto@biogenic.dk

www.tankbiogas.dk

www.biogenic.dk

Kompetenser: Gasstationer, biogasuppgradering, energisystem, värmepumpar, biogas, ATEX, maskinsäkerhet

Läs mer om Biogenic ApS


Flamkontroll Skandinavisk Försäljning AB

Åkervägen 3
149 45 NYNÄSHAMN, Sverige
Tlf.: +46 8 520 205 00
E-mail: info@flamkontroll.se

www.flamkontroll.se

Kompetencer: Kulventiler, gasfilter, gasmätare, regulatorer, magnetventiler, dubbelmagnetventiler, multiblock, täthetskontroller, tryckvakter, manometrar, vridspjäll, övervakningsreläer, slangar, gaskopplingar, gassträckor, biogas, atex, infravärmare

Läs mer om Flamkontroll Skandinavisk Försäljning AB


Ultrafilter Skandinavien ApS

Sunekær 1
5471 Søndersø
Tlf.: +45 82 30 30 20
E-mail: info@ultra-filter.com

web

Kompetenser: Filterhus, Ersättningsfilter, Kylare, Daggpunktsmätare, Flödesmätare, Läckagemätare, Oljesensor, Partikelsensor, Kondensatbehandling, Tryckluftsbehållare, Tankar, Steril luft, Rostfria filter, Sterila tankfilter, Tankandningsfilter, Ångfilter, Väskfilter, Djupfilter, Snurrade filter, Gjutna filter, Veckade filter, Absolutfilter, Membranfilter, Rostfria nätfilter, Rostfria filterhus, UV-behandling, Ersättningsfilter, 3m filter, Cuno-filter, Kvävegenerator, Modulär kvävegenerator, Mini kvävegenerator, Kvävegenerator med två torn, Membrankvävegenerator, Offshore kvävegenerator, Syregenerator, Modulär syregenerator, Twin Tower Oxygen Generator, Medicinsk syregenerator, Syregenerator för biogas, Biogasfiltrering, Biogas torkning, Metangasfiltrering, Metangas torkning, ATEX -godkänd utrustning, Vattenbehandling, Omvänd osmosanläggning, Ultrafiltrering

Läs mer om Ultrafilter Skandinavien ApS


Mer kunskap om gaser:

Om gaser värms upp mycket, frigörs de minst bundna elektronerna från atomerna och ämnet är nu i plasmaform. Gaserna i en tänd lysrör är i plasmaform.

Gas, brännbar gasblandning som används industriellt eller i hushållet, mestadels för produktion av värme, men också för produktion av mekanisk energi i motorer och gasturbiner. De viktigaste brännbara komponenterna i bränslegas är väte (H2), kolmonoxid (CO), metan (CH4) och etan (C2H6). Icke brännbara komponenter som kväve (N2) och koldioxid (CO2) förekommer också, ofta i betydande koncentrationer, eftersom dessa komponenter kan användas för att ställa in gasens värmevärde. Kväve kan tillsättas i form av atmosfärisk luft. Det resulterande syret (O2) gör inte gasblandningen explosiv så länge koncentrationen av de brännbara beståndsdelarna hålls betydligt över den övre explosionsgränsen. Bränslegas produceras på många olika sätt.

Naturgas kan utvinnas direkt från gasformiga jordlager. Oljegas finns upplöst i mineralolja och frigörs därifrån, dels omedelbart när oljan stiger från högtrycket i oljereservoaren, dels vid den första destillationen i de efterföljande raffinaderiprocesserna. Betydande mängder gas produceras också av raffinaderiernas sprickbildning (dvs. uppvärmning till hög temperatur) av tunga (högkokande) produkter. Dessa stora molekyler bryts ner till gas, bensin och så vidare.


QTF och ICA Fastigheter utbildar fastighetstekniker om systemvätska




Per-Erik Jansson, ICA Fastigheter

QTF kör seminarier tillsammans med ICA Fastigheter för att utbilda fastighetstekniker om gaser i systemvätska, hur man upptäcker dem och hur man blir av med dem genom såväl förebyggande åtgärder som efterbehandling. QTF genomför mätning, avgasning och rening av systemvätska på ICA Fastigheters kyl- och värmesystem och har nu även tagit fram en utbildning i vattenkemi, systemkunskap, haveriorsaker, hur man förhindrar korrosionshaverier samt ökar energieffektiviteten i systemen.

QTF utbildar i ”Förebyggande underhåll som motverkar luftinträngning i värme- och kylsystem”

Seminariet som hölls av Björn Carlsson, teknisk chef och grundare av QTF, filmades och utbildningsvideon i tre delar kommer att användas inom ICA Fastigheter för att säkerställa kompetens och hantering av system och systemvätska. QTF anpassar videorna till ICA Fastigheters behov och kan även bistå andra kunder med anpassade utbildningsvideor. Distribution av videorna görs via QTF:s Youtubekanal och kan då ges selektiv tillgång. Där finns även utbildningsvideor med allmän åtkomst.

www.youtube.com/c/QTFSwedenAB

Många förebyggande åtgärder, som t.ex. kontroll av förtryck i expansionskärl och säkerhetsventiler, kontroll av spädvatten och automatiska toppavluftare är enkla att utföra om man bara vet hur man ska göra och vad som krävs för att det ska fungera.

Seminariet ger både teoretisk bakgrund och praktiska tips om hur systemkomponenter och systemvätska ska hanteras för att skapa energieffektiva system med lång livslängd. Mätning av syre, pH, konduktivitet m.m. visas och även den viktiga avgasningen och reningen förklaras, med exempel från verkliga system visas hur avgasning genomförs och vilka fallgropar man ska akta sig för. När man har fått se konsekvenserna av otillräcklig avgasning blir det uppenbart varför mätningar behövs både innan och efter systemvätskan avgasas.

Systemvätska ska innehålla mindre än 0,5 mg syre/liter vätska för att vara energieffektiv och behålla systemen korrosionsfria.

För mer information kontakta:

Richard.Bremer@qtf.se
Helene.Karlsson@qtf.se


Nytt Linde-försäljningsställe i Norrtälje




Den 1 februari öppnade Lättviktsmotor/Cramo, som är Lindes nya försäljningsställe i Norrtälje. Lättviktsmotor/Cramo representerar Linde på orten och säljer industri- och livsmedelsgas samt gasol.

Linde (tidigare AGA) har idag ca 190 försäljningsställen runtom i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

  • Vi är mycket glada över samarbetet med Lättviktsmotor/Cramo och att vi nu kan fortsätta erbjuda våra gaser till våra kunder i Norrtälje, säger Tobias Vikberg, Försäljningsdirektör Linde Sverige. Våra samarbetspartners är noga utvalda och uppfyller våra högt uppsatta kriterier som både handlar om hur de kan representera vårt företag – samt inte minst, att de är en väletablerad aktör på industrimarknaden.
  • Utbudet hos våra samarbetspartners anpassas kontinuerligt för att möta vad som efterfrågas av gaskunderna på den lokala marknaden, säger Tobias.
  • Försäljningsutbudet omfattar industri- och livsmedelsgas och gasol
  • Personlig service och rådgivning.
  • Faktura- eller kortbetalning.
  • Det finns idag ca 190 försäljningsställen i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Fakta om Lindes försäljningsställen:

Lättviktsmotor/cramo I Norrtälje har öppet måndag – fredag kl. 06.30 – 17.00, lördag 10.00-14.00.


Nytt Linde-försäljningsställe i Falköping




Den 19 oktober öppnade Maskincenter i Falköping, som är Lindes nya försäljningsställe i Falköping. Maskincenter representerar Linde på orten och säljer industri- och livsmedelsgas samt gasol.

Linde (tidigare AGA) har idag ca 190 försäljningsställen runtom i Sverige, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

Vi är mycket glada över samarbetet med Maskincenter och att vi nu kan fortsätta erbjuda våra gaser till våra kunder i Falköping, säger Tobias Vikberg, Försäljningsdirektör Linde Sverige. Våra samarbetspartners är noga utvalda och uppfyller våra högt uppsatta kriterier som både handlar om hur de kan representera vårt företag – samt inte minst, att de är en väletablerad aktör på industrimarknaden.

Utbudet hos våra samarbetspartners anpassas kontinuerligt för att möta vad som efterfrågas av gaskunderna på den lokala marknaden, säger Tobias.

Fakta om Lindes försäljningsställen:

  • Försäljningsutbudet omfattar industri- och livsmedelsgas och gasol
  • Personlig service och rådgivning.
  • Faktura- eller kortbetalning.
  • Det finns idag ca 190 försäljningsställen i Sverige, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

Maskincenter i Falköping har öppet måndag – fredag kl. 07.00 – 17.00 lördag 09.00-12.00


Nytt Linde-försäljningsställe i Umeå




Idag öppnar Laitis Handels AB, som är Lindes nya försäljningsställe i Umeå. Laitis Handels AB representerar Linde på orten och säljer industri- och livsmedelsgas samt gasol.

Linde (tidigare AGA) har idag ca 190 försäljningsställen runtom i Sverige, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

  • Vi är mycket glada över samarbetet med Laitis och att vi nu kan erbjuda våra gaser till våra kunder i Umeå, säger Tobias Vikberg, Marknadschef för Sverige på Linde Gas AB. Våra samarbetspartners är noga utvalda och uppfyller våra högt uppsatta kriterier som både handlar om hur de kan representera vårt företag – samt inte minst, att de är en väletablerad aktör på industrimarknaden.
  • Utbudet hos våra samarbetspartners anpassas kontinuerligt för att möta vad som efterfrågas av gaskunderna på den lokala marknaden, säger Tobias. 
    Fakta om Lindes försäljningsställen:
  • Försäljningsutbudet omfattar industri- och livsmedelsgas och gasol
  • Personlig service och rådgivning
  • Faktura- eller kortbetalning
  • Det finns idag ca 200 försäljningsställen i Sverige, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder

Laitis i Umeå har öppet måndag – fredag kl. 07-16.


Gasdagarna 2022 – Den gröna vätgasens roll i stålindustrins omställning




Kajsa Ryttberg-Wallgren, ansvarig för vätgas- och järndivisionen, på H2 Green Steel, berättade om det nya projektet i Boden. H2 Green Steel grundades med målet att ställa om produktionen av stål till grönt stål.

Den gröna vätgasen får en avgörande betydelse då åtta procent av dagens koldioxidutsläpp kommer från stålindustrin. 800 MW elektrolys som producerar cirka 105 tusen ton vätgas bidrar till att dra ner koldioxidutsläppen från stålindustrin med 10 miljoner ton per år.

En intressant fråga ställdes om hur bilar produceras. En bil består i snitt av ett ton stål. Varje ton som går åt till att producera en bil medför utsläpp på cirka två ton koldioxid. Syftet med projektet är att dra ner koldioxidutsläppen inom industrin radikalt och man börjar med stål. Tekniken står redo, och behöver bara skalas upp. Allt man gör inom H2 Green Steel ska kopplas till koldioxid med en siffra.

Norra Sverige är attraktivt

Processen består i att använda vätgas för att ta bort syret i järnmalmen i en produktionsprocess som kallas direktreduktion. Om vätgasen produceras via elektrolys av vatten med hjälp av fossilfri el är det enda utsläppet vatten. Den vätgasbaserade stålprocessen är energikrävande, därför lägger man fabriken i norra Sverige där det finns god tillgång på miljövänlig el som vattenkraft till förhållandevis bra priser och där också järnmalmen finns.

Arbetssättet är unikt genom att man samarbetar i partnerskap med kunderna och säljer volymer innan fabriken är byggd. Det finns ett stort intresse för att betala en premie för grönt stål. I dagsläget har man sålt leveranser till ett värde av 130 miljarder kronor. Den nya fabriken kommer att testköras under slutet av 2024 för att börja leverera ut till kund under 2025.

Tillsammans genomförs mycket

Fabriken byggs i Boden i partnerskap. Enskilda kan inte göra allt men tillsamman kan man göra mycket. Slutgiltigt kommer man att producera grön vätgas, grönt järn samt stålband. Elektrolysen kräver mycket energi. De första åren räknar man med att förbruka cirka 10 TWh för hela fabriken. Det skulle vara utmanande att bygga en fabrik i detta format baserat på fossil fri el i exempelvis Tyskland.

Det börjar med stål men man avser inte att det ska sluta där, utan fortsätta med annan produktion. Här kommer erfarenhet fås av hur en storskalig elektrolysanläggning designas, byggs, och slutligen körs i full produktion. Det är järnproduktionen som ska ställas om för att radikalt dra ner koldioxidutsläppen i framtiden och den gröna vätgasen är grunden för stålindustrins omställning.

//

Gasdagarna 2022 / Energigas Sverige hade sitt årliga möte i Båstad där alla intressenter inom gas hade möjlighet att träffas och ta del av intressanta seminarier och mingla, prata, utbyta åsikter och skapa kontakter. 300 deltagare var registrerade och därav även utställare som fick möjligheten att visa upp det senaste i sina montrar både på fika-pauser och lunchraster. Entusiastiska personer med verksamhet på olika sätt inom gas samlades nu för första gången efter två år av pandeminedstängning. Maria Malmkvist, VD på Energigas Sverige inledde med att välkomna alla deltagare till fler än 40 föreläsningar, debatter och samtal. Gasen är högaktuell i dagsläget och det fick deltagarna erfara under två dagar i mitten av maj i Båstad.


Använd INTE vår underhållsavgasare…




Använd inte vår underhållsavgasare ... till att snabbavgasa gashaltiga vätskesystem. QTF:s snabbavgasare är 300 gånger effektivare än någon underhållsavgasare på marknaden (inklusive vår egen) och det är precis vad som behövs för att kunna trycka ner syrgasnivåerna till under 0,5 mg/l innan systemen rostar sönder. Underhållsavgasaren används därefter till att bibehålla den låga gasnivån och motverka att den stiger. När systemet besiktigas med QTF-metoden har brister i systemet (som bidrar till att syre kommer in) identifierats och åtgärdats innan snabbavgasningen genomförs med QTF snabbavgasare.

Mät innan och mät efter avgasning

Många säger att de avgasar systemvätska men få mäter resultatet. Vi ser exempel på såväl konkurrenter som kunder själva som ställer ut olika typer av underhållsavgasare under kortare tid, några veckor eller så i tron att de drar ner gasnivåer, men finns brister i systemet släpps mer gas in ju mer man avgasar. I värsta fall flyttar man runt sin underhållsavgasare mellan olika system och sprider aggressiv glykolvätska till syrerika vattensystem. Vi ser även exempel på klena underhållsavgasare som endast körs någon timma om dagen. En underhållsavgasare räcker inte till att dra ner syrenivån till under 0,5 mg/liter om den så körs dygnet runt. Men ta inte vårt ord på det utan mät och konstatera själva så ses vi sedan.

Filmen kan ses på Youtube: https://youtu.be/amYIXND0--Y?t=6

Underhållsavgasare är i syrerika system, vanligtvis 2,0 mg/l till 8,0 mg/l, inte kapabla att dra ner syrgasnivån till under 0,5 mg/l. En del tror att underhållsavgasare klarar detta, men de har nog aldrig mätt syrgashalten. Systemvätskan måste mätas (steg 1 Besiktning, QTF-metoden). Uppvisar vätskan hög syrehalt ska det identifieras hur syret kommit in i systemet, innan snabbavgasning påbörjas.

Hur (mycket) gaser kommer in i systemen?

Vi vet att gaser kommer in i systemen via spädfyllningar med syrerikt vatten (och vid första påfyllningen förstås), via diffusion i plaströr och genom automatiska toppavluftare som suger in syre vid tryckfall som orsakas av feldimensionerade eller felinställda expansionskärl och säkerhetsventiler.

Hur mycket gaser som kommer in i systemen kan man bara veta om man mäter. QTF mäter alltid gashalt vid besiktning (syre och totalgas), under snabbavgasning (för att veta när vi har nått målnivån < 0,5 mg/l syre och är färdiga) och vid efterkontroller för att se att inte några nya gaser tagit sig in. Skulle gasnivåerna ha ökat trots installerad underhållsavgasare, så gäller det att identifiera vad som gjort att gasnivån ökat, och åtgärda problemet. Det är det som är QTF-metodens signum, analysera, diagnostisera och därefter åtgärda.

Vad är bra mätvärden på systemvätska?

Systemvätska bör definieras, mätas och kontrolleras. Innehåller den gaser ska de snabbavgasas. Nyckeln till framgång är att definiera kvaliteten som gör att korrosion förhindras och att systemvätskan blir en effektiv energibärare. Värmebäraren skall vara kommunalt tappvatten. Om det inte krävs frostskydd (t.ex. glykol) så är vanligt vatten den mest tillgängliga, billigaste och bästa energibäraren – förutsatt att gaserna är borttagna.

Värmebärarens tekniska kvalitet ska direkt efter avslutad snabbavgasning och filtrering (filtrering med 1 μ påsfilter och magnetitfilter ingår i snabbavgasningen) dokumenteras genom provtagning på plats och för vatten vara inom nedanstående gränsvärden:

Syrgasinnehåll: < 0,5 mg/liter
Koldioxidinnehåll: 0 mg/liter
pH: 7,5 – 9
Konduktivitet: < 600 μS/cm
Försmutsning: Inga synliga partiklar

Systemet ska efter rengöring och snabbavgasning utrustas med underhållsavgasare för att säkerställa låga gasnivåer. En vätska försöker kontinuerligt balansera sig till den naturliga nivån av lösta gaser den kan bära. Nivån varierar med tryck och temperatur.

Mäta och kontrollera systemvätska

"Med systemvätskans värden definierade kan vi mäta, kontrollera och åtgärda en dålig vätska. Vid besiktning med QTF-metoden mäts bl.a. totalgas, syrehalt, pH och konduktivitet, fyra värden som ger en bra bild av vätskans status. Vätskan ska vara lika klar och ren som när den fylldes på systemet, allt annat varslar om problem", säger Heléne Karlsson, QTF.

Förändringar i pH och konduktivitet, jämfört med det rena kranvatten som systemet fylldes med, visar på problem och om systemet har tillsatts kemikalier. Något som ofta ger följdproblem som kräver rening.

Efterkontroller bör göras med jämna mellanrum, speciellt om nya påfyllningar har gjorts. Om gashalterna har stigit kan ny snabbavgasning behövas.


Erfarenhet från mer än 15 000 mätningar

QTF:s erfarenhet är att 80 % av svenska värme-/kylsystem kan minska sin energianvändning med mer än 5 %, bara genom av snabbavgasa systemvätskan. System i sämre skick kan nå ännu bättre värden och tillsammans med ny injustering har upp till 35 % minskad energianvändning uppmätts. Därtill kommer fördelarna med minskade funktionsstörningar och korrosionsskador på system och komponenter.


När experter på energibesparing i fastigheter ser ut så här…




Då vet man att man måste vara ännu tydligare med att förklara om gaser i vätska, hur de skapar energiförluster och korrosion i värme- och kylsystem.

Fler och fler har kommit till insikt om gaser i systemvätska och deras betydelse för energieffektiva system och ökad livslängd. Men fortfarande stöter vi på stor okunnighet, ibland där man minst skulle ana det.

Fastighetsägare som har allt att tjäna på att avgasa sina värme-/kylsystem är ibland helt ovetande om systemvätskans status och betydelse för lönsamma fastigheter. Men ännu mer förvånande är när energieffektiviseringskonsulter, myndigheter och branschorganisationer inte har koll.

Det finns byggnormer och regler för det mesta man kan komma på när man ska bygga, renovera eller energieffektivisera bostäder. Boverket och Energimyndigheten har under många år gjort ett digert arbete men en sak verkar man helt glömt bort – energitjuven i systemvätskan i värme- och kylsystem. Energiprestanda och energideklarationer i all ära men utan effektiv bärare av energin i systemen – systemvätskan – slösar man med energin.

Det är gasen som är energitjuven!

Energitjuvar och miljöbovar

Redan från dag 1, när byggnadens värmesystem fylls med det kranvatten som finns tillgängligt är energitjuven inbyggd. Vanligt kranvatten innehåller ca 4 % lösta gaser som försämrar energiöverföringen. Det är gasen som är energitjuven! Av gaserna är cirka 6–10 mg/l syre som dessutom skapar grogrund för korrosion. I kyla bär vätska ännu mer av de lösta gaserna, därför är det ännu viktigare att ha kontroll över gashalten i systemvätska i kylsystem.

Syre bryter snabbt ner glykoler och kan skapa väldigt metallaggressiva vätskor. Kranvatten är ett livsmedel som behöver avgasas för att fungera som teknisk systemvätska.

Gas bär energi väsentligt sämre än vätska. Följden blir energiförluster och att värmesystem med gashaltig vätska kräver mer energi än system med gasfri, för att ge samma temperatur i bostäder. Avgasning av systemvätska ger oftast mer än 5 % energibesparing*. Det ger mindre energiåtgång och mindre koldioxidbelastning på miljön, men kanske ännu viktigare är att avgasning tar bort syre och därmed förhindrar korrosion i systemen. Korrosion som annars ger funktionsstörningar och förkortad livslängd; igensatta ventiler, kalla radiatorer, sönderrostade rör och havererade pumpar.

Problemen med funktionsstörningar är välkända inom VVS-branschen, men fortfarande ställs ofta inga krav på systemvätskan vid nyproduktion av bostäder. Om fler VVS-konsulter börjar ställa krav** på systemvätskans maxnivåer av syrgas redan vid nybyggnation skulle miljarder kunna sparas i minskad energiproduktion och färre reparationer av korrosionsskadade system i Sverige.

Kanske Energimyndigheten och Boverket kunde fundera på att inkludera systemvätskans energiöverförande egenskaper i regelverk och rekommendationer?

Avgasa systemvätska?

En bra tumregel är att systemvätskan inom 48 timmar efter avslutad påfyllning och avluftning ska vara snabbavgasad till mindre än 0,5 mg syre/liter vätska och filtrerad enligt QTF-metoden eller likvärdig metod. Då får man en systemvätska som effektivt bär energi och motverkar korrosion. När det gäller likvärdig metod – be alltid om mätning av gaserna innan och efter avgasning.

"Du skulle bli förvånad om du visste hur många som utger sig för att sälja effektiva avgasare, som inte gör någon som helst, eller alldeles för lite nytta. System med grava korrosionsproblem där QTF har mätt upp höga syrevärden, trots att enklare avgasare varit installerad och såväl fastighetsägare som installatörer tror att systemvätskan är OK. System där läckage och haverier redan har uppstått eller är nära förestående. Så mät för tusan! Mät själv eller be QTF om hjälp."

Varför snabbavgasa? Är det bråttom?

Korrosion startar direkt i ett vätskesystem med hög syrgashalt. Vi vet att korrosionen upphör om vi tar bort syret ur systemvätskan. Men redan vid ett par milligram syrgas per liter vätska frodas korrosionen och vid 6–10 mg/l (vilket är en vanlig nivå i svenskt kranvatten) så eskalerar korrosionen dramatiskt. När vätskan är snabbavgasad och rätt nivåer har nåtts bör underhållsavgasare installeras så att nivåerna bibehålls.

Gasers löslighet i vätska – en naturlag

En vätska försöker kontinuerligt balansera sig till sin naturliga nivå av lösta gaser den kan bära. Kranvatten löser ca 6–10 mg/l syrgas i atmosfärstryck och innehåller även andra gaser, mest kväve. De lösta gaserna i vatten varierar med temperatur och tryck. Kallt löser mer, högt tryck löser mer – uppvärmning och tryckfall släpper gaser till fria bubblor som försämrar flöde och energiöverföring. Gaser stökar till det för injusterare och leder till att vätskesystemen rostar sönder inifrån.

* Baserat på mer än 15 000 besiktningar av värme- och kylsystem i Sverige är QTF:s erfarenhet att mer än 80 % av systemen kan minska energianvändningen med mer än 5 % bara genom att avgasa systemvätskan.


Nytt Linde-försäljningsställe i Sveg




Idag öppnar Däckab i Sveg AB, som är Lindes nya försäljningsställe i Sveg. Däckab i Sveg AB representerar Linde på orten och säljer industri- och livsmedelsgas samt gasol.

Linde (tidigare AGA) har idag ca 200 försäljningsställen runtom i Sverige, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

- Vi är mycket glada över samarbetet med Däckab i Sveg AB och att vi nu kan erbjuda våra gaser till våra kunder i Sveg, säger Helene Sundvall, Försäljningschef Retail på Linde Gas AB. Våra samarbetspartners är noga utvalda och uppfyller våra högt uppsatta kriterier som både handlar om hur de kan representera vårt företag – samt inte minst, att de är en väletablerad aktör på industrimarknaden.

Däckab i Sveg AB har öppet måndag – fredag kl. 7:00 – 16:30 (lunch 12:00-13:00).

- Utbudet hos våra samarbetspartners anpassas kontinuerligt för att möta vad som efterfrågas av gaskunderna på den lokala marknaden, säger Helene.

Fakta om Lindes försäljningsställen:

  • Försäljningsutbudet omfattar industri- och livsmedelsgas och gasol
  • Öppettider: måndag – fredag kl 7 – 16:30
  • Personlig service och rådgivning.
  • Faktura- eller kortbetalning.
  • Det finns idag ca 200 försäljningsställen i Sverige, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

Webers hållbarhetsresa




Weber bidrar till ett hållbart byggande som lever upp till framtidens krav på miljö och klimat. För att uppnå målet om netto-noll utsläpp av växthusgaser i produktion och kringtjänster till 2045 finns tydligt definierade åtgärdsområden.

Den internationella standarden Greenhouse Gas Protocol, GHG-protokollet, delar in kartläggning av utsläpp av växthusgaser i tre områden, så kallade Scope.

Weber kartlägger årligen sina utsläpp i Scope 1–3, och har definierat årliga mål fram till 2030. Webers färdplan är en viktig del i Saint-Gobain Sweden AB:s färdplan med det gemensamma målet om netto noll utsläpp 2045. Färdplanen bidrar också till Sveriges mål om en klimatneutral byggsektor samma år. I korthet innebär Scope 1 direkta utsläpp från egna anläggningar, Scope 2 utsläpp från inköpt el eller värme och Scope 3 indirekta utsläpp som kommer från företagets värdekedja (t.ex. materialförbrukning, transporter, avfall, anställdas resor m.m.). Genom Scope 3 tar Weber ansvar hela vägen genom att inkludera värdekedjans leverantörer.


Webers fokusområden

För Webers del ligger den största klimatpåverkan i produktens materialformulering, i råmaterialanvändningen. För att hitta nya råmaterial och formuleringar för att minska klimatpåverkan satsar man på forskning och utveckling. Forskningen bedrivs både i Sverige, för att ta del av lokala råmaterial och produktionslösningar, och på global nivå.

Produktdesign och materialformulering

Inom detta område ska Weber minska användning av råvaror från ursprungskälla och istället öka innehåll av återvunnet material både i produkt och förpackningar samt satsa på innovation och nya råmaterial med lägre miljöpåverkan. Ett exempel är utfasning av natursand i företagets produkter där  målet är att all natursand ska vara ersatt med alternativa råmaterial senast 2035.

Weber var en av de första i branschen med att EPD-verifiera produkter, det vill säga, deklarera produkternas klimatpåverkan genom hela eller delar av livscykeln. Starten kom för drygt tio år sedan då en ny golvserie började utvecklas. Fokus var att genomföra förbättringar som minskar koldioxidutsläppet och satsningen ledde även till att man tog fram EPD:er på befintligt golvsortiment. De första EPD:erna lanserades 2013 och när den nya golvserien kom ut två år senare hade Weber lyckades sänka produkternas koldioxidavtryck med mellan 5 – 20 procent. Idag har Weber EPD:er inom samtliga produktområden och på golvsortimentet har produkternas koldioxidavtryck minskat med i snitt 20 procent.


Ökad återvinning och återanvändning

Weber optimerar sina fabriksprocesser genom olika åtgärder för att minska spill från produktionen. Det handlar både om att ta hand om det egna spillet men också att återföra returnerat material till produktion istället för att det ska gå på deponi. Exempel på detta är Webers fabrik i Kvidinge där man återför material både från småsäck och fickor till nya produkter och körningar.


Energiomställning

Weber ser över sina processer och ställer om till mindre klimatintensiva energikällor. Snart har man sin första fossilfria fabrik. Weber optimerar också sina processer för att minska energianvändningen.


Transporter

För att förstå och identifiera sitt koldioxidavtryck kartlägger Weber all transportdata in och ut från sina enheter. Informationen analyseras och används för att optimera processen och minimera klimatpåverkan. Idag har företaget krav och mål på förnybara drivmedel och arbetar tillsammans med sina transportörer för att skynda på omställningen och kunna erbjuda helt fossilfria transporter till sina kunder.


Webers leverantörer

Webers största klimatavtryck uppkommer främst i  värdekedjan, framförallt från råmaterialen. Därför arbetar man förutom med produktdesign och materialformulering även tätt med sina leverantörer för att sätta hållbarhet, miljö och innovation högre upp på de gemensamma agendorna.


Utbildning och hållbart agerande

Arbetet med att ta fram färdplanen har involverat samtliga delar av företaget och skapat ett stort engagemang som syns i Webers dagliga arbete. Medvetenheten och kunskapen kring hållbarhet i kombination med en färdplan med tydliga mål, både kortsiktiga och långsiktiga har lett till en stor förändring i sättet att arbeta både internt och externt.
För att lyckas på vår resa mot netto noll utsläpp behöver alla vara med och bidra med idéer om åtgärder och arbeta för att genomföra dem. Den 3 november hölls Hållbarhetsdagen för alla medarbetare på Weber och Saint-Gobain Sweden AB.

"Hållbarhet är något som genomsyrar hela Saint-Gobain och att vi tillägnar en dag till detta visar på hur viktig detta arbete är", säger Louise Röström, Hållbarhetschef på Saint-Gobain Sweden AB. "Hur väl vi kommer lyckas med vår färdplan är en spegling av hur vi agerar på våra fabriker och kontor".

Weber står, via Saint-Gobain Sweden AB, bakom även den svenska färdplanen för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor samt LFM30 "Lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030". Genom att skriva under initiativen har företaget åtagit sig att stegvis implementera det övergripande målet om klimatneutralitet i Malmö till år 2030 samt klimatneutral byggsektor i Sverige 2045


OKG säljer fossilfri vätgas till extern marknad




Nu går kärnkraftsbolaget OKG in som producent och leverantör på vätgasmarknaden. Det första kontraktet med en extern köpare är underskrivet. Enligt avtalet ska den första leveransen av vätgas producerad med fossilfri kärnkraftsel genomföras i början på 2022.

Bakgrunden är att OKG sedan länge drivit en vätgasanläggning i anslutning till anläggningsområdet. Vätgasen som produceras används för att kyla generatorn på Oskarshamn 3. Numera är det endast Oskarshamn 3 som är i drift sedan de två äldsta reaktorerna är permanent stängda. Det innebär att det finns en överkapacitet på vätgas, som nu kommer till användning för andra ändamål.

- Inledningsvis handlar det om relativt små volymer. Men vi har såväl kompetens som anläggning och infrastruktur, och jag ser en mycket god potential att utvidga den här affären. Behovet av vätgas kommer att öka successivt, och vi har fått ett starkt stöd från våra ägare Uniper och Fortum att utveckla den här affärsmöjligheten, säger Johan Lundberg, VD OKG.

Just nu håller vätgasanläggningen på att moderniseras, bland annat med ett nytt styrsystem och även andra komponenter ska bytas ut för att kunna expandera verksamheten.

- Vår ambition är att utveckla den växande marknaden för vätgas tillsammans med Fortum. Det svenska elsystemet är näst intill fossilfritt, och vi har därför goda förutsättningar att producera stora volymer vätgas som kommer att spela en viktig roll när Sverige ställer om, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige, som tillsammans med Fortum äger OKG.

Med avtalet blir Oskarshamn den första kommunen i Sverige som kan erbjuda fossilfri vätgas producerad av kärnkraft.

- Det är naturligtvis jättekul. Vi vet hur viktig roll vätgasen kommer att spela för Sverige, men också att vi som kommun ska kunna nå våra klimatkrav. Jag ser framför mig att den vätgas som produceras på OKG också på sikt kan komma till nytta även i Oskarshamn när vi ställer om våra industrier och transporter, säger Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn.


Linde bidrar i forskningsprojekt för vätgasdriven färjetrafik




Linde deltar i ett nytt forskningsprojekt som leds av forskare från Uppsala Universitet (Campus Gotland) med målet att utveckla och säkerställa hållbara lösningar för vätgas i den gotländska färjetrafiken.

Hållbarhet är en viktig del av Lindes strategi. Här spelar vätgas en nyckelroll i kampen mot klimatförändringarna och kan ersätta fossila bränslen i många tillämpningar, inte minst inom den marina sektorn.

- Det är fantastiskt roligt att få möjlighet att på detta konkreta sätt kunna bidra i omställningen till den hållbara sjöfarten. Det här kommer att leda till mycket positivt för Gotland, Campus Gotland och sjöfarten i allmänhet. Genom samarbetet med våra industriella partners tillför vi stor branschkompetens och får goda möjligheter att se våra resultat förverkligas i närtid, säger projektledaren Björn Samuelsson, forskare i kvalitetsteknik vid Uppsala universitet, Campus Gotland.

Linde producerar, levererar och säljer sedan många år vätgas i Sverige och har kompetens och teknologier i hela värdekedjan; från produktion, lagring, transport och leverans till kundens applikation. Linde har sedan tidigare drivit projekt inom den marina sektorn men att använda vätgas som energibärare i en så här stor färja har inte gjorts tidigare.

- Vi är mycket glada att tillsammans med Uppsala Universitet och de andra samarbetspartnerna bidra till att skapa möjligheter för att kunna använda vätgas som fartygsbränsle. Hela den marina sektorn har behov av fossilfria bränslen, säger Stefan Peterson, Försäljningsansvarig för Linde i Sverige.

- Den största utmaningen med att producera grön vätgas är tillgången av fossilfri el, i tillräcklig mängd och effekt, till rimlig kostnad. Vi ser fram emot att samarbeta i den här processen för att utveckla och utvärdera systemlösningar för att använda vätgas, framställd med fossilfri el via elektrolys, som bränsle för den gotländska färjetrafiken, säger Ola Ritzén, Business Developer Clean Hydrogen, Linde.

- Vid vätgastillverkning via elektrolys bildas även syrgas. Den kan t.ex. användas till att förbättra havsmiljön, avslutar Ola Ritzén.

Projektet kommer att samordnas med OX2 och IVLs pågående projekt på Gotland för att undersöka möjligheten att också använda denna syrgas för att syresätta havsbotten i Burgsviken på Gotland.


Air Liquide Gas – Effektivare svetsning. Prova nya Qlixbi.




Det har aldrig varit så säkert, enkelt och effektivt att svetsa som nu. För att komma igång och svetsa är det bara att “klicka på” connectorn på flaskan och starta arbetet.

Air Liquides nyhet Qlixbi är ett innovativt system som underlättar för dig som svetsar. Ditt arbete blir säkrare, enklare och mer effektivt. Särskilt smart blir det när du ska byta gasflaska och bara behöver klicka connectorn på flaskan. Connectorn kan rotera 360°, och du kan därmed ändra arbetsställning utan att flytta gasflaskan. Qlixbi finns i flaskstorlekarna 33 liter/300 bar och 50 liter/200 bar.

Det finns också ett par digitala lösningar som tillval, t ex för att få överblick över dina gasleveranser.

Qlixbi finns även med inbyggd regulator.

Fördelar med Qlixbi-konceptet

  • Roterar 360° vilket minimerar riskerna när du ändrar arbetsställning.
  • Klickas på gasflaskan på bara en sekund.
  • Tydlig indikator visar rött när gasflaskan behöver bytas.
  • Praktisk flaskstorlek 33 liter, 300 bar.

Green Origin gas – ett självklart val för Kraton Chemical




Kraton är en av de första Air Liquide-kunderna i Finland som använder Green Origin klimatsmart gas.

Tallolja raffineras och blir till råmaterial för färger, smörjmedel och lim. I produktionsprocessen för tallolja och harts krävs flytande nitrogen.

Kraton Chemical raffinerar rå tallolja till specialkemikalier i ett bioraffinaderi vid sin anläggning i Uleåborg. Den råa talloljan destilleras och bearbetas till fettsyra, harts och hartsestrar samt talloljebeck. Dessa industriprodukter säljs till kunder som använder produkterna i t ex färger, lim, smörjmedel, bildäck, tryckfärger och rengöringsmedel.

Green Origin flytande nitrogen används i hela processen

Kraton var den första av Air Liquides kunder i Finland som implementerade Green Origin-konceptet.

”I de olika faserna i produktionsprocessen för tallolja och harts använder vi Air Liquides Green Origin flytande kväve, som produceras och levereras på ett klimatsmart sätt “, berättar inköpschef Mika Korteniemi.

”Hållbar utveckling är grunden för Kratons verksamhet när vi uppfyller vårt löfte om Sustainable Solutions. Endless Innovation™. Kraton utvärderar hela tiden sina leverantörer och deras produkter ur miljösynpunkt”, fortsätter Mika Korteniemi.

“Med Green Origin får vi – förutom ett tydligt koncept – en årlig sammanfattning av kompenserade koldioxidutsläpp, orsakade av den gas som vi använder. För Kraton är detta en del av värdekedjan för hållbar utveckling. Vi medverkar också i andra program för hållbar utveckling, som Together for Sustainability (TfS) och Responsible Care®”.

Tallolja är en del av skogsindustrins värdekedja

Tallolja ersätter fossila råvaror som petroleum och kolväten. Kraton får sin råvara, som är en biprodukt av massatillverkning, från finska massafabriker, t ex från en fabrik som ligger granne med Kraton samt från fabriker i norra Sverige, Ryssland och USA.

”Ytterligare raffinering av tallolja är en del av skogsindustrins värdekedja och därmed en del av smart och hållbar ekonomi, eftersom råvarorna utnyttjas maximalt. Råvaran är förnybar och processen genererar lite avfall. Biobaserade smörjmedel som kan tillsättas i diesel förbättrar exempelvis bränslets smörjegenskaper, säger Erkki Kaihlaniemi, som är teknisk chef hos Kraton i Uleåborg.

"I allmänhet kan vi säga att biobaserade lösningar kan förbättra produkternas prestanda och kvalitet med mindre utsläpp av växthusgaser, samtidigt som de minskar mängden avfall genom att öka möjligheterna för återvinning av material”, tillägger han.

Kraton Chemical AB är en del av en global företagsgrupp

Det finska bolaget Kraton Chemical AB ingår i den internationella Kraton Corporation-koncernen. Kraton Corporation utvecklar, tillverkar och marknadsför biobaserade industriella kemikalier och specialpolymerer över hela världen. Kraton Chemical Oy i Uleåborg har cirka 120 anställda.


Cookie-inställningar