Svetsning
Svetsning är en arbetsprocess där två material / ytor smälts samman. Svetsning används ofta för sammanfogning av metaller och termoplast. Vid svetsning kan ett tredje material inkluderas, som kallas additivt material, som tillsammans med de två grundmaterialen bildar en legering i svetsfogen.
Leverantörer av Svetsning:
Anders Pedersen Maskin- & Specialfabrik A/S
Barrit Langgade 102
7150 Barrit
Tlf: +45 75 69 10 10
E-mail: snegl@ap-maskinfabrik.dk
Kompetenser: Spiraler, transportskruvar, jordborr, legotillverkning, finplasmaskärning, gasskärning, kantbockning, plåtklippning, CNC-svarvning, CNC-fräsning, svetsning, slungblästring
Bjärnums Stålprodukter AB
Sågverksvägen 6
28261 Bjärnum
Tlf.: 0451-77 58 50
E-mail: ingemar@stalprodukter.se
Kompetenser: Containere, laserskärning, rullcontainer, konstruktion, maskinbearbetning, kapning, sågning, plåtbearbetning, bockning, cnc, klippning, pressning, valsning, svetsning, pulverlackering, våtlackering
Olsons Maskinservice AB
Engelbrektsgatan 31
643 31 Vingåker
Telefon: +46 (0) 151-51 85 50
www.olsons.se
Kompetenser: Försäljning av nya & begagnade maskiner, Excenter- och hydraulpressar, Kantpressar, gradsaxar, stansmaskiner och fiberlaserskärning för moderna produktionskrav, återförsäljare av LVD, Kompletta presslinjer ,Matningssystem och kringutrustning, Skärande bearbetning i egen verkstad. Vi erbjuder branschens bästa service och reparationer av excenterpressar, hydraulpressar samt kompletta presslinjer.
SWL Stålkonstruktioner AB
Box 23
777 21 Smedjebacken
Tlf.: 0240 – 66 87 50
E-mail: info@swl.se
Kompetenser: Stålkonstruktioner, stål, takstolar, tak, smide, svetsning
Weland AB
Malmgatan 34
333 30 Smålandsstenar
Tel: 0371-344 00
Kompetenser: Bockning, Gallerdurk, Grenställ, Laserskärning, Pallställ, Platbearbetning, Plasmaskärning, Plåtbearbetning, Rörlaserskärning, Skärande bearbetning, Slittning, Stansning, Stålpall, Svetsning, Trappor, Vattenskärning
Åmål Stålkonstruktioner AB
Forsbrogatan 1
662 34 Åmål
Tlf.: 0532-12360
E-mail: info@asab.nu
Kompetenser: Stålkonstruktioner, stål & plåt, stålhallar, stålstommar, maskinflyttning
Mer kunskap om Svetsning:
Stål är det största materialet bland metaller. Aluminium följer stålet.
När du utför svetsningen arbetar du med temperaturer i bågen upp till 6000 grader Celsius. Detta orsakar ett antal påverkningar på grundstrukturen i materialen, och ett antal påfrestningar kommer också att uppstå i den färdiga konstruktionen. Det är i den värmepåverkade zonen som svetsningen blir svagast efter utförandet. Här har basmaterialet överhettats vid temperaturer över 1000 grader Celsius, vilket innebär att materialet har blivit mer grovkornigt (mer sprött och hårt) än det var före svetsning. Om det finns mycket kol eller föroreningar i materialet kommer detta problem att bli större.
Värmeeffekten från svetsen kommer att expandera materialet, och vid kylning kommer det att dra ihop sig igen. När det gäller kantsömmar är det särskilt tydligt hur sammandragningen sker i tvärriktningen. Men det kommer också att bli en sammandragning i längdriktningen, om än något mindre. För att få en konstruktion rätt igen, kan du varmt - och kallt rätt. En bättre lösning är att förböja föremål före svetsning. Det är en erfarenhetsfråga hur mycket du behöver förböja eller sätta ur vinkel innan du svetsar. Storleken på krafterna som kommer att påverka svetsen beror på storleken på svetssömmen och antalet svetsar.
Tekniken finns för att förlänga livslängden på broar

Projektdeltagare diskuterar resultat med TRV.
Hur ska kunskapen spridas och förvaltas?
Genom framgångsrika försök finns kunskapen om hur man effektivt kan förlänga livet på broar genom att applicera nya svetsefterbehandlingsmetoder. Däremot saknas yrkeskompetensen för att utföra jobbet. Joakim Hedegård, Swerim är av de som letar efter en väg för att utbilda "livstidsförlängare" för broar.
– 50 till 60 procent av alla broar i västvärlden närmar sig slutet på sin tekniska livslängd. Samhällets resurser är begränsade, men det finns stora behov i vår infrastruktur. Så nu gäller det att hitta smarta lösningar, till exempel för att kunna förlänga livet på våra stålbroar. Och just en sådan smart lösning tycker jag vi hittar i forskningsprojekten LIFEEXT och LIFEEXT2.
Projekten utforskade möjligheterna att förlänga livet på stålbroar genom bland annat svetsefterbehandlingsmetoden High Frequency Mechanical Impact (HFMI). Resultaten är extraordinära, det vill säga väldigt bra.
Huvudman och finansiering saknas
Forskningen är utförd, nu handlar det om att sprida resultatet och möjliggöra samhällsnytta.
– I slutfasen av LIFEEXT 2 har vi genomfört en utbildning på prov. I kursen deltog såväl lärare som elever vid svetsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Det visade sig att utbildningen vi tagit fram passade som hand i handske för just lärarna medan eleverna uttryckte att den var för teoretisk. Att börja med att utbilda utbildarna är förstås rätt väg att gå – och då har vi rätt kurs framtagen för detta. Men det finns utmaningar att lösa; på gymnasial nivå ska läroplanen ändras, eller ska den istället erbjudas som en eftergymnasial påbyggnadskurs? Och grundfrågorna... vem är huvudman för utbildningen och hur ska den finansieras? Omfånget är inte stort tidsmässigt, det handlar om ca 2–3 dagar i regelrätt utbildning och egen övning ytterligare några dagar.
Projektledaren Joakim Hedegård erkänner en viss frustration i den fas projektet LIFEEXT2 befinner sig i just nu.
– Vi har visat vad teknikerna är kapabla till. Slutet på broarnas tekniska livslängd kommer rullande mot oss inte bara i Sverige utan i stora delar av världen och det skulle innebära stora samhällsvinster att kunna förlänga livslängden på de broar som lämpar sig för det, i stället för att bara bygga nytt. Jag letar efter möjligheter för att sprida den kunskap vi fått fram till svetsskolorna så att de kan utbilda eleverna på HFMI – så att tekniken kan börja användas på broarna i större omfattning. Men hittills har jag har faktiskt inte hittat en effektiv väg framåt för att åstadkomma detta. Vi skulle nog behöva 400 000–500 000 kronor och ett ettårigt projekt för kunskapsspridning tillsammans med Svetskommissionen för att ta fram utbildningsmaterial och få ut det på ett bra sätt till svetsskolor runt om i landet.
Fakta om projektet
LIFEEXT och LIFEEXT2 är två stora samarbetsprojekt som metallforskningsinstitutet Swerim har koordinerat. Övriga deltagare har varit Trafikverket, Chalmers, KTH, Svetskommissionen, Dekra, HiFit Scandinavia, Winteria, Ramböll. Dessutom bedrevs nära samverkan med Svevia och Timrå Rostfria inom det stora brorenoveringsprojekt som LifeExt-2 kopplades till.
Projekteten som har pågått i 3+2,5 år är finansierade av Vinnova och InfraSweden2030, samt deltagande företag.
Hydroscand Special Hoses möter efterfrågan från industrin på rörsvetsning

I Sverige har Hydroscand över 75 slangservicebutiker och en rikstäckande mobil slangservice, känt under varumärket SlangExpress. Vi har 517 anställda och en omsättning på 1,48 miljarder kronor (2022).
Hydroscand Special Hoses investerar i fixturutrustning för att möta en ökad efterfrågan på rörsvetsning och komplexa rörsystem med olika vinklar och mått.
En ökad efterfrågan på rörsvetsning och komplexa rörsystem har skapat behovet att utöka sin avancerad utrustning för att möta kundernas krav på precision och effektivitet, därför investerar Hydroscands specialavdelning, Hydroscand Special Hoses i fixturutrustning.
Denna investering möjliggör svetsning av rör med olika vinklar och säkerställer att alla mått blir exakta. Det säkerställer ett konsekvent tillverkningssätt och bidrar till ökad kvalitet.
– Vi är glada över att utveckla vår avdelning och genom det tillgodose våra kunders behov av komplex rörsvetsning. Det gör att vi kan erbjuda ett konkurrenskraftigt erbjudande, säger Rickard Öreteg, platschef på Hydroscand Special Hoses.
Hydroscand Special Hoses är specialiserade på att montera kopplingar och komponenter på specialslangar som Spir Star-, metall- och kompositslang. All montering sker på plats av medarbetare med hög kompetens, vilket garanterar hög kvalitet och korta leveranstider. Genom investeringen kommer Hydroscand Special Hoses att kunna erbjuda mer avancerade och komplexa rörsystem till sina kunder.
WP Welding involverade i ombyggnation av världsunik textilfabrik i Sundsvall

WP Welding, ett företag specialiserat på kvalificerade rör-, stål- och apparatmontage, har under det senaste året varit involverade i ombyggnationen av Renewcells världsunika textilfabrik i Sundsvall. Uppdraget var ett av de största uppdragen i bolagets historia och är en tydlig ledstjärna för deras interna hållbarhetsvisioner.
Innovationsföretaget Renewcell återvinner gamla textilier och gör ny fibermassa. Under sommaren öppnade deras nya produktionsanläggning utanför Sundsvall. I upprustningen av det gamla pappersbruket i Ortviken tog de hjälp av WP Welding som är baserade i Lysekil och ingår i Sjösonkoncernen. Ett brett spann av kärnkompetenser från WP Welding var involverade och jobbet innefattade bland annat projektledning, rörsvetsning och installation av utrustning.
"Uppdraget omfattade 80 000 timmar fördelat på knappt sju månader, så det var ett intensivt uppdrag som blev lyckat tack vare ett stort engagemang och förtroende från Renewcells sida. Totalt var 97 personer från oss involverade tillsammans med eldsjälar från kunden, och arbetet var minst sagt dedikerat," säger John-John Choukair, VD på WP Welding, och fortsätter.
"Våra kunder är vår nyckel för att bidra till en positiv utveckling i branschen. Att arbeta tillsammans med företag som har hållbarhet som sin affärsidé är det bästa sättet för oss att bidra till en hållbar omställning."
WP Weldings erbjudande riktar sig mot industriella kunder inom petrokemi och processteknik, och när Sjöson gick in som ägare i bolaget för snart två år sedan befann sig branschen i ett spännande utvecklingsläge där hållbarhet stod i fokus. Idag är cirka 80% av uppdragen hos WP Welding kopplade till hållbarhet och detta tros fortsätta att öka under de kommande åren.
"WP Welding är experter på sitt område och det är viktigt att deras personal får komma till användning i en hållbarhetsomställning. De har tillräckligt med kompetens och personalkraft för att hjälpa sina kunder att ställa om snabbt vilket blev tydligt i projektet med Renewcell," säger Lars Sjöberg, en av Sjösons grundare
Nyheter och inlägg om Svetsning
Senaste om Svetsning