Fjärrvärme
Fjärrvärme täcker uppvärmning där det finns ett visst avstånd mellan platsen där värme produceras och där den används. Fjärrvärme har en lång tradition och är utbredd i Sverige. Andra former av installation kan ses utomlands
Leverantörer av fjärrvärme:
Uponor Infra AB
Industrivägen 11
513 32 Fristad
Tlf.: 46 33 172 500
E-mail: infrastruktur.se@uponor.com
Kompetenser: Fjärrvarme, spillvatten, dränering, avloppssystem, PVC, slamavskiljare
Mer kunskap om fjärrvärme:
Fjärrvärme definieras som fördelning av värme genom rör till två eller flera fastigheter med olika ägare. Fjärrvärme är en relativt äldre teknik, vars användning har blivit mer aktuell på grund av energikriserna på 1970 -talet, problem med deponering av hushållsavfall och CO2 -problemet. Med hjälp av fjärrvärmeteknik är det således möjligt att minska värmeproduktionens beroende av fossila bränslen och lösa problem i samband med avfallshantering , stadsplanering och föroreningar.
En beskrivning av fjärrvärmetekniken bygger på fjärrvärmesystemets tre huvuddelar: produktion, distribution och husinstallationer.
I produktionsanläggningarna produceras värmen i form av varmt vatten eller ånga. Många anläggningar är så kallade kraftvärmeanläggningar som producerar både el och värme. Samtidig produktion ökar utnyttjandet av bränslen avsevärt, vilket både sparar bränsle och minskar miljöpåverkan på miljön. Andra fjärrvärmeanläggningar utnyttjar värmen från förbränning av hushållsavfall eller från industriprocesser med överskottsvärme.
Från produktionsanläggningarna pumpas hetvattnet eller ångan till distributionssystemet. Den är byggd av isolerade rörvilket begränsar värmeförlusten. Under ett antal år har danska företag markerat sig starkt som tillverkare av förisolerade rör. Dessa är fabrikstillverkade stålrör isolerade med skum och skyddade av en mantel, som vanligtvis är gjord av plast. Två rör används vanligtvis: ett för flöde och ett för retur. I flödet från produktionsanläggningen till de byggnader som ska värmas upp är temperaturen på varmvattnet vanligtvis 70-120 ° C. Det kylda vattnet i returflödet är vanligtvis 40-65 ° C. Rören grävs vanligtvis i marken. På vissa platser i världen, till exempel på Island, där geotermisk energi används för fjärrvärme, används endast matningsrör; efter värmeavledning leds vattnet till havet.
Husinstallationer dimensioneras och utförs i förhållande till byggnadens behov av rumsuppvärmning och tappvarmvatten. Huvudkomponenterna i en husinstallation är värmeväxlare , värmemätare , tryckreglerventiler och andra reglerventiler .
I Danmark används både direkta och indirekta system. Gemensamt för dem är att det varma hushållsvattnet värms upp via en varmvattentank eller värmeväxlare, så att det inte finns någon risk att blanda fjärrvärmevatten med tappvatten. I de direkta systemen rinner det uppvärmda vattnet från produktionsanläggningarna och distributionssystemet direkt in i konsumentens radiatorer , medan det i de indirekta systemen rinner genom en värmeväxlare, där värmen levereras till husets eget varmvattensystem, som sedan måste levereras med en cirkulationspump
Solör Bioenergi levererar fjärrvärme till nya badhuset på Ekerö
Under 2021 påbörjades byggandet av Ekerös nya badhus, som har ambitionen att bli ett attraktivt och användarvänligt badhus för kommunens invånare. Ekerö Solör Bioenergi AB har fått i uppdrag att installera och leverera fjärrvärme till badhuset som beräknas stå klart under våren 2023. Sedan en tid tillbaka är fjärrvärmen i gång genom så kallad byggvärme, som används under tiden då badhuset byggs.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 600 000 användare varje dag. Företaget finns på 271 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Fjärrvärmen på Ekerö har varit igång sedan november 2020 och byggs nu ut i snabb takt. Ekerö Solör Bioenergi AB, som ägs av Solör Bioenergi-koncernen och Ekerö kommun, står för leveransen av klimatvänlig fjärrvärme till fastigheter i kommunen. I fjärrvärmeanläggningen, som ligger i Brygga industriområde, finns två biobränslepannor som eldas med rester från skogsindustrin från öarna runt omkring Ekerö. Pannorna är toppmoderna och uppfyller alla kommande krav på bland annat hantering av stoft.
Hållbara byggprojekt
Ekerös nya badhus har som mål att bli ett attraktivt och användarvänligt badhus för kommunens invånare, kommunala verksamheter, föreningsliv och besökare. Solör har fått i uppdrag att installera och leverera fjärrvärme till badhuset, som planeras vara klart under våren nästa år.
- För oss är det viktigt med hållbarhet i våra byggprojekt, därför har vi valt att ge Ekerö Solör Bioenergi AB uppdraget att leverera fjärrvärme till vårt nya badhus. Genom förnybar energi tillsammans med andra hållbara insatser arbetar projektet för att uppfylla kraven i miljöbyggnad silver när badhuset står klart, vilket är mycket glädjande, säger Cecilia Moar, Tf fastighetschef Ekerö kommun.
Utökat samarbete med kommunen
Under förra året kom Solör in i byggprojektet då arbetet påbörjades med att gräva en dryg kilometerlång ledning till området Träkvista, där badhuset byggs. I området finns även idrottshall, ishall och andra kommunala byggnader som i och med den nya ledningen har kunnat kopplas på till fjärrvärmen.
- Det är fint att vi nu utökar vårt goda samarbete med kommunen och levererar klimatvänlig värme för fler funktioner i kommunen, säger Jan Lindkvist, VD Ekerö Solör Bioenergi AB.
Sedan en tid tillbaka är fjärrvärmen i gång genom så kallad byggvärme, som används under tiden då badhuset byggs. Den årliga leveransen av fjärrvärme beräknas till 1 000 MWh.
- I och med den nya ledningen har vi förberett för fortsatt utbyggnad på Ekerö. Förutom intresset från kommunen om fjärrvärme till offentliga verksamheter ser vi en stor efterfrågan på fjärrvärme från privatpersoner, säger Jan
Fjärrvärmen i Svenljunga nu igång att tillverka grön el
Den elturbin som sedan en tid tillbaka levererats till fjärrvärmeanläggningen i Svenljunga är nu i drift. Tack vare elturbinen kommer anläggningen bli självförsörjande på el, samtidigt som överskottet kan säljas. Solör Bioenergi, som nu har elturbiner på flera anläggningar i Sverige, fortsätter sin satsning på klimatsmarta lösningar.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 250 000 användare varje dag. Bolaget finns på 181 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Fjärrvärmen i Svenljunga har varit igång sedan början av 80-talet och drivs sedan 2011 av Solör Bioenergi. På anläggningen finns en biobränslepanna som har en årlig energiproduktion på 37 GWh varav cirka 12 GWh ånga. Bränslet består framför allt av returträ.
ORC-turbinen som sedan en tid tillbaka är igång omvandlar en del av den ånga som produceras i anläggningen till hetvatten, som i sin tur omvandlas till el. Totalt beräknas turbinen att producera 1300 MWh el per år, vilket motsvarar en normal elförbrukning på 50 medelstora villkor.
Solör har idag ORC-turbiner på flera fjärrvärmeanläggningar, bland annat i skånska Hörby.
- Energieffektivisering är en viktig del för oss och vi arbetar kontinuerligt med att spara energi i anläggningarna genom att öka verkningsgrader och minska energiförluster. Att vi kan producera en stor del av anläggningens elbehov själva, och dessutom sälja eventuellt överskott, är ett fantastiskt steg i rätt riktning, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.
Miljoninvesteringar i fjärrvärmen i Kalix säkrar kommande värmeleveranser
Ett helt nytt styrsystem och en modern lösning för rening av rökgaskondensat är några av de investeringar som har gjorts i Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i Kalix senaste året. En satsning på flera miljoner kronor som innebär en mer modern anläggning rustad för framtiden, där kunderna kan räkna med en stabil värme med hög kvalitet året om.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 245 000 användare varje dag. Bolaget finns på 176 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
I Kalix driver Solör Bioenergi en fjärrvärmeverksamhet som förser över 500 fastigheter och villor med förnybar värme. Detta täcker behovet av värme i Kalix tätort till 80 procent och det finns kapacitet att koppla på fler kunder. På anläggningen finns två biobränslepannor som eldas med biobränsle från lokala aktörer. Där finns även en ackumulatortank som används för att korttidslagra producerad värme, vilket innebär att produktionen kan optimeras kostnadseffektivt och, med låg miljöpåverkan.
Under 2021 har flera stora investeringsprojekt gjorts för att säkra den framtida driften. I somras uppgraderades styrsystemet för hela värmeverket. Dessutom har mottagningsfickan för bränsle renoverats för att vara bättre anpassad till dagens leveranser. System för rening av rökgaskondensat har bytts ut och lyftmotorn till bränslekranen är helt ny.
- Vi har nu moderniserat flera viktiga nyckelkomponenter i anläggningen för att vara bättre rustade för framtiden. För oss är det förstås viktigt att våra kunder kan räkna med en stabil värme och minskad miljöpåverkan tillsammans med hög kvalitet året om. Investeringarna som vi gjort innebär just en högre tillgänglighet på värmen, minskad miljöpåverkan och en säkrare drift, säger Johan Nåbo-Tunströmer, regionchef Solör Bioenergi Nordöst.
Ny panncentral – även Sundborn får fjärrvärme
Falu Energi & Vatten bygger fjärrvärmecentral och -nät i Sundborn. Kommunens skola och idrottshall samt bostäder som tillhör det kommunala bolaget Kopparstadens ska nästa år börja värmas med fjärrvärme.
– Det är en ovanlig och fördelaktig situation att kunna anlägga fjärrvärme på en så liten ort. Det har möjliggjorts genom samarbete och helhetstänk, och genom att kommunkoncernen tillsammans har tillräckligt stort värmeunderlag för en investering, säger Sofie Bergsten, projektledare hos Falu Energi & Vatten.
Idag finns inte någon fjärrvärme i Sundborn. Nu byggs ett nät till Sundborns skola, idrottshallen och Kopparstadens bostäder vid Blomster- och Kyrkvägen. Bostadsbolagets nya hus på Ramsnäsvägen kommer också att anslutas.
Två pannor
För värmeproduktionen uppförs en panncentral på en naturtomt som tillhör skolan. Centralen kommer att ha en fastbränslepanna på 350 kW med verkningsgraden 94 %, och dessutom en biooljepanna på 450 kW. Fastbränslepannan kommer att köras praktiskt taget året runt. Biooljepannan ska användas som reserv och för spetslast.
Pannorna installeras i ett pannhus som kläds med faluröd träpanel. En 40 kbm stor pelletsilo utförs också i falurött. Oljetanken för bioljepannan placeras i pannhuset. Det hela ska smälta in i den lantligt präglade kulturmiljön i Sundborn.
Den förstnämnda pannan kommer att eldas med pellets, som sedan 2012 tillverkas av Falu Energi & Vatten. Råvaran är spillprodukter från det lokala skogsbruket, bland annat från sågverket i Insjön, och energin för tillverkningsprocessen utgörs av spillvärme från Västermalmsverket i Falun. Bland annat genom lokal råvara och genom att kunna köra kraftvärmeverket på Västermalm fler timmar av året, minimeras transporter samtidigt som systemverkningsgraden höjs i företagets samlade verksamhet.
– Vi utgår från våra lokala förutsättningar och skapar ett lokalt kretslopp. Ett projekt som är såväl miljömässigt som ekonomiskt hållbart och som även framtidssäkrar eleffekten i Sundborn, berättar Sofie Bergsten.
Logistiken för hela hanteringen blir optimerad då befintliga värmesystem synkroniseras. Falu Energi & Vatten har fler pelletstransporter runt om i kommunen och driftpersonalen kan rondera panncentralen och samtidigt det närliggande vattenkraftverket. För biooljepannan kommer troligen HVO att väljas som bränsle.
Även utvecklingsprojekt
– Parallellt med investeringsprojektet har vi startat ett utvecklingsprojekt för att optimera hela fjärrvärmesystemet, fortsätter Sofie Bergsten. Vi får här ett avgränsat mindre nät med olika typer av anslutna fastigheter och förbrukningskurvor såsom skola och hyresbostäder. Det nya värmesystemet är initialt avgränsat till kommunkoncernen vilket ger oss en unik möjlighet till en testbädd för gemensam energioptimering och nya samarbetsformer. Optimeringar som om de faller väl ut sedan kan skalas upp till såväl Faluns som andra kommuners och energiföretags värmenät, i Sverige och på andra håll.
Driften under de första åren får visa hur stor kapaciteten är på nya pannan. På sikt är Falu Energi & Vatten öppna för att ansluta fler kunder och utöka nätet.
Miljövinsterna med projektet är flera till exempel att skolan kan avveckla användning av fossil olja och därmed minska sin miljöbelastning med 70 procent.
Solör Bioenergi etablerar sig i Strängnäs
Nu har sista steget tagits av Solör i förvärvet av fjärrvärmeverksamheten i Strängnäs där Solör Bioenergi Fjärrvärme AB går in som ägare till 80 % i SEVAB Calor Fjärrvärme AB. Köpet, som är en del av Solör Bioenergis definierade tillväxtstrategi, innebär att Solör stärker sin position som ledande aktör inom förnybar energi. Det är först under nästa år som Solör tar över ansvaret för driften.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 235 000 användare varje dag. Bolaget finns på 175 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Det var den 30 augusti som kommunfullmäktige i Strängnäs beslutade att 80 procent av fjärrvärmerörelsen i SEVAB Calor Fjärrvärme AB säljs till Solör Bioenergi Fjärrvärme AB. Från och med i dag, den 3 januari, träder köper i kraft och det är först om ett år som Solör tar över ansvaret för driften. Fram till slutet av 2022 kommer driftbolaget Eskilstuna Strängnäs energi och miljö fortsätta stå för leveransen av fjärrvärmen.
I samband med köpet byter bolaget SEVAB Calor Fjärrvärme AB namn till Solör Bioenergi Strängnäs AB.
- Vi ser fram emot att producera och leverera fjärrvärme i Strängnäs, Åkers Styckebruk och Mariefred och det är positivt att kommunen har kvar en del av ägandeskapet så att vi kan ha ett nära samarbete. Dessutom kan vi växa in i ansvaret genom att ta över driften först under nästa år, säger Jan Lindkvist, VD för Solör Bioenergi Strängnäs AB.
Fjärrvärmeanläggningen i Strängnäs producerar varje år 160 GWh fjärrvärme. Produktionen sker i huvudsak på Kraftvärmeverket i Strängnäs med returträ och biobränslen som bas. Dessutom produceras 20 GWh el och viss ånga till några kunder. Fjärrvärmeledningen sträcker sig även utanför Strängnäs till kunder i Åker Styckebruk och Mariefred.
Solör Bioenergi har sedan tidigare en uttalad strategi om att arbeta hållbart och miljöfrågor ligger högt upp på bolagets agenda. Solör har tillsammans med Strängnäs kommun enats om en särskild satsning på lokala miljö- och klimatåtgärder i Strängnäs, till en gemensam kostnad av 10 miljoner kronor per år, under kommande sex åren.
- Det här är en fantastisk möjlighet för Solör och Strängnäs kommun att vidareutveckla fjärrvärmen i Strängnäs på ett hållbart och uthålligt sätt, säger Anders Pettersson, styrelseordförande i Solör Bioenergi Strängnäs AB i VD Solör Bioenergi Fjärrvärme.
För mer information kontakta:
Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme, 070-491 55 95
Jan Lindkvist, VD för Solör Bioenergi Strängnäs AB, 070-243 03 99
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72
Trollhättan Energi byter tre lågspänningsställverk
Trollhättan Energi har bytt tre lågspänningsställverk i Stallbacka värmeverk. Resultatet har blivit en fullt modern anläggning. Det äldsta av de utbytta blocken var 40 år gammalt.
AV GÖSTA LÖFSTRÖM
Efter att förra året ha bytt två högspänningsställverk och två transformatorer i värmeverket gick Trollhättan Energi i år in för att byta lågspänningsställverken som hanterar den elektricitet som används för driften av värmeverket. Det är Blocken 1, 2 och 3 på vardera 0,4 kV som har bytts ut och de är nu i drift.
Upphandlingen var klar efter årsskiftet, arbetena påbörjades i maj och i september var ställverksbytet klart.
–Det äldsta blocket var 40 år gammalt och det fanns inte längre reservdelar till det. Det yngsta var 30 år. Vi bytte alla tre samtidigt för att få enhetlighet och samma fabrikat på alla tre, säger Peter Käck, projektledare vid Trollhättan Energi AB.
–Resultatet har blivit att vi har fått en fullt modern anläggning, säkrare drift och bättre övervakning och uppföljning. Nytt är att vi fått separat mätning av elförbrukningen på tyngre laster och anläggningens delar och separat mätning på tryckluftskompressorer.
De tre blocken har levererats av det estniska företaget Harju Elekter i Malmö i ett projekt tillsammans med Trollhätteföretaget Bro Underhåll & Service BUS AB.
Lågspänningsställverken är av typ ELCOVER 1 600 A och 3 000 A, plugg-in med motorgrupper och mätning samt olika skenstråk med laskset. Uppdraget omfattar också projektledning, konstruktion, FAT, reläprovning och installationssupport.
–Entreprenaden har faktiskt gått bra. Det var ju en gammal anläggning och det har varit litet si och så med dokumentationen, säger Peter Käck.
Störst på fjärrvärme
Stallbacka värmeverk ligger öster om Göta älv mellan stadens centrum och Stallbackabron. Det är det största leverantören av fjärrvärme av tre i staden. Verket har två oljepannor för bioolja på vardera 25 MW, en elpanna på lika mycket, en biobränslepanna på 32 MW och en på 12 MW. Därtill hämtar Trollhättans fjärrvärmenät sedan 2018 överskottsvärme även från smältverksföretaget Vargön Alloys utanför Vänersborg, värme som tidigare gick rakt ut i Göta älv.
Solör Bioenergi investerar i fjärrvärmen i Landvetter
När det var dags för Stommes samfällighetsförening i Landvetter att se över och förnya sin värmelösning föll valet på att fortsätta med fjärrvärmen från Solör Bioenergi. Ett omodernt system, känsligt för störningar, kommer med start under hösten att byggas om till en helt ny lösning med ett sekundärt nät som kopplas på stamnätet i Landvetter. Från sommaren 2022 kommer de dryga 300 bostäderna i centrala Landvetter att få fortsatt värme från ett nytt modernt fjärrvärmenät.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 235 000 användare varje dag. Bolaget finns på 175 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Solör Bioenergi driver sedan 2014 fjärrvärmeanläggningen i centrala Landvetter. Värmeproduktionen i Landvetter omfattar totalt cirka 20 GWh per år, vilket motsvarar energin det går åt att värma upp 1000 medelstora villor. I fjärrvärmeanläggningen finns en biobränslepanna som eldas med biobränsle från lokala aktörer. Kunderna består av villor, flerfamiljsfastigheter, verksamhetsfastigheter och industrifastigheter.
Samfällighetsföreningen Stommen i centrala Landvetter, med drygt 320 lägenheter och radhus, har haft fjärrvärme sedan 2003. När det nu var dags att se över och förnya värmelösningen gjorde föreningen en utredning och kom fram till att det bästa var att fortsätta med fjärrvärmen från Solör Bioenergi.
- Fjärrvärme har fungerat bra och problemfritt under alla år och vi är väldigt nöjda med Solör Bioenergi som leverantör, säger Anders Nordstedt Boix, kassör i Stommens samfällighetsförening.
Under hösten startar arbetet med en helt ny lösning för nätet, som kommer att pågå under flera etapper och vara klart till sommaren. Arbetet består i att en del av stamledningen i Landvetter och de interna ledningarna i området byts ut. Ett sekundärt nät byggs upp med undercentraler som ansluter till primärnätet. Värmen kommer att levereras via fem slingor framöver vilket gör systemet mindre känsligt för eventuella stopp.
- Stommens samfällighetsförening är en stor kund till oss och vi är förstås nöjda med att de ger oss fortsatt förtroende att leverera miljövänlig värme, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.
Solör Bioenergi satsar stort på fjärrvärmen i Alfta
Under året har över en miljon kronor investerats i Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i Alfta, väster om Bollnäs. Ett helt nytt styrsystem, för samkörning av de tre pannor som finns i nätet har installerats. Investeringen är ett steg i rätt riktning för att säkra en trygg och stabil leverans av fjärrvärme till kunderna.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 235 000 användare varje dag. Bolaget finns på 175 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Solör Bioenergi driver fjärrvärmeanläggningen i Alfta som förser villor, kontor, flerfamiljshus och industrier med klimatsmart värme. På fjärrvärmeanläggningen finns en modern biobränslepanna som eldas med biobränsle från lokala aktörer. Bränslet består framför allt av överskott inom skogsindustrin så som grenar, toppar och sågspån.
Under året har en stor investering gjorts i att modernisera anläggningen för att säkra leveransen av fjärrvärme för framtiden. Ett nytt modernt styrsystem har installerats för att säkerställa att de tre pannorna som finns i fjärrvärmenätet körs optimerat. Detta kommer att göra leveransen betydligt säkrare framöver och minska risken för oplanerade avbrott.
- Investeringen som vi gjort är ett steg i rätt riktning för att säkra en stabil leverans av fjärrvärme till våra kunder. Vi ser det som högsta prioritet att våra kunder är trygga med oss, säger Johan Nåbo-Tunströmer, regionchef Solör Bioenergi Nordöst.