PLC

PLC är en förkortning för Progammable Logic Controller. PLC: n är byggd kring en mikroprocessor och praktiskt taget alla automatiska system och maskiner är idag utrustade med en PLC (antingen hård eller mjuk version).

Leverantörer av PLC:

ABB

Kopparbergsvägen 2
721 71 Västerås
Tel: +46 021-32 50 00

www.new.abb.com

Kompetenser: Belysning, Elmätare, Frekvensomriktare, Generatorer, Industrirobotar, Kabelskåp, Kapslingar, Nödbelysning, PLC, Reläer, Robotar, Ställdon

Se hela vårt produktsortiment och profil här

Ahlsell Sverige AB

Liljeholmsv 30
SE-11761 Stockholm
Tlf.: 08-6857000
E-mail:

web

Kompetenser: Automatik, avlopp, dränering, fläktluftvärmare, flänsar för rostfria rör, fästelement, golvbrunnar, gängrördelar, halvkopplingar, hålprofiler, installationsrör, klammer, klämringskopplingar, kopparrör, luftridåer, minikulventiler, montage, pumpar, radiatorer, konvektorer, radiatorventiler och koppel, reglerventiler, rostfria snabbkopplingar, rör rostfria, rördelar rostfria, klämringskopplingar, smide, stål, stålrör och delar, stång, stödhylsor, tryckkärl, tryckstegring, vattenbehandling, WC, ventiler och mätinstrument, VVS automatiska ventiler, VVS filter, VVS injusteringsventiler, VVS kulventiler, VVS stäng - och backventiler, Värme

Se hela vårt produktsortiment och profil här

Schneider Electric Sverige AB


Frösundaviks allé 1
16970, Solna (Frösundavik)
Tel.: +46 0771-360370
E-mail: kundcenter.se@schneider-electric.com

www.se.com

Kompetenser: Automation, Avbrottsfri kraft (UPS), Elbilsladdare, Frekvensomriktare, Givare, Nödljus, Brandvarnare, Överspänningsskydd, Elmätning, Ställdon, Apparatskåp, Kapslingar, Operatörspaneler, Industri-PC (HMI)

Se hela vårt produktsortiment och profil här


Mer kunskap om PLC:

Den digitala tekniken som PLC är baserad på fungerar med signaler som förekommer i väldefinierade hopp i motsats till analog teknik som fungerar med steglösa signaler.

De första PLC -systemen dök upp i början av 1970 -talet och kännetecknades av att de var fysiskt mycket stora och hade en relativt liten funktionell kapacitet. Dessa första system kännetecknades också av att de måste programmeras med specialtillverkade programmeringsterminaler och var jämförbara med en stor räknare. Dessa programmeringsenheter hade nackdelen att de bara hade en enda programrad synlig åt gången. Det var därför svårt att ha överblick över en större programmeringsuppgift. Sedan dess har PLC -systemen följt den allmänna utvecklingen inom elektronik och datorer. Kapacitet och hastigheter ökar, fysisk storlek och prisminskning. PLC -system har successivt blivit ett "måste" i alla typer av automatisering. Utbudet av PLC -system idag varierar från mycket små "reläbyten "med mycket små ingångar och utgångar för stora komplexa nätverksanslutna styr- och övervakningssystem. När det gäller programmering har PLC-systemen utvecklats från de små kalkylatorliknande specialterminalerna till mer avancerade alternativ., vilket har den stora fördelen att de kan lagra program på vanliga lagringsmedier, som kan skickas utan problem vart du vill, och att det finns en mängd alternativ för att förbereda både nödvändig och kompletterande dokumentation på ett enkelt och tydligt sätt med ordbehandlingsprogram.När det gäller programmering har PLC-systemen utvecklats från de små kalkylatorliknande specialterminalerna till mer avancerade alternativ. Idag ersätts terminalerna nästan överallt med vanliga datorer, som har den stora fördelen att de kan lagra program på vanliga lagringsmedier, som enkelt kan skickas vart du vill, och att det finns en mängd alternativ för att förbereda både nödvändiga och kompletterande dokumentation på ett enkelt och tydligt sätt med ordbehandlingsprogram.När det gäller programmering har PLC-systemen utvecklats från de små kalkylatorliknande specialterminalerna till mer avancerade alternativ. Idag ersätts terminalerna nästan överallt med vanliga datorer, som har den stora fördelen att de kan lagra program på vanliga lagringsmedier, som enkelt kan skickas vart du vill, och att det finns en mängd alternativ för att förbereda både nödvändiga och kompletterande dokumentation på ett enkelt och tydligt sätt med ordbehandlingsprogram.och att det finns en uppsjö av möjligheter att förbereda både nödvändig och kompletterande dokumentation på ett enkelt och tydligt sätt med ordbehandlingsprogram.och att det finns en uppsjö av möjligheter att förbereda både nödvändig och kompletterande dokumentation på ett enkelt och tydligt sätt med ordbehandlingsprogram.


Againity är nyckeln till en grön och ren framtid med ABB:s PLC:er och frekvensomriktare




Againity är nyckeln till en grön och ren framtid med ABB:s PLC:er och frekvensomriktare

Sedan början av 1900-talet har Norrköping varit hem för stora turbin- och pumptillverkare. Mer än ett sekel senare, 2013, anslöt sig ett litet företag till deras led och revolutionerar nu världen av energiproduktion i strävan efter en grönare framtid.

Från en blygsam början till att ta nästa steg inom grön energi

Againitys historia börjar i det lilla, med en dröm hos David Frykerås. Med det enda syftet att ta tillvara den energi som går förlorad i industriella processer grundade han Againity - ett företag som hittade ett sätt att omvandla varmvatten till el och fjärrvärme med 99 procents systemeffektivitet.

Deras patenterade design av ORC-turbiner (Organic Ranking Cycle) kan utnyttja lågtempererad värme och omvandla den till förnybar, lokal- och väderoberoende el. Värmekällan kan variera, från varmvattenpannor vid värmeverk till överskottsvärme som genereras under industriella processer. Temperaturskillnader så låga som 30 grader Celsius är tillräckliga för att just denna typ av ORC-turbin ska kunna generera elektricitet. Againitys ORC-turbinsystem byggs i moduler från 100 kW upp till 560 kW.

Toppmodern teknik i varje turbinsystem

Againity investerar i högkvalitativa produkter, medvetna om att en enda felaktig pryl kan stjälpa ett helt system. ABB:s goda rykte om sina produkter och utmärkta tekniska support banade väg för en komplett ABB-automationsportfölj. ABB levererar nästan alla komponenter i Againitys ORC-turbiner, allt från lågspänningsprodukter till frekvensomriktare, ABB Jokab Pluto safety PLC (Programmable Logic Controller) och AC500 PLC med CP600 HMI (Human Machine Interface) - produkter. ABB:s produkter samverkar perfekt, vilket gör ABB-portföljen till det självklara valet.

Två AC500 PLCer används i applikationen, en central för att styra processen och en sekundär CPU för att bidra till modularitet, uppgradering av tidigare installerade turbiner, samt för datainsamling och säker molnanslutning via protokollet MQTT. Den centrala PLC:n styr ORC-generatorn. PLC:erna hanterar tillsammans cirka 200 signaler.

AC500 CPUerna tar hänsyn till många parametrar för att uppfylla elnätets specifikationer och anpassar turbinen till elnätet under uppstarten. Maskinen förlitar sig på Modbus TCP som sitt primära kommunikationsprotokoll. Det underlättar datautbytet mellan de två AC500 CPUerna samt ansluter andra komponenter i skåpet, till exempel ABB:s omriktare, nivåvakter och andra viktiga komponenter.

Maskinen är utrustad med ABB:s ACS380 och ACS580 frekvensomriktare som styr varvtalet på de motorer som driver vattenpumpar för optimalt flöde i den övergripande processen. I vissa applikationer är en ACS880 regenerativ industriell frekvensomriktare ansluten till en specialdesignad ABB-motor som fungerar som en generator som drivs av turbinen som genererar elektricitet. Till varje maskin installeras en CP600-kontrollpanel för lokal drift, och alla turbiner integreras till befintliga SCADA system, varifrån det mesta av övervakningen sker.

Den sekundära AC500 CPUn fungerar som en gateway och tillhandahåller realtidsdata från maskinen till en egenutvecklad molnlösning via protokollet MQTT. Den läser data från den centrala CPUn, frekvensomriktarna och andra viktiga komponenter. Alla data bearbetas av PLCn som agerar gateway till molnapplikationen, vilket resulterar i datapaket som består av 200 flyttalsvärden. Paketen överförs till molnet en gång per sekund och är tillgängliga för ytterligare analys.

Det är oerhört viktigt att alla maskinkomponenter fungerar tillförlitligt, eftersom turbinen helst aldrig ska stanna helt. Istället kan komponenterna begränsa sin prestanda och på så sätt för att förhindra en nedstängning om exempelvis varmvattenförsörjningen tar slut. Den integrerade flyttalsprocessorn i AC500 CPUerna kommer till sin rätt då den kontinuerligt utför avancerade termodynamiska beräkningar i 6:e gradens polynom för att garantera optimal och kontinuerlig turbindrift och samtidigt övervaka över- och underhettning.

Cybersäkerhet är en viktig aspekt i dessa applikationer, förklarar Rickard Haglund, och ABB:s PLC:er ger den högsta säkerhetsnivån. ABB:s programmeringsmjukvara tillhandahåller verktyg för att förenkla programmeringen. Möjligheten att ladda ner programmeringsändringar online är en viktig aspekt för oss. Det kan göras under drift och maskinerna behöver inte stoppas."

Därför är Automation Builder det perfekta verktyget för Againitys ORC-turbiner. Avancerade beräkningar programmeras i strukturerad text (ST), och huvudprogrammet i Continuous Function Chart (CFC), som ger en bra översikt över hela processen.

Againitys ORC-turbiner kan användas i många olika miljöer. I reningsverk med restgas, fjärrvärme anläggningar och många fler. Idag finns det ett stort antal Againity-turbiner i drift i Sverige, Norge, Finland, Polen, Estland, Litauen och Grönland.


Againity är nyckeln till en grön och ren framtid




Againity är nyckeln till en grön och ren framtid med ABB:s PLC:er och frekvensomriktare

Med ABB:s PLC:er och frekvensomriktare

Sedan början av 1900-talet har Norrköping varit hem för stora turbin- och pumptillverkare. Mer än ett sekel senare, 2013, anslöt sig ett litet företag till deras led och revolutionerar nu världen av energiproduktion i strävan efter en grönare framtid.

Från en blygsam början till att ta nästa steg inom grön energi

Againitys historia börjar i det lilla, med en dröm hos David Frykerås. Med det enda syftet att ta tillvara den energi som går förlorad i industriella processer grundade han Againity - ett företag som hittade ett sätt att omvandla varmvatten till el och fjärrvärme med 99 procents systemeffektivitet.

Deras patenterade design av ORC-turbiner (Organic Ranking Cycle) kan utnyttja lågtempererad värme och omvandla den till förnybar, lokal- och väderoberoende el. Värmekällan kan variera, från varmvattenpannor vid värmeverk till överskottsvärme som genereras under industriella processer. Temperaturskillnader så låga som 30 grader Celsius är tillräckliga för att just denna typ av ORC-turbin ska kunna generera elektricitet. Againitys ORC-turbinsystem byggs i moduler från 100 kW upp till 560 kW.

Toppmodern teknik i varje turbinsystem

Againity investerar i högkvalitativa produkter, medvetna om att en enda felaktig pryl kan stjälpa ett helt system. ABB:s goda rykte om sina produkter och utmärkta tekniska support banade väg för en komplett ABB-automationsportfölj. ABB levererar nästan alla komponenter i Againitys ORC-turbiner, allt från lågspänningsprodukter till frekvensomriktare, ABB Jokab Pluto safety PLC (Programmable Logic Controller) och AC500 PLC med CP600 HMI (Human Machine Interface) - produkter. ABB:s produkter samverkar perfekt, vilket gör ABB-portföljen till det självklara valet.

Två AC500 PLCer används i applikationen, en central för att styra processen och en sekundär CPU för att bidra till modularitet, uppgradering av tidigare installerade turbiner, samt för datainsamling och säker molnanslutning via protokollet MQTT. Den centrala PLC:n styr ORC-generatorn. PLC:erna hanterar tillsammans cirka 200 signaler.

AC500 CPUerna tar hänsyn till många parametrar för att uppfylla elnätets specifikationer och anpassar turbinen till elnätet under uppstarten. Maskinen förlitar sig på Modbus TCP som sitt primära kommunikationsprotokoll. Det underlättar datautbytet mellan de två AC500 CPUerna samt ansluter andra komponenter i skåpet, till exempel ABB:s omriktare, nivåvakter och andra viktiga komponenter.

Maskinen är utrustad med ABB:s ACS380 och ACS580 frekvensomriktare som styr varvtalet på de motorer som driver vattenpumpar för optimalt flöde i den övergripande processen. I vissa applikationer är en ACS880 regenerativ industriell frekvensomriktare ansluten till en specialdesignad ABB-motor som fungerar som en generator som drivs av turbinen som genererar elektricitet. Till varje maskin installeras en CP600-kontrollpanel för lokal drift, och alla turbiner integreras till befintliga SCADA system, varifrån det mesta av övervakningen sker.

Den sekundära AC500 CPUn fungerar som en gateway och tillhandahåller realtidsdata från maskinen till en egenutvecklad molnlösning via protokollet MQTT. Den läser data från den centrala CPUn, frekvensomriktarna och andra viktiga komponenter. Alla data bearbetas av PLCn som agerar gateway till molnapplikationen, vilket resulterar i datapaket som består av 200 flyttalsvärden. Paketen överförs till molnet en gång per sekund och är tillgängliga för ytterligare analys.

Det är oerhört viktigt att alla maskinkomponenter fungerar tillförlitligt, eftersom turbinen helst aldrig ska stanna helt. Istället kan komponenterna begränsa sin prestanda och på så sätt för att förhindra en nedstängning om exempelvis varmvattenförsörjningen tar slut. Den integrerade flyttalsprocessorn i AC500 CPUerna kommer till sin rätt då den kontinuerligt utför avancerade termodynamiska beräkningar i 6:e gradens polynom för att garantera optimal och kontinuerlig turbindrift och samtidigt övervaka över- och underhettning.

Därför är Automation Builder det perfekta verktyget för Againitys ORC-turbiner. Avancerade beräkningar programmeras i strukturerad text (ST), och huvudprogrammet i Continuous Function Chart (CFC), som ger en bra översikt över hela processen.

Againitys ORC-turbiner kan användas i många olika miljöer. I reningsverk med restgas, fjärrvärme anläggningar och många fler. Idag finns det ett stort antal Againity-turbiner i drift i Sverige, Norge, Finland, Polen, Estland, Litauen och Grönland.


OEM Automatic AB – Automatisering och fjärrstyrning? Här är kraftfulla & säkra lösningar!




TOSIBOX® är en globalt patenterad teknik som är certifierad och erbjuder en av de högsta säkerhetsnivåerna i branschen, tack vare den senaste krypteringstekniken

Inom den moderna industrin har automatisering blivit avgörande för att förbättra effektiviteten, säkerheten och tillförlitligheten. Ett av de mest använda verktygen för industriell automatisering är PLC, och tillsammans med ett HMI blir det en användarvänlig och kraftfull kombination.

Micro-PLC från Crouzet

Våra micro-PLC från Crouzet, Millenium Evo och EM4, är kompakta styrenheter med kraftfulla funktioner som används för att styra industriella processer och maskiner. Ett PLC ersätter många andra komponenter då allt kan erbjudas i samma enhet. Det ger dig en kostnadseffektiv, platsbesparande och flexibel lösning.

Crouzets styrenheter finns med inbyggd Ethernet som kopplas samman med andra komponenter i samma nätverk, där kommunikationen sker genom Modbus TCP. Det gör att allting kan fjärrstyras, programmeras via nätverket men även övervakas på distans. Millenium Evo erbjuder upp till 512 funktionsblock medan EM4 erbjuder upp till 1000 funktionsblock.

Det finns flera fördelar med att använda ett micro-PLC från Crouzet. Tack vare den enkla mjukvaran med färdiga funktionsblock och moderna funktioner är enheterna enkla att installera och komma igång med. De kan även enkelt kopplas samman med Crouzets HMI för en helhetslösning.

En helhetslösning med HMI

HMI, Human Machine Interface, är en touchdisplay med ett användarvänligt gränssnitt som visualiserar information, så som status på maskiner, olika parametrar och varningar. Genom att integrera en HMI med ett micro-PLC kan användaren både övervaka och styra flera processer i realtid för en förbättrad produktivitet och effektivitet. Denna process kan också underlätta vid felsökning av maskiner som leder till minskade driftstopp.

PLC i kombination med HMI kommer fortsätta spela en viktig roll för framtidens automatisering. Fördelen med att kombinera både ett micro-PLC och HMI från Crouzet är att alla inställningar för kommunikationen redan är konfigurerade för varandra. Det gör att du snabbt och enkelt kommer i gång med att övervaka dina system på ett intuitivt sätt.

Säker fjärrstyrning med TOSIBOX®

Med TOSIBOX® kan du enkelt fjärrstyra dina PLC- och HMI-enheter på ett säkert sätt. TOSIBOX® erbjuder inte bara en säker fjärranslutning på några minuter utan kräver heller ingen specifik IT-kompetens.

TOSIBOX® är en globalt patenterad teknik som är certifierad och erbjuder en av de högsta säkerhetsnivåerna i branschen, tack vare den senaste krypteringstekniken. Genom att använda en direkt VPN-tunnel sker anslutningen till de fysiskt anslutna enheterna på ett säkert sätt. Lösningen består av endast några få komponenter, vilka skapar en pålitlig VPN-tunnel till dina applikationer.


Nyheter och inlägg om PLC


Senaste om PLC






Cookie-inställningar