Ljusarmaturer

Ljusarmaturer och ljuskällor i kombination med smart styrning ger dig en optimerad arbetsmiljö. I de flesta fysiska industrier är det viktigt att använda lämpliga ljusarmaturer. Tillverkning, teknik, konstruktion, motorvägsunderhåll, schaktning, till och med jordbruk, listan är lång och varierad.

Leverantörer av Ljusarmaturer:


ABB

Kopparbergsvägen 2
721 71 Västerås
Tel: +46 021-32 50 00

www.new.abb.com

Kompetenser: Belysning, Elmätare, Frekvensomriktare, Generatorer, Industrirobotar, Kabelskåp, Kapslingar, Nödbelysning, PLC, Reläer, Robotar, Ställdon

Läs mer om ABB


Elfa Distrelec AB

Kronborgsgränd 1
SE - 16446 Kista Sweden
Tel: 08-580 941 00

www.elfa.se

Kompetenser: Antenner, Batterier, Datorer, ESD, Inkapslingar, Kablar, Kontaktdon, Lodning, Optoelektronik, Reläer, Säkringar, Strömförsörjning

Läs mer om Elfa Distrelec AB


Schneider Electric Sverige AB


Frösundaviks allé 1
16970, Solna (Frösundavik)
Tel.: +46 0771-360370
E-mail: kundcenter.se@schneider-electric.com

www.se.com

Kompetenser: Automation, Avbrottsfri kraft (UPS), Elbilsladdare, Frekvensomriktare, Givare, Nödljus, Brandvarnare, Överspänningsskydd, Elmätning, Ställdon, Apparatskåp, Kapslingar, Operatörspaneler, Industri-PC (HMI)

Läs mer om Schneider Electric Sverige AB


Belysning från Cardi till ny gymnasieskola i Malmö




Installation av armaturen Cardi Intra

Caanel är i slutskedet med installationsarbetet på Universitetsholmens gymnasieskola. Merparten av belysningen är från Cardi. Elektroskandia har förmonterat snabbkoppling på en stor del av armaturerna och tack vare detta har installationstiden förkortats betydligt.

Gymnasieskolan är den första på 70 år som byggs i Malmö och det är ett samverkansprojekt mellan Stadsfastigheter i Malmö och Skanska. Byggnaden har fyra våningar, den totala ytan är på cirka 14 800 kvadratmeter och ska rymma 1 500 elever. Caanel har fått uppdraget att utföra projektering samt installation av kraft, belysning, brandlarm, datanät, inbrottslarm, passagesystem och solceller.

Huvudleverantör
- Det började med att vi under 2020 fick en förfrågan från Skanska och tog då först fram en budgetoffert. Efter upphandling fick vi uppdraget och valde i projektet att samarbeta med teknikkonsulten Vinnergi för elprojekteringen och Elektroskandia för leverans av belysning och övrig elmateriel. Vi har jobbat med Elektroskandia i många år och de är idag vår huvudleverantör. Allt fungerar smidigt med dem, från beställningar och logistik till hjälp med belysningsprojektering, säger Tomas Nilsson, vd Caanel AB.

Belysningsförslag
Då det gällde belysningen började samarbetet med ett första möte, där man gick igenom vad man ville åstadkomma, budget, ritningar samt de krav som Malmö stad hade ställt. Deltagare på mötet var Tomas Nilsson, Fredrik Larsson och Magnus Hägg från Vinnergi samt Patrick Bäckström, Lotta Millbourn och Jeanette Johnsson från Elektroskandia.

- De ville att vi först skulle ta fram ett belysningsförslag för skolan med fakta kring armaturer till olika utrymmen. I nästa skede fick vi sen kompletta ritningar och DWG-filer för att göra belysningsberäkningar, säger Jeanette Johnsson, ljusdesigner Cardi, Elektroskandia.

Det slutliga konceptet för belysningen på skolan togs fram av Vinnergi och Elekroskandia i nära samarbete.

- Belysningen är alltid viktig och ljus kan göra skillnad, speciellt i en utbildningsbyggnad. Det ska vara armaturer av hög kvalitet, dessutom ska de vara energisnåla och lättinstallerade, säger Magnus Hägg, belysningsprojektör Vinnergi.

Cardi ger ljus
Belysningsleverantörerna tog fram belysningsberäkningar för ute- och innerbelysningen och Vinnergi tog sen fram kompletterande ljusberäkningar och kontrollerade alla underlag man fått in. Efter ett antal möten och mindre justeringar togs sedan ett förslag fram som presenterades för Caanel och sedan även för Skanska och Malmö stad.

- Det slutgiltiga förslaget godtogs vilket innebar att vi fick förtroendet att leverera säkert 85 procent av all belysning till skolan, det är Cardi-armaturer bland annat av modellerna Vektor Bas, Plato Opal och Prisma, Intra, Box Tavla Cubo och Bado, säger Patrik Bäckström, utesäljare Elektroskandia.

Logistiktjänster har gett stor tidsvinst
Totalt har Elektroskandia levererat cirka 1 500 Cardi-armaturer till projektet och av dessa har ungefär hälften försetts med Wago snabbkoppling, som förmonterats vid Elektroskandias logistikcenter i Örebro.

- I skolan finns det 55 klassrum som ser likadana ut. Det gjorde att vi insåg att vi kunde spara mycket installationstid om vi kunde få armaturerna levererade med förmonterade snabbkopplingar, säger Tomas Nilsson.

På Elektroskandia har Magnus Lövgren hållit i den löpande kontakten under projektets gång, med Caanel, leverantörer och projektpackningen vid logistikcentret.

- För att effektivisera Caanels installationsarbete förmonterade vi inte bara snabbkopplingar utan beställde även sladd i olika längder av Wago. Vi positionsmärkte också armaturerna, så att montörerna snabbt skulle få koll på var respektive skulle monteras, säger Magnus Lövgren, teknisk innesäljare Elektroskandia.

- Tack var detta har vi sparat enormt mycket vid installation av belysningen, säkert uppåt 25 procent. Vi beställde även väggkanalerna till klassrummen med förmonterade uttag. Det gjorde att vi kunde montera stora delar av anläggningen innan målningen, säger Tomas Nilsson och fortsätter:

- I början av projektet kändes det tajt tidsmässigt men allt har flutit på bra, vi är mycket nöjda med samarbetet med alla inblandade och jag vill passa på att ge en extra stor eloge till Skanska. Vi räknar med att bli klara med installationsarbetena till årsskiftet och till våren är det sedan bara avprovning som återstår innan man flyttar in i skolan, som tas i drift höstterminen 2024.


OEM Automatic AB – Högpresterande blixtljus för ökad synlighet och säkerhet




Blixtljuset är särskilt utformad för att hantera höga temperaturer och krävande förhållanden

Ett högpresterande blixtljus från vår tillverkare Exolöf som är tillverkad med högkvalitativa material för att säkerställa en lång livslängd och tillförlitlig prestanda. Blixtljuset är särskilt utformad för att hantera höga temperaturer och krävande förhållanden. Blixtljuset är lämpligt för användning i olika typer av maskiner och utrustning eller när du vill öka synlighet och säkerhet för fordon och fotgängare runt fordonet.

🔹 Stöttålig

🔹 Slimmad design

🔹 Bra ljus från alla vinklar

1570884 erbjuder enastående prestanda och pålitlighet i form av ett högpresterande blixtljus. Tillverkat med högkvalitativa material som säkerställer en lång livslängd och tillförlitlig funktion. Blixtljuset är speciellt utformat för att kunna hantera extrema temperaturer och krävande förhållanden.

HBA lanserar nytt arbetsljus från Lazer Lamps

Med detta blixtljus kan du öka synligheten och säkerheten i olika typer av maskiner och utrustning, samt runt fordon där fotgängare befinner sig. Dess användningsområde sträcker sig till både industriella och fordonsrelaterade tillämpningar.

Den kompakta designen och enkelheten hos 1570884 gör det till ett idealiskt val för tillverkare och underhållspersonal. Installationen är enkel och smidig, vilket ger pålitliga och okomplicerade lösningar för dem som behöver det.

Detta blixtljus, med sitt fokus på hög prestanda och enkelhet, erbjuder ökad synlighet och säkerhet i krävande miljöer och är ett pålitligt val för professionella användare.


Navirum Energi AB belyser maskinhall med Intenz




Jimmy Christensen, underhållsingenjör el och initiativtagare till projektet kontrollmäter ljuset i hallen: ”Vi är väldigt nöjda med Energisystem som leverantör och det är ett plus att ni finns i vårt närområde. I övrigt så har jag bara hört väldigt positiva kommentarer om belysningsinstallationen.”

Navirum Energi AB har ersatt konventionell belysning i en av Händelöverkets maskinhallar med Intenz. Bytet har lett till en rejäl energibesparing, vilken ökar ytterligare tack vare belysningsstyrning. Totalt uppgår energibesparingen till 390 899kWh per år.

Installerat innan åtgärd

81st konventionella armaturer
Installerad effekt inkl. drivdonsförluster: 51,12kW
Årsförbrukning (8 760h): 447 811kWh
Installerad belysningseffekt W/m²: 37,9 (yta 1 350m²)

Belysningslösning
66st Intenz L 225W
Installerad effekt inkl. drivdonsförluster: 14,85kW
Installerad belysningseffekt W/m²: 11,0 (yta 1 350m²)

Intenz


Styrning
Intenz dimras ner till 25 % under 6 570 av årets
8 760 timmar, vilket ger årsförbrukning: 56 913kWh

Besparing

Minskad installerad effekt: 36,27kW, 71 %
Minskad årsförbrukning med styrning: 390 899kWh, 87 %

Garanterad besparing

Besparing under garantitiden 10 år, drifttid och dimring enligt ovan:
3 908 990kWh

Ljusmätning
Kravställd ljusnivå: Medel 800 lux
Projekterad ljusnivå: Medel 824 lux
Uppmätt ljusnivå efter åtgärd: 974–1 133 lux

Luxmätare: Hagner EC-1


Södra Mörrum belyser flisstackarna med Titan




Södra Mörrum har installerat Titan på utläggare ovan flisstackarna. Stackarna belyses för att operatörerna ska kunna hålla stackarnas nivåer under uppsikt.

Tidigare belysning var energikrävande och dyr att underhålla. Bytet till Titan medför halverad energiförbrukning och stora underhållsbesparingar.

Bilar i nytt ljus

Monterat innan åtgärd
18st konventionella armaturer.

Installerad effekt inkl. drivdonsförluster: 21,12kW
Årsförbrukning (4 380h): 92 506kWh

Belysningslösning

18st Titan 560
Installerad effekt inkl. drivdonsförluster: 10,13kW
Årsförbrukning (4 380h): 44 369kWh

Energibesparing

Minskad installerad effekt: 10,99kW, 52 %
Minskad årsförbrukning (4 380h): 48 136kWh

Garanterad energibesparing

Besparing under garantitiden 10 år, drifttid 4 380h/år: 481 360kWh

Jens Nilsson, Chef Elunderhåll på Södra Mörrum kontrollerar belysningsnivå efter installation. Från verksamhetens sida är man mycket nöjda med resultatet.

Södra har investerat i en belysningslösning som...

• uppfyller uppställda ljuskrav och önskemål
• är europatillverkad
• är energieffektiv
• är RoHs-certifierad d v s helt fri från farliga tungmetaller
• bidrar till en säkrare arbetsmiljö
• har 10 års funktionsgaranti


Bilar i nytt ljus




Ljuset i försäljningshallen hos Brandt Bil i Säffle började bli allt sämre och dessutom hade man fått högre krav på belysningen i och med att man skulle börja sälja bilar från MG. Lösningen blev att byta till Cardi-armaturen Tryggve från Elektroskandia.

Brandt är bilkoncernen som säljer Dacia, Ford, MG, Mazda, Renault, Hyundai, Volvo Cars och Volvo Trucks & Buses samt dotterbolaget Brandt Båt som säljer elbåtar av märket X- Shore. Bolaget startades 1929 av familjen Brandt, som fortfarande är ägare till bolaget. Koncernen har 32 anläggningar på 22 orter med en omsättning på ca 3,5 miljarder samt cirka 600 anställda.

Högre krav på belysningen
Energi & Teknik i Arvika AB (ETAB) har samarbetat med Brandt Bil under flera år.

- Ja, vi har gjort en hel del eljobb på deras anläggning i Säffle och dessutom har vi handlat ganska många bilar av dem genom åren. Det var i samband med att de skulle börja sälja MG som det här med belysningen blev aktuellt. MG ställde krav på bättre belysning i försäljningshallen och man hade även själva märkt att ljuset där började bli allt sämre, säger Jan Rosendal, projektledare ETAB.

ETAB kontaktade Elektroskandia för att få förslag på lämpliga armaturer.
- Vi köper huvudsakligen den elmateriel vi behöver från Elektroskandia. De levererar med kvalitet, har bra service och rätt pris. Jag mätte upp bilhallens yta, tog några bilder på hur det såg ut och pratade sen med Elektroskandias tekniska innesäljare Niklas Nordberg, säger Jan Rosendal.

Bytte från 46 till 60 armaturer
Efter att Niklas gått igenom underlaget tog han en diskussion med Malin Thyberg, ljusdesigner på Elektroskandia, för att få förslag på lämplig armatur samt hjälp med att projektera belysningen.

- Den befintliga belysningen i försäljningshallen bestod av 46 stycken lysrörsarmaturer 2x58 W. Det var bara 3 meter i takhöjd vilket gjorde att vi inte kunde ha allt för starkt ljus, då det kunde innebära bländrisk. Vi gick därför upp i antalet armaturer istället. Valet blev 60 stycken av armaturen Tryggve BAS XXL Bred, en extremt bredstrålande armatur med en systemeffekt på 70 W och färgtemperatur 4000 K. Som standard är armaturen aluminiumfärgad, men efter kundens önskemål lackerade vi dem vita så att de skulle smälta in i det vita taket, säger Malin Thyberg.

Energibesparing
- Installationen av den nya belysningen var enkel då vi kunde återanvända kanalisation och kanaler och endast bytte armaturer och kablage, kommenterar Jan Rosendal.

Resultatet blev bättre ljus, 842 lux, samt en energibesparing på 35 procent, trots att antalet armaturer ökades.
- Brandt Bil blev så nöjda med resultatet att de även lät oss byta ut belysningen i tvätthallen. Deras anläggning i Säffle har verkligen blivit ljus, fräsch och samtidigt energieffektiv, avslutar Jan Rosendal.


Kundunika belysningsarmaturer till Skaraborgs sjukhus




Kraven från Skaraborgs sjukhus gick inte att uppfylla med någon standardarmatur på marknaden. Därför tog Elektroskandia fram kundunika utföranden av sina Cardi-armaturer Parentes och Plato. För att spara installationstid för Caverion användes Elektroskandias logistiktjänster – förmontering av snabbkopplingar, positionsmärkning av gods samt tidsbestämda leveranser.

Vid Skaraborgs sjukhus i Skövde genomförs en omfattande ombyggnation av mottagningsblocket, som består av huvudentrén och de mottagningslokaler som ligger i anslutning till denna. Genom denna entré passerar varje dag omkring 10 000 personer. Målet med renoveringen är att förbättra tillgängligheten i entréområdet och göra det lättare att orientera sig på sjukhuset. Den totala ytan som byggs om är cirka 22 000 kvadratmeter. Västfastigheter är beställare och ByggDialog är generalentreprenör för projektet, som genomförs i partneringsamverkan där Caverion ansvarar för installation av el, belysning, tele, brandlarm etc. Robin Nordlund, projektledare på Caverion berättar:

- Projektet startade för vår del i slutet av 2020. Efter att ha fått förutsättningarna gick vi ut med upphandling av materiel för de olika delarna som vi skulle ansvara för.

Detaljerad ramhandling
När det gällde belysningen till sjukhuset så gick man bland annat ut till Elektroskandia med sin förfrågan.

- Vi fick förfrågan från Caverion och tillsammans med vår ljusdesigner Malin Thyberg tog jag ett möte med Caverion och Västfastigheter för att gå igenom förutsättningarna. På mötet fick vi en detaljerad ramhandling med ritningsunderlag och en utförlig kravspecifikation med armaturförteckning med livslängdskrav, alla tekniska krav och kundspecifika önskemål med typ av armaturer samt funktioner, styrning, snabbkoppling etc. De ville sedan att vi skulle göra beräkningar på typrum och återkomma med förslag. Det var ganska omfattande krav men med vårt kompetenta team inom belysning var jag övertygad om att vi skulle kunna ta fram en bra totallösning, säger Fredrik Pettersson, belysningssäljare Elektroskandia.

Krav på Tunable White
Ett av kraven var att ett stort antal av armaturerna ville man ha med så kallad, Tunable White-funktion, som innebär att man kan ställa om belysningens färgtemperatur, mellan 2700 och 6500K.

- Många av dessa ville man ha i pendlat utförande, där upp- och nedljus skulle kunna styras separat. Det fanns dock ingen armatur med en sådan funktion i vårt standardsortiment, men vi diskuterade med våra produktchefer och vår fabrik om möjligheterna att ta fram en kundunik lösning, säger Fredrik Pettersson.

Utvecklingsarbetet satte därefter igång direkt och ett par veckor senare hade Elektroskandia en färdig lösning, där man försett armaturen Parentes med en kundspecifik funktion som delar upp- och nedljus. Nedljuset (4000K) är sensorstyrt och uppljuset (2700-6500K) styrs separat med extern DALI-styrning. Med en dragströmbrytare kan man dimra det direkta ljuset. Parentes kompletterades också med en närvarosensor, som släcker belysningen efter viss tid om ingen befinner sig i rummet. En energibesparande lösning.

- I och med att vi utgick från en standardarmatur blev vårt förslag ekonomiskt fördelaktigt för kunden. Vi projektanpassade även vår LED-platta Plato, som normalt är i måtten 60x60 cm, men som vi specialtillverkade i måtten 30x60 cm för att passa in i sjukhusets undertak, säger Fredrik och fortsätter:

- På många ställen i sjukhuset är belysningen på dygnet runt, vilket ställer höga krav på drifttimmar. Vi fick därför se över innehållet i en del armaturer för att klara kraven på ökad livslängd, som innebar att minst 80 procent av ljuset skulle vara kvar efter 100 000 timmar.

Logistiklösningar för effektiv installation
Caverion hade även krav på logistiken kring leveranserna, vilket innebar att man ville ha förmonterade Wago snabbkopplingar på en stor del av armaturerna, att varje kartong skulle positionsmärkas samt tidsbestämda leveranser. För att kunna presentera en logistiklösning involverades Elektroskandias projektpackning i Örebro, som tog fram ett förslag.

- När vi lämnat in vårt anbud fick vi också komma och presentera förslaget för Caverion och Västfastigheter, vilket kändes bra, kommenterar Fredrik.

Caverion antog Elektroskandias anbud som gällde upphandling av etapp 1 och 2 i projektet.

Teamwork
Ett antal medarbetare på Elektroskandia har varit involverade i projektet, där belysningssäljaren Fredrik Pettersson fungerat som samordnare, utesäljaren Christian Bengtsson, kundansvarig, Malin Thyberg, ljusdesigner och Alexander Karlsson, teknisk innesäljare. Tillsammans har de fyra haft ett tajt samarbete kring projektet.

- Min roll har till stor del varit att fungera som en länk mellan alla inblandade. Att lämna priser, offerera, lägga beställningar och kolla leveranser, men även att lägga projektorder till vår projektpackning i Örebro där Mattias Wallin och Peter Samuelsson lagt order på produkter och tjänster. De hjälper till med speciallösningar och ser till att allt fungerar hela vägen, säger Alexander Karlsson.

Bra samarbete
- Samarbetet med Elektroskandia har fungerat mycket bra, leveranserna har kommit i tid och tack vare deras logistiktjänster har vi kunnat effektivisera vårt installationsarbete. Med förmonterade snabbkopplingar är det bara för montören att jacka i armaturerna och med positionsmärkta kartonger har vi alltid vetat vilken produkt som skall vara på vilken plats. Bägge dessa logistiktjänster har sparat oss mycket tid i projektet. Vi är nöjda med de belysningsarmaturer som levererats och de som är i Tunable White-utförande finns bland annat i mottagningar, expeditioner och undersökningsrum, där man individuellt kan välja färgtemperatur och ljusstyrka med hjälp av en DALI-dimmer innanför dörren, säger Robin Nordlund.

Elektroskandia vann även upphandling av etapp 3 och sedan etapp 4, som fortfarande är igång. Vid årsskiftet 2023-2024 beräknas hela ombyggnaden av mottagningsblocket vid Skaraborgs sjukhus vara klar.

- Projektet är mycket omfattande och visst finns det utmaningar, framför allt att det är pågående verksamhet på andra sidan byggväggen. Detta har ställt krav på tillfälliga lösningar ibland för att inte störa verksamheten. Men det har hittills gått jättebra och vi har kunnat följa vår planering, avslutar Robin Nordlund.


Nytt ljus till pisten i Vemdalen




Skistar arbetar hela tiden med att utveckla sina skidanläggningar runt om i landet. Ett aktuellt projekt är uppgraderingen av belysningen i samband med att man breddade och förlängde en nedfart i Vemdalen. Elektroskandia levererade här bland annat ett 90-tal strålkastare, kabel och all den övriga elmateriel som krävdes.

Elektroskandia har avtal med Skistar sedan flera år tillbaka och levererar löpande elmateriel till deras anläggningar i Åre, Vemdalen och Sälen. Skistar har egna elektriker och Johan Jarefors är arbetsledare på Skistars elavdelning i Vemdalen.

- Vi har hand om anläggningarna i Vemdalen, Björnrike och Klövsjö/Storhogna, såväl fastighetssidan som liftsidan, som omfattar 42 liftar och 58 pister med snökanoner. Normalt ska vi vara fyra man på elavdelningen men just nu är vi bara två så just för tillfället är det minst sagt fullt upp, säger Johan Jarefors.

För elunderhåll i lägenheter och stugor så har elektrikerna hjälp av vaktmästarna som får göra en första förundersökning om något inträffat. Om något elarbete behöver utföras så blir det sen ett jobb för elavdelningen. Vanliga fel kan till exempel vara att huvudsäkringar överbelastats eller jordfelsbrytare som behöver bytas ut. I backarna är det elavdelningen som ser till att hålla alla de många snökanonerna i trim, sköta driftunderhåll på liftar samt belysning. När det gäller liftar och snökanoner blir det också allt vanligare med nätverk så att de kan styras med automatik. Något som kräver installation och underhåll av fiber-infrastrukturen.

Flackare, bredare, längre
- Skidområdena växer och utvecklas för varje år och till årets säsong är en av nyheterna den klassiska nedfarten Turisten i Vemdalen, där vi låtit spränga och schakta för att göra backen flackare, bredare och längre. Dessutom har vi installerat ny belysning så att nästan hela backen nu är belyst från båda sidor, säger Johan Jarefors och tillägger:

- När det gällde belysningen kontaktade jag Elektroskandia, för offert och råd. Vi har ett nära samarbete med dem sedan flera år tillbaka och främst så har jag kontakt med deras utesäljare Andreas Hasselblad och tekniska innesäljaren Peter Skoglund. De är bägge väldigt kunniga, vi har en bra relation och kan alltid lita på att få leveranserna i tid.

90 strålkastare, 450W
Skistar tittade på olika fabrikat av strålkastare för belysning i backen och bestämde sig till slut för modulstrålkastare M2-2450 450W från Designlight, som de har bra erfarenhet av sen tidigare.

- Designlight hjälpte oss att ta fram en ljusberäkning utifrån längd och bredd på backen. Vi levererade cirka 90 stycken strålkastare med drivdon och skåp i stolpfoten, för montering i 40 stycken nya trästolpar. Dessutom levererade vi cirka 5,5 km markkabel och ett 50-tal markskåp. Sen tillkom även åskskydd, armaturbalkar samt DALI-styrning med mera. Vi jobbar väldigt nära Skistar och i det här projektet har jag lagt extra mycket tid tillsammans med Johan för att få leveranserna och projektet att flyta på enligt plan. Det har varit ett väldigt roligt projekt och som vanligt i dessa tider har vi slagits med komponentbristen som drog ut på leveranstiderna på vissa produkter. Men det har löst sig bra då Skistar var ute i god tid med beställningarna och Johan har full koll på vilka produkter han vill ha. Sista pusselbitarna väntas komma på plats den 23 december och det är en anslutningsmodul till buss-slingan, så vi håller tummarna att vår leverantör får hem dem från Italien i tid, säger Andreas Hasselblad.

Helikopterlyft
Skistars elektriker monterade strålkastare och automatik när stolparna låg på backen och därefter lyftes de snabbt upp på plats med hjälp av helikopter. Det arbete som nu är kvar är att programmera buss-styrningen och rikta in strålkastarna.

- Det blir flera fördelar med LED-belysning, dels drar strålkastarna mindre energi och dels kommer behovet av underhåll att minskas kraftigt. Tidigare har vi haft mycket metallhalogen-belysning och där har vi fått byta ljuskällor efter cirka 2000 brinntimmar. Som exempel kan nämnas att när jag jobbade i Åre bytte vi ut cirka 100 ljuskällor 2000W varje år i backarna, vilket givetvis innebar stora kostnader. En annan fördel med den nya belysningen är flexibiliteten, då vi kan styra den och ha flera olika scenarier beroende på om det ska vara vanlig kvällsåkning, träning eller tävling men kan även tända upp enbart enstaka strålkastare om vi till exempel behöver utföra något arbete i backen. Genom att inte alltid behöva lysa upp hela backen med full styrka kommer vi också ha möjlighet att spara energi, vilket känns bra, avslutar Johan Jarefors.


Ny belysning ökar tryggheten och sänker elförbrukningen för Victoriahem i Eskilstuna




Victoriahem satsar på att skapa tryggare bostadsområden genom att investera i ny belysning. Resultatet har blivit ljusare och trevligare miljöer samtidigt som man sparar mycket kostnader i minskad energiförbrukning och underhåll. Bytet till nya Cardi-armaturer vid nio fastigheter i Eskilstuna beräknas innebära energibesparingar på över 70 procent.

Victoriahem är Sveriges största privata hyresvärd med cirka 40 000 lägenheter. Många av fastigheterna är över 50 år gamla och man gör nu stora satsningar för att rusta upp dem. Victoriahem investerar bland annat i ny belysning såväl utomhus som i allmänna utrymmen, och har samarbete med Elektroskandia sedan flera år tillbaka.

- Vårt samarbete har intensifierats allt mer och för att förenkla för deras förvaltare har vi tagit fram en produktkatalog för dem med lämpliga fastighetsarmaturer samt även jämförelsekalkyler med exempel på hur stora energibesparingar de kan göra med ny belysning. Det här har fallit mycket väl ut och det aktuella projektet i Eskilstuna är det tredje jag varit med om under de senaste tre åren, säger Tony Carlborg, belysningssäljare Elektroskandia.

Projektet i år gällde området Nyfors i Eskilstuna och bestod av nio fastigheter.
- Målsättningen var att på snabbast och bästa sätt skapa tryggare och trevligare miljöer i bostadsområdena och samtidigt kunna spara energi, kommenterar Sara Grandin, områdeschef Victoriahem.

Inventering
I början av sommaren kontaktade Victoriahem Elektroskandia för att få ett förslag på ny belysning.

- Det började med att jag tillsammans med förvaltaren gick runt i de olika fastigheterna och inventerade vad som fanns där idag. Det var entréer, trapphus, källargångar, garage och även utomhus i parker och innergårdar. Här fanns allt ifrån T8-lysrör och kompaktlysrör till gamla LED-armaturer, som alla gav för dåligt med ljus och/eller var ineffektiva. Efter inventeringen började arbetet med att översätta de gamla armaturerna med nya, effektivare för varje enskild placering. Vi hade sedan tidigare skapat ett armaturkoncept för Victoriahem som alla var nöjda med, så det handlade mer om att hitta rätt effekter och lumenflöden för att få ned energiförbrukningen maximalt och samtidigt öka tryggheten, säger Tony Carlborg.

Energisparkalkyl
Victoriahem ville även ha energisparkalkyler från Elektroskandia med uppgifter om hur mycket energi man skulle spara per fastighet och totalt.

- Vi gjorde en offert per fastighet och kom fram till att energibesparingen skulle ligga på mellan 68 och 75 procent för de olika fastigheterna. I genomsnitt hamnade energibesparingen på 72,3 procent genom att byta till nya armaturer från Cardi. Att räkna på en genomsnittlig brinntid har varit svårt, särskilt att skilja på exteriöra och interiöra armaturer. Vissa ytor inomhus lyste ibland dygnet runt på grund av en icke genomtänkt styrningslösning, andra ytor var ibland helt nedsläckta då att armaturerna varit sönderslagna eller trasiga. Nu är dessutom allt, i princip, sensorstyrt och kommer därför inte att lysa lika länge per tändningstillfälle så bara där hittar vi en bra besparing. Vi bestämde oss för att inledningsvis räkna med en brinntid på 18 timmar per dygn och med en energikostnad på 130 öre/kW och med dessa förutsättningar skulle årets armaturutbyten generera en besparing på nästan 700.000 kronor i enbart elförbrukning. Men då ska man komma ihåg att detta ändå är den lilla delen av besparingen, den stora utgörs av ett minimerat underhåll för de kommande 20 åren. När man räknar på den delen så kommer man snart fram till att underhållet annars skulle kostat nära det dubbla per år. Detta avser inköp av ljuskällor och mantimmar samt resor, som man nu slipper, berättar Tony Carlborg.

1 594 st armaturer
Totalt blev det beställning och leverans av 1 594 st armaturer, av modellerna Helios, Vektor, Dot kors, Doris och Tersus, från Elektroskandias Cardi-sortiment. Det största antalet är av modellen Helios (1062 st i olika versioner) som används i alla trapphus och källarutrymmen. Västerås Elinstallationer utför installationerna av de nya armaturerna, ett arbete som beräknas vara klart innan nyår.

- Vi är nöjda med samarbetet med Elektroskandia, de levererar bra produkter och har hög kompetens inom belysning. Totalt har vi lite drygt 5 500 lägenheter i Eskilstuna och Strängnäs och håller nu på att byta till ny belysning i alla våra fastigheter, avslutar Sara Grandin.


Installation av el och belysning hos Falkenberg Recycling




Falkenbergs Elektriska är specialiserade på industriel, marinel och entreprenadmaskineri. Företaget köper allt mer av den elmateriel de behöver till olika projekt från Elektroskandia. Nu senast gällde det för installation av el och belysning till Falkenberg Recyclings nybyggda hall.

På Falkenberg Recycling arbetar 16 heltidsanställda med återvinning och förädling av järn och metaller. Vid företagets stora anläggning i Falkenbergs Hamn, med en skrotgård på 34 000 kvm, tar man emot all sorts järn- och metallskrot från såväl företag som privatpersoner. Skrotet klipps ned i bitar i deras Lindemann-sax och görs färdigt för transport till smältverken. Drygt 90 procent av företagets produktion exporteras med båt, främst till Turkiet och Spanien.

- Falkenberg Recycling är en gammal, återkommande kund till oss. På senare tid har vi bland annat hjälpt dem i samband med installationen av en stor solcellsanläggning, där vi kopplade och överförde kraft till deras transformator, säger Dragan Dedic, Falkenberg Elektriska.

Nybyggd hall
Falkenberg Elektriska hjälper industriföretag med felsökning, underhåll och ombyggnationer och marina företag med service och underhåll av elektrisk utrustning. I det senaste projektet till Falkenberg Recycling gällde det installationer i företagets nybyggda hall på cirka 2000 kvm. I lokalen skall de kunna sortera den stora mängd avfall de får in till anläggningen.

- Det gällde bland annat installation av belysning, centraler etc. När jag gått igenom jobbet med kunden tog jag kontakt med Niklas Sandin på Elektroskandia. Vi har inte handlat så mycket av Elektroskandia tidigare, men jag fick kontakt med Niklas för något år sedan och vi fick direkt till ett bra samarbete. Det är en pålitlig leverantör med lokal närvaro, som är enkel att ha att göra med, de är kvalitetsmedvetna och håller leveranstider. En annan stor fördel är att de engagerar sig och är lösningsorienterade, vilket vi uppskattar. I de branscher vi jobbar med är det mycket specialprodukter och ibland gäller det att hitta ersättningsprodukter. Elektroskandia med Niklas i spetsen är alltid mycket hjälpsamma och ser till att vi snabbt får den materiel vi behöver, säger Dragan Dedic.

Cardi-armaturen Altum Teknik HO
- Efter att ha gått igenom ritningarna med Dragan Dedic så kontaktade jag vår belysningssäljare Hillevi Jacobsen för att få förslag på lämpliga armaturer till lokalen, säger Niklas Sandin.

På Elektroskandia blev även ljusdesignern Björn Cederstrand engagerad för att ta fram belysningsberäkningar. Takhöjden i hallen var 11,5 meter på den högsta punkten och kravet på ljuset var 380 lux på golvet.

- Vi föreslog Cardi-armaturen Altum Teknik HO medium, en robust och kompakt armatur med hög verkningsgrad och prestanda. En perfekt lösning för bland annat industrilokaler med högt i tak, säger Hillevi Jacobsen.

Viktigt med kompetent leverantör
Totalt installerades 40 st Altum Teknik HO medium, längs med lokalen, på höjderna 8,5, 10 och 11,5 meter.

- Utmaningen i projektet var att det var lite tidspress på slutet, men vi hittade en bra lösning och jag hade hela tiden ett fint samarbete med Dragan, som är mycket lyhörd. För att garantera tillgängligheten så höll jag koll så att leverantörerna hade produkterna hemma och gick sen in och låste ordern två veckor innan leverans, kommenterar Niklas Sandin.

Förutom belysningsarmaturer levererade Elektroskandia även bland annat centraler och 1000 meter aluminiumkabel ALU 4G240, för inkoppling av Falkenberg Recyclings solsellsanläggning. På kundens begäran kapades kabeln i fem längder om vardera 200 meter, vid Elektroskandias logistikcenter i Örebro, innan leverans.

- Vi avslutade projektet i september och hela processen var på totalt två månader från början till slut. Utmaningen för oss var framför allt belysningen då det är en stor lokal och det var viktigt med rätt placering, rätt höjd och rätt armaturer. Det är lite av en vetenskap med att få till belysningen rätt, men här var Elektroskandia till stor hjälp, avslutar Dragan Dedic.


Conrad Elektronik – Ljusteknik för byggproffs




Lagom till att den mörka årstiden börjar lyfter Conrad Sourcing Platform fram ämnet belysning

  • När efterfrågan ökar: Conrad har rätt lösningar
  • Miljövänlig belysning: Ultraeffektiva LED-lampor
  • Smart styrning: Intelligenta belysningssystem för fastighetsautomation

Hösten står för dörren och precis som varje år ökar efterfrågan på professionella lösningar inom sektorn ljusteknik. På Conrad Sourcing Platform lyfter vi fram detta ämne i god tid innan den mörka säsongen börjar och presenterar innovationer och attraktiva produkter. 
 
Rätt ljusteknik för produktivt arbete
 
Förbättrad prestanda, bättre koncentrationsförmåga, hög arbetskvalitet: Ett genomtänkt ljuskoncept skapar idealiska förhållanden på kontoret, i butiken eller konferenslokalen och har en positiv hälsoeffekt på alla närvarande. Miljövänliga lösningar, som möjliggör en hållbar resursanvändning, är särskilt populära.
 
I det omfattande utbudet av ljusteknik på Conrad Sourcing Platform finns många
välkända tillverkares produkter representerade. Lamporna i den ultraeffektiva Philips LED-
portföljen är de första lamporna i sin klass med energieffektivitetsklass A (enligt den nya
lagstiftningen) och imponerar med en 3,5 gånger längre livslängd och förbrukar upp till 60 %
mindre energi än konventionella LED-lampor. EU-kompatibla SubstiTUBE LED-lysrör från Osram är överlägsna konventionella T8-, T5- och T9-lysrör: Energieffektiva, hållbara, lågflimrande och med krossäkert glas uppfyller de EU-standarden även i framtiden. 
 
Varmvitt ljus när du får besök av kunder. Svalt ljus för full koncentration: För att med en knapptryckning belysa rummet kan smarta lösningar som LED-belysningssystemet från Philips Hue användas. Styrning möjlig via app, fjärrkontroll eller röst. Personliga inställningar är också möjliga, så att belysningen på kontoret automatiskt anpassas efter individens vardag.
 
Fler smarta lösningar och information om ämnet ljusteknik.


Rätt ljus till padelhall i Vingåker




Det ställs höga krav på belysning i idrottsanläggningar, det gäller att ha rätt luxvärde, ljuset får inte blända, armaturerna måste vara robusta och dessutom energieffektiva och enkla att underhålla. Med detta som målsättning har Elektroskandia utvecklat armaturen Tuff Sport, som i höstas installerades i ICA Cityhallen Padel – Vingåker.

ICA Cityhallen Padel är en helt nybyggd padelanläggning med fyra dubbelbanor inomhus av högsta klass. Bakom padelhallen står fem lokala entreprenörer, däribland Anders Bergelin, ägare av Elmontage i Vingåker.
- Idén till padelhallen dök upp för två, tre år sen då jag och en vän diskuterade kring det nya fenomenet padel och möjligheterna att etablera en padelhall i Vingåker. Ord övergick till handling och hela vår idé konkretiserades allt mer, vi tog fram kalkyler och i takt med att projektet utvecklades fick vi med flera intresserade på satsningen och idag är vi fem delägare, säger Anders Bergelin.

Belysning och ljudvolym var utmaningarna
Innan planerna sattes i verket fullt ut åkte de inblandade runt till många olika hallar runt om i Sverige för att hitta inspiration och lösningar.
- Det framkom ganska snart att de största utmaningarna med att bygga en bra inomhushall för padel var belysningen och ljudvolymen i lokalen. I en tom plåthall blir det ett enormt eko och det går knappt att prata med varandra om flera spelar. Därför valde vi att sätta upp akustikplattor i taket och lägga nålfiltsmattor på golvet, en lösning som gjorde att vi fick en tyst hall. När det gällde belysningen så levereras oftast padelbanor med en standardutrustning bestående av belysningsstolpar med fyra stråkastare. Problemet med strålkastare är risken för att blända spelarna då de tittar upp på bollen och dessutom ger de inte ett jämnt ljus över planen. Flera av dessa utmaningar beror troligen på att padel härstammar från varmare länder, där banorna främst är belägna utomhus, säger Anders Bergelin.

Padelförbundets krav
För att hitta en annan lösning för belysningen tog Anders kontakt med utesäljaren Göran Schlegel hos Elektroskandia, Elmontage i Vingåkers elgrossist. 
- Padelförbundet har olika krav på belysningen beroende på om det ska spelas nationella och internationella tävlingar (750 lux) eller endast motionsspel (300 lux). Vi ville ha 750 lux för att ha möjlighet att i framtiden anordna tävlingar, säger Anders Bergelin.
- Jag diskuterade med Caroline Caesar på vår marknadssupport Belysning och tillsammans tog vi fram flera alternativ på belysning. Efter att ha diskuterat fördelar och och nackdelar med de olika armaturerna så valde man till slut vår armatur Tuff Sport. Den är konstruerad för sportanläggningar, är slagtålig och finns i olika utföranden beroende på krav. Armaturen Tuff Sport BS har en linjeprismatisk optik för en bra vertikalbelysning samt ett lamellbländskydd för bättre avbländning för anläggningar med till exempel racketsport, säger Göran Schlegel.

Ett 70-tal armaturer
ICA Cityhallen Padel började byggas i februari förra året och öppnade i augusti. Totalt har Elektroskandia levererat ett 70-tal Tuff Sport till anläggningen. Dessutom levererade man även belysning till övriga lokaler, som omklädningsrum, konferensrum, shop etc. samt utomhusbelysning.
- Vi har fått mycket positiv feedback på hela arenan och många har också kommenterat att belysningen i hallen är väldigt bra. Vi är nöjda med slutresultatet som blev väldigt bra, det är mycket spelare samtidigt som många företag vill vara med och synas och sponsra så vi håller budgeten, avslutar Anders Bergelin.


Cookie-inställningar