Kablar

Kablar används för både högspänningsnätet och lågspänningsnätet. Där luftledningssystem också kan användas för högspänningsnäten, drivs alla nya system i lågspänningsdistributionsnäten uteslutande som kabelnät

Leverantörer av kablar:


Ahlsell Sverige AB

Liljeholmsv 30
SE-11761 Stockholm
Tlf.: 08-6857000
E-mail:

web

Kompetenser: Automatik, avlopp, dränering, fläktluftvärmare, flänsar för rostfria rör, fästelement, golvbrunnar, gängrördelar, halvkopplingar, hålprofiler, installationsrör, klammer, klämringskopplingar, kopparrör, luftridåer, minikulventiler, montage, pumpar, radiatorer, konvektorer, radiatorventiler och koppel, reglerventiler, rostfria snabbkopplingar, rör rostfria, rördelar rostfria, klämringskopplingar, smide, stål, stålrör och delar, stång, stödhylsor, tryckkärl, tryckstegring, vattenbehandling, WC, ventiler och mätinstrument, VVS automatiska ventiler, VVS filter, VVS injusteringsventiler, VVS kulventiler, VVS stäng - och backventiler, Värme

Läs mer om Ahlsell Sverige AB


Binär Teknik AB

Lugna gatan 39
211 59 Malmö
Sweden
Ring oss: 042 14 10 85
Maila oss: info@binarteknik.se

www.binarteknik.se

Kompetenser: 19″ skåp, Datainsamling, Industriella datorer, Kablar, Kontakter, RFID, Skärmar, Strömförsörjningar, Strömskenor

Läs mer om Binär Teknik AB


Elfa Distrelec AB

Kronborgsgränd 1
SE - 16446 Kista Sweden
Tel: 08-580 941 00

www.elfa.se

Kompetenser: Antenner, Batterier, Datorer, ESD, Inkapslingar, Kablar, Kontaktdon, Lodning, Optoelektronik, Reläer, Säkringar, Strömförsörjning

Läs mer om Elfa Distrelec AB


LAPP Miltronic AB

Kungshagsvägen 7
611 35 Nyköping
Tel: +45 0155-777 00
E-mail: info.se(at)lappgroup.com

www.lappgroup.com

Kompetenser: Fiberkabel, Flexibel kabel, Förskruvningar, Induktiva givare, Kablar, Kapslingar, Kontaktdon, Lysdioder, Servokabel, Spiralkabel

Läs mer om LAPP Miltronic AB


RODAN Technologies A/S

Vassingerødvej 6
DK - 3540 Lynge
Telefon: +45 45821294
E-mail: sales@rodantech.com

web

Kompetenser: Kablagetillverkning, kontaktdon, gjutna lösningar, lågtrycksgjutning och högtrycksgjutning, Box-building och montering av apparat, Kabellösningar och tillbehör

Läs mer om RODAN Technologies A/S


Conrad – Nya testkablar från Stäubli


22.nov 2022


Nästa generation av stapelbara testkablar samt förnyat sortiment av kortslutningspluggar finns nu tillgängligt på Conrad Sourcing Platform­ ­ ­
­
Partner till Conrad i över 20 år: Stäubli Electrical Connectors
Nytt i sortimentet: Stapelbara testkablar med bakre uttag
Ny design och optimerad tillverkning: Kortslutningspluggar från Stäubli

Oavsett om det gäller att testa, mäta eller diagnostisera komponenter och system: Under de senaste fyra decennierna har Stäubli Electrical Connectors blivit känt i hela världen för sina säkra och högkvalitativa testtillbehör. I mer än 20 år har Stäubli, experten på kopplings- och kontaktteknik från Schweiz, använt Conrads välkända distributionskanaler för att öka sin försäljning i Tyskland och Europa som en internationellt verksam koncern.
 
Nästan hela sortimentet från Stäubli finns nu listat på Conrad Sourcing Platform. Det används bland annat inom området förnybar energi och i automationsapplikationer. Inom området för test- och mätteknik omfattar Stäublis sortiment 2 mm- och 4 mm-mätkablar, uttag, kontakter, testsonder, terminaler och adaptrar. Alla produkter i denna kategori är utvecklade och godkända i enlighet med standarden IEC EN 61010-031 och kan användas upp till mätkategori CAT IV. 
 
Nya produktlinjer för mät- och testteknik
 
Under de senaste månaderna har Stäubli lanserat olika nya produktlinjer på marknaden, som nu även finns tillgängliga på Conrad Sourcing Platform. Det inkluderar den nya generationen av stapelbara testkablar.  De har uttag på baksidan vilket gör det möjligt att ansluta ytterligare mätkablar. Denna funktion behövs speciellt i utbildningslokaler eller i testmiljöer med breakout-boxar, där det är mycket viktigt med signalfördelning och simultana mätningar. Med elva standardfärger (inklusive den nya färgen orange för området e-mobility) och sex olika standardlängder erbjuder Stäubli ett omfattande sortiment av stapelbara testkablar för många användningsområden.
 
Optimerat sortiment inom området kortslutningspluggar
 
Sortimentet av kortslutningspluggar har också förnyats helt och hållet. Här har framför allt designen reviderats och standardiserats över hela produktsortimentet. Alla kortslutningspluggar från Stäubli har nu UL-godkännande och är därmed även certifierade för den nordamerikanska marknaden. Den positiva bieffekten: Tack vare den nya designen och optimerade tillverkningen minskar produktionskostnaden och därmed kan även priset för kortslutningspluggar sänkas.


OEM Automatic – Vad gör du med din kabel?


06.okt 2022


Utöver vårt stora kabelsortiment kan vi på OEM Automatic även erbjuda ett kompletterande sortiment av kabelverktyg och kabeltillbehör med det allra mesta du behöver till din kabel.

KABELVERKTYG OCH KABELTILLBEHÖR FRÅN INTERCABLE

Intercable är en av världens ledande tillverkare av kabelverktyg och kabeltillbehör och kännetecknas av sin kvalitet och tillförlitlighet. Nedan visar vi upp ett urval av de kabelverktyg och kabeltillbehör du hittar hos oss samt hur de kan hjälpa till och underlätta för dig, oavsett kabel.

BATTERIDRIVEN CRIMPMASKIN

STILO45 är namnet på Intercables crimpmaskin för kabelskor på 6 - 150 mm². Crimpmaskinen lagrar alla crimpningar och felmeddelanden i internminnet, har ett roterbart huvud och en presskraft på 45 kN.

BATTERIDRIVEN KAPMASKIN

STILO-S40 är en gedigen batteridriven kapmaskin för koppar och aluminium upp till Ø 40 mm. Kapmaskinen är utrustad med ett ergonomiskt halkfritt grepp, ett automatiskt energisparläge och
är designad med ett öppet skärhuvud i en lätt och kompakt design.

SKALVERKTYG

Intercables samling skalverktyg finns i flera olika modeller och utföranden, modellen ABI1 har en självjusterande kabelskalare för såväl mjuka som hårda mantelmaterial och klarar en diameter på Ø 4,5 mm till 29 mm.

KABELSAXAR

I vårt sortiment av kabelsaxar har vi många alternativ för att du ska hitta en modell som passar oavsett kabel. Något som kännetecknar dem alla är deras robusta design, användarvänlighet och ergonomi.

RÖRKABELSKOR

Våra rörkabelskor i förtennad koppar finns både med och utan titthål och i storlekar från 0,5 till 630 mm² och med möjlighet till andra hålstorlekar på begäran.

PRESSBACKAR

Pressbackar finns som tillbehör till alla våra crimpmaskiner från Intercable och finns i ett stort spann av olika dimensioner. Pressbackarna är enkla att byta ut beroende på kabelns storlek.


Conrad – Stationär övervakningsenhet för datakablar


20.sep 2022


ETHERLINE® GUARD från LAPP: Tack vare effektiv kontroll av slitage på anläggningen kan du i god tid planera för en lämplig tidpunkt att byta kablar

LAPP, företaget som är proffs på kablar, har utvecklat övervakningsenheten ETHERLINE® GUARD för kontroll av datakablar. speciellt för det snabbt växande automationsområdet. Denna innovation finns nu tillgänglig på Conrad Sourcing Platform.

Planera underhåll och reparationer bättre

Trådbundna ledningssystem är bara så bra som själva kablarna. Det är här ETHERLINE® GUARD från LAPP kommer in i bilden: Utifrån de fysikaliska egenskaperna för dataöverföringen förmedlar övervakningsenheten information som kan visa aktuell status för en datakabel i procent. Med realtidsvisning av kabelns status kan graden av slitage fastställas och tiden för utbyte planeras. Det innebär att oförutsedda stilleståndstider och därmed förknippade försämringar av produktiviteten kan undvikas. Den positiva effekten: minskade underhålls- och servicekostnader.

Enkel installation, pålitlig molnkommunikation

ETHERLINE® GUARD kan eftermonteras i befintliga nätverksstrukturer och kräver inte installation av nya kablar. Parametreringen sker automatiskt. Tillförlitlig molnkommunikation med MQTT-protokoll är tillgänglig för digitalt informationsutbyte såsom datautvärdering, WLAN-konfiguration (endast i WLAN-versionen), uppdateringar eller statusfrågor. Användning av ETHERLINE® GUARD rekommenderas för datakablar i enlighet med överföringsstandarden 100BASE-TX (upp till 100 Mbit/s) enligt IEEE 802.3. Enheten är emellertid även lämplig för användning med EtherCAT-, EtherNET/IP- och 2-ledad ProfinetTM, som ofta används i kabelkedjor eller i vridningsbenägen kabeldragning.

Platsbesparande utformning i två versioner

Den kompakta designen med skyddsklass IP 20 möjliggör användning av ETHERLINE® GUARD i kopplingsskåp. Två versioner finns tillgängliga: ETHERLINE®GUARD PM03T med tre RJ45-portar, varav en fungerar som LAN-anslutning, samt PM02TWA, WLAN-aktiverad och utrustad med två RJ45-portar.

Billede från Lapp


Härjeåns Nät säkrar nätet


20.aug 2022


Elektroskandia vann Härjeåns Näts upphandling om materielleveranser till ett stort projekt för att säkra upp nätet mellan två orter, i närheten av Sveg. Kabeln som används är den helt nya Draka AXALJ-TT ALCL, med flera skyddande skikt, från Prysmian Group.

Härjeåns Nät är det lokala elnätsföretaget i Härjedalen med omnejd, med ungefär 600 mil ledning fördelat på 27 000 kunder. Bakgrunden till kabelförläggningen är att man vill skapa redundans på den 16,5 kilometer långa sträckan mellan byarna Risbrunn och Nordanhån.

- Hittills har det här bara varit luftledning och då det blivit störningar på den har vi inte haft någon alternativ matning för de 900 abonnenterna. I och med att vi nu gräver ned en ny mellanspänningskabel på sträckan får vi redundans och kan säkra upp nätet för kunderna, säger Pasi Lamminniemi, projektledare Härjeåns Nät.

Kostnadseffektiv lösning
- I början av året gick vi ut med en anbudsförfrågan till flera grossister. Det gällde leverans av mellanspänningskabel 24kV, fiberkabel, lågspänningskabel till en kortare sträcka i Nordanhån, slang till fiberkabeln, lite stolpmateriel, mätarskåp etc, Elektroskandia vann upphandlingen då man kunde erbjuda en kostnadseffektiv lösning såväl när det gällde kabel och tillbehör som logistiken kring projektet, säger Pasi Lamminniemi.

Extra skyddad och användarvänlig
Från Elektroskandias sida var främst utesäljaren Andreas Mattsson och tekniske innesäljaren Daniel Eriksson inblandade i projektet.

- Vi skickade en förfrågan på lämplig kabel till Prysmian Group. De föreslog då den helt nya, ej ännu lanserade, kabeln Draka AXALJ-TT ALCL som är en vidareutveckling av deras tidigare mellanspänningskabel, säger Daniel Eriksson.

 Med denna kabel har vi tagit nästa steg i utvecklingen. Kabeln är en skärmad och halogenfri treledarkabel för alla sorters mellanspänningsapplikationer i tufft, nordiskt klimat. Den har ett extra skydd mot korrosion och stort fokus har också varit användarvänligheten. Det här är stora och kraftiga kablar som skall hålla länge och som samtidigt måste vara lätta att jobba med för montörerna. Därför har vi bland annat försett den med dubbla rivtrådar för lättare avmantling, kommenterar Simon Torstensson, produktchef Prysmian Group Sverige.

Leverans till 25 kabeldepåer
Elektroskandia fick beställningen i januari och den första kabelleveransen skedde i mars.

- Mellanspänningskabeln levererades i beställda längder till de 25 kabeldepåerna medan all övrig materiel som kabelskarvar och tillbehör projektpackades, vädersäkrades och levererades till sju olika materialdepåer. Härjeåns Nät har även hyrt två containrar av oss, för förvaring av materiel ute på site under projektets gång, säger Daniel Eriksson.

- Jag har talat med montörerna och de har bara lovord att säga om den nya kabeln. Den är lättskalad, de är nöjda med dragtråden och de solida skärmtrådarna i kabeln gör att det blir bra resultat på skarvarna. Kabeln är lättarbetad helt enkelt, säger Pasi Lamminniemi och fortsätter:

- Leveranserna från Elektroskandia har fungerat bra och vi har även kunnat hålla tempo i schaktningen då det ej varit så mycket tjäle. Vi har en hel del arbete kvar men räknar med att vara klara framåt september.


Hållbara transporter till Science Park Towers i Jönköping


23.jun 2022


Jönköping är på väg att få ett nytt landmärke i och med byggnationen av det 15 våningar höga Science Park Towers. Projektet genomsyras av minskad miljöpåverkan, från materialval och transporter till själva byggnationen. Emil Lundgren i Jönköping installerar samtliga el- och teletekniska system och Elektroskandia levererar installationsmateriel.

Science Park Towers är tänkt att bli en mötesplats för innovation och entreprenörskap och kommer bestå av kontors,- konferens,- eventytor samt restaurang och loungemiljöer för utställning och co-working. Byggnaden blir genom sin höga höjd med markör för högskoleområdet och binder ihop Science Park, Jönköpings University och staden. Science Park Towers kommer bli ett helt kvarter bestående av en lägre bas och fyra torn i olika höjd, från sju till femton våningar på totalt cirka 13 000 kvadratmeter. Totalentreprenören NCC bygger Science Park Towers i samverkan med byggherren Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) och beräknas vara färdigt i juni 2023.

- För oss började projektet i slutet av 2019 med projektering, första spadtaget togs sedan i januari 2021 men det var först i oktober som installationsarbetena började på riktigt för vår del, säger Daniel Jansson, projektledare Emil Lundgren.

Stort projekt på liten yta
Projektet har fokus på hållbarhet och resurseffektivitet och husen är projekterade enligt Miljöbyggnad nivå Silver med höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god inomhusmiljö och sunda material.

- En stor utmaning med projektet är att det är beläget mitt inne i staden, på en liten yta mellan två byggnader och det finns ingen plats att lägga den materiel som levereras utan det måste komma i rätt tid för att sedan snabbt transporteras dit i byggnaden där det ska användas. Det här har ställt stora krav på god inköpsplanering samt ett nära samarbete med våra leverantörer, säger Daniel Jansson och fortsätter:

- Vi valde att samarbeta med Elektroskandia som leverantör av elmateriel till projektet. Vi känner störst tillit till dem då det gäller leveransplanering och att kunna leverera i utsatt tid. Jag har också väldigt god kontakt med deras säljare Mats Rustan, som alltid ger oss bra service. Det har gjort att vi valt Elektroskandia allt oftare de senaste åren. Vi känner oss mer trygga med dem än med andra leverantörer. Vi håller ett högt tempo och det gäller det att våra leverantörer också gör det.

Nattleveranser
- För att minska miljöpåverkan hade Emil Lundgren som krav att vi skulle leverera nattetid till deras container på byggarbetsplatsen, vid tre tillfällen i veckan. På så sätt undviker vi köer och kan snabbt leverera godset, säger Mats Rustan, utesäljare Elektroskandia.

- Det är jättespännande att få vara delaktig i det här stora projektet. Vi har fått underlag av Emil Lundgren på när de vill ha respektive leverans, vi lägger upp en leveransplan och sen har vi synkat detta med transportören. Det fungerar mycket bra med gott samarbete med alla inblandade, säger Andreas Magnusson, teknisk innesäljare Elektroskandia.

Minimera antalet transporter
- Att få leveranser tre dagar i veckan räcker gott, det gäller bara att planera sina inköp. Vi vill minimera transporterna till och från arbetsplatsen. Elbranschen är i allmänhet lite bortskämd med att få leverans nästa dag, vilket gör att man kanske struntar i att planera. Men det är inte hållbart längre enligt vårt sätt att se det. Inom Emil Lundgren arbetar vi därför mycket med att driva miljötänket i de projekt vi är inblandade i. En målsättning som vi har i Science Park Towers är bland annat att minimera mängden blandat och osorterat avfall men också avfall generellt, så vi tänker en gång extra innan vi klipper kablar vi installerar, avslutar Daniel Jansson.


OEM Automatic AB – VÄLJ RÄTT KABELKEDJA


09.maj 2022


Kabelkedjor används för att skydda kablarna i en rörlig applikation. Rörelserna kan vara horisontella, vertikala, roterande eller 3-dimensionella. Det kan vara svårt att välja rätt men det kan vi hjälpa dig med!

 1. TYP AV KABELKEDJA
  Slaglängd eller den totala rörelsen avgör hur robust kabelkedja som behövs samt hur den ska monteras.

FRIBÄRANDE KABELKEDJA
Fribärande kedja är när den övre delen ej är i kontakt med den nedre delen av kedjan. Detta är det mest vanliga sättet att använda en kabelkedja. Om detta är möjligt avgörs av fyllnadsvikten i kedjan samt den totala slaglängden. Ju mer vikt och längre slaglängd desto robustare kedja.

GLIDANDE KABELKEDJA
Glidande kabelkedja eller "long travel applications" är när den övre delen av kedjan glider på den nedre delen. Denna typ av lösning används vid längre slaglängder, till exempel för slaglängder över 10 m. När det gäller glidande applikationer är det viktigt att stötta upp kedjan med support i sidled samt höjdled. igus har ett sortiment av styrrännor anpassade för detta.

 1. VILKEN MILJÖ SKA KABELKEDJAN VARA I?
  Miljö är även en faktor att ta hänsyn till. Exempelvis i en miljö med spån eller liknande kan man behöva en täckt kedja.
 2. VALET AV KABEL I KEDJAN SPELAR ROLL
  För en lång livslängd är det dessutom viktigt att använda kablar och slangar avsedda för kabelkedja. Några saker att tänka på är:

TYP AV KABEL
Avgör höjd och radie på kedjan. Kedjan kan inte böjas
snävare än den givna radien vilket skyddar kabeln i kedjan.

ANTAL KABLAR
Avgör bredd på kedjan samt om den behöver delas av
med avdelare.

HÅRT TESTADE PRODUKTER
igus® har marknadens största testlabb i sin kategori. Detta innebär att det finns data för vad alla deras produkter klarar. Därför kan de även ge 36 månaders garanti på sina produkter.
FÅ KOLL PÅ DRITSTOPP INNAN DE SKETT MED ISENSE
igus® har även produkten isense som håller koll på kedjans status och kan därmed förutse när kedjan behöver bytas ut. Tack vare det kan du planera in ett driftstopp för underhåll när det passar just din verksamhet eller produktion. Dessutom kan du hålla koll på kedjans status i mobilen, smidigt, flexibelt och modernt!


Sladdställ till din applikation


07.apr 2022


Sladdställ väljs i första hand med hänsyn till vilket land och vilken miljö det ska användas i, vilken ström och spänning som ska gå igenom kabeln och om det finns specifika krav på slutprodukten. Kanske är slutprodukten mobil och kräver flexibel spiralkabel? Kanske krävs extra dragavlastning?

Längd och material på såväl enskilda ledare liksom yttermantel anpassas, naturligtvis väljer man även rätt kontaktering i båda ändar av kabeln. Som komplement till våra sladdställ kan vi även leverera högkvalitativa kabelgenomföringar och/eller apparatintag för en komplett installation.

Vi på OEM Electronics har en bred portfölj av sladdställ. Oavsett om det gäller Internationell standard (mm2), American wire gauge (AWG), eller om kablaget behöver vara medical-klassat, så kan vi guida er till rätt produkt.

På oemelectronics.se hittar du mer information om sladdställ och resten av det stora sortiment vi erbjuder.


Nexans lanserar nya generationens kraftkabel


04.apr 2022


I dagarna lanserar kabelföretaget Nexans sin nya 1 kV kabel - AXQJ Easy. Kraftkabeln är framtagen efter pådrivning av kunderna som önskade sig en mer smidig och lätthanterlig halogenfri kabel.

- Vi är här för att göra elinstallatörernas vardag enklare. Så när de önskade en smidigare och mer lätthanterlig kraftkabel var det självklart för oss att åka hem till labbet på Nexans och påbörja produktutvecklingen, berättar Aron Andersson, produktchef på Nexans.

Resultatet är en betydligt mer lättarbetad 1 kV kraftkabel som tack vare ett unikt mantelmaterial är enkel att skära i samt ökar kabelns flexibilitet vilket gör att kabelförläggningen går snabbare. Kabeln används frekvent inom industrin samt för matning till kraftutrustning. Tidigare i år har en provförläggning av kabeln gjorts i LKAB's gruva i Gällivare med slående bra resultat.

- Jag skulle vilja säga att vi fått fram en extremt bra halogenfri produkt i vårt samarbete med Nexans - det är inte lite skillnad utan det är en extrem skillnad. Ju mer smidig kabeln är desto snabbare går alla jobb för oss, säger David Arvola, installatör på LKAB som testat att arbeta med den nya kabeln.

Fördelarna med den nya generationens kraftkabel är många. När kabelförläggningen går fortare ökar förutsättningarna för bättre lönsamhet i slutändan och sett ur ett hållbarhetsperspektiv är det en klar förbättring av ergonomin.

- Framtagandet av AXQJ Easy™ är något av det roligaste utvecklingsarbete jag varit med om under mina 22 år på Nexans, säger Aron Andersson.

Nexans nya kraftkabel lanseras i april och finns initialt tillgänglig på den svenska marknaden.

Fördelarna med AXQJ Easy™ 1 kV

 • Lätt att böja och arbeta med
 • Lätt att skala och skära i
 • Bidrar till en säkrare arbetsmiljö
 • Lifemark™ - återvinningsmärkning
 • Tillverkad i Grimsås

Nu hittar du laddningskablar till elfordon hos oss


15.feb 2022


Via vår leverantör HARTING kan vi nu erbjuda kablar för laddning utav el-och hybridbilar. HARTING tillverkar högklassiga handskar för fordonsladdning och är idag en huvudleverantör till hela Volkswagen Group. Tillverkarens långa erfarenhet inom branschen garanterar hållbara kablar även i vårt nordiska klimat.

HARTING kan också erbjuda kablage som är kontakterade med handske på ena sidan och levereras med öppen ände på andra sidan, som bland annat kan vara monterade med kabelskor. Detta passar perfekt för till exempel tillverkare utav laddstationer och laddboxar. I vårt sortiment kan vi också erbjuda inlets av samma tillverkare, dessa levereras med kortare trådar som är kontakterade från fabrik.

Sortimentet på kablage är brett och finns både för 1-fas och 3-fas i olika längder. Om det är något som du söker men inte hittar, så är det bara fråga oss. Vi erbjuder bland annat unika längder eller egenmärkning utav kabel.


Att dimensionera kablarna rätt skonar både plånboken och miljön
Under det senaste årtiondet har kabelföretaget Nexans haft ett stort fokus på att undersöka hur användningen av kablar kan effektiviseras, dels för att sänka priset på kablarna sett över tid, men också för att minska klimatavtrycket. I linje med detta har Nexans lanserat ett digitalt verktyg som hjälper konsumenter att ta reda på hur kablarna dimensioneras på bästa sätt under namnet EcoCalculator.

I dagens samhälle är människans miljöpåverkan minst sagt på tapeten. Till följd av detta har Nexans undersökt hur man genom smarta beslut kan minska sina energiförluster och istället optimera sin kabelanvändning. Traditionellt sett har man i branschen underdimensionerat kablarna vilket lett till stora värmeförluster som slösat på både ekologiska och ekonomiska resurser.

Eftersom energibehovet i samhället ökar samtidigt som klimatavtrycket behöver minskas är det särskilt viktigt att dimensionera sina kablar korrekt. Nexans har därför tagit fram ett smidigt digitalt verktyg, EcoCalculator, för att användarna på ett enkelt sätt ska kunna räkna ut vilken kabeldimension som passar bäst för det specifika behovet.

– En kabel som värms upp förlorar energi, om du då väljer en kabel med större tvärsnitt kan energiförlusten minimeras; när ström flyter genom en ledare värms den upp och ju varmare ledaren är desto högre motstånd och elektrisk energi går förlorad. Lösningen blir då att se till så att kabeln inte värms upp snabbt och det enklaste sättet att göra detta är att välja en kabel med större tvärsnitt än vad som behövs baserat enbart på den kraft som krävs, säger Aron Andersson, produktchef kraft- och installationskabel på Nexans.

Grövre kablar sparar pengar på sikt

Allra viktigast är att kabeln inte utsätts för värme under alltför lång tid. Genom EcoCalculator kan användarna räkna ut vilken kabellösning som är den absolut mest lönsamma baserat på sitt individuella behov, vilket i förlängningen minskar koldioxidutsläppet och sparar pengar. Nexans har det senaste decenniet strävat efter att upplysa beställare av kablar om vikten av rätt dimensionering för att spara energi, något som de planerar att fortsätta med i framtiden.

– Det finns en kunskapslucka om kabeldimensionering på marknaden. Bemötandet varje gång som jag föreläser om detta blir nästan alltid en aha-upplevelse, säger Aron Andersson och fortsätter:

– I många fall vill elektriker göra det billigare för kunden för att vinna upphandlingen. Om de ser att det går att använda en klenare kabel så köper de den för att det ska vara en billig installation. Klenare kablar genererar dock stora förluster om du tittar på hela livscykeln och det gör att grövre kablar blir billigare på sikt.


Nexans -Välj kabel med omsorg – ett säkrare val som lönar sig i längden
Kablar förväntas ha en livslängd på minst 40 år.
– Fokusera därför på kablar av god kvalitet för både klimatets skull och människans säkerhet. Välj kablar som är lokalt klimatanpassade och som möter gällande lokala standarder. Initialkostnaden är högre men det blir betydligt billigare sett över hela livslängden, säger Aron Andersson, produktchef kraft- och installationskabel på Nexans.

När en allt större del av samhället drivs av elektricitet är det ännu viktigare att övergången till ett alltmer elektrifierat samhälle sker med både eftertanke och långsiktighet. Nexans har över 100 års erfarenhet inom området och arbetar aktivt för att erbjuda kablar som är hållbara över tid, säkra och användarvänliga för installatörerna.

Vad många konsumenter inte vet är att kablar som används i Sverige har flera krav som måste uppfyllas för att de ska vara säkra att installera. Till exempel ska kablarna besitta egenskaper som är anpassade efter det nordiska klimatet.

– Vad gäller kablar finns det europeiska standarder att hålla sig till, men det krävs även lokalanpassning för att upprätthålla en elektrisk dimensionering av hög kvalitet. I Sverige innebär det att man bör dimensionera kablarna utefter de kallaste dagarna som uppkommer inom ett tidsperspektiv på 10 år. Vi måste även ha rätt brandklass i förhållande till våra nordiska krav. På Nexans garanterar vi en säkerhet i det att vi verkligen möter de kraven, säger Mats Klarén, produktchef Elnät och service på Nexans.

Vikten av rätt brandklass

Vanliga installationskablar tillverkades tidigare av PVC som avger kraftig rök och farliga gaser när de brinner, vilket försvårar evakuering och orsakar dödsfall vid bränder. Brandklassen reglerar hur branden sprider sig mellan olika brandceller vid brand. Sedan 2016 har Nexans gått över till att endast erbjuda halogenfria kablar, vilka ökar brandsäkerheten.

– Att använda halogenfria kablar räddar liv om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna, samtidigt som det sparar pengar. Det är inte förbjudet att sälja en kabel med lägre brandklass, dock innebär det en lägre säkerhet. Vi har medvetet lagt oss på en högre nivå för att folk ska vara trygga när de använder våra produkter, avslutar Aron Andersson.


Små marginaler när Strömsundsbron får nya kablar
När Strömsundsbron byggdes 1956 var den världens längsta snedkabelbro. Nu byts brons kablar ut på grund av rostangrepp. Projektet försvåras av att bron inte är förberedd för kabelbyte. Det har inneburit nya lösningar under arbetets gång för beställare, konstruktör och entreprenör.

Det var vid rutininspektioner av brons kablar som rostangrepp i kablarnas förankringar upptäcktes. Kablarna består av lindade ståltrådar och även dessa var rostangripna och flera trådar hade gått av. Bron har 16 snedkablar och varje kabel består av fyra delkablar. En snedkabel byttes akut 2015 och i det pågående projektet byts nu resterande 15 snedkablar.

– Moderna snedkabelbroar är byggda så att det går att lossa och byta en snedkabel utan att bron påverkas. Då Strömsundsbron byggdes 1956 och var den tekniskt sett väldigt avancerad. Men den förbereddes inte för byte av kablar. Därför måste vi sätta upp temporära kablar som vi spänner till samma kraft som de kablar vi ska byta. Därefter kan vi kapa delkablarna och sätta dit nya, förklarar John Löfgren som är projektledare på Trafikverket.

Lång projektering

Han berättar att det tagit över två år att projektera kabelbytet på Strömsundsbron. Att bron inte var förberedd för kabelbyte innebar att extra vikt måste läggas på metodval och förberedelser.

– För att behålla brons bärighet måste vi ta hänsyn till de starka krafterna i kablarna. Det är viktigt att bron inte rör sig för mycket. Det krävs även millimeterprecision när de nya kablarna ska fästas in i pylontopp och förankringar i bron. Då gäller det att inte rusa iväg utan i stället arbeta lugnt och säkert.

Två av snedkabelns delkablar är fästa i samma tapp högst upp på pylonen. Det innebär att två delkablar i taget måste bytas. Eftersom bron endast kan stängas av under helger så byts två delkablar på en helg från fredag morgon till måndag morgon, därefter resterande två delkablar nästkommande helg för den snedkabeln.

Starka krafter

Under veckan före ett kabelbyte spänns de temporära kablarna upp. På fredag morgon börjar själva bytet. Två stora kabelklämmor fästs på en delkabel och därefter pressas kabeln ihop med domkrafter. När delen mellan kabelklämmorna inte längre håller någon kraft kan kabeln kapas med skärbrännare.

– Om vi skulle kapa med kraft i kabeln skulle den sticka iväg med många tons kraft, påpekar John Löfgren.

När kabeln är kapad släpps kabelklämmorna sakta isär till all kraft är borta. Då kan kabeln lossas och lyftas bort från pylontoppen och sedan lossas kabeln från den nedre förankringen. Därefter görs samma procedur med helgens andra delkabel.

På lördagen är det dags för montering av de nya snedkablarna. Kablarna levereras på rulle och de rullas nu ut i en träränna på brobanan.

Ny kabel lyfts på plats

– Tillsammans med beställaren Trafikverket synar vi varje kabel för att se att det inte finns skador på den. När det är gjort överlämnas ansvaret till entreprenören. Eventuella skador efter detta får vi betala, förklarar Marie-Louise Nordén som är entreprenadchef hos generalentreprenören Svevia.

Nästa steg är att lyfta upp kabeln utan att böja den i för liten radie. Till det används tre kranbilar och en traktor.

– När vi kommer upp i rätt höjd så låter vi kabeln vila i några vaggor vi byggt speciellt för detta moment. Vaggorna är till för att få rakare position när kabelns fästgaffel ska föras in i pylontoppen.

Kabeln fästs först i pylontoppen och sedan sänks den ner i en förankring vid sidan av brobanan. Kabeln spänns med hjälp av domkraft till rätt kraft och låses sedan med en stor mutter. Samma procedur upprepas med den andra delkabeln. Klockan fem på måndag morgon måste arbetet vara klart, för att kunna släppa fram trafiken på bron.

Viktigt hålla tiden

– Tiden måste hållas. När vi väl tagit bort två delkablar kan vi inte öppna bron förrän de nya kablarna är på plats. När kablarna kapas är det "no return", understryker John Löfgren.

Han berättar att i ett så här komplicerat projekt får mycket lösas under arbetets gång. Beställaren Trafikverket, konstruktören Cowi och entreprenören Svevia har haft ett nära samarbete.

– Bro och kablar har inte alltid uppfört sig som vi trodde. När vi upptäckt att något inte fungerade har vi fått tänka om. Men det är också det som gör projektet så roligt att jobba med.

Svevia hade tidigare varit med och bytt snedkablar på Tjörnbron. Den var förberedd för kabelbyten så att det gick att ta bort en kabel i taget och sätta dit en ny. Strömsundsbron var inte förberedd för kabelbyte, men Svevia Anläggning i Härnösand kunde ändå utnyttja erfarenheter från Tjörnbron.

Erfarenheter från Tjörnbron

Brospecialister från både Svevia och Trafikverket som jobbat på Tjörnbron är inkopplade på projektet med Strömsundsbron.

– Vi hade nära samarbete med Svevia i Göteborg när vi räknade på entreprenaden. Vi hade aldrig gjort ett liknande jobb tidigare, men ville driva projektet i egen regi. Det är viktigt för framtiden att visa att vi klarar av det, säger Marie-Louise Nordén.

Hon berättar att eftersom bron inte byggdes för att kunna byta snedkablarna blir arbetet svårare.

– Bland annat är kablarna infästa på insidan av huvudbalkarna i stället för på utsidan som på modernare broar. Det gör att vi måste trä in de nya kablarna mellan brobanan och balken, och där är utrymmet väldigt litet.

Även Marie-Louise Nordén konstaterar att mycket har fått lösas på plats.

– Projektet innehåller många faror och risker varje dag. Det gör det jätteintressant och spännande. Det är väldigt annorlunda mot vår ordinarie verksamhet.


Leverans av datanät och passersystem till Framtidsbygget Hudiksvalls sjukhus
Vid Hudiksvalls sjukhus görs omfattande ny- och ombyggnationer under de närmaste åren. Eitech ansvarar för elinstallationerna och de har valt Elektroskandia som leverantör av Excel datanätsprodukter och Assa Abloy ARX passersystem.

För att kunna ge bästa möjliga vård kommer Hudiksvalls sjukhus att moderniseras under flera år. Gamla hus kommer att byggas om eller rivas och nya kommer att byggas. Rekab är byggentreprenör för ombyggnationerna i hus 07 och 08 med samordningsansvar och Eitech underentreprenör med ansvar för all elinstallation. Andreas Nordling, projektledare på Eitech beskriver deras roll i projektet:

- Det här är ett stort projekt som vi startade med för ett år sen och beräknas vara klara våren 2024. Vi ansvarar för installation av de eltekniska systemen, bland annat kraftfördelning, avbrottsfri kraft, tele, larm och säkerhet.

Uppåt 25 elektriker

Arbetet började med ombyggnationer i hus 07 och 08 där bland annat öron-näsa-hals, centraloperation och akuten får nya lokaler.

- Vi har gjort öron-näsa-hals-avdelningen och håller nu på med uppvakningsavdelningen (UVA) och förberedelser inför de sex operationsmodulerna som kommer att finnas på plats. för att senare kunna bygga om den befintliga operationsavdelningen. Vi håller också på med omklädningsrum, gör ny sterilcentral samt bygger om och ut akuten, under drift. Det är ett stort och ganska komplext projekt som kräver mycket av vår organisation. Just nu har vi 15 man på plats, men som mest har vi haft uppåt 25 elektriker i arbete samtidigt på projektet, säger Andreas Nordling.

Bra support från Elektroskandia

Eitech har valt Elektroskandia som leverantör av tele, passersystem och alla datanätsprodukter.

- Vi har ett mycket bra samarbete med Elektroskandia och deras utesäljare Per Larsson. Han är väldigt kunnig och ger oss alltid den support vi behöver. Vi skickar bara ritningar och underlag till honom, sen hjälper han oss att mängda de produkter vi behöver och offererar en färdig lösning, säger Andreas Nordling.

Datanätsprodukterna är genomgående från Elektroskandias fabrikat Excel.

100 000 meter datakabel och 100 läsare

- I vårt Excel-sortiment har vi alla datanätsprodukter som de behöver till projektet, från datakabel till uttag, paneler med mera. För att få en uppfattning om mängden kan nämnas att vi bland annat levererar över 100 000 meter oskärmad datakabel Kat6 till projektet, säger Per Larsson och fortsätter:

- Hudiksvalls sjukhus har sedan tidigare passersystemet Assa Abloy ARX, så det kör de vidare på och bygger ut. Det gäller totalt nog en drygt 100 dörrar som ska förses med läsare och hittills har vi levererat fem nya undercentraler för utbyggnad av systemet.

De nya passersystemsläsarna kommer att finnas på bland annat dörrar in till avdelningarna, omklädningsrum, medicinskåp etc.

- Vi köper även blåsfiber från Elektroskandia. Vi blåser fiber till varje panel och vi ska göra närmare 900 svetsningar, säger Andreas Nordling.

Passersystemet Assa Abloy ARX byggs ut med ett 100-tal kortläsare.

Beställt i god tid

Elektroskandia levererar efter avrop från Eitech och hittills har all materiel kommit enligt plan.

- Den stora utmaningen nu rent allmänt är ju annars materielförsörjningen. I sviterna efter pandemin är långa ledtider något som drabbat de flesta branscher. Därför har vi sett till att vara ute i god tid, planerat och försökt att ligga tre månader före med våra beställningar. Det har varit en lyckad strategi och vi har därför inte drabbats av några förseningar i projektet, avslutar Andreas Nordling.


Smidiga installationer med Nexans smarta förpackningslösningar
Enkla installationer är en avgörande faktor för att öka kabel-installatörernas effektivitet och konkurrenskraft. Därför har kabeltillverkaren Nexans tagit fram smarta förpackningslösningar som kan användas som ett verktyg under installationen.

– Vi har ett sortiment av förpackningar med målsättningen att förenkla installatörernas vardag, säger Katrin Strömsjö Marketing Communication Manager, Nexans Sweden.

Underlätta arbetet åt installatörerna, skydda kablarna under transport och bidra till ett minskat klimatavtryck. Det är några av punkterna som Nexans bockat av vid framtagandet av sina förpackningslösningar. Resultatet är förpackningar som inte bara är smidiga utan även ekonomiskt fördelaktiga eftersom det går att använda överblivna kablar vid ett senare tillfälle tack vare kvaliteten på förpackningarna. Dessutom kan förpackningarna användas som ett verktyg vid installeringen.

– Våra kablar är metermärkta så du vet hur mycket du har använt och enkelt kan rulla in resterande kabel och bära tillbaka den när du är klar. Vi har olika förpackningslösningar för olika kablar och hos samtliga går det att återförsluta förpackningen om du inte nyttjar hela kabeln på en gång. På så vis håller sig kabeln ren och snygg till sista metern. Förpackningen är dessutom fukttålig och lätt att förvara i bilen, säger Katrin Strömsjö och fortsätter:
– Nexans har även gått ifrån att paketera kablarna i en plastad ring till att erbjuda kablarna i lådor med integrerade handtag - allt för att effektivisera arbetsflödet.

Koldioxidneutralt inom 10 år

Produktionen av förpackningarna har granskats och optimerats i linje med Nexans högt ställda klimatmål där ambitionen är att uppnå koldioxidneutralitet 2030. Nexans har storsatsat på att anpassa både sina kablar och förpackningarna som de ligger i för att de ska vara klimatvänliga och ergonomiska. En viktig faktor har varit att ha en lokalproduktion på de förpackningslösningar som består av wellpapp - och att de ska vara 100 procent återvinningsbara.
– Vi tar hela tiden steg mot vårt klimatmål. Miljövänliga, återvinningsbara förpackningar är en integrerad del av Nexans övergång till ett cirkulärt samhälle. Kabelförpackningar kan vara mycket mer än bara ett sätt att förvara och transportera kablar – som att minska installationskostnaderna genom att göra installationen betydligt enklare, avslutar Karin Strömsjö.


Isense förutsägande underhåll av kabelkedja och kablar
En kabelkedja används på många varierande sätt, allt från enkla, inte så krävande applikationer till snabba, tuffa och krävande. igus® kabelkedjor och kablar är noga testade för att vi ska kunna säkerställa lång hållbarhet. Hur länge kabelkedjorna och kablarna håller beror på förutsättningarna där de används, isense håller koll på detta för att ge en driftsäker och kostnadseffektiv lösning.

isense-sensorerna finns i olika utföranden vars huvuduppgift är att ge en driftsäker lösning. Sensorerna mäter bland annat slitage, dragkrafter, elektriska egenskaper och installationsmått. Denna information uppdaterar användaren om status eller om kedjan behöver stoppas innan något går sönder.

Livslängd

Med hjälp av igus® online tools kan vi få ut ett dokument med förväntad livslängd på produkterna. Men det är inte alltid lätt att se om kedjan slits snabbare än väntat på grund av omständigheter som till exempel kan vara att kedjan sitter oåtkomligt, applikationen har programmerats om eller att saker ramlar ner i kedjan. isense övervakar kedjan i realtid så att du enkelt kan se status och förväntad livslängd på kabelkedja och kablar.

Sänk underhållskostnader

För att få ut så mycket som möjligt av en kabelkedja vill du byta ut kedjan först när livslängden är slut. Byts kedjan ut för tidigt kostar det onödiga pengar då produkterna fortfarande har livslängd kvar, än värre är om kedjan byts ut för sent med risk för ett haveri som resulterar i ett produktionsstopp och allt vad det innebär. Med isense håller du koll på när det är dags att byta ut kedjan och du kan då planera att göra detta när det påverkar produktionen som minst. "Tech up. Cost down" som igus® lever efter.

Stoppa innan det går sönder

Ett oväntat driftstopp kommer sällan lägligt samt att det kostar pengar och tid. I och med att isense övervakar kedjan kontinuerligt ser modulen om något håller på att hända. Det kan till exempel vara att något ligger i vägen för kedjan som gör att dragkraften i kabeln blir för hög. isense stoppar då kedjan för att undvika haveri, loggar vad som hänt och, beroende på hur den är inställd, meddelar användaren om stoppet. Kedjan är hel och användaren kan starta om applikationen så snart problemet är åtgärdat.

Alarm

Få varningar om händelser via sms eller mail. Om isense skulle stoppa kedjan oavsett anledning får användaren ett sms eller mail om att den är stoppad. Ingen onödig tid spills och du kan se till att kedjan ses över. Det går även att starta om applikationen via sms eller WLAN.


Prysmian kablar Långnabba vindpark på Åland
Långt samarbete föder framgång

Just nu byggs Ålands största vindkraftpark och kablarna, som används för att transportera elektriciteten, är tillverkade i Prysmian Groups fabriker.

På den södra delen av den åländska kommunen Eckerö byggs för närvarande Ålands största vindkraftpark. Långnabba, som parken heter, kommer att bestå av tio kraftverk med en total kapacitet på 130 GWh/år, vilket motsvarar elförbrukningen för ungefär 10 000 bostäder.

Energin som produceras transporteras av en 12 kilometer lång submarinkabel som är producerad och tillverkad av Prysmian Group. Ytterligare 69 kilometer kabel kommer att ansluta vindkraftparken med fastlandet.

– Man skulle kunna säga att Långnabba, som ligger vid öppet hav, kommer att bli en semi-offshore vindpark, säger projektledaren för satsningen, Henrik Lindqvist, VD för Allwind Ab som ansvarar för resurser och konsultverksamhet i satsningen. Han är också en framstående person i länet samt talesperson för vindkraft, sedan 1994.

Lindqvist har ett långtgående samarbete med Prysmian Group. Redan 2006 genomfördes det första projektet parterna emellan, då vindkraftparken Båtskär söder om Mariehamn uppfördes. Innan det sträckte sig partnerskapet decennier bakåt i tiden, då man gemensamt elektrifierat Åland.

I det nuvarande projektet har submarinkablar en ledande roll. De kommer att leda strömmen till en optimal plats, Tellholm, där den 80 MW-kabeln ansluts till Ålands kraftnät. På så vis kan de producera ren energi inte bara till säg själva, utan även för export utan behov av ytterligare anslutningar.

Men ett projekt av det här slaget behöver ta hänsyn till en mängd olika faktorer, inte minst omgivningen.

– Vindparken kan utföras med respekt för naturen, och den ligger långt från bebyggelse med öppet hav hela vägen till Sverige i väst och till Polen i söder. Öppna hav erbjuder en jämn vind vilket gör läget kanske det bästa i Finland för en vindkraftspark.

Respekt för omgivning och ren energi – Prysmian Groups arbete för en grönare morgondag fortsätter. En vindkraftpark i taget.


Kabeltornet i Karlskrona är tredje högsta byggnaden i Sverige
Karlskrona i Blekinge har fått Sveriges tredje högsta byggnad. Efter Turning Torso i Malmö (190 meter) och Kaknästornet i Stockholm (155 meter) kommer NKT Lighthouse i Karlskrona med sina 150 meter. Det är ingen fyr, men väl en fabrik för tillverkning av högspänningskabel.

AV GÖSTA LÖFSTRÖM

Sedan tidigare har NKT ett kabeltorn på 80 meter och nu har det nya 150 meter höga kabeltornet gjutits. Till den höjden ska lägga 38 meter under mark. I tornet kommer högspänningskabel att förses med isolering i plast genom extrudering, en pågående expansion. Det höga tornet behövs för kylning av kabeln som hänger i vertikalt läge. Här kan kablar produceras för upp till 640 000 volt likström och 3 gigawatt (motsvarande elen för alla hushåll i Danmark).

Kablarna som tillverkas här kan väga 50 – 100 kilogram per meter. Den längsta kabel som exporterats i ett stycke vägde 7000 ton och var upprullad på en svängskiva ombord på företagets eget kabelläggningsfartyg. Som längst har företaget installerat sjökabel på 20 mil utan skarvar.

Ett landmärke och en "fyr"

–Vi är en ledande leverantör av kablar för förnybar elkraft med mer än 50 tilldelade projekt för havsbaserad vind sedan 2010. Vårt läge är geografiskt viktigt med närhet till Europas havsbaserade vindmarknad. Lighthouse kommer att stå som ett landmärke för staden Karlskrona, som en fyr som leder oss till en grönare värld, en mer hållbar riktning, och den framtida tillväxten av NKT. Det säger Claes Westerlind platschef vid Karlskronafabriken, som fram till 2017 ingick i ABB-koncernen. NKT är ett danskt börsnoterat bolag.

Den nya fabrikslokalen NKT Lighthouse ligger på ön Verkö i östra delen av Karlskrona och har en invändig höjd om 188 meter (150 + 38 meter), breddmåtten 18 x 20 meter och totalt 17 våningar. I bygget har det gått åt 7700 ton betong och 985 ton armering. Tornet formgjöts i en sammanhängande kontinuerlig process under 60 dagar med NCC Sverige som entreprenör. På toppen av tornet blir det en mötes- och konferensavdelning, naturligtvis med oslagbar utsikt ändå till Ölands södra udde, en sträcka på mer än fem landmil nästan rakt österut.

–Det här ökar inte bara vår produktionskapacitet, det gör oss till en av världens största anläggningar för produktion av sjökabel och NKT:s största produktionsanläggning som bidrar till 100 nya arbetstillfällen, säger Claes Westerlind.

Del av mångmiljardsatsning

Den nya fabriken är ett svar på en växande efterfrågan på kraftkabelsystem. Bara under 2020 tog NKT hem order på högspänningskablar till ett värde av 23 miljarder kronor. Utöver högspänningskablar som för el från vindkraftanläggningar till havs används NKT:s kablar för sammankopplingen av länder som möjliggör internationell elhandel.

Tidigare har Karlskronafabriken utökats med en av världens största testhallar för högspänning och det nya kabelläggningsfartyget NKT Victoria har tagits i drift. Totalt har under en tioårsperiod investerats 5,5 miljarder kronor.


Prysmian – CableApp – för beräkning och val av kabeldimension
Ladda ner gratis till iPhone och Android

CableApp är en smartphone app som kan används för beräkning och val av kabeldimension för alla typer av installationer upp till 1 kV. 

CableApp räknar ut den optimala arean för din installation, ger tips på kostnads- och energibesparingar genom att välja en större area och indikerar spänningsfall i volt. Efter beräkning kan du spara, skriva ut eller dela dina beräkningar med andra.

CableApp kan laddas ner gratis för iPhone och Android och finns även som PC-version. Om du har frågor eller kommentarer, skicka ett mejl till google.se@prysmiangroup.com.

Snabb kabelberäkning
Snabb och enkel beräkning av det viktiga kabeltvärsnittet för din specifika installation.

Avancerad kabelberäkning
Avancerad beräkning med inmatning eller val av ytterligare 10 tekniska egenskaper.

Sök efter kablar
Sök bland våra mest populära kablar, beroende på dina installationsbehov.

Se resultat
Både snabb och avancerad kabelberäkning informerar det väsentliga och bästa tvärsnittet för din installation samt spänningsfall i volt.

Se årliga energibesparingar
Alla beräkningar anger den årliga energibesparingen i kronor och CO2 genom att antingen använda det bästa tvärsnittet eller ett större tvärsnitt snarare än det väsentliga tvärsnittet för din angivna installation.

Mina beräkningar
Du kan granska dina sparade beräkningar på CableApp och ladda ner och dela dem med andra när som helst

 Spara eller dela
Varje beräkning eller sökning kan laddas ner, namnges och sparas och delas med andra när som helst med de digitala verktyg som du har tillgång till.

Mitt konto
Innehåller din personliga information som du angav när du skapade din användarprofil. Här har du möjlighet att byta språk från engelska till svenska eller välja / avmarkera marknadsföringsinformation.

Uppsättningar
Här kan du ändra värden som måttenhet, antal decimaler eller energipris per enhet. kWh / kronor. Dessutom har du också möjlighet att välja att använda en CableApp-version från ett annat land än Sverige.

Info
Här hittar du matematiska formler och exempel på beräkningsunderlaget för den väsentliga och energibesparande lösningen CableApp beräknar enligt den internationella standarden IEC 60364-5-52: 2011 för val av installation av elektriska material för ledningssystem. Med övergripande installationsmetoder A1, A2, B1, B2, C, D1, D2 och E och relaterade referensinstallationsmetoder.


Nexans 20 år gamla lösning – mer aktuell än nånsin
Kabelföretaget Nexans storsatsar på återvinning. Genom sin unika märkningsmetod Lifemark och sitt starka fokus på hållbarhet vill företaget bidra till en grönare framtid genom att minska sitt koldioxidavtryck.

– Vår målsättning är att när kablarna grävs upp i framtiden ska de inte behöva kasseras, utan kan återvinnas på ett bra och säkert sätt, säger Annika Hedebark, HSSE Manager, Nexans.

Nexans märkningsmetod är långt ifrån ny - redan för 20 år sedan infördes Lifemark i Grimsås-fabriken i Sverige. Metoden går ut på att applicera en fullständig innehållsdeklaration på kabeln för att möjliggöra återvinning på bästa lämpliga sätt i slutet av dess livslängd - vilket minimerar avfall och energiförbrukning. 

Trots att det har gått över två decennier sedan Lifemark introducerades på marknaden är metoden mer aktuell än någonsin och tanken är nu att den ska etableras vidare. Nästa land på tur att införa metoden är Qatar.

– Nexans var på sätt och vis pionjärer i Sverige i och med att vi tänkte i hållbara banor redan för 20 år sedan. Det är väldigt roligt att allt fler länder börjar ta efter metoden och än så länge har mottagandet varit uteslutande positivt, vilket är väldigt kul, säger Annika Hedebark.

Återvinning - en nyckelfaktor

Nexans har ägnat över 35 år åt att förbättra sin återvinning av kablar samtidigt som de har dragit lärdom från hanteringen av avfall i sina fabriker. Syftet har delvis varit att ta vara på kopparmetallen i kablarna; koppar är nämligen en av de viktigaste råvarorna inom energisektorn på grund av dess förmåga att leda elektricitet. Därför menar Nexans att det är särskilt viktigt att producenter redogör för hela livscykeln av sina kablar och möjliggör återvinning av metallen. 

Annika Hedebark understryker att det även är viktigt att ha koll på vilken plast som finns i kabeln för att optimera miljötänket.

– Märkningen är viktig av flera anledningar. Många kablar används i upp till 70 år och deklarationer på papper eller i datorn gällande kablarnas innehåll kan vara svåra att få tag på efter så lång tid. När de sedan ska skrotas och materialen återanvändas är det därför viktigt att återvinnaren vet vad det är för slags plast i metallen. 
Vissa plaster innehåller särskilda ämnen och måste brännas på ett specifikt sätt för att det inte ska påverka miljön, då är det bra att innehållet är präglat på manteln, avslutar Annika Hedebark