Rostfritt stål

Termen rostfritt stål täcker en rad huvudsakligen kromlegerade stål som är mycket korrosionsbeständiga . Finns i olika kvaliteter, med olika användningsområden

Leverantörer av Rostfritt stål:


Ahlsell Sverige AB

Liljeholmsv 30
SE-11761 Stockholm
Tlf.: 08-6857000
E-mail:

web

Kompetenser: Automatik, avlopp, dränering, fläktluftvärmare, flänsar för rostfria rör, fästelement, golvbrunnar, gängrördelar, halvkopplingar, hålprofiler, installationsrör, klammer, klämringskopplingar, kopparrör, luftridåer, minikulventiler, montage, pumpar, radiatorer, konvektorer, radiatorventiler och koppel, reglerventiler, rostfria snabbkopplingar, rör rostfria, rördelar rostfria, klämringskopplingar, smide, stål, stålrör och delar, stång, stödhylsor, tryckkärl, tryckstegring, vattenbehandling, WC, ventiler och mätinstrument, VVS automatiska ventiler, VVS filter, VVS injusteringsventiler, VVS kulventiler, VVS stäng - och backventiler, Värme

Läs mer om Ahlsell Sverige AB


SSAB AB

Klarabergsviadukten 70
D6 Box 70 101 21 Stockholm
Tel: +46 8 45 45 700
E-post: info@ssab.com

www.ssab.se

Kompetenser: Kallformningsstål, Konstruktionsstål, Slitsål, Stål, Stål coils, Stål plator

Läs mer om SSAB AB


SWL Stålkonstruktioner AB

Box 23
777 21 Smedjebacken
Tlf.: 0240 – 66 87 50
E-mail: info@swl.se

web

Kompetenser: Stålkonstruktioner, stål, takstolar, tak, smide, svetsning

Läs mer om SWL Stålkonstruktioner AB


Tibnor Sverige

Sundbybergsvägen 1
171 73 Solna
Telefon: 010-484 00 00

www.tibnor.se

Kompetenser: Aluminium, Armering, Blästring, Bockning, Klippning, Metaller, Rostfritt Stål, Stål

Läs mer om Tibnor Sverige


Åmål Stålkonstruktioner AB

Forsbrogatan 1
662 34 Åmål
Tlf.: 0532-12360
E-mail: info@asab.nu

web

Kompetenser: Stålkonstruktioner, stål & plåt, stålhallar, stålstommar, maskinflyttning

Läs mer om Åmål Stålkonstruktioner AB


Mer kunskap om rostfritt stål:

Rostfritt stål innehåller flera höglegerade stål med mycket god korrosionsbeständighet. Det huvudsakliga legeringselementet är krom med minst 12%. Dessutom finns nickel, molybden, kol och mer i varierande grad. Av smältskäl är ca. 1% kisel och 1% mangan. Korrosionsbeständigheten beror på bildandet av osynliga, kromrika ytskikt i en neutral eller syrerik miljö, som skyddar både vid rumstemperatur och vid förhöjda temperaturer. Många rostfria stål används därför också som eldfasta stål. Begreppet rostfritt måste tas med försiktighet: Inget rostfritt stål tål att begravas i jord, och många rostfria stål förstörs genom gropkorrosion av kloridhaltiga vätskor eller sönderdelas av spänningskorrosion. Rostfritt stål delas på grundval av sin struktur i ferritiska, martensitiska,austenitisk och ferritisk-austenitisk. Ferritstålen är kemiskt de enklaste och innehåller 13-25% krom, 0-0,5% nickel, 0-2% molybden och 0-0,2% kol. De är magnetiska men inte lämpliga för svetsning och vanligtvis relativt billiga. Användningsområden inkluderar bestick, skruvar, bultar, diskbänkar, oljebrännare och detaljer för svavel- och salpetersyraindustrin.

De martensitiska stålen innehåller 13-17% krom, 0-5% nickel, 0-1% molybden och 0,1-1% kol. Vid glödgning runt 1000 ° C följt av kylning i olja och härdning till ca. Vid 600 ° C får dessa stål den önskade martensitiska strukturen. Ju högre kolhalt, desto större styrka och hårdhet och därmed kantskärpan, vilket gör martensitiskt stål lämpligt för skärverktyg. De martensitiska stålen används också för turbinblad, schakt, rakblad, ångledningar vid kraftverk, etc. De är magnetiska och de flesta typerna är svåra eller nästan omöjliga att svetsa. De austenitiska stålen innehåller 17-26% krom, 7-25% nickel, 0-4,5% molybden, mindre än 0,1% kol och har ofta små tillsatser av kväve, titan och niob. De är austenitiska vid alla temperaturer, omagnetiska och lämpliga för svetsning.Standardkvaliteten kallas ofta 18-8 efter innehållet av 18% krom och 8% nickel. De austenitiska stålen är mycket sega (flexibla), så tallrikar kan formas och till exempel djupdragas för diskbänkar. De används i stor utsträckning som byggmaterial i hela industrin, som ångrör i el- och värmeindustrin och syrafasta delar i svavelsyra- och salpetersyraproduktion. Kallrullen används alltmer i karosser (bilar, tåg och vitvaror); Dessutom används de som dekorativa och konstruktiva element i byggindustrin och som omagnetiska detaljer i rostfritt stål i instrument. Ferritiskt-austenitiskt stål eller duplexstål har ca. 50% ferrit och ca. 50% austenit i strukturen. De innehåller vanligtvis 18-25% krom, 4-7% nickel, 0-4% molybden, 0,1-0,3% kväve och 0,03-0,1% kol.Ferritisk-austenitiskt stål kombinerar saltresistensen hos ferritiska stål med austenitiska ståls goda svetsbarhet och hållfasthetsegenskaper, men kan endast användas upp till ca. 300 ° C. De används särskilt inom den kemiska industrin och vid oljeutvinning.


Guide till val av rostfritt stål – Ultrafilter Scandinavia




Stainless steel rods on white background

Långt på vägen är rostfritt stål vad namnet antyder. Det kan dock finnas vissa förutsättningar som gör att du bör välja 316 framför 304. Om du i guiden kan se att 304 och 316 har samma effekt på en given produkt så är det lika bra att välja 304 – och därmed minska kostnader.

Guiden innehåller ett stort urval av vätskor, livsmedel, syror och många andra produkter, så att du också kan ta reda på vilket material som passar bäst för ditt företags behov.

Du hittar guiden på vår hemsida här


Ultrafilter – Rostfritt stål – 304 eller 316?




Vilken typ ska du välja för just ditt projekt?

Den frågan får vi ofta här på Ultrafilter och svaret är väldigt beroende av vilken typ av vätska som ska filtreras. Är den starkt sur eller vad kännetecknar den?

Vi har lagt ut en guide på vår hemsida som kan guida dig i rätt riktning. Om det är en vätska du inte hittar på listan, vänligen kontakta oss hellre än att gilla, så ska vi göra vårt yttersta för att hitta svaret åt dig.

I många fall kommer man att upptäcka att både 304 och 316 fungerar bra för den produktion man har, vilket därmed kan spara ett företag högre kostnader om man bara kan välja lösningen med 304 legering istället för den med 316.

Ultrafilter bär många produkter i rostfritt stål – bl.a rostfria tankar och filterhus i alla tänkbara storlekar för vätskefiltrering.

Du hittar vår guide för vilken typ du ska välja genom att följa denna länk: Rostfri Guide Ultrafilter Scandinavia


Stigande stålpriser får stort fokus i BE Groups monter




Ett turbulent år med turbulenta priser. Stålbranschen är inne i en kritisk period där stigande priser skapar problem för tillverkningsindustrin. Nu kan BE Group äntligen träffa sina kunder för att diskutera läget på marknaden – och lära sig mer om kundens behov.

När den ena delen stavas pandemi stavas den andra ett högt tryck på stål i Europa. Inhemska producenter har helt enkelt inte klarat av att möta det höga trycket samtidigt som behovet av stål till den kinesiska industrin har ökat markant.

– Det har varit ett turbulent år i branschen med en stark efterfrågan på stål, vilket har gett en turbulent prisbild med kraftigt stigande priser. I det perspektivet är det viktigt att nu kunna träffa kunder för att prata om marknadsläget, om olika material och om vilka alternativ som finns. Men också för att vi ska förstå kundernas behov, krav och förväntningar framöver, säger Jens Karlsson, marknadschef på BE Group.

Stålbranschen är inte direkt en bransch där det presenteras nya revolutionerande produkter varje år. I stället handlar det om att hålla sig uppdaterad om råvarupriser och läget på marknaden. Att förmedla kunskap och information har därför alltid varit en viktig aspekt för BE Group på Elmia Subcontractor och i år är det kanske viktigare än någonsin.

– Marknadsläget, produkter och priser är fokus för våra duktiga säljare på plats. Det är en del av vår övergripande kommunikation och därför även på Elmia Subcontractor, säger Jens Karlsson.

Om prisbilden är en utmaning för stålbranschen, är klimatet en annan. Hållbarhetsfrågor ligger högt upp på agendan både för branschen och för de enskilda bolagen. För BE Group innebär detta bland annat ett gediget arbete med att ta fram miljövarudeklarationer för företagets produkter. Något som kommer att kommuniceras på Elmia Subcontractor.

– Vi miljövarudeklarerar våra processer och beskriver vilken miljöpåverkan en specifik produkt har under hela sin livscykel, från utvinning av råmaterial och tillverkning till transporter, användning av den färdiga applikationen och avfallshantering. Tidigare har vi använt leverantörernas EPD – Environmental Product Declaration – men nu gör vi våra egna miljövarudeklarationer. Allt för att vi ska kunna vara så transparenta som möjligt när kunden frågar efter det, säger Jens Karlsson och fortsätter:

– Det här är genuint viktigt för alla som bor på den här planeten och ur ett företagsperspektiv är det något som efterfrågas av kunderna. Vi måste möta deras krav, även om det är omfattande processer att gå igenom alla produkter.

BE Group startade som Bröderna Edstrand i Malmö redan 1885 och levererar i dag stål, rostfritt stål och aluminium till byggsektorn och tillverkningsindustrin i främst Sverige, Finland och Baltikum. Till Elmia Subcontractor 2021 kommer BE Group med ett par nyheter som presenteras i montern, bland annat en ny webbshop och en del nyinvesteringar på maskinsidan.

– Elmia Subcontractor är en mässa som passar oss bra – här befinner vi oss mitt i branschen. Med sin volym är Elmia Subcontractor unik i norra Europa och här finns såväl bredden som djupet bland både utställare och besökare. Mässan har jobbat upp en kontinuitet och har mer eller mindre blivit ett koncept, säger Jens Karlsson.


Cookie-inställningar