Solenergi
Tekniken för användning av solenergi kan delas in i två system: termisk, solenergi och elektrisk, solceller. Solenergisystemen kan antingen fungera decentralt eller i anslutning till el- och värmeförsörjningsnätet, och det finns således ett stort utbud av möjligheter
Leverantörer av Solenergi:
Energipartner
Industrivägen 11
513 32 Fristad
Tlf.: 08-80 28 05
E-mail: kontakt@energipartner.se
Kompetenser: Jordvärme, värmepumpar, bergvärme, luft/vatten värmepumpar
PLS energy systems i Hestra AB
Vikgatan 11
335 71 Hestra
Tlf.: (0)70 569 52 70
E-mail: info@plsenergy.se
Kompetenser: Solcell, solcellsystem
Mer kunskap om solenergi:
Under de senaste åren har solenergi verkligen vunnit mark, inte minst på grund av den "gröna övergången". Solenergi är många saker, det kan till exempel vara solceller och solvärme. Men solenergi är också en speciell film som sätts upp på fönster eller fasader. Solenergi är gratis energi när man inte bortser från etableringskostnaderna
Coromatic lanserar ny hybrid reservkraftslösning med möjlighet till solcellsdrift
Robin Carlsson, Head of Critical Power, Coromatic
Coromatic lanserar ny hybrid reservkraftslösning med möjlighet till solcellsdrift
Coromatic, den ledande leverantören av verksamhetskritisk infrastruktur för säker kraftförsörjning och datakommunikation, lanserar idag en helt ny typ av hybrid reservkraftslösning som kombinerar batteridrift med ett traditionellt reservkraftsaggregat för en mer energieffektiv drift.
Lösningen Smart Hybrid Power Solution, som premiärvisas på Elfack i Göteborg den 9-12 maj, är utvecklad för att möta behovet av att optimera både energiåtgången i reservkraftsanläggningen, men också för att möjliggöra för verksamheter att utnyttja möjligheten att kapa så kallade effekttoppar då elen är dyr.
Discovery säkrar livesändningar av Allsvenskan med reservkraft från Coromatic
Smart Hybrid Power Solution är utrustad med ett batteri som är den primära energikällan vid kortare avbrott och vid låga laster. På så sätt behöver inte reservkraftsaggregatet gå igång varje gång något händer, utan istället nyttjas batteriets kapacitet. När väl reservkraftsaggregatet startar kan verkningsgraden optimeras då överbliven effekt kan tas omhand av batterilagret. På detta sätt kan driften av aggregatet både minimeras och optimeras.
Batteriet kan dessutom med fördel anslutas till en solcellsanläggning och på så sätt lagra dess överskottsenergi.
- Intresset för reservkraft är generellt sett väldigt stort just nu och många investerar i nya anläggningar mot bakgrund av hotet om elbrist. Med den här hybridlösningen säkrar man både verksamhetens drift och kan dessutom bidra till att kapa topparna i elnätet genom att nyttja batteridriften, säger Robin Carlsson, Head of Critical Power.
Lösningen passar för alla typer av verksamheter men särskilt för sådana som har låg last kontinuerligt eller under vissa perioder i sina anläggningar, till exempel teleoperatörer som kan dra nytta av att kombinera reservkraften via batteri istället för att köra reservkraftsaggregatet på "tomgång" vid låga laster.
Ett annat potentiellt användningsområde är för nätägare som vid underhåll av elnätet allt oftare stöter på problem med lokala solcellsanläggningar i kombination med mobila reservkraftsaggregat. Med hjälp av Smart Hybrid Power Solution kan de lokala producenternas överkapacitet tas tillvara för att säkerställa driften av det mobila aggregatet, och underhållet kan därmed ske utan avbrott.
En annan fördel är vid perioder av elbrist då verksamheter med lösningen kan ladda batterierna när elen är billigare och sedan använda batterikapaciteten för att hjälpa till att kapa effekttoppar.
- Vi har egentligen använt två beprövade tekniker där vi kombinerar ett batteri med ett reservkraftsaggregat och får på så sätt en optimal lösning som ger både smidigare och mer energieffektiv drift, fortsätter Robin Carlsson.
Smart Hybrid Power Solution kan fås med batterikapacitet från 20 kW upp till flera Megawatt
Nordbyggs besökar- och utställarundersökning 2022: Stort köpinflytande och intresse för solteknik
Kundlojaliteten bland utställare är stark och besökarkvaliteten hög – nästan åtta av tio har köpinflytande. Det visar Nordbyggs stora besökar- och utställarundersökning som nu är klar.
– Vi ser ett ständigt växande intresse för solteknik och andra innovationer som bidrar till lägre klimatpåverkan. Det tar vi till oss i arbetet inför Nordbygg 2024, säger Lina Hann, projektchef Nordbygg.
Drygt 3000 besökare och 250 utställare deltog i den stora webbundersökningen dagarna efter att Nordbygg 2022 avslutats.
Stort köpinflytande
Att se nya produkter och innovationer var huvudsyftet för 74 procent av besökarna. 50 procent gick dit för att nätverka med branschkollegor.
Åtta av tio besökare har köpinflytande på sin arbetsplats. En av tre fann nya inköpskontakter och lika många fann det troligt att besöket skulle leda till någon form av inköp inom de närmaste 12 månaderna.
Solteknik hett
Byggteknik, värmesystem och solteknik toppar listan på mest populära ämnen för årets besökare.
– De senaste Nordbygg-mässorna har vi sett ett växande intresse för förnybar energi såsom solcellsteknik och andra innovationer som bidrar till att klimatmålen uppnås. Utvecklingen i vår omvärld och de stigande energipriserna lär bara öka det intresset. Vi tar till oss detta i planeringen av Nordbygg 2024, säger Lina Hann, projektchef Nordbygg.
Uppskattad nätverksträff
Andelen besökare från Mälardalen har ökat något sedan tidigare Nordbygg och de internationella har minskat, av förklarliga skäl. Pandemin och det minskade resandet har självklart påverkat 2022 års Nordbygg.
Andelen kvinnor har ökat tydligt under Nordbygg 2016 och 2018 men nu har ökningen planat ut.
– Vi kommer att fortsätta att satsa aktivt på att utöka andelen kvinnor. I år gjorde vi det genom det uppskattade evenemanget "Nordbyggs kvinnliga nätverksträff". Många deltagare vittnade om det positiva i att träffa och lyssna på kvinnliga branschförebilder, berättar Lina Hann.
Hög utställarlojalitet
Utställarlojaliteten är hög på Nordbygg, 70 procent säger att de ska ställa ut igen. Sex av tio anser att Nordbygg är den allra viktigaste mässan för dem.
– Bokningsläget ser utmärkt ut, de första tickade in redan under innevarande mässa. I dagsläget har 250 utställare redan bokat sin plats på Nordbygg 2024, avslutar Lina Hann.
Nordbygg i siffror
- 930 utställare varav 300 utländska
- 34 954 besök från 53 länder registrerades
- 90 procent kom från Sverige
- 44 procent kom från Mälardalen
- Åtta av tio besökare hade köpinflytande.
- 57 procent ser Nordbygg som det viktigaste stället för dem att synas på.
- 3147 besökare och 250 utställare deltog i undersökningen.
Rekordstort intresse för att investera i solel
I år kommer ny solenergi med en effekt motsvarande en kärnkraftsreaktor att installeras i Sverige, bedömer branschföreningen Svensk Solenergi. Det ökade intresset för solenergi är något som även PiteEnergi har känt av de senaste månaderna.
- Intresset hos piteborna växer och vi ser en ökad efterfrågan från både villaägare och företag som vill installera solceller till sina fastigheter. Idag finns en trygghet med att tekniken fungerar samtidigt som engagemanget för att bidra till en hållbar framtid bara blir större, säger Jörgen Andersson Strand, vd PiteEnergi.
Enligt en prognos från Svensk Solenergi byggs det minst 34 000 nya anläggningar i år. Det är en ökning med över 50 procent från de 22 000 anläggningar som anslöt sig till det svenska elnätet i fjol.
- Det är glädjande att fler väljer att investera i solenergi. Vi går mot en framtid med ett rekordstort energibehov inte minst här i norra Sverige sett till alla stora industriinvesteringar som är planerade. Då behöver vi, både privatpersoner och företag, ta vara på möjligheterna med egenproducerad energi med hjälp av solpaneler på våra tak och fasader, säger Linnea Assmundson, innovationsledare Arctic Solar som drivs av Piteå Science Park.
Piteå Science Park driver tillsammans med PiteEnergi och RISE projektet Arctic Solar som arbetar för att fler företag ska investera i solel. En viktig del i arbetet är att sprida kunskap om solel i norra Sverige. Forskning visar att just Piteå med sina ljusa sommarnätter och mer än 2000 soltimmar per år har extremt goda förutsättningar för produktion av solenergi. Den anläggning som uppfördes vid PiteEnergi år 2011 är en av de mest effektiva i hela Sverige.
- Tvärtemot vad många tror så fungerar faktiskt solceller väldigt bra i kalla klimat. Solcellerna blir mer effektiva i svalare klimat och reflektionen från snön gör att produktionen ökar ytterligare, säger Linnea Assmundson.
Faktaruta Arctic Solar
Arctic Solar är ett samverkansprojekt med syfte att öka investeringstakten i solel bland små och medelstora företag i norra Sverige.
Solenergi är ett relativt outvecklat område i Norrland, det finns en utbredd skepsis mot hur solenergi ska fungera under de mörka månaderna och med all snö. Forskning som PiteEnergi har gjort tillsammans med Luleå tekniska universitet och det norska forskningsinstitutet Norut visar dock att snö och kyla ökar produktionseffektiviteten. En solelanläggning i kallt klimat är en lönsam och klimatvänlig affär.
Investering i solel är en varumärkesstärkande åtgärd som kan användas i marknadsföring gentemot klimatmedvetna konsumenter vilket i sin tur kan ökar lönsamhet hos företagen.
Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Piteå kommun, PiteEnergi och Piteå Science Park.
Regeringen godkänner lokal energidelning – öppnar marknaden för Ferroamps PowerShare teknik
Regeringen godkänner lokal energidelning i mikronät vilket öppnar marknaden för Ferroamps PowerShare-teknik. Tekniken ökar möjligheten och lönsamheten för exempelvis bostadsrättsföreningar att investera i solenergi eller gemensamma energilager.
Som ett av de tidiga länderna i Europa godkänner Sveriges regering en förordningsändring som tillåter energidelning i mikronät. Ferroamps patenterade PowerShare teknik möjliggör just det genom att gemensamma solcellsanläggningar kan utnyttjas av alla lägenheter och byggnader i en bostadsrättsförening, eller att ett gemensamt energilager kan delas av flera byggnader, vilket leder till lägre kostnader.
Den nya förordningsändringen träder i kraft den 1 januari 2022.
- Det är fantastiskt roligt att Sverige nu följer Hollands exempel och godkänner energidelning i mikronät. Många av våra svenska kunder har avvaktat den här regeländringen och vi ser nu att de kommer att kunna realisera sina projekt med start redan i januari, säger Björn Jernström, grundare och CTO på Ferroamp.
PowerShare-tekniken innebär att flera närliggande byggnader kan sammankopplas med ett lokalt likspänningsnät för att dela gemensamma resurser som till exempel solceller, energilager i form av batterier eller snabbladdare för elbilar. Det här ger flera nyttor för kunderna, såsom ökad egenförbrukning av den producerade solenergin, lägre effektuttag från elnätet samt att ett gemensamt batterilager kan göras mindre än om varje byggnad skall ha sitt eget. På sikt kommer lokala mikronät även kunna erbjuda en ökad energisäkerhet genom att de kan fortsätta vara i drift vid avbrott i det publika elnätet.
- Vi ser oerhört positivt på att regeringen med denna förordningsändring möjliggör för aktörer som tidigare haft svårt att delta i energiomställningen, som till exempel bostadsrättsföreningar, hyresfastigheter och industriområden, att nu kunna göra lönsamma investeringar i solenergi. Det här kommer ytterligare öka viljan att investera i solenergi eller att använda gemensamma energilager för att exempelvis hantera de stora elprisvariationerna vi sett under hösten, säger Krister Werner, VD på Ferroamp.