Livsmedelsförpackningar
Matförpackningar/Livsmedelförpackningar har ofta riktlinjer och krav som måste följas för att säkerställa livsmedelssäkerheten för det som förpackas
Leverantörer av Livsmedelsförpackningar:
RAJA AB
Logistikvägen 2
438 70 Landvetter
Tlf.: 010 - 33 08 200
E-mail: info@rajapack.se
Kompetenser: Emballage, förpackningar, kartonger, påsar, etiketter, sträckfilm, palletering, tejp
Optimera din produktion med detekterbara packningar

I dag är produktsäkerhet och kvalitet viktigare än någonsin. Konsumenterna är alltmer medvetna om hur deras köpbeslut påverkar miljön. De letar efter produkter som är säkra, högkvalitativa och hållbara. Därför måste företag inom processindustrin anstränga sig extra för att se till att deras produkter är fria från främmande föremål och föroreningar, särskilt om pumpar och/eller ventiler spelar en viktig roll i produktionen.
Detekterbara packningar har funnits i flera år, men var används de, hur är de utformade och vilka fördelar har de? Läs vidare för att lära dig mer om denna typ av tekniskt tillbehör, som ofta används i säkerhets- och kvalitetsmedvetna tillverkningsföretag.
Detekterbara packningar används för att försegla utrustning för bearbetning av livsmedel och läkemedel, särskilt pumpar och ventiler, så att inga främmande föremål förorenar de färdiga livsmedlen, dryckerna eller läkemedlen. Som namnet antyder är de utformade för att kunna upptäckas av metalldetektorer eller röntgenutrustning. Detekterbara packningar skiljer sig från andra typer av sanitetspackningar genom att de är tillverkade av en kombination av metall och gummi. En del av den detekterbara packningen är vanligtvis en tunn metallremsa, t.ex. järn eller stål. Metalldelen är omsluten av gummi, som vanligtvis är tillverkat av en elastomer som är godkänd för livsmedel och läkemedel, till exempel silikon eller EPDM.
De främsta fördelarna med detekterbara packningar
Förbättrad produktsäkerhet och kvalitet
Genom att tillhandahålla en tillförlitlig tätning för utrustning för livsmedels- och läkemedelsbearbetning kan detekterbara packningar hjälpa till att förhindra läckor i processanläggningen och därmed kontaminering av slutprodukter. På så sätt bidrar de också till att minska risken för produktåterkallelser, samtidigt som de uppfyller lagstadgade standarder och upprätthåller kundernas förtroende för produktsäkerheten.
Minskade underhållskostnader
Detekterbara packningar är hållbara och har en lång livslängd, vilket kan bidra till att minska underhållskostnaderna. Genom att använda detekterbara packningar för specifika produktionsmiljöer är det möjligt att minska frekvensen av driftstopp och underhåll av utrustning.
Lätt att upptäcka
Tack vare sin intuitiva utformning är detekterbara packningar lätta att upptäcka med metalldetektorer eller röntgenapparater. På så sätt kan servicepersonalen snabbt identifiera om en spårbar packning har gått sönder eller om det finns andra problem med utrustningen.
Se vårt utbud av detekterbara packningar
Få experthjälp om detekterbara tätningar för din processanläggning
På Alfotech lagerhåller vi detekterbara EPDM-packningar för mjölkrörsanslutningar för både DIN, SMS och Clamp. Om du är intresserad av att få veta mer om hur detekterbara packningar kan gynna din produktion, tveka inte att kontakta våra försäljningskonsulter som har stor erfarenhet av just denna typ av tekniska komponenter. De kommer att kunna svara på alla dina frågor och vägleda dig till den bästa lösningen beroende på dina behov. Kontakta dem nu via e-post alfotech@alfotech.se eller telefon +46 (0) 406 450 071
Trioworld vinner Packnorth Award 2022 för återvunnen flexibel förpackning för livsmedel

Trioworld tilldelades idag Packnorth Award i kategorin "Livsmedelsförpackningar" för den första Post-Consumer Recycled (PCR) plastfilmen, godkänd för frysta livsmedelsförpackningar.
I maj i år lanserades den första Trioworld Loop-plastfilmen godkänd för livsmedelsförpackningar, innehållande 30% Post-Consumer Recyclates (PCR) dvs. plast som återvunnits efter den har använts i det syfte den tillverkades för. Produkten är den första att möjliggöra användning av återvunnen plast i livsmedelsförpackningar.
Trioworld Food Loop30 drivs av ett innovativt femlagerskoncept som uppfyller alla obligatoriska tester och simuleringar enligt EU:s bestämmelser för kontaktmaterial med livsmedel. Förpackningen är tillverkad av 30 % PCR och är 100 % återvinningsbar.
Med målsättning att öka andelen återvunnen plast i sina produkter till 50 % vid år 2030, fortsätter Trioworld att utveckla en tunnare Food Loop film för tillämpningsområden inom livsmedel.
Ytterligare två Trioworld Loop produkter var nominerade i klasserna 'Industriförpackningar' och 'Inkluderande och/eller hållbar design:
- Trioworld Loop Stretch Hood Loop50 innehåller femtio procent PCR. Den reducerar CO2-fotavtrycket med mer än trettio procent genom den kraftiga ökningen av återvunnet material. Detta utan att filmens tjocklek ökats eller produktegenskaperna påverkas. Filmen är fullt återvinningsbar.
- Trioworld Stretch Film Blown Loop30 med trettio procent PCR, som både är hållbar och håller mycket hög prestanda. Den höga kvaliteten kommer från blåsextrudering som ger en mycket hög punkteringsbeständighet och stabilitet för lastning. Det återvunna innehållet minskar CO2-fotavtrycket. Filmen är tunnare än den första högkvalitativa och hållbara sträckfilm som lanserades förra året och den har dessutom högre sträckbarhet.
* Loop = Trioworlds produkter med minst 25% Post-Consumer Recyclates (PCR) dvs. plast som återvunnits efter den har använts i det syfte den tillverkades för
Om Packnorth Awards
Packnorth Award är Nordens nya förpackningstävling. En jury har granskat och poängsatt nominerade bidrag på fyra områden – grafisk design, förpackningens effekt, valet av material och cirkularitet. Arrangör för Packnorth Award är AGI Publishing House i samarbete med nord emballage och delades ut på Scanpack i Göteborg, Sverige den 4 oktober 2022.
norelems standardkomponenter med Hygienic DESIGN bidrar till att bygga en säker och effektiv framtid för livsmedelsindustrin

I en postpandemisk värld är hygienmedvetenheten lika hög som någonsin tidigare. En av de branscher som kämpar med hygien är livsmedelsindustrin och idag är det viktigare än någonsin att upprätthålla detta förnyade fokus på hygien. Här nedan beskriver Marcus Schneck, VD för norelem, hur norelems utbud av Hygienic DESIGN-produkter erbjuder flera fördelar för tillverkare av mat och dryck.
Under de senaste två åren har det funnits ett nytt uppfräschat fokus på människors hälsa, vilket fått till följd att reglerna inom livsmedelsindustrin stramats åt. På grund av dessa strängare regler ser man på alla element i tillverkningen av mat och dryck med ny skärpa, från bästa praxis inom hälsa och säkerhet till implementering av material av högre kvalitet.
Även om dessa regler verkligen gör miljön säkrare för konsumenterna, kan det vara en utmaning för tillverkarna att faktiskt anpassa sig till dessa regler, både ur ett utförande- och kostnadsperspektiv. För vissa tillverkare ser det ut som att de skulle behöva byta ut många delar av ett tillverkningssystem på en gång. Det blir ett berg att bestiga eftersom skräddarsydda komponenter är dyra och kan ta lång tid i beställnings- och leveransprocessen. Det är här som norelems Hygienic DESIGN-standardkomponenter erbjuder en fördelaktig lösning
Fördelarna med Hygienic DESIGN-standardkomponenter
Att upprätthålla säkerhetsstandarderna för livsmedelsindustrin är absolut nödvändigt för dess framgång. Ett växande behov av livsmedelsproduktion innebär även att kunna underlätta och driva innovation inom säkerhetsstandarderna för denna industri, vilket är en av de viktigaste fördelarna med standardkomponenterna Hygienic DESIGN.
norelems Hygienic DESIGN-sortiment av standardkomponenter, såsom A4-kvalitetsprodukter i rostfritt stål, kan leverera de högsta hygienkraven samtidigt som tillverkningseffektiviteten ökar. Materialet som används för att tillverka komponenterna ger dem en längre livslängd. Dessutom är produkterna designade med speciella radier, övergångar, avfasningar och ytor utformade för att förhindra vätning - de är därför lätta att rengöra, om de behöver rengöras överhuvudtaget. Genom de minskningar av stillestånd och underhållstid som produkterna erbjuder kommer livsmedelsindustrin att kunna arbeta mer effektivt i framtiden.
Dessutom garanterar Hygienic DESIGN-standardkomponenterna minimal kontaminering från skadliga mikroorganismer som orsakar sjukdom eller försämrar produktkvaliteten, såväl som allergener, över produktionslinjer - och nu mer än någonsin är det avgörande att säkerhetsstandarder uppfylls, särskilt med det ökande behovet av livsmedelsproduktion, samt förnyat fokus på hälsa och säkerhet. Dessa produktspecifikationer strävar alla efter minskad underhållstid och ett renare, säkrare tillverkningsutrymme, vilket säkerställer en förlängd livslängd för maskinen totalt sett.
Förutom minskningen av underhålls- och stilleståndstiden, vilket ger mer ekonomiska produkter, bidrar dessa regler i sin tur till säkrare livsmedelsproduktion. Till exempel, genom visuellt detekterbar plast, kan förorenad mat identifieras snabbare. Dessutom kan förorening förhindras från att uppstå vid källan.
Var och varför ska Hygienic DESIGN-produkter implementeras?
De strängare riktlinjerna för livsmedelstillverkning samt produkternas inbyggda fördelar har skapat en ökad efterfrågan på Hygienic DESIGN-produkter från tillverkarna. Förutom att implementera klassiska standardkomponenter som låsspakar eller inställningsbultar, implementerar tillverkare redan Hygienic DESIGN-produkter som skruvar, muttrar och justerbara fötter för att koppla samman maskindelar. I takt med att riktlinjerna blir strängare kommer det att krävas förändringar av tekniken, varför norelem kontinuerligt arbetar med att utöka Hygienic DESIGN-sortimentet under de kommande åren.
Därför väljer tillverkare standardkomponenter
Fördelarna med att använda standardkomponenter snarare än skräddarsydda komponenter vid tillverkning av mat och dryck är många. Det som förmodligen kommer att vara mest tilltalande för tillverkarna är minskningen av kostnader och designtid. Ett skräddarsytt system tillverkas givetvis på beställning och har en hög kostnad förknippad med det, medan standardkomponenter har stora lager och korta leveranstider. Dessutom har standardkomponenter garanterade funktioner och ett sammanställt antal speciella designegenskaper som radier och ytor. Men det mest fördelaktiga är utan tvekan att standardkomponenter snabbt och enkelt kan bytas ut vid behov av reparation, medan ett skräddarsytt system måste beställas om och driften måste ställas in.
När det kommer till att designa och välja Hygienic DESIGN-produkter måste konstruktörer och tillverkare ta hänsyn till gällande riktlinjer samt eventuell yttre påverkan, såsom kontakt med aggressiva medier, eller det temperaturområde som produkterna tål.
norelems Hygienic DESIGN-standardkomponenter spelar en viktig roll när det gäller att upprätthålla säkerhetsstandarderna för livsmedelsindustrin. Det är genom minskningarna av stillestånd och underhållstid som de gör branschen mer effektiv och genom produkternas förlängda livslängd, som de gör den mer hållbar. Med mer press på tillverkningen än någonsin tidigare, är det avgörande med innovationer som underlättar framtiden för livsmedelsindustrin. Detta sker bland annat genom produktutveckling - en roll som norelem är extremt stolta över att spela.
Nyheter och inlägg om Livsmedelsförpackningar
Senaste om Livsmedelsförpackningar