Temperaturmätare

Temperaturmätare används bl.a. i hydrauliska system, i kombination med kontroll av driftstemperatur, har blivit mer utbredd under de senaste åren, eftersom både bättre driftsekonomi och större driftsäkerhet kan uppnås, eftersom optimal viskositet i mediet kan säkerställas.

Leverantörer av Temperaturmätare:


Armatec AB

Betagatan 1
431 49 Mölndal
Tel: +46 31 89 01 00
E-post: info@armatec.se

www.armatec.com/sv

Kompetenser: Avskiljare, Backventiler, Elmätare, Flödemätare, Kulventiler, Kägelventiler, Nivåmätare, Reglerventiler, Skjutspjällventiler, Säkerhetsventiler, Tankar, Temperaturmätare, Tryckmätare, Vakuumpumpar, Vattenmätare, Vridspjällventiler, Ångpannor

Läs mer om Armatec AB


Carl Zeiss AB

Tegeluddsvägen 76
115 28 Stockholm
Tlf.: +46 8 459 25 00
E-mail: info.metrology.nordics@zeiss.com

ZEISS Quality Excellence Center

Västerleden 62
633 47 Eskilstuna
Tlf.: +46 8 459 25 60
E-mail: qec.metrology.nordics@zeiss.com

web

Kompetenser: 3D CT-scanning, Formtoleranser, Geometriska produkt specifikationer, GPS, Precision, Längdmätning, Datortomografi, Koordinatmätmaskiner, Mätmaskiner, Positionstoleranser, Produktionsmätning, Kvalitetskontroll, Processkontroll, Optisk mätning.

Läs mer om Carl Zeiss AB


Endress+Hauser AB

Sundbybergsvägen 1
171 73 SOLNA
Tel. +46 (0)8 555 116 00
info.se.sc@endress.com

www.se.endress.com

Kompetenser: Analys Utrustning, Flödesmätare, Kalibrering, Mätning, Nivåmätning, Processinstrumentering, Temperatur Mätare, Tryckmätning, Ultraljudsmätning

Läs mer om Endress+Hauser AB


Gustaf Fagerberg AB

Klangfärgsgatan 25-27
426 52 Västra Frölunda
Tel.: 031 – 69 37 00
E-post: info@fagerberg.se

www.fagerberg.se

Kompetenser: Kulventiler, Vridspjällventiler, Kikventiler, Kägelventiler, Kilslidsventiler, Skjutspjällventiler, Reglerventiler, Säkerhetsventiler, Backventiler, Provtagning- och serviceventiler, Block and Bleed ventiler, Slangventiler, Smutsfilter, Synglas, Flödesmätning, Nivåmätning, Tryckmätning, Temperaturmätning, Vätskeanalys, Kalibrering

Läs mer om Gustaf Fagerberg AB


KLINGER Sweden AB

Kontovägen 3
175 62 Järfälla
E-mail: info@klinger.se
Tel: +46 10 199 87 00

www.klinger.se

Kompetenser: Packningar, Tätningar, Ventiler, Instrument, Manöverdon, Säkerhetsarmatur, Kompensatorer, Flänsskydd / Sprayskydd, PTFE-Packningar, Metallpackningar, O-ringar, Kulventil, Backventiler, Reglerventiler, Kägelventiler, Nålventiler, Nivå, Flöde, Temperatur, Tryck

Läs mer om KLINGER Sweden AB


ROYKON

Navervej 8
7000 Fredericia
Tlf.: +45 75 945 955
E-mail: post@roykon.dk

web

Kompetenser: Flänsar, Livsmedel rördelar, Livsmedel rördelar, Gängade delar, Kopplingar, Kompressionskopplingar, Manometrar & flödesmätare, Press rördelar, Pneumatik, PVC, Rör & rörhållare, Slangar, Slangkopplingar, Slangklämmor, Svets rördelar, Vatten & spillvatten, Vattenfiltrar, Ventiler, Vibrationsdämpare, Tillbehör

Läs mer om ROYKON


Kunskap - Installation av temperaturmätare

Artikel levererad av Morten B. Jensen, KLINGER Danmark (oversat fra Dansk)

Även om sensorer och sändare är kalibrerade och inställda på högsta mätnoggrannhet, finns det ingen garanti för att de kommer att mäta korrekt.

Alla mått kan skadas av en felaktig installation, och det är därför viktigt att följa några enkla regler när man designar systemet. Hur man monterar temperaturgivare En temperaturgivare ska monteras så att den är i kontakt med mediet där temperaturen ska mätas och så långt att omgivningen påverkar mätningen så lite som möjligt - detta ska alltid vara en kompromiss, då:

  1. Bästa mätningen får man när värmen/kylan tränger in från spetsen in i sensorn - så sensorn ska vara så kort som möjligt
  2. Värmen/kylan som påverkar massan i anslutningen kommer att leda till en termisk drift genom sensorfickan - så sensorn ska vara så långt bort från anslutningen som möjligt.

I praktiken visar det sig att en rimlig lösning är att välja en sensorlängd som är ca. 1/3 av rördiametern, men minst 20 gånger längre än diametern på sensorfickan. Kortare instickslängder kan dock anges om man kompenserar med att använda förlängd hals och isolering.

Det är inte alltid lätt att uppnå önskad instickslängd i små rör och man tvingas därför montera sensorer i en krök, eller i vinkel mot röret. Sensorn ska monteras så att sensorn (spetsen) pekar mot flödesriktningen för att få bästa mätning och största rengöringseffekt vid smutsiga media. Användning av termofickor (se bild uppe till höger) Termofickor används för att skydda insatsen mot processen, samtidigt som det blir möjligt att ta bort sensorn under drift. Fickan är alltså den del av sensorn som kommer i kontakt med mediet, och den kan utformas på en mängd olika sätt, precis som materialval och anslutningsformer kan anpassas till processen nästan för att ”behaga”. De flesta följer dock en internationell standard, där DIN 43772 förmodligen är den vanligaste. Denna standard definierar en serie standarddesigner för sensorfickor, inklusive:

  • Typ B och C, fickor med gängad anslutning
    Typ F, fickor med flänsanslutning
    Typ D, sensorfickor för svetsning.

Den termiska fickan är uppdelad i 3 delar:

  1. Insatslängd - den del som är i kontakt med mediet.
  2. Processanslutningen - den del som förbinder den termiska fickan med processen (kan påverkas av media).
  3. Instrumentanslutningen - den del som ansluter den termiska fickan till temperaturmätaren.

Termiska fickor är gjorda enligt 2 alternativa metoder:

  1. Fickor gjorda på basis av svetsade rör, även kallade "Fabricerade". Denna typ av termiska fickor har en svetssöm (TIG-svets) som kommer i kontakt med mediet
  2. Fickor av ett stycke material, även kallat "Bar stock". Denna typ av termofickor bearbetas individuellt och hålet borras med en lång borr i rätt diameter.

Beroende på de material som används är temperaturintervallet för termiska fickor begränsat. För rostfritt stål är den övre gränsen vanligtvis satt till 650°C, även om det kan vara svårt att få fickorna certifierade till mer än 450°C. Termiska fickor skyddar temperatursensorn mekaniskt, men gör också mätsystemet långsammare. Den extra massan som fickan tillför kräver extra tid för uppvärmning/kylning, precis som noggrannheten i den totala mätningen minskar. För att förbättra värmeledningsförmågan mellan fickan och sensorn används ofta en termisk pasta som stoppas i fickan innan sensorn monteras. Termopasta finns i många kvaliteter och det är en bra idé att kontrollera att pastan som används även kan användas i det temperaturområde som mätningen fungerar (en uttorkad pasta försämrar mätningen).


Elma instruments – HIK Makrolins till Pocket2




Se små detaljer ner till 500μ

Med makrolinsen till Pocket2, kan du se detaljer ända ner till 500μ (0,5mm), och det blir möjligt att mäta temperatur även på små objekt som t.ex. komponenter på ett kretskort eller liknande.

Linsen klickas enkelt fast på de termiska kamerorna i HIKMICRO Pocket-serien.


Uppkopplade skidspår




Vi vill bidra till framtidens samhälle och göra Piteå smartare. Nu kopplar vi upp några av Piteås populära längdskidspår och mäter både luft- och snötemperaturen. I somras mätte vi badtemperaturer men nu är det skidspårens tur. Med hjälp av vårt trådlösa sensornät och sensorer som kan ta emot och skicka signaler, kan vi presentera temperaturen i realtid, dessutom får du användbara vallatips av Piteå Elits åkare.

Små trådlösa och batteridrivna sensorer har nu placerats vid skidspåren på Lindbäcks stadion, Grisberget, Piteå Golfklubb, Ursberget i Bergsviken, Hemmingsmark och Rosvik och mäter temperaturen både i luften och i snön varje halvtimme, dygnet runt. Dessutom får du användbara vallatips från Piteå Elits åkare.

- Vi vill att vårt sensornät ska förenkla för Piteborna på olika sätt och vi vet att skidspåren är väldigt populära och välbesökta. Därför tycker vi att detta är en bra idé som kan bidra till att ännu fler tar sig ut och motionerar. Att vi dessutom kan samarbeta med Piteå Elit och krydda tjänsten med väderanpassade vallatips från deras åkare gör ju det hela ännu bättre, säger Björn Lavander, marknadskommunikatör.

Idag är vi vana att det flesta av våra saker är uppkopplade och nu vill vi bidra till smartare fastigheter, framtidens samhälle och ett smartare Piteå. Vi har komplettarat fibernätet med ett trådlöst sensornät som kan ta emot och skicka signaler till olika sensorer. Tekniken som kallas LoRaWAN, är en standardiserad teknik som kännetecknas av lång räckvidd, låg energiförbrukning och hög säkerhet med trygg dataöverföring. Sensorerna som drivs av batterier fungerar trådlöst och möjliggör att de även kan användas där tillgång till el saknas.

Sensorerna kan exempelvis berätta om när sopkärl behöver tömmas, mäta antalet in- och utpasseringar genom dörrar och skicka mätvärden för fukt och temperatur. Andra exempel på användningsområden är bl.a. GPS-positionering, övervakning, ljudnivåer, luftkvalité eller att kunna se lediga parkeringsplatser. Tekniken är densamma oavsett om det är skidspår, badplatser eller något annat som kopplas upp – allt sköts trådlöst via LoRa-nätet.

- Det finns massor av möjligheter med vårt sensornät, det mesta går att mäta och presentera på det sätt man vill, det är det som gör det så spännande. Vi jobbar med flera idéer till tjänster som vi hoppas kan skapa nytta för såväl enskilda villaägare, företag som samhället i stort. I somras presenterade vi badtemperaturer och nu i vinter kopplar vi upp skidspåren, säger Anders Ådemo, marknadschef.


OEM Automatic – Full kontroll på temperaturen




Har du koll på temperaturen? Vi hjälper dig med allt du behöver veta inom temperaturövervakning.

Temperaturövervakning

Som huvudleverantör av WIKAs produkter kan vi erbjuda ett komplett sortiment av temperaturgivare, termometrar, temperaturvakter och dykrör. Oavsett om temperaturmätaren ska sitta på en aseptisk yta eller en oljeplattform, har vi rätt produkt för dig. I vårt sortiment finns också temperaturgivare och mätare som är utformade för att uppfylla de höga kraven på hygien, rengöring och livslängd som finns inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Vår kundbas finns i hela Sverige och täcker allt från maskinbyggare, HVAC/R-kunder, VVS-kunder, fjärrvärme, vattenrening och energiverk till den tyngre processindustrin samt läkemedels- och livsmedelsbranschen. Nedan presenterar vi flera produktgrupper inom temperaturövervakning.

Temperaturgivare

Oavsett om du behöver RTD-givare eller termoelement så har vi temperaturgivaren för dig. Vi erbjuder kundanpassade givare med inbyggda eller separata transmittrar, kabelgivare och ytmonterade givare samt mer avancerade multipointgivare med upp till 100 mätpunkter.

  • RTD-givare: Pt100, Pt1000, NTC / Termoelement: K, J, E, N, T, S, R, B, K
  • Från -196 till +1700 °C
  • Utbytbara mätelement
  • Utsignal: givare / 4-20 mA / HART / Profibus / Fieldbus / IO-link

Termometrar

Vilken applikation du än har kan vi erbjuda en lämplig termometer för direktavläsning av temperaturen. Med temperaturområden från -200 till +700 °C, för kapillär- eller direktanslutning och visartavlor med diameter från 25 till 160 mm har vi en WIKA-termometer för nästan varje applikation.

Från enklare standardutförande till vibrationståliga, vätskefyllda visarhus, till ATEX-klassade och kundspecifika skalor. Önskar du dessutom komplettera termometern med gränslägeskontakter eller analog utsignal så fixar vi det.

  • Husdiameter från 25 mm till 160 mm
  • Bimetallutförande eller gasfyllda
  • Kompaktutförande eller med kapillärrör

Temperaturvakter

För att kontrollera och skydda en process och kringutrustning från överhettning eller nedkylning ger en temperaturvakt från WIKA en tillförlitlig övervakning.

I vårt sortiment hittar du analoga termometer-vakter, mekaniska-, elektriska- och kapillärvakter för både industri och process.

  • Kompaktutförande eller med kapillärrör
  • Med eller utan visartavla
  • Från -100C upp till +700 °C

Dykrör

Dykrör är en viktig komponent i temperaturmätningen. De används för att separera processen från områden runtomkring, vilket skyddar miljö och personal. Med ett dykrör kan driften fortsätta vid eventuellt instrumentbyte vilket ger lägre servicekostnad.

  • Inskruv, fläns, svets, eller aseptiskt
  • Rostfritt stål, Hastelloy, Titan, Tantal, Keramik, Stellite, PFA, HALAR
  • Instickslängd upp till 5000 mm

Webbläsarbaserad programvarulösning från JUMO smartWARE




Den möjliggör enkel analys och visualisering av processdata från JUMO variTRON-automationssystem. Individuella instrumentpaneler möjliggör riktad och snabb åtkomst till registrerade processdata.

Identifiering av manipulering baserad på digitala certifikat garanterar en hög datasäkerhet.

JUMO smartWARE Evaluation

 JUMO smartWARE Evaluation installeras centralt på stationära datorer, lokala servrar eller i molnet med hjälp av Docker-teknik. Det är inte nödvändigt att användaren installerar ytterligare programvara eller tilläggsprogram. Detta sparar kostnader för administrationen av systemet. Tillgången sker sedan via vanliga webbläsare. När JUMO smartWARE Evaluation väl har installerats gör det möjligt för ett obegränsat antal användare att analysera och visualisera upp till 1500 signaler - över hela världen.

En enkel översikt

En enkel översikt över enheten och anläggningen gör det möjligt att snabbt navigera och välja instrumentpaneler. Den möjliggör också en sökning och analys av delar av en batch  hela anläggningen.

Den individuella utformningen av instrumenttavlorna är ett viktigt steg mot en smart fabrik eftersom processerna kan optimeras på ett hållbart sätt baserat på de insamlade uppgifterna.

Datasäkerheten

Datasäkerheten har högsta prioritet för JUMO smartWARE Evaluation. De registrerade grunddata överförs på ett säkert sätt till en datalagring och arkiveras av JUMO variTRON 300 eller 500 via Rest API med hjälp av datadiodprincipen. Spårbarheten för de registrerade uppgifterna säkerställs även vid konfigurationsändringar eller byte av enheter.

Analysen sker i ett separat område (Dataview) och stöds av manipulationsdetektering baserad på digitala certifikat så att verifierbara processdata kan tillhandahållas tillförlitligt och snabbt för kritiska revisioner.

JUMO

JUMO bryter också ny mark när det gäller planering och kostnadssäkerhet. Faktureringen sker via en licensmodell och baseras på det antal signaler som krävs. Några avgifter för användare förekommer inte och modellen är skalbar.


Cookie-inställningar