Potentiometer
Användningen av en potentiometer som positionssensor är baserad på det faktum att den elektriska spänningen längs en ledare varierar beroende på läget när strömmen flödar i ledaren.
Leverantörer av potentiometer:
Elfa Distrelec AB
Kronborgsgränd 1
SE - 16446 Kista Sweden
Tel: 08-580 941 00
Kompetenser: Antenner, Batterier, Datorer, ESD, Inkapslingar, Kablar, Kontaktdon, Lodning, Optoelektronik, Reläer, Säkringar, Strömförsörjning
Mer kunskap om potentiometrar:
I elektronik, är en potentiometer en komponent - en tre-terminal motstånd (elektriskt motstånd) med en glidande omkopplare , så att potentiometern t.ex. kan fungera som en variabel spänningsdelare. Om endast två terminaler används (ena änden och skjutkontakten) fungerar potentiometern som ett variabelt motstånd, även känt som ett variabelt motstånd, styrmotstånd, reostat. I kretsteori och mätning är en potentiometer bara en spänningsdelare som används för att mäta elektrisk potential (spänning); komponenten är en implementering enligt samma princip, därav dess namn. Potentiometrar används vanligtvis för att styra elektriska enheter, till exempel volymkontroll på ljudutrustning. Potentiometrar som drivs av en mekanism kan användas som lägesgivare, t.ex. i en joystickeller en servomekanism. Potentiometrar används sällan för att kontrollera betydligt mer än t.ex. 1 watt, eftersom den avgivna effekten i potentiometern kommer att vara av samma storleksordning som belastningen som kontrolleras. Istället används potentiometrar för att styra en nivå av en analog signal (t.ex. volymkontrollen på ljudutrustning), och som styringång för elektriska kretsar . Till exempel använder en nätansluten dimmer en potentiometer för att styra pulsbreddsmoduleringen hos en TRIAC och på detta sätt indirekt styr glödlampans ljusstyrka.
Nya SEK Handbok 461 Potentialutjämning för skydd och funktion

Onsdagen den 9 februari släpper SEK Svensk Elstandard en ny handbok om potentialutjämning, SEK Handbok 461 Potentialutjämning för skydd och funktion. Redan nu kan du anmäl ditt intresse för handboken.
Potentialutjämning har alltid varit ett stort diskussionsämne och en orsak till många frågor i branschen:
- Ska det potentialutjämnas?
- Varför ska det potentialutjämnas?
- Ska armeringen potentialutjämnas?
- Vad är det för skillnad på potentialutjämning och skyddsutjämning?
SEK har länge haft två olika handböcker för att ge svar på många av dessa frågor. Men i vilken bok ska man leta? Nu har SEKs kommitté SEK TK 64 slagit ihop de gamla handböckerna SEK Handbok 413 Skyddsutjämning i byggnad och SEK Handbok 449 Potentialutjämning i industriella elanläggningar till en och samma handbok - SEK Handbok 461 Potentialutjämning för skydd och funktion.
Den nya handboken lanseras den 9 februari och finns då att köpa som fysisk bok eller nedladdningsbar pdf på elstandard.se. Har du ett SEK e-Standardabonnemang kommer du givetvis kunna lägga till handboken till ditt standardbibliotek.