Ångpannor
Ångpannor - För ångpannor i kontrollbox A och B måste pannmontören ha antingen ett utökat eller vanligt pannmontörcertifikat. Detta gäller även om ångpannan är i drift utan konstant övervakning.
Leverantörer av Ångpannor:
Armatec AB
Betagatan 1
431 49 Mölndal
Tel: +46 31 89 01 00
E-post: info@armatec.se
Kompetenser: Avskiljare, Backventiler, Elmätare, Flödemätare, Kulventiler, Kägelventiler, Nivåmätare, Reglerventiler, Skjutspjällventiler, Säkerhetsventiler, Tankar, Temperaturmätare, Tryckmätare, Vakuumpumpar, Vattenmätare, Vridspjällventiler, Ångpannor
Viessmann Värmeteknik AB
Box 1177
SE-164 26 KISTA
Tel: +46 (0) 8-47 48 800
E-post: info@viessmann.se
Kompetenser: Biobränslepannor, Bostadsventilation, Gaspannor, Hetvattenpannor, Oljepannor, Solceller, Solvärmesystem, Varmvattenberedare, Värmepumpar, Värmepumpar luft/vatten, Ångpannor
Mer kunskap om ångpannor:
Pannor är strukturer för produktion av varmt vatten, ånga eller varmt vatten med hjälp av en förbränningsprocess. Ångpannor används i värmesystem, fjärrvärmeverk, industri och kraftverk med mera. I moderna ångpannor värms och förångas vatten, som under högt tryck strömmar genom pannrör. Värmen tillförs genom förbränning av kolhaltigt bränsle. Ångan lämnar ångpannor under högt tryck genom tjockväggiga rör och återgår som matningsvatten efter att den kondenserats i kondensorn i den anslutna turbinanläggningen .
En ångpanna eller ånggenerator är en enhet som används för att skapa ånga genom att applicera varm energi på vatten. Även om definitionerna är något flexibla kan det sägas att äldre ånggeneratorer vanligen kallades pannor och drivs vid låga till medeltryck (1-300 psi eller 6 895-2 068 427 kPa), men vid tryck över detta är det vanligare att tala av en ånggenerator.
En ångpanna eller ånggenerator används varhelst en ångkälla behövs. Formen och storleken beror på applikationen: mobila ångmotorer som ånglok, bärbara motorer och ångdrivna fordon använder vanligtvis en mindre panna som utgör en integrerad del av fordonet. Stationära ångmotorer, industrianläggningar och kraftverk kommer vanligtvis att ha en större separat ånggenereringsanläggning ansluten till rör till den faktiska användningsplatsen. Ett anmärkningsvärt undantag är ångdrivna icke-kolanvändande lok, där varje genererad ånga överförs till en mottagare (tank) på loket.
Ånggenerator eller ångpanna är en integrerad del av en ångmotor när den betraktas som en viktig drivkraft. Men det måste behandlas separat, eftersom ett antal generatortyper till viss del kan kombineras med ett antal olika motorer. En ångpanna innehåller en förbränningskammare eller ugn för att bränna bränsle och generera värme. Värmen som genereras överförs till vatten för att göra ånga, kokningsprocessen. Detta ger mättad ånga med en hastighet som kan variera beroende på kokande vattentryck. Ju högre ugnstemperatur, desto snabbare produceras ånga. Den mättade ångan produceras så att den sedan antingen används direkt för att producera el via en turbin och generator, annars kan den överhettas till en högre temperatur,vilket i synnerhet minskar det suspenderade vatteninnehållet som gör att en given mängd ånga producerar mer arbete och skapar en större temperaturgradient, vilket minskar risken för kondensbildning. Eventuell kvarvarande värme i förbränningsgaserna kan sedan antingen evakueras eller passera genom en ekonomiserare, vars roll är att värma matningsvattnet innan det når ångpannan
Jönköping Energi bygger ångpanna för biobränsle
Jönköping Energi har byggt en pannanläggning för biobränsleeldad ångproduktion för sin kund Arlas räkning. Kapaciteten är 7 MW och pannan är planerad för kontinuerlig drift. Ångan används både för sterilisering av utrustning och i en process för att öka mjölkprodukternas hållbarhet.
Det är en biobränsleeldad pannanläggning som ska eldas med flis för produktion av ånga till Arla mejeriets produktion. Anläggningen har byggts på kundens mark i anslutning till mejeriet i södra Ljungarum intill E4 i Jönköping. Det är två byggnader som uppförts, en som rymmer tippfickan för flis från lastbil inomhus och en som är en 16 meter hög pannhall.
Tipphallen är 41x9x9 meter och rymmer bränsle för 72 timmars drift. Pannhallen har måtten 22x19x16 meter. Flispannan på 7MW består av ugn, vattenrörspanna och ekonomiser. Därtill elfilter, askhantering, ångackumulator, pumpar och värmeväxlare.
Långvarigt samarbete
–Historiskt har vi levererat fjärrvärme till mejeriet och sedan 2015 också hetvatten till kundens produktion. Nu ska vi även leverera ånga, säger Gustav Sandberg, projektledare vid Jönköping Energi.
Pannan är bygd för att kunna leverera ånga dygnet runt. För att kunna ligga på minimumlast är anläggningen även kopplad till Jönköping Energis fjärrvärmenät för att pannan med kontinuerlig drift ska kunna köra även när kunden inte behöver ånga. Utöver den fliseldade ångpannan har det byggts en biooljeeldad reservpanna för ånga på 7 MW.
Det finns två flöden i ångcentralen. Gustav Sandberg förklarar:
Renånga. Stadsvatten renas i en vattenbehandling, avgasas och pumpas till en ånggenerator. Ångan skickas vidare till Arlas produktion.
Industriånga. Vatten hettas upp till ånga i den nya biopannanläggningen och skickas till ångcentralen. Där används industriångan till avgasning och till ånggeneratorerna. Industriångan används också till hetvattenproduktion. I det flödet går ångan via en hetvattenkondensor som värmer hetvattenkretsen.
För Jönköping Energi är det inte helt nytt med kundspecifika anläggningar och redan nu finns ytterligare förfrågningar om liknande specialleveranser på energiområdet.
Hållbar i 28 dagar
Arla i Jönköping beskrivs som ett av Europas modernaste färskvarumejerier med inriktning på mjölk, fil och grädde. Det har en invägning på cirka 200 miljoner kilo mjölk per år och sysselsätter 480 personer. Mejeriet är företagets huvudenhet i Sverige för produktion av laktosfri mjölk med lång hållbarhet och det är där som ångan kommer in.
–Vi var måna om en trygg och långsiktig partner för leverans av ånga, sa Ola Allvin, chef för produktion och teknikutveckling på Arla i Jönköping när samarbetet med Jönköping Energi presenterades.
När mjölken, till övervägande del levererad från gårdar i Småland, kommer in med mjölkbilarna börjar processen med att 50 procent av laktosen filtreras bort.
Och Ola Allvin förklarar hur ångan används:
–Vi använder den dels för sterilisering av utrustning, dels i processen när vi tillverkar laktosfria varor för att öka hållbarheten. Ångan möter mjölken med 160 grader under 0,1 sekunder och sedan kyls mjölken ner till 3 grader. Därefter förpackas den och har då en hållbarhet på 28 dagar.