Förpackningar
Förpacknings- och förpackningsmaskiner säkerställer att varor / produkter förpackas på önskat sätt / metod. Förpackningen görs på väldigt olika sätt, beroende på vilken produkt du vill slå in. Förpackning sker bl.a. med folie , papper, kartong med mera
Leverantörer av förpackningar:
RAJA AB
Logistikvägen 2
438 70 Landvetter
Tlf.: 010 - 33 08 200
E-mail: info@rajapack.se
Kompetenser: Emballage, förpackningar, kartonger, påsar, etiketter, sträckfilm, palletering, tejp
Elektroskandia – Fokus på hållbara förpackningar
Fokus på hållbara förpackningar
För att minimera miljöpåverkan arbetar Elektroskandia för att minska mängden förpackningar och att de som används till så stor del som möjligt består av återvunnet material och att de kan återanvändas eller materialåtervinnas.
Antalet förpackningar i samhället ökar hela tiden, något som inte minst e-handeln bidragit till. Från att syftet med förpackningen endast varit till för att skydda produkten har den i många fall utvecklats till att bidra till produktens image och blivit en del i marknadsföringen, exempelvis när det gäller mobiltelefoner. Baksidan av myntet är dock att en ökande produktion av förpackningar tar mer råvaror i anspråk och genererar ökade utsläpp av växthusgaser samt att många förpackningar är svåra att återvinna.
-Vi arbetar för att minimera mängden förpackningar och att de ska vara gjorda av så få material som möjligt. Vi vill kunna återvinna allt ordentligt och vill därför helst ha så mycket som möjligt i återvunnen wellpapp, genomskinlig återvunnen mjukplast eller trä. Emballaget skall också endast vara till för att skydda produkten, säger Marcus Gustavsson, hållbarhetsansvarig på Elektroskandia.
Elektroskandia driver flera projekt för att öka hållbarheten då det gäller förpackningar. Allt från inköp av emballage till att packmaskinerna vid logistikcentret skär ned kartongerna maximalt. Detta för att försöka undvika att "skicka luft". Vidare använder man ej engångspallar utan istället Euro-pallar, som går att återanvända.
-Vi för också en löpande dialog med våra leverantörer kring hur de förpackar sina produkter och hur de levereras. Många av våra leverantörer är här proaktiva och vi har bland annat kunnat reducera mängden plastfilm, säger Marcus.
Även då det gäller förpackningar för produkter från Elektroskandias egna varumärken arbetar man allt mer med hållbara lösningar.
-Ett exempel värt att nämna är belysningsarmaturen Reko, som inte har någon plast i emballaget utan det är tillverkat av 65 procent återvunnen wellpapp som är 100 procent återvinningsbar. Även när det gäller nätverksprodukter från Excel har producenten tagit bort alla plastpåsar kring produkterna och ersatt med återvinningsbart emballage i kartong. Tack vare detta har man kunnat ersätta 275 000 plastpåsar och därmed sparat in 700 kilo plast!
Automatisering och effektivisering högt på agendan
Just nu sker många aktiviteter inom industrin för att öka produktiviteten på ett hållbart sätt och minska sårbarheten i de globala försörjningskedjorna. Ett av många projekt inom Lesjöfors är en helautomatiserad förpackningsprocess i Tyskland.
Att ligga i framkant inom Industry 4.0 ligger högt upp på tillverkningsindustrins agenda med digitalisering, artificiell intelligens, integrerade system, robotteknik, sensorer och automatiserade processer.
Minska koldioxidavtryck
Investeringar i modern teknik drivs också av kravet på att minska koldioxidavtrycken. Moderna robotar och automation ökar energieffektiviteten och minskar därmed direkt energiförbrukningen i produktionen. Genom högre precision producerar de också färre felaktiga produkter, vilket är positivt för förhållandet mellan resursinsats och produktion.
Helautomatiserad förpackningslinje
Inom Lesjöfors arbetar vi intensivt med frågorna och många projekt pågår parallellt. Vid Lesjöfors distributionscenter i tyska Hagen finns sedan något år en helautomatiserad förpackningsprocess för fordonsfjädrar. Från Hagen skickas produkterna ut till hela Centraleuropa. Förpackningslinjen har många fördelar, bland annat kan den hantera fem gånger fler produkter än den tidigare, vilket innebär att den packar 10 000 fjädrar dagligen. Det optimerade arbetsflödet har lett till kortare ledtider och snabbare leveranser.
”Vi tror att det är den första helautomatiska förpackningslinjen inom området fordonsfjädrar. Våra kunder signalerar att det är en stor fördel med de kortare ledtiderna som detta medfört”, säger Richard Küpper, chef för Lesjöfors Springs GmbH i Hagen.
Ökar produktiviteten Världsläget med global pandemi och försämrat säkerhetspolitiskt läge har visat svagheten i de globaliserade försörjningskedjorna. Genom automatisering och med möjligheten att erbjuda våra kunder närproducerade konkurrenskraftiga produkter ökar vår produktivitet.
Noggrant testat material med minskat koldioxidavtryck för exklusiva designmöbler
Styropor®Ccycled™ används nu till Stressless® -emballage
- Första projektet i Skandinavien: bidrar till verksamheters hållbarhetsstrategi genom att använda skyddsemballage baserad på kemiskt återvunnet plastavfall
- Högkvalitativt EPS-emballage för designmöbler
- Styropor® Ccycled™ har samma egenskaper som jungfruligt material samtidigt som det bidrar till att minska användningen av fossila råvaror
Från och med november 2021 använder Ekornes, en norsk tillverkare av exklusiva designmöbler, skyddsförpackningar i EPS (expanderbar polystyren) till sina produkter, vilket har samma egenskaper som jungfruligt material men ett lägre koldioxidavtryck. Detta uppnås genom att fossila resurser ersätts med återvunna råvaror i början av produktionen.
– Vi är verkligen stolta över att vara det första företaget som lanserar ett projekt som detta tillsammans med VARTDAL PLAST och BASF gällande designmöbler. Vi strävar alltid efter att ha den bästa förpackningslösningen för att skydda våra kvalitetsmöbler, och Styropor® Ccycled™ erbjuder precis det vi vill ha: samma egenskaper som jungfruligt material men samtidigt tillgodoser det behovet av att minska vårt koldioxidavtryck, vilket passar perfekt in i vår hållbarhetsstrategi", säger Solveig Gaundal, Compliance and CSR Manager på Ekornes.
Samma kvalitet som jungfruligt material – mindre koldioxidavtryck
Tack vare tillverkningsprocessen har Styropor® Ccycled™ samma egenskaper som traditionell Styropor®. Det inkluderar utmärkta förpackningsegenskaper såsom enastående stötdämpning och hög tryckhållfasthet, vilket är avgörande för att skydda designmöbler. Vid tillverkningen av det emballagematerial som blivit så välkänt under de senaste 70 åren ersätts de fossila råvarorna med pyrolysolja. BASF köper pyrolysoljan från teknikpartners som använder en termokemisk process som kallas pyrolys för att omvandla plastavfall, som annars skulle användas för energiåtervinning eller deponeras. BASF använder pyrolysoljan i början av produktionsprocessen för att tillverka nya plaster och andra produkter.
Eftersom de återvunna och fossila råvaror blandas i produktionen kan de inte särskiljas från varandra, och därför allokeras den återvunna delen till Styropor® Ccycled™ med hjälp av massbalansmetoden. Både tilldelningsprocessen och själva produkten har certifierats av en oberoende granskare. Jämfört med konventionell Styropor® sparas minst 50 procent av CO2i produktionen av Styropor® Ccycled™.
Styropor® Ccycled™ har dessutom flera fördelar för VARTDAL PLAST, som omvandlar EPS-pärlor från BASF till gjutna delar för Stressless®-möbler, eftersom produkten är identisk med jungfruligt material. Det gör att tillverkningsprocessen inte behöver justeras. Företaget och dess produkter är certifierade enligt certifieringsprogrammet ecoloop, vilket bekräftar att produkterna är tillverkade av 100 procent återvunnet material. "Vi är glada över att arbeta tillsammans med BASF och Ekornes i detta projekt. Det är ett bevis på vårt ömsesidiga engagemang för en mer hållbar framtid", säger Mounir El'Mourabit, produktchef på VARTDAL PLAST.
Bidrar till cirkularitet för plast – sparar resurser – skyddar miljön
"Den nuvarande miljöpolitiken fokuserar på att minska utsläppen av växthusgaser, att bevara fossila resurser och att undvika eller återanvända avfall. Genom att använda produkter från vårt ChemCycling™-projekt bidrar vår partner Ekornes aktivt till återvinningen av plastavfall efter användningsfasen och att föra in den använda plasten i ett cirkulärt kretslopp", säger Klaus Ries, chef för BASF:s Styrenics-verksamhet i Europa.