Svetsrobotar

Svetsrobotar - Robotsvetsapplikationer kan levereras med sensorer för att kompensera för toleranser. De som vanligtvis används är startpunktsensorer och bågsensorer. Startpunktssensorn bestämmer arbetsstyckets position och bågsensorn håller roboten i svetsfogen. Dessutom kan sensorer användas för att mäta robotens svetspistol

Leverantörer av svetsrobotar:


ABICOR BINZEL Sverige AB

Ringungnsgatan 4 216 16 Linhamn
0045 43621633 004540264090 www.binzel-abicor.com

Kompetencer: Svetspistol, Svetsutstyr

Läs mer om ABICOR BINZEL Sverige AB


KUKA Nordic AB


A Odhners Gata 15
421 30 Västra Frölunda
T +46 (0)31 726 62 00
Email: info.SE@kuka.com

www.kuka.com

Kompetenser: Robotar, Industriautomation, Industrirobotar, Cobots, Mobila plattformar, Robotservice, Robotutrustning

Läs mer om KUKA Nordic AB


Migatronic

Tomasgårdsvägen 13 B
441 39 Alingsås
Tel: (+46) 031 44 00 45
E-mail: info@migatronic.se

www.migatronic.com

Kompetenser: Manuell svetsning, MIG/MAG, Svetsmaskiner, Svetsutrustning, MIG/MAG, TIG

Läs mer om Migatronic


Mer kunskap om svetsrobotar:

Arc svetsning är vanligtvis MIG / MAG / TIG eller PLASMA svetsning, där svetsning sker med fyllmedel och skyddsgas. Arc svetsning är typiskt väl beprövade robotapplikationer. Svetsning med flera strängar hör dock till den svåra kategorin. I samband med svetsning bör du vara uppmärksam på standarden EN1011 och att det finns krav på utsug och skärmning för svetsljus. Parametrar av betydelse för denna typ av applikationer är: Processval där effektivitet, kvalitet och känslighet är viktiga, Produktfoggeometrier, toleranser, åtkomstförhållanden och kast under svetsning, Manipulatorval och fixturdesign, Delnummer, produktvarianter och hanteringstider, Möjlighet av produktmix och flexibilitet vid robotinstallation

Robotsvetsapplikationer kan levereras med sensorer för att kompensera för toleranser. De som vanligtvis används är startpunktsensorer och bågsensorer. Startpunktssensorn bestämmer arbetsstyckets position och bågsensorn håller roboten i svetsfogen. Dessutom kan sensorer användas för att mäta robotens svetspistol. Sensorer kommer dock att orsaka viss förlust under cykeltiden.


Tusentalet rör mellan Karlskoga och Degerfors svetsas samman – av en robot


20.nov 2023


1500 fjärrvärmerör mellan Karlskoga och Degerfors svetsas med robot

Sammankopplingen av de båda kommunernas fjärrvärmenät fortsätter och nu gör projektet en stor tidsvinst när ledningarna svetsas ihop av en robot.

Vanligtvis används robotteknik för rörsvetsning inomhus och det är ett relativt nytt grepp vid fjärrvärmeprojekt utomhus.

- Vanligtvis tar det upp till två timmar att koppla ihop ett par fjärrvärmerör av den här dimensionen och nu kan vi göra det på en kvart. Totalt handlar det om närmare 1500 skarvar så nu får projektet en stor medvind. Vi har utfört noggranna tester av metoden och fått lyckade resultat så nu kör vi på, säger Pontus Karlsson, anläggningsägare fjärrvärme på Karlskoga Energi & Miljö.

Svetsningarna beräknas pågå under ett halvår och påverkas inte av vintervädret.

Förbättrar arbetsmiljön

Robotsvetsning innebär att maskinen utför själva svetsningen och en svetsare på plats styr och övervakar processen. Det gör att arbetsmiljön blir mer ergonomisk och säkrare, och resultaten mer exakta.

Hela sammankopplingen mellan Karlskoga och Degerfors beräknas vara klar under sommaren 2024. Projektet finansieras delvis av Klimatklivet som är ett investeringsstöd från Naturvårdsverket och EU.