Cobots
Cobots är termen för samarbetsrobotar (samarbetsrobotar) eller robotarmar, dvs. små robotanordningar som arbetar nära den fysiska människan och lindrar några av de repetitiva rutinuppgifterna.
Leverantörer av Cobots:
ABB
Kopparbergsvägen 2
721 71 Västerås
Tel: +46 021-32 50 00
Kompetenser: Belysning, Elmätare, Frekvensomriktare, Generatorer, Industrirobotar, Kabelskåp, Kapslingar, Nödbelysning, PLC, Reläer, Robotar, Ställdon
KUKA Nordic AB
A Odhners Gata 15
421 30 Västra Frölunda
T +46 (0)31 726 62 00
Email: info.SE@kuka.com
Kompetenser: Robotar, Industriautomation, Industrirobotar, Cobots, Mobila plattformar, Robotservice, Robotutrustning
Universal Robots A/S
Energivej 25
5260 Odense S
Tlf.: +45 8993 8989
E-mail: ur.ne@universal-robots.com
Kompetenser: Cobots, Industrirobotar, Kollaborative robotar, Robotar, Robotgripare, Samarbetsrobotar
Mer kunskap om Cobots:
Cobots (samarbetsrobotar) kan utföra ett brett spektrum av uppgifter / roller, från tjänstrobotar inom vårdbranschen, över lärande robotar i utbildningssystemet till logistikrobotar i produktionen och på lagret. Cobots kan användas för att automatisera repetitiva, icke -ergonomiska uppgifter - t.ex. att plocka upp och lyfta tunga föremål, maskinrörelser och montering. Industriella robotar har vanligtvis använts inom industrin för bearbetning, men används lika mycket idag i den slutliga monteringen.
Cobots är i allmänhet en kostnadseffektiv och flexibel och inte minst användarvänlig samarbetsrobot som arbetar nära människor i produktionsmiljöer. Cobots gör automatisering i företaget mycket enklare än någonsin, till fördel för både små och medelstora företag
Universal Robots – Volvo Cars nya automatisering: Cobotar

Volvo Cars
TRADITIONELLT SETT HAR STORA FÖRETAG AUTOMATISERAR PRODUKTIONEN MED KOMPLEXA OCH DYRA INDUSTRIROBOTAR. ALLT FLER STORA BOLAG HAR NU BÖRJAT UPPTÄCKA EN NY VÄG FÖR AUTOMATISERING: SMIDIGA OCH KOSTNADSEFFEKTIVA KOLLABORATIVA ROBOTAR (COBOTAR). ETT AV DESSA FÖRETAG ÄR VOLVO CARS.
Robotar och automation har länge varit en del av Volvos Cars tillverkning. Dan Lämkull, som arbetar med strategi och innovation i beredningsorganisationen på Volvo Cars, bekräftar att man ofta pratar om cobotar och fördelar för mindre företag men att det även finns många möjligheter för större bolag.
– För att optimera produktionen är det viktigt att använda rätt metod och teknik där den gör mest nytta. Ibland är det bästa en mänsklig operatör och ibland är det en robot. Cobotarna är små, smidiga och lättprogrammerade. Varför ska vi ställa stora klumpiga industrirobotar för monotona och repetitiva operationer när en cobot är mycket smidigare? Men sen finns det tunga moment där det behövs en starkare maskin, säger Dan Lämkull.
I dagsläget använder Volvo Cars cobotar från Universal Robots i batterifabriken och i förstationer, såsom vid limning av innertak och vid ytbehandling. Dan ser stor potential framåt, särskilt när man har tekniken i åtanke redan när man designar produktionsflödena – vilket är en process som ofta tar lång tid att ändra i större produktioner. Det är just det som är en av anledningarna varför Dan tror att många större företag ligger efter i användningen av cobotar jämfört med mindre företag.
– Kollaborativ automation är en implementerad teknik i många företag, men hos oss är det ganska nytt. Och så är det hos många andra stora företag också. Mindre företag är ofta mer flexibla och snabbfotade i sin utveckling av tillverkningen och flödena. Vi har vaknat lite sent, men vi är igång, säger Dan Lämkull.
Kan ta över oergonomiska arbetsuppgifter
Många uppgifter skulle i framtiden kunna utföras av cobotar, menar Dan, framför allt inom logistik, plock och vid förmonteringsstationer. Ett exempel han tar upp är att skruva fast paneler på dörrar, ett arbete som sliter så pass mycket på operatörernas handleder att de endast får göra uppgiften under 1 timme varje dag.
– Det är både ett tråkigt och ett ergonomiskt ansträngande jobb. Eftersom arbetet görs på en egen dörrlinje, och inte vid monteringsbanan som rör sig 6 meter per minut, så skulle det kunna utföras av en cobot. En annan möjlig uppgift är binpicking. Det görs idag av kolleger som hela dagen står och sorterar små detaljer, vilket en cobot med ett visionsystem skulle kunna göra. Varje del kanske bara väger något kilo, men det repetitiva momentet resulterar i att medarbetare lyfter flera tiotals ton på en vecka, fortsätter Dan Lämkull.
Volvo Cars arbetar tillsammans med Ola Mellström på Universal Robots för att fortsätta utvecklingen av nyttjandet av cobotar och se var den kollaborativa automationen bäst kan nyttjas.
– Vi är igång med flera olika projekt, främst inom skruvdragning och hur vi kan underlätta med det. Ett annat spår är plasmabehandling, säger Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.
– Vilket område vi än tittar på är en viktig del att cobotarna gör det möjligt att befria medarbetarna från repetitiva, tråkiga och farliga uppgifter. På så sätt får medarbetare möjlighet att göra mer värdeskapande och oftast roligare uppgifter, fortsätter Ola Mellström.
De två största anledningar Dan ser till att använda cobotar är att minska mankostnaden och att förbättra arbetsmiljön och ergonomin för operatörerna. En annan fördel med cobotar är att det är kort return on investment (ROI). ROI:n varierar på vilken fabrik coboten används i, men i de svenska fabrikerna säger Dan att det utan tvekan finns uppgifter som har en ROI på 9 månader eller kortare. Han påpekar att cobotarna inte är snabbare än en operatör, men de kan köras 24/7 – i mörker och i kyla.
Tydlig trend i Sverige
Det är tydligt att det finns en stor potential i cobot-tekniken för stora tillverkningsföretag, och detta börjar fler och fler stora företag i Sverige få upp ögonen för.
– Det syns tydligt att allt större svenska företag intresserar sig för kollaborativa robotar, i många fall som ett flexibelt komplement till de industrirobotar de redan har i sin produktion, säger Ola Mellström.
Den gemensamma nämnaren för företagen är att de är ute efter flexibiliteten och enkelheten som cobotar för med sig gällande programmering och flyttbarhet. Användningsområdena varierar från palletering till maskinbetjäning.
– Det är flera företag som väljer att använda coboten för en sak på dagen, för att sedan låta den göra något annat på kvällen. Cobotar är här för att stanna och har en stor och viktig roll att fylla för att svenska företag ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga framöver, avslutar Ola Mellström.
Universal Robots Chief Commercial Officer, Stacey Moser, delar med sig av fem anledningar till att stora företag väljer cobot-teknik:
- Cobotar kompletterar traditionella industrirobotar, som är en viktig del av produktionen för många större företag.
- Bristen på kvalificerad arbetskraft. Nya studier visar att stora företag står inför de största utmaningarna när det gäller att rekrytera och behålla medarbetare. Cobotar kan befria anställda från repetitiva och fysiskt krävande arbetsuppgifter och ge plats för med utvecklande uppgifter.
- Förenkling, modularitet och ökad flexibilitet. Cobotar är utformade för att ha ett lättanvänt gränssnitt. De kan också enkelt flyttas runt, vilket ger en flexibilitet.
- AI skapar nya möjligheter. Under de senaste åren har maskininlärning och AI inneburit ett skifte inom industriell automation. Kombinationen av cobotar och AI löser utmanande uppgifter som man tidigare trodde var omöjliga.
- De har samma fördelar som för mindre företag. Cobotar kan hjälpa även stora företagen att förbättra produktivitet och kvalitet, minska tidsspill och i vissa fall till och med köra dygnet runt-produktion.
Läs mer om fem anledningar till att stora företag har börjat använda cobotar
UNIVERSAL ROBOTS ACADEMY HAR HJÄLPT ÖVER 200 000 PERSONER ATT ANVÄNDA KOLLABORATIV ROBOTTEKNIK

Sedan 2016 har Universal Robots, som är världensledande inom kollaborativa robotar (cobotar), erbjudit robotutbildning till kunder och andra som har intresse för cobotar.
Sedan 2016 har Universal Robots, som är världensledande inom kollaborativa robotar (cobotar), erbjudit robotutbildning till kunder och andra som har intresse för cobotar.
Och nu, 7 år senare och med 119 utbildningscenter på plats över hela världen – varav tre i Sverige, har mer än 200 000 robotentusiaster anslutit sig till Universal Robots Academy. Nästan 3 000 av dessa är svenska användare.
"Det är fantastiskt att se att så många robotentusiaster från hela världen har anslutit sig till oss för att förbättra sina robotkunskaper och dra nytta av den utbildning vi erbjuder", säger Mikkel Vahl, Global Head of Academy and Education. "Vi är ett företag med ett uppdrag - automation för alla, överallt. En viktig del av detta är att förse våra kunder och robotentusiaster med högkvalitativ utbildning som ger dem de färdigheter de behöver för att frigöra den fulla potentialen hos sina cobotar."
Med kunder som sträcker sig från stora globala företag till små familjeägda företag hjälper Universal Robots till att automatisera allt från plockning av papperskorgar till palletering av tunga laster och svetsning av fartyg. Denna variation återspeglas i UR Academy som erbjuder en rad olika kurser, från kostnadsfri virtuell e-learning till djupgående och personlig klassrumsutbildning.
"Våra kurser sträcker sig från nybörjarnivå till avancerad robotteknik, så oavsett uppgift eller företagets storlek kan du hitta relevant utbildning som kan hjälpa dig att bli ännu mer framgångsrik med din automation. Och vi kan se att det fungerar - kunder som går en utbildning hos oss blir i slutändan mer framgångsrika och självsäkra", säger Mikkel Vahl.
"Jämfört med andra industrirobotar är cobotar enklare att programmera och använda. Oavsett om du är applikationsingenjör, robotexpert eller ny inom robotik kommer du att ha nytta av att delta i instruktörsledd utbildning."
”UR Academys utbildningen på SE Automation var en bra start in i URs oändliga värd för oss. Ett tillfälle att lära sig mycket nytt och att man kan göra programmeringsmisstag där och då, så man slipper göra de senare”, säger Andreas Tigerberg, produktionstekniker på Elos Medtech.
Nya utbildningserbjudanden på gång
Användarna av UR Academy kommer från mer än 130 olika länder och har alla gått någon av de kostnadsfria onlinekurserna eller deltagit i antingen virtuell eller klassbaserad robotutbildning ledd av högt kvalificerade specialister från antingen Universal Robots eller en auktoriserad utbildningspartner.
”På Universal Robots tror vi att vår framgång ligger i våra kunders framgång. Företag som får tillgång till kunskap och insikter blir mer framgångsrika med sin automatisering och ser potentialen framåt. Kunskap förändrar och förbättrar”, säger Ola Mellström, Universal Robots svenska försäljningschef.
Utbildningsutbudet uppdateras kontinuerligt och UR Academy har flera intressanta tillägg på gång senare i år och 2024. Detta inkluderar en ny UR20 e-learning som lär kunderna att konfigurera och programmera den nyaste coboten från Universal Robots. Ny e-learning för riskbedömning och en ny och förbättrad simulator är också några av de kommande tilläggen och uppdateringarna av UR Academy.
Fakta om UR Academy
- Startade 2016
- Mer än 205 000 registrerade användare i augusti 2023
- Användare från 130 olika länder
- 119 certifierade utbildningscenter över hela världen och fler öppnar snart
Läs mer om UR Academy.
Universal Robots – Större och starkare cobot – Nu på svensk mark

I SLUTET AV 2022 BERÄTTADE UNIVERSAL ROBOTS OM SIN NYA STÖRRE OCH STARKARE COBOT: UR20. NU HAR DEN KOMMIT TILL SVERIGE OCH PÅ ONSDAGEN VISAS DEN FÖR FÖRSTA GÅNGEN I SVERIGE.
Förra veckan drog Universal Robots igång sin höstturné genom Sverige. Först ut var Gällivare, Skellefteå och Umeå. Näst på tur är Göteborg på onsdag den 6 september. Veckans stopp arrangeras tillsammans med Kameleon Robotics, och denna gång får besökarna vara med om Sverigelansering av UR20.
– Äntligen får Sverige uppleva UR20 på riktigt! UR20 är omgjord från grunden. Varje detalj har utformats strategiskt för att leverera nästa generations prestanda och kvalitet så att du kan öka genomströmningen, drifttiden och få ut fler produkter på marknaden snabbare än någonsin tidigare, säger Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.
UR20 är byggd för högre nyttolaster, snabbare hastigheter och överlägsen rörelsekontroll, allt inom ett lättviktssystem som tar minimalt med utrymme för optimal mångsidighet inom ditt befintliga produktionsutrymme. Inga speciella elanslutningar eller kostsamma kabellösningar krävs. Även med det stora klivet uppåt i prestanda är ett enfas standarduttag allt som behövs för att driva UR20. Detta kommer företagen som besöker turnén i Göteborg få uppleva som första i Sverige.
Genom att implementera automation i verksamheten, upptäcker allt fler företag att de kan ta mer nya affärer och fler ordrar med hjälp av den kollaborativa roboten. På turnéstoppet får de besökande företagen möjlighet att inspireras och lära sig mer om hur de kan använda kollaborativa robotar för att utföra repetitiva, smutsiga eller farliga arbetsuppgifter. Besökarna får träffa experter men även testa färdiga industriella applikationer med Universal Robots robotar och se en unik lösning där en UR10e packar en konsumentförpackning i fraktlåda med automatisk lådresning, etikettering, tejpning och palletering.
Bakgrund turnén:
Eventen är helt gratis, men man måste anmäla sig för att ha en garanterad plats. Lunch ingår för alla anmälda besökare.
Turnén fortsätter under hösten med event i Malmö 20/9 (tillsammans med Odigo), Kalmar 27/9 (tillsammans med Cobotech) och Luleå 29/11 (tillsammans med SE Automation).
Läs mer om turnén.
ABB utökar cobotfamiljen GoFa™

ABB utökar cobotfamiljen GoFa™
ABB lanserar två nya varianter av den kollaborativa roboten GoFaTM. GoFa 10 och GoFa 12 erbjuder nya möjligheter när företag ska utnyttja cobotautomation för att uppnå ökad effektivitet. Cobotarna kan hantera laster på upp till 10 respektive 12 kg med marknadsledande repeterbarhet och de klarar fler arbetsuppgifter i nära samarbete med personal, något som löser problem med brist på arbetskraft och yrkeskompetens samtidigt som säkerheten och produktiviteten förbättras. De nya varianterna erbjuder enkel programmering och snabb integrering i produktionsmiljöer och sänker hindren för inträde på marknaden för förstagångsanvändare, utbildare samt små och medelstora företag.
”Sedan vi lanserade vår cobot YuMi 2015 har vi byggt upp en branschledande cobotportfölj som tillgodoser den växande efterfrågan på säkra och lättanvända automationslösningar som täpper till hålen med brist på högutbildad arbetskraft”, säger Marc Segura, chef för ABB Robotics. ”Genom att tillgodose behoven av kollaborativa robotar med större laster och längre räckvidd utvidgar våra cobotar GoFa 10 och 12 fördelarna med automation till nya industritillämpningar också för förstagångsanvändare.”
Förutom den förbättrade last kapaciteten erbjuder cobotarna GoFa 10 och 12 marknadens bästa TCP-hastighet (Tool Center Point) på upp till 2 meter per sekund med 0,02 mm avvikelse för förbättrad repeterbarhet – en tvåfaldig förbättring i förhållande till jämförbara lösningar. De är IP67-certifierade mot inträngande fukt och damm och utvidgar fördelarna med snabba och noggranna kollaborativa robotar till nya industritillämpningar, där de kan automatisera krävande arbetsuppgifter som maskinbetjäning, svetsning, hantering av detaljer, polering och montering. GoFa 10 har en räckvidd på 1,62 meter – 14 procent längre än andra robotar i klassen och tillräckligt långt för att kunna hantera amerikanska pallar – något som gör den idealisk för palleteringstillämpningar.
Universal Robots – KOLLABORATIVA ROBOTAR FÖRÄNDRAR DEN GAMLA SVETSKONSTEN

Utan svetsare skulle världen falla sönder. Bokstavligt talat. Eftersom svetsjobb är avgörande för samhällen över hela världen kommer efterfrågan på svetsare bara att öka under det kommande decenniet.
Det pågår stora byggprojekt i Sverige; Förbifart Stockholm, Västlänken, Norrbotniabanan, utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm och Fyrspåret Malmö–Lund, bara för att nämna några. Projekt som alla förväntas bidra till svenska samhället och generera stora intäkter till den svenska ekonomin när de är klara. Det är dock lätt att förbise de enskilda färdigheter och komponenter som krävs för att förverkliga dem.
Alla dessa projekt är beroende av svetsare för att smälta samman de metaller som ingår i deras struktur och utformning. Svetsning är synonymt med vår byggda värld och har urgamla rötter, med de tidigaste exemplen på tryck- eller smidesvetsning från omkring 3000 f.Kr. I början värmdes två metallstycken och hamrades ihop för att skapa ett fast band. Svetsning som vi känner igen den idag kan spåras tillbaka till slutet av 1800-talet med uppfinningen av elektrisk svetsning. Enligt en marknadsundersökningsrapport kommer branschen att nå en marknadsstorlek på cirka 28,66 miljarder dollar runt om i världen fram till 2028.
Air Liquide Gas – Effektivare svetsning. Prova nya Qlixbi.
Utan svetsare skulle världen falla sönder. Bokstavligt talat. Eftersom svetsjobb är avgörande för samhällen över hela världen kommer efterfrågan på svetsare bara att öka under det kommande decenniet.
Det finns stora behov som inte matchas av antalet kvalificerade svetsare, det är stor brist på svetsare och företag jagar efter arbetskraft. Detta har branschen, Arbetsförmedlingen och SCB vittnat om i flera år. Men det är inte bara i Sverige, liknande brist råder över hela världen. Enligt American Welding Society kommer 336 000 nya svetsare att behövas i USA fram till 2026 och i Storbritannien har antalet svetsare minskat med en fjärdedel på fem år, enligt Capital City College Group.
SVETSNING – EN KONST
Svetsning är mer än att bara förbinda metalldelar med varandra. Det är både tekniskt och kreativt, det kräver ett tränat mänskligt öga och en imponerande manuell skicklighet för de mest komplexa metallsvetsarna. Det tar flera år att behärska svetskonsten och skaffa sig tillräcklig erfarenhet. Med den kreativitet och passion som svetsningen utgör är den värd att kallas en konstform.
Det är dock inte utan utmaningar. Arbetet i sig är farligt till sin natur och kräver att svetsarna kommer nära extremt höga temperaturer, material som är smält och svetsrök. Arbetet kan också vara repetitivt, med långa enkla svetsningar eller hundratals identiska svetsningar. Det är kanske inte förvånande att det är färre unga människor som börjar svetsa och utvecklar dessa färdigheter.
Spirax Sarco – Effektiv och energibesparande lösning för återvinning av flashånga
Detta leder till en kompetensbrist, och i takt med att den åldrande svetsarbetskraften går i pension blir det allt svårare att möta den ökande efterfrågan på svetsning. Var passar svetsare in i den moderna ekonomin? De är en viktig del av många branscher. Detta inkluderar tung industri och metalltillverkning, tillverkning av apparater, energi, infrastruktur, värme, ventilation och luftkonditionering samt byggnation. Brist på svetsare kan till och med hota genomförandet av stora infrastrukturprojekt, till exempel att lägga nya rör för fjärrvärme eller bygga vindkraftverk.
Men vad händer om svetsarna kunde hitta bättre verktyg för att göra villkoren och arbetsbelastningen i arbetet mer tillfredsställande? Det är här robotar kommer in i bilden.
SVETSNINGENS UTVECKLING: VAD KOMMER HÄRNÄST?
Automatiserad svetsning har funnits i flera decennier, även om den länge bara var tillgänglig för specifika användningsområden. Till exempel skapades enorma robotar för att hjälpa till att svetsa insidan av fartyg på 1980-talet. Industriell automatisering var till en början ett genomförbart alternativ endast för stora företag som verkar i miljöer med hög volym och låg blandning. Den totala marknaden för svetsrobotar är dock betydande. Enligt International Federation of Robotics stod svetsapplikationer för nästan var femte av alla nya robotinstallationer 2021 och användes främst inom bilindustrin.
Men med de färdigheter som krävs av en svetsare är lösningen på kompetensbristen inte att helt ersätta människor med automatiserade svetsmaskiner. Industrin behöver en samarbetsstrategi, en strategi som kan bidra till att öka svetsarnas produktivitet.
Kollaborativ automation, där svetsare arbetar tillsammans med robotar, är ett steg för att lösa kompetensbristen inom svetsning. Som Karl Ericsson, teknisk chef på den svenska distributören och systemintegratören SE Automation påpekar: "Att hitta svetsare är nog så svårt, att locka nya generationen till svetsaryrket är nära på omöjligt. De kollaborative robotarna slår två flugor i en smäll. De äldre svetsarna kan fortsätta att arbeta som svetsare utan att slita ut kroppen och den yngre generationen blir mer benägna att söka sig till yrket p.g.a. den nya tekniken."
"Den här typen av kollaborativ automation hjälper till att avlasta det vardagliga och öka produktiviteten, samtidigt som skickliga svetsare kan fokusera på de svetsar som faktiskt kräver deras konstnärlighet - en vinst för företaget och en vinst för den anställde."
Automatisering av det här slaget gör det möjligt att lämna över några av de mest repetitiva svetsningarna till robotar. Mänskliga ansträngningar kan i stället fokuseras på att skapa mer komplexa och konstnärliga metallarbeten; jobb som bara experter kan utföra. Svetsning handlar trots allt inte bara om att uppfylla produktionskraven. Industrin kräver kreativitet och problemlösnings för att skapa ett högkvalitativt resultat. Det är här en robot som samarbetar med en skicklig mänsklig svetsare kan tillföra verkligt värde, samtidigt som den skapar säkrare arbetsmiljöer.
ATT FRIGÖRA KRAFTEN I KOLLABORATIV SVETSNING
Trots att tekniken har funnits ett tag har användningen av kollaborativ automation för svetsning varit relativt långsam att ta fart. När mindre kollaborativa robotar först introducerades i industrin i början av 2000-talet trodde man att svetsning var en omöjligt svår uppgift för lättare robotar. Därför har svetsning med kollaborativa robotar (cobot) inte börjat bli mer utbredd förrän under de senaste fem åren, efter imponerande innovationer från ett antal olika svetsföretag.
Agaria – Lasersvetsar för plastdetaljer
Karl Ericsson på SE Automation hävdar att denna förändring är ett direkt resultat av arbetsmarknaden. "Med tillverkningsindustrin som alltmer konkurrerar om talang och med åldrande arbetskraft som också har en inverkan, vänder sig fler företag till automatisering av kontinuitet och nödvändighet - vilket är en mycket intressant förändring jämfört med den traditionella ekonomiska avkastning som så ofta motiverade automatisering (och fortfarande gör det)."
Det långsamma införandet är delvis en fråga om medvetenhet och delvis beror det på uppfattningen hos svetsare - som är skickliga hantverkare. Det är nog svårare att se automatiseringens roll i ett hantverk som svetsning än i vissa andra tillverkningsverksamheter, exempelvis lyft och packning. Men i verkligheten är en cobot bara ett verktyg, som en målare och dennes pensel eller bagarens köksassistent. Cobotens huvudsakliga syfte är att utföra repetitiva uppgifter, inte ta över den konstnärliga delen.
Just detta är något som Ola Mellström, Universal Robots svenska försäljningschef, bekräftar: ”Att kunna svetsa är ett riktigt hantverk som tar tid att bemästra och det är verkligen inte alla som klarar av det oavsett hur mycket man tränar. Dock så ser vi hur allt färre väljer att utbilda sig till svetsare och hur gapet mellan arbetsstyrkan som finns på marknaden och den efterfrågan som finns på deras tjänster konstant ökar. Men vi ser också att det är just här som våra cobotar kan hjälpa till, genom att vara svetsarens verktyg, eftersom de är så flexibla och enkla att använda så kan de få den att utföra arbetsuppgifterna precis lika bra som om de själva skulle utfört dem. Snacka om att få det bästa av två världar, svetsaren är kreativ och hen bestämmer hur det ska utföras och roboten utför sedan med exakt precision precis lika bra varje gång som svetsaren själv skulle gjort. Här har vi ett samarbete mellan maskin och människa som är helt klockrent, låt roboten ta hand om det tråkiga och smutsiga och låt oss människor vara kreativa och utveckla företaget och dess produkter.”
ARCLINE® svetslösningar – Linde Gas lanserar nytt koncept
Han fortsätter: ”Svetsning med cobot är något som vi ser att det finns stora potential för i Sverige, det finns många företag som kan öka sin konkurrenskraft och produktion på så sätt, och det är redan många som har börjat och som ser fördelarna med det. Bara ett exempel på det är Vattholma Mekano som för drygt ett år sedan började använda en MIG-svetsande UR10E-cobot för att lösa problemet med att få tag på kvalificerade svetsare.”
Med en ökande efterfrågan på metallarbeten med hög blandning och låg volym och en växande brist på kvalificerad arbetskraft bör tillverkarna sätta kollaborativ svetsning i förgrunden när de utvecklar sin sektor. Med tillgänglig teknik på plats kommer branschen att vara väl rustad för att möta framtida utmaningar med full kraft.
EN REVOLUTION INOM SVETSNING
För att vara en tusentals år gammal industri har svetsning på många sätt förblivit förvånansvärt traditionell - med tanke på att världens mest banbrytande ingenjörs- och byggprojekt är beroende av den. Med tanke på den åldrande arbetskraften och det låga antalet nya utövare som kommer in i yrket har svetsbranschen nu en möjlighet att stärka sin framtid genom att kombinera sina krafter med cobot-teknik. Experter inom branschen ser bågsvetsning, MIG- och TIG-svetsning som de första inriktningarna för kollaborativa svetstekniker, med plasmaskärning, slipning, laser- och punktsvetsning som snabba efterföljare.
Cobotar kan inte bara ge svetsarna möjlighet att göra mer av sitt hantverk, utan de ökar också svetsarnas arbetstillfredsställelse. De tar bort de repetitiva och farliga delarna – och sätter skickliga hantverkare i första hand så att de kan fortsätta med uppgiften. Svetsare som använder cobotar behåller sin kreativa frihet, och de behövs fortfarande för att lära coboten var den ska svetsa och vilka "recept" för svetsparametrar som ska tillämpas.
Genom att underlätta den fysiska ansträngningen och enformigheten i vissa svetsarbeten kan cobotar bidra till att lösa bristen på arbetskraft inom yrket genom att hålla erfarna svetsare i arbete längre och locka in yngre talanger som är entusiastiska över utsikten att använda samarbetsteknik.
På grund av detta – och i likhet med alla bra svetsar – kan svetsbranschen ha en mycket ljus och solid framtid framför sig.
VÄRLDSPREMIÄR: SVENSKA COBOTDAGEN

Den 4 maj kommer för första gången Svenska Cobotdagen arrangeras. En dag som fokuserar på kollaborativ robotik
Den 4 maj kommer för första gången Svenska Cobotdagen arrangeras. En dag som fokuserar på kollaborativ robotik. Dagen arrangeras av Universal Robots och dess partners. Evenemanget går av stapeln i Stockholm och besökarna får ta del av både föreläsningar och mässa med många olika utställare som presenterar de senaste lösningarna inom automation.
Universal Robots – Framtiden för cobotar – Hur samarbete driver innovation
Företag världen över använder kollaborativ automatisering för att lösa bristen på kvalificerad arbetskraft, öka produktiviteten och ha en mer hållbar produktion med smartare energianvändning. Tekniken för kollaborativa robotar, cobotar, har utvecklats snabbt och antalet tillämpningar och användningsområden är stort. Från mer industriella tillämpningar som maskinskötsel, svetsning och palletering, till att underlätta arbetet inom hälso- och sjukvård och jordbrukssektorn. Användningen av cobotar ökar för varje år och trenden håller i sig, cobotindustrin beräknas växa till 2,2 miljarder USD år 2026 (The Collaborative Robot Market 2022 Report, Interact Analysis).
– Cobotar göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att de är små, användarvänliga, prisvärda och flexibla. På Svenska Cobotdagen samlar vi de senaste lösningarna och de bästa experterna under ett tak för att kunna göra det tillgängligt för svenska företag. Dagen passar både för de som använt sig av cobotar i flera år och för de som precis ska starta sin automationsresa, säger Ola Mellström, Universal Robots svenska försäljningschef.
Universal Robots revolutionerar cobotvärlden -Lanserar en helt ny industriell cobot
Svenska Cobotdagen är ett stort heldagsevenemang med tidsrelevanta talare, ny teknik och applikationer med kollaborativ robotik. Dagen kommer att hållas i Västberga, Stockholm, hos Corpower Ocean. Det fullspäckade programmet startar klockan 09:00 med öppningstal från Universal Robots som sedan lämnar över till Patrik Möller, VD för Corpower Ocean, som kommer hålla en presentation om vågkraft och framtidens energi. Dagen fortsätter med mässa med ett 25-tal robotstationer som visar upp ett brett urval av applikationer med kollaborativa robotar. Utställarna delar med sig av den nya tekniken och smarta lösningar samtidigt som det på scen kommer vara 20-minuters föreläsning om automation. Besökarna för exempelvis ta del av föredrag om ”Beyond Automation: The Role of Human Skills in Achieving Robotic Precision when Processing Surfaces” med Sabina Kethelz på Nordbo Robotics, “AI based solutions giving cobots human level skills” med Miika Satori på Cambrian Robotics och ”Future-proof your robot programs and enable new applications with Cobot calibration” med Sofie Nilsson på Cognibotics.
– Det är först gången vi arrangerar Svenska Cobotdagen men vi ser att det finns ett stort intresse då många besökare redan har anmält sig och uppslutningen från branschen är enorm. Vi samlar massor av kompetens om automation och kollaborativ robotik under ett tak som besökarna för till gång till. Dessutom får de möjlighet att ställa sina frågor om automation direkt till experterna på plats, avslutar Ola Mellström.
Evenemanget är kostnadsfritt, men det är begränsat antal platser så anmälan krävs för att ha en garanterad plats.
Läs mer om Cobotdagen och ta del av detaljprogram.
Dagen arrangeras tillsammans med:
- Kameleon Robotics
- Odigo Consulting
- Arho
- Cobots Sweden
- Cobotech
- Conteqi
- SE Automation
- MiR
- Nordbo Robotics
- SMC
- Cognibotics
- Smooth Robotics
- Robominds
- Cambrian Robotics
- Aim Robotics
- Böhler welding
- OnRobot
- Schmersal
- Smartshift robotics
- Schunk
- Lorch
- Plasmatreat
- Spin Robotics
- Vention
- Gimic
- Linak
- Ewellix
- Flextrim
- Mirka
- Piab
- Scape
- Murr elektronik
SE AUTOMATION – NY ÅTERFÖRSÄLJARE FÖR UNIVERSAL ROBOTS I SVERIGE

SE Automation blir robottillverkaren Universal Robots nästa återförsäljare i Sverige. Efterfrågan på kollaborativa robotar (cobotar) har ökat mycket, de är en viktig del för att kunna övervinna många företags utmaningar. Exempelvis att kunna ha produktionen på hemmaplan, bristen på kvalificerad personal och smart energianvändning. För att svara upp på den ökade efterfrågan kommer SE Automation bland annat bidra med sin kompetens inom svetsning, den stark förankringen även i norra Sverige och sitt stora tekniskt kunnande inom integration.
Dags att automatisera hela fabriken
Cobotar göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att de är små, användarvänliga, prisvärda, flexibla och säkra att arbeta med. De kan användas inom ett brett spektrum av branscher och för många olika uppgifter. För att svara upp på den ökade efterfrågan utökar Universal Robots nu med en till återförsäljare, och valet föll på SE Automation.
– SE Automation har många styrkor. Att vi valde just dem beror framförallt på deras kompetens inom svetsning, som är ett av våra huvudsegment under kommande år, och för att de är teknisk nyfikna, vilket kommer pusha både oss och kunderna att utvecklas på ett bra sätt, säger Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.
– Det känns hedrande att Universal Robots tror på det vi gör och vårt sätt att arbeta. Vi brinner för att automatisera svensk industri med kollaborativ teknik. Sverige är stort och som integratörer kan vi inte vara överallt. Men som distributör kommer vi nu att kunna hjälpa andra integratörer ute i landet att göra det som vi gör i vår närhet, säger Karl Ericsson, SE Automations CTO.
SE Automation är sedan tidigare certifierade integratörer för Universal Robots cobotar och förra våren blev de även Universal Robots hundrade auktoriserade träningscenter i världen. Samarbetet blir ännu tätare och SE Automations kompetens kommer komma andra integratörer till godo.
– De är en stark teknisk distributör som kommer att hjälpa både integratörer och slutkunder med att hitta rätt lösningar för sin automation framöver, säger Ola Mellström.
– Vår största styrka är att vi utgår ifrån applikationen hos kunden och inte roboten. Vi förstår industriella tillämpningar och programmerar inte bara robotens rörelser. Det kan många göra, men att svetsa, slipa eller lackera med en cobot kräver mer än så, säger Karl Ericsson.
Universal Robots – Framtiden för cobotar – Hur samarbete driver innovation
Under flera år har efterfrågan ökat på cobotar. Det beror till stor del på den ökande medvetenheten om hur automatisering kan bidra till produktiviteten såväl som cobotarnas roll för att stödja företag som står inför brist på arbetskraft. Dessutom bidrar de till att energieffektivisera produktionen.
– Vi ser en väldigt stark tillväxt och ser att detta blir ett bra komplement till de andra distributörerna som redan finns. Med våra partners täcker vi nu Sverige ännu bättre både geografiskt och segmentvis, säger Ola Mellström.
– Det finns så många industrivertikaler och geografiska områden i Sverige som fortfarande inte ens börjat automatisera. Det vill vi ändra på det, säger Karl Ericsson.
Universal Robots är världsledande inom cobotar och har sålt över 50 000 exemplar. Men företaget har inte bara skapat det själv, en stark framgångsfaktor är samarbete med partners och kunder. SE Automation är en viktig del i det. SE Automation är en del av Svensk Elektrod som varit verksamma i över 40 år, och som har sina rötter i svetsning. 2015 började företaget utveckla verksamheten genom att satsa på nya teknologier, automation och cobotar.
Med cobotar kan man automatisera även de enklaste av manuella processer så att det blir kostnadseffektivt. Det är en nyckelkomponent för att man ska kunna behålla tillverkning i Sverige, samtidigt som man förbättrar arbetsmiljön för medarbetarna.
– Vi är inte indoktrinerade i ett gammalt tankesätt kring automation. Vi vill att svensk produktion ska stanna i Sverige och det gör den bara om det är lönsamt. Merparten av företag i Sverige är små och medelstora företag med en låg volym och hög blandning i sin produktion. De har historiskt sett haft svårt att räkna hem automation med robot. Så ser det inte ut idag, avslutar Karl Ericsson.
ROBOTARNA GER SIG UT PÅ VÄGARNA

Universal Robots (UR) ger sig ute på turné genom Sverige för att visa upp de flexibla och lättprogrammerade cobotarna. På turnén får besökarna själva testa cobotarna och får tips från experter om hur just de kan utveckla och förbättra sin verksamhet med hjälp av tekniken. En teknik som tidigare varit förunnad de stora företag men som tack vara coboten nu är tillgänglig även för små och medelstora företag
Användningen av cobotar ökar för varje år. Universal Robots är världsledande inom kollaborativa robotar och har mångårig erfarenhet och omfattande kunskap som man vill dela med sig av på turnéstoppen. I höstas besökte 429 person från 208 olika företag de lokala eventen.
– Vi har tidigare varit ute på turné, det finns ett stort intresse och behov så vi har valt att fortsätta och på så sätt ge ännu fler företag möjligheten att få upptäcka fördelarna med automatisering, säger Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.
Tillsammans med partners kommer fem orter att besökas, den första staden Malmö besöks den 8 mars och den sista är Stockholm den 4 maj. Turnén gör det möjligt för företag att fysiskt få bekanta sig med URs cobotar och förstå hur de kan lösa produktionsutmaningar, samtidigt som produktiviteten och kvaliteten ökar. Besökaren får också chansen att prata med experter om lösningar som passar just för dem.
– Allt fler mindre företag upptäcker att de kan ta hem nya affärer och fler ordrar med hjälp av en cobot. Genom vår turné vill vi möjliggöra för företag att utforska hur cobotar kan utveckla deras verksamhet och ta företaget till nästa nivå, säger Ola Mellström.
Coboten hantera olika typer av utmaningar såsom produktkvalitet, produktivitet och brist på kvalificerad arbetskraft. Den främjar lokal och hållbar produktion samtidigt som den bidrar till konkurrenskraft och god arbetsmiljö.
– Vi märkt att företagen på en begränsad tid kan lära sig mycket om olika användningsområden för kollaborativa robotar, få inspiration om vad som är möjligt att göra samt nätverka med andra företag som är i en liknande situation. Det har lett till att processen för kunden blir mycket kortare och de kan då snabbare komma i gång med sin automationsresa, fortsätter Ola Mellström.
TURNÉN BESÖKER 5 ORTER UNDER VÅREN 2023:
8/3 Malmö
9/3 Göteborg
21/3 Östersund
23/3 Örnsköldsvik
4/5 Stockholm
Universal Robots – Framtiden för cobotar – Hur samarbete driver innovation

Tekniken för samarbetsrobotar (cobotar) har utvecklats snabbt och antalet tillämpningar och användningsområden är stort. Från mer industriella tillämpningar som maskinskötsel, svetsning och palletering, till att underlätta arbetet inom hälso- och sjukvården och jordbrukssektorn, är det tydligt att cobotar är extremt mångsidiga.
Alla teknikföretag lider dock av samma problem - de kan inte ha expertkunskap inom alla områden. Detta förklarar varför de flesta tillämpningar på din smarta telefon är gjorda av andra företag. Ett liknande fenomen återfinns i robotikens värld. För att skapa ett robotsystem krävs hårdvaru- och mjukvaruutveckling, programutveckling, sensorer och gränssnitt för att nämna några element. Det är avancerad teknik som kan öppna upp många möjligheter, när robotföretag samarbeta banar de väg för tillväxt och innovation.
ETT EKOSYSTEM SOM BYGGER PÅ SAMARBETE
Universal Robots anser att ett öppet system är det bästa sättet att få sofistikerad teknik i kundernas händer. Medan vissa tillverkare väljer att tillverka sina egna ändmekanismer har Universal Robots valt en ekosystemmodell, som bygger på samarbete mellan företag, för att säkerställa det största urvalet och högsta möjliga kvalitet på cobot-ändmekanismer och tilläggsmoduler.
UR+-plattformen omfattar nu mer än 300 UR+-partners, varav fyra av dessa är svenska. Plattformen erbjuder mer än 400 certifierade UR+-komponenter, kit, programvara, säkerhetstillbehör och lösningar som integreras sömlöst med UR-cobotarna. Detta har kommit som ett resultat av ekosystemets öppna plattform. Rob Goldiez, medgrundare av UR-partnern Hirebotics, säger:
"Det faktum att plattformen är öppen och lättillgänglig gör att vi kan samarbeta på sätt som helt enkelt inte skulle vara möjliga med en robot tillverkad av ett annat företag."
Samarbete i denna skala har lett till både innovation och valmöjligheter. På grund av storleken och mångfalden i UR+-portföljen av certifierade produkter är det mer sannolikt att kunderna hittar precis rätt verktyg för sin tillämpning än hos andra leverantörer.
INNOVATIVA LÖSNINGAR: EN STRÖM AV NYA TILLÄMPNINGAR
Eftersom fler företag än någonsin tidigare vänder sig till samverkande automatisering (under 2021 ökade robotinstallationerna i Sverige med 36% till 1803 enheter) ökar antalet kompletta nyckelfärdiga lösningar. Dessa skapas ofta av tillverkare av originalutrustning (OEM) som har sett en fördel i att integrera UR-plattformen i sina egna produkter. OEM-lösningar innehåller en UR-cobot, hårdvara, programvara, installation, support och utbildning.
FÖRDELEN MED ATT VARA EN UR+ PARTNER
"Att vara en UR+ partner är så mycket mer än att bara vara en partner på pappret, man får också möjligheten att interagera, dela erfarenheter och prata framtidens automationslösningar i ett teknikintresserat och rikstäckande nätverk" säger Andreas Axstrin på det svenska bolaget Ewellix.
Andreas Axstrin träffade Ola Mellström, som är försäljningschef för Universal Robots svenska marknad under 2022 års ScanAutomatik mässa i Göteborg. Inte långt därefter fick Ewellix möjligheten att presentera sina produkter och lösningar för flertalet partners.
"Vi hoppas att under 2023 få interagera ännu mer, både i digitala och fysiska forum” Säger Andreas Axstrin.
Ola Mellström ser också bara fördelar med att arbeta med ekosystemet UR+:
"Det som jag tycker är den absolut största fördelen att arbeta med vårt ekosystem UR+ är att vi på detta sätt gör automation enkelt och tillgängligt för alla slutkunder. Eftersom dessa produkter är certifierade av oss har vi satt vår kvalitetsstämpel på dem och vet att det är plug and play med vår robot."
Universal Robots – Cobotar förändrar framtiden – och nutiden

BARA FANTASIN SÄTTER GRÄNSER
Automatisering av industrin går framåt och försäljningen av robotar ökar, vilket bland annat IFR statistik för 2021 visar. Universal Robots ser en tillväxt på 30 % under de två första kvartalen 2022 jämfört med första halvåret 2021. Och behovet av automationslösningar ökar hela tiden.
Två anledningar till detta är att e-handeln ökar och att flera företag väljer att ta hem produktion. Men det är även ett led i att fler och fler branscher inser mervärdet av att använda robotar och att kollaborativa robotar, cobotarna, öppnar upp för nya användningsområden då coboten är billigare än en industrirobot, är lättprogrammerad, har litet foot print och kan arbetat sida vid sida med människor.
– Cobotar kostar en bråkdel av traditionella automatiserade system och har en kort återbetalningstid. Repetitiva uppgifter kan automatiseras så att personalen i stället kan få tid att göra mer kvalitativa uppgifter och utveckling. Det resulterar i bättre arbetsmiljö, mer konsekvent kvalitet och nöjdare medarbetare, menar Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.
KOLLABORATIVA ROBOTAR ÖPPNAR UPP FÖR NYA MÖJLIGHETER
Universal Robots lyfter fram den ökade efterfrågan på automatisering inom svetsning som en stor del i den starka tillväxten under första halvåret. Men vi kan även se andra branscher som nyttjar cobotar för att utvecklas. Några exempel på det är användning av cobotar:
- I jordbruk - Coboten kan underlätta arbetet på flera sätt exempelvis när frukt ska skördas. Det används världen över men även i Sverige arbetar Äppelriket med att automatisera arbetet med att packa nyskördade äpplen i kartonger (https://automation.se/fyra-robotar-och-en-patentansokan/) (Bild tagen på plats på Helsingborgsföretaget Rscued)

- I testlaboratorier – Hantering och sortering av prover kan optimeras med cobotar. På Köpenhamns universitetssjukhus har användningar av cobotar gjort det möjligt för laboratoriet att upprätthålla sin svarstid utan att ta in ytterligare personal, trots en 20 % ökning. (https://www.universal-robots.com/se/fallstudier/gentofte-hospital/). Även sjukhus i Skåne har nyligen investerat i cobotar för att packa upp och sortera prover. (https://www.verkstaderna.se/article/view/825170/danskt_foretag_levererar_robotlosning_for_svenska_sjukhus).

Universal Robots – Hur bra är egentligen nya coboten UR20?

Vad tycker egentligen Karl Ericsson på Svenska elektrod, Linus Nyman på Cobotech och Thomas Hvarvenius på Conteqi om cobot-nyheten UR20?
Den nya coboten, med namnet UR20, har en helt ny utformning baserad på Universal Robots erfarenhet av mycket raffinerad teknik och är det senaste tillskottet till företagets starka portfölj av cobotar. Det är flera fördelar med UR20, från snabbare cykeltider och förmågan att hantera tyngre laster till större räckvidd med ett litet fotavtryck samt avancerade förbättringar av mjukvaran.
Men för att ta reda på vad andra tycker om nyheten ställde vi några frågor till Karl Ericsson på Svenska elektrod, Linus Nyman på Cobotech och Thomas Hvarvenius på Conteqi.
Universal Robots revolutionerar cobotvärlden -Lanserar en helt ny industriell cobot

Universal Robots, den danska tillverkaren av kollaborativa robotar (cobotar), tillkännager idag att de kommer att lägga till en ny 20 kg cobot till sitt produktsortiment.
Universal Robots, den danska tillverkaren av kollaborativa robotar (cobotar), tillkännager idag att de kommer att lägga till en ny 20 kg cobot till sitt produktsortiment.
Den nya coboten, med namnet UR20, har en helt ny utformning baserad på Universal Robots erfarenhet av mycket raffinerad teknik och är det senaste tillskottet till företagets starka portfölj av cobotar.
UR20 är det bästa beviset hittills på Universal Robots oöverträffade innovationsförmåga inom cobotområdet, med en helt ny design som möjliggör ännu snabbare cykeltider samt förmågan att hantera tyngre laster. Dess räckvidd på 1750 mm har utformats för att fungera till full höjd av den standardiserade EUR-pallen, vilket kommer att förändra hur företag paketerar och palleterar, samtidigt som det lilla fotavtrycket gör det möjligt för företag att uppnå mer inom sitt befintliga produktionsutrymme.
Förutom palletering förväntar sig Universal Robots att UR20 kommer att användas för svetsning, materialhantering, maskinlastning och maskinhantering, samt för innovativa lösningar som skapas av det omfattande partnerekosystem.
Företagets VD, Kim Povlsen berättar:
– Det här är inte bara en större version av våra befintliga cobotar, det är en omdefinition av coboten.
– UR20 är den mest innovativa coboten som vi har producerat, den har den senaste tekniken men är baserad på 17 års tekniskerfarenhet inom robotindustrin. Våra expertingenjörer har helt omarbetat armen samtidigt som de behåller samma intuitiva användargränssnitt som vi länge har hyllats för.
– Fördelarna med UR20 är signifikanta, från snabbare cykeltider och förmågan att hantera tyngre laster till större räckvidd med ett litet fotavtryck. Vi har också implementerat avancerade förbättringar av mjukvaran, vilket ger användarna enorma möjligheter att kontrollera robotens rörelse från styrplattan – pendanten.
Universal Robots lanserade världens första kommersiellt gångbara cobot 2008 och har sedan dess byggt upp ett ekosystem med mer än 1 100 integratörer, distributörer och oberoende partners som skapar komponenter, kit och applikationer för cobotarna. Företaget har sålt mer än 50 000 cobotar och har dragit nytta av den kunskap som erhållits genom sin etablerade kundbas i utformningen av den senaste coboten.
UR20 är starten på en ny serie innovativa, nästa generationens cobotar, som kommer att komplettera företagets mycket framgångsrika e-serie.
Kim Povlsen fortsätter:
– Vårt engagemang för varje kunds framgång återspeglas i den ansträngning vi lägger ner på att skapa våra produkter, utvecklingen av UR20 är ett perfekt exempel på detta. Vi är dedikerade till kvalitetsteknik, nordisk design och en enastående användarupplevelse av både hårdvara och mjukvara.
– UR20 är bara början. Vi lanserar nästa generation av cobotar och först ut är denna modell med hög nyttolast eftersom den kommer att göra end-to-end-automatisering till verklighet för våra kunder. Det gör att de kan använda cobotautomatisering för att hantera nya typer av uppgifter. Nästa steg i att omdefiniera automatisering kommer att vara att ta med samma innovativa funktioner till en ny familj av cobotar. Vi kan knappt bärga oss med att visa dig vad framtiden har att erbjuda.
Stort intresse gav Svenska Elektrod affärer direkt

Vad kan en kollaborativ robot egentligen göra? Svetsning, slipning och ytbehandlingen är bara tre exempel som Svenska Elektrod visade i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik. Tre exempel som samtidigt gav upphov till två affärer direkt i montern.
Trycket var högt hos Svenska Elektrod på Elmia Svets och Fogningsteknik. Anledningen? De kollaborativa svetsrobotarna från Universal Robots som demonstrerade svetsning, slipning och ytbehandling i montern. Lösningar som kan vara en nyckel för att vi ska kunna ha en tillverkningsindustri i Sverige även i framtiden.
– Det är allmänt svårt att få tag på arbetskraft och särskilt svårt inom tillverkningsindustrin. En kollaborativ robot löser visserligen ingenting av sig själv, men den kan bli verkstadsarbetarens hjälpreda. Det är en viktig komponent för att kunna bibehålla fortsatt tillverkning i Sverige, säger Karl Ericsson, vd på Svenska Elektrod.
Kan mer än man tror
Han lyfte två saker som stack ut bland besökarna i montern. Först och främst ett oerhört stort intresse för kollaborativa svetsrobotar. Därefter, vilket var den andra iakttagelsen, en bristande kunskap om vad en kollaborativ robot kan göra.
Något som Svenska Elektrod och Karl Ericsson vill ändra på.
– En kollaborativ robot kan användas till allt där du har manuell svetsning i dag och där svetsningen tar en betydande del av tiden. Det innebär nämligen att du måste låsa upp en person under väldigt lång tid. Utöver det fungerar robotarna för hela spannet, från produktion till reparation och underhåll, säger han.
Svetsning, slipning och ytbehandling visades i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik, men Karl Ericsson säger att det i princip bara är fantasin som sätter gränserna.
– De flesta vi möter vet om att det finns kollaborativa svetsrobotar och vissa kanske redan har implementerat det, men de förstår inte riktigt hur enkelt det är. Vi är till exempel i gång med projekt inom pulverlackering, gängning och även plockning av dumplings. Det finns egentligen ingenting som en kollaborativ robot inte kan göra.
Enkelt användargränssnitt
Svenska Elektrod är certifierade Universal Robots-integratörer och sköter hela intergrationsjobbet åt kunden, inklusive CE-märkning av lösningarna. Dessutom utbildar de blivande operatörer för att bättre kunna nyttja robotarnas alla egenskaper.
– Det gör att våra kunder har rätt kunskapsnivå för att kunna ta över robotarna när vi är färdiga. Vi är även unika på så sätt att vårt gränssnitt inte är beroende av fabrikat plus att själva inlärningen av mjukvaran är väldigt enkel – man vill ju "up and running" så snabbt som möjligt.
Affärer redan första dagarna
Intresset under Elmia Svets och Fogningsteknik då? Ja, det var så pass stort att Svenska Elektrod sålde två kollaborativa robotlösningar redan under de första dagarna på mässan.
– Båda affärerna var med kunder som vi endast hade träffat snabbt på webinarer och liknande tidigare. Det var först när de kom hit till mässan som de tog beslutet, så det var verkligen här som affärerna gjordes, säger Karl Ericsson.
Vad kan en kollaborativ robot egentligen göra? Svetsning, slipning och ytbehandlingen är bara tre exempel som Svenska Elektrod visade i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik. Tre exempel som samtidigt gav upphov till två affärer direkt i montern.
Trycket var högt hos Svenska Elektrod på Elmia Svets och Fogningsteknik. Anledningen? De kollaborativa svetsrobotarna från Universal Robots som demonstrerade svetsning, slipning och ytbehandling i montern. Lösningar som kan vara en nyckel för att vi ska kunna ha en tillverkningsindustri i Sverige även i framtiden.
– Det är allmänt svårt att få tag på arbetskraft och särskilt svårt inom tillverkningsindustrin. En kollaborativ robot löser visserligen ingenting av sig själv, men den kan bli verkstadsarbetarens hjälpreda. Det är en viktig komponent för att kunna bibehålla fortsatt tillverkning i Sverige, säger Karl Ericsson, vd på Svenska Elektrod.
Kan mer än man tror
Han lyfte två saker som stack ut bland besökarna i montern. Först och främst ett oerhört stort intresse för kollaborativa svetsrobotar. Därefter, vilket var den andra iakttagelsen, en bristande kunskap om vad en kollaborativ robot kan göra.
Något som Svenska Elektrod och Karl Ericsson vill ändra på.
– En kollaborativ robot kan användas till allt där du har manuell svetsning i dag och där svetsningen tar en betydande del av tiden. Det innebär nämligen att du måste låsa upp en person under väldigt lång tid. Utöver det fungerar robotarna för hela spannet, från produktion till reparation och underhåll, säger han.
Svetsning, slipning och ytbehandling visades i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik, men Karl Ericsson säger att det i princip bara är fantasin som sätter gränserna.
– De flesta vi möter vet om att det finns kollaborativa svetsrobotar och vissa kanske redan har implementerat det, men de förstår inte riktigt hur enkelt det är. Vi är till exempel i gång med projekt inom pulverlackering, gängning och även plockning av dumplings. Det finns egentligen ingenting som en kollaborativ robot inte kan göra.
Enkelt användargränssnitt
Svenska Elektrod är certifierade Universal Robots-integratörer och sköter hela intergrationsjobbet åt kunden, inklusive CE-märkning av lösningarna. Dessutom utbildar de blivande operatörer för att bättre kunna nyttja robotarnas alla egenskaper.
– Det gör att våra kunder har rätt kunskapsnivå för att kunna ta över robotarna när vi är färdiga. Vi är även unika på så sätt att vårt gränssnitt inte är beroende av fabrikat plus att själva inlärningen av mjukvaran är väldigt enkel – man vill ju "up and running" så snabbt som möjligt.
Affärer redan första dagarna
Intresset under Elmia Svets och Fogningsteknik då? Ja, det var så pass stort att Svenska Elektrod sålde två kollaborativa robotlösningar redan under de första dagarna på mässan.
– Båda affärerna var med kunder som vi endast hade träffat snabbt på webinarer och liknande tidigare. Det var först när de kom hit till mässan som de tog beslutet, så det var verkligen här som affärerna gjordes, säger Karl Ericsson.
Kameleon Robotics – Ny återförsäljare för Universal Robots i Sverige

Nystartade Kameleon Robotics blir robottillverkaren Universal Robots tredje återförsäljare i Sverige. Efterfrågan på kollaborativa robotar (cobotar) har ökat mycket, inte minst under pandemi, då de är en viktig del för att kunna ha produktionen på hemmaplan och få bättre kontroll över produktion och leverans.
Cobotar göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att de är små, användarvänliga, prisvärda, flexibla och säkra att arbeta med. De kan användas inom ett brett spektrum av branscher och för många olika uppgifter. För att svara upp på den ökade efterfrågan utökar Universal Robots nu med en ny återförsäljare, och valet föll på Kameleon Robotics.
– Kameleon Robotics blir ett väldigt starkt komplement till vad vi tidigare har i Sverige gällande återförsäljare då de riktar in sig på ett annat område, ett område där det finns stor potential, säger Ola Mellström, försäljningschef för Universal Robots i Sverige.
Kameleon Robotics är ett nystartat företag i Göteborg som distribuerar automatiserade lösningar kopplat till livsmedelsindustrin i Sverige baserat på Universal Robots kollaborativa robotar. Företaget erbjuder flexibla och effektiva lösningar för bland annat palletering. Trots att de är nystartade har de en lång erfarenhet i ryggen genom att de är en del av Kameleon Gruppen som är den ledande distributören av Universal Robots cobotar i Norge, samt en del av Fagerstorp AB som genom dotterbolaget Cobots Sweden även de är återförsäljare av Universal Robots cobotar i Sverige.
Kameleon Robotics AB väntas vara i gång med verksamheten senare under våren. Bolaget är registrerat och de första cobotarna är på plats. De fokuserar på mat och dryckesindustrin och palletering inom det, de har ett nära samarbete med UR+ partnern Rocketfarm som har utvecklat effektiva lösning för detta.