Robotar
Robotar - En robot är en programmerbar manipulator som utför industriella arbetsuppgifter som att flytta material, arbetsstycken, verktyg eller specialanordningar längs programmerade banor. Utvecklingen av industrirobotar började på 1960 -talet i USA. I slutet av sextiotalet levererades de två första robotarna från USA till Japan.
Leverantörer av Robotar:
ABB
Kopparbergsvägen 2
721 71 Västerås
Tel: +46 021-32 50 00
Kompetenser: Belysning, Elmätare, Frekvensomriktare, Generatorer, Industrirobotar, Kabelskåp, Kapslingar, Nödbelysning, PLC, Reläer, Robotar, Ställdon
KUKA Nordic AB
A Odhners Gata 15
421 30 Västra Frölunda
T +46 (0)31 726 62 00
Email: info.SE@kuka.com
Kompetenser: Robotar, Industriautomation, Industrirobotar, Cobots, Mobila plattformar, Robotservice, Robotutrustning
SmartLift A/S
N. A. Christensens Vej 39
7900 Nykøbing M
Tlf.: +46 738 604 040
E-mail: smart@smartlift.com
Kompetenser: Liftar, Glasliftar, Glaslyftare, Glasrobotar, Lyftrobotar
Universal Robots A/S
Energivej 25
5260 Odense S
Tlf.: +45 8993 8989
E-mail: ur.ne@universal-robots.com
Kompetenser: Cobots, Industrirobotar, Kollaborative robotar, Robotar, Robotgripare, Samarbetsrobotar
Mer kunskap om Robotar:
Idag finns det flera olika typer av robotar och robotlösningar för industrin, inklusive samarbetsrobotar (cobots) som kompletterar en maskin med dess programmerade prestanda. Robotarmar har också blivit extremt populära och utbredet och som namnet antyder en "arm" som är programmerad för att göra upprepade identiska rörelser. En industrirobot definieras av ISO som en automatiskt styrd, omprogrammerbar, multipurpose manipulator programmerbar i tre eller flera axlar. Robotteknikens område kan mer praktiskt definieras som studier, design och användning av robotsystem för tillverkning (en högsta definition är baserad på den tidigare definitionen av robot).
Typiska tillämpningar av industrirobotar inkluderar svetsning, målning, montering, plockning och plats (såsom förpackning, palletering och SMT), produktinspektion och testning, allt utfört med hög uthållighet, hastighet och precision.
Sammankopplad precision
En medicinsk robot är ett specialiserat robotsystem som är utformat för användning i olika medicinska tillämpningar, allt från kirurgi och rehabilitering till diagnostik och telenärvaro
Kontakternas avgörande roll i att forma framtiden för medicinska robotar
Elkontakter spelar en avgörande roll i medicinska robotar genom att underlätta överföringen av ström, signaler och data mellan olika komponenter. De säkerställer smidig kommunikation och samordning, vilket gör det möjligt för roboten att utföra komplexa uppgifter exakt och effektivt. Här fördjupar sig Isaac Noble, europeisk produktansvarig på kontaktspecialisten PEI-Genesis, i den roll som kontakter spelar i utvecklandet av medicinska robotar.
Enligt International Federation of Robotics ökade det totala antalet servicerobotar som såldes för professionellt bruk med 48 procent under 2022 till 158 000 enheter globalt. När det gäller de mest populära applikationerna kom medicinska robotar på tredje plats efter logistik och gästfrihet.
En medicinsk robot är ett specialiserat robotsystem som är utformat för användning i olika medicinska tillämpningar, allt från kirurgi och rehabilitering till diagnostik och telenärvaro. Dessa robotar är utvecklade för att hjälpa hälso- och sjukvårdspersonal, förbättra noggrannheten i medicinska förfaranden, förbättra patientresultaten och tillhandahålla innovativa lösningar inom medicinområdet. Medicinska robotar kan ha olika former, funktioner och nivåer av autonomi, beroende på deras avsedda syfte.
År 2000 godkände FDA användningen av da Vinci Surgical System i allmän laparoskopisk kirurgi, följt av godkännanden för andra system, inklusive strålbehandling och rekonstruktiv kirurgi. I och med utvecklingen av generativ AI och maskininlärning kommer autonoma robotar i framtiden att kunna utföra fjärrkirurgi eller förutsäga sjukdomsåterfall och -progression.
Uppkoppling är avgörande för att säkerställa att medicinska robotar fungerar korrekt och att nya medicinska framsteg är framgångsrika. På grund av medicinska robotars känsliga natur måste elkontakter uppfylla specifika standarder, som beskrivs nedan.
Mekanisk hållbarhet
Robotsystem involverar repetitiva rörelser, vibrationer och mekanisk påfrestning. Kontakter som används i dessa system måste vara tillräckligt robusta för att tåla kontinuerlig användning utan fel, samtidigt som de säkerställer sömlös anslutning och oavbruten kraftöverföring under kritiska förfaranden.
På samma sätt bidrar kontakter till införlivandet av redundans och felsäkra mekanismer, vilket minimerar risken för systemfel under kirurgi eller diagnostiska processer. Redundanta kontakter och reservsystem säkerställer kontinuitet i händelse av oväntade problem, vilket förbättrar den övergripande säkerheten för medicinsk robotteknik.
Storleks- och viktbegränsningar
I medicinska tillämpningar är utrymme och vikt ofta begränsade, vilket innebär att kontakterna måste vara kompakta och lätta för att passa in i robotsystemet. Mindre, mer hållbara kontakter möjliggör invecklad design och förbättrad funktionalitet. En kompakt design är också avgörande för enkel integrering och för att förhindra störningar i robotens rörelser under förfaranden.
Kontakter bidrar också till robotarnas modulära design, vilket möjliggör enklare uppgraderingar och underhåll. De underlättar plug-and-play-integreringen av nya moduler, vilket främjar flexibilitet och anpassningsförmåga inom det snabbt utvecklande området medicinsk robotik.
Elektrisk prestanda
Kontakterna måste bibehålla konstant elektrisk prestanda, vilket minskar energiförluster och värmeutveckling. De bör även minimera signalförlust och överhörning för att säkerställa korrekt dataöverföring.
Samtidigt använder medicinska robotar ofta olika elektroniska apparater, och kontakter måste utformas för att minimera elektromagnetisk störning (EMI) och säkerställa kompatibilitet med annan medicinsk utrustning i närheten. Detta är avgörande för att förhindra störningar i kommunikationen och upprätthålla noggrannheten i diagnostiska och kirurgiska ingrepp.
Sterilisering
Eftersom kontakterna ofta används i kirurgiska miljöer måste de utformas för att tåla frekventa steriliseringsprocesser. Kompatibilitet med autoklavering, kemisk desinfektion eller andra steriliseringsmetoder är också avgörande för att upprätthålla en steril miljö under medicinska procedurer.
Kontakter måste tillverkas av material som är resistenta mot steriliseringstekniker. Rostfritt stål är ett populärt val på grund av dess utmärkta korrosionsbeständighet, hållbarhet och förmåga att motstå höga temperaturer. Samtidigt är medicinsk plast som polyetereterketon (PEEK) och polyfenylsulfon (PPSU) kända för sin motståndskraft mot kemikalier, värme och fukt.
Kontakterna är de okända hjältarna inom medicinsk robotik och fungerar som livlina för kommunikation, kraftdistribution och dataöverföring inom dessa avancerade system. I takt med att medicinska robotar fortsätter att utvecklas kommer kontakterna att spela en allt viktigare roll för att säkerställa precision, tillförlitlighet och säkerhet i hälso- och sjukvårdsapplikationer. De pågående innovationerna inom kontaktteknik kommer utan tvekan att bidra till den fortsatta tillväxten och framgången för medicinsk robotik, vilket i slutändan gynnar både hälso- och sjukvårdspersonal och patienter.
På PEI-Genesis arbetar vi nära kontakttillverkare och medicinska anläggningar för att säkerställa att vi erbjuder de mest optimerade lösningarna, anpassade till behoven hos varje applikation.
OEM Automatic AB – VAD KAN EN ROBOT HJÄLPA DIG MED?
Att göra lyft som är tunga och monotona kan leda till överbelastning och arbetsskador. Med hjälp av våra "Low Cost Automation"-robotar får du en kostnadseffektiv lösning som kan hjälpa dig med dessa enklare moment. Detta är bara några av de saker som denna robot kan hjälpa dig med. Så, vad kan vi hjälpa dig med?
VAD ÄR LCA? – LOW COST AUTOMATION
Low Cost Automation är enkla och kostnadseffektiva robotar som kan göra stor skillnad på rätt plats. Detta koncept kan öka produktiviteten genom att automatisera enklare moment i produktionen. Det kan handla om lyft som blir ansträngande och monotona för en människa, detta frigör i sin tur den mänskliga resursen för en uppgift som är för avancerad för en robot. Sortimentet består av olika typer av robotar som var och en är anpassade efter olika behov, exempelvis om det är robotens arbetshastighet eller lyftkapacitet som är viktigast. Robotarna är framtagna med igus® egna produkter vilket innebär att prisbilden är fördelaktig och att allt är testat i deras testlabb. Dessutom är dessa helt smörjningsfria vilket innebär låga underhållskostnader.
PASSAR EN LCA-ROBOT DIG?
Robotarna har tillräcklig precision för att lösa enklare moment, se exempel nedan. Om en mycket snäv tolerans är den avgörande faktorn är detta troligtvis inte rätt typ av produkt för dig. Då kan vi i stället erbjuda mer precisa lösningar hos vårt produktområde Bildanalys & Vision. Men då pratar vi inte längre konceptet "Low Cost Automation".
VARFÖR SKA DU VÄLJA EN LCA-ROBOT?
- Ökar produktiviteten & effektiviteten
- Minskar arbetsskador
- Prisvärd
- Låga underhållskostnader
SÅ HJÄLPER VI DIG
Vi kan hjälpa dig att hitta rätt produkt för just din applikation. Tillsammans med vår tillverkare igus®, som vi har ett tätt samarbete med, kan vi erbjuda helhetslösningar och stöttning hela vägen i ditt projekt när du vill automatisera delar i din produktion. Vi erbjuder även stöttning vid programmeringen via vår partner Odigo.
UTÖKA ROBOTENS FUNKTION MED TILLBEHÖR
Hos oss kan du även köpa till de tillbehör som du behöver till din robot. Du kan bland annat hitta, gripdon, pneumatik, fotoceller och mycket mer. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt tillbehör till din robot.
NSK:s robotteknik stöttar första linjens sjukvård
NSK jobbar för att assistera samhället genom att utveckla ny servicerobotteknik, vilket inkluderar robotenheter för att förflytta patienter inom sjukvården. I oktober 2021 gick NSK med i ett initiativ från den japanska regeringen för att implementera robotteknik på sjukhus och hjälpa till att förhindra spridningen av Covid-19. NSK jobbar nu på att utveckla sin robotteknik ytterligare genom dialog med första linjens sjukvård.
Nya robotar är under utveckling runt om i världen för att assistera människor och hjälpa till att lösa olika problem i samhället. Som en del i detta vill NSK skapa robotar för användningsändamål där många människor flyttas runt, som på sjukhus och vårdinrättningar. Företagets teknik med mjuka rörelser och låg ljudnivå är idealiskt för användning i robotar inom detta segment.
Bland kandidaterna för utvecklingen vid de första initiala planeringsstegen var en självkörande mobil robot. Efter att ha observerat inomhusmiljön på sjukhuset, med smala korridorer och stort antal besökare, kom NSK fram till att en motoriserad assistansrobot som kunde hjälpa personalen under patientförflyttningar skulle vara ett mer användningsbart bidrag till att förbättra arbetsplatsens effektivitet.
Företaget visste att deras föreslagna robot kunde minska den fysiska bördan hos sjukvårdspersonalen och bidra till arbetsstilsreformer inom hälso- och sjukvårdssektorn. Med utgångspunkt från detta byggde företaget en robotprototyp som hjälper personalen att flytta tunga objekt som bårar och vagnar på sjukhuset. Som en del av det japanska regeringsinitiativet demonstrerar NSK för närvarande användningen av motoriserad assistans på ett av de större sjukhusen. Målsättningen är att sjukvården ska ta till sig detta och använda det på daglig basis.
NSK fokuserar på framträdande problem som användaren har, där implementeringscykeln för idén är kort. Istället för att ägna tre år åt att utveckla en robot i sin helhet söker NSK feedback från sina kunder var tredje månad för att ta till sig och implementera förbättringar stegvis under utvecklingsprocessen.
Roboten som NSK utvecklat använder sig av en motor som rör sig mjukt i start och stopp, under acceleration och vid snäva svängar. NSK vill i slutänden skapa en användbar robot som passar användarnas krav och utnyttja sitt kunnande för att hjälpa människor som arbetar i första linjens sjukvård. Innovativa projekt av det här slaget stöttar företagets filosofi om att bättre möta samhällets behov och samtidigt skapa nya affärsmöjligheter.
ABB visar intelligenta robotar för en flexibel industri
YuMi, GoFa och Swifti. På Elmia Automation visar ABB hela bredden av kollaborativa robotar – plus flera andra innovativa lösningar för en flexibel och hållbar industri. Men dragplåstret, ja det kanske ändå är den nya stora roboten IRB 5710.
Ökad flexibilitet och produktivitet står i fokus hos ABB på Elmia Automation. Det handlar om intelligenta robotlösningar som självkörande AMR (Autonomous Mobile Robot), smart maskinbetjäning eller kollaborativa robotar. I montern visas exempelvis ABB:s hela coboterbjudande från klassiska YuMi till GoFa och Swifti som lanserades under 2021.
– Vi ser att intresset kring kollaborativa robotar ökar och att allt fler förstår hur de ska användas. Det är viktigt att se till helheten och vad roboten faktiskt kan göra, först då möjliggör de för en kollaborativ lösning. Till exempel när behovet av enkelhet är stort och du inte vill ha en inburad robot, för att den ska jobba helt eller delvis med en person. Då är det smidigt med en öppen lösning, säger Jesper Lundstedt, teknisk säljare på ABB.
Snabba och säkra cobots
GoFa har en hög maxfart för att vara en kollaborativ robot – 2,2 meter per sekund – och används för exempelvis hantering av detaljer upp till fem kilo, slipning eller maskinbetjäning. Fördelarna? Bättre kvalitet, ökad produktivitet och färre repetitiva arbetsuppgifter för personalen.
– Den passar alla, från mindre företag till storföretag, och är inte anpassad för något specifikt område. Arbetsområdet är brett och det är helt enkelt behovet som styr vad den ska utföra för arbete. Många företag är ute efter enkelheten och säkerheten och GoFa är en flexibel lösning som går att flytta dit den behövs.
Nya Swifti är faktiskt ännu snabbare med en hastighet på fem meter per sekund och kan lyfta upp till fyra kilo. Samtidigt skiljer den sig lite från YuMi och GoFa på så sätt att den ser ut som en klassisk, men väldigt liten, robot.
– Swifti fungerar mer som en traditionell industrirobot där vi har lagt till den enkla programmeringen från kollaborativa robotar. Den utför främst uppgifter där mänskliga operatörer behöver vara närvarande och är därför utrustad med en säkerhetsscanner som gör det möjligt att arbeta tillsammans med den utan något skyddsstängsel, säger Jesper Lundstedt.
Visar stora IRB 5710
En flexibel och hållbar industri innebär så klart inte bara kollaborativa robotar. På Elmia Automation visar ABB även den nya generationen FlexLoader för maskinbetjäning inom metallindustrin samt – vilket bokstavligt talat är en stor nyhet – roboten IRB 5710 för bland annat materialhantering vid batteriproduktion till elfordon.
– Det är fantastiskt att vi har en mässa med fokus på robotar och automation där alla aktörer kan träffas. Elmia Automation är en stor mässa men ändå greppbar för besökarna och bra placerad centralt i Sverige. Det är väldigt roligt att vara i gång igen på detta häftiga event, säger Maria Eriksson, marknadskommunikatör på ABB
Universal Robots – Automatisera mere på mässa
Den 10–13 maj är det dags för den stora mässan Elmia Automation i Jönköping. Universal Robots, världsledande inom kollaborativa robotar (cobotar), kommer vara på plats.
Automatisering och cobotar är en kraftfull lösning för att svara upp på många utmaningar inom produktion så som arbetskraftsbrist, hög efterfrågan, konkurrenskraft och arbetsmiljön för medarbetarna. Cobotar är flexibla, lättprogrammerade och säkra, de ger utvecklingsmöjligheter som tidigare var de stora företagen förunnade med stora industrirobotar samtidigt som den bidrar till en mer hållbar produktion.
Under mässans fyra dagar kan besökarna på mässan möta automationsexperter i Universal Robots monter, få råd men även prova på cobotarna på plats. De får möjlighet att prata om de långsiktiga strategiska frågorna och de små men viktiga detaljerna i en specifik lösning. Universal Robots har bjudit in Conteqi AB (certifierad integratör), Scape Technologies (UR+ partner) och Nordbo Robotics (UR+ partner) till sin monter. Tillsammans kommer de att visa upp en stor bred på applikationer och automationslösningar – allt från en palleteringslösning och bin picking till hur man lär in rörelser i roboten med hjälp av en kontroll.
- Elmia Automation är en viktig mötesplats där vi får möjlighet att träffa personer och företag som vi aldrig kommer i kontakt med annars. Företag som har kommit långt eller är i startgroparna av sin automatiseringsresa och där vi kan bidra med vår gedigna kunskap och erfarenhet, säger Ola Mellström, försäljningschef för Universal Robots i Sverige.
Elmia Automation är en av de sex mässor som arrangeras parallellt under Elmia Produktionsmässor. Elmia Automation har arrangerats på Elmia sedan 2012 och är den ledande automationsmässan för svensk tillverkningsindustri. Med på mässan kommer även Universal Robots återförsäljare Edströms och Cobots Sweden vara med egna montrar.
ABB levererar 20:e roboten till Müller Gas Equipment för ökad produktivitet – i guldfärg
Robot i guld när Müller Gas Equipment firar 20:e ABB-roboten
När det danska företaget Müller Gas Equipments installerade sin 20:e robot firades milstolpen rejält – med en robot i guldfärg. Med den nya roboten, en IRB 1600 med FlexLoader™ FP 600, stärker Müller Gas Equipment ytterligare sin konkurrenskraft på världsmarknaden för cylinderventiler.
”Guldroboten är ett bevis på det starka partnerskap som vi har tillsammans med ABB. Vi är otroligt glada för det välfungerande samarbete vi haft de senaste tio åren. Nu har vi 13 automationsceller och bara under det senaste året har vi installerat tre nya robotar. Att robotarna kan arbeta 24/7, och att vi med vår setup inte behöver någon operatör här på kvällen och natten, är mycket fördelaktigt”, säger Thorsten Rossen, produktionschef på Müller Gas Equipment.
Tack vare robotarna har Müller Gas Equipments produktionsvolym ökat med 25 procent. Tillsammans med ABB har man möjliggjort flexibla produktionsomställningar och skapat standardiserade robotceller som är enkla för operatörerna att sköta. Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre när operatörerna slipper monotona, repetitiva och tunga arbetsmoment.
ABB i Västerås har levererat robotar till Müller Gas Equipment sedan 2011 via ABB:s Global Solution Center för maskinbetjäning i Jönköping. De används för maskinbetjäning med visionsguidning för ökad flexibilitet i produktionen och snabba omställningar.
”Vi är glada över att få vara en långsiktig partner till Müller Gas Equipment. Med hjälp av våra robotar och visionssystem har de kunnat skapa en flexibel produktion med ökad produktivitet, en nyckelfaktor till att de kan fortsätta producera lokalt och fortsatt vara konkurrenskraftiga på världsmarknaden”, säger Johanna Larsson, Sales Specialist på ABB:s Global Solution Center för maskinbetjäning. ”Robotautomation är en lönsam investering för både små och stora företag. Jämfört med manuellt arbete kan det öka maskinutnyttjandet med upp till 60 procent.”
I Müller Gas Equipments fabrik i Sønderborg produceras över en miljon cylinderventiler om året, och de levereras till stora gasindustriföretag över hela världen. Med 90 års erfarenhet av produktion vet Müller Gas Equipment att man måste tänka nytt och investera långsiktigt för att ligga i framkant.
”Vi har valt att automatisera för att kunna vara med som en av de stora spelarna inom industriella cylinderventiler i världen. Utan automation skulle vi inte kunna leverera ventilerna till samma priser och det hade blivit för dyrt att behålla produktionen i Danmark”, säger Thorsten Rossen.
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder.
KUKA Nordics nya säljchef i Baltikum siktar högt-”Stor potential i Baltikum”
KUKA Nordic har utsett en säljchef för de baltiska länderna. Det handlar om Dalius Grakavinas, telekommunikationsingenjör och marknadsförare med lång erfarenhet från elektronikindustrin. – Mitt mål är att vi ska vara förstahandsvalet för baltiska industriföretag, säger han.
Industri 4.0 och digitalisering är ämnen som länge varit en del av Dalius Grakavinas vardag, som baltisk säljchef för ett av de ledande europeiska företagen inom halvledarteknik. Nu kommer han att använda sitt kontaktnät för att marknadsföra KUKA:s robotar, ett arbete som han anser har stor potential. – Graden av robotisering här i Baltikum är mycket låg, bara 20 robotar per 100 000 industriarbetare. Det är lång under standarden i Europa. Snittet är fem gånger högre, säger han. Själv bor Dalius Grakavinas i Litauen, ett land som rankas som ett av de världens mest attraktiva länder för tillverkningsföretag. – Över huvud taget har de baltiska länderna bra rykte.
Estland, Lettland och Litauen länge högt upp på listan över de länder som anses lättast att göra affärer med. Tittar vi på mobila kommunikationer och internatapplikationer så är de bland de mest utvecklade länderna i världen. Ett annat faktum som talar för ökad robotisering är en brist på kompetens som råder på Baltikum, ett förhållande som enligt Dalius Grakavinas förstärktes av pandemin när många gästarbetare reste tillbaka till sina hemländer. Han tillträdde sin nya tjänst den 20 september.
– Mitt viktigaste fokus den närmaste tiden är att lära känna systempartners och integratörer, ta reda på vilka typer av applikationer de arbetar med och utarbeta planer för hur vi kan utveckla samarbetet framöver.